Dodaj do ulubionych

mielismy "raj" na ziemi

IP: vance* / 142.30.229.* 13.11.02, 00:07
tak sie zastanawiam mieszkajac przez dlugi czas w zachodniej kanadzie o mojej
beztroskiej mlodosci w PRL.

do 1 szego secretarza zawsze sie mozna bylo dostac i chlop wszystko
zalatwil...

ludzie mieli prace i dzieci sie wychowywaly bo rodzice sie nie martwili o
przyszlosc poniewarz partia myslala o tym

co roku jezdzilem na kolonie a potem jak doroslem to mialem wakacje

wszyscy mieli dostep do wysrszych studii ale to nie bylo doceniane poniewarz
robotnik zarabial tyle samo co doktor

no ale to sie kapitalistom w usa nie podobalo i zaczeli finansowac walese i
solidarnosc ...

walesa potem kupil fabryke makaronu przez swoja zone za dpol darmo a teraz
liczy kase i sie smieje...

a biednych coraz wiecej a ludzie na chodnikach umieraja
Obserwuj wątek
    • chatka_ Re: mielismy 'raj' na ziemi 13.11.02, 01:27
      Po co te prowokacje, przeciez Bush, krolowa matka, Papiez, umierajacy ludzie na
      chodnikach guzik cie obchodza!
      jesli to jesienna depresja kaze ci pisac takie bzdury to szczerze wspolczuje
      • Gość: Elzbieta Re: mielismy 'raj' na ziemi IP: proxy / *.home.cgocable.net 13.11.02, 01:47
        Jesli miales raj na ziemi ,dlaczeggo ten raj opusciles i zdales sie na
        banicje..
        Wszystko bylo piekne ,dostepnosc edukacji ,studia dla wszystkich,,,Jednak nie
        umiales skorzystac z tych dobrodziejstw,bo twoja ortografia swiadczy otwoim
        analfabetyzmie.
        Czlowieku co ty robisz w Kanadzie ,sprzatasz cudze kible,ze tyle w tobie
        goryczy...
        • saunne Re: mielismy 'raj' na ziemi 13.11.02, 20:53
          wiesz co Stan, mialam co prawda 9 lat jak w Polsce upadl komunizm, ale dobrze
          pamietam kolejki po za przeproszeniem papier toaletowy, nie mowiac juz o
          ksiazkach czy wyprawce dla dziecka idacego do szkoly... Pamietam tez jak moi
          rodzice musieli nacierpiec sie zeby zdobyc specjalistyczne leki dla mojego
          chorego brata (wcale nie byly darmowe ani tym bardziej powszechnie dostepne). Z
          dostepem do studiow polemizowalabym, bo teraz w Polsce studiuje 3 razy wiecej
          ludzi niz za komuny. Na jak wiele ludzie mogli sobie pozwolic niech swiadczy
          chocby ilosc samochodow na naszych ulicach wtedy i teraz. To samo mozna zreszta
          powiedziec o telewizorach, pralkach, lodowkach i innym sprzecie AGD/RTV.
          Niewspominajac juz o takich "drobiazgach" jak wolna prasa, niezafalszowana
          historia (np. 17.IX.1939), prawo do swojego zdania, mordy polityczne itd.

Na szczescie komunizm upadl.

Pozdrawiam.

• Gość: stan Re: mielismy 'raj' na ziemi IP: vance* / 142.30.229.* 13.11.02, 22:39
            A
            frazesy o wolnosci niezaleznosci sa dobre dla tych ktorym nie migota przed
            oczami pusta micha! Wiec zrozumcie Stacha!
            • ralston Re: mielismy 'raj' na ziemi 14.11.02, 00:03
              Gość portalu: stan napisał(a):

> A
              > frazesy o wolnosci niezaleznosci sa dobre dla tych ktorym nie migota przed
              > oczami pusta micha! Wiec zrozumcie Stacha!

To trzeba było stasiu na Kubę jechać, albo do Korei. Oni tam mają komunizm.
              Życie byś miał jak w bajce... Było się pchać do kapitalistów, krwiopijców
              wrednych?
          • ralston Re: mielismy 'raj' na ziemi 14.11.02, 00:02
            A propos 17 września, to jeszcze w 1989 roku w I LO nauczycielka historii
            twierdziła, że wojny z sowietami nie było. Co gorsza ona dziś dalej tam
            pracuje... Ciekawe jakie pierdoły dziś uczniom opowiada...
          • Gość: ............... Re: mielismy 'raj' na ziemi IP: *.sympatico.ca 14.11.02, 05:46
            saunne napisała:

> wiesz co Stan, mialam co prawda 9 lat jak w Polsce upadl komunizm, ale dobrze
            > pamietam kolejki po za przeproszeniem papier toaletowy, nie mowiac juz o
            > ksiazkach czy wyprawce dla dziecka idacego do szkoly... Pamietam tez jak moi
            > rodzice musieli nacierpiec sie zeby zdobyc specjalistyczne leki dla mojego
            > chorego brata (wcale nie byly darmowe ani tym bardziej powszechnie dostepne).
            Z
            >
            > dostepem do studiow polemizowalabym, bo teraz w Polsce studiuje 3 razy wiecej
            > ludzi niz za komuny. Na jak wiele ludzie mogli sobie pozwolic niech swiadczy
            > chocby ilosc samochodow na naszych ulicach wtedy i teraz. To samo mozna
            zreszta
            >
            > powiedziec o telewizorach, pralkach, lodowkach i innym sprzecie AGD/RTV.
            > Niewspominajac juz o takich "drobiazgach" jak wolna prasa, niezafalszowana
            > historia (np. 17.IX.1939), prawo do swojego zdania, mordy polityczne itd.
            >
            > Na szczescie komunizm upadl.
            >
            > Pozdrawiam.
            >
            >
            * Ja tu nie zamierzam bronic czy negowac ten system. Na jedno
            w Twojej wypowiedzi chcialbym zwrocic uwage, a mianowicie na to,
            ze pomijasz uplyniecie czasu. Jezeli bedziemy porownywac co bylo
            10 -15 lat temu ze stanem obecnym, mozemy dojsc do sfalszowanych
            stwierdzen. Internet np. jest niedawnym wynalazkiem. Znalem kiedys
            tutaj takiego ktory twierdzil, zreszta poniekad slusznie, ze on
            zyje(wtedy zyl) lepiej niz kiedys zyli krolowie. Potwierdzal to
            tym, ze on ma dobry samochod i droge dla niego (oni nie mieli)
            telefon, TV, i wiele innych dobrodziejstw. Nigdy mu pojecie
            wladzy krolewskiej i prestizu sily wynikajacej z niej w glowie nie
            switalo, bowiem byl zwyklym szarakiem. Jedna sprawa mnie dzisiaj
            zastanawia. W komunizmie naszym musielismy stac w kolejkach by
            kupic to czy tamto (rzeczy codziennego uzytku), a komunizm
            chinski zarzuca nas nagromem towaru i to roznorakiego. Wlasciwie
            zarzuca caly swiat. Moze z nami bylo cos nie tak, nie z
            systemem? A moze poprostu ten system nie byl dla nas? Czy
            dzisiejszy jest tym odpowiednim? Jakos tego "raju" malo widac w
            nim taksamo. Pozdrawiam
            • Gość: saunne Re: mielismy 'raj' na ziemi IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 14.11.02, 09:56
              z tego co wiem, to komunizm chinski sprowadza sie obecnie do ideologii, ktora
              ma uzasadniac niepodzielne rzady partii komunistycznej. Gospodarka coraz
              bardziej przypomina model zachodni (stad np. prywatna wlasnosc, prywatne firmy
              itp.). Masz racje musimy uwzgledniac uplyw czasu, ale zastanow sie ile musiales
              nabiegac sie zeby moc cokolwiek kupic (np. bulki w sobote, jak wstales za
              pozno - pamietam, bo sama po nie biegalam) wtedy i teraz. I nie chodzi mi o
              rzeczy drogie, ale o te zwykle, codziennego uzytku.

Stan laskawie zauwaz, ze o tzw. frazesach pisalam na samym koncu mojej
              wypowiedzi. I nie one odgrywaja w niej zasadnicza role. Zdaje sobie jednak
              sprawe, ze latwiej jest Ci rzucic jakies populistyczne haslo, z ktorego istoty
              i tak kazdy sobie zdaje sprawe, niz odpowiedziec merytorycznie. Wniosek z tego
              taki, ze idziesz na latwizne, albo po prostu prowokujesz (zastanawiam sie tylko
              po co?).
              • ralston Re: mielismy 'raj' na ziemi 14.11.02, 11:38
                Saunne - kiedyś przestałem prawie całą sobotę w kolejce po chleb. Ten z
                państwowej piekarni do jedzenia się nie nadawał a jedyna prywatna piekarnia w
                mieście nie wyrabiała z produkcją i trzeba było czekać w kolejce aż się
                upiecze...
                • Gość: ................ Re: mielismy 'raj' na ziemi IP: *.sympatico.ca 14.11.02, 18:55
                  Ale kogo tu tak naprawde winic za brak chleba? Sam piszesz ze
                  komus sie nie chcialo go piec w panstwowej piekarni. Nie zgadzam
                  sie z tym, ze chleb byl nie do zjedzenia. W Polsce zawsze chleb
                  byl dobry i smaczny, bulki tez (czasem czerstwe, ale to juz
                  inna sprawa) chociaz byc moze byla jakas piekarnia ktora
                  wypiekala gorszy od sredniej, ale to nalezalo do rzadkosci. I
                  tak komus innemu nie chcialo sie robic czegos innego, i tak
                  lancuch sie ciagnal. Nie bez przyczyny mowilo sie: czy sie stoi,
                  czy sie lezy, tyle a tyle sie nalezy. Za co??? System sie
                  zmienial. Za Bieruta (choc nie moje czasy) byl inny, za Gomulki
                  inny, choc podobny, za Gierka tez bylo inaczej. Prosze mnie
                  zrozumiec, ja go wcale nie zamierzam tu bronic, a raczej
                  rzucic swiatlo dlaczego bylo tak a nie inaczej, choc mogloby
                  byc zupelnie inaczej i to w tym samym systemie. W sprawie
                  chleba ja osobiscie pamietam (mieszkalem wtedy w Warszawie) ze
                  byl bardzo tani, tak tani, ze na ulicy bylo go widac przy
                  smietnikach i nie tylko, i to gesto i czesto. W tym samym czasie
                  w kosciele spiewalo sie: my chcemy chleba....... System niestety
                  u nas sie nie sprawdzil jak wiemy. Czasem mysle o tym, ze
                  jezeli by przyszedl do nas nie od Ruskich, tylko z Ameryki,
                  mielibysmy dzisiaj dobrobyt na skale srednia lub wyzej. Tylko,
                  ktos moze powiedziec, ze z Ameryki taki syf przyjsc nie moze. A
                  no, ponoc nie. Oni maja troche odmienny. Pozdrawiam
                  • Gość: saunne Re: mielismy 'raj' na ziemi IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 15.11.02, 10:03
                    pytanie tylko czemu teraz nie ma problemu ani z chlebem, ani z kolejkami, ani z
                    wyjazdami za granice itd.
                    Nie mozna rozdzielac systemu od ludzi, tak jak to robisz, bo system bez ludzi
                    to ideologia, byt abstrakcyjny istniejacy tylko w glowach filozofow. Tymczasem
                    my moglismy odczuwac go na wlasnej skorze.
                    • Gość: ................. Re: mielismy 'raj' na ziemi IP: *.sympatico.ca 15.11.02, 19:06
                      Gość portalu: saunne napisał(a):

> pytanie tylko czemu teraz nie ma problemu ani z chlebem, ani z kolejkami, ani
                      z
                      >
                      > wyjazdami za granice itd.
                      > Nie mozna rozdzielac systemu od ludzi, tak jak to robisz, bo system bez ludzi
                      > to ideologia, byt abstrakcyjny istniejacy tylko w glowach filozofow.
                      Tymczasem
                      > my moglismy odczuwac go na wlasnej skorze.
                      * Odpowiedz masz prosta. Teraz kazdy, a przynajmniej zdecydowana
                      wiekszosc w pracy pracuje i wykonuje, a przynajmniej stara sie
                      wykonac swoje obowiazki nalezycie. I tak np. piekarz piecze chleb,
                      urzednik paszportowy nie ciaga sie bezwiednie po biurze ciagle
                      pijac kawe, tylko robi swoja robote. Len siedzi na manowcach
                      gdyz po pierwsze on sam nie chce pracowac, a po drugie nikt
                      go tez nie chce w pracy, bo i po co, na co komu potrzebny. Ten
                      co nadzoruje, co jest tez bardzo wazne, robi to z konkretnym
                      planem prosperacji, nie tylko swojej ale ja bym powiedzial calego
                      spoleczenstwa, bowiem to co robimy(produkujemy czy dajemy z
                      siebie) w jakims stopniu rozplywa sie na nas wszystkich i
                      wszystkich czesciowo dotyczy. Byly czasy np. ktore pamietam zreszta,
                      ze np. kierowca autobusowy odmawial jechania gdyz nie mial
                      papierosa do zapalenia (twierdzil, ze nie ma sensu jego jezdzenie,
                      inaczej mowiac jego praca). Kto inny to wykorzystywal i do pracy
                      wcale sie nie zglaszal, podajac jako swoje usprawiedliwienie, ze
                      autobus go nie przywiozl itp. Dzisiaj z perspektywy czasu,
                      retrospekcyjnie oceniam niektore wydarzenia. Wtedy takie zachowanie
                      kierowcy przez wielu jego pasazerow bylo aprobowane. Malo kto
                      powiedzial mu zeby jechal. Komu zbytnio zalezalo na tym by sie
                      gdzies dostac, dal mu papierosa i ten z wielka laska podwiozl.
                      Tak naprawde to mysmy z tym systemem walczyli. System jest tylko
                      nazwa. Tak naprawde walczylismy sami ze soba, ze swoim
                      codziennym zyciem. Rozumiem to czesciowo, a jedyne
                      usprawiedliwienie na te walke znachodze w tym, ze ten system
                      dla zdecydowanej wiekszosci naszego spoleczenstwa zostal narzucony
                      z gory. Tak wiec obecnie kazdy z siebie daje to, do czego
                      zostal zatrudniony, wszystko w takim ukladzie powinno funkcjonowac
                      nalezycie i zadnego sterczenia w kolejkach byc nie powinno.
                      Dzisiaj nie towarem sie zalatwia sprawy, tylko pieniadzem. Przedtem
                      byl problem z towarem u ludzi, dzisiaj z groszem. Byl dlatego
                      ze kazdy olewal swoja prace, lacznie z kierownictwem jak juz
                      wczesniej tu sie wyrazilem o tym. Ja wole portfel, lzejszy
                      przynajmniej w operacji. A i kieszeni mam zawsze wystarczajaco na
                      niego. Zgadzam sie z Toba. Ten system jaki byl, byl utopijnym w
                      pewnym stopniu gdy chodzi o realia zyciowe. Uwazam ze system nie
                      pasowal do nas lub my do niego. Cos bylo nie tak. Ja z grubsza
                      wiem co, ale to znowu dluga historia do rozwazania. Zostawiam to
                      innym, bardziej madrym. Pozdrawiam
                      • akir Re: mielismy 'raj' na ziemi 18.11.02, 19:03
                        Akurat moi rodzice zawsze ciężko pracowali , więc nioe obrażaj ich mówiąć że za
                        komuny wszystcy źle wykonywali swoją pracę.
                        • Gość: ............... Re: mielismy 'raj' na ziemi IP: *.sympatico.ca 18.11.02, 20:44
                          akir napisał:

> Akurat moi rodzice zawsze ciężko pracowali , więc nioe obrażaj ich mówiąć że
                          za
                          >
                          > komuny wszystcy źle wykonywali swoją pracę.
                          * Niech Ciebie bedzie przynajmniej stac na to, by zauwazyc, ze ja
                          sie wypowiadam OGOLNIE. Nie chce mi sie sprawdzac swojego
                          poprzedniego postu, ale nie sadze bym wypowiadal sie w ten
                          sposob jakoby wszyscy co do jednego wykonywali swoja prace zle.
                          Twoi rodzice jak piszesz ciezko pracowali. Coz, niektore prace sa
                          poprostu ciezkie, ale to wcale nieoznacza ze sa wykonane dobrze.
                          Wcale tez nieoznacza, ze zle. Dla scislosci, ze mam pelny szacunek
                          do Twoich rodzicow powiem Ci, ze szanuje ich bardziej niz Ciebie
                          (znowu: pisze to w ogolnym sensie czy rozumieniu, bowiem nie
                          znam zupelnie Twoich rodzicow, a Ciebie tez prawie nie znam).
                          Jezeli juz naprawde nie masz sie czego uczepic, to sobie odpusc.
                          Czepianie sie slow, lub wyciaganie domniemanych, nieslusznych
                          zreszta stwierdzen, jest zbedne.
                  • Gość: buba Re: mielismy 'raj' na ziemi IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 15.11.02, 11:33
                    Drogi Wielokropku,
                    czytając twoje posty dochodzę do wniosku, że albo należałeś do pzpr, albo
                    pochodzisz z południowo - wschodniego rejonu naszego województwa. Mylę
                    się?.
                    • Gość: saunne Re: mielismy 'raj' na ziemi IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 15.11.02, 13:47
                      Buba nie utożsamiaj prawoslawia z poparciem dla komunizmu. Jest co najmniej nie
                      sprawiedliwe.
                    • Gość: .................. Re: mielismy 'raj' na ziemi IP: *.sympatico.ca 15.11.02, 19:28
                      Gość portalu: buba napisał(a):

> Drogi Wielokropku,
                      > czytając twoje posty dochodzę do wniosku, że albo należałeś do pzpr, albo
                      > pochodzisz z południowo - wschodniego rejonu naszego województwa. Mylę
                      > się?.
                      * Pochodzenie tu nie gra zadnej roli wg. mnie, dlatego
                      dyskutowac o tym nie widze potrzeby. Zaden PZPR lub inna partia
                      w Polsce Ludowej mnie nie zwerbowala, a dobrowolnie jak mozesz
                      sie domyslic tez nie bylo sensu tam byc. Ci co sie tam
                      dopychali, robili to dla pewnej swojej korzysci. Dodam tez, ze
                      moj ojciec ani matka tez czlonkami tej partii nie byli. To samo
                      powiem o reszcie najblizszej rodziny. Jeden z wojkow tam sie
                      wpisal, czego zreszta nie moge potwierdzic na 100%. To tyle na ten
                      temat, by zaspokoic Twoja ciekawosc. Dodam tez, ze w zaden sposob
                      nie walczylem z tym systemem (pomimo okazywania niezadowolenia lub
                      narzekan jak zreszta wiekszosc to robila). Do Solidarnosci tez
                      sie nie wpisalem pomimo ze prawie kazdy tam sie znalazl. Tu,
                      gdzie mieszkam obecnie, taksamo partie mnie nie interesuja. Pomimo
                      ze od lat moge glosowac, nigdy tego w zyciu nie robilem -ani tu,
                      ani w Polsce. Przyczyna glowna tego - nie chce w przyszlosci byc
                      rozczarowanym oddajac swoj glos na czlowieka ktory klamie lub
                      oszukuje. Kazdy polityk niestety to robi, i system tutaj nie gra
                      roli. Nie chce tez wspierac kogos (pomimo ze to robie, chce czy
                      nie) kto nie reprezentuje uczciwie mojego interesu. Pionki nigdy
                      sie nie liczyly i to wszedzie, dzisiaj szczegolnie. To jest
                      tylko moja opinia. Ty mozesz miec ja zupelnie inna. Wolno Ci.
                      Pozdrawiam
                      • Gość: stan Re: mielismy 'raj' na ziemi IP: vance* / 142.30.229.* 16.11.02, 21:11
                        "Nie wszyscy pracownicy Huty Szkła "Biaglass" wierzą, że wejście syndyka do
                        zakładu jest szansą na uratowanie miejsc pracy. Boją się myśleć, jaki los
                        spotka ich rodziny. Huta zalega im z wypłatą poborów za prawie cztery miesiące.

- To moja pierwsza praca - mówi z rezygnacją w głosie pani Ania z produkcji. -
                        Mój mąż też tu pracuje. Takich małżeństw, które się w hucie poznały, pożeniły,
                        jest naprawdę dużo. Co teraz z nami będzie? Nie mamy innych dochodów. Czy ktoś
                        uwierzy, że od trzech miesięcy próbuję zebrać pieniądze na buty dla swojego
                        dziecka i jeszcze mi się to nie udało? Czynsz już od dawna opłacamy z emerytury
                        teścia. Wstydzę się tego, ale jakie mam wyjście? Dobrze, że mamy teściów, bo co
                        by się z nami stało?"

• Gość: Krzysztof Re: mielismy 'raj' na ziemi IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 16.11.02, 23:13
                          Stan jestes hipokryta grzejacym tylek w Kanadzie. Pracownicy Biaglasu nic cie
                          nie obchodza. Niedobrze mi sie robi jak czytam te twoje wypociny na temat
                          wspanialosci komunizmu. Widac za malo ludzi pomordowano (chociazby w obecnym
                          kinie Ton czy Sadzie Apelacyjnym przy Mickiewicza), zeby cos do ciebie dotarlo.
                          Chyba ze sam byles ubekiem, ktory zwial gdzie pieprz rosnie jak okazalo sie ze
                          sila narodu sflaczala.
                          • Gość: ................. Re: mielismy 'raj' na ziemi IP: *.sympatico.ca 17.11.02, 03:11
                            Przedtem mordowali, a dzisiaj sami umieraja. Co lepsze?
                          • Gość: ................. Re: mielismy 'raj' na ziemi IP: *.sympatico.ca 17.11.02, 03:13
                          • Gość: ................. Re: mielismy 'raj' na ziemi IP: *.sympatico.ca 17.11.02, 03:14
                            • Gość: stan Re: mielismy 'raj' na ziemi IP: 64.114.128.* 17.11.02, 04:55
                              Usmolony górnik z biedaszybu zaniósł się długim kaszlem. Trochę od pylicy,
                              trochę od dymu z papierosa. Widać, że przemawia przez niego wielkie
                              rozgoryczenie, bo nie żałuje ostrych słów: – Za komuny rządziły w mieście
                              trzy kopalnie: Thorez, Wałbrzych i Victoria. Pełną parą pracowały
                              elektrociepłownia, koksownia, liczne warsztaty; silna była odzieżówka. Do
                              czasu, jak, k...a mać, na własnych garbach wynieśliśmy do władzy takiego
                              jednego sk...a z Matką Boską w klapie. Miał mądrych pomagierów, to i naród
                              zbajerował, wywiódł na manowce. Tak z dnia na dzień dziadami nas zrobił, a
                              sam żyje jak król Na Polance! A my mamy drugą Japonię...
                              na „kopalince”!...
                            • Gość: Krzysztof Re: mielismy 'raj' na ziemi IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 17.11.02, 10:11
                              Gość portalu: ................. napisał(a):

> Przedtem mordowali, a dzisiaj sami umieraja. Co lepsze?

w ten sposob mona wszystko usprawiedliwic. Wszystkie zbrodnie i wszystkie
                              okrucienstwa!!! Wg ciebie dobrze sie dzialo, prawda? A to, ze ktos stracil w
                              komunistycznych wiezieniach pol rodziny, to juz cie nie obchodzi. Przestan
                              chrzanic mi o wspanialosci tego chorego systemu. Zwlaszcza, ze od lat siedzisz
                              za granica. Czy ty nie widzisz ile hipokryzji kryje sie w twoich wypowiedziach?
                              Wymiotowac mi sie chce na taki interesowny relatywizm. Znalezli sie Stan i
                              Wielokropek kanadyjscy obroncy Stalina i Lenina...
                              • Gość: mały Re: mielismy 'raj' na ziemi IP: *.osiedle.net.pl 17.11.02, 16:09
                                Zastanawiam się gdzie i kto was uczył historii. Wadomo przecież że zasobnośc
                                narodu to praca wielu pokoleń. W przypadku Polski proces ten na wiele lat
                                zatrzymany. To właśnie Komunizm tak chwalony przez Stana doprowadził do tej
                                sytuacji i nędzy wielu rodzin. Daliście przykład chleba ponoć tak trudno
                                dostępnego w latach PRL, a dlaczego tak było? A dlatego że jego produkacja była
                                dotowana i ograniczona wielkością dotacji z jednej strony, a z drugiej jego
                                nierealnie niska cena powodowała że chodowcy zwierząt wykupowali go na karmę bo
                                był tańszy od surowego zboża. Dzis chleba nikt nie dotuje i jest powszechnie
                                dostępny. Wiadomo też że tempo postempu technologicznego wzrosło wielkrotnie
                                Np: od wynalezienia silnika parowego do spalinowego mineło 50 lat a od
                                spalinowego do elektrycznego juz tylko 25 lat itd. Narody które nie miały tego
                                raju o ktorym mowi Stan mogły stopniowo gromadzoc środki i przystosowywac się
                                do zmian. My poprzez odbieranie ludziom ich dorobku i dotowanie chleba i innych
                                produktow tej szansy zostaliśmy pozbawieni. Utrzymując zakłady pracujące w nie
                                efektywnych technologiach zjadaliśmy nasza przyszłość. Pada tu przykład huty
                                szkła. Tak kiedyś jej produkacja była rozchwytywana a dlaczego? Bo była to
                                ręczna i posiadajaca piękne wzornictwo. Jest taka i teraz,to dlaczego ma
                                trudności ze zbytem? Ano ma bo główny surowiec(gaz) przestał byc dotowany i
                                pomimo że wyrób jest piekny to nie sprzedawalny. Bo konkuruje z produkcja może
                                gorszą ale bardzo tanią, wykonywą na automatach.
                                Dodatkowo my jestesmy w okresie gwałtownych przemian i dostosowania naszego
                                przemysłu do technologii XXI wieku.A to sa olbrzymie koszty. Poruwnajcie sie z
                                Niemcami,które od 10 lat ładują w byłą NRD ponad 500 miljardów marek rocznie i
                                efekty maja znacznie gorsze od Polski.W krajach zachodu tez ten proces trwa
                                ale dotyczy on średnio 10,15% zakladów a unas musimy dokonac tego w stosunku do
                                90%. Jakże inna to skala.A środki własne ludności? Poza wąską grupą oligarchów
                                postkomunistycznych , którzy mając dostęp do władzy przejeli większośc
                                znaczącego majątku, dziś dokonuja spektakularnych bankructw aby uzyskac
                                dodatkowe świadczenia od panstwa.(Ustawa oddłużeniowa i abolicja podatkowa).
                                Panie Stan zastanow się co wychwalasz, bo system o którym mowisz był systemem
                                zbrodniczym nie tylko za dokonywane mordy polityczne, grabierze. Dokonał on
                                zanacznie straszniejszej rzeczy a mianowicie pozbawił naród jego dorobku i
                                zepchnął w skraj nędzy miliony ludzi.
                                Utopja jest twierdzenie że coś może być zadarmo. Za takie myślenie dziś
                                przychodzi nam płacic rachunki, ala wielu rodzin zbyt wysokie.
                              • Gość: ................. Re: mielismy 'raj' na ziemi IP: *.sympatico.ca 17.11.02, 19:43
                                Gość portalu: Krzysztof napisał(a):

> w ten sposob mona wszystko usprawiedliwic. Wszystkie zbrodnie i wszystkie
                                > okrucienstwa!!! Wg ciebie dobrze sie dzialo, prawda? A to, ze ktos stracil w
                                > komunistycznych wiezieniach pol rodziny, to juz cie nie obchodzi. Przestan
                                > chrzanic mi o wspanialosci tego chorego systemu. Zwlaszcza, ze od lat
                                siedzisz
                                > za granica. Czy ty nie widzisz ile hipokryzji kryje sie w twoich
                                wypowiedziach?
                                >
                                > Wymiotowac mi sie chce na taki interesowny relatywizm. Znalezli sie Stan i
                                > Wielokropek kanadyjscy obroncy Stalina i Lenina...
                                * Zbrodni w zaden sposob nie da sie usprawiedliwic, jezeli
                                faktycznie byla zbrodnia. W Polskich wiezieniach gineli dosc
                                czesto zdrajcy (zaznaczam: z punktu widzenia wladzy), ktorzy brali
                                pieniadze z Zachodu, ktorzy robili wszystko by zniszczyc ten
                                system. Czy uwazasz ze jezeli jeden spokojny czlowiek produkowal
                                cos w swoim kraju dla ogolnego dobra, a drugi to niszczyl, nie
                                powinien byc ukarany za to? Udalo im sie to ostatecznie osiagnac.
                                Doprowadzili kraj do bankrupcji, poprzez obietnice ludziom ze im
                                zrobia Japonie gdy zmienia system. Walesy i jemu podobni
                                przekupni, sprzedali go za bezcen. Pieronki z rzadzacymi dzisiaj
                                Zydami sprzedaja suwerennosc kraju od wiekow wywalczana Unii
                                (przynajmniej ja tak to widze). Polska obecna nie nalezy do
                                Polakow. Zreszta, nie tylko obecna. Chce mi sie przypomniec stare
                                zydowskie powiedzenie przedwojenne: "Wasze ulice nasze kamienice".
                                Dzisiaj jest dokladnie to samo. Jezeli ktos naiwny liczy na to,
                                ze nastapi poprawa i dobrobyt mu stworza, to sie grubo myli
                                (oczywiscie mam na mysli tego, ktory nie nalezy do smietanki).
                                Ja widze co znaczy i co ma robotnik w Kanadzie, USA,
                                Niemczech, Polsce........ Powiem Ci co. Ma to, ile mu chca dac,
                                nie to na co on tak naprawde zasluguje. Od niego zas chca i
                                wymagaja wszedzie i zawsze to maksimum. Oczywiscie postep
                                technologiczny nie pozwoli na zastoj kraju, to trzeba odrazu
                                uwzglednic, i ze tak powiem zludna poprawa bedzie widoczna, ale
                                robotnik jest i pozostanie niestety smieciem. Co powiesz o
                                dzisiejszych calych rodzinach, ktore maja biede i siedza glodne,
                                czekajace na wyrzucenie na bruk, lub juz tam bedace? Ja je tutaj
                                tez widze, nie musze przyjezdzac do Polski. Nadziei tez zadnej
                                nie maja na lepsze jutro. Komunizmu takiego jaki byl w Polsce
                                nie popieralem i nie popieram, tak wiec zbedne jest tutaj Twoje
                                wciskanie mi tego. Ja inaczej patrze na swiat pomijajac systemy
                                wladzy. Dzisiejszy swiat jest bardzo niesprawiedliwy, byc moze
                                jak nigdy przedtem (a mozliwosci poprawy dobrobytu dla ogolu ma
                                najwieksze jak nigdy dotad). Nie bez przyczyny czekaja go zmiany,
                                bowiem kapitalistyczne checi zeru granic nie maja (to widac w
                                polityce zagranicznej wielu krajow, dominujacych sila pieniadza i
                                "miesni"). Nie te czasy. Dzisiaj jak juz gdzies wczesniej pisalem,
                                slaby narod moze czuc sie silnym (Korea Polnocna tasksamo ma
                                bombe atomowa), dlatego tez uwazam ze w intersie ludzi
                                najbogatszych powinno lezec by sprawiedliwie dzielic bogactwo
                                swiata, ktore oni bezgranicznie (wszedzie gdzie sie tyko da) lupia
                                dla siebie. Pozdrawiam
                                • Gość: Krzysztof Re: mielismy 'raj' na ziemi IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 18.11.02, 19:10
                                  > * Zbrodni w zaden sposob nie da sie usprawiedliwic, jezeli
                                  > faktycznie byla zbrodnia. W Polskich wiezieniach gineli dosc
                                  > czesto zdrajcy (zaznaczam: z punktu widzenia wladzy), ktorzy
                                  brali
                                  >
                                  > pieniadze z Zachodu, ktorzy robili wszystko by zniszczyc ten
                                  > system. Czy uwazasz ze jezeli jeden spokojny czlowiek produkowal
                                  > cos w swoim kraju dla ogolnego dobra, a drugi to niszczyl, nie
                                  > powinien byc ukarany za to? Udalo im sie to ostatecznie
                                  osiagnac.
                                  >
                                  > Doprowadzili kraj do bankrupcji, poprzez obietnice ludziom ze im
                                  > zrobia Japonie gdy zmienia system. Walesy i jemu podobni
                                  > przekupni, sprzedali go za bezcen. Pieronki z rzadzacymi dzisiaj
                                  > Zydami sprzedaja suwerennosc kraju od wiekow wywalczana Unii
                                  > (przynajmniej ja tak to widze). Polska obecna nie nalezy do
                                  > Polakow. Zreszta, nie tylko obecna. Chce mi sie przypomniec stare
                                  > zydowskie powiedzenie przedwojenne: "Wasze ulice nasze kamienice".
                                  > Dzisiaj jest dokladnie to samo. Jezeli ktos naiwny liczy na to,
                                  > ze nastapi poprawa i dobrobyt mu stworza, to sie grubo myli
                                  > (oczywiscie mam na mysli tego, ktory nie nalezy do smietanki).
                                  > Ja widze co znaczy i co ma robotnik w Kanadzie, USA,
                                  > Niemczech, Polsce........ Powiem Ci co. Ma to, ile mu chca dac,
                                  > nie to na co on tak naprawde zasluguje. Od niego zas chca i
                                  > wymagaja wszedzie i zawsze to maksimum. Oczywiscie postep
                                  > technologiczny nie pozwoli na zastoj kraju, to trzeba odrazu
                                  > uwzglednic, i ze tak powiem zludna poprawa bedzie widoczna, ale
                                  > robotnik jest i pozostanie niestety smieciem. Co powiesz o
                                  > dzisiejszych calych rodzinach, ktore maja biede i siedza glodne,
                                  > czekajace na wyrzucenie na bruk, lub juz tam bedace? Ja je
                                  tutaj
                                  >
                                  > tez widze, nie musze przyjezdzac do Polski. Nadziei tez zadnej
                                  > nie maja na lepsze jutro. Komunizmu takiego jaki byl w Polsce
                                  > nie popieralem i nie popieram, tak wiec zbedne jest tutaj Twoje
                                  > wciskanie mi tego. Ja inaczej patrze na swiat pomijajac systemy
                                  > wladzy. Dzisiejszy swiat jest bardzo niesprawiedliwy, byc moze
                                  > jak nigdy przedtem (a mozliwosci poprawy dobrobytu dla ogolu ma
                                  > najwieksze jak nigdy dotad). Nie bez przyczyny czekaja go
                                  zmiany,
                                  >
                                  > bowiem kapitalistyczne checi zeru granic nie maja (to widac w
                                  > polityce zagranicznej wielu krajow, dominujacych sila pieniadza i
                                  > "miesni"). Nie te czasy. Dzisiaj jak juz gdzies wczesniej pisalem,
                                  > slaby narod moze czuc sie silnym (Korea Polnocna tasksamo ma
                                  > bombe atomowa), dlatego tez uwazam ze w intersie ludzi
                                  > najbogatszych powinno lezec by sprawiedliwie dzielic bogactwo
                                  > swiata, ktore oni bezgranicznie (wszedzie gdzie sie tyko da)
                                  lupia
                                  >
                                  > dla siebie. Pozdrawiam

Komunista. Antysemita. Hipokryta. Tchórz. Populista.
                                  • Gość: .................. Re: mielismy 'raj' na ziemi IP: *.sympatico.ca 18.11.02, 19:35

> Komunista. Antysemita. Hipokryta. Tchórz. Populista.
                                    * Bardzo duzo masz do powiedzenia. Pociesze cie. Nie jestes sam.
                                    Takich jak ty jest troche w Polsce, choc jest w niej ciagle
                                    duzo madrych i wartosciowych ludzi. Mnie twoje zaslepienie i
                                    pustota wcale nie dziwi. Wlasnie dlatego ktos toba rzadzi, rzadzil
                                    i bedzie dalej wytyczal ci wskazowki, co zreszta robi (chodzi mi o
                                    twoj rzad, ktory sie ciebie nie slucha lecz obcych). Jak sie nie ma
                                    swoich wartosci i zdania, trzeba skorzystac z cudzych. Zastanawiam
                                    sie tylko i wylacznie nad tym, czy ty rozumiesz znaczenie choc
                                    jednego slowa ktore palcem tu wytykasz? Jakos w zadnym wypadku
                                    one do mnie nie pasuja, pomimo ze w mojej wypowiedzi byli
                                    wspomniani komunisci i Zydzi taksamo (ja zacytowalem ich wlasne
                                    slowa). Ale dla ciebie szkoda mojego czasu i slow. Rozmawiac
                                    trzeba po pierwsze chciec, umiec i wiedziec o czym sie mowi.
                                    Tobie brakuje raczej wszystkiego z powyzej wymienionego.
                                    • Gość: Krzysztof Re: mielismy 'raj' na ziemi IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 19.11.02, 09:53
                                      Gość portalu: .................. napisał(a):

>
                                      >
                                      > > Komunista. Antysemita. Hipokryta. Tchórz. Populista.
                                      > * Bardzo duzo masz do powiedzenia. Pociesze cie. Nie jestes
                                      sam.
                                      > Takich jak ty jest troche w Polsce, choc jest w niej ciagle
                                      > duzo madrych i wartosciowych ludzi. Mnie twoje zaslepienie i
                                      > pustota wcale nie dziwi. Wlasnie dlatego ktos toba rzadzi,
                                      rzadzil
                                      > i bedzie dalej wytyczal ci wskazowki, co zreszta robi (chodzi mi
                                      o
                                      >
                                      > twoj rzad, ktory sie ciebie nie slucha lecz obcych). Jak sie nie
                                      ma
                                      > swoich wartosci i zdania, trzeba skorzystac z cudzych.
                                      Zastanawiam
                                      > sie tylko i wylacznie nad tym, czy ty rozumiesz znaczenie
                                      choc
                                      >
                                      > jednego slowa ktore palcem tu wytykasz? Jakos w zadnym wypadku
                                      > one do mnie nie pasuja, pomimo ze w mojej wypowiedzi byli
                                      > wspomniani komunisci i Zydzi taksamo (ja zacytowalem ich wlasne
                                      > slowa). Ale dla ciebie szkoda mojego czasu i slow. Rozmawiac
                                      > trzeba po pierwsze chciec, umiec i wiedziec o czym sie mowi.
                                      > Tobie brakuje raczej wszystkiego z powyzej wymienionego.

Czy Ty naprawdę nie widzisz jak jesteś zakłamany? Co wg Ciebie znaczą słowa
                                      antysemita i populista?
                                      • Gość: ................ Re: mielismy 'raj' na ziemi IP: *.sympatico.ca 19.11.02, 18:45
                                        Gość portalu: Krzysztof napisał(a):

> Czy Ty naprawdę nie widzisz jak jesteś zakłamany? Co wg Ciebie znaczą słowa
                                        > antysemita i populista?
                                        * A ty jestes zaslepiony, ktory wlasnie nie widzi co sie dzieje. Co
                                        znacza te slowa nie bede ci pisal, gdyz i tak nie zrozumiesz. Juz
                                        ci pisalem, szkoda jest mi mojego czasu na dyskusje z toba, ktorej
                                        w zaden sposob nie stac ciebie bylo w najmniejszym stopniu
                                        prowadzic. Jedynie co potafisz, to bezpodstawnie wytykac komus (mnie
                                        w tym przypadku) palcem. Cenilby to wytykanie taksamo, gdybym
                                        widzial choc cien jego uzasadnienia z twojej strony. A tak,
                                        szczerze mowiac mnie to zwisa.
            • akir Re: mielismy 'raj' na ziemi 18.11.02, 18:55
              Gość portalu: ............... napisał(a):

> W komunizmie naszym musielismy stac w kolejkach by
              > kupic to czy tamto (rzeczy codziennego uzytku), a komunizm
              > chinski zarzuca nas nagromem towaru i to roznorakiego.
              Wlasciwie
              >
              > zarzuca caly swiat.
              Tychyba zwariowałeś Chińskie towary są tak tanie bo materiały sa wydobywane w
              obozach koncentracyjnych, a produkt końcowy wytwarzany przez chłopów którzy
              przebywają w miastach nielegalnie (nie maja prawa do pobytu w mieście) w
              zwiazku z tym ich praca jest bardzo tania.

Czasem mnie przerażasz.
              • Gość: .................. Re: mielismy 'raj' na ziemi IP: *.sympatico.ca 18.11.02, 19:50
                akir napisał:

> Gość portalu: ............... napisał(a):
                >
                > > W komunizmie naszym musielismy stac w kolejkach by
                > > kupic to czy tamto (rzeczy codziennego uzytku), a komunizm
                > > chinski zarzuca nas nagromem towaru i to roznorakiego.
                > Wlasciwie
                > >
                > > zarzuca caly swiat.
                > Tychyba zwariowałeś Chińskie towary są tak tanie bo materiały sa wydobywane
                w
                > obozach koncentracyjnych, a produkt końcowy wytwarzany przez chłopów którzy
                > przebywają w miastach nielegalnie (nie maja prawa do pobytu w mieście) w
                > zwiazku z tym ich praca jest bardzo tania.
                >
                > Czasem mnie przerażasz.
                >
                * Jezeli tak duzo wiesz i piszesz tu o jakichs obozach
                koncentracyjnych to dlaczego je w koncu popierasz? Popierasz w ten
                sposob, bo kupujesz ich towar? Moze nie Ty dokladnie, ale Twoj
                sasiad, kolezanka itd. Wygladaloby na to, ze demokratyczna Ameryka
                z Unia lacznie tez wspiera chinskie obozy koncentracyjne (to
                zgodnie z Twoim mysleniem tak by bylo w nazwie), poprzez ubieranie
                sie w chinskie ciuchy, buty, kupowanie narzedzi a nawet jedzenia.
                Nie stac Ciebie odnotowac prawdy wszystkim znanej, widzianej na
                wlasne oczy codziennie. A moze do sklepow obecnie nie zachodzisz?
                Wtedy wybacz. Jest tylko przykroscia Twoja zatwardzialosc i
                swiadczy duzo o Tobie. Chinski towar jezeliby byl wybrakowany,
                nikt by go tutaj nie kupil, bo i po co. Byc moze, i wg. mnie
                nie jest najlepszy, ale ja naprawde mam watpliwosci czy Ciebie
                stac na lepszy. Stac- mam na mysli po pierwsze cos lepszego
                zrobic, a po drugie - kupic w sklepie, za potrojnie wieksza cene.
    • Gość: liberał Re: mielismy 'raj' na ziemi IP: *.iig.pl 17.11.02, 16:57
      słuchajcie, "stan" nas podpuszcza.to niemożliwe,żeby ktoś był aż tak głupi...
      to prowokacja,żart.stan powiedz,że sie zgrywasz,razem się pośmiejemy....
      • Gość: stan Re: mielismy 'raj' na ziemi IP: 64.114.128.* 18.11.02, 05:03
        pisze z moich wlasnych doswiadczen, ja tez myslalem ze np.kanada do fajny kraj,
        no i na poczatku to bylo ok ale pozniej sie okazalo ze to wszystko bujda a po
        40 stce liczy sie tylko zapewniona przyszlosc a nie frazesowe idealy o tak
        zwanej "niezaleznosci" takze doszlem do wniosku ze komunism byl dobry ale go
        ludzie wykonczyli bo sie do niego nie naddaja
    • taka-sobie Re: mielismy 'raj' na ziemi 18.11.02, 20:18
      Gość portalu: stan napisał(a):

> tak sie zastanawiam mieszkajac przez dlugi czas w zachodniej kanadzie o
      mojej
      > beztroskiej mlodosci w PRL.
      >
      > do 1 szego secretarza zawsze sie mozna bylo dostac i chlop wszystko
      > zalatwil...
      >
      > ludzie mieli prace i dzieci sie wychowywaly bo rodzice sie nie martwili o
      > przyszlosc poniewarz partia myslala o tym
      >
      > co roku jezdzilem na kolonie a potem jak doroslem to mialem wakacje
      >
      > wszyscy mieli dostep do wysrszych studii ale to nie bylo doceniane poniewarz
      > robotnik zarabial tyle samo co doktor
      >
      > no ale to sie kapitalistom w usa nie podobalo i zaczeli finansowac walese i
      > solidarnosc ...
      >
      > walesa potem kupil fabryke makaronu przez swoja zone za dpol darmo a teraz
      > liczy kase i sie smieje...
      >
      > a biednych coraz wiecej a ludzie na chodnikach umieraja

Stan z Twojej wypowiedzi wynika, ze popierasz komune, ja mam wspanialsze
      wspomnienia z tego okresu niz wyjazdy na kolonie, ale wole wolnosc niz byc
      sterowana.

walesa potem kupil fabryke makaronu przez swoja zone za dpol darmo a teraz
      > liczy kase i sie smieje...

zapomniales dodac ze dostal tez Nobla, a kto tobie zaluje otworzyc jakis
      biznes i smiac sie z Walesy?

> wszyscy mieli dostep do wysrszych studii ale to nie bylo doceniane poniewarz
      > robotnik zarabial tyle samo co doktor

Polska rzeczywistosc-teraz wcale nie jest lepiej, no ale ... lepiej byc
      bezrobotnym po studiach niz robolem z czarnymi rekoma

> ludzie mieli prace i dzieci sie wychowywaly bo rodzice sie nie martwili o
      > przyszlosc poniewarz partia myslala o tym

prace-ale za ile? Juz poruszyles ten watek! Moja sasiadka ledwo wiazala koniec
      z koncem choc jej maz byl dyrektorem szpitala a ona jakas kadrowa (3 dzieci
      slanialo sie z niedozywienia)

> a biednych coraz wiecej a ludzie na chodnikach umieraja

komuna nie chciala pokazac prawdziwej biedoty, i chociaz nie bylo bezdomnych
      to tak naprawde nie wiadomo jak bylo naprawde

> co roku jezdzilem na kolonie a potem jak doroslem to mialem wakacje

bo tak kazali

> tak sie zastanawiam mieszkajac przez dlugi czas w zachodniej kanadzie o
      mojej

a czy w Kanadzie nie ma w swoim rodzaju jakiejs komuny? Mysle ze tak, ten kraj
      nieudacznikow sterowany jest przez USA.
      • Gość: ................ Re: mielismy 'raj' na ziemi IP: *.sympatico.ca 18.11.02, 20:31
        Kanada jest przeciez kolonia amerykanska. Chodzi mi oczywiscie o
        kase, gdy uzywam slowa "amerykanska". Do zwyklego szaraka w USA,
        nawet dosc czesto jakis ogrodek nie nalezy, nie mowiac juz o
        kraju, wielkosci Kanady. A Amerykanie steruja. Oj, jeszcze jak
        steruja. W Bialymstoku tego nie widza, widocznie za duze miasto
        do operacji. Pozdrawiam
        • Gość: elke Re: mielismy 'raj' na ziemi IP: *.dip.t-dialin.net 18.11.02, 20:35
          Gość portalu: ................ napisał(a):

> Kanada jest przeciez kolonia amerykanska. Chodzi mi oczywiscie o
          > kase, gdy uzywam slowa "amerykanska". Do zwyklego szaraka w
          USA,
          >
          > nawet dosc czesto jakis ogrodek nie nalezy, nie mowiac juz o
          > kraju, wielkosci Kanady. A Amerykanie steruja. Oj, jeszcze jak
          > steruja. W Bialymstoku tego nie widza, widocznie za duze
          miasto
          > do operacji. Pozdrawiam

Juz sie z Toba kiedys mialam okazje "sprzeczac", nie rozumiem dlaczego tak nie
          lubisz USA? Moge tak powiedziec?

Mieszkalam w Kanadzie przez 15 lat i 6 w USA - nie mozna porownac tych dwoch
          krajow.

Pozdrawiam
          • Gość: .................. Re: mielismy 'raj' na ziemi IP: *.sympatico.ca 18.11.02, 20:47
            Ja tez mieszkalem w obu i dalej mieszkam w jednym z nich. Nie
            lubie polityki zagranicznej USA. Nic nie mam do zwyklych ludzi
            obu narodow, ktorych mocno szanuje. To tyle. Pozdrawiam
            • Gość: buba Re: mielismy 'raj' na ziemi IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 19.11.02, 12:49
              Drogi Wielokropku,
              nareszcie mnie olśniło. Ty rzeczywiście nie nalezałeś do PZPR. Ty należałeś do
              KPzB!.
              • Gość: ................ Re: mielismy 'raj' na ziemi IP: *.sympatico.ca 19.11.02, 18:53
                A Ty najwidoczniej nie wiesz do jakiej masz sie zapisac, stad
                Twoj problem. Pociesze Cie, choc smutnie - wyboru wielkiego nie
                masz, tzn. chcialem powiedziec "dobrego".
        • Gość: Rodzina Re: mielismy 'raj' na ziemi IP: *.pool.mediaWays.net 15.12.02, 10:08
          Gosc zalatw sobie program "stragonos"
    • Gość: Hm Re: mielismy 'raj' na ziemi IP: *.twi.com 14.12.02, 01:39

A jak jest w Kanadzie?
      • Gość: stan Re: mielismy 'raj' na ziemi IP: 64.114.128.* 15.12.02, 05:49
        dokladnie sie zapytaj to odpowiem
        • Gość: Hm Re: mielismy 'raj' na ziemi IP: *.twi.com 16.12.02, 19:54
          "tak sie zastanawiam mieszkajac przez dlugi czas w zachodniej kanadzie o mojej
          beztroskiej mlodosci w PRL..."
          Moje pytanie jest - A jak jest w Kanadzie? Czy tez beztrosko? Czy tez darmowe
          wakacje...Czy politycy moze nie koniecznie maja fabryke makaronu ale...cos tam
          innego...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka