Dodaj do ulubionych

Prawosławni na Podlasiu to Polacy

12.02.06, 11:13
Prawosławni z Podlasia byli kiedyś katolikami ale w czasie zaborów zmuszeni
byli przejść na prawosławie (po drodze zlikwidowano im język
ojczysty polski z świątyń) natomiast etniczni Ukraińcy z Ukrainy byli zawsze
od chrztu Rusi prawosławnymi a nie katolikami, TO CHYBA PROSTE? dlatego
uważam że pan Pidlaszczuk albo jest zrusyfikowanym Polakiem który powinien
wrócić do swych piastowskich korzeni albo emigrantem zarobkowym z Ukrainy,
który zaczyna pouczać swoją przybraną ojczyznę i jątrzyć wśród spokojnych
mieszkańców Podlasia.
Obserwuj wątek
    • kamilar Re: Prawosławni na Podlasiu to Polacy 12.02.06, 11:15
      A ja myślę, że prawda jest po środku. No chyba, że ktoś dysponuje drzewem gen.
      rodzniny aż o 10 wieków wstecz:)
    • pierwsza_lepsza Re: Prawosławni na Podlasiu to Polacy 12.02.06, 11:15
      Sergiusz Piasecki Polak prawosławny. Pewnie podobnie wyglądała historia życia
      dziadków Pidlaszczuka.
      www.magwil.lt/archiwum/2005/wmw-7/sierpien-20.htm
    • Gość: .......... Re: Prawosławni na Podlasiu to Polacy IP: *.stnet.pl 12.02.06, 11:21
      zaczynasz jakas bezsensowna dyskusje. oczywiscie ze prawosławni mieszkajacy w
      Polsce sa Polakami. To tylko szowinisci uzurpuja sobie prawa do przyklejania ich
      jakims innym narodom. Podobnie mozna powiedziec ze katolicy polscy sa Włochami.
      A w kwestii tego nawracania i ewolucji wyznań chrzescijańskich proponuje abys
      zerkneła na jeden z najstarszych zabytków sztuki sakralnej jakim sa słynne
      "drzwi gnieznieńskie" wtedy zrozumiesz w która strone przesuwało sie nawracanie
      na słuszniejsze wyznania zanim napiszesz jakas wyssana z palca głupote .
      • Gość: lubiący prawdę Re: Prawosławni na Podlasiu to Polacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 17:26
        pierwsza_lepsza napisała:
        "Prawosławni z Podlasia byli kiedyś katolikami ale w czasie zaborów zmuszeni
        byli przejść na prawosławie"

Tej teorii zaprzeczają fakty i dowody: np cerkiew w Grodnie z XIII wieku czy nawet w Supraślu z roku 1500 (jak tez wiele innych na Podlasiu)
        Niech pierwsza_lepsza napisze, jakie to były wtedy zabory ?
        • andrzej.sawa Re: Prawosławni na Podlasiu to Polacy 12.02.06, 17:47
          Może trochę mniej zacietrzewienia,a więcej wiedzy.
          Na obecnym terytorium Polski mamy głównie:
          1,katolików
          2,protestantów
          3,prawosławnych
          4,unitów
          A narodowości:
          1,Polaków
          2,Litwinów
          3,Ukraińców
          4,zdaniem wielu należy jeszcze wymienić Bojków i Łemków
          5,Białorusinów
          Na interesującym nas obszarze obecnej wchodniej Polski jeszcze muzułmańscy Tatarzy.
          Każdy kto zna historię ostatnich 300 lat nie jest zdziwiony,że na przykład na
          Śląsku Cieszyńskim Polacy zwykle byli ewangielikami,a Niemcy katolikami.Wiele
          jest rzeczy dziwnych.Mieszanka narodowo - religijna zadziwia.
          Nie wiem dlaczego upraszczacie i zapominacie,że są prawosławni Polacy i
          katoliccy Ukraińcy i mnóstwo innych kombinacji.
    • pawcio21 Re: Prawosławni na Podlasiu to Polacy 12.02.06, 17:47
      a ja czuje sie znów zmuszony odowiedzieć na ten jakze ciekawy temat:)

otóz jak próbowałem przekazac romkowi pidlaszukowi prawosławni na Podlasiu nie
      są ani ukraincami ani białorusinami..są Polakami wyznania prawosławnego. i tyle..

• androx Re: Prawosławni na Podlasiu to Polacy 12.02.06, 17:52
        Są Polakami w sensie obywatelami Polski.
        • andrzej.sawa Re: Prawosławni na Podlasiu to Polacy 12.02.06, 18:21
          Oczywiście w tym sensie tak,ale w sensie narodowym są .....i tak ich też nazywajmy.
    • pidlasze Koltunizm i Ciemnogrod 12.02.06, 18:27
      Dlaczego dyletanci/prowokatorzy maja akurat najwiecej do powiedzenia na takie
      tematy o ktorych niewiele wiedza????

pierwsza_lepsza napisała:
      > Prawosławni z Podlasia byli kiedyś katolikami ale w czasie zaborów zmuszeni
      > byli przejść na prawosławie (po drodze zlikwidowano im język
      > ojczysty polski z świątyń)

Jak powszechnie wiadomo, (tym ktorzy ciekawili sie chociaz w minimalnym
      stopniu histora) w swoim czasie - 1596, prawoslawnym narzucono Unie Brzeska...
      Stad nazwa - unici. Nigdy jednak nie stali sie katolikami, gdyz zachowali oni
      swoj wschodni bizantyjski) obrzed, a praktycznie jedynym osiagnieciem owej
      umowy... bylo uznanie zwierzchnictwa papierza jako glowy calego kosciola
      chrzescijanskiego! Nie trwalo to relatywnie dlugo, gdyz carat, zlikwidowal
      Unie w pierwszej fazie zaborow!!! Przetrwala ona jednak do dnia dzisiejszego
      w "Galicji" gdzie glownie Ukraincy i Slowacy (ale nie tylko!) pozostali przy
      tym sztucznym tworze pod nazwa grekokatolikow, lub jak niektorzy okreslaja
      (moim zdaniem blednie) "katolikow obrzadku wschodniego"!!????!

pierwsza_lepsza dalej dywaguje:
      > natomiast etniczni Ukraińcy z Ukrainy byli zawsze
      > od chrztu Rusi prawosławnymi a nie katolikami, TO CHYBA PROSTE? dlatego
      > uważam że pan Pidlaszczuk albo jest zrusyfikowanym Polakiem który powinien
      > wrócić do swych piastowskich korzeni albo emigrantem zarobkowym z Ukrainy,
      > który zaczyna pouczać swoją przybraną ojczyznę i jątrzyć wśród spokojnych
      > mieszkańców Podlasia.
      Niech mi teraz osoba ta odpowie, dlaczego prawoslawni przodkowie nasi, nigdy
      nie spiewali: Roty, Boze cos Polske..., Sto Lat.. - ale spiewali w
      zrusyfikowanej cerkwi "Mnohaja Leta", dlaczego nie obchodzili uroczyscie
      imienin - jak katolicy, swietowali to raczej jako uroczystosc religijna patrona
      w cerkwi! Przywiazywali natomiast niebagatelna wage do dnia urodzin, ktory byl
      obchodzony rownie uroczyscie...
      • andrzej.sawa Re: Koltunizm i Ciemnogrod 12.02.06, 19:21
        Znasz historię, to powiedz kiedy władze carskie zlikwidowały ostatnią diecezję
        unicką.Podaj konkretną datę i udowodnij,że to była pierwsza faza zaborów.
        Czy ktokolwiek nazywa unitów katolikami?O co Ci chodzi?
        • pidlasze Re: Koltunizm i Ciemnogrod 12.02.06, 19:42
          > Czy ktokolwiek nazywa unitów katolikami?O co Ci chodzi?

Umiesz czytac ze zrozumieniem???
          Chyba cytuje kto nazywa unitow katolikami....w wersach 3-4. :)
          O co Ci chodzi?

PS. Tak jak Unie wprowadzano nie wszedzie jednoczesnie, tak ja i anulowano....
          • trykot2 Re: Koltunizm i Ciemnogrod 12.02.06, 19:56
            Kiedys na Podlasiu wszyscy prawosławni byli katolikami, a wszyscy obecni
            katolicy wyznawali prawosławie, ale przyszedł lodowiec i wszystko
            poprzestawiał. Przyjdzie kolejny i wszystko wróci na wczesniejsze miejsce.
          • andrzej.sawa Re: Koltunizm i Ciemnogrod 12.02.06, 19:57
            Data-to tak trudno.Rok1874 diecezja chełmsko-poleska.To chyba nie początek zaborów.
            Śmieszne jest zdziwienie nazwą grekokatolicy,oni tak się nazywają.W Polsce
            zwykle nazywają się oni po prostu inici.
            Z samą Unią też nie jest tak prosto.Wtedy nie było demokracji,ciekawe dlaczego
            nie napisałeś ile trupów kosztowała likwidacja Unii przez władze
            carskie.Wyznanie i obrządek były narzucane,a nie w drodze referendum,a więc
            rozmaite zdarzenia podobne do Unii były chyba normą.Zresztą akurat z Unią jest
            problem dla prawosławia,bo to jednak w Rzymie byli następcy św.Piotra i jednak
            jest większa ciągłość w Rzymie,a więć są pewne podstawy do nazywania Unii
            powrotem do jedności chrześcijaństwa.
          • Gość: idzikczortu Re: Koltunizm i Ciemnogrod IP: *.cable.mindspring.com 12.02.06, 20:12
            A coz to za pytanie "...czy prawoslawni to polacy?..."
            Takie pytanie moze zadac ktos kto nigdy nie wychynal nosa poza swoja waska
            uliczke na skraju lasu. I to w czasie gdy co drugi dzien czytamy np., o Iraku,
            ktorego mieszkancy sa wyznawcami roznych odmian Islamu (vide: Szyici i Sunnici),
            a takze calego spektrum innych religii od Katolicyzmu az po Zoroastrianizm przy
            czym wszyscy oni uzywaja jako jezyka ojczystego - arabskiego o skladni i
            akcencie irackim.
            Moje obruszenie ma swoje zrodlo w rozmowach ktore prowadzilem ze swoim
            przyjacielem - polakiem wyznania prawoslawnego a ktory co pewien czas informowal
            mnie: "popatrz kolejny balwan nazwal mnie ruskim, po tym jak ja mu powiedzialem
            , ze jestem wyznania prawoslawnego. Poniewaz go znam jako przyjaciela to wiem co
            mowie, zyczyc by sobie nalezalo aby Polska miala wiecej takich patriotow.
      • Gość: aa Re: Koltunizm i Ciemnogrod IP: *.euro-net.pl 12.02.06, 19:54
        Pierwsze słyszę, że prawosławni większą wagę przywiązywali do dnia urodzin. Od
        zawsze obchodzono "Dzień Angieła" czyli Imieniny oczywiście połączone to jest z
        ochodzonym w tym dniu świętem patrona, czyli świętego, którego imię się nosi (
        jestem prawosławny od pokoleń. To dopiero komuniści wyparli ów "dzień Angieła"
        jako za bardzo związany z religią i zastąpili go Dniem urodzin. Tak racja
        wielu przodków dzisiejszych śpiewało również "Boże caria chrani", ale wielu
        również przelewało swoją krew za Polskę bo czuli się z nią związani i
        narodowościowo i kulturowo i tak czują do dziś. Myślę, że najgorszym błędem
        tego regionu (mieszkam w centralnej Polsce) jest utożsamianie religii z
        narodowością. Religia była jest i będzie ponadnarodowościowa choć nie każdemu
        moze to się podobać i wtedy będzie prawdziwą religią a nie polityczą
        manipulacją.
    • Gość: uomrzan Re: Prawosławni na Podlasiu to Polacy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 20:25
      We fragmenatch bełkotliwy dialog komentuję tak:

Problemem jest rozróżnienie narodu od narodowości. Czyli innymi słowy: czy naród
      tworzy państwo, czy państwo tworzy nartód (USA, kraje arabskie, Polska) ?

Stawiam (dość ryzykowną u Was) tezę:
      - naród "polski" - mieszkańcy państwa "polskiego".
      - narodowość - mieszkańcy jakiegoś przysiólka/mniejszości/większości/inności -
      np. narodowość polska w ramach państwa "polskiego" czyli Rzeczpospolitej Obojga
      (wolałbym Trojga) Narodów.

P.S. W jakich kategoriach dyskutujemy ? Czy uważacie, że narodowość białoruska,
      ukraińska czy choćby kaszubska w ramach narodu polskiego była narodowością gorszą ?
      Wszyscy jesteśmy Polakami. Nie wszyscy wyznajemy tą samą wiarę, nie wszyscy
      mówimy podobnie, potrawy miewamy nieco inne. Coś to zmienia? Zależy nam na
      wspólnym powodzeniu? Mamy poczucie wspólnoty (historii, tradycji, kultury... )
      Lubicie swoich sąsiadów ?

No bo jak komuś nie zależy to wtedy jest obcy - to jedyne kryterium
      przynależności do państwa polskiego - do narodu (nie narodowości).
      • andrzej.sawa Re: Prawosławni na Podlasiu to Polacy 12.02.06, 20:52
        Niestety nie jest to takie proste i jednak rozróżniajmy na wszelki wypadek
        narodowość i państwowość.Kaszubi uważają się za część narodu polskiego/może nie
        wszyscy/,natomiast z Ukraińcami i Białorusinami sytuacja jest napewno inna ,to
        są narody.A weź Polaków za wschodnią granicą,jak ich nazwiesz?
        Oczywiście od wszystkich obywateli mamy prawo wymagać państwowej,polskiej
        lojalności,bo są obywatelami Państwa Polskiego
        • Gość: uomrzan Re: Prawosławni na Podlasiu to Polacy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 21:22
          "Polska" lojalność ?
          Czyli lojalność narodowści polskiej funkcjonującej w ramach
          wielonarodowościowego narodu Rzeczpospolitej ?

O to chodziło ? Jeśi to zgadzam się - Polacy to jedna z wielu narodowości
          tworzących Rzeczpospolitą (obecnie Polska).

Problem z innymi (np Białorusinami) nie istnieje. Oni byli, mogą być i być może
          chcą być Polakami - tzn. należeć do narodu Rzeczpospolitej. Co nie znaczy, że
          mają być Polakami -wręcz przeciwnie - mają być sobą.

Byliśmy zawsze dobrymi sąsiadami. Mieliśmy podobne problemy. Działaliśmy wspólnie.
          Niech takzostanie...

P.S. Bliższa mi jest Polska Jagiellonów niż Piastów (sienkiewiczowskie wyhowanie
          ?) Dlatego jestem za tolerancją i szacunkiem dla sąsiadów (uczę się
          białoruskiego i litewskiego). Żyliśmy obok siebie a nie przeciw sobie.

Dobranoc.
          • andrzej.sawa Re: Prawosławni na Podlasiu to Polacy 13.02.06, 10:23
            Nie było tak dobrze i nie jest.Kłótnie i nieporozumienia to normalka,ale masz
            rację,że trzeba mieć nadzieję,a teraz szczególnie współpraca nas z terenów I
            Rzeczypospolitej jest ważna.
    • pierwsza_lepsza Re: Prawosławni na Podlasiu to Polacy 12.02.06, 20:50
      Romek pidlaszczuk gastarbeiter z Ukrainy twierdzi że katolicy na Podlasiu to
      Białorusini i Ukraińcy.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=36612265&a=36643688
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka