Dodaj do ulubionych

Znalazlam zolwika

IP: *.17.79.204.lifespan.org 13.08.02, 19:45
Dzis rano idac do pracy znalazlam balego zolwika. Wlasnie przebiegl bardzo
ruchliwa ulice, cud, ze nikt go nie rozjechal. Musial chyba komus uciec, bo
tu tylko miasto, miasto, miasto. Ani wody ani lasu w najblizszej okolicy.
Zanioslam go do domu. Spoznilam sie przez niego do pracy!

Pomozcie! Czym go karmic, jak sie nim opiekowac?
Czy trzeba go szczepic? Czy powinnam go wywiezc do lasu i tam wypuscic, czy
lepiej zatrzymac go u siebie? Jest maly, wielkosci dloni, glowka taka jak moj
kciuk. Czy tarkowac mu marchewke, czy dac caly kawalek? Na razie zostawilam
mu troche salaty i wode, ale co dalej???
Obserwuj wątek
    • Gość: brutt Re: Znalazlam zolwika IP: *.tnt3.tucson.az.da.uu.net 13.08.02, 21:11
      Jak bylem dzieckiem to chodowalem zolwia. Pamietam ze bardzo lubil salate oraz
      tarte jablko. Niestety po jakims czasie rodzice oddali go do Bialostockiego
      mini-zoo.Z natury lubia warzywa.
      • Gość: anka1 Re: Znalazlam zolwika IP: 212.33.74.* 14.08.02, 08:58
        Oka zolwiki przynosza szczescie.a nie masz znajomego lekarza od zwierzatek zeby
        Ci podpowiedzial to i owo?
        • Gość: Oka Re: Znalazlam zolwika IP: *.17.79.204.lifespan.org 14.08.02, 18:55
          Dziekuje.
          Niestety nie znam zadnego weterynarza. Chociaz... zaraz, zaraz, zdaje sie, ze
          moj ojciec ma kolege, ktory jest (a raczej byl) weterynarzem w Polsce.

Dowiedzialam sie, ze zolwiki lubia tez kapustke, banany (!), marchewke,
          salate, jablko i czysta wode.
          A w nocy tupia! I trzeba uwazac na swoje palce, bo bardzo bolesnie gryza.
          • freewolf Re: Znalazlam zolwika 15.08.02, 18:05
            Gość portalu: Oka napisał(a):

> Dziekuje.
            > Niestety nie znam zadnego weterynarza. Chociaz... zaraz, zaraz, zdaje sie,
            ze
            > moj ojciec ma kolege, ktory jest (a raczej byl) weterynarzem w Polsce.
            >
            > Dowiedzialam sie, ze zolwiki lubia tez kapustke, banany (!), marchewke,
            > salate, jablko i czysta wode.
            > A w nocy tupia! I trzeba uwazac na swoje palce, bo bardzo bolesnie gryza.

Warto też dodać, że niektóre gatunki żółwików, pozostawione samopas na ziemi
            (trawie), mają tendencję do dość szybkiego zakopywania się i zapadania w
            (nawet) paromiesięczny letarg.
    • Gość: Acro Re: Znalazlam zolwika IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.02, 20:11
      Na pewno uciekł z hodowli. Albo przemytnikowi z torby. Najbliższe stanowiska
      naszych dzikich żółwi błotnych to Mazury, Polesie i byc może Białowieża.
      Pierwsza rzecz- ustalenie gatunku. Pewne są roślinożerne, pewne mięsożerne.
      Myślę, że powinnaś zajść do jakiegoś sklepu zoologicznego - tam Ci pomogą, bo
      przy okazji może coś sprzedadzą... Może drugiego do pary?...
      • Gość: Oka Re: Znalazlam zolwika IP: *.17.79.204.lifespan.org 14.08.02, 22:58
        Tak Acro, ale ja nie jestem w Bialymstoku ( mieszkam w Bostonie).
        Ale chyba tak wlasnie zrobie, ze zaniose go do sklepu zoologicznego i postaram
        sie czegos o nim dowiedziec.
        Dzieki za odzew.
        • Gość: Acro Re: Znalazlam zolwika IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.02, 11:59
          O rety, ale się wyrwałem... :)))
    • ormond Re: Znalazlam zolwika 15.08.02, 00:27
      A moze zupka zolwiowa - ponoc przysmak ;)))
      • Gość: koro Re: Znalazlam zolwika IP: *.bsk.vectranet.pl / 10.1.100.* 15.08.02, 13:10
        bardzo mi się spodobała informacja, że żółwie lubią banany. ciekawe w jaki
        sposób je zdobywają:
        a)wdrapują się na drzewa
        b)potrząsają drzewem
        c)dogadują się z małpami
        • chatka_ Re: Znalazlam zolwika 15.08.02, 13:50
          Bananom pewnie zdarza sie czasem spasc i zolwikom mocno oberwac mimo twardej
          ochronki.
        • Gość: Oka Re: Znalazlam zolwika IP: *.17.79.204.lifespan.org 15.08.02, 18:22
          Cha! Cha!
          Oczywiscie o tych bananach dowiedzialam sie od osoby, ktora tez ma zolwika w
          domu. I ona wlasnie daje swojemu zolwiowi banany. A do picia mleko! :)
          • freewolf Re: Znalazlam zolwika 15.08.02, 18:28
            Gość portalu: Oka napisał(a):

> Cha! Cha!
            > Oczywiscie o tych bananach dowiedzialam sie od osoby, ktora tez ma zolwika w
            > domu. I ona wlasnie daje swojemu zolwiowi banany. A do picia mleko! :)

To spróbuj jeszcze dać mu Arkę Pstrąg. Arka dobra na wszystko :))).
            A tak poważnie to żółwik mojego kolegi zajada się trawą i mleczem.
            • ralston Re: Znalazlam zolwika 16.08.02, 09:18
              freewolf napisał:

> Gość portalu: Oka napisał(a):
              >
              > > Cha! Cha!
              > > Oczywiscie o tych bananach dowiedzialam sie od osoby, ktora tez ma zolwika
              > w
              > > domu. I ona wlasnie daje swojemu zolwiowi banany. A do picia mleko! :)
              >
              > To spróbuj jeszcze dać mu Arkę Pstrąg. Arka dobra na wszystko :))).
              > A tak poważnie to żółwik mojego kolegi zajada się trawą i mleczem.

Tak, Arka Pstrąg rozmiękczy najtwardszą skorupę :))
      • Gość: Oka Re: Znalazlam zolwika IP: *.17.79.204.lifespan.org 15.08.02, 18:20
        Zupka z zolwika?
        Moje siostrzenice chyba by sie zaplakaly!
        • Gość: Oka Re: Znalazlam zolwika IP: *.17.79.204.lifespan.org 27.08.02, 23:42
          Zolwik juz jest na wolnosci.
          Okazalo sie, ze to byl drapiezny zolw, ktory zyje w jeziorach.
          Ten gatynek potrafi nawet pozrec rybke-przynete z haczyka wedkarza.
          Na szczescie nikomu z nas nie odgryzl palca.
          • ralston Re: Znalazlam zolwika 28.08.02, 10:53
            Wojowniczy żółw Ninja?
            • Gość: Oka Re: Znalazlam zolwika IP: *.17.79.204.lifespan.org 28.08.02, 23:19
              Na to wyglada:)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka