Dodaj do ulubionych

Licea w Suwałkach

20.01.06, 15:31
Mój młodszy brat właśnie koczy gimnazjum i zastanawiamy się (no a głównie on)
nad wyborem liceum. Fajnie byłoby usłyszeć jakie obiektywne (albo
subiektywne:) opinie nt. tych szkół w Suwałkach. Przyznam, że nabardziej
ciekawi mnie III LO, wiem, ze swego czasu była to niezła szkoła, dobrze
przygotowywała do matury i egz. na studia, a jak jest teraz? Czy ktos z Was
coś wie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • edan1 Re: Licea w Suwałkach 20.01.06, 23:47
      www.1lo.suwalki.pl
    • lamentable3 Re: Licea w Suwałkach 21.01.06, 13:17
      najlepsze jest 3 LO,masz racje, co do I LO mam negatywne zdanie i uwazam,ze
      wiecej w tym wszytkim fantazji i mitow niz faktow,pozdrawiam
      • wolfgang87 Re: Licea w Suwałkach 22.01.06, 11:52
        ale jednak jest grupa dobrych nauczycieli w 1lo...
        poza tym dzieki dobrej opinii ida tam troche zdolniejsi uczniowie i dzieki temu
        poziom ogolny jest statystycznie wyzszy, a równa się zawsze do sredniej i jesli
        ta srednia jest wyzsza to i poziom nauczania takiż.
        a mity mitami, jest co wspominac po tym LO, no i oczywiscie przeciez nikt ci nic
        nie mowi co masz robic poza szkola...wiec wybawic sie i wyszalec mozna, jesli
        ktos ma takie potrzeby
        pozdr
    • moniqe_mm Re: Licea w Suwałkach 23.01.06, 13:28
      jako olimpijczyk wybralam to liceum, gdyż nie było za bardzo z czego wybierać w
      naszym mieście, szkoła przeciętna, poziom w skali od 1 do 6 oceniam na 2,
      nauczyciele raczej słabi, co miałam okazję wielokrotnie zweryfikować na
      olimpiadach okręgowych i podejściu ich do przygotowania olimpijczyka, spotkanie
      przed olimpiadą było jedno w domu nauczyciela, który za tą szacowną możliwość
      przebywania w jego blasku wiedzy bez skrępowania poprosił o pieniądze na koniec
      spotkania jak za korepetycje, prz\y czym to nie on nas ukierunkowywał tylko my
      sami błądziliśmy po badanej dziedzinie, niejako po omacku zaznajamiając się z
      jak najszerszą materią, z czego wiele było niepotrzebne w tym akurat
      przypadku... szczerze powiedziawszy to polecałabym I lo w Białymstoku lub to w
      Hajnówce czy Łapach, fantastyczni profesorowie z ogromną wiedzą i pasją, tutaj
      to ja wielokrotnie miałam większą wiedzę niż przygotowujący mnie nauczyciel, z
      tamtymi nauczycielami było o czym dyskutować; poprawianie nauczyciela na
      lekcjach, który robi błędy i tłumaczenie klasie danego zagadnienia, bo podobno
      ja to robię lepiej niż prof., którego łopatologi nie rozumieją mnie natomiast
      rozumieli doskonale; nie należy do przyjemności dla normalnego nastolatka, ja
      bynajmniej nie miałam z tego powodu satysfakcji, było to raczej bardzo smutne i
      brutalnie obnaża prawdę o nauczycielach... zresztą pojawiają się już nagrania w
      mediach, można popatrzec i posłuchać, swoją drogą kto idzie na studia
      nauczycielskie?
      • vanillacat Re: Licea w Suwałkach 23.01.06, 18:45
        Ten kto nie ma wyboru ;-)
        Ludzi z pasją jest mało i jak skończą studia nauczycielskie to wybierają inne źródła utrzymania, dzięki ktorym moga zapewnić byt swojej rodzinie. Za pensję nauczycielską trudno wyżyć. A nikt nikogo nie nakarmi wyłącznie ideami. Ponadto z naszymi liceami jest rożnie podobno w II zatrudniają swoich znajomków itp i reputacja, wsród uczniow naprawdę zainteresowanych nauką, ma średnią. Poza tym jeżeli jesteś dobra/y w tym co robisz to i tak dasz radę, niezaleznie jakie liceum skończyłaś/eś.
    • moniqe_mm Re: Licea w Suwałkach 23.01.06, 13:35
      swoją drogą na studia przygotowujesz się sam, nikt cię w tym nie wyręczy,
      myślę, że wszędzie można się dobrze przygotować do egz. na studia na najlepsze
      uczelnie w Polsce, powodzenia w wyborze, polecałabym mimo wszystko pozostałe
      licea w Suwałkach nie 1lo, ja 1,5 roku temu skończyłam z wyróżnieniem 3
      kierunki studiów i myślę że nie miało z tym nic wspólnego ani 1lo ani fakt, że
      pochodzę z Suwałk...trzymam kciuki za podjęcie dobrej decyzji...
      • dzikizsuwalk Re: Licea w Suwałkach 23.01.06, 14:34
        jakie kieruneczki?
        • dzanet523 Re: Licea w Suwałkach 24.01.06, 11:07
          Bardzo dziekuje Wam za opinie i pozdrawiam! (ten wątek będę jeszcze odwiedzać,
          więc, gdyby ktoś miał jeszcze jakieś spostrzeżenia, bede wdzieczna).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka