Dodaj do ulubionych

Parkridge jeszcze nie podjął decyzji, czy będzi...

IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 12.02.05, 09:47
a ja chce zeby byl FocusPark

zobaczcie projekt jaki ma byc Fokus w Bialymstoku
www.parkridge.com.pl/_pl/index.html
Obserwuj wątek
    • Gość: borys polska.... IP: 212.33.82.* 12.02.05, 14:51
      kiedy w tym kraju skonczy sie skladanie pustych obietnic?
      przebudowa skrzyzowania sienkiewicza i lipowej NIC NIE DA. chocby sienkiewicza
      bylaby nie wiem jak szeroka, to i tak ruch bedzie sie zatykał na skrzyzowaniu z
      pilsudzkiego. podobnie z jurowiecka - rondo łączące poleska, 1000-lecia i
      jurowiecka tez sie zatka na amen jesli powstanie ten parkridge. sienkiewicza i
      tak jest juz wystarczająco obciążona a jej poszerzanie przy jurowieckiej mija
      sie calkowicie z celem. jesli angole zbuduja po jednym dodatkowym pasie w
      kazdym kierunku na calej dlugosci sienkiewicza i tak samo na jurowieckiej, oraz
      zbuduja na skrzyzowaniu sienkiewicza i pilsudzkiego eskapady (takie jak sobie
      wyśnił kaczynski w warszawie) to wtedy bedzie mozna dopiero myslec o budowaniu
      i otwieraniu przy jurowieckiej tego calego parkridge. poszerzeniu wjazdow na
      ul. fabryczna uwazam za kiepski żart. to jest ciasna uliczka środmiejska, a nie
      droga nadająca sie na dojazd do parkingu na 300 aut.

kazdy kto choc troche mysli wie, ze gazeta nie bedzie krytycznie pisac o
      parkridge, bo przeciez ma siedzibe w budynku nalezacym do inwestora ktory chce
      zbudowac parkridge. zreszta wyborcza nigdy nie jest obiektywna jesli chodzi o
      polityke, interesy kolesi etc.

centrum handlowe powinno powstac na terenach polpledu przy augustowskiej. po
      wybudowaniu trasy kopernikowskiej, bedzie to nowe centrum bialegostoku.
      parkdirge doprowadzi tylko do calkowitego zapchania centrum.
      i za polskie pieniadze!!! a zyski do polskiej kieszeni. juz mam dosyc wyzysku
      tego kraju przez zachodnie koncerny.

--
      ludzie! korzystajcie z szarych komórek!
      • koczisss Re: polska.... 12.02.05, 16:25
        Estakady, a nie eskapady!
        Na eskapadę możesz sobie wyjechać po estakadzie za miasto:)
        • Gość: Na Pohybel :-) :-) :-) :-) :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 16:27
      • Gość: parkridge Re: polska.... IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 12.02.05, 16:47
        lepiej zeby powstal FokusPark niz Galeria Jagiellonia, która bedzie pewnie przypominać rzemieslniki z rocha lub panorame na legionowej ( bo tam chca handlowac kupcy z jurowieckiej) - bedzie taka wielka nowa hala targowa fuu.

Czy powstanie fokus czy galeria to i tak trzeba przebudowac ulice
        • Gość: Rosso_Mack Re: polska.... IP: *.cs.bialystok.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.05, 10:00
          Co znaczy "bedzie pewnie przypominać rzemieslniki z rocha lub panorame na
          legionowej"?
          Na jakiej podstawie tak twierdzisz?
          Widziałeś projekt Galerii Jagiellonia?
    • Gość: Na Pohybel Re: Parkridge jeszcze nie podjął decyzji, czy będ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 15:20
      Po pierwsze ten kloc zaproponowany przez angoli to architektoniczny kicz. Trzeba byc pozbawionym jakiejkolwiek wyobraźni przestrzennej, żeby nie uzmysłowić sobie, że będzie to pomnik ohydy w centrum miasta.
      Po drugie: Im szybciej sobie Parkridge zda sprawę z tego, że nikt (a raczej większość) go tu nie chce tym lepiej dla Parkridge. Te wszystkie uchwały intencyjne itd są dowodem na to, że po puszczeniu bąka w postaci dziwnych, podziemnych rozmówek i ustaleń większość poszła po rozum do głowy.

Nie chce mi się pisać epistoł bo ciągle ten temat jest wałkowany. Po prostu niech Angole zwijają zabawki i spadają- tak będzie prościej i lepiej dla wszystkich. Niech sobie pobudują swoje Focusy w innych miastach- nie rozumiem dlaczego Białystok ma być poligonem doświadczalnym brytyjskich inwetorów. Amen
      • alex.4 Re: Parkridge jeszcze nie podjął decyzji, czy będ 12.02.05, 15:34
        źle by się stało gdyby zablokowano Focus Park
      • koczisss Re: Parkridge jeszcze nie podjął decyzji, czy będ 12.02.05, 16:28
        Mówisz kloc? A teraz to za to piękność jest w okolicy!

• alex.4 Re: Parkridge jeszcze nie podjął decyzji, czy będ 12.02.05, 16:31
          najwidoczniej niektórzy przepadaja za tandetnymi stoiskami i błotem:)
          • Gość: Na Pohybel Re: Parkridge jeszcze nie podjął decyzji, czy będ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 16:42
            Czy ja napisałem że dookoła jest ładnie?? Jak już nauczyliście się czytać to teraz czas przyswoić umiejętność czytania ze zrozumieniem.
            Wiadomo, że jest syf, ale jeśli ma już coś tam powstać to chyba nie na zasadzie "bo jest ciut ładniejsze"- choćby dlatego, że brzydziej już tam być nie może
            (nawet jeśli by rozbić tam namioty cyrkowe to też będzie ładniej).
            stańcie sobie na dzisiejszym bazarku, ppatrzcie na to miejsce i wyobraźcie klockowy prostokąt na 4 piętra w górę. TRAGEDIA.
            • koczisss Re: Parkridge jeszcze nie podjął decyzji, czy będ 12.02.05, 16:48
              A jaki ma być? Jak chcesz nie klockowy, to se kościół postaw:)
              Jak ma wygladać tego typu obiekt? Aż tam tak dużo miejsca nie ma, aby wymyślać jakieś wygibasy.
              • alex.4 Re: Parkridge jeszcze nie podjął decyzji, czy będ 12.02.05, 16:53
                gdyby wyburzyć w Białymstoku potworki architektoniczne to trzreba by wyburzyć
                parwie wszytko. Focus nie jest taki zły
                • Gość: Na Pohybel Re: Parkridge jeszcze nie podjął decyzji, czy będ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 17:31
                  Mall- bez przesady- chcesz napisać że wszędzie w Polsce w Centrum miasta budują klocki???
                  Alex- to, że trzeba by było sporo wyburzyć to prawda. Nie znaczy to jednak, żeby produkować kolejne pod hasłem, że są "mniej brzydkie od brzydkiego".
                  • alex.4 Re: Parkridge jeszcze nie podjął decyzji, czy będ 12.02.05, 17:34
                    Zdecydowana wiekszość nowej architektury w Białymstoku jest w porównaniu z
                    Focusem totalnym brzydactwem. Focus nie jest piekny, ale jest budynkiem
                    przeciętnym. Przecietne jest lepsze od koszmarków białostockich
                    • Gość: aaa Re: Parkridge jeszcze nie podjął decyzji, czy będ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.05, 21:32
                      Dlaczego kolegium uchyliło decyzję dla focusa - pewnie Chwalibóg kombinuje jak
                      dać anglikom warunki zabudowy poprzez drugą instancję. Focus może być ale bez
                      rozbudowanej galerii, tj mniejszej niż 2000 mk. Niech bedzie tam np multikino.
                      Obecny projekt jest naciagany ze względu na brak wystarczajacego parkingu i
                      próbę budowy olbrzymiej galerii handlowej
      • Gość: Jaca_B Re: Parkridge jeszcze nie podjął decyzji, czy będ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.05, 22:13
        Projekt Parkridge to chłam! Będzie to budynek obskurny który w centrum miasta
        stanąc nie powienien, aczkolwiek z uwagi na to ze obok stoi Sąsiad ze ścianą
        bez okien to kiedyś coś do niego dolepią..
        FocusPark NIE!!!
    • koczisss Re: Parkridge jeszcze nie podjął decyzji, czy będ 12.02.05, 16:32
      Wczystko jest tam opisane jakby już ta galeria powstała:)
      Ale podoba mi się, jestem jak najbardziej ZA:)
      • Gość: shaRP Re: Parkridge jeszcze nie podjął decyzji, czy będ IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.05, 17:52
        Ja toże
        • nekroskop88 Re: Parkridge jeszcze nie podjął decyzji, czy będ 12.02.05, 19:41
          i ja :)
          • alex.4 Re: Parkridge jeszcze nie podjął decyzji, czy będ 12.02.05, 21:35
            ja też:)
            • Gość: jj Re: Parkridge jeszcze nie podjął decyzji, czy będ IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 12.02.05, 22:08
              Entuzjastom efektownych wizualizacji proponuję szklankę zimnej wody
              Już, na jakimś z wątków tego Forum, wyjaśniałem dlaczego byłem przeciwko
              Focusowi (pewnie jeszcze kilku radnych też tym się kierowało).
              Ale, że nostalgia z Anglikami wraca to czują się przypomnieć powody tego weta.
              Ponad 30 tysięcy metrów powierzchni użytkowej ma obszarze 0,9 ha to istna bomba
              inwestycyjna. Kiedy dodać, że zaplanowano tam 600 parkingów (a samych
              pracowników miałoby być 600) to nie trzeba dużej wyobraźni, aby wyobrazić
              skutki zakorkowania całego centrum. Zdaniem fachowców miejsc parkingowych
              powinno być 1500 - 2000. Czyżby ten problem miało rozwiązać samo miasto? Dla
              porównania pod galerię Jagiellonii jest 4,6 ha na których mają być pomieszczone
              wszystkie i trochę więcej (rekreacyjne) funkcje co w Focusie. Uważam, że
              lokalizacja Focusa byłaby komunikacyjną katastrofą.
              - Focus nie zaproponował żadnej istotnej pomocy finansowej gminie.
              Zadeklarowana przebudowa skrzyżowania Sienkiewicza i Jurowieckiej, przy takim
              skumulowania ruchu, jest oczywistością. Kto by przebudował Jurowiecką w
              kierunku Poleskiej? Miasto? Kończąc - wolę patriotyczne ryzyko z Jagiellonią
              niż ślepe zauroczenie angielskim blaskiem.
              Niebagatelną sprawą wreszcie jest bezpośrednia bliskość zabudowy mieszkaniowej,
              co raczej trudno uznać za atut.
              Więcej w jamiolkowski.pl/z_rady/komentarz17.html
              • Gość: mocniak Re: Parkridge jeszcze nie podjął decyzji, czy będ IP: *.stnet.pl 13.02.05, 08:25
                Gość portalu: jj napisał(a):
                [ciach]

Jakoś w innych miastach wielkie inwestycje w stylu takich galerii takich rzeczy
                nie spowodowały.

Sam pan przyznał, że każda następna inwestycja w centrum może zakorkować miasto
                [to ciekawe, że wg pana Jagielloni to się nie uda]. W związku z tym proponuję
                zmienić politykę wydawania pieniędzy na inwestycje drogowe. Nasze pieniądze
                powynny iść przede wszystkim na wymianę taboru autobusowego oraz budowę ścieżek
                rowerowych. Jeżeli chcemy zmniejszyć ruch kołowy powinno się też zamykać dla
                samochodów ulice w centrum [sama Lipowa już by na pewno miała na to wpływ]. Na
                pewno zaraz pan powie, że się nie da, zablokujemy miasto wywołamy katastrofę
                itp. Podobny dylemat 2 dekady temu miały miasta Europy Zachodniej. Podczas mojej
                wizyty w Sztokholmie w zeszłym roku z rozmowy z pewmym mieszkańcem wynikło, że
                miasto się odkorkowało po zwężeniu ulic w centrum i wybudowaniu na nich ścieżek
                rowerowych [na ulicy, jako doddatkowy pas]. Dla chętnych zobaczenia paru zdjęc z
                skandynawii zapraszam na
                www.transport.most.org.pl/rowerowa_gmina/zdjecia.php oraz na stronę z
                ładnie opisanymi korzyściami komunikacji rowerowej:
                www.masa.miasto.bialystok.pl/index.php?id=art&nr=8
                • Gość: jj Re: Parkridge jeszcze nie podjął decyzji, czy będ IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 13.02.05, 08:49
                  Za Jagiellonią przemawia po pierwsze: większy teren (4,6 ha)oraz deklaracja
                  sfinansowania inwewstycji drogowych (zdaniem fachowców minimum 20 milionów zł).
                  Bez wpisania tego warunku w umowie miedzy Jagiellonią i miastem nawet ja
                  (gorący zwolennik galerii jagiellonii) będę przeciw jej tam lokalizacji.
                  Zgadzam sie z Panem co do potrzeby kompleksowego traktowania problemu
                  inwestycyjno - komunikacyjnego. W tym właśnie kierunku zmierza zapisany w
                  planie inwestycyjnym miasta program "Park and Ride". Jednak aby go uruchomić
                  trzeba było czekać na UE i szansę pozyskania dużych unijnych pieniądzy. Obecnie
                  trwają starania o ich pozyskanie. Wierzę, że udane.
                  Rozwiązanie sygnalizowanego przez Pana celu, z wyłącznie miejskich pieniądzy,
                  jest niemożliwe bez mentalnej rewolucji radnych rady miejskiej. Pozdrawiam
                  • alex.4 Re: Parkridge jeszcze nie podjął decyzji, czy będ 13.02.05, 10:59
                    Większy teren ale gorzej wykorzystywany:)
                    Jagielonia wedle słów zarządu jagiellonii ma być po prostu zadaszoną halą
                    bazarem. Tymczasem Focus to ma być centrum z prawdziwego zdarzenia
                    • Gość: Rosso_M. Re: Parkridge jeszcze nie podjął decyzji, czy będ IP: *.cs.bialystok.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.05, 11:29
                      Mógłbyś byc tak uprzejmy i podać zródło, zacytować słowa udziałowców czy tez
                      zarzadu Jagiellonii w których mówia ze planowana inwestycja: "ma być po prostu
                      zadaszoną halą bazarem."
                      Bede bardzo zobowiazany.
                      • alex.4 Re: Parkridge jeszcze nie podjął decyzji, czy będ 13.02.05, 11:33
                        na gazecie był wywiad
                        • Gość: Rosso_M. Re: Parkridge jeszcze nie podjął decyzji, czy będ IP: *.cs.bialystok.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.05, 11:49
                          "Udziałowcy Jagiellonii podsumowali wczoraj roczną działalność, z uwzględnieniem
                          planów budowy kompleksu obiektów rekreacyjnych, rozrywkowych, kulturalnych oraz
                          handlowych."

"- Nasze centrum przyciągnie do miasta osoby chcące spędzić miło czas lub zrobić
                          zakupy. Takiego obiektu w Białymstoku nie ma. Zostawimy także miejsce dla handlu
                          bazarowego, który zostanie przeniesiony na teren obecnego bocznego boiska. Nasi
                          kupcy wstępnie się na to zgodzili"

"Główną inwestycją ma być jednak centrum, w którym oprócz rozrywki i kultury
                          mógłby funkcjonować handel galeryjny, bardziej ekskluzywny."

wiecej: miasta.gazeta.pl/bialystok/1,35242,2425539.html
                          • Gość: ABCDE Na Pohybel i reszta normalnych IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 13.02.05, 13:09
                            Przestańcie dyskutować z tymi debilami. Połowa to pewnie rodzina Szwaczki-
                            kupieni tak jak ona przez Focusa.
                            13000 podpisów 3000 na manifestacji i wszystko jasne.
                            Typowe napinactwo internetowe- siedzą walą konia przed monitorami a w przerwach
                            pieprzą trzy po trzy na forum.
                            Wystarczyłaby mała debatka live np z przedstawicielami SSJB i by wyszedł
                            debilizm wszystkich tych alexów, mocniaków i innych mallów. Oni wszystkjo
                            wiedza lepiej: Udziałowcy Jagiellonii nie mają kasy, Galeria Jagiellonia to
                            hala targowa itd. Żenada do sześcianu.
                            • alex.4 Re: 13.02.05, 14:23
                              Zwolennkom Focusa najczęściej nie przeszkadza Galeria jagiellonia. Więc
                              dlaczego druga strona chce udupić konkurencje? Bo chce monopolu? Boi sie
                              konkurencji? łatwo jest baranów-kibiców (część kibiców jest normalna,a le
                              wiekszość to barany) zmanipulować...
                              Zwolennicy jagiellonii Focus tylko ozywi waszą halę bo będzie przyciagał ludzi.
                              Każdemu będzie się to opłacało. Chyba że komus snią się monopole, ale wtedy
                              jest to niekorzystne dla klientów. O kibiców się nie martwie, im łatwo jest
                              uprać mózg. Jeśli ktoś płaci za oglądanie jak 22 facetów biega za piłką to
                              tylko mozna mu współczuć:) ale jesteśmy wolnym krajem iu jak ktos lubuje się w
                              ogladaniu facetów na boisku to jego wola
                              • Gość: knur Re: IP: *.fastmedia.pl / *.pl 13.02.05, 17:44
                                alexcztery: "O kibiców się nie martwie, im łatwo jest uprać mózg. Jeśli ktoś
                                płaci za oglądanie jak 22 facetów biega za piłką to tylko mozna mu współczuć:)
                                ale jesteśmy wolnym krajem iu jak ktos lubuje się w ogladaniu facetów na boisku
                                to jego wola."

knur: no i nie wytrzymałem, chociaż bardzo się starałem - tak, jestem
                                ćwierćmózgiem, który ubóstwia przyglądać się 22 facetom uganiającym się za
                                kawałkiem gumy; przutulanie, ocieranie i inne formy dotykania do innch
                                podobnych do mnie są moją rozrywką nr 1; tylko nie rozumiem (1/4 mózgu), kto
                                daje komukolwiek prawo do takich histe(o)rycznych ocen; alexis - wyjdź zza
                                kompa, przewietrz się, pobiegaj, pójdź z mocniakiem na rower, z mall_ratem do
                                Auchan, to może to pomoże.
                                • alex.4 Re: 13.02.05, 20:40
                                  piłka nożna jest nudna... ale każdy ma prawo do takiej rozrywki jaki lubii, ja
                                  po prostu za tym nie przepadam więc mam prawo do zdziwienia, tym bardziej że
                                  polska piłka jest po prostu strasznie nudna:)
                                  Inna sprawa że przeciętny kibic nie budzi pozytywnych skojarzeń:)
                                  • radek80 Re: 13.02.05, 23:06
                                    ja jestem przecietnym kibicem, ponad to przykladnym obywatelem, nierozumiem
                                    twoich skojarzen. co ma wspolnego wizerunek kibica z galeria?
                        • Gość: Na Pohybel Re: Parkridge jeszcze nie podjął decyzji, czy będ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 00:41
                          "Na gazecie" to możesz ewentualnie duspko posadzić. Kończysz III klasę podstawówki, że taka składnia, czy jednak edukacja zakończona i mózg pewnych rzeczy nie zdołał sobie zakodować???
    • Gość: Tomason Re: Parkridge jeszcze nie podjął decyzji, czy będ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 13:30
      Ja tez chcę żeby był Focus !!!!!!!!!!!!!!!!!

Jagiellonia też może być>
      • Gość: Stefan Re: Parkridge jeszcze nie podjął decyzji, czy będ IP: *.osiedle.net.pl 14.02.05, 15:05
        Od razu widać jak komuś brakuje sensownych argumentów - zaczynają się wyzwiska i
        przekleństwa - to tylko świadczy o poziomie kultury osobistej
        Zgadzam się z alex.4 obecność dwóch centrów handlowych nie przeszkadza a jedynie
        może sobie napędzić klientów wzajemnie - dlaczego nie mogą powstać obydwa? -
        podajcie sensowne argumenty - to że miasto się zakorkuje jakoś do mnie nie
        trafia bo to jest jedynie pusta śpiewka zwolenników Jagielonii - jak by ona
        miała miasto odkorkować...
        Znając białostockie realia prawda jest taka że galeria Jagiellonii bedzie w
        praktyce pewnie wyglądała jak hala targowa - chyba że osoby które będą nią
        zarządzały wprowadzą takie obostrzenia jak budowniczy Arkadii w Warszawie -
        konkretne z góry określone materiały czystość najwyższa jakość porządne
        wykończenie i produkty dobrej jakości ale u nas coś takiego oczywiście nie może
        się stać bo zaraz ktoś podniesie raban - jak to tak w Białymstoku!? Jak się chce
        mieć coś porządnego to trzeba umieć o to zadbać a u nas w mieście widać że z
        dbaniem nawet o to co swoje jest źle - liczy się najwyższy zysk jak najmniejszym
        kosztem - nie istotne że sklep - stoisko wygląda jak chlew.
        Ktoś napisał o 13 tyś podpisów - chyba zapomniał że w mieście mieszka niespełna
        300 tyś a nie 30 tyś więc ten argument tez odpada - jak zbierzecie 100 tyś to
        pogadamy.
        Do jj-ta mógłby mi Pan łaskawie wytłumaczyć w jaki sposób galeria Jagielloni nie
        zakorkuje miasta - znajdować się ma zaledwie 50 metrów dalej niz Focus Park?
        Angielska firma też chce wyłożyć pieniądze na przebudowe dróg dojazdowych - oni
        podali chociaż jakikolwiek plan tego co jak i gdzie przebuduja - a udziałowcy
        Jagiellonii oprycz pustych obietnic - zapewne w tej chwili bez pokrycia - nie
        zrobili nic.
        Taka mała dygresja co do ruchu w centrum na Lipowej - zgadzam się z Mociakiem -
        mało tego powinno się zamknąć całą Lipową - jak Tur obiecywał kiedyś - a teraz
        daje tylko namiastkę - ochłapy licząc na to że znów ktoś będzie na niego
        głosował. Dla ruchu powinny być otwarte tylko poprzeczne ulice i nic więcej -
        czas w tym mieście zrobic porządne centrum i porządek. Powinno wydawać się
        więcej pieniędzy na drogi rowerowe - w końcu Białystok to zielone miasto.
        Obietnice były piękne - przy każdej nowo budowanej drodze dróżka rowerowa - ale
        jak przyszło co do czego to widać że obietnice co po niektórych nie znaczą nic.
        Wracając jednak do spraw galerii handlowych ktoś przytoczył argument że Focus
        to klocek - klockiem okropnym jest z tego co widziałem Galeria Jagielloni
        przerost formy nad treścią - na szczęście teraz o wartości budynku nie świadczy
        to ile ma elementów ozdobnych i jakiś duperełek na ścianach i w ilu mieni się
        kolorach tylko jak wygląda w całości - gdyby nie reklamy na fasadzie focusa - to
        byłby dość ciekawym budynkiem - na pewno ciekawszym niż co poniektóre budynki
        zaprojektowane przez wiadomo kogo:)
        Oczywiście są gusta i guściki każdy ma prawo do swojego - wole prostą formę niż
        pstrokaty wielki budynek z mnóstwem udziwnień
        Reasumując
        powinny powstać dwie galerie a inwestorzy zamiast się kłócić powinni zjednoczyć
        siły w przebudowie układu drogowego
        szczerze mówiąc jako klient mam gdzieś to czy galerie wybuduje firma białostocka
        czy zagraniczna - che mieć sklep na normalnym poziomie
        jednak jako Białostoczanin mimo wielu niejasności dotyczących galerii Jagieloni
        uważam że powinna powstać - i mam nadzieje że powstanie a tuż obok Focus Park -
        życze powodzenia obydwu inwestorom:D
        • Gość: jj Re: Parkridge jeszcze nie podjął decyzji, czy będ IP: *.bsk.vectranet.pl / 81.15.236.* 14.02.05, 19:05
          Stefanie.1.Łatwiej pomieścic parkingi na większej powierzchni. 2.Warunkiem
          lokalizacji galerii jagiellonii bedzie co najmniej poszerzenie całej
          Jurowieckiej od Sienkiewicza do Poleskiej (kosztem strony od jagiellonii)oraz
          poszerzenie fabrycznej .Jagiellonia deklarowała pokrycie kosztów tych
          inwestycji.
          Oczywiście to musi zostać zweryfikowane w umowie. Ale bez spełnienia tych
          warunków radni raczej nie wyrażą zgody na inwestycję.Słowo "raczej" dlatego, że
          trudno mi brać zobowiązanie za decyzje 28 ludzi.
          Natomiast jeśli chodzi o Focusa to sam pytałem na komisji zagospodarowania
          przestrzennego co oferują. Odpowiedż brzmiała - modernizacja skrzyżowania
          Jurowieckiej i Sienkiewicza oraz bodowa ciagu pieszego wzdłuz Jurowieckiej
          (obok galerii Focusa). Stąd nie wiem skąd masz inne informacje co do hojnosci
          Parkridża? . Jesli zaś miałoby być tak jak wówczas słyszeli radni, to pytam -
          kto miałby sfinasować - przyznasz - koszty niezbędnej modernizacji układu
          drogowego? Miasto?
          Ponawiam również wysuwaną w poprzednim poście wątpliwość co do ilości miejsc
          parkingowych (600).A reszta gdzie? po okolicznych ulicach?
          Zatem mając taką wiedzę jaką mam ja zdecydowanie optuję za lokalizacją
          Jagiellonii. Pozdrawiam.
          • Gość: Stefan Re: Parkridge jeszcze nie podjął decyzji, czy będ IP: *.osiedle.net.pl 14.02.05, 19:21
            po pierwsze jakos informacje o liczbie konketnej liczbi miejsc parkingowych
            planowanych w galerii jagielllonii do mnie nie doszly
            po drugie logiczne ze jesli jagiellonia zajmuje prawie caly teren przy
            jurowieckiej to musi cala ulice przebudowac - analogicznie focus park lerzy przy
            tym kawalku jurowieckiej i ten kawalek poszerzy i przebuduje dwa sasiadujace
            skrzyzowania i poszerzy fabryczna - proponuje przestac pomijac niewygodne dla
            Pana informacje
            zatem ja majac takie informacje jakie ja mam jestemn calkowicie za lokalizacja
            jagiellonii - ktora z wieksza liczba miejsc parkingowych i wieksza powierzchnia
            zupelnie nie zakorkuje odremontowanej przez siebie ulicy - przestancie w koncu
            przedstawiac jagiellonie jako zloty srodek - korkow nie bedzie za to piekne
            sklepy i wogole cud miod i orzeszki - jesli korkow ma nie byc to nie moze w tym
            miejscu powstac zadna galeria - taka jest prawda
            jak slucham takich bezsensownych slepych i jednostronnych argumentow to zaczynam
            byc tylko i wylacznie za powstaniem focusa

• Gość: Stefan Re: Parkridge jeszcze nie podjął decyzji, czy będ IP: *.osiedle.net.pl 14.02.05, 19:25
              przepraszan za błędy:/
              • Gość: jj Re: Parkridge jeszcze nie podjął decyzji, czy będ IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 14.02.05, 21:17
                Proszę wybaczyć, ale wpędza mnie Pan we wręcz surrealistyczne kłopoty. Bo gdyby
                Pan miał inne informacje niż te, kóre otrzymali radni, to byłbym gotów
                usprawiedliwić Pańską reakcję. Proszę jednak o podanie ich źródeł.
                Ale jeśli Pan kwestionuje moje argumenty tylko dlatego, że nie słyszał Pan tego
                co przedstawiciele Parkridgea mówili radnym to ja już jestem "bezradny" (w tej
                surrealistycznej konwencji nawet jakoś fajnie to wyszło).
                Po drugie jeśli Pan pisze, że jest oczywistym, że Focus miałby inwestować tylko
                obok "swojego" ( w domyśle niby małego), to albo:
                primo- uważa Pan, że nie będzie problemów komunikacyjnych w tym fragmencie
                miasta i cudownie "focus pocus" zakorkowanie centrum miasta samo się rozwiąże;
                secundo - (chciał nie chciał) ich rozwiązanie sfinansuje miasto.
                Nota bene - ta sugestia padła ze strony niektórych architektów (nazwisk nie
                wymienię) na ostatniej komisji zagospodarowania przestrzennego Rady Miejskiej.
                Sugerowali oni, że zagospodarowanie centrum jest obowiązkiem miasta.
                Tylko na Boga czy akurat w centrum Białegostpku muszą (przy partycypacji
                miasta) powstawać galerie handlowe. Czy jest to najważniejszy cel? Jeśli Pan
                twierdzi, że tak, to proszę odpowiedzieć z czego w budżecie miasta mozna zabrać
                ok. 20 milionów złotych, aby komunikacyjne problemy rozwiązać i sfinalizować
                powstanie "Focusa"?
                • Gość: Stefan Re: Parkridge jeszcze nie podjął decyzji, czy będ IP: *.osiedle.net.pl 14.02.05, 22:39
                  to sie nie zrozumielismy - nie o to mi chodzilo - z planistami zgadzam sie
                  obowiazkiem miasta jest inwestowac w jego rozwoj ale nie tylko miasta
                  chodzi mi jedynie o to ze przedstawia pan wizje galerii jagiellonia jako
                  wspanialego projektu ktory ma tylko same plusy - a galeria ta czy inna w tym
                  miejscu spowoduje utrudnienia w ruchu - nie doczekalem sie tez odpowiedzi
                  dlaczego nie moga powstac obydwie galerie:)
                  ja jestem jak najbardziej za galeriami obydwoma obok siebie - klient bedzie sam
                  mogl wybrac a jesli jagiellonia przebuduje jurowiecka a druga firma ten malenki
                  kawalek pozostalych ulic to bedzie znosnie jesli chce sie budowac w takim
                  miejscu takie obiekty to trzeba sie liczyc z utrudnienieniami
                  a tak przy okazji czy przy galerii mokotow w warszawie nie ma podobnych drog
                  jakie sa teraz w okolicach jurowieckiej???
                  teraz trwa tam remont i jakos na prawde nie widzialem potwornych korkow a
                  galeria ta przyciaga baaardzo duzo klientow - z tego co pamietam - najwiecej w
                  polsce:D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka