Dodaj do ulubionych

Biebrzański Park Narodowy

IP: 212.160.172.* 20.04.06, 15:36
Zamierzam wybrać się do Biebrzańskiego Parku Narod. w weekend majowy. Czy
jeśli bede poruszac sie po oznakowanych szlakach PTTK konieczne sa buty typu
kalosze lub inne nieprzemakalne?
Obserwuj wątek
    • koczisss Re: Biebrzański Park Narodowy 20.04.06, 18:02
      To zależy:)
      Czy będą to kładki dydaktyczne, a także od szlaków:)
      Można się przygotować na taką ewentualność, że o tej porze roku w niektórych
      miejscach mogą być podtopienia:)
    • Gość: ubies Re: Biebrzański Park Narodowy IP: 209.130.141.* 20.04.06, 20:12
      Generalnie, zawsze warto nad Biebrza miec buty nieprzemakalne lub kalosze.
      Szczegolnie na szlakach basenu dolnego. Bylem nad Biebrza w swieta i zdziwil
      mnie jednak stosunkowo niski poziom wod, w porownaniu do lat poprzednich. Moze
      to ktos potwierdzic, czy to tylko moje zludzenie?
      • koczisss Re: Biebrzański Park Narodowy 20.04.06, 20:26
        A skąd ta woda ma się brać?
        Jesienią mieliśmy suszę, co przyczyniło się do znacznego obniżenia wód
        gruntowych. Zimą trochę spadło śniegu, ale w sumie było go mało i woda z
        rostopow wsiąkła w glebę, nieznacznie zasilając wody gruntowe. Od momentu
        zejścia śniegu, deszczu było jak na lekarstwo. stąd niski stan wód w rzece.
        Jak tak dalej będzie, przyjdą wyższe temperatury, to szykuje się nam piekna
        susza, z wysychaniem studni włącznie!
        • Gość: Krab Re: Biebrzański Park Narodowy IP: 80.240.171.* 20.04.06, 21:10
          koczisss napisał:
          Zimą trochę spadło śniegu, ale w sumie było go mało i woda z
          rostopow wsiąkła w glebę, nieznacznie zasilając wody gruntowe

Ciekawa teoria. Ale ja to widzę inaczej.
          Śniegu wcale nie było tak mało. W styczniu zanim spadły duuuuże śniegi ziemia już była mocna zmarznięta. Wiosną topniejący śnieg nie mógł wsiąkać w zamarzniętą glebę tylko spłynął do rzek. Rzeki wylały, może nie tak jak rok temu, ale wylały. Wystarczy popatrzeć na Narew pod Tykocinem, Wizną itp. A ziemia faktycznie poniżej 0,5 m jest sucha. Oczywiście nie na bagnach :P
          • koczisss Re: Biebrzański Park Narodowy 20.04.06, 21:27
            30 cm śniegu to naprawdę niewiele, to raptem kilka litrów na metrze kwadratowym,
            a zwłaszcza, że topił się on przez dłuższy okres, przy intensywnym
            nasłonecznieniu, czyli był proces sublimacji (przechodzenie bezpośrednio w parę
            wodną).
            Kluczowy jest niski poziom wód gruntowych i brak opadow na wiosnę, bo ten
            deszczyk który kiedyś był nic nie znaczy.
            • Gość: Krab Re: Biebrzański Park Narodowy IP: 80.240.171.* 21.04.06, 07:04
              To widzę, że z ciebie taki podlaski zalewski

pozdrawiam i miłego dzionka życzę
              • Gość: Biebrzydki Re: Biebrzański Park Narodowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 08:54
                On tylko udaje że nie jest ekologiem. Jakieś kompleksy ma czy co, pewno myśli
                że jak się przyzna - że ekoleg, jest - to zaraz mu characz przyniosą.
                • koczisss Re: Biebrzański Park Narodowy 21.04.06, 09:56
                  A co ma wspólnego moja opinia o stanie wody i tego przyczynach do bycia
                  ekologiem i haraczu?
                  • Gość: Biebrzydki Re: Biebrzański Park Narodowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 10:28
                    Tyle co Ekolodzy - do haraczy.
                    Czy coś do czegoś, musi coś mieć. Nie musi
                    - wystarczy że dyr. topeki i reszta sitwy rozgłasza i już wszyscy wiedzą.
                    A że z kciuka wyssane. Komu to przeszkodzi.
                    Oszczerstwo żyje długim życiem.
                    A na tym forum jest nieśmiertelne.
                    Czy ty do tego ręke przykładasz.
                    Nie dementujesz. Bo niby nie wiesz, nie znasz prawdy, nie twoja sprawa.
                    • koczisss Re: Biebrzański Park Narodowy 21.04.06, 10:30
                      Chyba kolego wątki pomieszałeś!
                      Ja tu piszę o ilości wody w rzece, a nie o jakiś drogach!
                      • Gość: Biebrzydki Re: Biebrzański Park Narodowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 10:42
                        Ależ rozumiem,
                        I wiem że w tym waszym, Białym... Macie taki śmieszny epizod z jakimś niby
                        haraczem. Ale co mnie to obchodzi.
                        Jak w Łodzi przez 3 lata org. Ekologiczne pisały do prokuratur o nadużyciach w
                        WFOSiGW to śledczy nie znajdowali niczego. Dopiero afera z posłem Pęczakiem
                        wyciągnęła całe gnojowisko nadużyć ze strony samorządów i innych urzędniczych
                        sitw.
                        Rozumiem że na forach sitw urzędniczych się nie rusza - to jakaś świętość.
                        Tylko o takich pierdołach jak ten wasz śmieśzny wypadek z ekologiem z
                        Białego ... z tego się robi aferę. No fak -śmiesznie jest ...
                        Wy tam - przecedzacie komara a wielbłąda łykacie.
                        Całe zamieszanie z drogami to jedna wielka ściema - Znanego dyrektorcia.

Białostockie ... no dobra .. w końcu ty tak znowu winien nie jesteś.
                        Zę czasami głupotki pisujesz, ale nie zawsze. W końcu i konstruktywnie
                        potrafisz się wpisać w problemy.
                        Pozdrowinka.
                        • koczisss Re: Biebrzański Park Narodowy 21.04.06, 10:46
                          Ale ja Ciebie mało rozumiem, o co Ci chodzi? Jeszcze raz powtarzam, nie piszę tu
                          o drogach i mało mnie one w tym momencie obchodzą. Wątek jest zgoła, o czym
                          innym i należy w nim pisać tylko na zadany temat!
              • koczisss Re: Biebrzański Park Narodowy 21.04.06, 09:55
                A kto to ten Zalewski?
                • Gość: Krab Re: Biebrzański Park Narodowy IP: 80.240.171.* 21.04.06, 11:49
                  Zalewski to taki pogodolog na pierwszym programie radia nadaje. Takie guru połowy polskich ogrodników i rolników. Na pewno w tym cię nie obraziłem :)

Ale kilka postów wyżej kolega Biebrzydki ma rację. Czasami ze swoimi poglądami chodzisz jak dziecko we mgle. :)
                  • koczisss Re: Biebrzański Park Narodowy 21.04.06, 13:02
                    A już wiem kto to taki:)
                    Fajnie gada, ale jedynki prawie nigdy nie słucham:)

A co do poglądów, no cóż, nikt nie jest doskonały:)
                    • Gość: Biebrzydki Re: Biebrzański Park Narodowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 13:08
                      O to rozumiem, brawo !!!
                      Jeszce jak by musztardowy rycerz, doszedł do podobnych wniosków. I
                      przeprowadził się ze wsi do miasta. To po kilku takich Fredkach. (to żadne
                      aluzje do ciebie).
                      Była by wiosna nad Podlasiem.
                      Odrodzenie regionu.
                      Saluto.
                      • zewsi Re: Biebrzański Park Narodowy 21.04.06, 14:13
                        Musztardowy Rycerz (napiszę z wielkiej litery, bo szanuję Siebie niepomiernie)
                        nie musi przeprowadzać się do miasta. To miasto przeprowadziło się do
                        Musztardowego Rycerza. A Musztardowy Rycerz, w swej przeogromnej łaskawości
                        wyraził na to zgodę.
                        • Gość: Biebrzydki Re: Biebrzański Park Narodowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 15:52
                          ok !! heheeh
    • Gość: amfot Re: Biebrzański Park Narodowy IP: *.elpos.net 21.04.06, 15:53
      Witam. Zobacz tutaj i sam zdecyduj jakie obuwie założyć
      www.biebrza.org.pl/wyd/wiosna06.html Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka