Gość: człowiek 2005 IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 29.03.05, 20:41 Czy wszyscy się już pogodzili z wprowadzeniem religii do szkół ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamilar Re: szkoła - religia 29.03.05, 23:38 Ja nie kończyłem liceum 4 lata temu i pamiętam że w czwartej klasie miałem jedną lekcje historii i 2 religii, gdzie ksiądz gadał takie same głupoty jak na mszy(strata czasu). W trzeciej klasie miałem 1 geografię i 2 religie. kolejny absurd. Oczywiście jak ktoś nie chce to nie musi chodzić, tylko czemu przez 4 lata religia zawsze była w środku planu lekcyjnego, teraz czekam aż wprowadzą religię na uczelnie wyższe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tkac Re: szkoła - religia IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 20:36 kamilar napisał: >Oczywiście jak ktoś nie chce to nie musi chodzić Ciekawi mnie, jak było w Twojej klasie z tymi lekcjami religii. Tzn. ilu uczniów uczyło się jakiej religii i ilu nie uczuło się żadnej, oraz co oni w tym czasie robili; czy była lekcja etyki, a jeśli tak, to ilu na nią uczęszczało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: człowiek 2005 Re: szkoła - religia IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 30.03.05, 21:45 Ciekawe jak radzą sobie małe dzieci które nie bardzo wiedza dlaczego siedzą bez opieki na korytarzach szkolnych. Na pewno mają świadomość że "większość górą".... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tkac Re: szkoła - religia IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 21:53 > Ciekawe jak radzą sobie małe dzieci które nie bardzo wiedza dlaczego siedzą bez opieki na korytarzach szkolnych. To tak to wygląda? Skandal! Ale na jedną godzinę (z dojściem i powrotem) pewnie nie warto iść do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: człowiek 2005 Re: szkoła - religia IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 30.03.05, 22:02 Przeważnie lekcje religi nie wiem dlaczego /?/ są w planie ustawione w trakcie zajęć obowiązkowego programu szkolnego. Dziecko ma wybór korytarz lub religia. Odpowiedz Link Zgłoś
bronek.skowronek Re: szkoła - religia 30.03.05, 22:09 Kiedys ogladalem reportasz o szkolach w Anglii. Religia jest tam obowiazkowa. Co ciekawe, w reportazu z jednej ze szkol na lekcje religii chodzily dzieci chrzescijanskie i muzulmanskie. Odpowiedz Link Zgłoś
fiat_lux Re: szkoła - religia 31.03.05, 02:48 program byl jak sadze w tv trwam jedyna telewizja ktora nadaje czysta rasowo prawde Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tkac Re: szkoła - religia IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 22:12 > Przeważnie lekcje religi nie wiem dlaczego /?/ są w planie ustawione w trakcie zajęć obowiązkowego programu szkolnego. Chyba nie jest to podstępna próba indoktrynacji? >Dziecko ma wybór korytarz lub religia. Rodzice powinni dziecku wyraźnie powiedzieć, co ma w tym czasie robić. Odpowiedz Link Zgłoś
egle1 Re: szkoła - religia 30.03.05, 22:23 Z tego co ja pamiętam przy wprowadzaniu religii do szkół był duży szum. Obiecywano bardzo dużo nie będę przypominała, podstawą gdy dziecko idzie do szkoły ma być bezpieczne a tego szkoły na dzień dzisiejszy nie zapewniają / brak opieki w czasie trwania religii/ etyka w szkołach nie istnieje proszę podać choć jeden adres szkoły podstawowej gdzie ten przedmiot istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tkac Re: szkoła - religia IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 22:32 etyka w szkołach nie istnieje proszę > podać choć jeden adres szkoły podstawowej gdzie ten przedmiot istnieje. Może jest za mała liczba chętnych, jeśli godzą się potencjalni chętni (na etykę) na lekcje religii? Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: szkoła - religia 30.03.05, 22:53 Tak się złożyło że u mnie w liceum nie było w klasie ani jednej osoby prawosławnej (co mnie zdziwiło w podstawówce stanowili około 30%). Na religie nie chodziła jedna osoba, nie miała w tym czasie żadnych zajęć, po prostu czas wolny na pętanie się po szkole :) Odpowiedz Link Zgłoś
fiat_lux Re: szkoła - religia 31.03.05, 03:00 Gość portalu: Tkac napisał(a): > kamilar napisał: > >Oczywiście jak ktoś nie chce to nie musi chodzić > > Ciekawi mnie, jak było w Twojej klasie z tymi lekcjami religii. Tzn. ilu > uczniów uczyło się jakiej religii i ilu nie uczuło się żadnej, oraz co oni w > tym czasie robili; czy była lekcja etyki, a jeśli tak, to ilu na nią > uczęszczało? Rusini uczyli sie prawoslawia, a reszta Rusinow byla zmuszana do nauki katolicyzmu dla zaklamania statystek (vide mapka na nad buhom i kamunikat ig pl) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: szkoła - religia 31.03.05, 19:19 Ty jakoś u mnie nie było Rusinów w klasie, wszyscy jakoś przyznawali się do polskości, ale oczywista wg ciebie byli do tego zmuszani w kiblu na przerwie, bo każdy wie że 99% Polaków to Zydzi a "reszta" czyli 99,9% to Rusini. Odpowiedz Link Zgłoś
fiat_lux Re: szkoła - religia 31.03.05, 19:23 kamilar napisał: > każdy wie że 99% Polaków to Zydzi a "reszta" czyli 99,9% to Rusini. tak wlasnie bylo. zapytaj tkaca wysle ci mapke znad buhom a takze tekst szczura z kgb. do tego nie potrzeba ipnu Odpowiedz Link Zgłoś
kuala_lumpur Re: szkoła - religia 30.03.05, 22:38 Gość portalu: człowiek 2005 napisał(a): > Czy wszyscy się już pogodzili z wprowadzeniem religii do szkół ? Nie, nie wszyscy dali za wygraną. Po lasach siedzą jeszcze niedobitki partyzantów, ale coraz mniej ich... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: McBride czerwona frustracja IP: 212.122.214.* 30.03.05, 22:46 kuala_lumpur napisał: > Nie, nie wszyscy dali za wygraną. Po lasach siedzą jeszcze niedobitki > partyzantów, ale coraz mniej ich... nie po lasach tylko w ławach rządowych, wiezieniach albo radach nadzorczych spółek skarbu państwa....zbiegiem okliczności łączy ich legitymacja PZPR w szufladzie albo legitymacja SLD, SDLP, UP tudzież wirtualnej PD w kieszeni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tkac Re: czerwona frustracja IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 22:55 Gość portalu: McBride napisał > nie po lasach tylko w ławach rządowych A może po ławach szkolnych i w zaciszu domowym (rodzice)? Odpowiedz Link Zgłoś
zenon_smiglo Re: czerwona frustracja 31.03.05, 02:20 Zlikwidowac religie! To opium dla ludu! Niech zyje Marks, Engels, Lenin, Stalin i Brezniew oraz ich radosna tworczosc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mocniak Re: szkoła - religia IP: *.stnet.pl 31.03.05, 11:00 Mam szczęście, że moje religie w liceum są albo pierwszymi, albo ostatnimi lekcjami. Ale w gimnazjum to było straszne. Najpierw przez dwa lata musiałem walczyć z katechetką która za wszelką cenę chciała zatrzymać nas na lekcjach religi pod groźbą obniżenia oceny z zachowania [nawet pozwolenie od rodziców nie pomagało] a później religia, która była w środku lekcji powodowała, że przez godzinę trzeba było beczynnie siedzieć w szkole... O tym, co jest na religiach nawet nie będę wspominał - same bzdury w stylu wkuwanie na pamięć żywotów świętych, czy debilnych modlitw. Albo wkuwanie na blachę katechizmu jako przygotowanie do bierzmowania. A za każdym razem jak się ocierało o jakiś kontrowersyjny temat babka nie pozwalałała kontynuować i wyrzucała ludzi z klasy. Nie wiem co za debil wprowadził religię do szkół, ale za karę powinien mieć przynajmniej raz w tygodniu taką sesję z katechetkami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ian Re: szkoła - religia IP: 80.55.171.* 31.03.05, 12:52 Brr! Straszny temat! Uciekam stąd! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: człowiek 2005 Re: szkoła - religia IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 31.03.05, 17:25 A może nauczyciele ze szkół napisali by parę słów jak to wygląda - kto wywiera nacisk aby plan lekcji był taki a nie inny ? Odpowiedz Link Zgłoś