Dodaj do ulubionych

Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszeli

IP: 194.146.128.* 02.10.05, 19:51
"umożliwić mieszanym katolicko-prawosławnym małżeństwom pełny udział w
nabożeństwach"
Pełnym udziałem małżeństwa w Liturgii św. jest wspólne przystąpienie do
sakramentu Eucharystii. Nie ma pomiędzy Kościołem rzym-kat. i Kościołem praw.
jedności sakramentalnej i nie zmieni tego wprowadzenie j. polskiego do
liturgii.
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.lubin.dialog.net.pl 02.10.05, 20:43
      Jezyk liturgii- to jedno. Mysle, ze dobrym rozwiazaniem bylaby np. liturgia raz
      w miesiacu w jezyku polskim w kazdej cerkwii.

Znacznie wiekszym problemem jest kalendarz.
      Kalendarz julianski moze byc akceptowany tylko przez emerytow, rencistow,
      ludzi wolnych zawodow, rolnikow i zagorzalych nacjonalistow. Czas najwyzszy
      przyjac we wszystkich parafiach w Polsce jednolity kalendarz zgodny z
      kalendarzem panstwowym. W czasie cerkiewnych swiat ja wolnego w pracy czesto
      dostac nie moge, zona nie dostanie nigdy, dzieci szkolne - wiadomo. Czy nasza
      wiara z tego tytulu ucierpi? Niech sie wazni zastanowia i podejma decyzje.
      • romanpidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 04.10.05, 06:05
        Kalendarz julianski moze byc akceptowany tylko przez emerytow, rencistow,
        ludzi wolnych zawodow, rolnikow i zagorzalych nacjonalistow.
        ---------------------------------------------------------------------------
        Prawoslawni Ukraincy w Chicago maja w cerkwi nabozenstwa po ukrainsku i
        obchodza swieta wedlug strego stylu jak to robili ich ojcowie.

P.S.
        Czy patriotow polskich co w swoich kosciolach maja msze po polsku( w
        Polsce,Ukrainie ,Bialorusi)tez nazywasz nacjonalistami?
        Moze w stosunku do swoich ukrainskich rodakow chcacych zachowac jezyk i
        zwyczaje przodkow tez bys raczyl uzywac slowa PATRIOTA ?
      • romanpidlaszuk CHICAGO dla B-STOKU,KOSZALINA i Abp.SAWY... !!! 15.10.05, 16:06
        www.wpna1490am.com/main.htm
        ukrains'komovna pravoslavna relihiyna prohramma(piw hodyny) wykhodyt v efir
        kozhnoji subboty o 23:00 hodyni (pols'koho chasu)

(trzeba najpierw kliknac na "live-na zywo"-czerwony przycisk po lewej stronie a
        nastepnie jezeli ktos ma szybkie
        lacze powinien nacisnac "wieze" po prawej stronie-
        LAN/DSL/CABLE a jezeli nie to "wieze" po lewej)

Jednak mozna zachowac jezyk ojczysty w Cerkwi i tradycje ojcow jak sie chce!

--------------------------------------------------------------------------------
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=28950237&a=28984289
        Forumowiczu z Koszalina,przejedz sie do pobliskiego Kolobrzegu,do cerkwi
        grekokatolickiej i zobaczysz ,ze nawet na Pomorzu mozna zachowac swoj ojczysty
        ukrainski jezyk w cerkwi...no ale to nie jest janczarska PAKP(ktorej wierni,
        ostroznie liczac,w 90%+ to przeciez Ukraincy!)

• Gość: ida Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 21:07
      Urodziłam się w rodzinie prawosławnej. Kościoła prawosławnego nie rozumiałam i
      bałam się, bo nic nie rozumiałam. Modlitwy - nauczone na pamięć sylaby, nie
      trafiały do mojego serca i nie wierzyłam, że trafiają gdziekolwiek. Wymyśliłam
      sobie swoje po polsku, nauczyłam się z modlitewników katolickich po polsku, bo
      jestem Polką i mieszkam w Polsce i jedynym moim językiem jest język polski.
      Wyszłam za mąż za katolika. Dzieci ochrzciłam w kościele katolickim, bo tam
      będą rozumiały co się do nich mówi i co mówią one, wypowiadając modlitwę.
      Do kościoła prawosławnego chodziłam z nimi, jak do muzeum, skansenu itp., żeby
      zobaczyły coś egzotycznego. Teraz będziemy chodzili, żeby modlić się i
      uczestniczyć we mszach. Teraz będziemy w kościele przawosławnym i katolickim, u
      siebie, czyli u naszego Boga, któremu jest obojętne, gdzie się modlimy, byle
      szczerze.
      • Gość: von Barszczewo Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.elpos.net 03.10.05, 09:57
        Moim skromnym zdaniem liturgia winna być powszechnie stosowana w języku
        polskim. Uważam, iż dla większości wiernych prawosławnych język starocerkewny
        to to samo co co łacina w kościele rzymsko-katolickim . Nierozumiem jednak
        dlaczego kazania są głoszone w języku rosyjskim. Nie można powoływać się chyba
        na kontynuację języka Cyryla i Metodego.A w ogóle to w Nowym Jorku w cerkwi
        prawoławnej liturgia i kazania - tylko wjęzyku angielskim.
        • romanpidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 04.10.05, 06:40
          Moim skromnym zdaniem liturgia winna być powszechnie stosowana w języku
          polskim. Uważam, iż dla większości wiernych prawosławnych język starocerkewny
          to to samo co co łacina w kościele rzymsko-katolickim . Nierozumiem jednak
          dlaczego kazania są głoszone w języku rosyjskim. Nie można powoływać się chyba
          na kontynuację języka Cyryla i Metodego.A w ogóle to w Nowym Jorku w cerkwi
          prawoławnej liturgia i kazania - tylko wjęzyku angielskim.
          -----------------------------------------------------------------------
          jezyk STS jest rzeczywiscie dla wiekszosci nie zabardzo zrozumialy,podobnie jak
          niezrozumiala jest lacina,wiec nalezy wprowadzac dla wiernych jezyki narodowe
          tj.na Podlasiu dla ludnosci prawoslawnej o pochodzeniu ukrainskim i bialoruskim
          odpowiednio jezyki ukrainski i bialoruski.

Nie bylem ale WIEM NAPEWNO,ze w Nowym Jorku w ukrainskiej cerkwi prawoslawnej
          nabozenstwa i zycie religijne tocza sie w jezyku ukrainskim,podobnie pewnie
          maja inne narodowosci!!!
      • romanpidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 04.10.05, 06:10
        szczerze.
        Teraz będziemy chodzili, żeby modlić się i
        uczestniczyć we mszach.
        --------------------------------------------------------------
        No to chodzcie i uczestniczcie w MSZACH...i nie spoznijcie sie na roraty ani
        nieszpory!!!
      • romanpidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 15.10.05, 15:58
        szczerze.
        ----------------------------------------------------------------
        Jak wprowadzimy jezyk polski do cerkwi to za 10-20 lat bedziemy tacy jak ty...;)
    • Gość: Wielkopolanin Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.05, 10:33
      Nie mogę uwierzyć, że z tymi homiliami to prawda!
      Zawsze wydawało mi się, że Wierni winni rozumieć co się do nich mówi.
      Brawo Ekstelencjo Biskupie.Przecież to takie naturalne: Polacy mówią po polsku;
      Rosjanie po rosyjsku, a Białorusini po białorusku.
      Moim zdaniem prowadzenie kazań w języku rosyjskim w Polsce dla Polaków to jakaś
      niepojęta dla pozostałych chrześcijan sprawa.
      • oginn Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 03.10.05, 10:39
        > Moim zdaniem prowadzenie kazań w języku rosyjskim w Polsce dla Polaków to
        jakaś niepojęta dla pozostałych chrześcijan sprawa.

To pozostałość po carskiej Rosji.
        • Gość: Prawosławny Polak Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 03.10.05, 19:52
          Oginn - To nie pozostałość po carskiej Rosji. W Polskiej Cerkwi Prawosławnej
          jest wciąż obecny - dosłownie i w przenośni - duch carskiej Rosji.
          Dowód ? Niedawno, podczas jednego z kazań, pewnien kapłan w Supraślu
          k/Białegostoku podał jako przykład do naśladowania osobę Cara Mikołaja II.
          Chodziło o fakt, iż on jako ojciec rodziny, nie opuścił swoja rodzinę i nie
          uciekł przed bolszewikami, lecz wybrał śmierć z ich rąk.
          Z całym szacunkiem dla ofiar jaką złożył swoją śmiercią Car Mikołaj II, fakt
          usłyszenia w Cerkwi dla Prawosławnego Polaka zachęty do naśladowania takiego
          przykładu do jak Car Rosji to jest po prostu zgroza.
          • oginn Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 03.10.05, 21:02
            Ależ tu nie chodziło o cara Rosji. To był przykład ojca rodziny, który wraz z
            rodziną nie opuścił ojczyzny. Gdyby wszyscy prawosławni opuścili prawosławną
            Rosję, to jak by ona wyglądała? Ty chyba nie rozumiesz kazań nie po polsku.
            • kamilar Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 03.10.05, 21:39
              Car nie wyjkechał z Rosji bo był za głupi, żeby zrozumieć, co grozi jemu i jego
              rodzinie. Pochwała głupoty w cerkwii??
              • oginn Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 03.10.05, 22:37
                Tak, patriotyzm ruski czy polski - to głupota. Obrona katolicyzmu czy
                prawosławia - również jest głupotą.
          • romanpidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 04.10.05, 06:16
            Z całym szacunkiem dla ofiar jaką złożył swoją śmiercią Car Mikołaj II, fakt
            usłyszenia w Cerkwi dla Prawosławnego Polaka zachęty do naśladowania takiego
            przykładu do jak Car Rosji to jest po prostu zgroza.
            -----------------------------------------------------------------------------
            Nie bede tu bronil cara ani jego statusu swietego...ale nie wiem czy wiesz,ze
            podobno patron twoich rodakow wyznania katolickiego chrystianizowal Litwe
            uzywajac czesciej ognia i miecza niz kropidla i wody swieconej i... to nie
            przeszkadza im miec go za swietego...
      • romanpidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 04.10.05, 05:43
        Polacy mówią po polsku;
        Rosjanie po rosyjsku, a Białorusini po białorusku.
        ----------------------------------------------------------------------------
        Masz racje,my jestesmy podlaskimi prawoslawnymi Ukraincami i Bialorusinami,wiec
        powinnismy sie modlic w bialkostockich i innych podlaskich cerkwiach
        odpowiednio po ukrainsku i bialorusku.
        Wy Polacy z Wielkopolski modlcie sie po polsku.

Uwazam,ze w bialostockich cerkwiach nabozenstwa powinny odbywac sie naprzemian
        po bialorusku i ukrainsku (np. w jednej cerkwi jutrznia po bialorusku a
        liturgia po ukrainsku zas i innej odwrotnie,w cerkwiach na
        dabrowszczyznie,sokolszczyznie,w okolicach Bialegostoku,Grodka,Michalowa,
        Narewki i Bialowiezy,nabozenstwa powinny byc po bialorusku zas na
        Bielszczyznie,Hajnowszczyznie,w okolicach Siemiatycz-po ukrainsku.
        Stworzyc mozliwosc wszystkim dzieciom chodzacym na religie prawoslawna
        (wskazane byloby aby lekcje religii tez odbywaly sie w jezykach narodowych
        wiernych) realna mozliwosc uczenia sie tez odpowiednio jezykow bialoruskiego i
        ukrainskiego aby spolonizowanych prawoslawnych Bialorusinow i Ukraincow
        przywrocic spowrotem narodom bialoruskiemu i ukrainskiemu.W warunkach panstwa
        denokratycznego naprawde mamy realne szanse na wykonanie tego!

W Izraelu zdolano odtworzyc w ten sposob (zorganizowanie efektywnej nauki
        jezyka dla dzieci)jezyk hebrajski,ktory w tamtym narodzie zagina wieki temu i w
        tej chwili po kilkudziesieciu latach jezyk ten jest tam jezykiem powszechnie
        znanym.

My podlascy Ukraincy i Bialorusini zatracilismy czesciowo nasze jezyki ojczyste
        w latach PRLu czyli tylko kilkadzesiat lat temu to maximum 2 pokolenia,jeszcze
        na naszych wsiach uzywa sie naszych jezykow ojczystych,gwar bialoruskiej i
        ukrainskiej,gdybysmy konsekwentine wprowadzili nauke jezykow ojczystych
        ukrainskiego i bialoruskiego dla dzieci i mlodziezy od przedszkola do
        matury,gdyby nasze zycie religijne toczylo sie w naszych jezykach
        narodowych,gdybysmy dzieci i mlodziez wysylali co roku na wakacje na Ukraine i
        Bialorus w celu doskonalenia jezyka a po maturze stworzyli im powszechna
        mozliwosc studiow na Ukrainie i Bialorusi ta na prawde nie musielibysmy sie
        wynaradawiac!W XX wieku czesciowo wynarodowilismy sie, gdyz w/w rzeczy byly nie
        mozliwe,poza tym stosowano na nas presje aby sie wynaradawiac,nie mielismy
        wsparcia w cerkwi dla zachowania naszego ukrainskiego i bialoruskiego jezyka
        oraz swiadomosci narodowej ale
        TERAZ W DEMOKRATYCZNYM KRAJU NAPRAWDE NIKT NICZEGO NIE MOZE NAM NARZUCIC I
        NAKAZYWAC NAM CO MAMY ROBIC I JAK MAMY ZYC!!!

NAPRAWDE NIE MUSIMY BYC JANCZARAMI!!!
        • romanpidlaszuk +Cerkiew pogardza językiem ukraińskim i białoruski 04.10.05, 05:45
          Czy ktoś z forumowiczów wie dlaczego Cerkiew w Polsce pogardza tymi językami
          Zdecydowana większość wyznawców prawosławia jak również duchownych
          to przynajmniej z pochodzenia Ukraińcy lub Białorusini. Tymczasem w cerkwi
          dominuje język rosyjski, często zresztą kaleczony niemiłosiernie przez
          niektórych duchownych, a ostatnio wprowadza się język polski. Mieszkam w
          podhajnowskiej wsi gdzie wszyscy posługują się gwarą ukraińską, proboszcz
          pochodzi z sąsiedniej wsi i doskonale zna ten język. Pomijam już język
          nabożeństwa ale przynajmniej kazanie mógłby wygłosić "po svojomu".
          Czy ktoś z władz cerkiewnych zakazał batiuszkom używania "svojoho jazyka" ,
          czy też oni sami naiwnie myślą, że jeśli przemówią po rosyjsku lub po polsku
          to przez to wzrośnie ich prestiż w oczach wiernych.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=255&w=29544988
          • romanpidlaszuk Nareszcie w cerkwi będzie modlitwa po ukrainsku!!! 04.10.05, 05:47
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=28891390
            • romanpidlaszuk Czas na j.ukrainski i bialoruski w podl. cerkwiach 04.10.05, 05:51
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=28950237
              • romanpidlaszuk +Akcja na rzecz wprowadzenia nazw dwujęzycznych 04.10.05, 05:52
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179
        • Gość: Wielkopolanin Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.05, 10:06
          Kochani, przecież wszyscy jesteśmy dziećmi jednego Boga.
          Rzeczywiście łacina w Kościele Katolickim była dla wielu ludzi niezrozumiała.
          Dla mnie, Katolika, gdy sobie ją przypominam stanowiła element mistyki i
          zastapienie jej językiem polskim wydawało sie trochę "dziwne". Lecz nawet
          wówczas nie głoszono kazań po łacinie. Sądzę, że w Waszej dyskusji winniście
          oddzielić język liturgii (starocerkiewny wspaniały język) od języka homilii,
          która bezdyskusyjnie winna być głoszona w języku wiernych. Zapewne liturgia nie
          brzmi w polskim tak swojsko dla Białorusina czy Ukraińca - co moim zdaniem jest
          rzeczą oczywistą. Odnoszę jednak wrażenie, że Ekstelencji Biskupowi nie
          chodziło o prowadzenie mszy po polsku dla nie Polaków. Zagadzam się również z
          Wami co do walki o własną rodzinną mowę.Może skarzystać trochę doświadczeń z
          dawnych lat z terenu Wielkopolski? Trochę własnej inicjatywy!
          Moim zdaniem wielu z Was ma rację co do nieuchronności zmian w Kościele
          Prawosławnym.
          Pozdrawiam:Jerzy S. Łuś Poznań
          • romanpidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 04.10.05, 13:36
            Kochani, przecież wszyscy jesteśmy dziećmi jednego Boga.
            Rzeczywiście łacina w Kościele Katolickim była dla wielu ludzi niezrozumiała.
            Dla mnie, Katolika, gdy sobie ją przypominam stanowiła element mistyki i
            zastapienie jej językiem polskim wydawało sie trochę "dziwne". Lecz nawet
            wówczas nie głoszono kazań po łacinie. Sądzę, że w Waszej dyskusji winniście
            oddzielić język liturgii (starocerkiewny wspaniały język) od języka homilii,
            która bezdyskusyjnie winna być głoszona w języku wiernych. Zapewne liturgia nie
            brzmi w polskim tak swojsko dla Białorusina czy Ukraińca - co moim zdaniem jest
            rzeczą oczywistą. Odnoszę jednak wrażenie, że Ekstelencji Biskupowi nie
            chodziło o prowadzenie mszy po polsku dla nie Polaków. Zagadzam się również z
            Wami co do walki o własną rodzinną mowę.Może skarzystać trochę doświadczeń z
            dawnych lat z terenu Wielkopolski? Trochę własnej inicjatywy!
            Moim zdaniem wielu z Was ma rację co do nieuchronności zmian w Kościele
            Prawosławnym.
            Pozdrawiam:Jerzy S. Łuś Poznań
            -------------------------------------------------------------------------------
            O,to co mowisz teraz jest bardzo konkretne,rzeczowe i uczciwe-to mi sie podoba!
            Na pewno zastosujemy doswiadczenia Wielkopolan w walce o utrzymanie
            ukrainskiego i bialoruskiego jezyka ojczystego z przykladem zorganizowania sie
            spoleczenstwa,spoldzielczosci,upartoscia i wozem Dzymaly oraz determinacja
            polskich dzieci podczas strajku w szkole we Wrzesni wlacznie!
            Pozdrowienia dla Wielkopolski i Wielkopolan!
        • Gość: andrzej Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.alb.east.verizon.net 08.10.05, 05:03
          ja jestem z bialegostoku dlaczego mam sie modlic po ukrainsku czy po bialorusku
          skoro jestem narodowosci polskiej mieszkam tu w posce i chce sie modlic po
          polsku tak jak to jest w innych krajach w rumuni po rumunsku w bulgari po
          bulgarsku i co to nie znaczy ze nie sa oni prawoslawni skoro nabozenstwo jest
          odprawiane w narodowym jezyku polskim
          • Gość: Kresso Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 08.10.05, 08:27
            Andrzej uważaj, zaraz naskoczy na Ciebie niejaki romanpidlaszuk. Jest to wróg
            wszelkich śladów polskości w Cerkwii. Jak widzisz pewnie z jego wpisów - jest
            wyjątkowo agresywny facio.
            Pozdrawiam.
    • Gość: kafarski Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.access.telenet.be 03.10.05, 20:49
      jestem prawosławny i dziwią mnie takie komentarze . gdzie wasza tożsamość, kim
      jestescie jesli chcecie mieć kalendarz ''polski''? dlaczego? zeby wasze dzieci
      dostawały prezenty w grudniu? żydzi ponad 4 tysiące lat modlą się w idisz i im
      to nie przeszkadza bo chcą być sobą. a wy najwyrażniej wolicie zapomnieć że
      sie jest ''kacapem'', bo to wstyd w Polsce?
      żyję już 35 lat i nigdy nie słyszałem w mojej parafii w Dojlidach mszy po
      rosyjsku. nie wiem kto tak odmawia pewnie batiuszka-nieuk dla nieuków-wiernych
      bo tak ciężko jest to zrozumieć?jasne -lepiej wyjść za katolika ,tak lepiej i w
      kościele wszystko zrozumiem.
      wydaje mi się że msza po polsku będzie brzmieć po prostu strasznie- tak jakby
      ksiądz przyszedł do cerkwii i zaczął kazanie.
      nie zrobił tego Piłsudzki to zrobi LPR i reszta rządzących - spolszczy cerkiew
      dotego stopnia żeby było bez dużych różnic z kościołem kat.
      troche dużo tu soli ale piszę to co myślę,może ktoś to przeczyta i zastanowi
      się?
      • Gość: Z.P. Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.elpos.net / *.elpos.net 03.10.05, 21:09
        To bardzo ciekawe, co ma LPR do mszy w cerkwiach? Czy Ty Kafarski wierzysz w to
        co piszesz?
      • Gość: Uka Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.elpos.net / *.elpos.net 03.10.05, 22:30
        Ty po prostu nie znosisz wszystkiego co polskie. I już. I boisz się, boisz się
        o swoją wiarę. A to świadczy o tym, że ta wiara jest baaaardzo SŁABA. nie wiem
        tylko czy wyłącznie u ciebie, czy też ogólnie.
        A i widze, że nienawidzisz wszystkich którzy wyszli za katolików, więc i mnie
        również.
        • romanpidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 04.10.05, 06:27
          Ty po prostu nie znosisz wszystkiego co polskie. I już. I boisz się, boisz się
          o swoją wiarę. A to świadczy o tym, że ta wiara jest baaaardzo SŁABA. nie wiem
          tylko czy wyłącznie u ciebie, czy też ogólnie.
          A i widze, że nienawidzisz wszystkich którzy wyszli za katolików, więc i mnie
          również
          Ja mysle,ze to jest nie tak,my jestesmy obywatelami Polski,cieszymy sie ,ze
          jest to panstwo demokratyczne,gdyz to nam daje szanse na zachowanie swojej
          ukrainskiej i bialoruskiej swiadomosci narodowej czego waznym elementem sa
          nasze jezyki narodowe i patriotyczna atmosfera w cerkwi(jak to jest np. w
          ukrainskiej cerkwi w Chicago) a tutaj na tym forum zachecamy po prostu naszych
          rodakow ,zeby ZAWROCILI Z DROGI JANCZARSTWA NA DROGE SZACUNKU DLA WLASNEGO
          JEZYKA I KULTURY JAKA KROCZYLI NASI DZIADOWIE!!!

Nie nienawidzimy tych ,ktorzy wyszli za katolikow,przychodz z dziecmi do cerkwi
          na nabozenstwa po ukrainsku lub bialorusku i zapisuj swoje dzieci na nauke
          religii prawoslawnej i jezyka ukrainskiego lub bialoruskiego,
          PRZYWROCIMY NASZYM NARODOM ICH DZIECI !!!
          • Gość: Uka Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.elpos.net / *.elpos.net 04.10.05, 15:41
            Ależ ja nie mam zamiaru zapisywać dziecka na religię prawosławna. Chcę żeby
            moje dziecko rozumiało co mówi podczas nabożeństwa czy treż rozumiało co słyszy
            podczas kazania. Ja, podobnie jak i moje dziecko jesteśmy Polakami.
            • romanpidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 04.10.05, 22:09
              Ależ ja nie mam zamiaru zapisywać dziecka na religię prawosławna. Chcę żeby
              moje dziecko rozumiało co mówi podczas nabożeństwa czy treż rozumiało co słyszy
              podczas kazania. Ja, podobnie jak i moje dziecko jesteśmy Polakami.
              Wiesz,ja odnosze wrazenie,ze ty sama nie wiesz czego chcesz...
              • Gość: Edzio Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 05.10.05, 21:47
                O pojawił się roman pidlaszuk. Witamy głównego polakożercę na tym forum
                • romanpidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 05.10.05, 22:02

O pojawił się roman pidlaszuk. Witamy głównego polakożercę na tym forum
                  Czesc prawoslawny pseudopolaku,etniczni Polacy sie smieja za plecami z takich
                  przyszywanych "rodakow"...!;)
                  • Gość: AntyRomanPidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 05.10.05, 22:06
                    Jezu, ale debil z tego pidlaszuka
                    • romanpidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 05.10.05, 22:11
                      Jezu, ale debil z tego pidlaszuka
                      ---------------------------------------------
                      Co za geniusz (bosy)z tego antyromanapidlaszuka...!;)
                      P.S.
                      Nie jestem duchownym ale cisnie mi sie na usta zalecenie aby nie wzywac bozego
                      imienia nadaremnie...ale czy ty wogole to zrozumiesz?
                  • Gość: Kocio Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 05.10.05, 22:08
                    Czy ktoś zna lekarstwo na chorobę, którą ma pidlaszuk ?
                    • Gość: Kresso Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 05.10.05, 22:13
                      Takich prowokatorów jak pidlaszuk wystarczy olewać
                      • romanpidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 05.10.05, 22:19
                        Takich prowokatorów jak pidlaszuk wystarczy olewać
                        ------------------------------------------------------------------
                        Co do slowa "prowokator"to bym polemizowal ale ogolnie to z twoja idea sie
                        zgadzam,licze ze juz przestaniesz tu spamowac prawoslawny pseudopolaku...;)

P.S.
                        Mysle ,ze swoja kameleonska postawa przynosisz wstyd wszystkim prawoslawnym na
                        Swiecie,prawoslawnym WSZYSTKICH narodowosci!
                        • Gość: AntyPidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 05.10.05, 23:19
                          Pidlaszuk, nie rozumiem, to jak to jest: twierdzisz cały czas, że proawosławny
                          to ruski, a tu piszesz o prawosławnych wszystkich narodowości ?
                          To jak Pidlaszuk z tą narodowością jest - czy istnieje jakaś inna prawosławna
                          narodowość obok ruskiej ?
                          • romanpidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 06.10.05, 00:35
                            Pidlaszuk, nie rozumiem, to jak to jest: twierdzisz cały czas, że proawosławny
                            to ruski, a tu piszesz o prawosławnych wszystkich narodowości ?
                            To jak Pidlaszuk z tą narodowością jest - czy istnieje jakaś inna prawosławna
                            narodowość obok ruskiej ?
                            ------------------------------------------------------------------------------
                            Tak,i kazda modli sie w cerkwi w swoim jezyku oczystym tak jak nakazyuje to
                            Ewangelia i jak mam podlaskim Rusinom,tj.Ukraincom i Bialorusinom rowniez
                            zaleca robic;sa to:prawoslawni
                            Grecy,Serbowie,Macedonczycy,Rumuni,Rosjanie,Ukraincy(wszedzie tam ,gdzie nie
                            siega reka Moskwy).
                            WSZYSCY ONI MODLA SIE W CERKWI W SWOICH JEZYKACH OJCZYSTYCH !
                        • Gość: Kresso Zobaczcie co piszą o ROMANPIDLASZUK IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 05.10.05, 23:35
                          Jak się okazuje niejak roman pidlaszuk to bardzo ciekawy przypadek maniakalny
                          na forum Gazety Wyborczej. Kiedyś został nawet poświęcony mu oddzielny temat
                          pt. "Zobaczcie co piszą o ROMANPIDLASZUK"
                          Oto link do tego tematu
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=255&w=26461140
                    • romanpidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 05.10.05, 22:14
                      Czy ktoś zna lekarstwo na chorobę, którą ma pidlaszuk ?
                      ----------------------------------------------------------------------
                      Szukasz lekarstwa na patriotyzm?
                      Kiedys patriotyzm probowano leczyc seria z karabinu maszynowego... ale synku
                      tamte czasy sie skonczyly i w dobie demokracji nie bedziesz mogl zastosowac tej
                      metody.
                      Posmutniales ,co?;)
      • razdwaityle PiłsudSSSSSSSSSSSSki 04.10.05, 08:51
        !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Piłsudski chciał spolszczyć cerkiew ?
    • Gość: Piotr Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.lubin.dialog.net.pl 03.10.05, 21:31
      Jezyk polski i kalendarz gregorianski sa w cerkwii prawoslawnej w Polsce
      nieuniknione! Takie cerkwie juz istnieja np. cerkiew w Piotrkowie
      Trybunalskim. Modla sie tam Grecy, Ormianie, Gruzini, Polacy-Rosjanie, Polacy-
      Lemkowie, Rosjanie, Ukraincy,... Najbardziej zrozumialym dla wiekszosci
      jezykiem jest jezyk polski. U nas w Lubinie kazania sa po lemkowsku, chociaz
      jest troche rowniez Polakow- Ukraincow, w Legnicy na przemian- jedna niedziela
      po lemkowsku, nastepna po ukrainsku, we Wroclawiu tez jest cerkiew z jezykiem
      polskim.
      Jezyk polski w Polsce jest najbardziej zrozumialym jezykiem niezaleznie od
      tego czy to sie komus podoba czy nie!
      A tacy jak Kafarski to nacjonalisci- trzeba ich napietnowac.
      • Gość: biskup Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: 194.146.128.* 03.10.05, 22:11
        Ognin ma rację. Prawosławie w Polsce w okresie zaborów również padło ofiarą
        rusyfikacji. Stąd dzisiaj rosyjski (żeby to był rosyjski!) w trakcie kazania.
        Ale język liturgii, język cerk. słow. to co innego. Cerkiew otwiera się na
        małżeństwa mieszane, bo widzi że ludzie wybierają prostsze i łatwiejsze
        nabożeństwa u sąsiadów. I na tym się skończy i dobrze. We Wrocławiu też
        zrobiono liturgię po polsku, i co? Przestali chodzić, bo tam doceniają piękno
        liturgii w j. cs. Łacina w kościele rzym.kat. była niezrozumiała, ale od tego
        że masza jest teraz po polsku, to ludzi w kościele nie przybyło.
      • romanpidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 04.10.05, 06:33
        polskim.
        --------------------------------------------------------------------------
        W Chicago Ukraincy maja cerkiew z nabozenstwami i zyciem religijne po
        ukrainsku,Bialorusini po bialorusku,Rosjanie po rosyjsku,Serbowie po
        sebsku,Macedonczycy po Macedonsku,Grecy po grecku
        wiec dlaczego wy sie tam u licha tak polonizujecie?

Chcesz napietnowc ukrainskich patriotow(po twojemu nacjonacistow)-PRL juz sie
        skonczyl kotek...! To se ne vrati...!
        • Gość: Uka Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.elpos.net / *.elpos.net 04.10.05, 15:43
          A polscy prawosławni powinni mieć liturgię w cerkwi wyłącznie po polsku!!! Bo
          są Polakami.
          • oginn Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 04.10.05, 15:51
            Co Ty mówisz za herezje? Tak jest od wieków tutaj na kresach. Naucz sie
            historii. Prawosławny to Ruski a Polak to katolik

elektrownia.ornak.com/pl/site/kresy_druga_rzeczpospolita/narody/polak_tozsamosc_kresy_2000
            • Gość: Volandri Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 04.10.05, 18:38
              Cha, cha, cha, cha - ale głupoty wypisuje oginn.
              A ja byłem, jestem i będę Prawosławnym Polakiem. I co mi zrobisz oginn??

• oginn Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 04.10.05, 19:20
                Jesteś nowomodnym dziwakiem bez szacunku dla wielowiekowej tradycji kresowej,
                gdzie kto jest ruskiej wiary to Ruski, a kto polskiej to Polak. I tak wszyscy
                prawdziwi Polacy polskiej wiary będą mieli Cię za Ruskiego kacapa. Jak chcesz
                być Polakiem, to przepisuj się na polską wiarę. Prawosławny w Rzeczypospolitej
                to Ruski, a katolik to Polak. Tak było, jest i będzie na wieki wieków. Amen.
                • Gość: Kresso Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 04.10.05, 20:33
                  I kto tu jest dziwakiem bez szacunku dla innych ludzi ?
                  Ach nie przepraszam, oginn nie jest dziwakiem, oginn jest typowym psem
                  ogrodnika co to sam nie zje i drugiemu nie da.
                • Gość: Jakubowicz Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 04.10.05, 20:35
                  Ale głupota
                • Gość: Iwaniuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 04.10.05, 20:38
                  Te oginn, a o prawosławnych Ukraińcach słyszałeś ? My podlascy Ukraińcy nie ma
                  nic wspólnego z Ruskimi, spadaj ze swoimi śmiesznymi teoriami.
                  • oginn Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 04.10.05, 20:54
                    Gość portalu: Iwaniuk napisał(a):

> Te oginn, a o prawosławnych Ukraińcach słyszałeś ? My podlascy Ukraińcy nie
                    ma nic wspólnego z Ruskimi, spadaj ze swoimi śmiesznymi teoriami.

Ukraińcy, Białorusy i Moskale - to wszystko Ruskie. Rozumijesz?
                    • Gość: Białorusin Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 04.10.05, 21:02
                      Spadaj Rusku jeden. Nie ma nic wspólnego z Wami
                    • Gość: Białoruski patriot Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 04.10.05, 21:12
                      Rusek ogin won do z Mińska do Moskwy
                • Gość: Europejczyk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 04.10.05, 20:40
                  Jezu co za rasistowski okaz nam się trafił. Rzeczywiście widać, że Białystok do
                  Polska chyba "D"
                • Gość: Z.P. Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.elpos.net / *.elpos.net 04.10.05, 20:41
                  Oginn napisał:
                  I tak wszyscy prawdziwi Polacy polskiej wiary będą mieli Cię za Ruskiego kacapa.
                  • oginn Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 04.10.05, 21:12
                    Gość portalu: Z.P. napisał(a):

> Oginn napisał:
                    > I tak wszyscy prawdziwi Polacy polskiej wiary będą mieli Cię za Ruskiego
                    kacapa
                    > .
                    > _______________
                    > Niepotrzebnie oginn wypowiadasz się w imieniu wszystkich Polaków.
                    > Niewykluczone, że znasz takich, którzy pasują do Twego schematu, ale na pewno
                    > nie można tego uogólniać. Jednym słowem piszesz bzdury.

Ty mówisz o wyjątkach a ja o całej masie polskich katolików, dla których
                    prawosławny jest Ruskim. Tych parę wyjątków od reguły, tzw. prawosławnych
                    Polaków, których polscy przodkowie kiedyś przeszli na prawosławie by np. dostać
                    posadę w carskiej Rosji robi na forum dużo szumu i usiłuje wywołać wrażenie
                    dużej liczby takich prawosławnych z polskim rodowodem. Natomiast cała masa
                    wioskowych prawosławnych ma ewidentnie ruski rodowód i oni decydują o
                    charakterze narodowościowym tej społeczności. Wyjątki potwierdzają tylko
                    regułę, a nie tworzą własnej reguły i dlatego giną w tej wielkiej ruskiej
                    masie. Zatem powtarzam odwieczną prawdę: prawosławny to Ruski a katolik to
                    Polak.
                    • romanpidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 04.10.05, 22:21
                      Ty mówisz o wyjątkach a ja o całej masie polskich katolików, dla których
                      prawosławny jest Ruskim. Tych parę wyjątków od reguły, tzw. prawosławnych
                      Polaków, których polscy przodkowie kiedyś przeszli na prawosławie by np. dostać
                      posadę w carskiej Rosji robi na forum dużo szumu i usiłuje wywołać wrażenie
                      dużej liczby takich prawosławnych z polskim rodowodem. Natomiast cała masa
                      wioskowych prawosławnych ma ewidentnie ruski rodowód i oni decydują o
                      charakterze narodowościowym tej społeczności. Wyjątki potwierdzają tylko
                      regułę, a nie tworzą własnej reguły i dlatego giną w tej wielkiej ruskiej
                      masie. Zatem powtarzam odwieczną prawdę: prawosławny to Ruski a katolik to
                      Polak.
                      Ogin ma racje!
                  • romanpidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 04.10.05, 22:31
                    Czy nie uwazacie,ze
                    Voladri,Kresso,Jakubowisz,Iwaniuk,Europejczuk,Monomach,Janek,Bialorusin,Bialorus
                    ki patriot,Falkon,Faustyna,Rokossowski,Slowik to ten sam spamer-prawoslawny
                    Polak?
                    Spadaj na szczaw kameleonie jeden!

P.S.
                    Europejczyk,he,he-raczej Azjata jakis...;)
                    • oginn Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 04.10.05, 22:41
                      Uważamy!
                    • romanpidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 05.10.05, 01:33
                      Czy nie uwazacie,ze
                      Voladri,Kresso,Jakubowisz,Iwaniuk,Europejczuk,Monomach,Janek,Bialorusin,Bialorus
                      ki patriot,Falkon,Faustyna,Rokossowski,Slowik to ten sam spamer-prawoslawny
                      Polak?
                      Spadaj na szczaw kameleonie jeden!

P.S.
                      Europejczyk,he,he-raczej Azjata jakis...;)

Czy swoja narodowosc rowniez zmieniasz jak rekawiczki?
                      Czy nie jest tak przypadkiem,ze dzisiaj,mimo ze masz ruskich(ukrainskich lub
                      bialoruskich)przodkow uwazasz sie za prawoslawnego Polaka a jutro gdyby bylo
                      trzeba to gotow jestes oglosic sie prawoslawnym Chinczykiem i zaklinac sie na
                      wszystkie swietosci,ze masz chinskich przodkow...?;)
                    • Gość: Naomi Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 05.10.05, 21:51
                      Wot kakoj umnyj z Ciebia cziełowek romanie pidlaszuk. Wszędzie widzisz wrogów
                      pod wieloma postaciami. Ale taka już natura każdego ruskiego człowieka - bez
                      wrogów on nie może żyć.
                      • romanpidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 05.10.05, 21:59
                        Wot kakoj umnyj z Ciebia cziełowek romanie pidlaszuk. Wszędzie widzisz wrogów
                        pod wieloma postaciami. Ale taka już natura każdego ruskiego człowieka - bez
                        wrogów on nie może żyć.
                        ------------------------------------------------------------------------
                        Czesc prawoslawny "Polaku"... z urojenia!;)
                        P.S.
                        Twoj dziadek tez byl Rusinem i pewnie teraz sie w grobie przewraca jak widzi
                        takiego wnuczka...prawoslawnego pseudopolaka...
                • Gość: Faustyna Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 04.10.05, 21:26
                  A kto jest z garbatym nosem to Żyd ?
                  A kto jest ewangelikiem to Niemiec ?
                  A kto jest czarny to kominiarz ?
                  A kto jest blondyn to nordyk ?
                  • oginn Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 04.10.05, 21:31
                    Lutearnin to Niemiec.
                    Judaista to Zyd.
                    Prawosławny to Ruski.
                    Katolik to Polak.

To odwieczna jest tradycja Rzeczypospolitej. Trzeba przecież szanować narodowe
                    tradycje.
                    • Gość: Janek Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 04.10.05, 21:38
                      Oginn jesteś niewyobrażalnie śmiesznym prowokatorem.
                      • oginn Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 04.10.05, 21:50
                        Dobrze, że niewyobrażalnie, aż do granic absurdu, gdzie zatraca się poczucie
                        rzeczywistości sztucznie kreowanego świata prawosławnych, luterańskich
                        judaistycznych i muzułmańskich Polaków i wraca do dawno utrwalonych,
                        tradycyjnych a przez to swojskich i bezpiecznych stereotypów.
                        • Gość: Monomach Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 04.10.05, 21:56
                          I tak trzymaj oginn. Nie słuchaj nikogo. Jesteś śmiesznym rasistą i niech tak
                          już zostanie.
                          • oginn Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 04.10.05, 22:03
                            Jakim rasistą? Polacy, Ruskie, Niemcy to ta sama rasa.
                • Gość: Falcon Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 04.10.05, 21:29
                  I to jest słuszna koncepcja.
                  Oginn ja ciebia lubliu, oczeń ciebia lubliu - ty takoj durak, szto ja uwieren,
                  szto tu ruskij.
                  Tolka ruskij czelowiek możet być takim durakom.
                  Amin
                • Gość: Słowik Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 04.10.05, 21:54
                  Oginn jesteś głupszy niż to ustawa o mniejszościach narodowych przewiduje
                  • oginn Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 04.10.05, 22:06
                    Nie jątrz tutaj, szowinisto. Ja nie mówię, że Ruskie czy Polacy są głupi.
              • romanpidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 04.10.05, 22:17
                Cha, cha, cha, cha - ale głupoty wypisuje oginn.
                A ja byłem, jestem i będę Prawosławnym Polakiem. I co mi zrobisz oginn??
                A badz se,nie boj sie,Oginn cie bic nie bedzie,niech cie bieda bije prawoslawny
                Polaku ruskiego(ukrainskiego lub bialoruskiego)pochodzenia...

P.S.
                Mnie uczyli w polskiej szkole,zew przymiotniki piszemy z malej litery a
                rzeczowniki bedace nazwa narodowosci-z duzej...;)

Co z ciebie za Polak jezeli nie dosc ,ze nie masz polskiego pochodzenia(jestem
                tego pewien na 99,9%) to jeszcze nie znasz polskiej pisowni...;)
            • Gość: Uka Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.elpos.net / *.elpos.net 05.10.05, 20:31
              SWyobraź sobie, że są w tym mieście prawosławni Polacy. Moja rodzina zawsze
              obraża sioę kiedy ktoś ich pyta zy są buałorusinami. Nie - sa Polakami
              • romanpidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 05.10.05, 21:42
                Ale powiedz skad sie w tym miescie wzieli ci prawoslawni "Polacy"?

Nie chce byc niegrzeczny i nie chce nikogo obrazic ale tak mysle sobie,ze
                volksdeutsche tez by sie obrazili,gdyby ich ktos zapytal czy sa Polakami...
                i powiedzielby nie,jestesmy Niemcami...

Tylko po co ta cala makarada,zyjemy w wolnym i demokratycznym kraju
                i MAMY PRAWO BYC UKRAINCAMI I BIALORUSINAMI !
                TO NIE GRZECH ANI WSTYD !
                DLA MNIE TO POWOD DO DUMY!
                • romanpidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 05.10.05, 21:55
                  Ale powiedz skad sie w tym miescie wzieli ci prawoslawni "Polacy"?

Nie chce byc niegrzeczny i nie chce nikogo obrazic ale tak mysle sobie,ze
                  volksdeutsche tez by sie obrazili,gdyby ich ktos zapytal czy sa Polakami...
                  i powiedzielby nie,jestesmy Niemcami...

Tylko po co ta cala makarada,zyjemy w wolnym i demokratycznym kraju
                  i MAMY PRAWO BYC UKRAINCAMI I BIALORUSINAMI !
                  TO NIE GRZECH ANI WSTYD !
                  DLA MNIE TO POWOD DO DUMY!

Jezeli chodzi o obywatelstwo to oni rzeczywiscie sa Polakami ale jezeli chodzi
                  o narodowosc to nie oszukujmy sie ,sa albo Ukraincami albo
                  Bialorusinami...chyba,ze ktos zaraz zacznie nawijac spiewke jaka krazy po tym
                  forum o prawoslawnych Polakach z legionow itp.itd.

«

• Gość: Volksdeutsch Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 05.10.05, 21:56
                  Ukraińcy są w porządku. Pomagali nam podczas II wojny.
                  • romanpidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 05.10.05, 22:07
                    Ukraińcy są w porządku. Pomagali nam podczas II wojny.
                    Nie zgrzytaj zebami marny prowokatorze prawoslawny pseudopolaku,przegrales i
                    tyle-twoje teorie o "prawoslanych Polakach" zbankrutowaly,nie sa warte funta
                    klakow i stad te twoje frustracje biedaku...;)

Jestes kameleonem ,ewentualnie clownem a nie prawoslawnym POLAKIEM!
              • oginn Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 05.10.05, 22:19
                Gość portalu: Uka napisał(a):

> SWyobraź sobie, że są w tym mieście prawosławni Polacy. Moja rodzina zawsze
                > obraża sioę kiedy ktoś ich pyta zy są buałorusinami. Nie - sa Polakami

Pytają i mają rację. Bo w Polsce prawosławni to Ruscy. Powinni pytać też czy wy
                może Ukraińcy albo Rosjanie.
          • romanpidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 04.10.05, 22:10
            A polscy prawosławni powinni mieć liturgię w cerkwi wyłącznie po polsku!!! Bo
            są Polakami.
            ------------------------------------------------------------------------
            Masz na mysli obywatelstwo czy narodowosc?
            Jezeli narodowosc tez to dlaczego,dlatego ze ty tak powiedzialas?
      • romanpidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 04.10.05, 07:09
        polskim.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=69&w=5901307&a=29820109
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=69&w=5901307
        ...inne religie w Polsce jakos radza sobie z zachowaniem jezyka ukrainskiego w
        cerkwi ale pewnie tam duchowni sa w swojej dzalalnosci przesiaknieci duchem
        ukrainskiego partiotyzmu co trudno zauwazyc na szersza skale u duchownych
        PAKP,gdzie takie postawy sa pewnie wrecz pietnowane i tepione.
    • Gość: kafarski Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.access.telenet.be 03.10.05, 23:09
      ja nacjonalista? moja zona jest katoliczką.tak wiara słabnie ale w was bo
      macie takie sny.chodzi wam o cos więcej -chcecie być szarą masą jak wszyscy w
      tłumie.jezyk polski,ok spróbujcie.zobaczymy jak to wyjdzie.LPR ma tyle do
      jezyka polskiego ile miała do 'Arsenału' i innych manifestacji. myslicie ze
      biskup sam wpadłna taki pomysł?ide spać dobranoc
      • Gość: Rokossowski Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 04.10.05, 18:42
        Nie biskup nie wpadł sam na ten pomysł. To spisek. Kafarski co ty na to -
        miecza nie dobywasz, żółcią nie plujesz, języka nie wystawiasz ze złości ?
        Kafarski do boju.
    • Gość: kafarski Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.access.telenet.be 04.10.05, 19:39
      czemu miałbym pluć żółcią? myślę że kierowała nim( biskupem) autocenzura, żeby
      zrobić cos żeby sie podobało wszystkim i żeby przypodobać sie ważnym w
      mieście , którzy notabene placa za prąd w kościołach i cerkwiach.
      Piłsudski nie był wzorem dla wszystkich polaków bo rozwodził sie i zmieniał
      wyznanie gdy mu sie spodobała co raz to nowsza babka- ale mi wzór.a nie
      lubił ''kacapów'' bo wsadzał do więzień ojczulków i wycinał prawosławnych
      jeszcze długo po wojnie 20 roku.
      W/g mnie starocerkiewny powinien zostać tak jak w Egipcie język tamtejszych
      prawosławnych - niezmieniony od 1800 lat , przeżył nawet najazd arabów.Nikt
      zresztą nie słyszalwtedy tam o podziale na dwa kościoły.
      Pełne zjednoczenie wymagałoby raczej zniesienia celibatu bo tylu
      homoseksualistów to jest chyba tylko w san francisco (ponoć ponad 25%
      mieszkańców);oddania zrabowanych ikon z cerkwii , nawet tej z jasnej góry; i
      podziału na kościoły narodowe ,podlegające tylko symbolicznie papieżowi i do
      tego zmierza zresztą kościół kat.
      dwujęzyczne nazwy miejscowości przydały by sie tak jak niemiecko-polskie na
      Śląsku. najgorsze chyba tylko jest przez te wszystkie lata spolszczania
      poczucie wstydu ludzi z tamtad.oni sie wstydzą tego ze tam mieszkają lub
      mieszkali kiedys.wstydza sie rozmawiać po 'swojemu ' śpiewać piosenek wogóle
      folklor wschodni umiera pomału. a najgorsze jest chyba to ze starsi ludzie są
      wtórnymi analfabetami ciężko im pisać po polsku a tamtejszego nawet nie znają i
      nie pomogą szkoły białoruskiego bo to trochę inny język niż ten z tej strony
      granicy.
      Może teraz w Europie gdzie stawia sie na mniejszości cos dygnie na rzecz radia
      telewizji nie tylko od 'święta'.
      • Gość: kora Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.elpos.net / *.elpos.net 05.10.05, 20:34
        Ty najchętniej to byś wszystkim katolikom kazał chodzić do cerkwi, tak jak
        kiedyś car. i dlatego wy- prawosławni jesteście niebezpieczni. Nie tolerujecie
        innych wyznan. A od obrazu Matki Boskiej Częstochowskiej - wara. Nie łudź się,
        że jest twój - prawosławny. jest katolicki - podobnie jak na szczęście
        zdecydowana większość mieszkańców tego kraju. Wyprowadź się do Rosji - tam
        będziesz u siebie. i wzystki ikony będą twoje.
        • romanpidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 06.10.05, 15:34
          Ty najchętniej to byś wszystkim katolikom kazał chodzić do cerkwi, tak jak
          kiedyś car. i dlatego wy- prawosławni jesteście niebezpieczni. Nie tolerujecie
          innych wyznan. A od obrazu Matki Boskiej Częstochowskiej - wara. Nie łudź się,
          że jest twój - prawosławny. jest katolicki - podobnie jak na szczęście
          zdecydowana większość mieszkańców tego kraju. Wyprowadź się do Rosji - tam
          będziesz u siebie. i wzystki ikony będą twoje.
          Nie ma co sie klocic,na naszej podlaskiej ziemi od siebie i tak nie uciekniemy
          dlatego we wspolnym interesie zyjmy zgodnie i nie tracmy czasu na jakies glupie
          animozje.
    • Gość: kafarski Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.access.telenet.be 05.10.05, 21:25
      Ty kora przypomnij sobie skąd my Polacy ja sobie wzięliśmy i z jakiego złota
      zbudowano Watykan, kto najechał Konstantynopol, kto spalił na stosie Giordana
      Bruno, kto nie wyciągnął reki do księży-obrońców robotników w Ameryce Środkowej.
      Sprawdź co znaczy po grecku katolikos - to dużo tłumaczy jak prawosławni
      odczuwali kościół rzymski.
      Katolicy pewnie nie wiedzą jak to jest być w mniejszości, czuć te spojrzenia
      kiedy inni idą na lekcję religii a ty nie ;te wytykanie palcami ; te
      słowa ''kacapiątko'', ''ruski''; te dziewczyny wykręcające się od pójścia do
      kina; nawet nauczyciele nietolerancyjni -choć nie wszyscy na szczęście-nie
      zapomnę do końca życia.Może nie wszyscy to przeżyli.
      Kiedys byłem na wycieczce po drodze była Czarna Białostocka i był kosciól - co
      tam sie nasłuchałem o kacapach to chyba nigdy i nigdzie wiecej.i co tu gadać o
      eucharystii i innych duperelach.
      ee, zresztą kora, zapomnij o ikonie bo i tak tą cerkiew ktoś spalił...
      • Gość: kora Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.elpos.net / *.elpos.net 07.10.05, 20:30
        póki co -to jakoś nikt na Podlasiu cerkwi nie pali. Co do teog, czego
        nasłuchałeś się o 'kacapach" - to szczerze powiem nie do konca wierze. Wydaje
        mi się, że ty po prostu jesteś "zakalonnym" wiernym i starasz sie udowodnic, że
        tylko wiara prawosławna jest właściwa.
        I jakoś wcale ci nie współczuje, że taki biedaczek byłeś w szkole. Bo po prostu
        w to rownież nie wierze. W mojej szkole też byli prawosławni i nikt ich nei
        wytykał palcami. A skoro sie czules az tak zle- to trzeba bylo chodzic na
        religie katolicka. Moze by ci ulzyło.
        Ty po prostu zmyslasz. I tyle a na dodatek rozpowszechniasz pozniej te plotki i
        to jest szkodliwe.
    • Gość: Kresso Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 05.10.05, 22:56
      Ma ten pidlaszuk werwę w szukaniu wrogów. Toż to nastajaszczyj sowieckij
      cziełowiek. Takiego pidlaszuke ze świecą szukać.
      • oginn Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 05.10.05, 23:07
        Dobrze znasz swój rodny jazyk, bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl, z ciebie
        prawdziwy prawosławny Ruski. Naucz koniecznie i swoje dzieci, by i one nauczyły
        swoje.
        • Gość: Kresso Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 05.10.05, 23:11
          Tak toczno tawriszcz oginn
        • Gość: Volandri Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 05.10.05, 23:16
          Ogin nie wysilaj swojego rasistowskiego móżdżku bo jeszcze coś ci się w nim
          przepali, idź spać i śnij o swojej ruskiej cerkwi
          • oginn Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 05.10.05, 23:28
            Ty swój wysiliłeś, a tu wot i - figa - bo ja nie prawosławny.
            • Gość: Kresso Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 05.10.05, 23:39
              No widzisz - jeszcze nie poszedłeś spać, a już ci się przegrzał móżdżek.
              P.S. uważaj na romana pidlaszuka on jest wyjątkowo cięty na róznych przechrztów
              jak ty
            • romanpidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 06.10.05, 00:46
              Ty swój wysiliłeś, a tu wot i - figa - bo ja nie prawosławny.
              Oginn,po lekturze wpisow tutaj stwierdzam,ze uczciwy z Ciebie czlowiek co nie
              boi sie powiedziec na czarne czarne a na biale biale mimo zmasowanej kampanii
              probujacej wciskac ciemnote ,ze jest akurat odwrotnie.
              Z przyjemnoscia czytam Twoje posty!
        • Gość: Antyoginn Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 05.10.05, 23:21
          Oginn, czy ty masz coś wspólnego z tym kacapem, który w ostatnią niedzielę w
          Cerkwi na Lipowej chodził wzdłużp płotu cerkwi i zagryzał palce ze złości,
          widzać jak ludzie przyszli na liturgię po polsku ?
          • oginn Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 05.10.05, 23:36
            To nie byłem ja, a czy mam z nim coś wspólnego, to nie wiem.
            • Gość: Kresso Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 05.10.05, 23:42
              Ogin naprawdę boję się o twoje zwoje mózgowe, czy on tak się juz przegrzały, że
              już nie wieszy, czy ty to ty, a może ty to on.
              Jak się pospieszysz to jeszcze zdążyz na ostatni autobus do Choroszczy, tam
              spokojnie ci trochę podleczą, a za jakiś czas już będziesz wiedział czy masz
              coś wspólnego z tym, którym nie byłeś
              • oginn Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 05.10.05, 23:51
                Już wiem co mam z nim wspólnego - Polskę!
                • Gość: Kresso Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 05.10.05, 23:56
                  Oginn, dobrze ci radzę nie używaj wyrazów "Polska", "Polak" bo zaraz obudzi się
                  pidlaszuk i jeszcze przez pomyłkę ci dokopie
                  • oginn Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 05.10.05, 23:57
                    Przecież Roman to Polak.
                    • romanpidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 06.10.05, 00:27
                      Przecież Roman to Polak.
                      -----------------------------------------------------------------------
                      Oczywiscie,ze Polak-obywatel polski narodowosci ukrainskiej ceniacy swoj
                      ukrainski jezyk ojczysty i chcacy sie nim poslugiwac w Cerkwi tak jak
                      prawoslawny kazdej innej narodowosci na Swiecie,np.prawoslawny
                      Grek,Serb,Macedonczyk,Rumun,Rosjanin,Ukrainiec(wszedze tam gdzie mu nie
                      przeszkadza reka Moskwy).

P.S.
                      Jak czytam wpisy Kresso,Volandi,Antyoginn i innych wcielen
                      prawoslawnego "Polaka" to zaczynam zdawac sobie sprawe,ze "prawoslawny Polak"
                      to straszna choroba...
                      • Gość: Kresso Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 06.10.05, 16:55
                        Pidlaszuk twierdzi że jest Polakiem
                        Cha, cha, cha, cha, cha, cha
                        Ale jaja.
                        Polakożerca pidlaszuk - ukrainiec czystej postaci, wróg wszystkiego co polskie
                        w cerkwi twierdzi że jest Polakiem.
                        Cha, cha, cha

Pidlaszuk znajdź szybko sobie dobrego psychiatrę, bo z takim rozdwojeniem jaźni
                        ciężko ci będzie.
                        • romanpidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 06.10.05, 18:43
                          Pidlaszuk twierdzi że jest Polakiem
                          Cha, cha, cha, cha, cha, cha
                          Ale jaja.
                          Cha, cha, cha

Pidlaszuk znajdź szybko sobie dobrego psychiatrę, bo z takim rozdwojeniem jaźni
                          ciężko ci będzie.
                          Jestem Polakiem tj.OBYWATELEM POLSKIM ale NARODOWOSCI UKRAINSKIEJ,zawsze tak
                          mowilem bo to prawda ,cwoku jeden a ty ze swoja psychika KAMELEONA i JANCZARA
                          raczej udaj sie do psychiatry.
                          • romanpidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 06.10.05, 18:46
                            Cha, cha, cha
                            -----------------------------------------------------------
                            Jestem przeciwko polonizowaniu cerkwi ,ktore zbudowal sobie narod ukrainski i
                            bialoruski zamieszkaly w Polsce,mysle ze jest to uczciwa postawa w
                            przeciwienstwie do twojej,JANCZARSKIEJ...!
                            • Gość: Kresso Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 06.10.05, 18:55
                              Pidlaszuk, ależ z ciebie walnięty stwór ukraiński.
                              Jesteś obywatelem polskim, ale jesteś cytuję - przeciwko polonizowaniu cerkwi.

Cha, cha, cha, ależ trzeba być psychicznie chorym człowiekiem żeby coś takiego
                              sobie wymyślić.
                              • Gość: Pidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.cdw.com 07.10.05, 04:39
                                Pidlaszuk, ależ z ciebie walnięty stwór ukraiński.
                                Jesteś obywatelem polskim, ale jesteś cytuję - przeciwko polonizowaniu cerkwi.

Cha, cha, cha, ależ trzeba być psychicznie chorym człowiekiem żeby coś takiego
                                sobie wymyślić
                                Tak,jestem obywatelem polskim narodowosci ukrainskiej i jako Ukrainiec(z
                                przyjemnoscia stwierdzam,ze wielu polskich Ukraincow,Bialorusinow i etnicznych
                                Polakow jest podobnego zdania)jestem przeciwko polonizowaniu Cerkwi w
                                Polsce,utrzymywanej przez mniejszosc ukrainska i bialoruska i tylko i wylacznie
                                dzieki nim istniejacej.

W USA nikt nie kaze likwidowac jezyka ukrainskiego w ukrainskiej Cerkwi,nikomu
                                by to do glowy nie przyszlo,nikt nie ma prawa narzucac czegokolwiek wiernym,no
                                ale w tym przypadku WOLNOSC SLOWA,SUMIENIA I WYZNANIA rzeczywiscie cos znacza...

P.S.
                                Ty zas pewnie jestes reliktem PRLu,gdze obowiazywala taka wlasnie urawnilowka
                                w stylu "Polska-krajem jednonarodowym"
                          • Gość: Kresso Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 06.10.05, 18:59
                            Pidlaszuk jesteś czystym przypadkiem klinicznego rozdwojenia jaźni. Wielu już
                            to stwierdziło. Na przykład był już specjalny temat o Tobie na tym forum
                            pt. "zobaczcie co pisza o romanie pidlaszuku"

Ale pidlaszuk nie martw się, w każdym szaleństwie jest jakaś metoda.
                            Być Polakiem i ukraińcem równocześnie - to duże wyzwanie. Wierzę jednak, że
                            temu podołasz. A jak nie to wymślisz sobie coś nowego, np. że jesteś
                            skrzyżowaniem debila z prowokatorem.

Cha, cha, cha
                            • Gość: Pidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.cdw.com 07.10.05, 04:39
                              --------------------------------------------------------------------------------
                              Pidlaszuk jesteś czystym przypadkiem klinicznego rozdwojenia jaźni. Wielu już
                              to stwierdziło. Na przykład był już specjalny temat o Tobie na tym forum
                              pt. "zobaczcie co pisza o romanie pidlaszuku"

Ale pidlaszuk nie martw się, w każdym szaleństwie jest jakaś metoda.
                              Być Polakiem i ukraińcem równocześnie - to duże wyzwanie. Wierzę jednak, że
                              temu podołasz. A jak nie to wymślisz sobie coś nowego, np. że jesteś
                              skrzyżowaniem debila z prowokatorem.

Cha, cha, cha
                              Wiedzalem,ze ideologia prawoslawnych "Polakow" jest plytka ale nie
                              wiedzialem,ze jest az tak plytka...;)

P.S.
                              Czy jestes moze rowniez autorem ponizszego wpisu?;)
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=28891390&a=29864010
                              • Gość: Kresso Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 07.10.05, 20:17
                                Z tego co wypisujesz na tym forum Pidlaszuk, wynika że dla ciebie jestem
                                autorem każdego wpisu przeciwko Tobie.
                                Pidlaszuk, naprawdę idź jak najszybciej leczyć swoją chorą psychikę, bo
                                niedługo będzie za późno.
                                • Gość: Pidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.cdw.com 08.10.05, 00:59
                                  Uczciwy czlowiek na pytania odpowiada krotko: TAK lub NIE a drobny cwaniaczek
                                  zaczyna mataczyc...

Zal mi cie swirze!
                                  • Gość: Kresso Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 08.10.05, 08:25
                                    Cha, cha , cha, cha
                                    Polakożerca Pidlaszuk jest wyznacznikiem uczciwości.
                                    Cha, cha, cha

P.S. A tak w ogóle Pidlaszuk,czy twoja nienawiść do Polaków pozwala ci spać.
                                    Raz wpisujesz się o północy, raz o 6 nad ranej. Musisz chyba nie spać po nocach
                                    ze zgryzoty, że jest ci tak źle, że nikt ci nie rozumie, nie przytuli do
                                    swojego ukraińskiego łona.

Pidalszuk, moja stała rada - idź się leczyć do dobrego psychiatry, bo będzie za
                                    późno.
                                    • Gość: Pidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.cdw.com 08.10.05, 16:48
                                      Nie imputuj mi tu nienawisci do Polakow-ja bardzo ich lubie,to bardzo ciekawi i
                                      na ogol zyczliwi nam Ukraincom i Bialorusinom ludzie,mam wsrod nich wielu
                                      przyjaciol.Ze zrozumieniem odnosza sie tez oni do naszych checi wprowadzenia
                                      naszych jezykow narodowych,ukrainskiego i bialoruskiego do prawoslawnych
                                      cerkwi w Polsce bo rozumieja,ze prawoslawni w Polsce to w 99.9% polscy
                                      Ukraincy i Bialorusini.

Ostatnio pokazywalem dyskusje jakie sie tu na tym forum tocza swoim polskim
                                      kolegom(pochodzacym z Polski centralnej) to sie smieli ze swoich
                                      przyszywanych "rodakow",prawoslawnych "Polakow" i z niesmakiem reagowali na
                                      to ,ze ci wypinaja sie na swoje ukrainskie i bialoruskie korzenie.

P.S.
                                      Slyszales o czyms takim jak roznica czasu na Swiecie?
                                      Po drodze do psychiatry nie zapomnij tez wstapic do szkoly...
                                      • Gość: Herr Hackenkreuz czy sa tam u was jeszcze wierni Ukraincy? IP: 5.5R* / 62.6.139.* 08.10.05, 17:28
                                        III Rzesza nie umszyc, ona zyc(nie mylic z rzycia)-
                                        w naszych serca.
                                        U was miec schwartz charakter no i ten, jak sie mowi
                                        u tych shweinehunde verfluchte polacken: czarne podniebienie.
                                        Tryzubowi Slawa!
                                        • Gość: Pidlaszuk A sio marny prowokatorze! IP: *.cdw.com 08.10.05, 20:02
                                          III Rzesza nie umszyc, ona zyc(nie mylic z rzycia)-
                                          w naszych serca.
                                          U was miec schwartz charakter no i ten, jak sie mowi
                                          u tych shweinehunde verfluchte polacken: czarne podniebienie.
                                          Tryzubowi Slawa!
                                          Ktos panicznie boi sie dobrych stosunkow miedzy narodami polskim i ukrainskim i
                                          za wszelka cene sili sie tu na rozne prowokacje ale kto,dlaczego...?

• Gość: Kresso Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 08.10.05, 19:40
                                        Pidlaszuk, rozumiem - żyjesz w innym czasie, a także w innym Świecie.
                                        Szczerze ci współczuję.
                                        A w jakim czasie i w jakim świecie zaczniesz leczyć się ze swego cerkiewnego
                                        polakożerstwa ?
                                        • Gość: Pidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.cdw.com 08.10.05, 20:08
                                          Pidlaszuk, rozumiem - żyjesz w innym czasie, a także w innym Świecie.
                                          Szczerze ci współczuję.
                                          A w jakim czasie i w jakim świecie zaczniesz leczyć się ze swego cerkiewnego
                                          polakożerstwa ?
                                          Majaczysz gosciu,wspolczuje ci...
                                          Rozumiem,twoja idea wynarodowiania podlaskich Ukraincow i Bialorusinow
                                          zbankrutowala a do tego ten wstyd przed ludzmi z powodu odcinania sie od jezyka
                                          i kultury ojcow...
                                          • Gość: Kresso Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 09.10.05, 00:27
                                            Pidlaszuk, czy przyjmiesz ode mnie przynajmniej taką pomoc, że poradzę ci,
                                            którędy i jak najszybciej dojechać do najbliższego zakładu psychiatrycznego ?
                                  • Gość: Kresso Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 08.10.05, 09:04
                                    Pidlaszuk. Jako uczciwy człowiek odpowiedz krótko:tak lub nie na następujace
                                    pytanie
                                    Czy jest debilem od urodzenia ?
                                    • Gość: Pidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.cdw.com 08.10.05, 16:49
                                      Odpowiadam krotko:nie jestem debilem,teraz ty odpowiedz na pytanie jakie
                                      zadalem ci kilka postow wyzej.
                                      • Gość: Kresso Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 08.10.05, 19:43
                                        Jeżeli nie jesteś debilem to kim jesteś ?
                                        • Gość: Pidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.cdw.com 08.10.05, 19:57
                                          Jestem prawoslawnym Ukraincem rodem z Podlasia.

P.S.
                                          Nie odpowiedziales jeszcze na moje pytanie ,ktore ci zadalem...;)
                                          • Gość: Kresso Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 09.10.05, 00:28
                                            Proszę o powtórzenia pytanie, ale po ukraińsku
                                          • Gość: Kresso Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 09.10.05, 00:31
                                            Pidlaszuk, a jeszcze niedawno twierdziłeś na forum, że jesteś równocześnie i
                                            Polakiem i Ukraińcem. Teraz deklarujesz się już tylko jako Ukrainiec.
                                            Pidlaszuk czyżbyś już poddałeś się jakiejś kuracji i już nie jesteś narodowym
                                            transwestytą ?
                                            • Gość: Tkac Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.05, 09:26
                                              Gość portalu: Kresso napisał(a):

> Pidlaszuk, a jeszcze niedawno twierdziłeś na forum, że jesteś równocześnie i
                                              > Polakiem i Ukraińcem. Teraz deklarujesz się już tylko jako Ukrainiec.
                                              > Pidlaszuk czyżbyś już poddałeś się jakiejś kuracji i już nie jesteś narodowym
                                              > transwestytą ?

Poczytaj sobie o świadomości "Polaków" w Białorusi. Tam to dopiero
                                              są "choroby". Sprubuj je "zdiagnozować".

elektrownia.ornak.com/pl/site/kresy_druga_rzeczpospolita/narody/polak_tozsamosc_kresy_2000
                                              • Gość: Kresso Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 09.10.05, 13:24
                                                Ja sytuacji opisanej w powyższym linku nie zamierzam ani nazywać "chorobą", ani
                                                diagnozować. Każdy człowiek ma bowiem prawo do samookreślenia się - tak
                                                religijnego, jak i narodowego. Znam osobiście kilkunaście osób, które pzreszły
                                                z katolicyzmu na prawosławie. I chwała im za taka decyzję, bo podjeli ją - jak
                                                rozumiem - dlatego, że chcą być jak najbliżej Boga. Modlić się do niego w taki
                                                sposób i w takim języku i w takeij formie, które im najbardziej odpowiadają i
                                                zbliżają do Boga.

Dla mnie nie przeszkadza, że są prawosławni-Białorusini, jak i prawosławni-
                                                Ukraińcy. Nic do nich nie mam, bo szanuje prawo każdego do odrębności
                                                religijnej i narodowej. Problem w tym, że w każdej społeczności zdarzają się
                                                tacy osobnicy jak RomanPidlaszuk odmawiający parwa do istnienia prawosławnym
                                                Polakom. Zawsze i wszędzie będę się więc przeciwstawiał tego tegu rasistom
                                                religinom i narodowym jakim jest Roman Pidlaszuk.

Cała sytuacja Prawosławnych Polaków jest jednak bardzo niewdzięczna. Oto
                                                przykład nie z Białorusi, ale z własnego podwórka.
                                                Dzisiaj - 9 października proboszcz parafi Św. Ducha na Antoniukowskiej podczas
                                                liturgii o godz. 10 apelował do wiernych, aby przychodzili na organizowane
                                                przez parafie kursy języka rosyjskiego, bo jak stwierdził "to sprawi, że wierni
                                                nie tylko fizycznie, ale i myślowo będą uczestniczyć w liturgii".

Po raz pierwszy z ust tego skądinąd uczciwego człowieka jakim jest ksiądz
                                                proboszcz Boreczko słyszałem tak jednozanczne opowiedzenie się przeciwko
                                                polskości w Cerkwi.

• Gość: Kresso Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 09.10.05, 13:45
                                                Jednak odniosę do linku, który polecasz, jednak chwyta za serce opisana tam
                                                sytuacja. Odniosę się jednak nie po to, by diagnozować, leczaby rozwinąć
                                                szerzej pewną myśl, która uciekła mi w poprzedniej mojej wypowiedzi.

Otóż moim zdaniem, obszary Grodzieńszczyzny i Wileńszczyzny stanowią taki
                                                tygiel narodowościowy i religijny, że niemożliwe jest przypisanie tych terenów
                                                do jakiegokolwiek państwa, ani do jakiejkolwiek religii. Niestety władza
                                                każdego Państwa, które istniało na tych terenach, np. przedwojenna Polska,
                                                sowiecka Rosja, czy obecna Łukaszenkowska Białoruś zawsze traktowała tą ludność
                                                jako niepewną, próbując wygrywać jeden nardód przeciwko drugiemu, jedna religię
                                                przeciwko drugiej.
                                                Sam wiesz Tkacu, że władza to nie panienka z dobrego domu, ale typowa k... Gdy
                                                ma się władzę, to czyni sie rzeczy złe, niedobre, władza często bowiem
                                                deprawuje. A wśrodku tego wszystkiego jest pojedyńczy człowiek - sam na sam ze
                                                swoimi problemami.
                                                Gdzie jest ratunek - w Bogu. W możliwości bycia Go jak najbliżej. Bo tylko to
                                                się liczy, to jest najważniejsze. I chodzi o to, że dla pewnych ludzi to
                                                zbliżenie z Bogiem jest najpełniejsze tylko wtedy, gdy tak jak ja - chcą się
                                                modlić w Cerkwi po polsku. I tylko tyle. I wcale nie muszę zmieniać mojej
                                                narodowości.

A ci Polacy na obecnej Grodzieńszczyźnie - zagubieni w wichrze historii.
                                                Wierzę , że znjadą drogę do Boga.
                                              • Gość: Kresso Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 09.10.05, 19:55
                                                Widzisz Tkacu, jaki to proste: Pidlaszuk juz podzielił Białostocczyznę -
                                                północna i wschodnia dla Białorusi, apołudniowa dla Ukrainy.
                                                A gdzie mają się podziać Polacy ?
                                                • Gość: Tkac Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.05, 20:36
                                                  Gość portalu: Kresso napisał(a):

> Widzisz Tkacu, jaki to proste: Pidlaszuk juz podzielił Białostocczyznę -
                                                  > północna i wschodnia dla Białorusi, apołudniowa dla Ukrainy.
                                                  > A gdzie mają się podziać Polacy ?

W Białorusi i Ukrainie jest trochę Polaków, to i dla tych z Podlasia znalazłoby
                                                  się miejsce. A jeśli ktoś nie chciałby być Białorusinem albo Ukraińcem, mógłby
                                                  wyjechać na zachód.
                                                  • romanpidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 10.10.05, 00:45
                                                    W Białorusi i Ukrainie jest trochę Polaków, to i dla tych z Podlasia znalazłoby
                                                    się miejsce. A jeśli ktoś nie chciałby być Białorusinem albo Ukraińcem, mógłby
                                                    wyjechać na zachód.
                                                    Wlasnie w tym sek zeby nikt nigdzie nie musial wyjezdzac,zeby wszyscy sie
                                                    dobrze czuli u siebie niezaleznie po ktorej stronie granicy sie znalezli,zeby
                                                    Polacy-katolicy mieli u siebie w kosciele msze po polsku,Bialorusini-katolicy
                                                    po bialorusku,Ukraincy-prawoslawni po ukrainsku,Bialorusini-prawoslawni po
                                                    bialorusku.
                                                    Ludzi narodowosci polskiej-prawoslawnych nie ma,Krasso nie zdolal jeszcze
                                                    udowodnic,ze tacy istnieja,sa za to spolonizowani w wiekszym lub mniejszym
                                                    stopniu prawoslawni Ukraincy i Bialorusini dlatego tez uwazam,ze nie powinno
                                                    sie wprowadzac jezyka polskiego do cerkwi,powinno sie za to rozpowszechniac w
                                                    srodowiskach prawoslawnych nabozenstwa po ukrainsku i bialorusku oraz
                                                    szkolnictwo ukrainskie i bialoruskie.
                                                  • romanpidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 10.10.05, 01:00
                                                    Wlasnie w tym sek zeby nikt nigdzie nie musial wyjezdzac,zeby wszyscy sie
                                                    dobrze czuli u siebie niezaleznie po ktorej stronie granicy sie znalezli,zeby
                                                    Polacy-katolicy mieli u siebie w kosciele msze po polsku,Bialorusini-katolicy
                                                    po bialorusku,Ukraincy-prawoslawni po ukrainsku,Bialorusini-prawoslawni po
                                                    bialorusku.
                                                    Ludzi narodowosci polskiej-prawoslawnych nie ma,Krasso nie zdolal jeszcze
                                                    udowodnic,ze tacy istnieja,sa za to spolonizowani w wiekszym lub mniejszym
                                                    stopniu prawoslawni Ukraincy i Bialorusini(ktorych ukrainsko i
                                                    bialoruskojezyczni ojcowie i dziadkowie po to budowali cerkwie na Poldasiu i je
                                                    utrzymywali i utrzymija aby byly ostoja ich jezyka i tradycji dla ich dzieci i
                                                    wnukow) dlatego tez uwazam,ze nie powinno
                                                    sie wprowadzac jezyka polskiego do cerkwi,powinno sie za to rozpowszechniac w
                                                    srodowiskach prawoslawnych nabozenstwa po ukrainsku i bialorusku oraz
                                                    szkolnictwo ukrainskie i bialoruskie.

PRZECIEZ TO TAKIE PROSTE,WYSTARCZY ODROBINA UCZCIWOSCI I DOBREJ WOLI !!!
                                                • romanpidlaszuk Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel 10.10.05, 00:34
                                                  Widzisz Tkacu, jaki to proste: Pidlaszuk juz podzielił Białostocczyznę -
                                                  północna i wschodnia dla Białorusi, apołudniowa dla Ukrainy.
                                                  A gdzie mają się podziać Polacy ?
                                                  ---------------------------------------------------------------
                                                  Jacy,prawoslawni "Polacy" jak ty?

Polacy np.Mazowszanie,Kurpie u siebie w kosciolach maja msze w swoim ojczystym
                                                  jezyku,po polsku.

• Gość: Gromkopierdiejew Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: 5.5R* / 62.6.139.* 09.10.05, 09:14
      Jam jest Ukrainka Oksana
      Przez cala wies wyje..a
      Pop Wasyli to moj faworyt
      Bo on ladnie howoryt
      Mowi, ze ja O-bie-zja-na!
      • Gość: Kresso Re: Biskup powiedział, proboszczowie nie usłyszel IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 09.10.05, 13:26
        Widzisz Pidlaszuk - i po naszej polskiej stronie są psychicznie chorzy z
        nienawiści narodowościowej prowokatorzy. Przez takim debili
        jak "gromkopierdiejew" i ty jest tyle zła na świecie.
        • romanpidlaszuk Kilka uwag do i o pewnym prawoslawnym "Polaku"... 09.10.05, 17:19
          Sluchaj ,nawet nie wiem jak cie mam nazwac bo zdaje sie ,ze uzywasz tu roznych
          nickow,wiec zaadresuje ten post do niejakiego Krasso.
          Uwazam , nie jestes uczciwy w stosunku do problematyki jaka poruszamy na tym
          forum,gdyz:

1.Uwazasz sie za czlowieka narodowosci polskiej ,mimo ze najprawdopodobniej
          twoi dziadkowie a na pewno pradzadkowie nie rozmawiali po polsku tylko gwara
          ukrainska lub bialoruska.

2.Usilujesz wprowadzac j.polski do Cerkwi w Polace,Cerkwi zbudowanej przez
          ludnosc pochodzenia ukrainskiego i bialoruskiego zamieszkalego w Polsce dla
          SIEBIE z mysla ,ze ta instytucja POMOZE IM przkazac ich dzieciom i wnukom ICH
          jezyk i kulture.

3.Nie masz zadnych argumentow za wprowadzaniem j.polskiego do cerkwi( juz
          lepiej wprowadzic jezyki narodowe wiernych tj. ukrainski i bialoruski-np.
          nabozenstwa na przemian w tych jezykach w cerkwiach Bialymstoku,po ukrainsku w
          poludniowej bialostoczyznie a po bialorusku w polnocnej i wschodniej) wiec
          oskarzasz swoich oponentow o nienawisc do innych narodowosci,co jest przeciez
          nieprawda i na fali takiego stworzonego przez siebie zametu (cos mi sie
          zdaje,ze posty podpisane "hakenkreuz" i "gromkopierdiejew" to wlasnie ty
          napisales bo zaden inny idota podobny do ciebie jszcze na tym forum sie nie
          objawil)probujesz wyplynac jako taki rozjemca proponujacy "polubowne
          rozwiazania" spraw-typowa taktyka wladz PRLu.
          Twoje posty ,twoje zaangazowanie w beznadziejna sprawe wprowadzania
          j.polskiego do Cerkwi mniejszosci ukrainskiej i bialoruskiej oraz ich potomkow
          w Polsce,twoja prymitywna PRLowska socjotechnika jaka tu uprawiasz uragaja
          dobremu smakowi.

Teraz juz wiadomo jakie zaklamane prymitywy stoja za wprowadzaniem jezyka
          polskiego do, powiedzmy uczciwie,cerkwi miejszosci ukrainskiej i bialoruskiej w
          Polsce,przez nie zbudowanych,utrzymywanich,przez nie,ich dzieci i wnuki
          uczaszczanych A WIEC ICH !

P.S.1
          Tu na tym forum rzniesz glupa udajac ,ze nie potrafisz rozroznic takich pojec
          jak OBYWATELSTWO i NARODOWOSC

P.S.2
          Nie mam pojecia skad sie takie oblesne szumowiny biora na tym Swiecie,ze tez
          takie kreatury sa obecne tez w srodowisku prawoslawnych w Polsce...ale przeciez
          ludzie sami z siebie nie sa zli i cyniczni -mysle ,ze PRAWOSLAWNI W POLSCE MAJA
          WADLIWY SYSTEM NAUCZANIA RELIGII I PRACY Z MLODZEZA,DUCHOWNI I KATECHECI NIE SA
          INSTRUOWANI PRZEZ SWOICH ZWIERZCHNIKOW ABY NAUCZAC I WYCHOWYC DZIECI I
          MLODZIEZY W DUCHU UKRAINSKIEGO I BIALORUSKIEGO PATRIOTYZMU JAKBY TO WYNIKALO ZE
          STRUKTURY NARODOWOSCIOWEJ PRAWOSLAWNYCH W POLSCE,LECZ NAUCZAC I WYCHOWYWAC NA
          ZASADZIE,ZE NIE WAZNY JEST NASZ JEYK OJCZYSTY ,NASZA NARODOWOSC,WAZNE JEST,ZE
          JESTESMY PRAWOSLAWNI A ZE MIESZKAMY W POLSCE TO JESTESMY NARODOWOSCI POLSKIEJ
          (PRZECIEZ TO KOMPLETNA BZDURA),czego skutki widzimy na tym forum obserwujac
          brak ukrainskiego lub bialoruskiego patriotyzmu (przeciez ten czlowiek ma na
          pewno ukrainskie lub bialoruskie korzenie),elementarnej uczciwosci,
          skomplikowana(oglednie mowiac) moralnosc niejakiego Krasso,zapewne aktywisty
          mlodziezowego PAKP.

Takie wlasnie wychowanie j/w przy PAKP swoich dzieci i wnukow sponsorujecie
          prawoslawni w Polsce,nie miejcie co do tego zludzen!

• Gość: Kresso Re: Kilka uwag do i o pewnym prawoslawnym "Polaku IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 09.10.05, 19:44
            Pidlaszuk. Wobec ciebie moja rada jest jedna i ta sama - im szybciej znajdziesz
            dobrego psychiatrę, tym lepiej będzie dla ciebie.
            • romanpidlaszuk Re: Kilka uwag do i o pewnym prawoslawnym "Polaku 10.10.05, 00:50
              Pidlaszuk. Wobec ciebie moja rada jest jedna i ta sama - im szybciej znajdziesz
              dobrego psychiatrę, tym lepiej będzie dla ciebie.
              Argumenty prawoslawnego pseudopolaka Krasso za wpowadzeniem j.polskiego do
              cerkwi...
              • Gość: Kresso Re: Kilka uwag do i o pewnym prawoslawnym "Polaku IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 10.10.05, 18:12
                Pidlaszuk, przepraszam, ale się pomyliłem. Tobie nie jest potrzebny psychiatra,
                tobie jest potrzebny doświadczony egzorcysta.
                • romanpidlaszuk Re: Kilka uwag do i o pewnym prawoslawnym "Polaku 10.10.05, 19:23

Pidlaszuk, przepraszam, ale się pomyliłem. Tobie nie jest potrzebny psychiatra,
                  tobie jest potrzebny doświadczony egzorcysta.
                  Czyzby to byl twoj kolejny argument za wprowadzeniem j.polskiego do Cerkwi?

• Gość: Dziecko Wolynia czas na nowa Akcje Wisla! IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 10.10.05, 21:52
                    jak widac z powyzszego rezuni na Podlasiu bezczelnieja.
                    czas przypomniec polskich bohaterow narodowych:

* Sw. pamieci Stanislaw Kossior,szlachcic ruski i polski, 1 Sekretarz na
                    Sowieckiej Ukrainie,
                    pomogl wygrac II Wojne Swiatowa przez to ze przystrzygl w latach
                    1932-33 w ramach planowego glodu populacje rezunow w tym kraju. Pomyslcie tylko
                    co by bylo gdyby Ukraina wystawila 20 dywizji typu SS Galitzien?
                    * Sw.pamieci general Walter, ten co sie kulom nie klanial. jego zdradzieckie
                    zabojstwo doprowadzilo do jakze udanej i godnej najwyzszej pochwaly Akcji Wisla.

* Swietej pamieci General Stanislaw Mossor, wiceminister Obrony Narodowej,
                    oficer przedwojenny co umiel tak dobrze rozmawiac z rezunami ich wlasnym
                    jezykiem ognia i krwi.

* general broni Wojciech Jaruzelski, zyw jeszcze ow mlody kiedys uczestnik walk
                    z kureniami w Bieszczadach.
                    Panie Generale, poprowadz nas dzis znowu na rezunow. Niechaj sie zacznie akcja
                    Wisla II, wici czas rozsylac
                    • Gość: CiemnoGrod Re: Dziecko Wolynia...Lecz sie!!! IP: 207.112.17.* 10.10.05, 22:16
                      Ciekawe demagogie...
                      ale ludzie obecnie sa troche madrzejsi(ogol, a nie margines!)
                      chociaz trzeba pamietac ze bez nagabywania z zachodu i prowokacji, sytuacja w
                      Jugoslawii bylaby troszke inna. Ty oszolomie, bedac gdzies na emigracji, chcesz
                      zydowskimi metodami sklocic slowianskie narody... Trzezwo myslacy ludzie, takim
                      jak TY prowokatorom mowia: NIE!
                      • Gość: Pidlaszuk Re: Dziecko Wolynia...Lecz sie!!! IP: *.cdw.com 11.10.05, 00:57
                        CiemnoGrod ma racje!
                    • Gość: Pidlaszuk Re: czas na nowa Akcje Wisla! IP: *.cdw.com 11.10.05, 01:26

Sowieckiej Ukrainie,
                      zabojstwo doprowadzilo do jakze udanej i godnej najwyzszej pochwaly Akcji Wisla.

jezykiem ognia i krwi.

Ludzie ,zastanowcie sie czy tak mowi partiota polski lub ukrainski a jezeli nie
                      to kto to jest i dlaczego tu tak gada?
                      Kto panicznie boi sie dobrych stosunkow miedzy Polakami i Ukraincami i dlaczego?
                      • Gość: Pidlaszuk Re: czas na nowa Akcje Wisla! IP: *.cdw.com 11.10.05, 02:39

Sowieckiej Ukrainie,

jezykiem ognia i krwi.

Ludzie ,zastanowcie sie czy tak mowi partiota polski lub ukrainski a jezeli nie
                        to kto to jest i dlaczego tu tak gada?
                        Kto panicznie boi sie dobrych stosunkow miedzy Polakami i Ukraincami i dlaczego?

Chcialem,zauwazyc ,ze ten czlowiek jest tez goracym zwolennikiem wprowadzenia
                        j. polskiego do podlaskich cerkwi:
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=28891390&a=29707384
                        • Gość: Pidlaszuk CHTO MY JE ? IP: *.cdw.com 11.10.05, 04:17
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&s=4
                  • Gość: Kresso Re: Kilka uwag do i o pewnym prawoslawnym "Polaku IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 11.10.05, 20:36
                    Zapytali Pidlaszuka: ile jest 2 x 2 ?
                    Czyżby był to kolejny argument za wprowadzeniem j.polskiego do Cerkwi -
                    odpowiedział Pidlaszuk.

Zapytali Pidlaszuka: czy psychiczny piszę się przec "ch", czy przez "h"
                    stwierdził Pidlaszuk.

Zapytali Pidlaszuka na Sądzie Ostatecznym: co dobrego zrobiłeś na Ziemi ?
                    stwierdził Pidlaszuk.
                    • Gość: Pidlaszuk Re: Kilka uwag do i o pewnym prawoslawnym "Polaku IP: *.cdw.com 12.10.05, 01:15
                      Zapytali Pidlaszuka: ile jest 2 x 2 ?
                      odpowiedział Pidlaszuk.

Zapytali Pidlaszuka: czy psychiczny piszę się przec "ch", czy przez "h"
                      stwierdził Pidlaszuk.

Zapytali Pidlaszuka na Sądzie Ostatecznym: co dobrego zrobiłeś na Ziemi ?
                      stwierdził Pidlaszuk
                      bo takich argumentow nie masz gosciu,musisz sie wiec posilkowac glupawymi
                      dowcipami...
                      P.S.
                      Czytales moze powyzszy artykul "CHTO MY JE",moze sprobujesz go skomentowac...;)
                      • Gość: Pidlaszuk czy fatso,dziecko Wolynia pomian to ta sama wesz? IP: *.cdw.com 12.10.05, 02:30
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=30289680
                        • Gość: fatso Re: czy fatso,dziecko Wolynia pomian to ta sama w IP: 5.5R* / 62.6.139.* 12.10.05, 03:06
                          A czy nie moze byc i inne wytlumaczenie, jakie
                          ci ukrainski burku przez to czarne gardlo nie moze
                          przejsc? takie ze kilka osob podziela te same poglady,
                          uzywa tego samego serwera i wola: Rezunom na pohybel!
                          • Gość: Pidlaszuk czy fatso,dziecko Wolynia pomian to ta sama wesz? IP: *.cdw.com 12.10.05, 04:16
                            A czy nie moze byc i inne wytlumaczenie, jakie
                            ci ukrainski burku przez to czarne gardlo nie moze
                            przejsc? takie ze kilka osob podziela te same poglady,
                            uzywa tego samego serwera i wola: Rezunom na pohybel!
                            Czy ty rzeczywiscie sam wierzysz w to co tu wypisujesz...?
                          • andrijko Inne cenne myśli fatso 12.10.05, 13:45
                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=904&w=27389327&a=27422433
                            • romanpidlaszuk Re: Inne cenne myśli fatso 12.10.05, 18:50
                              Zobacz ,co tu ten czub napisal...
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=28891390&a=30235819
                              • romanpidlaszuk Cerkiew pogardza językiem ukraińskim i białoruskim 12.10.05, 18:59
                                Czy ktoś z forumowiczów wie dlaczego Cerkiew w Polsce pogardza tymi językami
                                Zdecydowana większość wyznawców prawosławia jak również duchownych
                                to przynajmniej z pochodzenia Ukraińcy lub Białorusini. Tymczasem w cerkwi
                                dominuje język rosyjski, często zresztą kaleczony niemiłosiernie przez
                                niektórych duchownych, a ostatnio wprowadza się język polski. Mieszkam w
                                podhajnowskiej wsi gdzie wszyscy posługują się gwarą ukraińską, proboszcz
                                pochodzi z sąsiedniej wsi i doskonale zna ten język. Pomijam już język
                                nabożeństwa ale przynajmniej kazanie mógłby wygłosić "po svojomu".
                                Czy ktoś z władz cerkiewnych zakazał batiuszkom używania "svojoho jazyka" ,
                                czy też oni sami naiwnie myślą, że jeśli przemówią po rosyjsku lub po polsku
                                to przez to wzrośnie ich prestiż w oczach wiernych.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=255&w=29544988
    • romanpidlaszuk CHICAGO dla B-STOKU,KOSZALINA i Abp.SAWY... 15.10.05, 16:03
      www.wpna1490am.com/main.htm
      ukrains'komovna pravoslavna relihiyna prohramma(piw hodyny) wykhodyt v efir
      kozhnoji subboty o 23:00 hodyni (pols'koho chasu)

(trzeba najpierw kliknac na "live-na zywo"-czerwony przycisk po lewej stronie a
      nastepnie jezeli ktos ma szybkie
      lacze powinien nacisnac "wieze" po prawej stronie-
      LAN/DSL/CABLE a jezeli nie to "wieze" po lewej)

Jednak mozna zachowac jezyk ojczysty w Cerkwi i tradycje ojcow jak sie chce!

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=28950237&a=28984289
      Forumowiczu z Koszalina,przejedz sie do pobliskiego Kolobrzegu,do cerkwi
      grekokatolickiej i zobaczysz ,ze nawet na Pomorzu mozna zachowac swoj ojczysty
      ukrainski jezyk w cerkwi...no ale to nie jest janczarska PAKP(ktorej wierni,
      ostroznie liczac,w 90%+ to przeciez Ukraincy!)

• romanpidlaszuk JANCZARY W BILOSTOCI... 16.10.05, 16:08
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=30499550
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=30496253
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka