Gość: andres IP: 212.160.172.* 20.04.06, 15:36 Zamierzam wybrać się do Biebrzańskiego Parku Narod. w weekend majowy. Czy jeśli bede poruszac sie po oznakowanych szlakach PTTK konieczne sa buty typu kalosze lub inne nieprzemakalne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koczisss Re: Biebrzański Park Narodowy 20.04.06, 18:02 To zależy:) Czy będą to kładki dydaktyczne, a także od szlaków:) Można się przygotować na taką ewentualność, że o tej porze roku w niektórych miejscach mogą być podtopienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubies Re: Biebrzański Park Narodowy IP: 209.130.141.* 20.04.06, 20:12 Generalnie, zawsze warto nad Biebrza miec buty nieprzemakalne lub kalosze. Szczegolnie na szlakach basenu dolnego. Bylem nad Biebrza w swieta i zdziwil mnie jednak stosunkowo niski poziom wod, w porownaniu do lat poprzednich. Moze to ktos potwierdzic, czy to tylko moje zludzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Biebrzański Park Narodowy 20.04.06, 20:26 A skąd ta woda ma się brać? Jesienią mieliśmy suszę, co przyczyniło się do znacznego obniżenia wód gruntowych. Zimą trochę spadło śniegu, ale w sumie było go mało i woda z rostopow wsiąkła w glebę, nieznacznie zasilając wody gruntowe. Od momentu zejścia śniegu, deszczu było jak na lekarstwo. stąd niski stan wód w rzece. Jak tak dalej będzie, przyjdą wyższe temperatury, to szykuje się nam piekna susza, z wysychaniem studni włącznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krab Re: Biebrzański Park Narodowy IP: 80.240.171.* 20.04.06, 21:10 koczisss napisał: Zimą trochę spadło śniegu, ale w sumie było go mało i woda z rostopow wsiąkła w glebę, nieznacznie zasilając wody gruntowe Ciekawa teoria. Ale ja to widzę inaczej. Śniegu wcale nie było tak mało. W styczniu zanim spadły duuuuże śniegi ziemia już była mocna zmarznięta. Wiosną topniejący śnieg nie mógł wsiąkać w zamarzniętą glebę tylko spłynął do rzek. Rzeki wylały, może nie tak jak rok temu, ale wylały. Wystarczy popatrzeć na Narew pod Tykocinem, Wizną itp. A ziemia faktycznie poniżej 0,5 m jest sucha. Oczywiście nie na bagnach :P Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Biebrzański Park Narodowy 20.04.06, 21:27 30 cm śniegu to naprawdę niewiele, to raptem kilka litrów na metrze kwadratowym, a zwłaszcza, że topił się on przez dłuższy okres, przy intensywnym nasłonecznieniu, czyli był proces sublimacji (przechodzenie bezpośrednio w parę wodną). Kluczowy jest niski poziom wód gruntowych i brak opadow na wiosnę, bo ten deszczyk który kiedyś był nic nie znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krab Re: Biebrzański Park Narodowy IP: 80.240.171.* 21.04.06, 07:04 To widzę, że z ciebie taki podlaski zalewski pozdrawiam i miłego dzionka życzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biebrzydki Re: Biebrzański Park Narodowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 08:54 On tylko udaje że nie jest ekologiem. Jakieś kompleksy ma czy co, pewno myśli że jak się przyzna - że ekoleg, jest - to zaraz mu characz przyniosą. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Biebrzański Park Narodowy 21.04.06, 09:56 A co ma wspólnego moja opinia o stanie wody i tego przyczynach do bycia ekologiem i haraczu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biebrzydki Re: Biebrzański Park Narodowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 10:28 Tyle co Ekolodzy - do haraczy. Czy coś do czegoś, musi coś mieć. Nie musi - wystarczy że dyr. topeki i reszta sitwy rozgłasza i już wszyscy wiedzą. A że z kciuka wyssane. Komu to przeszkodzi. Oszczerstwo żyje długim życiem. A na tym forum jest nieśmiertelne. Czy ty do tego ręke przykładasz. Nie dementujesz. Bo niby nie wiesz, nie znasz prawdy, nie twoja sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Biebrzański Park Narodowy 21.04.06, 10:30 Chyba kolego wątki pomieszałeś! Ja tu piszę o ilości wody w rzece, a nie o jakiś drogach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biebrzydki Re: Biebrzański Park Narodowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 10:42 Ależ rozumiem, I wiem że w tym waszym, Białym... Macie taki śmieszny epizod z jakimś niby haraczem. Ale co mnie to obchodzi. Jak w Łodzi przez 3 lata org. Ekologiczne pisały do prokuratur o nadużyciach w WFOSiGW to śledczy nie znajdowali niczego. Dopiero afera z posłem Pęczakiem wyciągnęła całe gnojowisko nadużyć ze strony samorządów i innych urzędniczych sitw. Rozumiem że na forach sitw urzędniczych się nie rusza - to jakaś świętość. Tylko o takich pierdołach jak ten wasz śmieśzny wypadek z ekologiem z Białego ... z tego się robi aferę. No fak -śmiesznie jest ... Wy tam - przecedzacie komara a wielbłąda łykacie. Całe zamieszanie z drogami to jedna wielka ściema - Znanego dyrektorcia. Białostockie ... no dobra .. w końcu ty tak znowu winien nie jesteś. Zę czasami głupotki pisujesz, ale nie zawsze. W końcu i konstruktywnie potrafisz się wpisać w problemy. Pozdrowinka. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Biebrzański Park Narodowy 21.04.06, 10:46 Ale ja Ciebie mało rozumiem, o co Ci chodzi? Jeszcze raz powtarzam, nie piszę tu o drogach i mało mnie one w tym momencie obchodzą. Wątek jest zgoła, o czym innym i należy w nim pisać tylko na zadany temat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krab Re: Biebrzański Park Narodowy IP: 80.240.171.* 21.04.06, 11:49 Zalewski to taki pogodolog na pierwszym programie radia nadaje. Takie guru połowy polskich ogrodników i rolników. Na pewno w tym cię nie obraziłem :) Ale kilka postów wyżej kolega Biebrzydki ma rację. Czasami ze swoimi poglądami chodzisz jak dziecko we mgle. :) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Biebrzański Park Narodowy 21.04.06, 13:02 A już wiem kto to taki:) Fajnie gada, ale jedynki prawie nigdy nie słucham:) A co do poglądów, no cóż, nikt nie jest doskonały:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biebrzydki Re: Biebrzański Park Narodowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 13:08 O to rozumiem, brawo !!! Jeszce jak by musztardowy rycerz, doszedł do podobnych wniosków. I przeprowadził się ze wsi do miasta. To po kilku takich Fredkach. (to żadne aluzje do ciebie). Była by wiosna nad Podlasiem. Odrodzenie regionu. Saluto. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Biebrzański Park Narodowy 21.04.06, 14:13 Musztardowy Rycerz (napiszę z wielkiej litery, bo szanuję Siebie niepomiernie) nie musi przeprowadzać się do miasta. To miasto przeprowadziło się do Musztardowego Rycerza. A Musztardowy Rycerz, w swej przeogromnej łaskawości wyraził na to zgodę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biebrzydki Re: Biebrzański Park Narodowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 15:52 ok !! heheeh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amfot Re: Biebrzański Park Narodowy IP: *.elpos.net 21.04.06, 15:53 Witam. Zobacz tutaj i sam zdecyduj jakie obuwie założyć www.biebrza.org.pl/wyd/wiosna06.html Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś