IP: *.aster.pl 23.11.05, 23:41
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Anty Tur Siur [...] IP: *.aster.pl 23.11.05, 23:49
    • Gość: Jasne Re: Focus pozwie miasto do sądu IP: *.bsk.vectranet.pl / 194.246.108.* 23.11.05, 23:56
      Artykuły Wyborczej nt. Focusa i Jagiellonii są nad wyraz obiektywne od samego
      początku...

Czy ktoś wie gdzie ma siedzibę redakcja GW ? W jakim budynku ?
      • koczisss Re: Focus pozwie miasto do sądu 24.11.05, 00:06
        No i co z tego, że tam ma???
        Jestem za Focusem, tak jak pewnie duża część mieszkańców, bo jeśli ktoś chce coś budować, to dlaczego zakazać, a innym w tym samym czasie pozwalać, choć nawet nie mają oni planów i projektów, a ten pierwszy ma już wszystko przygotowane???
        Gdzie tu wolny rynek???
        • zewsi Re: Focus pozwie miasto do sądu 24.11.05, 07:18
          To się własnie nazywa liberalizm ;-).
          • Gość: jaca_b Re: Focus pozwie miasto do sądu IP: *.bialan.pl 24.11.05, 08:21
            Czy FOcus Park Was uszczęsliwi? Czy dzięki temu, Białeystok nie bedzie
            zadupiem? Przestańcie! Byłem wielokrotnie w zachodnich krajach i docieniłem,
            dopiero wtedy tę Polskość.

Nie spieszmy się z zabudową tego terenu! Co z tego, ze jest to najbardziej
            zasywiony elment miasta? On ma wysoką wartość, trzeba myśleć z głową!

Zdecydowanie jestem za Gallerią Jagiellonia!

Ten Parckridge to jakaś zakompleksiona firma. Jak ich nie chcą, to powinni
            sobie już dawno stąd pójść!
            • Gość: fan Re: Focus pozwie miasto do sądu IP: *.klaudyny.net / *.klaudyny.net 24.11.05, 08:32
              Kto ich nie chce? Moherowy beret z czarną kliką i paroma byznesmenami pokroju
              Kulczyka. Taki sam jestes głąb jak oni.
            • Gość: Marek Re: Focus pozwie miasto do sądu IP: *.osiedle.net.pl 24.11.05, 11:33
              A co w to miasto wniesie jakas Galleria Jagiellonów co to wogóle ma być skoro
              mozna juz zagospodarowac to miejsce to poco czekac?
              Jesli ktos chce wybudowac sklep czemu nie moze tego zrobic to jakas paranoja.
              Mam dosc juz jezdzenia do innych maisat aby kupic ubrania innych firm.
              Dajmy ludziom prace juz teraz a nie za kilka lat.
              • jakibic Re: Focus pozwie miasto do sądu 24.11.05, 13:59
                a co w to miasto wniesie Focus?? (aczkolwiek nie jestem jego przeciwnikiem), to
                samo, a moze i mniej niż Jagiellonia.

Miejsce jest, projekt jest i można by w zasadzie budować, ale miasto wydłuża
                procedury,
                ot co...
        • Gość: Jasne Re: Focus pozwie miasto do sądu IP: *.bsk.vectranet.pl / 194.246.108.* 24.11.05, 08:49
          Mi zupełnie nie chodzi teraz o kontekst całej sprawy tylko o sposób jego
          przedstawienia w tym artykule. Ogólnie sprowadza się do tego jaki to Focus jest
          uczicwy i poszkodowany, nawet domom dziecka pomaga (niska zagrywka), a
          Jagiellonia bez żadnych problemów (?!?!?!?!??!?!?!) ze strony miasta zamierza
          obok budować Galerię i do tego nawet nie mają na to środków ! (?????????????)
          • Gość: Poganin Re: Focus pozwie miasto do sądu IP: 212.160.172.* 24.11.05, 09:09
            Nie ma się co dziwić. Nasze miasto zasyfione jest dewocją, czarnymi i licznymi
            kościołami budowanymi szybciej niż jaka kolwiek inna pożyteczna dla
            społeczności inwestycja. Nasze obecne władze wysprzedają za 30 % faktycznej
            wartości działki dla kościoła katolickiego w atrakcyjnych inwestycyjnie
            miejscach narażając budżet miasta na straty finansowe. Wszystko co się w tym
            zadupnym i zabobonnym mieście dzieje robi się pod czarnych. To oni niedługo
            decytować kto i gdzie ma się budować nasze władze samożądowe to zwykłe pachołki
            kościoła. Zwykły kato rasim mamy nic więcej. I wy chcecie aby te miasto się
            rozwijało. Te barany na niczym się nie znają. Jedyna inwestycja to budowa
            kościoła. Po co nam galerie, przemysł, drogi czy lotnisko.
          • Gość: martyna Re: Focus pozwie miasto do sądu IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 24.11.05, 09:17
            Jeśeli białostoccy czy podlascy przedsiębiorcy chcą budować i mają na to
            fundusze to powinni mieć do tego prawo pierwszeństwa
            jesli nie dopiero wtedy powinni się pojawić obcy inwestorzy-najpierw dajcie
            szansę swoim potem obcym, ok?

P.S Wcale nie jestem moherowym beretem ale nie lubię towarów z krajów
            neokolonializmu
            • Gość: Poganin Re: Focus pozwie miasto do sądu IP: 212.160.172.* 24.11.05, 09:38
              "P.S Wcale nie jestem moherowym beretem ale nie lubię towarów z krajów
              neokolonializmu" - Ty chyba masz kompleksy :)

To dziwne, że nie lubisz, pewnie jeździsz Syrenką albo Warszawą i ubierasz się
              u krawcowej a buty do dzisiaj zamawiasz u szewca a zakuby robisz na bazarze na
              Siennym Rynku. Niestety niewiele jest rzeczy robionych w Polsce i w biznesie
              tutaj górę zawsze bierze ekonomia a nie patryjotyzm. Polscy handlowcy też
              sprzedawać będą towary z Chin czy Turcji. Wolny rynek mamy i każdy i tak kupuje
              co mu pasuje. Po za tym kto i co i ile będzie sprzedawać to nie mój problem
              tylko tego co tam włoży kasę. Miasto będzie zawsze miało nieruchomość ,
              nowoczesną architekturę i zagospodarowany teren. No chyba, że jedynym miłym
              widokiem są kościelne wieże i pochody wiernych po ulicach. Ja nie chcę takiego
              miasta.
              • kalasanty76 Re: Focus pozwie miasto do sądu 24.11.05, 10:14
                Kiedyś Róże Europy wydały płytę "Poganie, kochaj i obrażaj". Nie mogę zgodzić
                się z Tobą bardziej. Wolny rynek, to wolny rynek, nie ma co się bawić w
                sentymenty i czekać na inicjatywę lokalną. Nawet jeśli Fokus będzie coś
                budował, to jestem pewien, że nie ściągnie z Anglii wykonawcy, co by sobie
                kosztów nie podrażać i wynajmie kogoś z polski.
                • Gość: Poganin Re: Focus pozwie miasto do sądu IP: 212.160.172.* 24.11.05, 10:47
                  Dla mnie fakt istnienia w okolicy Galerii "Jagielonia" i równocześnie "Focus"
                  jako konsumenta jest obojętne ja na tym jako klient skorzystam. Problem mają
                  ukryci udziałowcy którzy analizują ryzyko jakie wiąże się z konkurencją. W
                  naszym mieście grupy trzymające władze mają interes aby nie było konkurencji.
                  Dlatego niepodzielnie od kilku lat mamy Auchan i długo długo nic. Jestem
                  pewien, że gdyby zaczęto budować oba odrazy byśmy widzieli kto z włodaży miasta
                  kogo popiera ha ha ha.
                  • jakibic Re: Focus pozwie miasto do sądu 24.11.05, 11:15
                    Parę słów odnośnie artykułu i całej sprawy.

Nie ukrywam że jestem zwolennikiem normalnego handlu, na poziomie XXI wieku,a
                    nie jak u nas, połowy lat 90-tych. Cieszą mnie wszystkie projekty, które mają
                    szansę reazlizacji w naszym mieście. Nie ukrywam również, że gdyby nie
                    Jagiellonia, byłbym za Focusem.
                    Początek tej sprawy był taki,co pewnie nie wielu pamięta, a o czym pisał już
                    nasz radny jj, że miasto nie wiedzieć czemu nie zgodziło się na budowę Galerii
                    Jagiellonia. Taki był początek. W tym czasie, Focus, pewny swego, już rozysłał
                    umowy najmu i oferty do potencjalnych najemców. O tym wielu nie pamięta, a
                    powiedzcie mi skąd firma która nie ma pozowleń na budowę, może być pewna że
                    obiekt zbuduje i pospisuje umowy z najmecami???
                    Sami sobie odpowidzcie.

To tytułem wstępu.

Nie ukrywam również że drażni mnie opieszałość (tak to wygląda z mojej
                    perspektywy) miasta i władz klubu (chociaż wiem że dużo juz jest zrobione).
                    Mimo to uważam że jako mieszkaniec tego miasta, mam prawo opowiedzieć się za
                    Jagiellonią, nie tylko dlatego że ten klub jest mi bliski. Uważam że miasto ma
                    wręcz obowiązek pomóc (ile sie da) choćby przy sprawie stadionu, czy też
                    galerii. Jeśli ktoś uważa inaczej niech spojrzy na Kielce, Kraków czy inne
                    miasta, które zdają sobie sprawę z promocji jaką zyskują poprzez kluby
                    pierwszoligowe. I nikt mi nie powie że u nas powinno być inaczej.
                    Focus Park owszem potrzebny, ładny, funkcjonalny, ale tylko jeden z wielu w
                    Polsce. Niczym nas nie wyróżni, nie wypromuje. W przeciwieństwie do
                    Jagiellonii.

I sprawa najważniejsza: rozwiązanie, które mi osobiście wydaję się najlepsze,
                    jako że jestem zwolennikiem wolnego rynku, sprawić by dwie galerie miały
                    możliwość ropoczęcia inwestycji w tym samym czasie, i wszystko. Istnienie dwóch
                    takich obiektów blisko siebie nie jest wbrew poozorom pozbaiwone sensu. Co
                    więcej ma plusy. Pod warunkiem zróżnicowania oferty w dówch obiektach.
                    Są takie przypadki na świecie, nawet dwa widziałem osobiście.

Jeśli tak się nie da zrobić, to opowiadam się za Jagiellonią, gdyż proponuje
                    rozwiązania bardziej kompleksowe (zagoposodarowanie Białki i tak przez naszych
                    radnych uwielbianych kupców, których trzeba z centrum miasta wreszcie się
                    pozbyć)

Pozdrawiam

• Gość: Marek Re: Focus pozwie miasto do sądu IP: *.osiedle.net.pl 24.11.05, 12:04
                      Szczeze mowiac to sama nazwa mnie odpycha gdy mowisz o galleri Jagiellonow
                      kojazy mi sie z jakims muzeum i niby czemy mieli bysmy sie wyruzniac jeszcze
                      bardziej przeciesz juz sie wyruzniamy co kilometr mamy kosciol mamy najwiecej
                      dziur na ulicach mamy wladze ktora nie chce innych firm w tym miescie mamy
                      kibicow co na mecz nie ida podziwiac pilkazy bo i niema co podziwiac tylko sie
                      nachlac i zrobic rozrube a moze zrobimy tam deptak i bedziemy sprzedawac
                      alkochol bo w tym miescie na to jest najwieksze zajnteresowanie.
                      • jakibic Re: Focus pozwie miasto do sądu 24.11.05, 13:57
                        Nie chce byc niegrzeczny, ale piszesz głupoty.
                        Ja mówię o wyróżnianiu się w pozytywnym sensie tak jak to ma miejsce w Gdyni,
                        Kielcach, Grodzisku Wlkp itp itd, a jeśli nie rozumiesz o co chodzi to ja Ci
                        nie pomogę.

Twoja opinia o kibicach jest stereotypem, z którym nie będę nawet dyskutował.

PS i nie Galeria Jagiellonów, tylko Galeria Jagiellonia,
                        brzmi lepiej niż Focus...
                      • Gość: Jasne Re: Focus pozwie miasto do sądu IP: *.bsk.vectranet.pl / 194.246.108.* 24.11.05, 16:12
                        > Szczeze mowiac to sama nazwa mnie odpycha gdy mowisz o galleri Jagiellonow
                        > kojazy mi sie z jakims muzeum

Zamilcz. Nie jesteś w temacie. Jak widać jedynym kryterium którym się kierujesz
                        pisząc te bzdury jest nazwa galerii (Focus to przecież taka amerykańska, fajna,
                        cool, musi być lepsza).
          • nekroskop88 Re: Focus pozwie miasto do sądu 24.11.05, 18:05
            > nawet domom dziecka pomaga (niska zagrywka)

Może i niska, ale pomogli tym domom dziecka.
            • Gość: Jasne Re: Focus pozwie miasto do sądu IP: *.bsk.vectranet.pl / 194.246.108.* 24.11.05, 18:46
              > Może i niska, ale pomogli tym domom dziecka.

Pomagają dzieciom czy po to żeby chwalić się tym w gazetach ?
              • nekroskop88 Re: Focus pozwie miasto do sądu 24.11.05, 18:48
                A co mnie obchodzi to czy się chwalą, mogą nawet obwiesić plakatami pół miasta
                z informacją o tym. Ważne jest, że skorzystały na tym domy dziecka.
    • kalasanty76 wontur 24.11.05, 08:45
      Zakładam Fundację Uwolnić City Koniecznie Od Fatalnych Frajerów, w skrócie FUCK
      OFF.
      żenada, syf, wioska, skandal. Mam nadzieję, że fokus im pokaże w sądzie. Tego
      jest już za wiele! Może zróbmy referendum!!!!
      • Gość: lulejka Galeria IP: 212.33.67.* 24.11.05, 09:16
        Galeria handlowa to nie jest HIPermarket! (przynajmniej w założeniu).
      • Gość: kris TUR SIUR [...] IP: 80.209.237.* 24.11.05, 10:54
    • Gość: advokatus Focus pozwie miasto do sądu IP: *.csk.pl 24.11.05, 11:06
      Niestety sprawa Focusa to kompromitacja władz Białegostoku. Sprawę w Sądzie
      wygrają w cuglach. MOże nie w lokalnym WSA ale w NSA na pewno. Nie mozna
      dyskryminować uczestników obrotu prawnego. Odbije się to bardzo dużą czkawką p.
      Turowi, Sawickiemu, Bill-Jaruzelskiemu i innym.
      • Gość: xxx [...] IP: *.aster.pl 24.11.05, 13:13
    • nekroskop88 Re: Focus pozwie miasto do sądu 24.11.05, 14:27
      A dlaczego nie mogą powstać dwie galerie obok siebie? W Białymstoku nie ma tylu
      sklepów sieciowych, że można nimi obdzielic i Galerie Jagiellonia, i Focus
      Park, i Augustowska itp. itd.
    • alex.4 Życzę Focusowi zwycięstwa 24.11.05, 16:13
    • Gość: Jasne Odtrutka... IP: *.bsk.vectranet.pl / 194.246.108.* 24.11.05, 16:15
      ... od powyższego artykułu GW.
      Coś z Porannego (uwaga: ich redakcja nie mieści się po drugiej stronie
      Jurowieckiej):
      "Są też i przegrani w wyścigu do sklepów. Planiści ciągle ślęczą nad planami
      zagospodarowania, które pozwoliłyby wybudować galerię Jagiellonia - będą gotowe
      gdzieś w maju. Zanim zostaną uchwalone, może minąć jeszcze wiele miesięcy.
      Szansę budowy galerii Jagi zwiększyło zaproszenie do przedsięwzięcia
      profesjonalistów - firmy, która zbudowała galerię Sfera w Bielsku Białej, ale i
      tak będzie to inwestycja bardzo trudna do przeprowadzenia. "

Całość: www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?
      AID=/20051123/BIALYSTOK/51122007/-1/bialystok
      • Gość: jakibic Re: Odtrutka... IP: 195.85.249.* 24.11.05, 16:18
        Nie trudź się "Jasne", dla nich liczy się tylko Focus.

Tylko Focus i nic więcej, ma być Focus i już!!!!

Nie wiem jak można nie widzieć stronniczości Gazety Wyborczej. Nie lubię
        Porannego, ale ich artykuł z wczoraj był o klasę lepszy i rzetelniejszy.
        Ale nie, Focus albo śmierć.

Przykre...
        • Gość: Poganin Re: Odtrutka... IP: *.bialan.pl 24.11.05, 18:10
          Dla mnie śmieszne i żałosne jest co wyrabiają władze wsi Białystok. Miasto
          zamiast zajmować się zagospodarowaniem przestrzennym i ładem architektonicznym
          itp bawi sie w regulatora kto, co i gdzie ma sprzedawać wplątując się celeowo
          (wiadomo kurupcja) w wspieranie inwestycji X a wstrzymywanie inwestycji Y.
          Efekt mamy to co mamy . Przypomina mi sie "Seksmisja" Mamy tu niezły BURDEL
          proszę siostrzyczek". Co się zresztą spodziewać od klęczących na kolanach .
          Będzie jeszcze weselej :).
    • Gość: x a kto tu sie tak chooojowo wyrazal? IP: *.elpos.net 24.11.05, 20:17

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka