vanillacat 13.06.05, 21:20 www.dautenis.art.pl/gwara/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m.jas Re: Strona www - gwara Suwlaszczyzny 13.06.05, 23:27 Cóż, jest to "na oko" ten sam słownik gwary, który był/jest na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Strona www - gwara Suwlaszczyzny 14.06.05, 01:07 dokladnie :) wszystko to wasza robota:) Odpowiedz Link Zgłoś
mikihtp Re: Strona www - gwara Suwlaszczyzny 14.06.05, 19:26 Fajne, ale ja pamiętam tylko kilka kilka słów z tego słownika, jeszcze kilka słyszałem u mojej Babci. Odpowiedz Link Zgłoś
mikihtp Re: Strona www - gwara Suwlaszczyzny 15.06.05, 08:32 mikihtp napisał: > Fajne, ale ja pamiętam tylko kilka kilka słów z tego słownika, jeszcze kilka > słyszałem u mojej Babci. Za moich dziecięcych czasów najbardziej znanymi i najczęściej używanymi słowami z wymienionego wyżej słownika były lelak i 'iść w orendę'. Poza tymi wyrażeniami więcej nie słyszałem u rówieśników. Gwara upada, ale suwalski akcencik na szczęscie się ostał. Jest specyficzny, na pewno inny od białostockiego śledzikowania. Tak mówią też mieszkańcy wschonich powiatów Warmińsko - Mazurskiego (Gołdap, Olecki , Ełk) - chociaż u nich jest większa mieszanka ludności (napływowi zza Buga i Ukraińcy w Gołdapi). Odpowiedz Link Zgłoś