Dodaj do ulubionych

Białystok to wiocha!

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.01, 01:10
Białystok to nic innego jak rozrośnięta wioska! Nic się w nim nie dzieje! Może
oprócz imprez disco polo. Mieszkańcy Białegostoku - zbudzcie się! W czym
jesteście gorsi od takich Poznaniaków, którzy noszą się nie wiadomo jak!?
Obserwuj wątek
    • Gość: olowek Re: Białystok to wiocha! IP: *.*.*.* 29.05.01, 01:34
      Aaabsolutnie sie zgadzam, obudzcie sie do cholery!!! Przeciez jestescie z
      Bialegostoku! Ale z ta "wiocha" to nie za bardzo. Pozdrawiam Bialystok!!!
      • Gość: KKK Re: Białystok to wiocha! IP: *.sympatico.ca 29.05.01, 04:40
        A ja lubie wioski i Bialystok
        tez. Jezeli ktos nie lubi niech
        ucieka do miasta. Wy w miescie
        widac macie problem.
        • Gość: Warschau Re: Białystok to wiocha! IP: *.matrix.pl 29.05.01, 09:35
          A w Kanadzie nie masz problemów?
          • Gość: KKK Re: Białystok to wiocha! IP: *.sympatico.ca 30.05.01, 19:48
            Gość portalu: Warschau napisał(a):

&#62 A w Kanadzie nie masz problemów?

Ni przylatac ni przyszyc. Wydaje mi sie
            ze ta aluzja jest do mnie. W czym
            winna tutaj Kanada. Zapytaj o to
            Kanadyjczykow nie mnie. Ja nic nie
            mam z nimi wspolnego. Wiem ze maja
            nas gdzies tak jak wiele innych
            narodow. Tobie moze sie uda
            dowiedziec od nich czegokolwiek i w
            ten sposob rozwiazesz swoj problem.
    • lucyna_23 Re: Białystok to wiocha! 31.05.01, 08:03
      Zauważyłam, że takie zarzuty stawiają jakieś wieśniaki, które wyrwały się
      przypadkowo do większego miasta, ale słoma nadal im z butów wystaje!
      Białystok wcale nie jest wiochą!!! Studiowałam tu i nigdy nie było tu ŻADNEJ
      imprezy disco polo, w których przewodzi, zdaje się, Warszawa...
      Bardzo lubię Białystok i chcę tam zamieszkać w przyszłości, bo w
      przeciwieństwie do innych miast, w których muszę koczować, wlaśnie tam NIE MA
      wieśniaków!
      • Gość: janusz.k Re: Białystok to wiocha! IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 22.06.01, 00:00
        o co ta dyskusja ,przeciez wszyscy wiedza ,ze to miasto ajesli ktos nazywa
        mieszkancow miasta wiesniakami to widocznie ma kompleksy
    • Gość: Jarek Re: Białystok to wiocha! IP: *.pacificaccess.com.au 13.07.01, 04:24
      Wiocha, ale jaka!!!!

Gość portalu: Edi napisał(a):

&#62 Białystok to nic innego jak rozrośnięta wioska! Nic się w nim nie dzieje! Może
      &#62 oprócz imprez disco polo. Mieszkańcy Białegostoku - zbudzcie się! W czym
      &#62 jesteście gorsi od takich Poznaniaków, którzy noszą się nie wiadomo jak!?

• Gość: efcia Re: Białystok to wiocha! IP: 212.33.64.* 13.07.01, 08:22
      Białystok, bez względu na to jak ktoś nazwie - miasto czy wiocha, to jest
      wspaniałe miejsce. Urodziłam się tu i wychowałam, skończyłam studia i wcale nie
      zamierzam stąd wyruszać. Owszem, wyjazd w trakcie urlopu - czemu nie. Ale
      zawsze wracam do tego miasta z wielka radością. Czy lepiej mieszkać w
      Warszawie, jak myszy w klatkach. Cóż z tego że to wielka metropolia, skoro
      życie zwykłych ludzi wygląda tak: praca, korek, dom, praca, korek,
      dom,hipermarket, dom, praca... Wolę swój Białystok, zielony..., uśpiony po
      zmroku... i budzący się rano. Pod moim blokiem, codzień o świcie śpiewają
      ptaki, aż żyć sie chce...
      • Gość: Rob26 Re: Białystok to wiocha! IP: *.mst.gov.pl 13.07.01, 08:39
        Gość portalu: efcia napisał(a):

&#62 Białystok, bez względu na to jak ktoś nazwie - miasto czy wiocha, to jest
        &#62 wspaniałe miejsce. Urodziłam się tu i wychowałam, skończyłam studia i wcale nie
        &#62
        &#62 zamierzam stąd wyruszać. Owszem, wyjazd w trakcie urlopu - czemu nie. Ale
        &#62 zawsze wracam do tego miasta z wielka radością. Czy lepiej mieszkać w
        &#62 Warszawie, jak myszy w klatkach. Cóż z tego że to wielka metropolia, skoro
        &#62 życie zwykłych ludzi wygląda tak: praca, korek, dom, praca, korek,
        &#62 dom,hipermarket, dom, praca... Wolę swój Białystok, zielony..., uśpiony po
        &#62 zmroku... i budzący się rano. Pod moim blokiem, codzień o świcie śpiewają
        &#62 ptaki, aż żyć sie chce...

Efcia!
        tak się składa, że przez 24 lata mieszkałem w Białymstoku, a teraz mieszkam w
        Warszawie... W pełni się z Tobą zgadzam... Gdyby nie kłopoty z pracą w Białym
        nigdy bym sie z niego nie ruszył. Odnośnie trybu zycia w Warszawie też masz
        rację... Mówiąc krótko życie w Warszawie płynie bardzo szybko i nerwowo.
        Na szczęście w weekendy przyjezdzam do tej "oazy spokoju". Dla mnie to jak urlop.
        Acha! I nie wstydze się tego, że jestem z Białegostoku... wieśniakami można
        nazwac niektórych ludzi z centralnej Polski, którzy nie wiedzą nawet gdzie leży
        Białystok, albo piszą " Biały Stok"
        Pozdrawiam Ciebie i wszystkich Białostocczan, którzy są dumni ze swojego miasta.

• Gość: P.B Re: Białystok to wiocha! IP: 213.25.33.* 17.07.01, 14:00
      Gość portalu: Edi napisał(a):

&#62 Białystok to nic innego jak rozrośnięta wioska! Nic się w nim nie dzieje! Może
      &#62 oprócz imprez disco polo. Mieszkańcy Białegostoku - zbudzcie się! W czym
      &#62 jesteście gorsi od takich Poznaniaków, którzy noszą się nie wiadomo jak!?

Ty warszawski śmierdzielu, my poznaniacy nikogo z Białegostoku nie obrażamy!
      • Gość: asd Re: Białystok to wiocha! IP: *.lrz-muenchen.de 17.07.01, 19:31
        Ten Poznan to tylko szuka z kim by to sie polajac, Bialystok w porownaniu z
        Poznaniem to jak mucha do slonia wiec Bialystok olewacie!
        Co tam, tacy cwani pyry-myry hehehe, nie tak?

• Gość: P.B Re: Białystok to wiocha! IP: 213.25.33.* 18.07.01, 10:21
          Gość portalu: asd napisał(a):

&#62 Ten Poznan to tylko szuka z kim by to sie polajac, Bialystok w porownaniu z
          &#62 Poznaniem to jak mucha do slonia wiec Bialystok olewacie!
          &#62 Co tam, tacy cwani pyry-myry hehehe, nie tak?
          &#62

Drogi kolego, ten głupi wątek założył warszawiak a nie poznaniak!!
    • bernard Re: Białystok to wiocha! 18.07.01, 11:01
      wiocha, ktora bardzo lubie. : )

Bernard
    • Gość: canemuto Re: Białystok to wiocha! IP: *.icpnet.pl 24.07.01, 23:33
      staram sie nie uzywac w dyskusjach forumowych przeklenstw, ale dal ciebie edi
      zrobie wyjatek... TY GLUPI KUTASIE, ODPIERDOL SIE OD BIALEGOSTOKU. GADASZ TAKIE
      BZDURY, ZE NIE WIEM CZY TAM KIEDYKOLWIEK BYLES!!! jestem z poznania, lubie (nie
      kocham, milosc dla ludzi nie miejsc) to miasto najbardziej na swiecie, ale
      ostatnio mialem okazje odwiedzic bialy i JESTEM POD WRAZENIEM. macie to, czego
      poznan sie pozbywa przy pomocy bankow, marketow i innego badziewia - ale, co
      smutne, tez sie tego wyzbywacie. niszczone bojary, budujecie brzydkie domy
      czynszowe, ohydne hotele, jakies smieszne wiezowce i biurowce. PIEPRZCIE TO!!!
      zobaczcie, co zalosne techno-wyscigi robia z mozgami ludzi takich jak
      smierdziel edi!!! kompleksy, wyliczanki, jatrzenie i wsadzanie kija w mrowisko
      (za to gadanie o noszeniu sie pozananiakow dal bym ci w ryj, buraku!!!) - oto
      ich chleb codzienny. odpusccie sobie porownania, bo podazac bedziecie droga
      donikad, w towarzystwie ludzi takich jak edi czy warschau (efekty ich "hobby"
      znajdziecie na forum poznania. macie ducha miasta, to cos wyjatkowego. ktos
      powie wam wiocha - i co? oplujecie go? bedziecie sie tlumaczyc? ripostowac?
      przekonywac? szkoda energii na tych klientow, oni sa NIEULECZALNI. jesli taki
      bialystok jaki widzialem spi, to NIGDY SIE NIE BUDZCIE. a jesli ktos z poznania
      uwaza, ze bialy to wiocha, to nie z powodu miejsca w ktorym mieszka, tylko z
      powodu niewiedzy. ach... rozgadalem/rozpisalem sie troche, ale to trzeba bylo
      nareszcie napisac. JESZCZE RAZ POZDRAWIAM CALY BIALYSTOK, szczegolnie jednak
      os. Piasta i pewna piekna kobiete...:))))))))
      • Gość: EMIGRANT Re: Białystok to wiocha! IP: *.afts.ab.ca 02.08.01, 23:05
        Dzieki. I hate ta nowa technologia i styl amerykanskiego badziewia.
        • Gość: KKK Re: Białystok to wiocha! IP: *.sympatico.ca 03.08.01, 08:32
          Gość portalu: EMIGRANT napisał(a):

&#62 Dzieki. I hate ta nowa technologia i styl amerykanskiego badziewia.

No to wracaj na polska wies. Tam jeszcze "badziewia"
          brakuje.
      • Gość: Ewcia Re: Białystok to wiocha! IP: 157.25.99.* 14.08.01, 14:25
        Piekna kobiete powiadasz :-) To dlatego Bialystok wydaje Ci sie tak wspanialy,
        to faktycznie wiele tlumaczy. Poza tym to naprawde niepotrzebne - tyle jobow do
        kogos, kogo nie widziales na oczy, bez jaj, nie wiem skad tyle agresji w
        INTERNECIE. Chce sie tylko sceptycznie wypowiedziec, ze Bialystok jako miasto
        moze nie ma zbyt wiele do zarzucenia. Klimat wiochy - jestem rodowita
        Bialostoczanka to wiem - tworza LUDZIE, niestety nie zawsze na najwyzszym
        pozimie. Umowmy sie, ze ladne drzewka, ptaszki, uspione uliczki, nie zawsze
        stanowia o caloksztalcie miasta. A prawda jest taka, ze niestety jest to
        wiocha....Nie to, zeby mi bylo wstyd czy co, ale tak uwazam po 29 latach
        przemieszkanych w ''Polsce B''. Pozdrawiam wszystkich i blagam Was - LUDZIE - nie
        nienawidzcie sie tak, Internet jest po to, zeby sie wymieniac pogladami, a nie
        dawac sobie po gebach.
        • Gość: canemuto Re: Białystok to wiocha! IP: *.icpnet.pl 15.08.01, 06:57
          argument o pieknej kobiecie byl obok a nie zamiast. agresja powiadasz?
          szerzeniem tejze zajmuja sie wlasnie takie buraki jatrzace na lewo i prawo - w
          odniesieniu do nich jednorazowa "nagana" (nie mylic z wojna czy nagonka, w jej
          trakcie latwo upodobnic sie do adwersarza) jest jak najbardziej na miejscu, a
          wulgaryzmy... no coz, jesli koniecznosc tego wymaga - to nie ma sie czego bac.
          aha - nie chesz agresji na forum, to postaraj sie dostac do GW i zacznij
          zarzadzac forum, poniewaz obecni admini to banda hipokrytow i nierobow (na
          prosby o skasowanie agresywnych i wulgarnych postow odpisuja jakies bzdery o
          regulaminie - ktory nakazuje skasowanie takowych, wiec o co im chodzi???).
          jesli im to nie przeszkadza, to nie ma sily, ktora trzymala by takie indywidua
          jak np. schewa z dala od forum i normalnych ludzi.
          bialy to wiocha - no coz, musisz byc nieslychanie nieszczesliwa osoba,
          skoro "dusisz" sie w miescie, ktorego nie lubisz. znam sporo osob, ktore jezdza
          po swiecie, a jednak do bialego chetnie wracaja i mowia o nim dobrze (bez
          wybielanie, taki "zloty srodek"). a propos ptaszkow i kwiatkow i uspionych
          ulic - czego chcialabys w zamian? autostrady i biurowcow? to co wedlug ciebie
          tworzy miasto, jego charakter? co do ludzi - chodzi ci o wszystkich z bialego,
          bo tego fragmentu nie rozumiem "klimat tworza ludzie, nie zawsze na najwyzszym
          poziomie"? truzim az do bolu - myslisz, ze w poznaniu czy wa-wie wszyscy
          (wiekszosc, czy chociaz spora czesc) sa tacy malinowi? masz racje, forum to
          wymiana pogladow a nie ciosow, ale buractwa (schewa) nie znosze i godzic sie na
          to NIGDY bede. pozdro.
          • Gość: Ewcia Re: Białystok to wiocha! IP: 157.25.99.* 16.08.01, 09:57
            Widze, ze nie ma co sie wdawac z Toba w dyskusje. Wiesz swoje i przy tym
            bedziesz obstawal. No ale jakos tak sie sklada, ze ja tez jestem uparta. Nie
            jestem nieszczesliwa bo udalo mi sie uciec z Bialegostoku, tak uciec :-) Powiem
            krotko na wszystkie Twoje zaczepki - nie mieszkales tam to sie nie wypowiadaj.
            Fajnie byc lokalnym patriota z zewnatrz. Napisalam co napisalam, bo takie mam
            zdanie i nie zmieni mi zaden pewny siebie Poznaniak ani nikt inny. Nie wiem,
            czy dobrze mysle, ale rzeczywistosc kazdy z nas postrzega subiektywnie i inne
            jego fragmenty, wiec pozwol, ze to co akurat JA zauwazylam bedzie ksztaltowac
            moje poglady a nie jakies forum w wyborczej. Bardzo Cie serdecznie pozdrawiam i
            zycze owocnej wymiany zdan ze wszystkimi, ktorzy beda tak odwazni i skomentuja
            Twoje wypowiedzi. Ewa
            • Gość: canemuto Re: Białystok to wiocha! IP: *.icpnet.pl 16.08.01, 12:17
              kazdy ma prawo miec wlasne zdanie na kazdy temat - oki:) ja nie mam prawa
              wypowiadac sie na temat bialego bo tam nie mieszkalem - to w koncu logicznie
              wynika z powyzszego stwierdzenia. czy to, ze mieszkam w poznaniu jest w jakis
              sposob powiazane z tym, ze jestem pewny siebie? co ma odwaga do odpowiadania na
              moja wypowiedz??? zaczepka bylo pisanie, ze bialy to wiocha - nie widzisz
              roznicy??? piszesz, ze nie warto wdawac sie ze mna w dyskusje - konczysz list
              stwierdzeniem, ze czekasz na odwaznych, ktorzy mi odpowiedza. troche to
              wszystko nielogiczne. pozdrawiam.
              • Gość: Ewcia Re: Białystok to wiocha! IP: 157.25.99.* 16.08.01, 14:21
                &#62piszesz, ze nie warto wdawac sie ze mna w dyskusje - konczysz list
                &#62 stwierdzeniem, ze czekasz na odwaznych, ktorzy mi odpowiedza. troche to
                &#62 wszystko nielogiczne.

To Twoje wypociny sa nielogiczne i za wszelka cene chcesz mnie wyprowadzic z
                rownowagi, napisalam, ze z mojego punktu widzenia nie warto sie wdawac z Toba w
                dyskusje (i nadal tak uwazam, bo poza wytykaniem sobie ''a ty napisales to a ja
                tamto'' nie doszlismy do zadnych konstruktywnych wnioskow, wiec ogolnie strata
                czasu) - i nie ''czekam na odwaznych...'', tylko Ci zycze powodzenia z uzeraniem
                sie z nimi. Jak Ty czytasz to co pisze? Masz jakas dziwna interpretacje rzeczy
                prostych i zdolnosc do znieksztalcania wypowiedzi. Pewnie, jak sie poszatkuje
                pojedyncze zwroty to mozna sie do wszystkiego czepic. Dobra, koniec, starczy tych
                klotni, wiedzialam ze sie tak wlasnie zakonczy. A przeciez kurcze jestem taka
                mila osoba, zastanawiajace naprawde z jakiego powodu mnie na dzien dobry nie
                lubisz. A ja Cie tam wcale nie pozdrawiam, jak mam byc malpa to prosze bardzo,
                widocznie jest w necie taka tradycja. Zegnam raczej ozielble.

• Gość: canemuto Re: Białystok to wiocha! IP: *.icpnet.pl 16.08.01, 14:34
                  nic do ciebie nie mam, mimo wszystko... wypociny? no coz, po prostu
                  odpowiedzialem na twoje argumenty. poszatkowalem? moze. konstruktywne
                  wnioski??? to nie wyjezdzaj mi z "wypocinami". wierze ci na slowo, ze jestes
                  mila osoba - trudno sie tego domyslic z twoich postow. pozdrawiam (nie ozieble,
                  nie goraco - tak zwyczajnie).
                  • Gość: Ewcia Re: Białystok to wiocha! IP: 157.25.99.* 16.08.01, 14:47
                    Wypociny - tak sie mowi w Bialymstoku, nic obrazliwego, a ze jestem mila no
                    coz... tak mowia ludzie, ktorzy nie interpretuja moich mysli bez patrzenia mi w
                    oczy. Dlatego nie lubie internetu, bo w koncu dochodzi do tego, ze ktos ma o
                    mnie mylne zdanie. Chcialam Ci jedynie uswiadomic, ze nie warto sie za bardzo
                    angazowac w dodatku w niezbyt milym stylu - w dyskusje, w ktorej mozesz miec
                    zamazane poglady. A Ty mnie od poczatku atakujesz (zreszta nie tylko mnie), no
                    coz, szczerze mowiac to wisi mi to koncertowo. Bialystok jaki jest taki jest,
                    ale wole tam bywac raz w miesiacu. Chyba starczy dyskusji.
                    • Gość: canemuto Re: Białystok to wiocha! IP: *.icpnet.pl 16.08.01, 20:29
                      zarzuty conajmniej obustronne. causa finita. over.
    • Gość: Jonek Re: Białystok to niestety nie wiocha! IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.01, 23:18
      Bez starych Bojarów to już nie ten Białystok. Rozwalono tam m.in. piękny stary
      dom - długi, drewniany, z werandami. Na ulicy chyba Sobieskiego. Szkoda.
      • Gość: canemuto Re: Białystok to nie wiocha! IP: *.icpnet.pl 05.08.01, 00:36
        Gość portalu: Jonek napisał(a):

&#62 Bez starych Bojarów to już nie ten Białystok. Rozwalono tam m.in. piękny stary
        &#62 dom - długi, drewniany, z werandami. Na ulicy chyba Sobieskiego. Szkoda.

nie jestem z Bialegostoku (poznan), ale tez zaluje bojarow:( obawiam sie, ze przy
        obecnych trendach (tfu!) jedynym sladem po wspomnianym zabytku bedzie oblesny
        supermarket o tej samej nazwie... szkoda, jak powiedziales. pozdro:)
        • Gość: atomski Re: Białystok to nie wiocha! IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 13.08.01, 13:03
          Zachwyt canemuto przypomina trochę zachwyt Wyspiańskiego wsią
          w "Weselu".Sielanka, co ?
          Prawda o Białymstoku chyba jednak jest gdzieś po środku,albo nawt trochę z
          drugiej strony bieguna.Już dawno nie jest to obszar zielonych płuc
          Polski.Postarała się o to np. elktrociepłownia przy obwodówce.
          Zgiełk ulicy niczym nie różni się od innych miast. Gdy komuś ptaszki śpiewają
          co rano to znaczy po prostu,że mieszka na uboczu. Jak 6 lat mieszkałem w Białym
          to mi nie ćwierkały...
          Nigdzie w Polsce nie widziałem tylu złodziei w autobusach,i takiego olania
          przez miasto problemu.
          Ludzie też tutaj chcą żyć godnie(technowyśćig ?).Jeżeli to się nie udaje
          opuszczają miasto,czasem kraj.To zjawisko występuje w całej Polsce.
          Ja też musiałem opuścić Biały.Tęsknię,ale na pewno nie ma tu takiej sielanki
          jaką widzi canemuto.
          • Gość: canemuto Re: Białystok to nie wiocha! IP: *.icpnet.pl 15.08.01, 07:07
            na pewno jest. twoje zdanie tyle samo warte co moje. moje tyle warte co zdanie
            innych mieszkancow bialego. przykre, jak mecza sie niektorzy mieszkancy
            bialego - naprwade nie sposob sie stamtad wyrwac? zmiencie to miasto (ale nie
            oszpeccie), jak wam nie styka, zamiast jeczec (sorry, tak to wyglada).
            PS czy nikt nie zwrocil uwagi, ze drugim (mniej/bardziej istotnym?) "dnem" tej
            dyskusji jest sprawa gosci, ktorzy wchodza na forum, obrazaja wasze miasto nie
            z sympati do was (chcac wam np. pokazac, ze dzieje sie zle), a chca jedynie
            tworzyc kolejne animozje (wspomnienie o poznaniu bardzo stonowane i sprzyjajace
            przyjaznej atmosferze)???
            • Gość: atomski Re: Białystok to nie wiocha! IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 16.08.01, 11:02
              Chyba za bardzo też nie miałes stycznosci z Białymstokiem,poza krótką
              wycieczką,po której to tak się zauroczyłeś.I to właśnie Twoje wypowiedzi
              powinny być jak najbardziej stonowane, a nie są. Forum poznańskie należy zaś
              do najbardziej "rozanimozjowanych" (piękne słowo mi tu wyszło ,he,he). Tyle
              bluzgów trudno znależć na innym forum. Jak mi się zdaję to jesteś właśnie z
              Poznania ?
              • Gość: mea Re: Białystok to wiocha i nie wiocha! IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 16.08.01, 12:24
                jestem rodowitą Białostoczanką i kocham moją wiochę-niewiochę. Uwielbiam
                Białystok i nigdzie nie chcę stąd wyjeżdżać. Tu mamy swoje określenia których w
                Polsce nikt nie rozumie (wiszczeć). Tu mamy konglomerat kultur. Tu właśnie
                śledzikujemy. I dobrze nam z tym. Również tu mamy drugie miejsce w Polsce pod
                względem ilości samochodów w przeliczeniu na ilość mieszkańców. Tu mamy
                najwięcej korporacji taksówkowych i nie trzeba czekać na taxi po minimum 20
                min. jak w Krakowie. Tu właśnie .......... .
                Białostoczanka bez kompleksów.
                • Gość: canemuto Re: Białystok to wiocha i nie wiocha! IP: *.icpnet.pl 16.08.01, 13:29
                  no, komus sie jednak ten bialy podoba... pozdrawiam (choc krakow podoba mis sie
                  bardziej:)
              • Gość: canemuto BIALYSTOK TO WIOCHA!!! schewa - tak trzymac. IP: *.icpnet.pl 16.08.01, 12:26
                dobra. bialystok jest do dupy. super, co??? teraz moja opinia jest poznanska.
                po co bronic bialego - wiecej strat niz zyskow. schewa napisal troche bzdur,
                probowal znowu jatrzyc na lini poznan-reszta swiata - i co? i nic. bo jakis
                koles pisze mi, ze poznanskie forum jest takie czy inne. no i co z tego???
                KONIEC DYSKUSJI z LUDZMI, KTORZY POTRAFIA PATRZEC NA MOJE OPINIE JEDYNIE
                POPRZEZ PRYZMAT MIASTA Z KTOREGO POCHODZE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

PS tak, atomski, jestem z poznania (siedliska glupoty, chamstwa, wulgaryzmow,
                animozji, kompleksow) i dlatego nie warto ze mna gadac. zaluje, ze bronilem
                bialegostoku. brawo schewa, tak trzymac&#62:(
                • Gość: atomski Re: BIALYSTOK TO WIOCHA!!! schewa - tak trzymac. IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 16.08.01, 13:20
                  Nie dramatyzuj canemuto.
                  Nie jest ani tak źle z Poznaniem,ani tak dobrze z Białymstokiem.

p.s. Pamiętam,a propos korporacji taxi,że w Białymstoku pierwsze chyba w kraju
                  pojawiły się "tylko Mercedesy"(a już na pewno pierwsze na taką skalę). To było
                  ciekawe zjawisko,jak taksiarze z innych korporacji też się szybko przesiadali
                  do merców. Teraz to im trochę minęło...

• Gość: canemuto Re: BIALYSTOK TO WIOCHA!!! schewa - tak trzymac. IP: *.icpnet.pl 16.08.01, 13:27
                    no wlasnie:) - a propos poznania i bialego... przyznaje - nerwy mi puscily, ale
                    sytuacja zrobila sie komiczna. aha - jesli mowimy np. o trawnikach to blagam,
                    niech nikt mi nie wytyka, ze jestem z poznania/forum poznanskiego (pewny siebie
                    CZLOWIEK, poznaniak w drugiej kolejnosci - poza tym, co to ma do rzeczy? to do
                    ewy:) faktycznie nie znam bialego tak jak wy, opieram sie w duzej mierze na
                    opiniach jego aktualnych mieszkancow. pozdrawiam i gratuluje spokoju:)
                    • Gość: atomski Re: BIALYSTOK TO WIOCHA!!! schewa - tak trzymac. IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 16.08.01, 14:09
                      Jak będziemy dla siebie tacy mili i tylko przytakiwali sobie,to forum
                      białostockie padnieeeeeeeee..........
                      Trzeba czasem nieco chilli,niechaj dyskusje,polemiki nabierają rumieńców.
                      • Gość: canemuto Re: BIALYSTOK TO WIOCHA!!! schewa - tak trzymac. IP: *.icpnet.pl 16.08.01, 14:28
                        oki - bedzie chili...
                        • Gość: maniek Re: BIALYSTOK TO WIOCHA!!! schewa - tak trzymac. IP: 195.136.45.* 26.08.01, 17:54
                          Tak sobie właśnie poczytałem co tu ludzie mówią i mam parę przemyśleń (jako 21-
                          letni, rodowity białostoczanin, tutejszy student i jednocześnie od 2 lat
                          dziennikarz jednego z białostockich dzienników). Przyznam, że to miasto, jak i
                          parę innych znam dosyć dobrze. Tak więc:
                          1. Sytuacją jak z marzeń byłoby mieszkać w Białymstoku, pracując jednocześnie w
                          Warszawie, wieczorami siedzieć w krakowskich knajpkach a na spacery chodzić
                          wzdłuż pięknych, poznańskich uliczek. Chodzi mi o to, że każde z tych miast ma
                          w sobie "coś", jakieś wady i zalety, które sprawiają, że w jednym są dobre a w
                          innym nie. Ale po co je od razu tak na maxa krytykować i w ogóle. Każdy
                          powinien na własną rękę tworzyć opisaną wyżej sytuację, czyli znaleźć w swoim
                          mieście coś, co będzie dobre na dana okazję.
                          2. Osobiście jestem bardzo zadowolony z mego miasta, bronię przy każdej
                          podobnego typu dyskusji i zazwyczaj mi się to udaje. Tak się składa, że często
                          wyjeżdżam do Warszawy i spotykam się ze środowiskiem tamtejszych studentów.
                          Często mówią o Białymstoku jak o wiosce itp. Wtedy pytam, czy kiedykolwiek tu
                          byli i widzieli to o czym mówia. Najczęściej nie i po prostu powtarzają to co
                          już usłyszeli. Już klikanaście razy, po pierwszej wizycie warszawiaków,
                          poznaniaków czy innych w naszym mieście - zmieniali zdanie. Pokazałem ludziom
                          to miasto od strony, której na pewno nie widzieli w telewizji, czy nie
                          przeczytali. Mamy Bojary, może i śledzikujemy, są u nas brukowe ulice, radio
                          grające disco-polo, tandetne knajpy ale jest mnóstwo
                          atrybutów "zarezerwowanych" dla wielkich miast. Tyle że u nas to doskonale
                          współgra i ludzie robią najszęściej taaaaakie oczy, gdy zobaczą Hotel
                          Gołębiewski czy Cristal, knajpy z klimatem, których może pozazdrościć nawet
                          Kraków, nowo-wyremontowany budynek Wydziału Ekonomicznego UwB, kilka salonów
                          samochodowych, parę nowych biurowców i ładnych kamienic, cerkwie, kościoły,
                          park w środku miasta, podświetlane fontanny, zadbane podwórka, itp. Po prostu
                          to jak ludzie widzą nasze miasto zależy od tego jak je pokazujemy. W końcu
                          mieszka to 300 tys. ludzi i trochę tego miasta jest. Białystok to nie tylko
                          Bojary, które są może jedną trzydziestą.
                          3. To że ciągle jesteśmy w Polsce B to niestety wina, może nie tak:
                          niedopatrzenie, zaniedbanie lub nieumiejętność zadbania o nasze sprawy ludzi na
                          górze. Niestety władze mają dużo do powiedzenia jeżeli chodzi o miejsce i
                          wizerunek miasta w Polsce. Tak samo przedsiębiorstwa - w pierwszej 500
                          najlepszych firm w Polsce jest bodajże siedem z naszego regionu. Po prostu
                          najlepsze jednostki uciekają z Białegostoku do "wielkich miast" i zapominają o
                          tym skąd są. Zostawiają Białystok samemu sobie. To oni najgłośniej
                          krzyczą "wiocha". Najczęściej termin ten ma podłoże w swego rodzaju ubustwie,
                          właśnie Polsce B no i opiniach tych którzy zostawili to miasto na zawsze.
                          Ludzie jak ma być inaczej, skoro wszyscy robia kasę w Warszawie, Poznaiu itp. a
                          dosłownie jednostki walczą, żeby tu kiedyś było lepiej???

Pointa: Ja tu zostaję i pier...ę szybką wielką kasę w "wielkim mieście". Wolę
                          ciężko i długo zdobywaną i jednocześnie bardziej cenioną z Białegostoku. Może
                          jednocześnie bedąc tutaj będę mógł pomuc temu miejscu i tym ludziom zamiast
                          gdzieś z Warszawy krzyczeć, że Białystok to wioska i trzeba stąd uciekać
                          • Gość: canemuto Re: BIALYSTOK TO WIOCHA!!! schewa - tak trzymac. IP: *.icpnet.pl 26.08.01, 20:19
                            hi maniek:))) widze, stary, ze masz poukladane w glowie:) pozdro i trzymaj sie.
                            cane_muto78 (poznan, hehehe:)
                            • Gość: maniek Re: BIALYSTOK TO WIOCHA!!! schewa - tak trzymac. IP: 195.136.45.* 27.08.01, 09:06
                              No bo wiesz canemuto: tak człowiek czyta wyposiny takich buraków jak schewa i
                              mu się niedobrze robi. Jak komuś się nie podoba Białystok i do tego krytykuje
                              inne miasta to niech spada do lasu i tam zamieszka, bo tam przynajmniej ludzi
                              nie będzie denerwował głupotami. A najgorsze jest to, że ludzie z zewnątrz
                              czytają takich świrów i się utwierdzają w swoim mylnym przekonaniu o
                              wieśniactwie białostoczan. No bo takie schewy niestety budują obraz kraju i
                              miasta. Jak wszędzie jest ich tu sporo i niestety wychodzi to miastu na złe. No
                              bo niestety idąc za stwierdzeniem bodajże Mikkego: ludzi głupich jest
                              przeważająca większość i niestety to właśnie oni w demokracji tworzą
                              rzeczywistość....
                              P.S.: Sorki za wszystkie ortografy dwa posty wyżej: niech mnie tłumaczy, że
                              pisałem to szybko i w zdenerwowaniu nie zastanawiając się nad poprawnością.
                              P.S. 2: I nie żebym był przeciwko demokracji, po prostu jak wszystko ma swoje
                              wady i zalety
                              • Gość: canemuto Re: BIALYSTOK TO WIOCHA!!! schewa - tak trzymac. IP: *.icpnet.pl 27.08.01, 14:46
                                demokracja nie oznacza, ze byle burak (schewa&#62:( moze pluc i jatrzyc. pozdro.
                              • Gość: janus Re: BIALYSTOK TO WIOCHA!!! schewa - tak trzymac. IP: 206.48.59.* 27.08.01, 16:02
                                W dugiej polowie lat siedemdziesiatych spedzilem w Bialymstoku 2 sezony
                                teatralne.
                                Przyjechalem z Wrocka wraz z dyr.art. Andrzejem Witkowskim zeby "postawic
                                na nogi" Teatr im. Wegierki.
                                Byly to chyba najbardziej pracowite 2 lata w moim zyciu. Kapitalny remont
                                (od zaplecza - urzadzenia sceniczne, swiatla , naglosnienie, poprzez widownie
                                do foyer i holu glownego) bez przerywania dzialalnoci. W tym celu uruchomi-
                                ona zostala mala scena, poprzez adaptujacje niewykorzystanych pomieszczen w
                                budynku.
                                A po siedmiu miesiacach otwarto uroczyscie duza scene, calkowicie zmieniona.
                                W tamtych czasach to byl wyczyn. Wszystko bylo problemem. Reflektory, profesjo-
                                nalne magnetofony, wyciagi dekorcji, nie mowiac juz o dywanach kowarskich,
                                przeznaczonych tylko na eksport, itd, itp. Bylo to mozliwe dzieki wysilkowi
                                calej zalogi teatru. Wspaniali ludzie.
                                Od ponad 20-tu lat wraz z zona (rowniez wroclawianka- w Bialym byla kier. pra-
                                cowni w Wiejskim Biurze Proj.) mieszkamy na drugiej polkuli.
                                Czesto z "lezka w oku" wspominamy nasze bialostockie lata, a szczegolnie ludzi
                                z ktorymi wtedy pracowalismy oraz maly osrodek wyp. teatru w Gibach.
                                Dlatego tez, ta droga pozwalamy sobie przeslac Serdeczne Pozdrowienia dla
                                Wszystkich Bialostoczczan.
                                Elzbieta Chronicka-Pawluk i Janusz Pawluk

PS&#62 A propos teatru. Nie spotkalem zadnego watku na ten temat (moze przeo-
                                czylem).
                                Czyzby wszystko bylo tak swietnie, ze nie ma o czym dyskutowac?

• Gość: atomski Re: BIALYSTOK TO WIOCHA!!! schewa - tak trzymac. IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.01, 22:27
                                  Ja bym bardzo chętnie nie zostawiał Białegostoku.
                                  Czy to k... moja wina ,że to miasto nie pozwala mi (i wielu innym) na mój
                                  rozwój ???? Na to ,by myśleć o godziwej przyszłości dla siebie i swojej
                                  rodziny ?
                                  Czy to moja wina ,że firmy budowlane,padają tu teraz jak muchy,a w nowej pracy
                                  oferują 700 zł( kurwa po studiach na wydz. architektury ipo 3 latach praktyki
                                  oferuje się słownie siedemset złotych- i to tylko jak się jest mężczyzną i to
                                  tylko jak ma się szczęśćie i to tylko jak ktoś chce Cię akurat przyjąć !!!!!)

Od dwóch lat krzyczy się ( na puszczy),że młodzi ambitni,najzdolniejsi
                                  opuszczają Białystok.

Sorry,że nie byłem dość wytrwały,że nie zdechłem z głodu kochając jednocześnie
                                  Białegostoku.
                                  W Bydgoszczy przyjęto mnie i moją żonę z otwartymi rękoma w pierwszej,
                                  (najlepszej )jaką sobie wybraliśmy firmie. O finansach nawet nie ma co
                                  wspominać...
                                  • Gość: canemuto Re: BIALYSTOK TO WIOCHA!!! schewa - tak trzymac. IP: *.icpnet.pl 27.08.01, 22:48
                                    az dziw bierze, ze bialystok jeszcze nie umarl z glodu;) no, skoro w bydzi jest
                                    tak dobrze, to sie przeprowadzam... do rychlego:)
                                    • Gość: atomski Re: BIALYSTOK TO WIOCHA!!! schewa - tak trzymac. IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.01, 23:44
                                      Jest to też kwestia wykonywanego zawodu. Jestem architektem i rejon Bydgoszczy
                                      i Torunia daje ponad 600 tys ludzi bez wydz. architektury.
                                      Stąd szanse na znalezienie pracy ( i to dobrej) w Bydgoszczy są dla mnie dużo
                                      większe właśnie w tym mieście.Tymczasem Białystok-miasto prawie 300 tysięczne
                                      wypuszcza teraz rocznie ponad setkę architektów, a przyjmuję na pierwszy rok
                                      ok.200 .To starczy na całą Polskę i kraje ościenne.
                                      Ty canemuto,znowu się pienisz, bo znowu pryska sielankowość ,co ?
                                      Czy też coś zupełnie innego Cię dręczy ?
                                      Forum poznańskie znormalniało i nie ma na kogo ponarzekać ?
                                      • Gość: canemuto Re: BIALYSTOK TO WIOCHA!!! schewa - tak trzymac. IP: *.icpnet.pl 28.08.01, 00:33
                                        wal do poznania, dla kazdego (nawet architekta:))) jakas robota sie znajdzie
                                        hehehe. co mnie gryzie??? egzystencja, rozterki natury etycznej i moralnej,
                                        kwestia "byc" czy "miec" ("stac" czy "lezec" itd.:))) poznanskie forum
                                        znormalnialo, bo zrozumielismy, ze "Be.Ł.T."-a i tak nie dogonimy, a z nas sa
                                        tacy rozsadni zazdrosnicy;))) pienie sie tylko, gdy lykne odrobine sody
                                        oczyszczonej:))) pozdro atomski, powazniej dalej - to mi sie podoba.
                                        • Gość: atomski Re: BIALYSTOK TO WIOCHA!!! schewa - tak trzymac. IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.01, 00:49
                                          Mi też !
                                          I nie mam zamiaru zamieniać miast.
                                          Może trudno Ci w to uwierzyć ,ale życie w Bydgoszczy wygląda na przyjemniejsze
                                          niż w Poznaniu , a Poznań znam dość dobrze,mam tam liczną rodzinę.
                                          Macie słaby wydział architektury ( W Białymstoku był lepszy, ale teraz robią
                                          masowy nabór i nie wiem co z tego wyjdzie).
                                          Słaby poziom wydziału oznacza słaby poziom pracodawcy ( trochę uogólniam ).

• Gość: canemuto Re: BIALYSTOK TO WIOCHA!!! schewa - tak trzymac. IP: *.icpnet.pl 28.08.01, 01:00
                                            podazajac twoim tokiem myslenia, ja tez znam niezle bialystok, bo mam tam sporo
                                            rodziny... czy pracodawcy sa gorsi, jesli poziom nauczania jest nizszy???
                                            zaiste dziwne spostrzezenie, nie zauwazylem tego.
                                            • Gość: atomski Re: BIALYSTOK TO WIOCHA!!! schewa - tak trzymac. IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.01, 01:11
                                              Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia !!
                                              • Gość: Ginny Re: BIALYSTOK TO WIOCHA!!! schewa - tak trzymac. IP: *.net.bialystok.pl 28.08.01, 12:02
                                                Jestem z Białegostoku i uważam, że to miasto jest bardzo OK. To nie W-wa, gdzie
                                                jest mnóstwo teatrów, kin, imprez, ale jest i u nas parę fajnych miejsc. Mamy
                                                parę nie najgorszych knajpek, kilka kin z różnym repertuarem, niezłe teatry ( i
                                                szkołę teatralną). Jak ktoś obraża inne miasta, to musi mieć kompleksy jak stąd
                                                do Zakopanego i tyle.
                                                • Gość: atomski Re: BIALYSTOK TO WIOCHA!!! schewa - tak trzymac. IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 28.08.01, 13:39
                                                  A pijesz może do mnie ?
                                                  Jeśli tak chyba zupełnie nie wiem czemu.
                                                  Poproszę o instrukcję obsługi,wytyczne,plan,albo coś...
                                                  • Gość: szaza Re: BIALYSTOK TO WIOCHA!!! schewa - tak trzymac. IP: 192.168.80.* / 212.141.191.* 28.08.01, 15:48
                                                    Atomski, mam do Ciebie pytanie? (jestes pewnie doswiadczonym forumowiczem).
                                                    Nie uwazasz, ze jak jakis watek od dwoch tygodni jest na topie, to kazdy
                                                    zagladajac, utwala sobie to zdanie w pamieci, choc potem nawet ludzie wyrazaja
                                                    sie pozytywnie. Moze zaloze watek "Bialystok jest cudowny"i jak nawet ktos sie
                                                    ze mna nie zgodzi, to zostanie to w "srodku"?
                                                    POzdrawiam
    • Gość: gregor Re: Białystok to wiocha! IP: 212.244.27.* 28.08.01, 16:29
      Trafiłem przypadkiem na nowe blokowisko, tzw. wspólnota mieszkaniowa.
      Przed blokiem jak zwykle jakiś trawnik, a tam tabliczka "teren prywatny, nie
      wchodzić". Trawniczek dosłownie 3 m2. I co pomyśleć o właścicielu tego bloczku?
      Ludzie z kompleksami Caringtonów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka