Dodaj do ulubionych

szkoła - religia

IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 29.03.05, 20:41
Czy wszyscy się już pogodzili z wprowadzeniem religii do szkół ?
Obserwuj wątek
    • kamilar Re: szkoła - religia 29.03.05, 23:38
      Ja nie kończyłem liceum 4 lata temu i pamiętam że w czwartej klasie miałem jedną
      lekcje historii i 2 religii, gdzie ksiądz gadał takie same głupoty jak na
      mszy(strata czasu). W trzeciej klasie miałem 1 geografię i 2 religie. kolejny
      absurd. Oczywiście jak ktoś nie chce to nie musi chodzić, tylko czemu przez 4
      lata religia zawsze była w środku planu lekcyjnego, teraz czekam aż wprowadzą
      religię na uczelnie wyższe ;)
      • Gość: Tkac Re: szkoła - religia IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 20:36
        kamilar napisał:
        >Oczywiście jak ktoś nie chce to nie musi chodzić

Ciekawi mnie, jak było w Twojej klasie z tymi lekcjami religii. Tzn. ilu
        uczniów uczyło się jakiej religii i ilu nie uczuło się żadnej, oraz co oni w
        tym czasie robili; czy była lekcja etyki, a jeśli tak, to ilu na nią
        uczęszczało?
        • Gość: człowiek 2005 Re: szkoła - religia IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 30.03.05, 21:45
          Ciekawe jak radzą sobie małe dzieci które nie bardzo wiedza dlaczego siedzą bez
          opieki na korytarzach szkolnych. Na pewno mają świadomość że "większość
          górą"....
          • Gość: Tkac Re: szkoła - religia IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 21:53
            > Ciekawe jak radzą sobie małe dzieci które nie bardzo wiedza dlaczego siedzą
            bez opieki na korytarzach szkolnych.

To tak to wygląda? Skandal!
            Ale na jedną godzinę (z dojściem i powrotem) pewnie nie warto iść do domu.
            • Gość: człowiek 2005 Re: szkoła - religia IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 30.03.05, 22:02
              Przeważnie lekcje religi nie wiem dlaczego /?/ są w planie ustawione w trakcie
              zajęć obowiązkowego programu szkolnego. Dziecko ma wybór korytarz lub religia.
              • bronek.skowronek Re: szkoła - religia 30.03.05, 22:09
                Kiedys ogladalem reportasz o szkolach w Anglii. Religia jest tam obowiazkowa.
                Co ciekawe, w reportazu z jednej ze szkol na lekcje religii chodzily dzieci
                chrzescijanskie i muzulmanskie.
                • fiat_lux Re: szkoła - religia 31.03.05, 02:48
                  program byl jak sadze w tv trwam
                  jedyna telewizja ktora nadaje czysta rasowo prawde
              • Gość: Tkac Re: szkoła - religia IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 22:12
                > Przeważnie lekcje religi nie wiem dlaczego /?/ są w planie ustawione w
                trakcie zajęć obowiązkowego programu szkolnego.

Chyba nie jest to podstępna próba indoktrynacji?

>Dziecko ma wybór korytarz lub religia.

Rodzice powinni dziecku wyraźnie powiedzieć, co ma w tym czasie robić.
                • egle1 Re: szkoła - religia 30.03.05, 22:23
                  Z tego co ja pamiętam przy wprowadzaniu religii do szkół był duży szum.
                  Obiecywano bardzo dużo nie będę przypominała, podstawą gdy dziecko idzie do
                  szkoły ma być bezpieczne a tego szkoły na dzień dzisiejszy nie zapewniają /
                  brak opieki w czasie trwania religii/ etyka w szkołach nie istnieje proszę
                  podać choć jeden adres szkoły podstawowej gdzie ten przedmiot istnieje.
                  • Gość: Tkac Re: szkoła - religia IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 22:32
                    etyka w szkołach nie istnieje proszę
                    > podać choć jeden adres szkoły podstawowej gdzie ten przedmiot istnieje.

Może jest za mała liczba chętnych, jeśli godzą się potencjalni chętni (na
                    etykę) na lekcje religii?
        • kamilar Re: szkoła - religia 30.03.05, 22:53
          Tak się złożyło że u mnie w liceum nie było w klasie ani jednej osoby
          prawosławnej (co mnie zdziwiło w podstawówce stanowili około 30%). Na religie
          nie chodziła jedna osoba, nie miała w tym czasie żadnych zajęć, po prostu czas
          wolny na pętanie się po szkole :)
        • fiat_lux Re: szkoła - religia 31.03.05, 03:00
          Gość portalu: Tkac napisał(a):

> kamilar napisał:
          > >Oczywiście jak ktoś nie chce to nie musi chodzić
          >
          > Ciekawi mnie, jak było w Twojej klasie z tymi lekcjami religii. Tzn. ilu
          > uczniów uczyło się jakiej religii i ilu nie uczuło się żadnej, oraz co oni w
          > tym czasie robili; czy była lekcja etyki, a jeśli tak, to ilu na nią
          > uczęszczało?

Rusini uczyli sie prawoslawia, a reszta Rusinow byla zmuszana do nauki
          katolicyzmu dla zaklamania statystek (vide mapka na nad buhom i kamunikat ig pl)
          • kamilar Re: szkoła - religia 31.03.05, 19:19
            Ty jakoś u mnie nie było Rusinów w klasie, wszyscy jakoś przyznawali się do
            polskości, ale oczywista wg ciebie byli do tego zmuszani w kiblu na przerwie, bo
            każdy wie że 99% Polaków to Zydzi a "reszta" czyli 99,9% to Rusini.
            • fiat_lux Re: szkoła - religia 31.03.05, 19:23
              kamilar napisał:

> każdy wie że 99% Polaków to Zydzi a "reszta" czyli 99,9% to Rusini.

tak wlasnie bylo. zapytaj tkaca wysle ci mapke znad buhom a takze tekst szczura
              z kgb. do tego nie potrzeba ipnu
    • kuala_lumpur Re: szkoła - religia 30.03.05, 22:38
      Gość portalu: człowiek 2005 napisał(a):

> Czy wszyscy się już pogodzili z wprowadzeniem religii do szkół ?

Nie, nie wszyscy dali za wygraną. Po lasach siedzą jeszcze niedobitki
      partyzantów, ale coraz mniej ich...
      • Gość: McBride czerwona frustracja IP: 212.122.214.* 30.03.05, 22:46
        kuala_lumpur napisał:

> Nie, nie wszyscy dali za wygraną. Po lasach siedzą jeszcze niedobitki
        > partyzantów, ale coraz mniej ich...

nie po lasach tylko w ławach rządowych, wiezieniach albo radach nadzorczych
        spółek skarbu państwa....zbiegiem okliczności łączy ich legitymacja PZPR w
        szufladzie albo legitymacja SLD, SDLP, UP tudzież wirtualnej PD w kieszeni...
        • Gość: Tkac Re: czerwona frustracja IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 22:55
          Gość portalu: McBride napisał

> nie po lasach tylko w ławach rządowych

A może po ławach szkolnych i w zaciszu domowym (rodzice)?
          • zenon_smiglo Re: czerwona frustracja 31.03.05, 02:20
            Zlikwidowac religie! To opium dla ludu! Niech zyje Marks, Engels, Lenin, Stalin
            i Brezniew oraz ich radosna tworczosc!
    • Gość: mocniak Re: szkoła - religia IP: *.stnet.pl 31.03.05, 11:00
      Mam szczęście, że moje religie w liceum są albo pierwszymi, albo ostatnimi
      lekcjami.

Ale w gimnazjum to było straszne. Najpierw przez dwa lata musiałem walczyć z
      katechetką która za wszelką cenę chciała zatrzymać nas na lekcjach religi pod
      groźbą obniżenia oceny z zachowania [nawet pozwolenie od rodziców nie pomagało]
      a później religia, która była w środku lekcji powodowała, że przez godzinę
      trzeba było beczynnie siedzieć w szkole...

O tym, co jest na religiach nawet nie będę wspominał - same bzdury w stylu
      wkuwanie na pamięć żywotów świętych, czy debilnych modlitw. Albo wkuwanie na
      blachę katechizmu jako przygotowanie do bierzmowania.

A za każdym razem jak się ocierało o jakiś kontrowersyjny temat babka nie
      pozwalałała kontynuować i wyrzucała ludzi z klasy.

Nie wiem co za debil wprowadził religię do szkół, ale za karę powinien mieć
      przynajmniej raz w tygodniu taką sesję z katechetkami...
      • Gość: Ian Re: szkoła - religia IP: 80.55.171.* 31.03.05, 12:52
        Brr! Straszny temat! Uciekam stąd!
        • Gość: człowiek 2005 Re: szkoła - religia IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 31.03.05, 17:25
          A może nauczyciele ze szkół napisali by parę słów jak to wygląda - kto wywiera
          nacisk aby plan lekcji był taki a nie inny ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka