Dodaj do ulubionych

Architekci o ratowaniu Bojar

IP: proxy.rw* / 80.240.165.* 09.05.05, 17:57
Btawo służby konserwatorskie! Pozwoliły, bo nie potrafiły lub nie chciały, na
niszczenie Bojar.Teraz architekci będą zastanawiać się co uratować da się
jeszcze. Następni będą historycy, etnografowie, którzy będą opisywać i
wspominać stary Białystok.
Obserwuj wątek
    • Gość: ian Re: Architekci o ratowaniu Bojar IP: 83.175.144.* 11.05.05, 17:37
      Nie dziwi mnie, że o ratowaniu Bojar w Białymstoku architekci milczą. Naczelny
      planista - Andrzej Chwalibóg walnie przyczynia się do dewastacji tej zabytkowej
      dzielnicy. A architekci milczą bo się boja z nim zadrzeć. To człek pamiętliwy.
      Ale dzieki jego działalności na polu planowania przestrzennego (pan Chwalibóg
      rozróżnia to pole od działań na polu architektury) pan Tur - prezydent miasta
      Białegostoku (druga kadencja) odejdzie w polityczny nienyt w niesławie
      niszczyciela Bojar. A pan Chwalibóg, który strasznie dba o słowa i mieni się
      znawcą języka ojczystego, oznajmia w obecności oficjeli, że na Bojarach będą
      projektowane - uwaga: kamienice - takie duże budynki o pięciu klatkach, pięciu
      kondygnacjach, zwane przez innych blokami. I to stadami. I to w obrębie strefy
      ukłądu urbanistycznego wpisanego do rejestru zabytków. Toż to typowa dialektyka
      marksistowska. Może pan Chwalibóg tak tym nasiąknął, że mu to zostało??????
      • alex.4 Re: Architekci o ratowaniu Bojar 11.05.05, 18:55
        Dzisiaj wszyscy bronią Bojar. A gdzie oni byli gdy Bojary zostały nieodwołalnie
        unicestwione (wejście nowoczesnej zabudowy to koniec Bojar)
        • Gość: Ian Re: Architekci o ratowaniu Bojar IP: 83.175.144.* 11.05.05, 20:13
          Czesm myślę, że masz arację! Ale jeszcze spróbujemy przetrzymac tę ekipę!

Precz z łapami od Bojar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • alex.4 Re: Architekci o ratowaniu Bojar 12.05.05, 07:49
            to jeszcze sporo czasu... 1,5 roku niby mało, ale może być dużo...
    • Gość: ava pusty żal IP: *.ld.euro-net.pl 11.05.05, 22:11
      a czego tu żałować?
      tych rozwalających się drewniaków w centrum miasta?
      i całe szczęście, że to rozwalą
      • kamilar Re: pusty żal 12.05.05, 20:07
        Szkoda mi Ciebie

Historycy fałszują przeszłość, ideolodzy – przyszłość
        Żarko Petan
      • Gość: Ian Re: pusty żal IP: 80.55.171.* 12.05.05, 22:04
        żal mi ciebie ava! nawet nie wiesz ile nie wiesz!

precz z łapami od Bojar!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Ktoś Re: Architekci o ratowaniu Bojar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 20:06
      Ava zamknij gębę bo ktoś ci ją obije kiedyś
    • Gość: Ian Re: Architekci o ratowaniu Bojar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 22:23
      Wiecie, taka naszła mnie melancholia, że myślę, że Tura i Chwaliboga
      gremnialnie podamy do sądu z powództwa cywilnego o naruszenie naszych dóbr oraz
      obniżenie warości naszych nieruchomości!!!! To raz!
      A wiecie, że swiątobliwy Chwalibóg z gębą pełną frazesów łamie prawo, bo wydaje
      decyzje o warunkach zabudowy na terenie Bojar na budynki wielorodzinne, a w
      obowiązującym Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego
      miasta Białegostoku, w obrebie strefy ochrony konserwatorskiej oznaczonej na
      planszy polityka przestrzenna (komplet dostępny na stronie UM Białystok)pod
      numerem 2,15 jest napisane: "Rejon nr 9 - teren między ulicami: Słonimską,
      Piasta, Skorupską, Modlinską, i południowymi granicami dzaiłek przy Koszykowej:
      - zachowanie przebiegu ulic (-)
      - utrzymanie linii zabudowy przy ulicach (-)
      - teren predysponowany pod zabudowę jednorodzinną, wysokośc maksymalna nowej
      zabudowy nie może przekroczyć 9m, dachy symetruczne"

a na str. 26 "pkt.2 Strefa B - ochrony konserwatorskiej
      Obejmuje ona obszar podlegający rygorom w zakresie utrzymania zasadniczych
      elementów rozplanowania, istniejącej substancji zabytkowej oraz charakteru i
      skali zabudowy. Obejmuje ona obszar (-)".

A wydano decyzje o warunkach zabudowy firmie Jazbud i Śródmieście w obrębie
      strefy wpisanej do rejestru zabytków i sankcjonowanej prawnie przez Studium!!!!!
      Chyba chodzi coś pod stołem! Teraz też jest kilka wniosków o warunki zabudowy!!!
      Ciekawe co Tur ma dopowiedzenia w sprawie praworządności kiedy w obrebie strefy
      chce wyburzyć wszystkie domy zabytkowe na działkach gminnych?! I co wy na to
      moi Białostoczanie?!!!

Precz z łapami od Bojar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka