Dodaj do ulubionych

Wa-wa help

28.03.13, 17:14
Już godzinę przeglądam rozkłady jazdy komunikacji miejskiej i dalej nic nie wiem :)
Pytanie do pilotów z Warszawy czym u diabła można dojechać z Dworca Wschodniego
na Centralny?W niedzielę rano.
Poproszę również o namiar na jakieś solidne taxi-takie które przyjedzie :).
Obserwuj wątek
    • aga.kalita Re: Wa-wa help 28.03.13, 17:30
      co prawda nie jestem z Warszawy, ale może pomogę... proponuję zajrzeć na www.warszawa.jakdojade.pl - na pewno znajdziesz jakieś połączenie :)
      co do taxi niestety nie pomogę.
    • id.kulka Re: Wa-wa help 28.03.13, 18:00
      Ja też co prawda z Warszawy nie jestem, ale bywam;-)
      Rozumiem, że pociągiem nie chcesz przejechać? :)
      Korzystałaś z tej strony: www.ztm.waw.pl? Wyszukiwarka mi melduje, że dojedziesz tramwajem 7 i 22 :)
      Korzystałam z taxi "Grosik" i na razie się nie zawiodłam: 22/6464646.
      Pozdrawiam!
      • bluemar Re: Wa-wa help 28.03.13, 18:41
        Dziewczyny dzięki :)
        Aga-link jest super,nie znalazłam go w sieci.

id.kulka-tą stronę "studiowałam" :) i nie mam pojęcia
        jak doszłaś do tego tramwaju :) dzięki za to i za telefon.

Gdyby jeszcze ktoś zlitował się i uświadomił mnie jaka jest różnica pomiędzy pociagiem z symbolem KM+nr a pociągiem z literką S ,może kolorem różnią się ? i skąd odjeżdżają (z peronów Wschodniej czy może tak jak w Śródmieściu jest oddzielna stacja).Ja w Wa-wie znam jedynie lotnisko i Centralną-nie chce mi się biegać z bagażem a z taxi w Wa-wie miałam już problem więc zabezpieczam się na wszystkie strony bo będę "na styk".
        Ostatnio zrobiłam na dworcu w Katowicach sporo km :) -nie chcę powtórki.
        • diabelski_tuzin Re: Wa-wa help 28.03.13, 19:06
          O dziwo - też nie jestem z Warszawy. Najszybszy dojazd z W-wy Wsch. do Centr. to pociąg Kolei Mazowieckich (to właśnie to KM) do W-wy Śródmieścia. Czas przejazdu 7-9 minut, cena biletu 3,30 zł. Na Śródmieściu po wyjściu z pociągu idziesz peronem w stronę jazdy pociągu, na końcu peronu schodzisz schodkami do tunelu, w prawo zwrot i po kilkunastu metrach po lewej stronie masz wyjścia na perony Centralnego - kolejno 1, 2, 3 i na końcu 4 peron. W niedzielę pociągi też jeżdżą dość często, np. pomiędzy 6.03 a 7.03 jest ich 10. Niektóre wjeżdżają bezpośrednio na Centralny, jednak dość rzadko - zarówno KM, jak i SKM (Szybka Kolej Miejska - to jest, być może, ta tajemnicza literka S). Pociągi podmiejskie ze Wschodniej, podobnie jak z Zachodniej, odjeżdżają z peronów po południowej stronie dworca (na Wschodniej to te bardziej odlegle od budynku dworcowego). Jeśli chcesz sprawdzić połączenia kolejowe po polecam www.sitkol.pl.
          Możesz jechać i tramwajem, ale będzie trwało dłużej. Nie wiem te, ile czasu będziesz musiała czekać na Kijowskiej na tramwaj - niedzielny rozkład jazdy jest "przerzedzony". Jeśli chcesz się dostać na lotnisko, polecam bezpośrednie połączenie KM bądź SKM - czas przejazdu 30-34 min., od 6.15 takt 15-minutowy. Zawsze to lepiej, niż dojeżdżać do Centralnego (tzn. Śródmieścia) i polować na 175.
          Pozdrawiam 13
          • bluemar Re: Wa-wa help 28.03.13, 19:31
            dzięki wielkie diabelski :) o to mi chodziło,zwykle mam Centralną - teraz tak wyszło.Na Dworcu Wsch nie byłam z dziesięć lat , znając życie to pomimo jakiejś przebudowy ,o której gdzieś czytałam i tak pewnie pozostało sporo schodów ,z pilockim bagażem to koszmar -przynajmniej dla mnie,osiłkiem to raczej nie jestem a trochę ciuchów na zmianę trzeba mieć.:)
            • ola_engaddi Re: Wa-wa help 29.03.13, 12:49
              Ja jestem z Warszawy :)
              Rzeczywiście opcja kolejowa jest najlepsza.
              Warto jeszcze tylko pamiętać, że na pociągach KM są inne bilety niż S (bo to różne firmy)
              Odjeżdżają z tego samego peronu i jadą tą samą trasą, ale na KM trzeba kupić bilet w kasie na dole albo u konduktora (choć oni mogą doliczyć 4zł za wystawienie biletu, więc w sumie wyjdzie bodajże 8). Na SKM-kę (S ileśtam) można kupić w automacie, który jest w środku. Normalny bilet 20-minutowy (najlepsza opcja) kosztuje 3,40zł. Tylko musisz mieć monety :)
              • bluemar Re: Wa-wa help 29.03.13, 16:52
                Ola dzięki teraz już wiem wszystko.Czyli jednak kolej :)-unikam kolei ze względu na
                okropne schody prowadzące na perony,na które muszę wdrapywać się z bagażem,
                jak dochodzą jeszcze jakieś materiały reklamowe to czasem masakra jest :).
                Powiedz jeszcze czy "w środku" to znaczy,że automaty są "w srodku" dworca czy może co byłoby swietne (lecz chyba nieprawdziwe :)) sa w srodku w pociagu? Może to dziwne ale dla przyjezdnego znalezienie miejsca,w którym można nabyć bilety na komunikację miejską może być dość kłopotliwe.Kolej to zresztą odrębny temat w pilockim życiu :) niezbyt przyjemne pobyty na dworcach o zaskakujących porach,mylne info o połączeniach,wspomniane schody i wiele innych atrakcji.U nas np odległość stopni od peronu jest tak duża,że kiedyś ciężki bagaż wciągnie kogoś pomiędzy pociąg a peron-ja muszę tą szparę prawie przeskoczyć.
                • ola_engaddi Re: Wa-wa help 30.03.13, 20:10
                  W SKMkach są w środku pociągu :D tylko właśnie na monety, z kartą albo banknotami się nie uda ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka