Dodaj do ulubionych

Polityka Hunów

11.05.05, 00:29
Dziwne, że ten wątek jeszcze nie ma opini, czyżby ludzie zmęczyli się
Bojarami, poczekamy do jutra, a tymaczasem pierwsze koty za płoty:))))
Obserwuj wątek
    • Gość: jarek Re: Polityka Hunów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 01:00
      Juz nie mam sil komentowac to co robi i mówi Tur. Jego wina jest OCZYWISTA. Tur jest złodziejem i kłamcą. Gotów byłbym publicznie i oficjalnie zaprezentować moją opinię. Gotów byłbym w każdej chwili na publiczną debatę w obronie swojej opinii. Niech mnie Tur pozwie do sądu, a ja wtedy udowodnię wszem i wobec, że Tur kłamie, kręci, kradnie, ucieka od odpowiedzialności i że NIE MA HONORU.

Precz ze złodziejem i krętaczem.
      • Gość: KT Re: Polityka Hunów IP: *.bsk.vectranet.pl 14.05.05, 21:12
        > Juz nie mam sil komentowac to co robi i mówi Tur. Jego wina jest OCZYWISTA. Tur
        > jest złodziejem i kłamcą. Gotów byłbym publicznie i oficjalnie zaprezentować m
        > oją opinię. Gotów byłbym w każdej chwili na publiczną debatę w obronie swojej o
        > pinii. Niech mnie Tur pozwie do sądu, a ja wtedy udowodnię wszem i wobec, że Tu
        > r kłamie, kręci, kradnie, ucieka od odpowiedzialności i że NIE MA HONORU.

Wystarczy jeśli się podpiszesz pod tym co tu napisałeś.
    • alex.4 Re: Polityka Hunów 11.05.05, 09:13
      tylko Huni w tytule to nadużycie...
      • Gość: baca Re: Polityka Hunów IP: *.umwp-podlasie.pl 11.05.05, 12:15
        A jeszcze niedawno na łamach GW konserwator zabytków Dariusz Sienkiewicz sam
        nie był w stanie wytłumaczyć się dlaczego podpisuje "wyroki" na stare domy na
        Bojarach. A teraz wielki obrońca?
        • zewsi Re: Polityka Hunów 11.05.05, 12:24
          Gość portalu: baca napisał(a):

> A jeszcze niedawno na łamach GW konserwator zabytków Dariusz Sienkiewicz sam
          > nie był w stanie wytłumaczyć się dlaczego podpisuje "wyroki" na stare domy na
          > Bojarach. A teraz wielki obrońca?

Widać taka teraz moda.
          • alex.4 Re: Polityka Hunów 11.05.05, 15:42
            oj moda, moda... im mniej Bojarów tym wievcej ich obrońców... jak stara
            zabudowa przestanie istnieć wszyscy bedą za jej ochroną:)
      • Gość: knur Re: Huni??? IP: 195.205.3.* 14.05.05, 22:36
        a nie Hunowie, przypadkiem?
        cos jak "Runi" Szpakowskiego;)
    • Gość: 4wd O co ten lament? IP: 209.247.222.* 11.05.05, 19:57
      Bojary atrakcja turystyczna!? Pare starych chalup. Kto bedzie chcial to
      ogladac? Jezeli sie taki znajdzie to w okolicznych wsiach takich zabytkow
      dostatek. Jest w czym wybierac. Tylko czy sa one chluba, czy tez synonimem
      biedy i zacofania? Kiedy jeszcze mieszkalem w Bialymstoku dziesiatki razy
      jechalem na jeziora augustowskie. Po drodze mijalem skansen w Jurowcach. Nie
      wiem jak Wam ale nigdy mnie nie ogarnela ochota by sie tam zatrzymac i
      podziwiac stare chalupy. Chociaz sa zdecydowanie ladniejsze od tych z Bojar.
      Podobnego zdania jest chyba wiekszosc bo tlumow przy tym skansenie jakos nie
      udalo mi sie dostrzec.
      Milosnikom Bojar i ruder tam stojacych proponuje wymiane. Zaproponujcie swoje
      napewno nowe mieszkania lub domy , w ktorych mieszkacie lokatorom z Bojar. Sami
      wprowadzcie sie na ich miejsce.
      I co ? Przeszla milosc do Bojar w ich obecnej formie? Jestem pewien , ze tak.
      Wystarczy jak sie zachowa dokumentacje fotograficzna lub DVD, ktorych i tak
      nikt nie bedzie chcial ogladac. Nie tam przeciez jest Palac Branickich. Zabytek
      autentyczny i bezdyskusyjny.
      • Gość: kobiera z bojar Re: O co ten lament? IP: 83.175.144.* 11.05.05, 21:04
        Pan trochę się myli - Pałac Branickich, nie jest autentyczny niestety, jest
        odbudowany od podstaw, to makieta. A mój dom na Bojarach, ma autentycznie sto
        lat.
        Gdzie Pan chodzi na spacery - między bloki na Piasta?

Skansen na Jurowcach jest bradzo OK i bywa tam mnóstwo ludzi, jeżeli Pan nie
        chce - nikt się nie obraża - proszę nie zajeżdżać. Bojary są w centrum i są
        fajne, żywe, ciepłe - to nie skansen.

Rzeczywiście lokatorzy chętnie Pana mieszkanie wezmą i pozdziękują, ale
        właściciele domów, którzy je remontują, mają od Pana stukrotnie lepszy standard
        i przykro mi, ale uznają ,że mieszka Pan w bardzo nieprzyjaznym mieszkaniu.
        Nic na siłę, tu mogą mieszkać CI, którzy chcą i lubią, tylko niech mają
        szansą , Pan chciałby, aby beton stał się standardem - niestety jest, ale
        urowniłowka nie jest najlepszym systemem. Proszę dać sznse orginalności - Pana
        to nic nie będzie kosztowało i nie zapraszamy tu na spacer, osiedle Centrum na
        pewno Pana bardziej zachwyca - powodzenia.
        • Gość: 4wd Re: O co ten lament? IP: 209.247.222.* 11.05.05, 23:47
          Rozumiem Pani punkt widzenia. Pozostaje jednak przy swoim zdaniu. Mieszkalem w
          dziecinstwie blisko Bojar /ul. Sienkiewicza/. Chodzilem min do III LO. Mialem
          sporo znajomych na ul. Wiktorii, Staszica i okolicznych. Ani rusz nie
          dostrzegalem piekna Bojar w ich owczesnej i czesciowo biezacej postaci. Z ta
          skaza pewnie pozostane do konca zycia. Nie. Nie jestem zwolennikiem osiedla
          Centrum. Nie jestem tez zwolennikiem na sile odnawianych, remontowanych domow.
          Czas robi swoje i przychodzi taki moment, ze zaden remont nie pomoze. Ostatni
          raz przechodzilem tamtedy dwa lata temu /nie mieszkam w Polsce/ i widzialem
          pare b. ciekawych architektonicznie nowych domow. Zwolennikiem takiej zabudowy
          wlasnie jestem, a nie ciaglej reanimacji starych ruder.
          Pozdrowienia.
          • alex.4 Re: O co ten lament? 12.05.05, 07:42
            gdyby kiedyś dbano o każdą chałupę to bysmy mieli nadal same ziemianki...
            • Gość: Ian Re: Do alex4 O co ten lament? IP: 80.55.171.* 13.05.05, 20:01
              Gdybyśmy nie dbali o swoje dziedzictwo to dziś byśmy pisali patykiem na piasku!
              A poziom białostockiego nowego budownictwa jest żenujący! Architekci i
              inwestorzy proponują w centrum maista zabudowę tanią, o standardzie budownictwa
              komunalnego! Te kolorowe cegiełki, czy kilka wygiętych łuczków w aluminium?
              Strasznie infantylne. Ludzie czytajcie i jeźdzźcie oglądać nie planże. szroty
              i sklepy z wyprzedaża, ale co się teraz buduje w wolnym świecie. Nie mówię tu o
              wielkich budowlach, ale o takich dobrych prowincjonalnych dla skali
              prowincjonalnego Biegostoku. Tak! Tak! Taka skala miasta predysponuje nas do
              skali miast lokalnych!! I nie ma co sie smucić! No ale lokalne to nie znaczy
              zapeziałe! A my budujemy miasto ze styropianu i gazobetonu! Tandeta! Mówicie o
              starych chałupach! Wielu z was wogóle nie czyta innych tylko nadaje od siebie i
              wychodzi z forum. Te bojarskie chałupy, zwlaszcza we władaniu miasta nie
              zaznały remontu od roku 1939!!!! No i nie wyglądają pięknie. Ale je bardzo
              łatwo remontować. Stoją na Bojarach nowe stosunkowo domy, bo kilkunastoletnie.
              Np. na Wiktorii 4 stoi ceglany dom, brzydki, ale nie o to chodzi, spójrzcie jak
              się rozpada! Odpadają płytki na kominach, tynk na elewacjach, a na cegle
              zjawiły się wykwity. Zaraz będzie się łuszczyć! I to ma byc to nowe? A dalej
              przy tej Wiktorii (gdzieś w połowie) stoi nowy, typowy, jak na Jaroszówce domek
              katalogowy docieplony prawdopodobnie sytropianem, bo dosyc tanio robiony.
              Wiecie ile maja stać te domy ocieplano styropianem? No ile? To wam powiem ca
              15 lat. Na tyle przewiduje okres starzenia producent systemu. A potem? Potem
              trzeba to wszystko zedrzeć i jeszcze raz!!! Tak tylko chałupy nie doczekają, bo
              je Tur z Chwalibogiem i Łuckim wywalą. Ale zobaczycie za 15 lat jak będą
              wyglądały "nowe" dziś domy. A tak na marginesie, a jeździliście po okolicznych
              ślicznych podmiejskich dzielnicach domków jednorodzinnych? Zachwycające???

Precz z łapami od Bojar!!!!!!!!!!!!!!!!
              • zewsi Re: Do alex4 O co ten lament? 13.05.05, 20:24
                Gość portalu: Ian napisał(a):
                > A tak na marginesie, a jeździliście po okolicznych
                > ślicznych podmiejskich dzielnicach domków jednorodzinnych? Zachwycające???

Wszystkie domy w dzielnicach podmiejskich są brzydkie? Eeeee, chyba nie. W mojej
                okolicy są i ładne domy.
                • kamilar Re: Do alex4 O co ten lament? 13.05.05, 20:30
                  Zgodze się, że nawet w nowym budownictwie domków jednorodzinnych można znaleźć
                  perełki:)
                • Gość: Ian Re: Do alex4 O co ten lament? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 23:04
                  A jaka to okolica?

Precz z łapami od Bojar!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                  • zewsi Re: Do alex4 O co ten lament? 14.05.05, 10:36
                    Urokliwa, pomimo smieci zalegających w pobliskim lasku, kompletnie rozbitych
                    dróg i Belwederu, w którym straszy.
                  • alex.4 Re: Do alex4 O co ten lament? 17.05.05, 09:29
                    tak to już jest, że ludzie chcą mieszkać w nowowczesnych domach... architektura
                    w cetrum Białegostoku poraża swoją brzydotą, ale to nie wina nowoczesnej
                    architektury... tylko planistów oraz architektów...
          • Gość: kobieta z Bojar Re: O co ten lament? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 22:44
            A ja jestem szczęśliwą mieszkanką Bojar od pół wieku, widzę ich duuuuużą
            atrakcyjność. Nie jestem za warunkami wewnątrz domów sprzed wielu lat , które
            może Pan pamięta i w których niestety często mieszkają lokatorzy, ale to nie
            oni powinni mieszkać w tych domach, tylko Ci, którzy lubią, umieją, doceniają.
            Mój dom po stu latach "trzyma" się dużo lepiej niż znanych mi wiele murowanych
            30-letnich. W moim drewnianym domu - chałupie - nie chorujemy, nie pamiętam
            kiedy ktoś ostatnio był zaziębiony, z bloków znajomi często odwiedzają
            lekarzy :). Prosze mi wierzyć,że mieszkam lepiej niż w bloku, teraz właśnie
            kominek poprawia humor i temperaturę.
            Nie wiem dlaczego mówimy - na siłę - te domy może szalówkę mają zniszczoną, ale
            konstrukcję nośną dobrą, zaniedbane otoczenie robi wrażenie niesympatyczne, ale
            za kilka lat może tu na Wiktorii, Staszica i Koszykowej być fantastyczne.

Nie zgadzam się też,że wybudowane tu nowe domy są ładne, nie są, pasowałyby do
            Jaroszówki, czy dzielnic domów z katalogu Muratora - OK, ale na Bojarach są bez
            duszy, brzydkie, bez gustu, szpecą, nie pasują.

To zadziwiające, ale Bojary uczą piękna w prosty sposób, niestety kto tego
            CZEGOŚ nie dostrzega nigdy już chyba nie dostrzeże, mie ma recepty na szept
            duszy.

• kamilar Re: O co ten lament? 11.05.05, 23:47
        Ja byłem na Jurowcach kilka razy, podobało mi się. A pałaców Branickich jest
        pełno, nie tylko w Polsce. Typowy barok, jak we Francji.
      • Gość: Ian Re: Do 4wd!!!O co ten lament? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 19:42
        Widzisz 4wd ja właśnie oraz kilku jeszcze tak zrobiło! Sprzedali mieszkani i
        coś tam jeszcze i przenieśli się na Bojary by zrealizować pracą i za trudne
        pieniadze swoje marzenia! Ale kilku innych, którym pracować się nie chce, a
        marzenia mają trochę inne psują tym pierwszym ich świat. Stąd protest i gniew!
        Bo nie pozwolę, by tak łatwo jakiś szumowina, który nie czuje nic psuł mój
        świat!!! W Białym jest dosyć miejsca na różne światy, byle ich nie mieszać! A
        dowiedziałem sie ostatnio, że Chwalibóg przyjechał ze Śląska to ma w dupie to
        nasze dziedzictwo, a Matwiejuk ze wsi pod Lubline czy Siedlcami to chałup nie
        znosi!!! To co oni maja mi mój świat budować?

Precz z łapami od Bojar!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: IAN Re: Polityka Hunów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 13:16
      Wiecie umęczyło mnie tłumaczenie wszem i wobec, że to co chcemy zachować jest
      coś warte. Mam wrazenie, że nikt nie słucha o co nam chodzi. Przecież za tą
      ideą stoją opinie dużych polskich postaci (że wymienię Maksimiuk, Kucza-
      Kuczyński, Ihnatowicz...). Ostatnio wypowiadał się Tarasewicz. Kto jak kto, ale
      on nie musi nikomu schlebiać. I co? Nic! Tępota i beton jest niewzruszony. Kasa
      cementuje koalicje na rzecz... Myślę, że ta kasa załatwia Bojary. Kasa rączkami
      urzędoli i cwaniaków. Pamiętajmy nazwiska tych co zburzyli Bojary - Tur,
      Chwalibóg, Blecharczyk .... i kilku innych. A Turowi rada osiedla przyznała
      honorowy tytuł PRZYJACIELA BOJAR cha! cha! cha! (taki sam otrzymał Maksimiuk).
      Z tytułem wręczono paterę ze zdjeciem Bojar z lotu ptaka! Chyba po to, żeby
      zobaczył ile jeszcze gleby zostało!

Precz z łapami od Bojar!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Bulba Re: Polityka Hunów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 18:40
        Nie wiem czy te domy w Bojarach mają jakąś wartość historyczną czy nie. Nie
        znam się na tym. Ale skoro wpisano to do rejestru zabytków to psim obowiązkiem
        urzędoli jest tego ochrona i pilnowanie przed rozkradaniem. Niech każdy robi co
        umie i do czego się zobowiązał. Konserwator ma pilnować zabytków. A architekt
        miejski ma pilnować porządku żeby nie było brzydkich budynków. A te są w
        Białymstoku na każdym kroku. Jeśli ważne fisze mówią, że ta dzielnica jest coś
        warta, to czemu ją demolować?
        • kamilar Re: Polityka Hunów 14.05.05, 18:50
          Nasze wnuki będą miały nam wiele do zarzucenia. Niestety:(
          • Gość: Bulba Re: Polityka Hunów IP: 80.55.171.* 15.05.05, 20:03
            A gdyby tak zawalczyć? Jakąś manifestacyjkę pod magistrat? Oni trzęsą dupami co
            rusz! Tylko jak przyjda kibice Jagi albo ulubieńcy Pana Prezydenta z
            Jurowieckiej to Tur ze swoimi pieskami robią im dobrze! A może by tak jakąś
            walizeczkę uzbierać i vickowi (Chyba KLim?) podrzucić z intencją za ocalenie
            chałup przed rozbiórką?
            • Gość: Ian Re: Polityka Hunów IP: 83.175.144.* 16.05.05, 20:34
              Tu nie ma żartów, tam chyba na prawdę jakies walizaczki chodzą.

Precz z łapami od Bojar!!!!!!!!!!!!!!!!!
              • alex.4 Re: Polityka Hunów 17.05.05, 23:39
                i tak się rodzi ruch społeczny...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka