Gość: oka IP: *.ld.euro / 10.100.1.* 06.12.02, 19:41 Co wieszacie na szczycie choinki i dlaczego?Podobno gwiazda jest ruska ,a czub to relikt przeszłości komunistycznej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chatka_ Re: Czub czy gwiazda 06.12.02, 19:50 niektorzy tez wieszaja aniolki np. z piernika.Juz niedlugo bedziemy piec pierniczki, jak co roku, spiewajac koledy, popijajac winko hm...i w rezultacie nie czub a w czubie miec :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oka Falszywa oka rozpoczela ten watek!!! IP: *.17.79.204.lifespan.org 06.12.02, 22:08 Hej, znowu ktos sie za mnie podszywa!!! Zboczenie jakies, czy co? To NIE JA pisalam o "ruskiej gwiezdzie". Prawdziwa Oka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hmc Re: Falszywa oka rozpoczela ten watek!!! IP: *.xen.pl / 10.0.4.* 06.12.02, 22:10 Gość portalu: Oka napisał(a): > Hej, znowu ktos sie za mnie podszywa!!! Zboczenie jakies, czy co? > > To NIE JA pisalam o "ruskiej gwiezdzie". > Prawdziwa Oka. Witaj prawdziwa Oko. Jak tam przygotowania do świąt w Bostonie? Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Falszywa oka rozpoczela ten watek!!! 06.12.02, 22:48 ja jak juz czasem co napisze, to chcialbym zeby sie okazalo ze ktos sie pode mnie podszywa :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oka Re: Falszywa oka rozpoczela ten watek!!! IP: *.17.79.204.lifespan.org 07.12.02, 00:28 Czesc, Hmc, zazdroszcze Ci, ze na swieta jestes w Polsce. Przygotowania do Swiat tak naprawde jeszcze sie u mnie nie zaczely, ale mam juz pewna fajna rzecz. Otoz prenumeruje "Jestem" i w grudniowym numerze bylo zalaczone ...sianko! Bardzo mnie to rozczulilo i ucieszylo, ale moj maz mowi, zebym nie przesadzala, bo gdyby wiedzial, ze tak mi na sianku zalezy, to by przez cale lato zbieral skoszona trawe sprzed naszego domu...:))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gienia Re: Czub czy gwiazda IP: *.bojary.sdi.tpnet.pl 10.12.02, 13:29 chatka_ napisała: > niektorzy tez wieszaja aniolki np. z piernika.Juz niedlugo bedziemy piec > pierniczki, jak co roku, spiewajac koledy, popijajac winko hm...i w rezultacie > nie czub a w czubie miec :) prawdę mówiąc czub jest chyba tylko wschodni,bo w innych regionsch Polski nic nie wiedzą o czymś takim na szcycie choinki.Z racji swego podobieństwa do kopuł cerkiw też głosowałabym za jego rosyjskim pochodzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: Czub czy gwiazda 10.12.02, 20:31 Gość portalu: gienia napisał(a): Z racji swego podobieństwa do kopuł > > cerkiw też głosowałabym za jego rosyjskim pochodzeniem. ???????????!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saunne Re: Czub czy gwiazda IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 06.12.02, 20:00 perwszy raz słyszę, żeby gwiazda była ruska... Zresztą jeśli nawet, to co z tego? U mnie od zawsze wisi duża, srebrna gwiazda i pewnie dlatego kojarzy mi się z dzieciństwem, zapachem ciast i mamą krzątającą się w kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Czub czy gwiazda 06.12.02, 20:06 Sauneczko ale Ty odkad uroslas tez sie troche krzątsz prawda? Ktore ze swiatecznych dan jest Twoim specjalem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saunne Re: Czub czy gwiazda IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 06.12.02, 20:19 :))) co roku obowiązkowo robię tzw. "ciasto kwaśnej cioci" (z masą budyniową - przypomina napoleonki) specjalnie dla mojego brata (jego ulubione - znika w przeciągu kilku godzin...). Do tego makownik, rybę po grecku, kutię z orzechami, rodzynkami i miodem :))) I ogólnie pomagam mamie (uwielbiam to - zartujemy i wygłupiamy się jak szalone). Z tego wszystkiego zrobiłam się głodna... a o tej porze to nie wypada już jeść... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
just_wolf Re: Czub czy gwiazda 06.12.02, 20:19 chatka_ napisała: > Sauneczko ale Ty odkad uroslas tez sie troche krzątsz prawda? Ktore ze > swiatecznych dan jest Twoim specjalem? A można zgadywać? Ja obstawiam, że odpowie "pizza z mikrofalówki". :))) Odpowiedz Link Zgłoś
just_wolf Re: Czub czy gwiazda 06.12.02, 20:18 Gość portalu: oka napisał(a): > Co wieszacie na szczycie choinki i dlaczego?Podobno gwiazda jest ruska ,a > czub to relikt przeszłości komunistycznej? W zasadzie to nic. Jeśli mam wybór: skrócić choinkę odpiłowując piękne gałęzie na dole i wstawić coś na górę lub nie wstawiać nic i zostawić gałęzie - zdecydowanie wolę nie okaleczać drzewka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Czub czy gwiazda IP: *.bsk.vectranet.pl / 10.1.4.* 06.12.02, 23:12 just_wolf napisał: > W zasadzie to nic. Jeśli mam wybór: skrócić choinkę odpiłowując piękne gałęzie > na dole i wstawić coś na górę lub nie wstawiać nic i zostawić gałęzie - > zdecydowanie wolę nie okaleczać drzewka. W zasadzie to drzewko i tak jest okaleczone kiedy nie jest w lesie tylko w domu i posiada na sobie mnóstwo bombek i różnych innych ozdóbek, także obcięcie gałęzi już mu nie wiele zaszkodzi:) A na górze o wiele ładniej ( oczywiście moim zdaniem ) wygląda gwiazda niż czub Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka1 Re: Czub czy gwiazda IP: 212.33.74.* 07.12.02, 13:58 ja mam takiego Mikolaja ktorego mozna do galazki przypiac. i jego wieszam na czubku choinki. smiesznie jest bo wyglada jakby sie wspinal po pniu i zatrzymal na czubku zeby odpoczac. Odpowiedz Link Zgłoś
just_wolf Re: Czub czy gwiazda 07.12.02, 19:53 Gość portalu: Ewa napisał(a): > just_wolf napisał: > > > W zasadzie to nic. Jeśli mam wybór: skrócić choinkę odpiłowując piękne > gałęzie > > na dole i wstawić coś na górę lub nie wstawiać nic i zostawić gałęzie - > > zdecydowanie wolę nie okaleczać drzewka. > > W zasadzie to drzewko i tak jest okaleczone kiedy nie jest w lesie tylko w domu > > i posiada na sobie mnóstwo bombek i różnych innych ozdóbek, także obcięcie > gałęzi już mu nie wiele zaszkodzi:) > A na górze o wiele ładniej ( oczywiście moim zdaniem ) wygląda gwiazda niż czub Ale wiesz, jeśli mam poświęcić 10-metrowej długości gałęzi, żeby zasadzić czób, to lepiej nie ogołacać drzewka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habitus Re: Czub czy gwiazda IP: *.zigzag.pl 07.12.02, 21:43 just_wolf napisał: > czób Ale fajne słówko!!! Odpowiedz Link Zgłoś
just_wolf Re: Czub czy gwiazda 08.12.02, 19:26 Gość portalu: habitus napisał(a): > just_wolf napisał: > > > czób > > Ale fajne słówko!!! Habbi. Ja mogę robić błędy ortograficzne. Mam nawet odpowiedni dokument wydany przez właściwe organy państwowe potwierdzający moje prawo do błędów ortograficznych, a także zawierający wzmiankę, że nie powinno się ich dla mnie wypominać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habitus Re: Czub czy gwiazda IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.12.02, 22:12 just_wolf napisał: > Habbi. Ja mogę robić błędy ortograficzne. Mam nawet odpowiedni dokument wydany > przez właściwe organy państwowe potwierdzający moje prawo do błędów > ortograficznych, a także zawierający wzmiankę, że nie powinno się ich dla mnie > wypominać. Przepraszam, ale nie chodzi o wypominanie błędów! To słowo napisane z taką ortografią po prostu zupełnie inaczej wygląda. Tworzy nową jakość, że tak powiem (patrz post niżej). Błędy, nawet ortograficzne zdarzają się każdemu, a w emocjach można napisać takie głupstwo, że wstyd wchodzić na forum przez kilka dni. Mój syn też jest dysgrafikiem, bazgrze jak kura pazurem, a należy do Mensy. Nie łam się... Odpowiedz Link Zgłoś
just_wolf Re: Czub czy gwiazda 10.12.02, 12:47 Gość portalu: habitus napisał(a): > Nie łam się... Nie łamię się, taki stan rzeczy jak najbardziej mi odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habitus Re: Czub czy gwiazda IP: *.zigzag.pl 07.12.02, 21:48 :))) czób :))) he, he. Super! "Stól dziup", "Bózia w ciób", "Masasz stub", "Krutki sób" Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Czub czy gwiazda 09.12.02, 09:17 Gość portalu: habitus napisał(a): > :))) czób :))) he, he. Super! > > "Stól dziup", "Bózia w ciób", "Masasz stub", "Krutki sób" Rany! Habi - co to jest krutki sób? Resztę pojąłem, ale z tym sobie nie mogę poradzić. Do Mensy się chyba nie nadaję :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habitus Re: Czub czy gwiazda IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.12.02, 18:51 ralston napisał: > Rany! Habi - co to jest krutki sób? Resztę pojąłem, ale z tym sobie nie mogę > poradzić. Do Mensy się chyba nie nadaję :) Krótki słup czyli słupek (sópeg). Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Czub czy gwiazda 09.12.02, 18:53 Gość portalu: habitus napisał(a): > ralston napisał: > > > Rany! Habi - co to jest krutki sób? Resztę pojąłem, ale z tym sobie nie mo > gę > > poradzić. Do Mensy się chyba nie nadaję :) > Krótki słup czyli słupek (sópeg). No to czeba byuo odrazu, rze sópeg. A tak to se skómać nie moguem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Czub czy gwiazda IP: *.bsk.vectranet.pl / 10.1.4.* 07.12.02, 23:37 just_wolf napisał: > Ale wiesz, jeśli mam poświęcić 10-metrowej długości gałęzi, żeby zasadzić > czób, to lepiej nie ogołacać drzewka. 10-metrowej długości gałęzi ?????:))) Przepraszam z jakiego lasu bierzesz choinkę na świeta ?:))) Poza tym choinki są różnych wymiarów więc nie musisz wyszukiwać tej która ma aż takie gałęzie. Chyba że lubisz drzewko bez nasadzonego czuba na jego czubie Odpowiedz Link Zgłoś
just_wolf Re: Czub czy gwiazda 08.12.02, 19:23 Gość portalu: Ewa napisał(a): > just_wolf napisał: > > > Ale wiesz, jeśli mam poświęcić 10-metrowej długości gałęzi, żeby zasadzić > > czób, to lepiej nie ogołacać drzewka. > > 10-metrowej długości gałęzi ?????:))) Przepraszam z jakiego lasu bierzesz > choinkę na świeta ?:))) Przepraszam, napisałem najpierw 100-centymetrowej. I jak przeprawiałem wyciąłem tylko jedno 0. miało być 1-metrowej. Odpowiedz Link Zgłoś