Dodaj do ulubionych

mieszkanie w płycie czy cegle?

IP: *.csk.pl 05.02.06, 15:16
Witam.
Potrzebuję pomocy. Całe życie mieszkałam w domu.. aż los postanowil mnie
przeniesc do miasta:) Chcemy kupic mieszkanie 2 lub 3 pokojowe. I pojawia sie
problem.. Tak do końca nie mamy pojecia co jest lepsze, czy płyta, czy moze
stara cegła? Bo nowa cegła jest duzo drozsza.. Bardzo prosilabym o jakies
rady.. na co zwracac uwagę; na Wasze doświadczenia z mieszkania w takich
miejscach... Może ktoś z Was był w takiej samej sytuacji... Planujemy na
mieszkanie przeznaczyc ok 120-130 tys. Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: kawelin Re: mieszkanie w płycie czy cegle? IP: *.csk.pl 05.02.06, 15:21
      piszesz o cegle która była jeszcze przed płytą,
      to bardzo stare mieszkania, koniecznie sprawdzić stan takiego mieszkania,
      bo można nieźle wdepnąć
      • Gość: nikta Re: mieszkanie w płycie czy cegle? IP: *.csk.pl 05.02.06, 15:26
        myslily nie tylko o starej cegle.. ale majac taka kwote mamy do wyboru: kupic
        mieszkanie w nowej cgle i poczekac az sie dorobimy kasy na remmont, lub kupic
        mieszkanie w starej cegle lub w plycie i je od razu wyremontowac.
        • Gość: kawelin Re: mieszkanie w płycie czy cegle? IP: *.csk.pl 05.02.06, 16:26
          remont ogólnobudowlany to pestka w porównaniu z wymiana rur ogrzewania, cieplej
          i zimnej wody, gazowych czy kanalizacji, często również instalacji elektycznej,
          to może w sumie wynieść dożej niż zamówienie na budowę nowej chałupy, poważnie
          piszę
    • andrzej.sawa Re: mieszkanie w płycie czy cegle? 05.02.06, 17:21
      Postaw sobie własne,bo nerwy stracisz na wspólnoty czy spółdzielnie!
      • Gość: idzikczortu Re: mieszkanie w płycie czy cegle? IP: *.cable.mindspring.com 05.02.06, 17:48
        Na pytanie jaki material budowlany jest lepszy - plyta czy cegla - to odrazu
        odpowiem, iz lepsza jest cegla.
        Ale, jak tu slusznie inni podpowiadaja, trzeba zobaczyc na wlasne oczy jaka to
        cegla. Cegly bowiem uzywano jako budulca w Bialymstoku (z wylaczeniem palacu
        Branickich), juz od XIX-go wieku i takie prawdziwie stare cegly nie sa juz dzis
        dobre. Jednakze, cegly ponad 50-cio letnie jezeli byly dobrze "wypalone" w
        czasie produkcji sa ciagle jeszcze lepsze od tzw., "wielkiej plyty" produkowanej
        w latach 70-tych i 80-tych ktorej jakosc, juz wtedy, wolala o pomste do nieba.
        Podobnie wyjatkowo klopotliwa jest naprawa czy wymiana instalacji
        wodno-kanalizacyjnej w wielkiej plycie.
        • Gość: nikta Re: mieszkanie w płycie czy cegle? IP: *.csk.pl 05.02.06, 19:23
          Dzieki za pomoc.
          Własny domek pewnie że bym chciala:)...ale moze za jakis czas... jak oboje z
          mezem nabierzemy trohce stazu i "dorobimy sie" na niego.. bo wlasny dom to
          niestety troszke wieksze wydatki jednorazowe... a tu trzeba umiec oszczedzac...
          Jako mlode, docierajace sie malzenstwo jeszcze tej sztuki nie opanowalismy na
          tyle..by budowac wlasny dom...
          A a pro po tych nowych mieszkan ktorych nie ma, a mozna kupic... Orientujecie
          sie gdzie takich szukac?, Jakie firmy itp?
          • czachurek Re: mieszkanie w płycie czy cegle? 06.02.06, 01:06
            > A a pro po tych nowych mieszkan ktorych nie ma, a mozna kupic... Orientujecie
            > sie gdzie takich szukac?, Jakie firmy itp?

W czwartek kupilem w Wersalu mieszkanie na KEN - wolali sobie 2375zl/m2. Obawiam
            sie, ze taniej sie juz w nowym budownictwie nie znajdzie. Wszystkie kolejne ceny
            sa od ok. 2600zl/m2 do 2900zl/m2..

Chyba "Srodmiescie" na Warszawskiej mialo do oddania na wrzesien tego roku
            dobudowywana klatke przy Zwyciestwa - ceny byly w miare przyzwoite, w granicach
            2500.. i wszystko bylo wolne. Tylko widok z okien sredniawy i malo miejsca do
            parkowania.

Jaz-Bud i Instal maja mieszkania od 115-120tys zl (ok. 40m2).. z tym ze Jaz-Bud
            oddaje bloki we wrzesniu tego roku, zas Instal 2007 i 2008.

Jaz-Bud buduje sie na Cichej (tuz obok uczelni na Cieplej, za xero) - wiec
            miejsce jest swietne, bo to centrum i wszedzie blisko. Ale gdy pytalem mieli
            wolne tylko V pietro.. wiec tak sobie. Dodac do tego zsyp na smieci i robactwo..
            oj.. to nie dla mnie..

Instal buduje w nieco gorszym otoczeniu bo na Prowiantowej.. i o ile moze nie
            jest tam najpiekniej ale da sie z tym zyc, to nowo budowany kosciol, ktory
            niemal dotyka do placu budowy odstraszyl mnie na dobre.. Juz sobie wybrazam
            niedzielny poranek z biciem dzwonow od 6 rano.. brrrr..

Wszystkie firmy zapowiadaja nowe inwestycje na marzec-kwiecien tego roku, wtedy
            maja pojawic sie jakies plany. Narazie nowo budowane bloki sa przebrane z
            najciekawszych ofert mieszkaniowych.. pozostaje ew. rynek wtorny, od ktorego ja
            wolalem stronic ;) Musisz tez brac pod uwage, ze ceny caly czas ida w gore -
            obecnie oddawane bloki zaczynaly sie od 2300.. te kwietniowe maja byc podobno od
            2800.. i tylko cale szczescie ze nie wprowadza 22% stawki VAT na budownictwo w
            z koncem 2007 roku.
            • andrzej.sawa Re: mieszkanie w płycie czy cegle? 06.02.06, 04:07
              A sam nie pomyślisz o budowaniu?Za trudno?
              To nie płacz!!!!
              • czachurek Re: mieszkanie w płycie czy cegle? 06.02.06, 09:14
                Buty sobie sam szyjesz podobnie jak ubrania.. nie mowiac juz o pieczeniu chleba
                czy pozyskiwaniu mleka? Spoko.. to i pewnie sobie blok zbudowales..
    • madzia1708 ja mieszkałam 05.02.06, 19:33
      w bloku dwudziestokilkuletnim na Dojlidach. Nie mam żadnych zastrzeżeń poza
      tym, ze ściany i podłogi trzeba było równać no i wymienić okna, bo było coś w
      typie bloku przy Alternatywy 4

Jak masz wybrać miedzy płytą, a cegłą, to zdecydowanie cegła. Myślę, ze każdy
      Ci to powie.

Co do nowych mieszkań, to też różnie bywa. Ściany potwornie pękają, znam też
      przypadek okropnego grzyba w takim nowym, super bloczku

Znajdziesz coś na pewno :O)
      Pozdrawiam i powodzenia
    • kalasanty76 Re: mieszkanie w płycie czy cegle? 05.02.06, 19:38
      ja mieszkalem na bialostoczku w bloku z plyty (rok oddania 1981). Bylo ok. z
      kolei na piasta w bloku z plyty bylo tragicznie. slychac na czwartym pietrze
      placzace dziecko na pierwszym pietrze. Moja siostra ma mieszkanie z cegly (rok
      1998 albo 99). beznadziejnie. slychac wszystko.
      nie ma reguly
      powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka