-
zaczynam swoją przygodę z tym gatunkiem mąki (w ogóle na mąkach nie znam się zbyt dobrze), dotychczas używałam rzadko, kiedy przepis tego wymagał. koleżanka natomiast sprzedała mi patent na dodawanie krupczatki do panierki, ciasta na naleśniki itp. tak więc zapytam, jaka jest zasada - kiedy można użyć krupczatki i w jakich proporcjach ze "zwykłą" mąką?
-
przepis na kruche ciasto zaleca użycie mąki krupczatki, czym rożni się ta mąka od mąki tortowej czy takiej szymanowskiej np?
-
Poczytalam stare watki na FK dot. krupczatki. Jak sie okazuje jest
to produkt niedostepny w UK, przynajmniej dla mnie - do
sredniodobrze zaopatrzonego polskiego sklepu mam daleko.
Doczytalam tez w necie, ze krupczatka ma podobne wlasciwosci do maki
do wyrobu makaronu. Czy to prawda? Czy w przepisach (na wytrawne
dania), gdzie wystepuje krupczatka zasadnym byloby zamienic ja
na 'pasta flour'?
-
czy mozna i jaka wyjdzie?
Nie znam sie na makach :/
Ewa
-
wie ktos moze czy jest w niemczech maka krupczatka,a jesli tak to jak sie
nazywa po niemiecku?
-
...od zwykłej mąki pszennej?
Wczoraj robiłam pizze i niechcacy przez nieuwagę dałam mąke krupczatke zamiast
pszennej :-) Ciasto się żle łączyło, a spód był b. twardy, ale generalnie dało
sie zjeść. Do czego uzywacie mąki krupczatki?
-
Bardzo proszę o informację, jak w Stanach nazywa się mąka krupczatka, albo jej
amerykański zamiennik. Chciałabym upiec kruche ciasto.
Magda
-
witam,
jak nazywa sie maka krupczatka w Niemczech. Pzdr
-
Przypadkowo weszłam w posiadanie kilograma mąki krupczatki :) Do czego się
jej właściwie używa? Nie chcę wyrzucać, ale nie wiem, co można z niej zrobić.
Czy macie jakiś doświadczenie w tym względzie?
Będę wdzięczna za sugestie!
-
Kupiłam w celu dodania do kruchego ciasta na mazurki. Do czego jeszcze można
ją wykorzystać?Wogóle sie nie znam na mąkach.
-
Bardzo proszę, może ktoś z was ma przepis na naleśniki z mąki krupczatki.
Miałam ten przepis z "Domowej Kawiarenki" ale gdzieś przepadł w czasie
robienia porządków. Pamiętam, że były przesmaczne.Plissss...;))
-
nie wiem bo nie mieszkam w Polsce a chce kupic make odpowiednik polskiej
prosze bardz.
-
mam na mysli te krupki,
z ktorych robimy przewaznie zupe
i dobrze zrobion jest wspaniala,
ostatnio ogladajac program kuchni
ktos zrobil z tego rodzaj risoto do ryby,
wygladalo wspaniale i smakowalo tym osoba,
postaram sie tez sprobowac bo krupki lubie
najlepiej jak sa te duze ziarka.
Czytajac na jakiejs stronie
Krupnik wodka,
czy to tez stary produkt,czy cos nowego.
Osobiscie z krupnikiem jestem na ty,
ciekawa jestem,
co na ten temat powiedza inne osoby,
ktore go lubia,
tej wo...
-
Dzisiaj zdałam sobie sprawę, ze nigdy nie kupowałam, nawet się nie
zastanawiałam do czego się ją stosuje ... może mni ktos oświeci?
-
czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, bo już zgłupiałam: czy semolina durum, używana
np. w pizzach itd. jest de facto drobniejszą kaszą manną, tyle, że z pszenicy
durum? kaszę manną tłumaczy się na ang. jako semolinę, i jak rozumiem,
semolina grubsza/na pudding, desery = nasza kaszka manna - tak? czy jest
jakakolwiek różnica w smaku/konsystencji w przypadku deseru mlecznego?
kolejne pytanie dotyczy zastępowania drobnej semoliny krupczatką - jest ok czy
nie, bo znalazłam sprzeczne opinie?
i j...
-
czy ktos bedzie tak dobry i podpowie mi, jak szukac odpowiednika maki
krupczatki w niemczech? nie mam pojecia czym ja zastapic. wiem ze to typ 500,
ale po czym poznac ze to TA wlasciwa?
-
pozwole sobie tak nazwac i stworzyć, łatwo będzie znaleźć:
• Re: Mąka typu 1050..
linn_linn 05.01.06, 12:12 + odpowiedz
Wklejam z moich zbiorow:
Maki pszenne
Typ 450 – tortowa, polecana do ciast biszkoptowych i biszkoptowo-tluszczowych
Typ 500 – wroclawska, polecana do ciast drozdzowych, francuskich,
polfrancuskich, nalesnikow oraz zup i sosow
Typ 500 – poznanska, polecana do ciast kluskowych, pierogowych, na pizze, a
takze do zasmazek ...
-
Jesli znacie sie na makach, podpowiedzicie do czego sluzy taka np.
500 lub 550 albo 450? A co z poznanskimi, wroclawskim, krupczatkami?
Stanelam ostatnio przed polka z maka w supermarkecie i nie
wiedzialam co mam wybrac.
-
Eh, zrobiłam dziś wieczorem jabłka z kruszonką, coś powalającego na jesienny
wieczorek:)) Kruszonka z mąki krupczatki( bardziej chrupiąca), dużo
cynamonu...poezja, polecam, naprawdę!!
-
Oświecie mnie proszę bo zupełenie się na tym nie znam. Praktycznie nie piekę
więc i mąki nie często używam ale chciałabym wiedziec. Tortowa, krupczatka,
poznańska, wrocławska.... i inne. Która do czego, jesli wogóle są tu jakieś
zasady?