Dodaj do ulubionych

miejsca dziwne/glupie/brzydkie w B-stoku

IP: *.euro-net.pl 25.11.02, 08:46
Wlasciwie to przymierzam sie do tego od dawna, ale to refor_mator podsunal
mi ten pomysl.
Otoz gdzie w Bialymstoku sa miejsca nadajace sie do, ze tam powiem anty-
albumu o Bialymstoku? Kuriozum jaki jest dworzec PKP, jest oczywiste. Jeszcze
w zeszle wakacje na budynku na rogu Starobojarskiej i Sienkiewicza byl napis
o Przyjazni bratnich narodow Polski i ZSRR. Niestety zanim wybralem sie tam z
aparatem budynek odnowiono. Prosze o pomoc w wyszukaniu miejsc razacych
brzydota, glupota, bedacych reliktami poprzedniej epoki, czy zwyczajnie
smieszne.

pozdrawiam
nudny brzydki i dziwny.
Obserwuj wątek
    • Gość: Konti Re: miejsca dziwne/glupie/brzydkie w B-stoku IP: 212.244.128.* 25.11.02, 11:53
      Chciales chyba miejsca z poprzedniej epoki, a mnie nasuwaja sie na mysl tylko
      jedne budynki (wspolczesne), ale moim zdaniem brzydkie... sa to bloki
      mieszkalne na lesnej dolinie. obecnie sa one odnawiane na tak obrzydliwe
      kolory, ze czasami nie chce sie na to patzrec. Jak cos jeszcze zobacze i jezeli
      nie zapomne, to dam znac ;)
      • Gość: ktosica Re: miejsca dziwne/glupie/brzydkie w B-stoku IP: 212.33.74.* 25.11.02, 13:17
        wprawdzie nie jest to relikt poprzedniej epoki, ale cos z niego w sobie ma :
        nowa biblioteka uniwersytecka .
        • Gość: habitus Re: miejsca dziwne/glupie/brzydkie w B-stoku IP: *.zigzag.pl 25.11.02, 14:25
          Zabudowa dawnego Siennego Rynku. Zwłaszcza ten budynek z nadprożem w kształcie
          fali. Bezguście kompletne.
        • Gość: user Re: miejsca dziwne/glupie/brzydkie w B-stoku IP: *.euro-net.pl 25.11.02, 16:34
          Gość portalu: ktosica napisał:

> wprawdzie nie jest to relikt poprzedniej epoki, ale cos z niego w sobie ma :
          > nowa biblioteka uniwersytecka .

A to krzywe obok, nie kojazy sie z np Urzedem Bepieczenstwa? Albo Komitetem
          partii?

• desjudash Re: miejsca dziwne/glupie/brzydkie w B-stoku 25.11.02, 15:53
      taki jeden budynek, okropieństwo w biały dzień, morderstwo dla oczu i poczucia
      estetyki - sklep Społem, tuż przy Astorii, na Rynku Kościuszki.
      centrum miasta a tu taki socrealistyczny ponury koszmarek. to zawsze przeraża,
      przynajmniej mnie.

sama Astoria, PKP... chwilami bardziej podobne do rudery niż do pieknych,
      zabytkowych budynkowych...

a i jeszcze jeden dziwoląg - te szklane 'coś' z Legionowej autorstwa Wersalu
      Podlaskiego. brzydkie, pseudonowoczesne, nijak nie pasujące do zabudowy
      Bstoku. czyżby architekci myśleli, że postawienie szklanego wieżowca zmieni
      Bstok na bardziej nowoczesny...?
      • Gość: Taki jeden Re: miejsca dziwne/glupie/brzydkie w B-stoku IP: *.euro-net.pl 25.11.02, 16:14
        desjudash napisał:

> taki jeden budynek, okropieństwo w biały dzień, morderstwo dla oczu i
        poczucia
        > estetyki - sklep Społem, tuż przy Astorii, na Rynku Kościuszki.
        > centrum miasta a tu taki socrealistyczny ponury koszmarek. to zawsze
        przeraża,

>
        > a i jeszcze jeden dziwoląg - te szklane 'coś' z Legionowej autorstwa Wersalu
        > Podlaskiego. brzydkie, pseudonowoczesne, nijak nie pasujące do zabudowy
        > Bstoku. czyżby architekci myśleli, że postawienie szklanego wieżowca zmieni
        > Bstok na bardziej nowoczesny...?

Ale dlaczego on Ci sie nie podoba? Wprawdzie tak troche na sile, ale jakiegos
        jednego watku mozna sie doszukac w tym ciagu budynkow od Blue Tower-a, az do
        Siennego Rynku wlacznie.
        Przynajmniej jest do na pocztowkach umieszczac, obok niesmiertelnego Palacu
        Branickich

Pozdro. Taki Jeden
        • desjudash Re: miejsca dziwne/glupie/brzydkie w B-stoku 25.11.02, 16:50

> Ale dlaczego on Ci sie nie podoba? Wprawdzie tak troche na sile, ale
          jakiegos
          > jednego watku mozna sie doszukac w tym ciagu budynkow od Blue Tower-a, az do
          > Siennego Rynku wlacznie.
          > Przynajmniej jest do na pocztowkach umieszczac, obok niesmiertelnego Palacu
          > Branickich

ech, jaki wątek... szklany koszmar straszy... ten budynek zupelnie nei pasuje
          do architektonicznej zabudowy BStoku. moze nasze miasteczko nie ma jakiejs
          ogolnej koncepcji na jakąkolwiek zabudowę, ale Szklany Nowoczesny Wiezowiec
          jest jeszcze jednym architektonicznym nieporozumieniem.

proponuje eksperyment - stan na schodach przy Uniwerku na LIniarskiego [dawny
          dom partii] i ppopatrz sie naokolo. Central, partia, cristal, collage, park,
          pomnik, szklane coś... kazdy budynek inny, kazdy prawie zaniedbany.
          ale najbardziej drażni widok szklanej puszki. zeby choć on ładny był, a tu z
          boku na pstro pomalowany, jakieś wykopy, budowa niedokonczona...

a na pocztówkach ładniej wyglądają Planty niż szklany koszmarek. niech sie
          Bstok tym czyms nie szczyci, bo nie ma naprawde czym. nawet jak na szklany
          budybeczek jest słaby. tania imitacja nowoczesnosci...
          • Gość: Taki Jeden Re: miejsca dziwne/glupie/brzydkie w B-stoku IP: *.euro-net.pl 25.11.02, 17:34
            desjudash napisał:

> ech, jaki wątek... szklany koszmar straszy... ten budynek zupelnie nei pasuje
            > do architektonicznej zabudowy BStoku. moze nasze miasteczko nie ma jakiejs
            > ogolnej koncepcji na jakąkolwiek zabudowę, ale Szklany Nowoczesny Wiezowiec
            > jest jeszcze jednym architektonicznym nieporozumieniem. {...)
            > proponuje eksperyment - stan na schodach przy Uniwerku na LIniarskiego [dawny
            > dom partii] i ppopatrz sie naokolo. Central, partia, cristal, collage, park,
            > pomnik, szklane coś... kazdy budynek inny, kazdy prawie zaniedbany.
            > ale najbardziej drażni widok szklanej puszki. zeby choć on ładny był, a tu z
            > boku na pstro pomalowany, jakieś wykopy, budowa niedokonczona...

Co wg Ciebie bardziej pasowalo by w miejscu Blue Tower-a?
            Czy bialystok wogole ma jakas koncepcje architektoniczna? Ja mysle, ze nie da
            sie tego miasta sprowadzic do jednego mianownika. Jedyne co mozna zrobic to
            takie "wyspy" roznych stylow architektonicznych. Taki np. Sienny Rynek
            oddziela nowoczesny ABC market i pawilon lider, od zabytkowego prawie placu po
            jego drugiej stronie. Z jednej strony nowoczesny,a z drugiej udaje Stare
            kamienniczki.

> a na pocztówkach ładniej wyglądają Planty niż szklany koszmarek. niech sie
            > Bstok tym czyms nie szczyci, bo nie ma naprawde czym. nawet jak na szklany
            > budybeczek jest słaby. tania imitacja nowoczesnosci...
            >
            Moze i masz racje ze jak na warunki B-stockie, Wersal jest okazaly, ale w skali
            kraju, to zadna rewelacja. No ale ma SCHODY RUCHOME :)
            Tylko tu mi odrazu nowy Zus na mysl przychodzi. Ze tam to nawet ja niewiem oco
            chodzi.

Pzdr.
      • Gość: Taki jeden Re: miejsca dziwne/glupie/brzydkie w B-stoku IP: *.euro-net.pl 25.11.02, 16:18
        desjudash napisał:

> taki jeden budynek, okropieństwo w biały dzień, morderstwo dla oczu i
        poczucia
        > estetyki - sklep Społem, tuż przy Astorii, na Rynku Kościuszki.
        > centrum miasta a tu taki socrealistyczny ponury koszmarek. to zawsze
        przeraża,
        > przynajmniej mnie.

Nie tylko ciebie. O ile mi wiadomo nie do konca jasna byla, sytuacja prawna
        tego budynku. Podobno Spolem to juz zalatwilo i obiecalo zrobic z tego sklapu
        swoja wizytowke...
        wypada tylko miec nadzieje... i czekac.

Pozdro.
    • Gość: Konti Re: miejsca dziwne/glupie/brzydkie w B-stoku IP: 212.244.128.* 25.11.02, 16:00
      Czy koscioly tez wchodza w gre??
      • Gość: Taki Jeden Re: miejsca dziwne/glupie/brzydkie w B-stoku IP: *.euro-net.pl 25.11.02, 16:24
        Gość portalu: Konti napisał:

> Czy koscioly tez wchodza w gre??

Czyzby chodzilo Ci o kosciol na Bialostoczku? :)

Pewnie ze wchodza. Czy kosciol to nie budynek?
        Tylko prosze praktykujacych chszescijan o powstrzymanie sie od komentarzy.
        Wiem, wiem, mnie tez uczono ze to Dom Bozy.

Taki jeden
        • Gość: Konti Re: miejsca dziwne/glupie/brzydkie w B-stoku IP: 212.244.128.* 25.11.02, 16:29
          Chodzi o to, ze moze to byc dla wiekszosci ludzi (czyli katolikow) troszku
          drazliwy temat i nie beda chyba za bardzo z tego zadowoleni. Chociaz z drugiej
          strony kazdy ma swoje zdanie :)
          Kosciol na Bialymstoczku buduja jakies 20 lat i ciagle tak samo wyglada...
          • Gość: Taki Jeden Czy kosciół ma prawo być szkaradny? IP: *.euro-net.pl 25.11.02, 16:43

> Chodzi o to, ze moze to byc dla wiekszosci ludzi (czyli katolikow) troszku
            > drazliwy temat i nie beda chyba za bardzo z tego zadowoleni. Chociaz z
            drugiej
            > strony kazdy ma swoje zdanie :)
            > Kosciol na Bialymstoczku buduja jakies 20 lat i ciagle tak samo wyglada...

Przeciwnie. Dobra okazja do nakarmienia swojej próżności, czyj to kosciól jest
            najładniejszy.

Do jak na razie to wiem, który nie jest... :)
        • Gość: Taki Jeden Re: miejsca dziwne/glupie/brzydkie w B-stoku IP: *.euro-net.pl 25.11.02, 16:47
          Gość portalu: Taki Jeden napisał:

> Gość portalu: Konti napisał:
          >
          > > Czy koscioly tez wchodza w gre??
          >
          > Czyzby chodzilo Ci o kosciol na Bialostoczku? :)
          >
          > Pewnie ze wchodza. Czy kosciol to nie budynek?
          > Tylko prosze praktykujacych chszescijan o powstrzymanie sie od komentarzy.
          > Wiem, wiem, mnie tez uczono ze to Dom Bozy.

Troche to głupio tak samego siebie cytować, ale rozgrzeszenia za to
          Chrześcijan, nie dostane, jak się proboszcz dowie...
    • Gość: gosc Re: miejsca dziwne/glupie/brzydkie w B-stoku IP: *.euro-net.pl 25.11.02, 16:07
      Skoro juz poszlismy tym tropem, to na Lipowej pierwsza ulica na lewo jadac od
      kosciola Sm Rocha. Stoi takie dziwadlo z brazowymi szybami i socjalistycznymi
      schodkami przed wejsciem. Miesci sie tam chyba cukiernia. Nieproorcionalnie to-
      to i zuepenie nie pasuje do sasiednich budynkow. Bleee
      Bydynki mieszkalne przy ulicy Zelaznej 9. Z daleka widac ze to Wersalu robota.
      Ale nie nietwierdze ze one sa brzydkie. Wrecz przeciwnie, jak na komercje to
      nawet moga buc. Ale chodzi mi o zestawienie z otaczajacymi ruderami, zwlaszcza
      patrzac od strony Bema. Mocny widok. Manchatan wsrod slamsow.
      A z innej beczki, to okolice ul Grunwaldzkiej. Dziwny klimat tm panuje.

pozdr. Gosc
    • Gość: Taki Jeden Re: miejsca dziwne/glupie/brzydkie w B-stoku IP: *.euro-net.pl 25.11.02, 16:30
      Gość portalu: taki jeden napisał:

> Wlasciwie to przymierzam sie do tego od dawna, ale to refor_mator podsunal
      > mi ten pomysl.
      > Otoz gdzie w Bialymstoku sa miejsca nadajace sie do, ze tam powiem anty-
      > albumu o Bialymstoku? Kuriozum jaki jest dworzec PKP, jest oczywiste. Jeszcze
      > w zeszle wakacje na budynku na rogu Starobojarskiej i Sienkiewicza byl napis
      > o Przyjazni bratnich narodow Polski i ZSRR. Niestety zanim wybralem sie tam z
      > aparatem budynek odnowiono. Prosze o pomoc w wyszukaniu miejsc razacych
      > brzydota, glupota, bedacych reliktami poprzedniej epoki, czy zwyczajnie
      > smieszne.

A moze by tak z innej beczki. Co powiecie o madro? Jak juz przyjezdny nie
      dostanie zawqlu z powodu dworca PKP to tak go czeka kolejna niespodzianka.
      wotka, cigarety, spirt, wotka, cigarety, grass.... :P

A nowy vs stary ZUS?

Piszcie cos, bo jeszcze sobie pomysle, ze to ladne miasto
      Taki jeden
      • Gość: Konti Re: miejsca dziwne/glupie/brzydkie w B-stoku IP: 212.244.128.* 25.11.02, 16:35
        Ale spojrzmy ile ludzi przyjezdza do nas z zagranicy (najczesciej wschodniej)
        tylko po to, aby odwiedzic nasz piekny rynek na Kawaleryjskiej, zwany
        potocznie "Wyspami Kawaleryjskimi" ;)
        • Gość: Taki Jeden Re: miejsca dziwne/glupie/brzydkie w B-stoku IP: *.euro-net.pl 25.11.02, 16:56

> Ale spojrzmy ile ludzi przyjezdza do nas z zagranicy (najczesciej wschodniej)
          > tylko po to, aby odwiedzic nasz piekny rynek na Kawaleryjskiej, zwany
          > potocznie "Wyspami Kawaleryjskimi" ;)

A wiesz że pierwszy raz to słysze?
          Może dlatego ze na Kawaleryjskiej nie byłem już od kilku lat?

Wciaż nie mam materiału na Anty-album
          Taki Jeden

• ralston Re: miejsca dziwne/glupie/brzydkie w B-stoku 26.11.02, 14:54
            Z kościołów to w tej konkurencji bezkonkurencyjny jest chyba Św. Kazimierz na
            Dziesięcinach - moja dawna parafia.
            • Gość: habitus Re: miejsca dziwne/glupie/brzydkie w B-stoku IP: *.zigzag.pl 26.11.02, 14:56
              Kościół na Pietraszach też niczego sobie...
              • Gość: wolny Re: miejsca dziwne/glupie/brzydkie w B-stoku IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 26.11.02, 15:57
                no i ten kościuł z czerwonej cegły koło kina Ton tesz okropny
                • rowerzyk Re: miejsca dziwne/glupie/brzydkie w B-stoku 26.11.02, 18:40
                  Gość portalu: wolny napisał:

> no i ten kościuł z czerwonej cegły koło kina Ton tesz okropny

Wiesz ten to nawet moze byc. Bo taki troche na starodawny wyglada, a zabytki
                  trzeba sznowac, bo to dorobek cooltorowy jakis...
                  • Gość: wolny Re: miejsca dziwne/glupie/brzydkie w B-stoku IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 27.11.02, 10:21
                    rowerzyk napisał:

> Gość portalu: wolny napisał:
                    >
                    > > no i ten kościuł z czerwonej cegły koło kina Ton tesz okropny
                    >
                    > Wiesz ten to nawet moze byc. Bo taki troche na starodawny wyglada, a zabytki
                    > trzeba sznowac, bo to dorobek cooltorowy jakis...

Teraz poważnie. Jaki masz iloraz inteligencji?
                    • rowerzyk Re: miejsca dziwne/glupie/brzydkie w B-stoku 27.11.02, 13:07
                      Gość portalu: wolny napisał:

> Teraz poważnie. Jaki masz iloraz inteligencji?

Nie, to nie jest powazne pytanie.
    • Gość: Konti Re: miejsca dziwne/glupie/brzydkie w B-stoku IP: 212.244.128.* 26.11.02, 15:06
      Jezdzac autobusem rozgladalam sie po tym naszym miasteczku i jakos nie moglam
      wylapac zadnego nie pasujacego budynku. Do wszystkiego sie przyzwyczailam i nie
      chcialabym nawet tego zmieniac. Lecz idac juz z zprzystanku do domu
      przypomnialo mi sie jaki to budynek gorszy widok miasta. Jest on polozony w
      centrum, widoczny z palacu branickich, niedaleko obok "pieknego" hotelu
      golebiewskiego i tuz obok "wspaniale zbudowanej" kasy chorych. Ajest to
      oczywiscie budynek... trzeciego LO. plamy po odppadnietym tynku wspaniale
      wspolgraja z miedzianymi rynnami z kasy chorych po drugiej stronie ulicy.
      Wczesniej zaslanialy to drzewa, ale jakis czas temu wycieto je i odslonily
      cala "skromnosc" szkolna...
      • Gość: Piotrek Re: miejsca dziwne/glupie/brzydkie w B-stoku IP: *.piasta.pl 26.11.02, 18:11
        Jadąc mazowiecką od strony ABC przy krzyżówce z wesołą - pozostałości po
        niedawno rozebranej kamienicy - trochę duzych głazów.Po prawej też nic...kawał
        niezagospodarowanego pola,na którym czatują ruscy z cigaretami i spirtem plus
        śmieci,krzaki i nic.Miejmy nadzieję ze tą część centrum będzie dobrze wyglądać
        po "wyprostowaniu" mazowieckiej i rozwaleniu wiekszości szopek.Myślę że jeszcze
        jednym dziwnym miejscem jest rynek na jurowieckiej. Po jednej stronie budy z
        kwiatami,a po drugiej nowoczesny budynek.Czy to cos stojące na rogu będzie
        rozbudowane????Kiedy to coś wyrastało z ziemi na ogrodzeniu wisiała tablica
        jak to bedzie wyglądać.Porównując co było na tablicy a jest teraz mozna
        zauważyć że nie zostało wykonane jakieś poł budynku.W miejscu kamienicy,
        która "przytula się" do niedokonczonego budynku powinno być główne wejście, a
        na miejscu kawałka pola przy sienkiewicza powinien być szklany wiezowiec -
        jakies 7 - 10 pieter... The
        end
      • czubeek Re: miejsca dziwne/glupie/brzydkie w B-stoku 10.12.02, 23:05
        Gość portalu: Konti napisał(a):

> oczywiscie budynek... trzeciego LO. plamy po odppadnietym tynku wspaniale
        > wspolgraja z miedzianymi rynnami z kasy chorych po drugiej stronie ulicy.
        > Wczesniej zaslanialy to drzewa, ale jakis czas temu wycieto je i odslonily
        > cala "skromnosc" szkolna...

Zgadzam się z Tobą Konti. Jak na budynek z taką historią(ma juz swoje lata)jest bardzo zaniedbany jeśli chodzi o elewacje. Myślę jednak, że sprawy odnowienia szkoły nie można zrzucić jedynie na składki uczniów i dyrekcję. Miasto powinno wspomóc to przedsięwzięcie. Tak czy inaczej zawsze patrząc na nasz nienajpiękniejszy urząd miejski widzimy odrapane mury...
    • Gość: ryczu Re: miejsca dziwne/glupie/brzydkie w B-stoku IP: 212.160.236.* 26.11.02, 18:40
      ... moje mieszkanie, niczego w nim nie ma na miejscu, w którym jeszcze pięć
      minut wcześniej było...
      • Gość: Oka Re: miejsca dziwne/glupie/brzydkie w B-stoku IP: *.17.79.204.lifespan.org 26.11.02, 23:23
        Ja stawiamm na Komende Policji przy ulicy Warszawskiej.
        Mysle, ze bije rekordy pod wzgledem ilosci lat, ktore uplynely od ostatniego
        remontu. Jest gorszy chyba nawet od dworca.
        W zeszlym roku kiedy bylam na wakacjach w Bialymstoku, po prostu mnie
        zamurowalo kiedy zobaczylam ten brudnozolty gmach. Wygladal dokladnie tak samo
        jak go pamietam z lat dziecinstwa (czyli ok 20 lat temu!)
        • Gość: Piotrek Re: miejsca dziwne/glupie/brzydkie w B-stoku IP: *.piasta.pl 27.11.02, 13:05
          Hehe ja przechodzę obok niego codziennie...z przymusu bezposredniego...
        • desjudash Re: miejsca dziwne/glupie/brzydkie w B-stoku 27.11.02, 13:22
          oooo tak... ten budynek straszy bardzo. aż dziw wielki bierze, że Policja
          stanem budynku się nie zainteresuje... przecież to wręcz obrzydliwe!
    • desjudash dworzec PKS 27.11.02, 13:26
      przypomniałem sobie o jeszcze jednym brzydkim i zaniedbanym miejscu - dworzec
      PKS. nie dość, że przed wejściem zawsze sa jakieś kałuże błotniste, to jeszcze
      krawężniki, płyty chodnikowe popekane, porozwalane... ogólnie cały dworzec
      autobusowy z zewnątrz jest niechlujny, a już szczególnie jesienną porą... i
      brudno tam zawsze, konsumenci zapiekanek, kebabów i hotdogów w pobliskich
      budkach zapominają gdzie ejst kosz i wyrzucaja wszystko na ulice, chodnik... a
      rzadko ktoś sprząta...
    • Gość: tomek Re: miejsca dziwne/glupie/brzydkie w B-stoku IP: *.euro-net.pl 27.11.02, 19:40
      > Otoz gdzie w Bialymstoku sa miejsca nadajace sie do, ze tam powiem anty-
      > albumu o Bialymstoku?

A co powiecie na pawilony handlowe przy Kopenika?

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka