oszolom.z.radia.maryja 02.05.05, 20:16 czyzby nastapiła tu zmiana admina? dotycczas wszystkie wpisy były tu tolerowane Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: demokrata Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? IP: *.ci.uw.edu.pl 02.05.05, 20:21 zajrzyj do tematu "co wyprawia administrator?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: McBride Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? IP: 212.122.214.* 02.05.05, 20:23 alex go szantażuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T-800 Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 02.05.05, 21:08 A ten "demokrata" się oburzał na plac JP 2 w Białymstoku. Wątek też wyleciał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demokrata Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? IP: *.ci.uw.edu.pl 02.05.05, 21:16 możesz mi przypomnieć kiedy się oburzałem na plac JP II bo sobie nie przypominam bnylem przeciw ulicy Dmowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 02.05.05, 21:18 No dobra, byłeś przeciw ul. Dmowskiego, a czemu nie jesteś przeciw ul. Waszyngtona??? Bo niby czemu ma być tak nazwana??? Co on zrobił dobrego, bądź złego Polsce??? Czemu honorować jego nazwiskiem ulice w naszym mieście??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Demokrata Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? IP: *.ci.uw.edu.pl 02.05.05, 21:24 No wiesz on nie był antysemitą a przynajmniej nic o czymś takim nie wiadomo.To jest bardziej hołd złożony wolności o którą walczył niż jemu.Dmowski niewątpliwie był prawdziwym i dobrym Polakiem ale na pewno nie był prawdziwym i dobrym człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 02.05.05, 21:32 No widzisz, jak sam napisałeś był prawdziwym i dobrym Polakiem, więc zasługuje na uhonorowanie jego nazwiskiem placu w Białymstoku:) A czy był złym człowiekiem??? Skąd to możesz wiedzieć??? Żyłeś w jego czasach??? Wierzysz wszelkim opracowaniom na jego temat??? I jeszcze jedno, zło i dobro jest pojęciem względnym, więc nikt naprawdę nie wie jaki on był. A ocena jest różna, bo zależna od oceniającego, więc wrzuć na luz i wymyśl lepszy wątek na rozmowę:) Zamenhof nie był też taki krystaliczny jak każdy myśli, bo w sumie nikt nic o nim nie wie, oprócz tego, że był twórcą esperant. A tak naprawdę był człowiekiem nie zbyt dobrym, szlachetnym itd., a raczej odwrotnie. Ale nikt jakoś nie neguje tego, że jest ulica nazwana jego nazwiskiem, nawet narodowcom, a przecież on był żydem i jakoś nikomu to nie przeszkadza. Więc zejdź z Dmowskiego i jak już wspomniałem wymyśl cos lepszego:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demokrata Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? IP: *.ci.uw.edu.pl 02.05.05, 21:37 Jego pojmowanie polskości kłóciło się z ogólnym pojmowaniem człowieczeństwa.Dla niego ważniejsza byla polskość niż inne przymioty.A co do Zamenhoffa jeśli LPR dojdzie do władzy to wtedy się przekonasz czy nie są przeciwko. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 02.05.05, 21:43 Nie gdybaj, bo do tego nie dojdzie, ale jakby, to nie zmienią tej nazwy, spokojna Twoja rozczochrana:) Jeszcze raz powtarzam, jaki był Dmowski, taki był, jednym zły innym dobry. W innym wątku był oczerniany skolei Piłsudski, i też osądy co do jego osoby są różne. Jacy byli, tacy byli, nic tego nie zmieni, a nazwy niech pozostaną jakie są. Jeden jak i drugi chciał dobrze dla tego państwa, dążyli do tego innymi drogami, ale cel był ten sam. Koniec i kropka w tym temacie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demokrata Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? IP: *.ci.uw.edu.pl 02.05.05, 21:47 NIE.Piłsudski chciał dobrze dla państwa a Dmowski dla narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 02.05.05, 21:53 Napisz zażalenie do Pana Boga, że Ci się to nie podoba:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T-800 Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 02.05.05, 21:38 Gość portalu: demokrata napisał(a): > możesz mi przypomnieć kiedy się oburzałem na plac JP II bo sobie nie przypomina > m Wtedy używałeś innego nicka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demokrata Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? IP: *.ci.uw.edu.pl 02.05.05, 21:43 wtedy to znaczy kiedy?nie przypominam sobie,żebym kiedyś na ten temat się wypowiadał.wypowiadałem się tylko na temat Dmowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T-800 Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 02.05.05, 21:48 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T-800 Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 02.05.05, 21:49 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=396&w=23411442&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Demokrata Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? IP: *.ci.uw.edu.pl 02.05.05, 22:43 Dlaczego uważasz,że to są moje wypowiedzi?Chyba mnie z kim mylisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T-800 Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 02.05.05, 22:50 Buahahahahahaha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demokrata Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? IP: *.ci.uw.edu.pl 02.05.05, 22:55 Cóż Cię tak śmieszy?skoro wiesz wszystko lepiej niż ja sam to może powiesz mi jak się nazywam,gdzie i kiedy się urodziłem itd. bo ja już zapomniałem Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 02.05.05, 22:57 Dobra rada, jak nie chcesz aby mylono Ciebie z inną osobą, zarejestrój się i pisz z nicka zalogowanego. Nie będzie wtedy wątpliwości kto pisze i problem z głowy:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T-800 Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 02.05.05, 23:07 Gość portalu: demokrata napisał(a): > Cóż Cię tak śmieszy?skoro wiesz wszystko lepiej niż ja sam to może powiesz mi > jak się nazywam,gdzie i kiedy się urodziłem itd. bo ja już zapomniałem A mało to takich rozpracowałem? "Demokrata"... Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 03.05.05, 21:39 demokrato piecyk gazowy (alias T-800) ma manie prześladowczą. To chory człowieczek. Nie zważaj na niego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T-800 Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 03.05.05, 23:33 Ciągnie swój do swego... "Demokraci", "liberałowie", "tolerancyjni"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tkac Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.05, 20:27 Twój wątek o Piłsudskim został zdaje się zupełnie wykasowany. Widocznie naruszał polską narodową świętość. Kiedyś mój wątek o Piłsudskim jako Białorusinie został po paru dniach (prawie 100 postów) przeniesiony do Hyde Parku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ................. Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? IP: *.stnet.pl 02.05.05, 20:28 Co wyprawia administrator? (8) Gość: demokrata 02.05.05, 14:27 Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 02.05.05, 20:59 Gość portalu: Tkac napisał(a): > Twój wątek o Piłsudskim został zdaje się zupełnie wykasowany. Widocznie > naruszał polską narodową świętość. Kiedyś mój wątek o Piłsudskim jako > Białorusinie został po paru dniach (prawie 100 postów) przeniesiony do Hyde > Parku. Czy ty wiesz coś o historii??? Piłsudski może i był Białorusinem, tylko że dla niego samego znaczyło to coś innego niż dziaisiaj> To tak jakbyś powiedzial, że jesteś wielkopolanonem, co nie znaczy, że nie uważasz się za Polaka:) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 02.05.05, 21:06 Radzę Tobie nie wdawać się z nim w dyskusję, bo zaraz przytoczy Tobie te sławne linki z ruskimi mapami, które już wstawiał naście razy i za wszelką cenę będzie wmawiał Tobie, że jesteś Białorusinem, czy Rusinem i że wszyscy mieszkańcy Podlasia to spolszczeni Rusini:))) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 02.05.05, 20:31 Widocznie debilne wątki są kasowane:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tkac Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.05, 20:39 koczisss napisał: > Widocznie debilne wątki są kasowane:))) Tobie to powinni dać bana za brak kultury (czyli chamstwo) i za polski szowinizm, czego ostatnio dałeś kolejny przykład w związku z ruskimi życzeniami świątecznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 02.05.05, 20:45 Na szczęście Ty o tym nie decydujesz i decydować nie będziesz!!! Jaki szowinizm??? Że zwróciłem uwagę, że tu pisze się po Polsku??? Że spytałem w jakich językach liturgia jest odprawiana w innych krajach??? Że skrytykowałem stawiających auta na chodnikach i ścieżkach rowerowych??? Zabolała prawda??? Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 02.05.05, 20:48 nie utożsamiaj swego chamstwa z polskościa dobrze? popełniasz spore nadużycie! Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 02.05.05, 20:52 Jakiego chamstwa, w którym miejscu??? A co Ty możesz wiedzieć o mnie??? Kto jest chamem i forumowym idiotą, który wypisuje na innych regionalnych forach gazety nie będę mówił, wystarczy, że popatrzysz w lustro i dowiesz się tego:))) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 02.05.05, 20:54 po co się kłucic, kto jest większym "chamem", jaki w ty sens, panowie. P.S. Chciałem w tym miejscu orzeprosić tkaca, że kiedyś nazwałem go chorym człowiekiem!! Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 02.05.05, 21:00 Ja się z nikim nie kłucę, a tamci obaj coś chcą ode mnie, pajace:))) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 02.05.05, 21:05 a ja dodam jeszcze poprawna pisownie - "kłócić się" Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 02.05.05, 21:06 Dzięki:) Mądrego po szkołach to i dobrze posłuchać:))) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 02.05.05, 21:42 a co :) nie po to ja sie ksztalcil zeby zachowac dla siebie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tkac Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.05, 20:54 koczisss napisał: > Na szczęście Ty o tym nie decydujesz i decydować nie będziesz!!! > > Jaki szowinizm??? > Że zwróciłem uwagę, że tu pisze się po Polsku??? > Że spytałem w jakich językach liturgia jest odprawiana w innych krajach??? > Że skrytykowałem stawiających auta na chodnikach i ścieżkach rowerowych??? > > Zabolała prawda??? Ani ja nie decyduję, ani Ty. Dlaczego tu nie mozna pisać po rusku? Na innych forach pisze się w różnych językach (po angielsku, niemiecku, rusku, śląsku, czesku) i nikt nie protestuje, jak Ty. Masz widocznie jakieś ruskie "fobie". Boisz się chyba prawdy o niezupełnie polskim, a wręcz bardzo ruskim, Podlasiu. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 02.05.05, 20:56 Gość portalu: Tkac napisał(a): > Boisz się chyba prawdy o niezupełnie polskim, a wręcz bardzo ruskim, Podlasiu. Ja wciąż nie rozumiem co rozumiesz pod względem ruskie podlasie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tkac Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.05, 21:07 kamilar napisał: > Gość portalu: Tkac napisał(a): > > Boisz się chyba prawdy o niezupełnie polskim, a wręcz bardzo ruskim, Podl > asiu. > Ja wciąż nie rozumiem co rozumiesz pod względem ruskie podlasie:) A ja myślę, że Ty dobrze wiesz, o co mi chodzi. Dlatego nie będę tego niepotrzebnie tłumaczył, ani odsyłał do odpowiednich opracowań. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 03.05.05, 12:54 Co to są odpowiednie opracowania? Te które piszą po twojej myśli Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 03.05.05, 18:13 A tak na poważnie mam wrażenie, że inaczej rozumiemy pojęcie narodowości, to które reprezentujesz ty jest typowe dla młodych i często słabych nacjonalizmów, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tkac Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.05, 21:22 kamilar napisał: > A tak na poważnie mam wrażenie, że inaczej rozumiemy pojęcie narodowości, to > które reprezentujesz ty jest typowe dla młodych i często słabych nacjonalizmów, Narodowość można różnie rozumieć i my rzeczywiście różnie ją rozumiemy. Mój "nacjonalizm" białoruski jest stosunkowo młody, kiedyś byłem polskim "nacjonalistą" czy raczej patriotą. Przekonałem się jednak, że tej Polski nie ma za co tak naprawdę bardzo kochać. Równie dobrze mogłbym mieszkać w granicach Rosji albo Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 03.05.05, 21:36 żeby wytłumaczyć Ci o co mi dokładnie chodzi posłuże się przykładem litewskim "Pomimo bardzo dowolnego traktowania pojęcia Litwy etnograficznej, narodowi działacze litewscy doskonale zdawali sobie sprawe, gdzie kończy się prawdziwy zasięg języka i narodowości litewskiej. I gdy mimo to zgłaszali pretensje do obszernenych terenów, na których zamieszkiwała ludność białoruska bądźpolska-starali się wówczas zamaskowac swe zaborcze dążenia produkowanymi na własny i obcy użytek "teoriami o narodzie i narodowości" I dalej "Już w memorandum z listopada 1905 roku uderzapodkreślenie, że mniejszości narodowe na Litwie-to tylko przybysze późniejsi, a także traktowanie BIAŁORUSINÓW JAKO ZESLAWIZOWANYCH LITWINÓW. Wysuwanie podobnych twierdzeń było możliwe tylko wówczas gdy się przyjęło, iż narodowość jest pojęciem przedmiotowym. Nacjomalizm litewski zakładał, że przynależność etniczną człowieka określa nie jego świadomość narodowa, jego poczucie solidarnośći i więzi z tą, czy inną kulturą narodową... lecz przede wszystkim związki krwi i pochodzenia" P. Łossowski, Stosunki polsko-litewskie w latach 1918-1920,Warszawa 1966s. 37 TKACU, CZY DOSTRZEGASZ PEWNĄ ANALOGIĘ DO TWOJEGO SPOSOBU MYŚLENIA. JEDYNĄ RÓŻNICĄ JEST TO, ŻE TY WIĘKSZOŚĆ POLAKÓW UWAŻASZ ZA RUSINÓW. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Do tkaca 03.05.05, 21:50 Namęczyłem się w wątku wyżej a ty nie odpowidasz, czy sie ze mną zgadzasz??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tkac Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.05, 21:57 kamilar napisał: > TKACU, CZY DOSTRZEGASZ PEWNĄ ANALOGIĘ DO TWOJEGO SPOSOBU MYŚLENIA. JEDYNĄ > RÓŻNICĄ JEST TO, ŻE TY WIĘKSZOŚĆ POLAKÓW UWAŻASZ ZA RUSINÓW. Mój pogląd na narodowość jest dokładnie taki sam, jak tamtych Litwinów. Nie jest to coś nagannego, wielu ludzi myśli podobnie. Często Polacy w Polsce nie wiedzą i dziwią się, że "Polacy" na Wileńszczyźnie (na wsiach) rozmawiają na co dzień po białorusku (po prostu). "Skąd ta ich mowa? Przecież to Polacy, nasi rodacy!" Otóż nie są to etniczni Polacy, lecz spolszczeni Rusini i Litwini. Tak naprawdę dużo osób przywiązuje znaczenie do więzów krwi i pochodzenia. A jak bardzo niektórzy nie chcą mieć albo wypierają się swoich ruskich korzeni. Świadomość można kształtować i zmieniać, a "rodziny się nie wybiera". Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 03.05.05, 22:02 Mój pogląd na narodowość jest inny, nie twierdze, że lepszy, nie twierdze też, że gorszy, jednak mają na uwadze fakt, że Podlasie już od XIV wieku było miejscem kolonizacji z Mazowsza, nie możesz być pewien kto jest w Twoim rozumieniu Polakiem a kto Białorusinem, w tym wypadku moja metoda jest łatwiejsza. A trzymają się twoich kryteriow musiałbym uznać się za Żmudzina (czyli Litwina tylko nie z Auksztoty), Ukraińca i Polaka, troche to bez sensu nie uważasz, dla mnie istotne jest to, że conajmniej dwa stulecia moja rodzina uważa się za Polaków, wcześniej pamięć nestora rodu nie sięgała:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tkac Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.05, 22:17 kamilar napisał: jednak mają na uwadze fakt, że Podlasie już od XIV wieku było > miejscem kolonizacji z Mazowsza, nie możesz być pewien kto jest w Twoim > rozumieniu Polakiem a kto Białorusinem, Rusini zdominowali Podlasie (nawet nazwa jest ruska - prawidłowo to Podlasze) o czym świadczą ruskie gwary: www.harazd.net/%7Enadbuhom/mapy-historia/mapy_2.htm Każdy Polak z głębi Polski powie, że ta mowa jest ruska, nie polska. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 03.05.05, 22:23 Polacy zdominowali Ukrainę, nawet nazwa jest Polska, "ukraina" to inaczej kresy:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tkac Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.05, 22:26 Znacznie ich tam Ukraińcy przerzedzili. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 03.05.05, 22:42 Nie mówiłem wczoraj, że zacznie swymi linkami rzucać??? Dziś wyjątkowo jeden, aż dziwne, zawsze były trzy:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Kresy:))) IP: *.28.internet.uqam.ca 08.05.05, 16:11 Kresy horyzontow niektorych ludzi... Ci ktorzy widza dalej (i to w kazdym kierunku) nie uzyja tej ksenofobicznej nazwy. Pozdrawiam i przepraszam za wtracenie. Dyskusja jest ciekawa ale czasami pzrestaje byc dyskusaja a staje sie rozmowa sasiadow wygrazajacych sobie zza plotow. Szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 02.05.05, 21:02 Skoro tak uważasz to żyj sobie na swoim ruskim Podlasiu, ja żyję na Polskim Podlasiu i za takie ten region uważam. Prosze łaskawie nie dopisywać się do moich postów, bo i tak nie odpowiem, bo nie mam ochoty z Panem wdawać się w dyskusję!!! Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 02.05.05, 23:30 Ja założyłem poprzedni wątek o Piłsudskim bo ktoś założył watek o Dmowskim po którym jechał jak łysy po kobyle..więc dla równowagio wsiadłem na Piłsudskiego Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 03.05.05, 00:29 Zajebisty pomysł miałeś, jak cholera! Jeśli jednego obsmarowują, to trzeba było drugiego też z błotem zmieszać!!! Gratuluję wspaniałego pomysłu!!! A nie przyszło Ci do głowy, żeby zamiast obsmarowywać Piłsudsiego, zacząć bronić Dmowskiego??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Termos Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 13:21 oszolom.z.radia.maryja napisał: > Ja założyłem poprzedni wątek o Piłsudskim bo ktoś założył watek o Dmowskim po > którym jechał jak łysy po kobyle..więc dla równowagio wsiadłem na Piłsudskiego I,dobrze,trzeba go było zjechać równo tak samo jak Dmowskiego.Gazeto,przestałem Was lubić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śmiertelny Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? IP: 213.199.251.* 03.05.05, 13:45 ADMIN TO ŚE JEHOWY I SPRZĄTA WSZYSTKO CO JEST MU NIE NA RĘKĘ Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 03.05.05, 13:57 tak jest na całym portalu GW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Acro Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 14:29 To Jehowi słyną z czystości? Zaczynam ich coraz bardziej szanować. I rozumiem, czemu Prawdziwi Polacy ich nie cierpią - czystość jest cechą mało polską. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 03.05.05, 23:08 Małopolską pisze się razem :)))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 03.05.05, 14:47 Admin miał dzisiaj przywrócić wątki o piłsudskim i Dmowskim, a tu nie tylko nie przywrocił ale jescze zlikwiował wątek w którym obiecał to zrobić:))) Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 03.05.05, 17:52 i wyciął z szesnaście wpisów w ninmiejszym wątku..conamjmniej... jak tu ostatnio wchodziłem to liczba wpisów wynisiła 62 a teraz jest 48 ..z moim 49 Odpowiedz Link Zgłoś
imagistyk LPR nigdy nie wybaczy Piłsudskiemu 03.05.05, 18:16 zwycięstwa z 1920 r.Będą GO obrażać i obrzydliwie kłamać,przypisując MU wszelkie możliwe i niemożliwe paskudztwa. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: LPR nigdy nie wybaczy Piłsudskiemu 03.05.05, 21:25 W końcu Piłsudski współpracował z wywiadem autryjackim. O tym R,. Swiętek, Lodowa skała. Praca czasami mocno ekcentryczna (bardzo poelmizował z nią A. Garlicki) Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Do Alexa 04.05.05, 13:21 alex.4 napisał: > W końcu Piłsudski współpracował z wywiadem autryjackim. O tym R,. Swiętek, > Lodowa skała. Praca czasami mocno ekcentryczna (bardzo poelmizował z nią A. > Garlicki) Nie tylko - współpracował także z wywiadem japońskim (PPS otrzymał pewną sumę pieniędzy od Japończyków) - vide wyprawa Piłsudskiego i Filipowicza do Tokio w 1905r. Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: LPR nigdy nie wybaczy Piłsudskiemu 03.05.05, 21:25 roku 1926 w którym to dokonal zamachu stanu zwanym przewrotem majowym...to tył zamach na demokrację! Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: LPR nigdy nie wybaczy Piłsudskiemu 03.05.05, 21:40 Konieczność dziejowa:)))( Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: LPR nigdy nie wybaczy Piłsudskiemu 03.05.05, 21:43 Czechosłowacja unikneła takiej koneiczności dziejowej mimo, ze nie miały lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: LPR nigdy nie wybaczy Piłsudskiemu 03.05.05, 21:44 Czechosłowacja nie miała lepiej, co przez to rozumiesz, może to że stać ich było na pożyczki udzielane dla Austrii, że byli jedynym krajem który w 20-sto leciu radził sobie finansowo???????? Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: LPR nigdy nie wybaczy Piłsudskiemu 03.05.05, 21:49 Kłopoty polityczne Polski bynajmniej nie wynikały z sytuacji materialnej. owszem Polska była krajem który trudno było urządzić (ach te rozbiory), ale osią konfliktów w Polsce były zupełnie inne przyczyny Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: LPR nigdy nie wybaczy Piłsudskiemu 03.05.05, 21:52 Zawsze najważniejsze sa pieniądze. konflikty narodowe, problemy ze scalaniem organizmu w jedno to też było ważne ale pieniądze były najważniejsze:) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: LPR nigdy nie wybaczy Piłsudskiemu 03.05.05, 21:54 Czechozłowacja pod względem finansowym stała w lepszej sytuacji, ale pod względem anrodowościowych konfliktów miała sytuacje nie lepszą niż Polska. Nie należy sprowadzać wszystkiego do ekonomii Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: LPR nigdy nie wybaczy Piłsudskiemu 03.05.05, 22:04 Czechosłowacja miała lepsze fory u Francji, to też się liczyło, to ona była faworytem nad Sekwaną nie RP, to pomogło czeskiej demokracji a poza tym, idąc torem myślowym za doktorem B. nie była to pełna demokracja, miała też swoje odhyły:( Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: LPR nigdy nie wybaczy Piłsudskiemu 03.05.05, 22:51 była lepiej uzbrojona i ufortyfikowana ale woleli się poddać Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: LPR nigdy nie wybaczy Piłsudskiemu 03.05.05, 22:53 I tu się mylisz mimo potencjału gospodarczego Czesi mieli słabą armie, niestety Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: LPR nigdy nie wybaczy Piłsudskiemu 03.05.05, 23:33 może źle wyszkoloną ale wyposażenie mieli lepsze od naszych Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: LPR nigdy nie wybaczy Piłsudskiemu 04.05.05, 11:53 Czesi nie mieli słabej armii, po prostu w 1938 armia niemiecka już była najsilniejsza w Europie. Do tego 20% ludności Czechosłowacji to byli Niemcy, którzy chcieli przyłączenia macierzystych Sudetów do Niemiec. A wracajac do Piłsudskiego. Zamach majowy nie był fatum który nieuchronnie wisiało nad Polską. Można było go uniknąc Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: LPR nigdy nie wybaczy Piłsudskiemu 04.05.05, 15:47 Wszystkiego można było uniknąć, powodzi, kradzieży, mordrerstw, wyboru Zalewskiego na drugiego idola, ale sie nie uniknęło:(( Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: LPR nigdy nie wybaczy Piłsudskiemu 04.05.05, 17:51 Piłsudski przeprowadził zamach stanu bo inaczej nie byłby w stanie wrócić do władzy Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: LPR nigdy nie wybaczy Piłsudskiemu 06.05.05, 22:25 no tak...V kolumna..oto do czego moze doprowadzić mniejszośc narodowa..rozłoży nawet najlepiej zorganizowaną obronę..dlatego tez opowiadam sie za krajem jednolitym narodowościowo Odpowiedz Link Zgłoś
max39 Oszolom prowadz dyskusje na forach ogolnopolskich 03.05.05, 23:40 Tu natomiast jest forum Bialystok i tu piszemy o Bialymstoku. Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: Oszolom prowadz dyskusje na forach ogolnopols 03.05.05, 23:44 dobra ale twoi koledzy równiez podrzucają na lokalne forum zastępcze tematy...tu spieramy się o to czy Piłsudski zasługuje na jedną z głownych ulic Białegostoku..podobna dyskusja toczyłą się na forum kraj (wątek skasowany) i w Poznaniu Odpowiedz Link Zgłoś
max39 Re: Oszolom prowadz dyskusje na forach ogolnopols 03.05.05, 23:48 Zasluguje bez dwoch zdan to dzieki niemu odzyskalismy niepodleglosc. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Oszolom prowadz dyskusje na forach ogolnopols 04.05.05, 00:26 Zgadzam się z Tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Oszolom prowadz dyskusje na forach ogolnopols 04.05.05, 11:54 zasługuje za odzyskanie niepodległości. Jego dzialalność po 1926 była szkodliwa i zła dla Polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tkac Re: Oszolom prowadz dyskusje na forach ogolnopols IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.05, 12:25 alex.4 napisał: > zasługuje za odzyskanie niepodległości. Bez niego nie byłoby niepodległej Polski? Gwarantowały to układy międzynarodowe. Nie tylko Polska powstała po tamtej wojnie i czy w tych krajach byli jacyś "Piłsudscy"? Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Oszolom prowadz dyskusje na forach ogolnopols 05.05.05, 13:56 Na pewno Piłsudski był mniejszym złem niż "ta dupa Dmowski", szczególnie dla białorusinów Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: Oszolom prowadz dyskusje na forach ogolnopols 04.05.05, 15:46 i tu się z tobą zgadzam..co raczej rzadko się zdarza Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Piłsudski austryjacki agent 04.05.05, 17:57 na marginesie. Agenci Austrio-Węgier naszym kochanym lustratorom nie przeszkadzają:) Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: Piłsudski austryjacki agent 04.05.05, 19:14 AUSTRIACY TEŻ BYLI ZABORCAMI...WIĘC POWINNO SIĘ TRAKTOWAĆ TAK SAMO JAK TYCH KTÓRZY BYLI AGENTAMI INNYCH KRAJÓW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szop pracz Re: Piłsudski austryjacki agent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 19:45 Piłsudski zresztą Józio w roku 1917 bodajże wydał rozkaz zamordowania ok.13 tys. żołnierzy armii czerwonej (bolszewików) w niedalekiej miejscowości Wizna. Czym to się różni od katynia. Przeprosił ktoś Rosjan. Szybciej Olisadebe Emanuel zresztą przeprosi Zydów za Jedwabne. K..... mać! Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: Piłsudski austryjacki agent 04.05.05, 22:15 skąd te informacje? Odpowiedz Link Zgłoś
zenon_smiglo Re: Piłsudski austryjacki agent 05.05.05, 04:12 Gość portalu: szop pracz napisał(a): > Piłsudski zresztą Józio w roku 1917 bodajże wydał rozkaz zamordowania ok.13 tys > . żołnierzy armii czerwonej (bolszewików) w niedalekiej miejscowości Wizna. Czy > m to się różni od katynia. Przeprosił ktoś Rosjan. Szybciej Olisadebe Emanuel z > resztą przeprosi Zydów za Jedwabne. K..... mać! ------------------------------------------------------ 1/. Dla ciebie, to Pan Pilsudski 2/. Najbardziej ciekawi mnie, kto ci nakladl do twego pustego lba takie totalne bzdury. Chyba, ze wstydzisz sie swoich "informatorow" Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Piłsudski austryjacki agent 05.05.05, 09:29 to akurat bzdura. z tym wymordowaniem Rosjan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szop pracz Re: Piłsudski austryjacki agent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 20:42 Sznowny panie Zenon Śmigło!Piłsudski to nie jest dla mnie żaden pan,tylko przechrzest o nieustalonej narodowości.Urodził się jako prawosławny,stał się raptownie katolikiem,u schyłku swego życia przeszedł na protestantyzm i gdyby pożył jeszcze parę lat,to byłby Muzułmaninem.Powiedz mi panie Śmigło,w czyim interesie Piłsudski rozpoczął wojnę z Rosją Radziecką i za co zginęli Polacy w 1926.Mało brakowało,a przez jego głupotę rozmawiałbyś i pisał po rosyjsku.Bo tylko bohaterstwu narodu polskiego zawdzięczamy to,że Polska nie została wcielona do Kraju Rad.Pozdrawiam pana Zenonie Śmigło bardzo serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Piłsudski austryjacki agent 08.05.05, 18:14 przepraszam, ale to jakieś starszne głupoty. Piłsudski w pewnym momencie został oficjalnie ewangelikiem, ale potrzebne było mu to ślubu. Tuż przed uzyskaniem niepodległości ofiacjalnie wrócił na łono kościoła, ale było mu to potrzebne - drugi slub...:) Naparwdę Piłsudski był mało religijną postacią. To zresztą jeden z paradoksów. Podobnie jak pogrzebanie w warszawskiej katedrze Tokarzewskiego - masona i poganina praktykujacego Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: - austryjacki (!) agent 05.05.05, 08:14 Robercie, nie mówię żebyś zawracał głowę pani profesor albo doktorowi, ale chociaż pytaj Tomka jak się pisze trudniejsze wyrazy... Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: - Piłsudski agent 05.05.05, 09:28 Płsudski współpracował z wywiadem Austrio=Węgier. Wedle R.Świetka był agentem:). Co na to nasi lustratorzy Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: - Alex historyk? 05.05.05, 12:34 alex.4 napisał: > Płsudski współpracował z wywiadem Austrio=Węgier. Wedle R.Świetka był agentem:) > . > Co na to nasi lustratorzy Mam prawo powątpiewać widząc co mój kolega wypisuje. Wyjaśniam: We wrześniu 1906r. Piłsudski wraz z Jodką-Narkiewiczem skontaktował się z Franzem Kanikiem szefem sztabu X korpusu austriackiego stacjonującego w Przemyślu. Podobnie jak przed rokiem Japończykom W IMIENIU PPS zaproponowano usługi wywiadowcze - Austriacy nie podjęli współpracy. Pod koniec 1908r. władze c. i k. same zwróciły się do polskiej organizacji z propozycją współpracy antyrosyjskiej (powodem wzrost napięcia w Europie po aneksji Bośni i Hercegowiny przez Austrię). Oprócz kontaktów wywaidowczych Austriacy otoczyli parasolem ochronnym organizacje paramilitarne (Związek Strzelecki, ZWC), co niezmiennie wywoływało protesty carskich władz. w 1913r. Zygmunt Balicki opublikował na łamach "Przeglądu Narodowego" artykuły w których sugerował że inspiratorem działań irredentystów galicyjskich był słynny pułkownik Redl - rosyjski szpieg. Wywody Balickiego zostały ośmieszone i zbite punkt po punkcie w odpowiedzi Piłsudskiego zamieszczonej w "Naprzodzie", znalazły zresztą potwierdzenie w archiwach AOK (Armee Oberkommando - Naczelnej Komendzie armii c. i k.) PS. Bardzo lubię czytać jak Robert-Alex poucza i łaja forumowiczów za to jacy to niby są niedouczeni ponieważ brakuje im wiedzy i warsztatu... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotwicz Re: - Alex historyk? IP: 198.51.251.* 05.05.05, 18:43 Aand; Uwazaj, bo za takie slowa: "...Bardzo lubię czytać jak Robert-Alex poucza i łaja forumowiczów za to jacy to niby są niedouczeni ponieważ brakuje im wiedzy i warsztatu... :))" Ciebie tez bedzie straszyl sadem ;). Co do wiedzy, to alex ma ja "wybiorcza", a warsztat to moze najwyzej samochodowy ;). kotwicz Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: - Alex historyk? 05.05.05, 19:54 z Alexem 4tym nie zgadzam się w wielu sprawach ale tu w/s Piłsudskiego przyznaję mu rację Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotwicz Re: - Alex historyk? IP: 198.51.251.* 05.05.05, 19:56 Twoja sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: jakie wykształcenie ma Alex? 09.05.05, 16:10 Jakby chciał, to by Ci powiedział, ale poniwaaż On sam tego nie ukrywa, to powiem że wyższe:) Odpowiedz Link Zgłoś
kotwicz69 Re: jakie wykształcenie ma Alex? 09.05.05, 16:29 Ze specjalizacja w historii starozytnej i oszolomstwie UW/PD ;). kotwicz Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: - 08.05.05, 18:11 aand odesłałem Cię do pracy Świętka. świetek był trochę szajbnięty, ale najpierw przeczytaj prace a potem krytykuj. Do tego jakbyś nie zauważ to powiedziałem, że takie wnioski przedstawia Świetek. Ja za nie nie biorę odpowiedzialności:) A poza tym przeczytaj co napisałeś. zanim zaczniesz kogoś krytykować przeczytaj swój włąsny post. Proste i bezbolesne:) Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: - 08.05.05, 21:34 Napisałeś "Piłsudski austriacki agent" - bez znaku zapytania. Nie odesłałeś mnie do pracy Świętka dziubdziusiu, tylko coś bąknąłeś. A co do Świętka - swoją tezę o agenturalności Piłsudskiego zbudował po wizycie w Instytucie Piłsudskiego w Nowym Jorku, gdzie jakoby "udostępnione mu dwa dokumenty austiackiego wywiadu na których Piłsudski kwitował pieniądze. Jednocześnie ten sam Świętek dotarł do archiwów AOK gdzie Polska Organizacja Narodowa jest określona jako "konfident R". Podkreślam zbiorowo! Kwitował odbiór pieniędzy m in. Sikorski (który później nota bene pracował dla wywiadu francuskiego) Jodko-Narkiewicz i Michał Sokolnicki zostali oficjalnie wydelegowani na rozmowyo współpracy wywiadów z gen. Ludendorffem - w zasadzie nikt nie robił z tego tajemnicy, Piłsudski konsekwentnie realizował swój plan "najpierw pokonanie Rosji, potem państwa centralne", co potwierdzają badania dokumentów w tym samym Instytucie Piłsudskiego w Nowym Jorku prowadzone przez najwybitniejszego piłsuczykologa profesora Wacława Jędrzejewicza orza doktora Włodzimierza Suleję. PS. Odsyłam ;) Cię Alex do biblioteki abyś poczytał o Roli Żymierskim - agencie NKWD od lat 30-tych oraz generale Zagórskim, pracowniku austriackiego wywiadu już w niepodległej Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: - 09.05.05, 09:06 Wacława Jędrzejewicz jest propagandzistą a nie historykiem z prawdziwego zdarzenia. Zdecydowanie lepsza jest biografia Garlickiego. Ach zapomniałem Garlicki nie jest godny miana historyka... Aand najlepiej o tobie świadczy to, że nie komentujesz głupich tekstówe kotewicza, który zniekształca historię, nie zna źródeł (a jedynie co zamieścił ktoś tendencyjnie w necie), referuje prace których ewidentnie nie czytał, a wypowiada się jako specjalista i lekką ręką oskarża wszystkich historyków o bycie w jakiś tajemnych ukłądach czy o bycie agentami. Dla niego Garlicki jest zły, Paczkowski jest zły. Eisler, Kula, karpiński też. Wszyscy są źli poza jednym Dudkiem. Nie oburzają się takie wypowiedzi? Milczenie oznacza zgodę. Twoje milczenie na banialuki kotwicza niestety ale świadczy tylko o tobie. Tyle. Jak rozumiem zgadzasz się z tezami kotwicza:):):) Już myslałem że jeszcze przypomnisz o tym jakoby Piłsudski przewidział wynik I wojny światowej, gdy o tym micie dawno już pisał Nałęcz. Ja nie wiem i żaden historyk nie może powiedzieć, że Piłsudski od razu zakładał, że najpierw trzeba pokonać Rosję a potem przejść do opozycji względem mocarstw centralnych. To tylko wniosek z póxniejszych działań Piłsudskiego. Ale to zupełnie ahistoryczne. Piłsudski dostosowywał się do sytuacji. Nikt w 1914 niemógł przewidzieć, że znikną wszyscy zaborcy. Dlatego Piłsudski wybrał wspólpracę z tym, który wydawało się, że jest dla interesów Polski najlepszy. I to było działanie patriotyczne, współpraca z jedym z zaborców. Nie da się ukryć, że Piłsudski współpracował z zaborcami. Negowanie tego jest absurdalne. Aand czy ty umiesz czytać? W tekście wyraźnie pisał, że to pogląd Świętka. Czyżby kłopoty z czytaniem????? A zniknięcie Zagórskiego było bardzo symptomatyczne. W końcu to on w imieniu wywiadu CK AW rozmawiał z Piłsudskim. Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: - 09.05.05, 13:08 alex.4 napisał: > Wacława Jędrzejewicz jest propagandzistą a nie historykiem z prawdziwego > zdarzenia. Zdecydowanie lepsza jest biografia Garlickiego. Ach zapomniałem > Garlicki nie jest godny miana historyka... Jdrzejewicz jest ceniony przede wszystkim za edycję materiałów o Piłsudskim - tu jego rola jest nieoceniona. Pracę Garlickiego można cenić dopiero od III wydania z 1990r. - wcześniejsze pełne są mniejszych lub większych niedomówień i przeinaczeń. W 1994 ukazało sie "Kalendarium życia J. Piłsudskiego" - ciekawa pozycja, niesłusznie zapomniana przygotowana przez Jędrzejewicza i Janusza Ciska. Wystarczy zadać sobie odbrobinę trudu i poczytać Robercie... Zresztą aby dobrze odczytać wnioski Garlickiego (najczęściej negatywne), należy zapoznać się z edycją "Pism zbiorowych J. Piłsudskiego" - dziwne że Ty historyk nie wspomniałeś o takim żródle, dziwne... > Aand najlepiej o tobie świadczy to, że nie komentujesz głupich tekstówe > kotewicza, który zniekształca historię, nie zna źródeł (a jedynie co zamieścił > ktoś tendencyjnie w necie), referuje prace których ewidentnie nie czytał, a > wypowiada się jako specjalista i lekką ręką oskarża wszystkich historyków o > bycie w jakiś tajemnych ukłądach czy o bycie agentami. Dla niego Garlicki jest > zły, Paczkowski jest zły. Eisler, Kula, karpiński też. Wszyscy są źli poza > jednym Dudkiem. Nie oburzają się takie wypowiedzi? Milczenie oznacza zgodę. > Twoje milczenie na banialuki kotwicza niestety ale świadczy tylko o tobie. > Tyle. Jak rozumiem zgadzasz się z tezami kotwicza:):):) A czemu mam komentować wpisy Kotwicza, to jest obligatoryjne? :))))) On się nie sadzi jak Ty na jedynego mądrego - pisze to co wie, jego sprawa. Z Tobą to inna sprawa - można wymagać obiektywizmu oraz znajomości stylistyki i ortografii ;))) > Już myslałem że jeszcze przypomnisz o tym jakoby Piłsudski przewidział wynik I > wojny światowej, gdy o tym micie dawno już pisał Nałęcz. Ja nie wiem i żaden > historyk nie może powiedzieć, że Piłsudski od razu zakładał, że najpierw trzeba pokonać Rosję a potem przejść do opozycji względem mocarstw centralnych. To tylko wniosek z póxniejszych działań Piłsudskiego. Ale to zupełnie > ahistoryczne. Piłsudski dostosowywał się do sytuacji. Nikt w 1914 niemógł > przewidzieć, że znikną wszyscy zaborcy. Dlatego Piłsudski wybrał wspólpracę z > tym, który wydawało się, że jest dla interesów Polski najlepszy. I to było > działanie patriotyczne, współpraca z jedym z zaborców. Nie da się ukryć, że > Piłsudski współpracował z zaborcami. Negowanie tego jest absurdalne. Rozumiem że ktoś to neguje, dowiem się od Ciebie kto? :))) Co do legendy paryskiego odczytu Piłsudskiego w lutym 1914r. - wyjaśniam ponieważ R - A4 nie raczył (może nie wie ;): W 1952 ukazały się pamiętniki rosyjskiego socjalisty Czernowa w których napisał że Piłsudski na tymże odczycie miał powiedzieć zdanie: "Rosja będzie pobita przez Austrię i Niemcy a te z kolei przez siły anglo-frnacuskie". Zdanie to skwapliwie podchwycił Garlicki posiłkując się opiniami D. i T. Nałęczów i Micewskiego - i skwapliwie negował. Wg badań Jędrzejwicza, Cienciały, Molendy i Sulei Piłsudski analizując systuację miedzynarodową tłumaczył że pobita zostanie i Rosja i państwa centralne - vide wspomnienia Sławka i L. Wasilewskiego. > Aand czy ty umiesz czytać? W tekście wyraźnie pisał, że to pogląd Świętka. > Czyżby kłopoty z czytaniem????? > A zniknięcie Zagórskiego było bardzo symptomatyczne. W końcu to on w imieniu > wywiadu CK AW rozmawiał z Piłsudskim. Z Piłsudskim rozmawiał Józef Rybak - Zagórski został dodany póżniej razem z Trzaską-Durskim do Komendy Legionu jako nadzór austriacki nad Piłsudskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotwicz Re: - IP: *.teradyne.com / *.teradyne.com 09.05.05, 14:23 "...A czemu mam komentować wpisy Kotwicza, to jest obligatoryjne? :))))) On się nie sadzi jak Ty na jedynego mądrego - pisze to co wie, jego sprawa. Z Tobą to inna sprawa - można wymagać obiektywizmu oraz znajomości stylistyki i ortografii ;)))" Wymagac mozna, a nawet trzeba, jak nie patrzec alex/robert to przestawiciel kadry edukacyjnej, ktorej zadaniem jest nauczanie i wychowywanie miedzy innymi poprzez przyklad osobisty. Jaki to przyklad, mam nadzieje, ze uczestnicy tego forum mieli juz moznosc zauwazyc. Alex/Robert-wstyd, to wlasnie przynosisz kolegom i kolezankom kadry edukacyjno pedagogicznej, ty "nieomylny" i "wszechwiedzacy", wstyd. Dzieki Bogu, sa jeszcze tacy jak np. aand, ktorzy zachowuja zdrowy rozsadek, trzezwosc umyslu i chec do rozmowy. Sytuacje nie jest wiec tak tragiczna, jakby wynikalo to z czytania postow osob pokroju alexa, wszystkowiedzacych i odpornych na zdanie innych uczestnikow forum. kotwicz Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: - 09.05.05, 19:43 korwicz twoje posty wywołuką śmiech u każdego kto zna historię, są głupie i są fantazją nie mającą nic wspólnego z historią. Do tego nie chcesz czytać prac powaznych historyków, co powoduje że twoja głupia megalomania jest straszliwie żenujaca. Nie masz wykształcenia historycznego, nie masz pojęcia o wartszacie historycznym, piszesz zupełnie ahistoryczne posty, pełne glupot i oszczerstw. To bezczelność i głupota. Tym bardziej, że wyśmiewasz Poważnych historyków jak Friszke, paczkowski, Garlicki, nałęcz, Kersten, M. Kula, Karpiński. A and nie jest historykiem. Jest prawnikiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotwicz Re: - IP: *.teradyne.com / *.teradyne.com 09.05.05, 20:57 Ty tez nim nie jestes, jestes zakala tego zawodu. kotwicz Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: - 09.05.05, 21:08 kotwicz twoje zdanie nie jest istotne. Nie jesteś historykiem i nie masz prawa wypowiadać się na tematy historyczne jeśli nie masz znajomości warsztatu historycznego. Proste. Najpierw musiałbyś poznać warsztat historyczby po prostu zdobyć wykształcenie historyczne. Do takiej chwili twoje zdanie nikogo nie obchodzi bo jeteś dyletantem a nie fachowcem. Proste Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotwicz Re: - IP: *.teradyne.com / *.teradyne.com 09.05.05, 21:11 To moze z laski swojej wskarzesz, gdzie osmieszam Paczkowskiego? Czyzby rzucanie slow na wiatr bylo twoja/Pana specjalnoscia? kotwicz Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: - 09.05.05, 21:16 wymieniałem wielokrotnie historyków którzy pisali o Poslce najnowszej. Ty uznałeś że to dworscy historycy... podałem ci dane o polskich stratach w zcasie II wojny światowej zadane nam przez sowietów, które są 10 krotnie niższe niż ty znalazłeś w jakiś tarych pracach autorów którzy nie mieli żadnego dostepu do dokumentów. Liczby te znajdziesz także w Czarnej księdzę komunizmu. uznałeś, że są nie wiarygodne. Zobacz kto był autorem poslkeigo rozdziału o komunizmie w Czarnej księdzę... twoje poglady stoja w sprzeczności z dorobkiem polskich histopryków w tym Paczkowskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotwicz Re: - IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 09.05.05, 22:36 To moze przeczytasz jeszcze raz ostatni akapit pracy, ktora przedstawilem. Jesli przeczytasz i pomyslisz, to moze wtedy bedziemy mogli porozmawiac. www.videofact.com/polska/aanowi/done/masowe_deportacje1940_1941.html kotwicz Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: - 10.05.05, 12:20 kotwicz problem jest rozstrzygniety. Chyba aby znalazły się nowe fakty. Ale takowych nie ma. Proste???? Odpowiedz Link Zgłoś
kotwicz69 Re: - 10.05.05, 16:09 Niebardzo, jak to rozstrzygniety??? Skad ta pewnosc, ze stronarosyjska przekazala nam wszystkie informacje i dokumenty dotyczace zsylek? Czyz np. sprawa katynska nie wskazuje, ze wladze Rosji nie chca, nie maja ochoty i na przekor naszym dazeniom, nie ujawniaja wszystkich dostepnych materialow? To sa tylko pytania, ale czy znasz na nie 100% odpowiedz? Jak to mawiaja Rosjanie:pazywiom-pasmatrim. kotwicz Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: - 09.05.05, 19:36 Nie skomentujesz taich wypowiedzi???? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=22555885&a=22661386 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=22555885&a=22601049 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=22555885&a=22661620 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=22555885&a=22689452 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=22555885&a=23023550 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotwicz Re: - IP: *.teradyne.com / *.teradyne.com 09.05.05, 20:56 Kogo pytasz o komentarz? Mnie czy aand ;). kotwicz Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: - 09.05.05, 21:06 ciebie nie pytam.... twoje wypowiedzi są mocno kompromitujace i świadczą albo o megalomanii albo brakach w znajomości faktów. Choć oczywiście twoje wypowiedzi są lepsze od wypowiedzi osób które zupełłnie historii nei znają a wypowiadają się na tematy historyczne jak piecyk czy mcbride. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotwicz Re: - IP: *.teradyne.com / *.teradyne.com 09.05.05, 21:08 To moze powtorzysz jeszcze raz o Wildsteinie? To nawet nie jest kompromitacja, to jest oszczerstwo. Nadal masz ochote na sad, Bronek wciaz czeka na dane. kotwicz Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: - 10.05.05, 12:25 nie znasz Wildsteina więc nie nazywaj go Bronkiem. To po pierwsze. Po drugie jego znajomi z czasów PRLowskich nie są przekonani kto ma racje i którzy z ich znajomych byli agentami. Podejrzewają, że to Wildstein a nie Karkoszka był agentem. Napisałem tylko tyle. Niedługo sąd ma się zajac ponownie Karkoszką. Wtedy bedzie wiadomo który z tych dwóch panów rzeczywiście donosił. Jak sąd orzeknie to bedzie wiadomo kto miał rację. Wtedy dopiero bedzie mozna z cała pewnością powiedzieć jaka jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotwicz Re: - IP: *.teradyne.com / *.teradyne.com 10.05.05, 13:24 Tak, a skad wiesz kogo znam badz nie? To tylko czlonkowie UW/PD moga znac Kaczmarskiego i innych? Myslisz, ze to tylko ty jedynie bywales na jego koncertach i calego jego trasy koncertowe obracaly sie wokol zjazdow i spotkan UW? Myslisz ze Wildstein podpisujac swoje ksiazki, badz prowadzac rozmowy z czytelnikami ograniczal sie jedynie do sympatykow badz czlonkow UW;)?. Smieszny jestes myslac, ze jestes wyrocznia i tkwiac w przekonaniu, ze pozjadales wszystkie rozumy. kotwicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotwicz Re: - Panie mgr.prosze o komentarz IP: *.teradyne.com / *.teradyne.com 23.05.05, 17:15 No Alex wysil sie: www.rzeczpospolita.pl/specjal_041002/specjal_a_6.html kotwicz Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: - 09.05.05, 19:39 andrzejku widzę że nie znasz tekstu: T. Nałęcz, Wizjoner czy polityk? (o prognozach Józefa Piłsudskiego sprzed 1914 r.) [w:] Kultura, Polityka, dyplomacja, Warszawa 1990, 252-263. Wstyd Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: - 09.05.05, 23:22 alex.4 napisał: > andrzejku Ano wstyd. Imiona i nazwy własne piszemy wielką literą, Znowu te Twoje rażące braki w ortografii... :((( > [...] widzę że nie znasz tekstu: T. Nałęcz, Wizjoner czy polityk? (o > prognozach Józefa Piłsudskiego sprzed 1914 r.) [w:] Kultura, Polityka, > dyplomacja, Warszawa 1990, 252-263. Wstyd Możesz jeszcze dodać że to studia ofiarowane Profesorowi Jeremiemu Maciszewskiemu w sześćdziesiątą rocznicę Jego urodzin :) I dalej - gdybyś przeczytał Robercie ten tekst: T. Wolsza, W sprawie prognoz Józefa Piłsudskiego dotyczących przebiegu I wojny światowej, "Dzieje Najnowsze", R. 1985, nr. 3-4 ...wiedziałbyś skąd Nałęcz wyprowadził swoje tezy. Na koniec, nie wiem czy Cię zmartwię czy ucieszę - powienieneś trochę poczytać, Twoja wiedza bowiem jest lekko nieświeża... W interesującej nas sprawie: W.Suleja, Józef Piłsudski, Wrocław 1995, s.120-124. PS. I dziękuję Ci za przypisanie mi prawniczej profesji - ciekawe dlaczego? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: - 10.05.05, 12:33 "W interesującej nas sprawie: > W.Suleja, Józef Piłsudski, Wrocław 1995, s.120-124." 1 Po pierwsze to praca popularnaukowa (biografie Ossolineum) tekst Nałęcza jest tekstem jak najbardziej naukowym. Jak widzę polemizować z nim nie potrafisz:). Chyba wiesz jaka jest różnica pomiędzy tekstem popularonaukowym a naukowym 2 Po drugie interesującej nas sparwie???? Rozmawiamy o prognozach Piłsudksiego. Na podanych przez ciebie stronach takowych rozważań nie ma. Czyzby szalbierstwo??? Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: - 10.05.05, 13:35 alex.4 napisał: > "W interesującej nas sprawie: > > W.Suleja, Józef Piłsudski, Wrocław 1995, s.120-124." > 1 Po pierwsze to praca popularnaukowa (biografie Ossolineum) tekst Nałęcza jest tekstem jak najbardziej naukowym. Jak widzę polemizować z nim nie potrafisz:). > Chyba wiesz jaka jest różnica pomiędzy tekstem popularonaukowym a naukowym > 2 Po drugie interesującej nas sparwie???? Rozmawiamy o prognozach Piłsudksiego. > Na podanych przez ciebie stronach takowych rozważań nie ma. Czyzby > szalbierstwo??? Oczywiście że szalbierstwo - usiłujesz połączyć ze sobą dwie rózne sprawy bo tak Ci wygodnie... Tekst Nałęcza miałeś skonfrontować z pracą Wolszy - A Ty napinasz się na Suleję, nieładnie Robert. Co do Suleji - gdybyś przeczytał podany fragment dowiedziałbyś się że autor uprzedza czytelnika o "historiograficznym wywodzie". Aleś nie przeczytał - wolisz blefować - Twoja sprawa, ale nie dziw się że mają Cię na Forum za bęcwała... Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: - 10.05.05, 21:10 1 Jak widzę nie potrafisz polemizować z tezami T. nałęcza. Ani sie do tego przyznać.:) Nic nowego:) 2 Praca W.Suleji jest pracą srednią, mało znacząca popularna biografią z popularnej serii. Każdy ma prawo do swoich opinii. Ale najlepszą pracą to to nie jest. 3 Oprócz prymitywnej inwektywy twój post nic nie wniósł. Ale czego od ciebie wiecej spodziewać się od ciebie... Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: - 10.05.05, 21:32 alex.4 napisał: > 1 Jak widzę nie potrafisz polemizować z tezami T. nałęcza. Ani sie do tego > przyznać.:) Nic nowego:) > 2 Praca W.Suleji jest pracą srednią, mało znacząca popularna biografią z > popularnej serii. Każdy ma prawo do swoich opinii. Ale najlepszą pracą to to > nie jest. > 3 Oprócz prymitywnej inwektywy twój post nic nie wniósł. Ale czego od ciebie > wiecej spodziewać się od ciebie... No cóż, nie podałeś ani jednego przykładu tez Nałęcza (znowu ta Twoja straszliwa dysleksja :(( w ogóle żadnych konkretów - to jak z Tobą polemizować? :))) Symptomatyczne że nie podałeś ani jednego źródła - tylko same opracowaniania. Tak prowadzisz zajęcia? współczuję studentom... A propos studentów - sprawdziłem jak oceniają swojego wykładowcę czyli Ciebie: Przyjazność - 5. Moje gratulacje, to już coś :) Łatwość zaliczenia - 2.67 To też było do przewidzenia... :P Sprawiedliwość - 4. Dobrze, ale jeszcze można tu poprawić. Jasność zajęć - 3.33 Hmm, przeciętnie. Przydatność zajęć - 3.33 Hmm, takie nie wiadomo co... Uroda zajęć - 3.33 Nijakie, nie do wiary - po prostu nijakie :((( Sumarycznie - 3.61 czyli trójka z plusem Robercie... A co do inwektyw - i kto to wypomina? Zabolało co? :D Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: - 11.05.05, 09:33 andrzejku po prostu nie umiesz polemizować. Nałęcz ma w tej sprawie racje. Aby polemizować musiałbyć podważyć tezy Nałecza (on podaje źródła, co jest oczywiste dla kazdego, dla ciebie nie????). Proste??? Musisz się jeszcze sporo nauczyć misiaczku:) Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: - 11.05.05, 09:51 alex.4 napisał: > andrzejku po prostu nie umiesz polemizować. Nałęcz ma w tej sprawie racje. Aby > polemizować musiałbyć podważyć tezy Nałecza (on podaje źródła, co jest > oczywiste dla kazdego, dla ciebie nie????). Proste??? > Musisz się jeszcze sporo nauczyć misiaczku:) I znowu ani ani jednego konkretu - Nałęcz ma racje bo ma racje :))))) Nałęcz podaje źródła więc ja Robert już nie muszę :)))) Dlatego jesteś nauczycielem na tróję z plusem Misiaczku... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: - 11.05.05, 15:46 misiaczku Nałęcz podaje źródła - jego tekst jest tekstem naukowym, każdy może sprawdzić źródła które są przedmiotem jego badań, banalnie proste. Widzę aand że nie jesteś w stanie polemizować. I tyle. Brak ci argumentów. A trudno przyznać ci że po prostu nie miałeś racji... Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: - :) 11.05.05, 18:36 alex.4 napisał: > misiaczku Nałęcz podaje źródła - jego tekst jest tekstem naukowym, każdy może > sprawdzić źródła które są przedmiotem jego badań, banalnie proste. Widzę aand > że nie jesteś w stanie polemizować. I tyle. Brak ci argumentów. A trudno > przyznać ci że po prostu nie miałeś racji... Misiaczku, miałeś podać tezy Nałęcza - po prostu. Nie jesteś w stanie? Jakoś przestałem się dziwić :))))) CO do źródeł - toż ja nie Nałęcza ale Ciebie prosze od tylu dni żebyś podał jego źródła - A Ty Robercie od tylu dni nie jesteś w stanie tego zrobić. To ja Ci pomogę :)))) 1. Relacja agenta Ochrany o przemówieniu Piłsudskiego w Paryżu 21 lutego 1914 roku, "Niepodległość", t. XV, Nowy Jork-Londyn 1982, s.105 2. Archiwum Akt Nowych, Arch. Walerego Sławka 9, k.61-62 3. Haus-, Hof- und Staat Archiv Wien, Politische Archiv I, 900 Krieg 8a, k 419 -423 aaa i na koniec coś dla Ciebie ekstra :))) uwaga! D. i T. Nałęcz, Józef Piłsudski legendy - i fakty, Warszawa 1987 s. 133 - 140. No to teraz sobie popolemizujesz. Nie ze mną oczywiście (bo ja nie potrafię i nie mam argumentów). Z faktami :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: - :) 11.05.05, 18:42 Aand nie rżnij głupa. Źródła nałęcza są doskonale znane. Fakty są dosyć oczywiste i dobrze znane. Widzę, że po prostu nie potrafisz polemizować. Ani się przyznać, że nie masz racji. Proste. I kropka... Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Stary, dobry Alex ;))) 12.05.05, 00:16 To jest motto: ;) [...]problemem dyskusji historycznych na tym forum jest to, że wiekszość osób wypowiadajacych nigdy nei zdobyło podstaw warsztatu historycznego, nie ma pojecia o metodologii historycznej... Kotwicz, mcbride, piecyk czy aand nie maja zbytniej wiedzy o historii (aand trochę wieksze niż pozostali a piecyk nie ma żadnego pojęcia...:) - tymczasem próbują wypisywać się na tematy mają bardzo powazne braki tak merytorycze i metodologiczne...:) Zadałem Robertowi proste pytania, miał podać tezy autora na którego się powoływał oraz źródła - banalna sprawa nawet dla studenta pierwszego roku. I jakie odpowiedzi padały? :) - "aand odesłałem Cię do pracy Świętka. świetek był trochę szajbnięty, ale najpierw przeczytaj prace a potem krytykuj. Do tego jakbyś nie zauważ to powiedziałem, że takie wnioski przedstawia Świetek. Ja za nie nie biorę odpowiedzialności:) A poza tym przeczytaj co napisałeś. zanim zaczniesz kogoś krytykować przeczytaj swój włąsny post. Proste i bezbolesne:) - "Wacława Jędrzejewicz jest propagandzistą a nie historykiem z prawdziwego zdarzenia. Zdecydowanie lepsza jest biografia Garlickiego. Ach zapomniałem Garlicki nie jest godny miana historyka... Aand najlepiej o tobie świadczy to, że nie komentujesz głupich tekstówe kotewicza, który zniekształca historię, nie zna źródeł (a jedynie co zamieścił ktoś tendencyjnie w necie), referuje prace których ewidentnie nie czytał, a wypowiada się jako specjalista i lekką ręką oskarża wszystkich historyków o bycie w jakiś tajemnych ukłądach czy o bycie agentami. Dla niego Garlicki jest zły, Paczkowski jest zły. Eisler, Kula, karpiński też. Wszyscy są źli poza jednym Dudkiem. Nie oburzają się takie wypowiedzi? Milczenie oznacza zgodę. Twoje milczenie na banialuki kotwicza niestety ale świadczy tylko o tobie. Tyle. Jak rozumiem zgadzasz się z tezami kotwicza:):):) Już myslałem że jeszcze przypomnisz o tym jakoby Piłsudski przewidział wynik I wojny światowej, gdy o tym micie dawno już pisał Nałęcz. Ja nie wiem i żaden historyk nie może powiedzieć, że Piłsudski od razu zakładał, że najpierw trzeba pokonać Rosję a potem przejść do opozycji względem mocarstw centralnych. To tylko wniosek z póxniejszych działań Piłsudskiego. Ale to zupełnie ahistoryczne. Piłsudski dostosowywał się do sytuacji. Nikt w 1914 niemógł przewidzieć, że znikną wszyscy zaborcy. Dlatego Piłsudski wybrał wspólpracę z tym, który wydawało się, że jest dla interesów Polski najlepszy. I to było działanie patriotyczne, współpraca z jedym z zaborców. Nie da się ukryć, że Piłsudski współpracował z zaborcami. Negowanie tego jest absurdalne. Aand czy ty umiesz czytać? W tekście wyraźnie pisał, że to pogląd Świętka. Czyżby kłopoty z czytaniem????? A zniknięcie Zagórskiego było bardzo symptomatyczne. W końcu to on w imieniu wywiadu CK AW rozmawiał z Piłsudskim." - "korwicz twoje posty wywołuką śmiech u każdego kto zna historię, są głupie i są fantazją nie mającą nic wspólnego z historią. Do tego nie chcesz czytać prac powaznych historyków, co powoduje że twoja głupia megalomania jest straszliwie żenujaca. Nie masz wykształcenia historycznego, nie masz pojęcia o wartszacie historycznym, piszesz zupełnie ahistoryczne posty, pełne glupot i oszczerstw. To bezczelność i głupota. Tym bardziej, że wyśmiewasz Poważnych historyków jak Friszke, paczkowski, Garlicki, nałęcz, Kersten, M. Kula, Karpiński. A and nie jest historykiem. Jest prawnikiem:)" - "kotwicz twoje zdanie nie jest istotne. Nie jesteś historykiem i nie masz prawa wypowiadać się na tematy historyczne jeśli nie masz znajomości warsztatu historycznego. Proste. Najpierw musiałbyś poznać warsztat historyczby po prostu zdobyć wykształcenie historyczne. Do takiej chwili twoje zdanie nikogo nie obchodzi bo jeteś dyletantem a nie fachowcem. Proste" - "andrzejku widzę że nie znasz tekstu: T. Nałęcz, Wizjoner czy polityk? (o prognozach Józefa Piłsudskiego sprzed 1914 r.) [w:] Kultura, Polityka, dyplomacja, Warszawa 1990, 252-263. Wstyd" - "1 Po pierwsze to praca popularnaukowa (biografie Ossolineum) tekst Nałęcza jest tekstem jak najbardziej naukowym. Jak widzę polemizować z nim nie potrafisz:). Chyba wiesz jaka jest różnica pomiędzy tekstem popularonaukowym a naukowym 2 Po drugie interesującej nas sparwie???? Rozmawiamy o prognozach Piłsudksiego. Na podanych przez ciebie stronach takowych rozważań nie ma. Czyzby szalbierstwo???" - "1 Jak widzę nie potrafisz polemizować z tezami T. nałęcza. Ani sie do tego przyznać.:) Nic nowego:) 2 Praca W.Suleji jest pracą srednią, mało znacząca popularna biografią z popularnej serii. Każdy ma prawo do swoich opinii. Ale najlepszą pracą to to nie jest. 3 Oprócz prymitywnej inwektywy twój post nic nie wniósł. Ale czego od ciebie wiecej spodziewać się od ciebie..." - "andrzejku po prostu nie umiesz polemizować. Nałęcz ma w tej sprawie racje. Aby polemizować musiałbyć podważyć tezy Nałecza (on podaje źródła, co jest oczywiste dla kazdego, dla ciebie nie????). Proste??? Musisz się jeszcze sporo nauczyć misiaczku:)" - "misiaczku Nałęcz podaje źródła - jego tekst jest tekstem naukowym, każdy może sprawdzić źródła które są przedmiotem jego badań, banalnie proste. Widzę aand że nie jesteś w stanie polemizować. I tyle. Brak ci argumentów. A trudno przyznać ci że po prostu nie miałeś racji..." - "1 Zawsze mi się zdawało, że polemika powstaje po napisaniu pracy. Więc jeśli polemizujesz z Nałęczem powinieneś odesłać do nowszej pracy 2 Twoje szalbierstwo polega na prostej rzeczy. Wcale nie wskazujesz, ze praca Suleji ma nie być odpowiedzią na interesującą sprawę. Powinieneś bardziej zaznaczyć to. 3 Tekst Nałęcza ukazął się w studiach ofiarowanych Macissewskiego. Chcesz coś przez to powiedzieć???? Proste. Jeśli ktoś chce być uczciwy Andrzejku:)" - "Aand nie rżnij głupa. Źródła nałęcza są doskonale znane. Fakty są dosyć oczywiste i dobrze znane. Widzę, że po prostu nie potrafisz polemizować. Ani się przyznać, że nie masz racji. Proste. I kropka..." I jeszcze dyscyplina dodatkowa ;) - "z statystyka jesteś na bakier:) To nie odkrycie, twoje posty pokazują że z wieloma rzeczami jesteś na bakier" Stary, dobry Alex - pustosłowie kryjące się za coraz bardziej powtarzającymi się wpisami... :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotwicz Re: Stary, dobry Alex ;))) IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 12.05.05, 02:49 I caly czas przodem do przodu! To dopiero jest haslo roku ;), Bolszewicy lepszego by nie wymyslili. kotwicz Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Stary, dobry Alex ;))) 12.05.05, 09:15 Gość portalu: kotwicz napisał(a): > I caly czas przodem do przodu! > To dopiero jest haslo roku ;), Bolszewicy lepszego by nie wymyslili. > > kotwicz Nie, nie - to jest lepsze ;) >Ale czego od ciebie wiecej spodziewać się od ciebie..." :))) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Stary, dobry Aand ;))) 12.05.05, 07:34 1 Ostatnim autorem którypisał o przewidywaniach Piłsudskiego był Nałęcz. Podałem Ci jego tekst, gdzie znajdziesz wszystkie informacje o wykorzystywanych przez niego źródłach. Jeśli chcesz polemizować z tym tekstem to musisz podać kontrargumenty przeciwko jego rozumowaniu. To dosyć prosta zasada. Ty unikasz polemiki z tekstem Nałecza. Najwidoczniej nie potrafisz i tyle 2 Ja miałem zajęcia z Świetkiem ,i to powoduje że z wielką dozą nieufności podchodzę do jego hipotez. Przeciwieństwie do ciebie znam również jak środowisko zareagowało na jego tezy, kto go popierał a kto krytykował. 3 a z statystyką jesteś bardzo na bakier:) Andrzeju jeśli nie zgadzasz się z tezą Nałęcza, to musisz polemizować z jego tekstem. Mnie rozumowanie Nałęcza przekonało. Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Stary, dobry Aand ;))) 12.05.05, 09:13 alex.4 napisał: > 1 Ostatnim autorem którypisał o przewidywaniach Piłsudskiego był Nałęcz. Przecież ostatnim autorem był Suleja?! 1990r. był wcześniej niż 1995r. ale może nie mam racji - na kalendarzu też pewnie znasz się lepiej ode mnie... :) > Podałem Ci jego tekst, gdzie znajdziesz wszystkie informacje o >wykorzystywanych przez niego źródłach. Jeśli chcesz polemizować z tym tekstem >to musisz podać kontrargumenty przeciwko jego rozumowaniu. To dosyć prosta >zasada. Ty unikasz polemiki z tekstem Nałecza. Najwidoczniej nie potrafisz i >tyle Tym bardziej mnie zdumiewa - znasz tekst i w ogóle twierdzisz że wszystko znasz, a nie potrafisz podać tak prostej sprawy jak źródła... O co chodzi? :(((( > 2 Ja miałem zajęcia z Świetkiem ,i to powoduje że z wielką dozą nieufności > podchodzę do jego hipotez. Przeciwieństwie do ciebie znam również jak > środowisko zareagowało na jego tezy, kto go popierał a kto krytykował. A jak zareagowało środowisko? :) > 3 a z statystyką jesteś bardzo na bakier:) To jest super - próbka mojej rozmowy z Robertem: -"z statystyka jesteś na bakier:) To nie odkrycie, twoje posty pokazują że z wieloma rzeczami jesteś na bakier" - Ooo, to ciekawe - a czemu ze statystyką? :)) -"a z statystyką jesteś bardzo na bakier:)" Nie mogę, co za gość :))))))))))))))) > Andrzeju jeśli nie zgadzasz się z tezą Nałęcza, to musisz polemizować z jego > tekstem. Mnie rozumowanie Nałęcza przekonało. Już od tylu dni wiadomo że nie potrafię polemizować, ani się przynać że nie mam racji, nie mam zbytniej wiedzy o historii (mimo że trochę większe niż pozostali :)), mam bardzo powazne braki tak merytorycze i metodologiczne, muszę się jeszcze sporo nauczyć misiaczku, brakuje mi argumentów, banalnie proste, proste i kropka :))) Toż od tylu dni proszę Cię Robercie, abyś mi podał te tezy, które jak rozumiem są Tobie doskonale znane :))) Pozdr :D Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: - 11.05.05, 15:46 z statystyka jesteś na bakier:) To nie odkrycie, twoje posty pokazują że z wieloma rzeczami jesteś na bakier Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: - 11.05.05, 18:39 alex.4 napisał: > z statystyka jesteś na bakier:) Ooo, to ciekawe - a czemu ze statystyką? :)) > To nie odkrycie, twoje posty pokazują że z wieloma rzeczami jesteś na bakier Z ortografią też? :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: - 13.05.05, 11:53 twoje posty pokazują tylko zacietrzewienie i braki warsztatowe. Najpierw wspomniałeś o bardzo kontrowersyjnej legendzie dotyczecej przewidywań Piłsudskiego dotyczęcej końca wojny (I światowej) - ja wskazałem Ci tekst Nałęcza który nadal jest ostatnim słowem nauki w tym temacie. Twoją reakcją byłą próba sprowadzenia wymiany zdań do obrzydliwej kłótmi - aby zamaskować prosty fakt. Nie jesteś w sanie polemizować z tezami nałęcza. Proste i banalne Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: - 13.05.05, 12:20 alex.4 napisał: > twoje posty pokazują tylko zacietrzewienie i braki warsztatowe. Najpierw > wspomniałeś o bardzo kontrowersyjnej legendzie dotyczecej przewidywań > Piłsudskiego dotyczęcej końca wojny (I światowej) - ja wskazałem Ci tekst > Nałęcza który nadal jest ostatnim słowem nauki w tym temacie. Twoją reakcją byłą próba sprowadzenia wymiany zdań do obrzydliwej kłótmi - aby zamaskować prosty fakt. Nie jesteś w sanie polemizować z tezami nałęcza. Proste i banalne Drogi Robercie, widzę że wszystko muszę Ci tłumaczyć, w porządku. Logicznie, jeżeli mam polemizować z tezami Nałęcza to przepraszam, ale do czego Ty jesteś mi potrzebny? Jeżeli chcesz ze mną dyskutować to je przedstaw - w końcu to jest forum. Prawda że proste i banalne? :) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: - 14.05.05, 10:16 Andzie jeśli mam traktować Cię poważnie to wystaczy jak podam powołąnie do tekstu Nałecza. To powinno ci wystaczyć. Vhyab, że chcesz być traktowany jak nieuk kotwicz, któremu trzeba wszystko tłumaczyć łopatologicznie. A problem jest prosty. Polujesz aby złapać mnie na jakiś błędzie,ale ci się to nie udaje i z stąd twója frustracja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotwicz Re: - IP: *.teradyne.com / *.teradyne.com 11.05.05, 13:32 I jeszcze jedno zastanawia, mianowicie ilosc ocen. Tylko trzech studentow bylo na tyle odwaznych, aby ocenic wykladowce alexa? Ocena celujaca z "przyjaznosci"? Oj to chyba czlonkowie mlodziezowki UW wypelniali ten ranking wykladowcow ;). kotwicz Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: - 11.05.05, 15:49 kotwicz twoja głupota jest przerażajaca. Wypełniają ci co chcą, a najwidoczniej ta strona nie jest popularna wśród studentów historii. Wietrzenie spiskowych teorii tylko źle o tobie świadczy::):) Mam andzieje, że przeczytałeś prace które poleciłem ci z historii PRL i zaczniesz trochę bardziej naukowo patrzeć na przeszłość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotwicz Re: - IP: *.teradyne.com / *.teradyne.com 11.05.05, 16:00 Alex; To byl zart, ale coz...jaki charakter, takie poczucie humoru. Wlasnie sie zabieram do prac dedykowanych przez tak wybitnego wykladowce. Panie mgr. kiedy egzamin? Prosze o poblazliwosc i zrozumienie moich bledow-moja glupota jest wrecz przerazajaca i nie posiadam naukowego spojrzenia na przeszlosc. PS Miales moze okazje porozmawiac z Mazowieckim podczas zjazdu? Bylo go spytac o Gdansk, KC PZPR i czlonkow FMW. kotwicz Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: - 13.05.05, 13:29 Alex, nie dołuj sie i tak masz wyższą średnią od Karczka i Tęgowskiego:) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: - 14.05.05, 10:18 to nie jest dołowanie. Po prostu opinia trzech osób nie jest próbka statystyczna. Zdanie aanda jest kolejnym jego błedem warsztatowym, który świadczy albo o brakach kompetencyjnych, albo zaślepieniu. nawet kotwicz zauważył to, a przecież to pod względem warszatu historycznego nieuk zupełny... Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: - 13.05.05, 13:15 Co do łatwości zaliczenia, to nie należy się z tym zgadzać, niektórzy pomylili zaliczenie ćwiczeń z egzaminem, który też jest organizowany przez magistrów. Łatwość zaliczenia ćwiczeń jest cotu dużo mówić łatwa, zaliczyli wszyscy i to bez koła:)))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: - 10.05.05, 21:23 aand napisał: > alex.4 napisał: > >> > [...] widzę że nie znasz tekstu: T. Nałęcz, Wizjoner czy polityk? (o > > prognozach Józefa Piłsudskiego sprzed 1914 r.) [w:] Kultura, Polityka, > > dyplomacja, Warszawa 1990, 252-263. Wstyd > > Możesz jeszcze dodać że to studia ofiarowane Profesorowi Jeremiemu > Maciszewskiemu w sześćdziesiątą rocznicę Jego urodzin :) > > I dalej - gdybyś przeczytał Robercie ten tekst: > > T. Wolsza, W sprawie prognoz Józefa Piłsudskiego dotyczących przebiegu I wojny > światowej, "Dzieje Najnowsze", R. 1985, nr. 3-4 > > ...wiedziałbyś skąd Nałęcz wyprowadził swoje tezy. > > Na koniec, nie wiem czy Cię zmartwię czy ucieszę - powienieneś trochę poczytać, > Twoja wiedza bowiem jest lekko nieświeża... > > W interesującej nas sprawie: > W.Suleja, Józef Piłsudski, Wrocław 1995, s.120-124. >> ) > > alex: 1 Zawsze mi się zdawało, że polemika powstaje po napisaniu pracy. Więc jeśli polemizujesz z Nałęczem powinieneś odesłać do nowszej pracy 2 Twoje szalbierstwo polega na prostej rzeczy. Wcale nie wskazujesz, ze praca Suleji ma nie być odpowiedzią na interesującą sprawę. Powinieneś bardziej zaznaczyć to. 3 Tekst Nałęcza ukazął się w studiach ofiarowanych Macissewskiego. Chcesz coś przez to powiedzieć???? Proste. Jeśli ktoś chce być uczciwy Andrzejku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demokrata Re: Piłsudski austryjacki agent IP: 193.0.117.* 05.05.05, 12:41 I co z tego,że Piłsudski był agentem austriackim?Zastanowcie się lepiej jak na tej wspolpracy wyszedł Piłsudski a jak Austria!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Piłsudski nie był demokratą! 05.05.05, 18:08 on obalił legalne władze wybrane demokratyczne, i spowodował zamieszki które pochłonęły 400 ofiar śmiertelnych...o mały włos nie doszło do wojny domowej! Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Piłsudski nie był demokratą! 09.05.05, 09:07 trudno nie przyznać racji, że doprowadził do zamachu stanu Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 12.05.05, 18:19 12 maja przypada 70. rocznica śmierci marszałka Józefa Piłsudskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 12.05.05, 18:32 tego samego dnia przypada też 79 rocznica przewrotu majowego, czyli obalenia siłą leganlnie wybranych demokratycznych władz II RP Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 12.05.05, 18:45 Nie widzę związku:) Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 13.05.05, 00:18 akurat przewrót majowy i smierć marszalka przypoadają dok. tego samego dnia i miesiaca...dokł 9 lat róznicy między jednym a drugim wydarzeniem Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 13.05.05, 00:19 I jaki to ma związek:) Kto pyta, jest głupcem pięć minut, kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie Głupiec zawsze znajdzie głupszego od siebie, który go będzie uwielbiał. - Nicholas Boileau-Desperaux Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 14.05.05, 10:21 Piłsudski miał tak negatywny jak pozytywny wpływ na dzieje Polski. Z jednej strony był patriotą, ale był też malwersantem publicznych pieniędzy (sprawa Czechowicza, pod tym względem Miller przy Piłsudskim to baranek), zamachowcem, a terroruyzm i kradzież pieniędzy to obecnie nie jest przyjety sposób radzenia sobie z przeciwnikami politycznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 24.05.05, 14:57 możesz rozbudować watek o Czechowiczu? o co w tym wszystkim chodziło? Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 12.05.05, 19:42 Naczelnik Piłsudski dokonał jednego "cudu nad Wisłą". Komuniści nad Wisłą czynili cuda przez czterdzieści lat!<455> - Kazimierz Kijanka Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 13.05.05, 00:19 które wielu z nas wyszły bokiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bic Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? IP: *.iig.pl / 195.205.214.* 25.05.05, 11:19 Administratorzy czasami usuwają fątki szczeólnie kontrowerysjne, to stała praktyka Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 26.05.05, 21:53 kontrowersyjne dla adminów GW rzecz jasna Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszrychu Re: gdzie się podział mój wątek o Piłsudskim? 26.05.05, 21:43 a ktoby to wiedział Odpowiedz Link Zgłoś