Gość: Spec Re: Ktore ksiazki warto przeczytac? IP: *.nyc.rr.com 19.12.02, 15:06 Carl Sagan "Swiat opetany przez demony" Odpowiedz Link Zgłoś
freewolf Re: Ktore ksiazki warto przeczytac? 19.12.02, 15:09 "Jak wytrzymać ze współczesną kobietą" Chmielewskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
robert9610 Re: Ktore ksiazki warto przeczytac? 27.02.03, 17:33 freewolf napisał: > "Jak wytrzymać ze współczesną kobietą" Chmielewskiej. Prosze-tylko nie Chmielewska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saunne Wiktor Pielewin - Generation P, Stasiuk - Zima, Do IP: 212.33.74.* 19.12.02, 16:04 Dostojewski - wszystko, A. Camus - wszystko, Kafka - wszystko, O. Tokarczuk - Gra na wielu bebenakch, Swietlicki, Herbert, Miller - Zwrotnik raka/koziorozca cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pr.Oszołom z RM Re: Ktore ksiazki warto przeczytac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.02, 20:53 Napewno te o masonerii autorstwa Stanisłąwa Krajskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habitus Re: Ktore ksiazki warto przeczytac? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.02, 11:09 Gość portalu: Pr.Oszołom z RM napisał(a): > Napewno te o masonerii autorstwa Stanisłąwa Krajskiego Jeżeli nie czytałeś polecam książkę "Święty Graal, święta krew" - napisana jest fascynująco. Od pierwszej do ostatniej strony trzyma w napięciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habitus Re: Ktore ksiazki warto przeczytac? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.02, 11:23 Patrick Suskind - Pachnidło Antoni Kroh - O Szwejku i o nas, Sklep Potrzeb Kulturalnych Stephen Hawking - Krótka historia czasu Artur Schopenhauer - Erystyka czyli sztuka prowadzenia sporów, Aforyzmy o mądrości życia Leszek Kołakowski - Mini wykłady o maxi-sprawach Arturo Perez-Reverte - Ostatnia bitwa templariusza John Irving - Regulamin tłoczni win Agatha Christie - Dziesięciu małych murzynków Ursula LeGuin - Lewa ręka ciemności James Burke - Skojarzenia Stanisław Barańczak - Fioletowa krowa Sempe&Goscinny - Mikołajek (cała seria) Leśniak&Skarżycki - Jeż Jerzy (komiks) Andrzej Sapkowski - Saga o Wiedźminie (pięcioksiąg) Mark Twain - Bajeczki dla starych dzieci Tyle sobie przypomniałam "na szybko". Wielkie padzięki dla autora wątku. Habitus - Mól Książkowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spec Re: Ktore ksiazki warto przeczytac? IP: *.nyc.rr.com 20.12.02, 14:49 Gość portalu: habitus napisał(a): > Stephen Hawking - Krótka historia czasu no to ja dodam Carl Sagan - Cosmos Robert Shapiro - the Human Blueprint (stara ale jara) Carol Darwin - Origin of Species i troche inna Linus Torvalds, David Diamond "Just for Fun: The Story of an Accidential Revolutionary" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spec Re: Ktore ksiazki warto przeczytac? IP: *.nyc.rr.com 20.12.02, 14:51 Gość portalu: Spec napisał(a): > Carol Darwin - Origin of Species oczywiscie Charles nie Carol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pr.Oszołom z RM Re: Ktore ksiazki warto przeczytac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.02, 14:57 Warto przeczytać książki prof. Jaroszyńskiego oraz prof. Jerzego Roberta Nowaka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habitus Re: Ktore ksiazki warto przeczytac? IP: *.zigzag.pl 20.12.02, 15:26 Jakoś mi się nie chce czytać książek polecanych przez Pana... I ci "profesorowie"... :-[ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pr.Oszołom z RM Re: Ktore ksiazki warto przeczytac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.02, 16:00 Gość portalu: habitus napisał(a): > Jakoś mi się nie chce czytać książek polecanych przez Pana... > I ci "profesorowie"... :-[ - No tak! nie łatwo jest przeskoczyć prostakowi czy prostaczce z harlequinów na literaturę naukową... Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: Ktore ksiazki warto przeczytac? 20.12.02, 16:48 Gość portalu: Pr.Oszołom z RM napisał(a): > - No tak! nie łatwo jest przeskoczyć prostakowi czy prostaczce z harlequinów na > > literaturę naukową... o rany... Oszolom a inaczej nie umiesz? Musisz zaraz obrazac? Nie dziw sie potem, ze nikt z Toba nie chce dyskutowac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka1 Re: Ktore ksiazki warto przeczytac? IP: 212.33.74.* 20.12.02, 17:15 Mistrz i Malgorzata - Bułhakow Imie rozy - Eco Sillmarillion - Tolkien Miejsce poczatku - le Guin Przygody Dobrego Wojaka Szwejka - Hasek Postrzyzyny - Hrabal Hellada Krolow - Świderkowna ksiazki z cyklu o Prowansji - Mayle uff mozna tak wymieniac w nieskonczonosc ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pr.Oszołom z RM Re: Ktore ksiazki warto przeczytac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.02, 17:51 Gość portalu: anka1 napisał(a): > Mistrz i Malgorzata - Bułhakow > Imie rozy - Eco > Sillmarillion - Tolkien > Miejsce poczatku - le Guin > Przygody Dobrego Wojaka Szwejka - Hasek > Postrzyzyny - Hrabal > Hellada Krolow - Świderkowna > ksiazki z cyklu o Prowansji - Mayle > uff mozna tak wymieniac w nieskonczonosc ... - Ta pierwsza pozycja to prawdziwa klasyka!! Widzę tu też moich ulubieńców Tolkiena i Naszego starego poczciwego wojaka Szwejka..i Hrabal...od razu widać ze to ktoś na poziomie... a mówią że Białystok to ciemnogród...widać bujda na resorach... Białostocczanie to naprawdę mili, kulturalni i oczytani ludzie... tylko to imię róży mi tu za bardzo smierdzi w tym pięknym zestawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka1 Re: Ktore ksiazki warto przeczytac? IP: 212.33.74.* 20.12.02, 17:54 pewnie Ci smierdzi bo nie czytales tylko film ogladales. przeczytaj, wtedy porozmawiamy, film ksiazce do piet nie dorasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rada Re: Ktore ksiazki warto przeczytac? IP: 209.17.132.* 20.12.02, 19:02 Oto moj zestaw jaukopchanszych ksiazek w kolejnosci jakie je czytalam, od czasow ggy bylam nastolatka ( do niektorych z nich oczywiscie wrocilam kilka i parokrotnie): Mistrz i Malgorzata - Bulhakowa Sto Lat Samotnosci - G.G. Marquez (oraz wszystkie pozostale jego ksiazki) Cortazar - wszystkie Dostojewski Andrzejewski - "Idzie skaczac po gorach" (Ach coz to bylo za przezycie dla nastolatki; Proust - W poszukiwaniu straconego czasu Yogananda - Man's Eternal Quest (niew wiem czy juz przetlumaczono na polski) De Mello - wszystko ale przede wszystkim "Przebudzenie" , "Wezwanie do milosci", i "Spiew Ptaka" Jiddu Krishnamurti - wszystkie ksiazki i z nim wywiady - bogactwo madrosci, milosci i onspiracji do przebudzenia sie; wiersze Baczynskiego - zawsze do nich powracam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spec Re: Ktore ksiazki warto przeczytac? IP: *.nyc.rr.com 20.12.02, 18:34 Gość portalu: Pr.Oszołom z RM napisał(a): > Gość portalu: habitus napisał(a): > > > Jakoś mi się nie chce czytać książek polecanych przez Pana... > > I ci "profesorowie"... :-[ > > - No tak! nie łatwo jest przeskoczyć prostakowi czy prostaczce z harlequinów na > > literaturę naukową... ROTFL macie racje powinnismy odpisywac na jego kazdy post.... literatura naukowa... Kazimierz Wielki doprowadzil kraj do potegi m.in. dzieki wielkokulturowosci i tolerancji w kraju, to dzieki niemu Polska siegala pozniej od morza do morza. to samo jest teraz w USA i sklada sie na potege tego kraju. to dzieki ludziom takim jak ty stracilismy wielu znakomitych ludzi tylko dlatego ze byli czescia innych kultur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habitus Re: Ktore ksiazki warto przeczytac? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.02, 23:27 I jeszcze: "Zen i sztuka oporządzania motocykla" - Robert Pirsig "Tato" - William Wharton (czytałam ją ze 10 lat temu ale pamiętam, że wstrząsnęła mną) Imię róży - Umberto Eco (to jasne) "Wahadło Fouceault'a" Eco jest tak naszpikowane ezoteryką , że musiałam przeczytać kilka książek, żeby do końca zrozumieć wszystkie (?) odnośniki. Ale jest dobrą lekturą dla poszukiwaczy. "Punkt zwrotny" - Frank Capra. Otwiera oczy na bezlitosne mechanizmy powodujące rozwój, apogeum, a wreszcie wyradzanie się i upadek układów. Wreszcie "Dom. Krótka historia idei" Witolda Rybczyńskiego - polecam. Sama się przekonałam jak mało wiemy do jakiego stopnia nasze obecne życie różni się od życia naszych przodków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Które ksiażki warto przeczytać? IP: *.bsk.vectranet.pl / 10.1.4.* 21.12.02, 22:53 Nadchodzą Świeta Bożego Narodzenia i rok rocznie powracam do książki Karola Dickens'a "Opowieści wigilijne" Też warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chatka_ Re: Które ksiażki warto przeczytać? IP: *.piasta.pl 22.12.02, 00:50 "Uczta Babette i inne opowiesci o przeznaczeniu" Karen Blixen. 6 lat czekalm na wznowienie nakladu! Podarowalam ja wszystkim swoim przyjaciolom sobie nie zostawiajac egzemplarza. A tu prosze jest wznowienie i to na swieta, kiedy to juz tradycyjnie od paru lat ogladamy Uczte Babette. Nie zlicze ile razy widzialam film, ale ciagle cos dla siebie odkrywam w slynnej mowie Generala... Odpowiedz Link Zgłoś