Dodaj do ulubionych

Ktoś nie z tych stron.

IP: *.chello.pl 22.10.02, 18:31
Nie jestem z waszych stron ale mam pytanie trochę historyczne. Do jakiego
państwa należało Wasze miasto o okolice w 1940 roku. codzi mi konkretnie o
okres od klęski wrześniowej do rozpoczęcia wojny niemiecko-radzieckiej.
Białystok w tym czasie należał do Białoruskiej republiki radzieckiej.
Obserwuj wątek
    • Gość: Reksio Re: Ktoś nie z tych stron. IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.10.02, 07:55
      Suwałki i Suwalszczyzna (do Augustwa) decyzją sowiecko niemiecką zostały
      włączone do Niemiec, a dokładnie do Prus Wschodnich. Zmieniono nazwę miasta na
      Sudauen (niemiecka nazwa Suwałk i Suwalszczyzny). Chociaż przez kilka dni we
      wrześniu 1939 r. w Suwałkach stacjonowały wojska sowieckie, jednak się wycofały
      i wkroczył Wehrmacht. Do 1941 r. Niemcy zbudowali duże lotnisko pod Suwałkami z
      betonowym pasem startowym (w okolicach kompostowni śmieci). Służyło ono do
      ataku na ZSRR w czerwcu 1941. Pozdr.
    • Gość: kamil Re: Ktoś nie z tych stron. IP: *.chello.pl 23.10.02, 10:58
      Dzięki za wyjaśnienie. wątpliwość moja zrodziła się stąd, że wpadła mi w ręce
      mapa niemiecka z 1940 roku na której Suwałki i okolice zaznaczone były takim
      samym kolorem jak GG aczkolwiek bez połączenia. Taka enklawa wciśnięta między
      Prusy Wschodnie, Litewską RR i Białoruską RR.
      • Gość: Reksio Re: Ktoś nie z tych stron. IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.10.02, 13:44
        Niemcom chodziło pewnie o strategiczne położenie Suwałk, przed wojną
        stacjonowało tutaj dużo wojska, niedaleko był tzw. "trójstyk granic" Polski,
        Niemiec i Litwy, a jak wiadomo z tymi sąsiadami Polska miała niezbyt dobra
        stosunki. Obecnie też można zobaczyć ten punkt stykania się 3 granic, za
        Wiżajnami, przy drodze na Żytkiejmy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka