Dodaj do ulubionych

Islandzka muzyka

23.11.02, 19:28
powtorze sie, ale to dlatego, ze odkrylam cudowna muzyke. Przed momentem
sciagnelam ze stron Merlina fragmenty plyty zespolu, ktory nazywa sie Mum.
Jest cudowny, tajemniczy, po prostu piekny :)))

Islandczycy tworza niesamowita muzyke. Kilka lat temu poznalam i pokochalam
Bjork, potem Sigur Ros, a teraz Mum. Polecam kazdemu, choc to nie
najlatwiejsza muzyka.
Obserwuj wątek
    • Gość: chatka_ Re: Islandzka muzyka IP: *.piasta.pl 23.11.02, 21:06
      Saunne bede jutro w Warszawie, moze sprowadzic Ci ktoras z tych plyt?

• Gość: saunne Re: Islandzka muzyka IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 23.11.02, 21:33
        ehhhhh....Chatko narazie mnie na to nie stac... :( Ale dzieki za propozycje.

ps. czy teraz w Trojce jest Gotan Project czy Eminem...? Cos jakby remix?
        • chatka_ Re: Islandzka muzyka 23.11.02, 21:44
          zgadza sie, ten koncert w Trojce Kostrzewa okreslil jako dj set, nie bedzie na
          nim zadych z jutrzejszych atrakcji, nie wiem dokladnie co mial na mysli, ale
          sadzac z recenzji koncertow w Londynie zapowiada sie na wielkie widowisko,
          teatr swiatla, tanga i jazzu!
          • chatka_ Re: Islandzka muzyka 24.11.02, 01:18
            Byl kiedys taki zespol Decameron, nie wiem skad pochodzil ,ale mial utwor
            zatytulowany Vast as the Years. Taka rozlegla niczym lata jawi mi sie Islandia
            i islandzka muzyka. Obejrzalam niedawno pokaz slajdow z Islandii i zachwycilam
            sie! Muzyka jaka gra Sigur Ros czy Mum mogla powstac tylko w tak rozleglych
            niezmaconych przestrzeniach, z wiatru, i dzwiekow z wnetrza ziemiskich trzewii.
            Tak gleboko w dusze zaglada, ze czasem wole nie sluchac...

Bedziesz miala okazje zobaczyc slajdy, juz niedlugo w Famie.
            • Gość: saunne Re: Islandzka muzyka IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 24.11.02, 19:14
              a co jakis pokaz sie szykuje? Czekam z niecierpliwoscia. Ach... gdyby tak moc
              kiedys tam pojechac...

Nadal sie zachwycam - tym razem Sigur Ros :)
              • Gość: chatka_ Re: Islandzka muzyka IP: *.piasta.pl 25.11.02, 20:34
                Gość portalu: saunne napisał:

> a co jakis pokaz sie szykuje? Czekam z niecierpliwoscia. Ach... gdyby tak moc
                > kiedys tam pojechac...

Ludzie z ktorymi bylam w Maroku wybieraja sie do Islandii w czerwcu 2003, tak,
                tak wiem sesja ...ja tez niestety mam sesje, pare prac dyplomowych do recenzji,
                egzaminy wstepne itd. :))Pluje sobie w brode,ze nie pojechalam z przyjaciolmi w
                ubieglym roku, tak sie zlozylo. Ta wyprawa wlasnie bedzie na slajdach, w
                polowie grudnia w Famie. Szczegoly pozniej.
                Zapomnialbym ze Islandia bedzie tez na slajdach na Festiwalu slajdow w
                Warszawie 7-8 grudnia, zaraz poszukam watku, gdzie zamiescialm wszytkie
                informacje.
                >
                > Nadal sie zachwycam - tym razem Sigur Ros :)

czy sluchasz tej najnowszej? Ja poszukuje ich plyty nagranej z kims kto sie
                nazywa Hilmar Orn Hilmarsson , Angels Of The Universe. Jest w Merlinie,
                przesluchalm w internecie, w Warszawie w empiku bedzie wkrotce, jest juz w
                katalogu. Ta mi bardziej pasuje do nastroju, bardziej niz Sigur Ros solo
                • Gość: saunne Re: Islandzka muzyka IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 25.11.02, 22:32
                  Gość portalu: chatka_ napisał:

> > Nadal sie zachwycam - tym razem Sigur Ros :)
                  >
                  > czy sluchasz tej najnowszej? Ja poszukuje ich plyty nagranej z kims kto sie
                  > nazywa Hilmar Orn Hilmarsson , Angels Of The Universe. Jest w Merlinie,
                  > przesluchalm w internecie, w Warszawie w empiku bedzie wkrotce, jest juz w
                  > katalogu. Ta mi bardziej pasuje do nastroju, bardziej niz Sigur Ros solo

jeszcze "starej", czyli Agoetis Byjrun, ale mam nadzieje na nowa oraz na Mum w
                  tym tygodniu... Zobaczymy co sie da zrobic. Sigurow najlepiej slucha sie w
                  nocy... (przynajmniej dla mnie). Podobnie jak Bjork polubilam ich po
                  kilkakrotnym przesluchaniu. Jestem jednak pewna, ze na dlugo :)

Dzieki za info o wystawach.
    • desjudash Re: Islandzka muzyka 25.11.02, 16:01
      ja pokochałem muzyke z Islandii tez jakiś czas temu... nie mowiac o Bjork,
      Sigur Ros czy Mum, warto wspomniec Sugarcubes czy, wedlug mnie, najlepsze Gus
      Gus za których sprawą przekonałem się do inteligentnej muzyki
      klubowej/tanecznej... oni są niesamowici, skład to chyba 10 osoób, a każda
      czym innym się zajmuje na co dzień [polityka, film, muzyka, zdjęcia,
      leniuchowanie itp]. GG niesamowite jest, od czasu do czasu można trafić w tv
      na jakiś teledysk ale niezbyt często:)
      • Gość: chatka_ Festiwal Slajdow : Islandia m.in. IP: *.piasta.pl 25.11.02, 20:42
        TERRA - II Festiwal Slajdów Podróżniczych

7 i 8 grudnia 2002 w sali Muzeum Etnograficznym przy ul. Kredytowej 1
        w Warszawie odbędzie się TERRA - II Festiwal Slajdów Podróżniczych,
        na którym o swoich wyprawach opowiedzą fotografujący podróżnicy
        W programie: Gwatemala, wyspy Pacyfiku, Australia, podróż katamaranem
        wzdłuż wybrzeży Madagaskaru, Antarktyda, Islandia na rowerze,
        trekking w górach Syberii, wyprawa motocyklowa z Polski do Nepalu.

PROGRAM
        sobota 7 grudnia 2002
        godz. 12.00 GWATEMALA - ŚCIEŻKAMI MAJÓW
        Sylwia i Marek Kulczykowie
        godz. 14.30 PACYFIK - WYSPY NAJDALSZE
        Wojciech Dąbrowski
        godz. 17.00 AUSTRALIA - ZNANE I NIEZNANE - wyprawa samochodowa
        Tomasz "Cienki" Cienkus
        godz. 19.30 BŁĘKITNY ODCIEŃ MADAGASKARU
        Anna Olej

niedziela 8 grudnia 2002
        godz. 12.00 ANTARKTYKA - OBRAZY ZAPAMIĘTANE
        Żaneta i Jacek Govenlockowie
        godz. 14.30. WOŁANIE DZICZY - ISLANDIA NA ROWERZE
        Przemysław Pawłucki
        godz. 17.00 SYBERYJSKIE WĘDRÓWKI - GÓRY JAKUCJI
        Katarzyna i Andrzej Mazurkiewiczowie
        godz. 19.30 POLSKA WYPRAWA MOTOCYKLOWA -
        DOOKOŁA HIMALAJE 2002
        Tomasz Bonikowski

Bilet wstępu na jeden pokaz - 8 zł, karnet na cały dzień - 25 zł.
        Przedsprzedaż w kasie Muzeum Etnograficznego
        Oficjalna strona festiwalu:
        www.terrainco.republika.pl
      • Gość: saunne Re: Islandzka muzyka IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 25.11.02, 22:36
        desjudash napisał:

> ja pokochałem muzyke z Islandii tez jakiś czas temu... nie mowiac o Bjork,
        > Sigur Ros czy Mum, warto wspomniec Sugarcubes czy, wedlug mnie, najlepsze Gus
        > Gus za których sprawą przekonałem się do inteligentnej muzyki
        > klubowej/tanecznej... oni są niesamowici, skład to chyba 10 osoób, a każda
        > czym innym się zajmuje na co dzień [polityka, film, muzyka, zdjęcia,
        > leniuchowanie itp]. GG niesamowite jest, od czasu do czasu można trafić w tv
        > na jakiś teledysk ale niezbyt często:)

hej!

zamierzam siegnac po Gus Gus w najblizszym czasie. Az wstyd sie przyznac, ze
        slyszalam zaledwie kilka ich utworow..., podobnie Sugarcubes.

Kurcze, strasznie sie ciesze, ze jeszcze ktos slucha takiego grania :)

pozdrawiam!
        • desjudash Re: Islandzka muzyka 25.11.02, 23:34
          jesli lubisz takie granie to polecam szczerze juz nie Islandie ale cos wprost
          genialnego, psychodelicznego, niepowtarzalnego - MORPHINE.

[a ostatnio dowiedzialem sie ze mam jakiegoś krewnego na stałe mieszkającego
          na tej wyspie... Podobno za grosze można wykąpać się w gorących źródłach, a w
          samym Reykyaviku to w kazdej knajpie przygrywa jak nie Mum to GusGus, bądx
          Sigur Ros lub jeszcze inna kapela która czeka na odkrycie... !!
          • Gość: saunne Re: Islandzka muzyka IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 26.11.02, 21:58
            dzieki :)

pozdrawiam!
            • chatka_ Re: Islandzka muzyka 27.11.02, 12:30
              Sauune znalazlam w Stodole ulotke z adresem agencji ktora organizuje wyjazdy na
              koncerty, m.in. na Sigur Ros do Berlina, 20.02.2003! Szczegoly na stronie:

www.shortcut.gtn.pl

tel. 607 689 636

• Gość: saunne Re: Islandzka muzyka IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 27.11.02, 13:35
                www.shortcut.gtn.pl
                dzieki :)
          • ralston Re: Islandzka muzyka 27.11.02, 14:32
            desjudash napisał:

> jesli lubisz takie granie to polecam szczerze juz nie Islandie ale cos wprost
            > genialnego, psychodelicznego, niepowtarzalnego - MORPHINE.
            >
            Słyszałem ich dzisiaj w trójce. Niezła psychodelia. W licealnych czasach
            uwielbiałem takie klimaty, teraz może trochę mniej mnie to rusza, ale podobało
            mi się. Co ciekawe oni grają bez użycia gitar. To niecodzienne...
            • chatka_ Re: Islandzka muzyka 06.12.02, 19:57
              Jakby ktos z Was byl jutro i w niedziele w Warszawie jeszcze raz zapraszam na
              Festiwal slajdow (program pare postow wyzej) Do zobaczenia!
              • Gość: saunne Re: Islandzka muzyka IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 06.12.02, 20:02
                tylko duchowo...
                fizycznie w książkach...
                ale tak już musi być.
                • chatka_ Re: Islandzka muzyka 06.12.02, 20:09
                  Pociesze Cie ze niedlugo w Bialymstoku tez beda pokazy slajdow! Z Islandii
                  rowniez!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka