Dodaj do ulubionych

Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeliny?

IP: 85.206.196.* 25.04.06, 18:16
Wiem, že w Polsce Litewska kuchnia jest bardzo ceniona. A czy są w
restauracjach w Balstogė Litewskie cepeliny? A chleb czarny? A bankucheny
(šakotis)? Tu ktos pisal o "Trejos devynerios". W Balstogė musi byc Litewska
restauracja!
Obserwuj wątek
    • grat.nowy Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 25.04.06, 18:20
      to sobie załóż jak musi być. Tak przy okazji to czy mi się zdaje czy cepelin
      (Zeppelin) to nie jest niemiecka nazwa dumny ze swej narodowości Bałcie?
      • Gość: Mikkelson Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: 85.206.196.* 25.04.06, 18:28
        Czebędzie o tym pomyslec. Wszystkiego nie možna pospiec. Ale že ta restauracja
        będzie, to nie mam wątpienia. Po prostu ona musi byc w takim bliskim Litwie
        miescie. A nakąto nazwy "cepelinai", nie to jest wažne - wažny sam produkt.
        Bardzo liubię cepeliny z naszym piwem.
        • grat.nowy Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 25.04.06, 18:34
          smacznego.

jak już tą knajpę otworzysz podaj adres na
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=37026
          na pewno zajrzymy z koczisssem i nekroskopem, a i zewsi nie pogardzi zapewne.
          • Gość: Mikkelson Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: 85.206.196.* 25.04.06, 18:36
            Obowiązkowo!
            • Gość: kazio Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: *.com / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 10:18
              W Ełku w Wirwajdzie podają ogromne cepeliny i w dodatku smaczne!!!
              • Gość: Mikkelson Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: 85.206.203.* 30.04.06, 17:07
                Jeszcze dwie "popskie" nazwy - Lykas ir Virvaida. Mnie bylo by naprawdę
                nieujutnie žyc na cudzej ziemi.:)))))))))))))))))
          • Gość: Anfernee Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: 212.33.95.* 27.04.06, 12:04
            A i ja zawitam wypić "Trejos devaneros" an pohybel oszołomom ;-)
    • nickus01 Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 25.04.06, 18:22
      Zacznie się od żołądka i restauracji, a skończy na sercu i litewskich urzędach
      w Bakstoge!
      • Gość: kotwicz Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: *.teradyne.com 25.04.06, 18:41
        szybciej na twoich zebach i nosie......;)
    • nekroskop88 Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 25.04.06, 18:31
      Nie ma w Białymstoku restauracji litewskiej. Dziwne to jest, zwłaszcza, że obok
      jest Litwa.
      • Gość: Mikkelson Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: 85.206.196.* 25.04.06, 18:38
        Musi byc! Myslę, že byla by popularną.:-)
        • nekroskop88 Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 25.04.06, 18:38
          Ja też tak myślę. Czekamy więc na nową restaurację.
          • chinagirl Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 25.04.06, 20:48
            Dawno, dawno temu, kiedy kraje nadbałtyckie były częścia Raju na Ziemi (czyli
            ZSRR) była w Białymstoku restauracja o nazwie Kaunas (czyli Kowno) i Grodno
            (chyba Grodna). Nie wiem, czy była tam kuchnia litewska, bo jeszcze na kaszkę
            mówiłam papu. Sa w Białymstoku różne restauracje
            (japońska,bałkańska,meksykańska), ale litewskiej nie uświadczysz. Za to bliżej
            północy, w okolicach Suwałk, zaczyna się strefa zepelinowa. Świetna jest
            podobno w Sejnach restauracja Sodas z oryginalnym litewskim jedzeniem. U nas
            dostać można tylko litewski chleb i kwas chlebowy. A szkoda...
            • nekroskop88 Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 25.04.06, 20:51
              Kaunas jest na Wesołej, potem był Maxim, a teraz znowu jest Kaunas, ale
              litewskich dań to tam raczej nie ma ;-)
              • pawlozsiul Są litewskie chleby, sery i kwas 25.04.06, 20:56
                A kuchnia - obecna dzień w dzień i traktowana jak własna. Wybacz Mikkelson, ale
                w "Panas Tadas" był bigos staropolski - według nas. Wiem, że się nie zgodzisz,
                słusznie zresztą.
                • koczisss Re: Są litewskie chleby, sery i kwas 25.04.06, 20:58
                  Dlaczego ma się nie zgodzić?
                  A skąd wiadomo tak naprawdę gdzie pierwszy raz bigos ugotowano?
                • Gość: Mikkelson Re: Są litewskie chleby, sery i kwas IP: 85.206.196.* 25.04.06, 21:03
                  "Ponas Tadas" :-)
                  • pawlozsiul przepraszam, zapamiętam poprawną formę 25.04.06, 21:29
                  • kamilar Re: Są litewskie chleby, sery i kwas 25.04.06, 21:44
                    A sam Mickiewicz jak to napisał, bo chyba taka forma będzie poprawna?
                    • pawlozsiul wyluzuj Kamilar 25.04.06, 21:50
                      Sam Mickiewicz pewnie napisał: "Polsko, ojczyzno moja".
                      • koczisss Re: wyluzuj Kamilar 25.04.06, 22:04
                        Napisał Litwo, bo rodzony na Litwie, która była w Polsce:)
                        To był taki lokalny patryiota!
                        • Gość: Mikkelson Re: wyluzuj Kamilar IP: 85.206.196.* 25.04.06, 22:06
                          Litwa nigdy nie byla w Polsce. Byla Litwa i Polska.
                          • koczisss Re: wyluzuj Kamilar 25.04.06, 22:08
                            Zgadza się, ale Litwa była w granicach Rzeczypospolitej, dlatego napisałem, że w
                            Polsce, to taki skrót myślowy:)
                            • Gość: Mikkelson Re: wyluzuj Kamilar IP: 85.206.196.* 25.04.06, 22:11
                              Tak, ale Rzeczypospolita Obojga Narodow nie byla Polską. Byla konfederacją,
                              ktorą tworzyli dwa niepodlegle panstwa - Wielkie Księstwo Litewskie i Korona
                              Polska.
                              • koczisss Re: wyluzuj Kamilar 25.04.06, 22:13
                                Dlatego napisał Litwo ojczyzno.... bo tam rodzony, będąc Polakiem!
                                I w czym tu problem?

A moja babka też pochodzi z okolic miejsca urodzenia Mickiewicza, ale to nie
                                znaczy, że ja Litwin, czy Białorusin!
                                • Gość: Mikkelson Re: wyluzuj Kamilar IP: 85.206.196.* 25.04.06, 22:15
                                  Ale liczyl sobie Litwinem.
                                  • koczisss Re: wyluzuj Kamilar 25.04.06, 22:22
                                    A pisał po Polsku, dlaczego?
                                    • Gość: Mikkelson Re: wyluzuj Kamilar IP: 85.206.196.* 25.04.06, 22:26
                                      Irlandczycy tež mowią i piszą po Angielsku, ale liczą siebie Irlandczykami, nie
                                      Anglikami.
                                      • koczisss Re: wyluzuj Kamilar 25.04.06, 22:29
                                        www.mickiewicz.art.pl/
                                        • koczisss Re: wyluzuj Kamilar 25.04.06, 22:31
                                          W roku 1847 zerwał stosunki z Towiańskim. W czasie Wiosny Ludów (1848) utworzył
                                          we Włoszech legion polski. Po powrocie do Paryża był współzałożycielem i
                                          redaktorem pisma "Trybuna Ludów" (Trubune des Peuples). W 1851 został poddany
                                          nadzorowi policyjnemu. Od 1852 pracował w Bibliotece Arsenału. We wrześniu 1855
                                          roku, podczas wojny krymskiej wyjechał do Konstantynopola w Turcji, aby tworzyć
                                          oddziały polskie (tzw. Legion Żydowski), do walki. Zmarł nagle podczas epidemii
                                          cholery (prawdopodobnie na tę chorobę, choć ostatnio coraz częściej mówi się, że
                                          mógł zostać otruty arszenikiem lub doznać wylewu krwi do mózgu). Jego ciało
                                          zostało przewiezione do Paryża i pochowane na cmentarzu Montmorency, a w roku
                                          1898 przeniesione na Wawel, co stało się pretekstem manifestacji politycznej.

Jak był Litwinem, to dlaczego tworzył tzw. legion polski, a nie litewski?
                                          • Gość: Mikkelson Re: wyluzuj Kamilar IP: 85.206.196.* 25.04.06, 22:38
                                            Musi, taka tam byla sytuacja. Musi, Polakow tam bylo więcej.
                                      • kamilar Re: wyluzuj Kamilar 25.04.06, 22:29
                                        Nie wszyscy Irlandczycy uważają się za Irlandczykow, mówię o Ulsterze.
                                        Irlandczycy mają też własny język.
                                        Irlandczyków od Anglików oddziela coś, co nie dzieli Polaków i Litwinów: religia.
                                        • Gość: Mikkelson Re: wyluzuj Kamilar IP: 85.206.196.* 25.04.06, 22:36
                                          Irlandia mnie bardzo przypomina stosunki Litewsko - Polskie w koncu XIX wieku -
                                          początku XX wieku, a Ulster - Wschodnią Litwę. Prawda, jest i rožnica - faktor
                                          religijny. Tylko 2% Irlandczykow dzisiaj znają język Irlandski. Pracowalem w
                                          Irlandii - dobže wiem tamtejszą sytuację.
                                          • Gość: Lit gdzie ten Litwin? IP: *.elpos.net 27.04.06, 08:30
                                            No to już przesada. Jakoś Litwini nie umerali z głodu, ani nie byli wyworzeni na
                                            antypody przez Polaków. Swoją drogą region Sokólszczyzny - historycznie litweski
                                            jest zamieszkany jeszcze przez Litwinów, głównie z rodzin bojarskich. Im jakoś
                                            nigdy nie przeszkadzało spalszczanie się, nigdy nie myśleli o sobie jako o
                                            Ulsterze!Do dziś trwa tam, (i w zach. części Białorusi, jak się mówi tam o
                                            POlakach, to w rzeczywistości głównie o Litwinach) swoista - właśnie litewska
                                            kultrua (nie cepellia). Także proszę nie uzurpować sobie praw do nazywania
                                            siebię Litwinem tylko dla przekręcających końcówki ;)
                                            • Gość: Mikkelson Re: gdzie ten Litwin? IP: 85.206.203.* 27.04.06, 08:42
                                              Tak že, jestes Litwinem, tylko mowiącym po Polsku. Nareszcie dotarlo! Jak i w
                                              Irlandii są Irlandczycy mowiące i po Irlandsku, i po Angielsku. Ale na
                                              szczęscie, w Litwie mienianie języka nie zaszlo tak daleko, jak w Irlandii. W
                                              XIX wieku dla Litewskiego języka rzeczywiscie powstala smertelna
                                              niebezpiecznosc, bo klasy wyrzsze spolonizowali się, a chlopi byli rusyfikowane
                                              i polonizowane (w wyniku tego "proscieli" i "tutejszeli"). Ale, chwala Bogu,
                                              język Litewski to przetrwal i zrobil się niepokonalnym. Przyjdzie czas i wam,
                                              Litwinom mowiącym parszywąn gwarą slowianką, wrocic do języka pradziadow.
                                            • Gość: gintautas Re: gdzie ten Litwin? IP: *.chello.pl 27.04.06, 09:33
                                              na sokolszczyznie nie ma juz swiadomosci litewskiego pochodzenia i kultury,moze
                                              jeszcze kilka rodow szlacheckich cos wie o
                                              tym-bliminy,szkilladzie,poczobuty,gedrojcie.ci,ktorzy z unii przeszli na
                                              prawoslawie zupelnie schlopieli i uwazaja sie za
                                              bialorusow-np.kiszkel-isy,kirmutt-cie.wszystkich laczy kuchnia-bulba i
                                              samogon.jedynie kilka rodow tatarskich wie o swoich wiezach ze stepami i
                                              litwa,staraja sie odbudowac swe tradycje w kundzinie i kruszynianach,ale to juz
                                              folklor.pozostaly stare ,litewskie nazwy geograficzne,ktorych znaczrnia nikt juz
                                              nie zna,zas bialorusini blednie uwazajac je za polskie,usiluja je zrutenizowac
                                              ,co prowadzi do nadzwyczaj smiesznych sytuacji.
                                              • Gość: Mikkelson Re: gdzie ten Litwin? IP: 85.206.203.* 27.04.06, 09:40
                                                Wszystko wroci na swoje tory. Nie može byc narod bez swiadomosci narodowej.
                                                Raniej czy pozniej.
              • Gość: Mikkelson Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: 85.206.196.* 25.04.06, 21:07
                Prawda, tak i nazywa się "Kaunas"? Czeba z niej zrobic prawdziwą restaurację
                Litewską!
            • Gość: Mikkelson Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: 85.206.196.* 25.04.06, 21:02
              Bylem w "Sodas" w Punskas. Swietna kuchnia Litewska -> www.punskas.pl
              Czeba cos takiego zrobic i w waszym miescie.:-)
              • koczisss Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 25.04.06, 21:02
                Przyjedź i zrób!
                • Gość: Mikkelson Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: 85.206.196.* 25.04.06, 21:05
                  Morze i w prawdę zrobimy :-)
                  • koczisss Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 25.04.06, 21:09
                    > Morze i w prawdę zrobimy :-)

Piszę się tak
                    :
                    Może i naprawdę zrobię!
                    • koczisss Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 25.04.06, 21:09
                      Morze to zbiornik wodny, a może coś zrobię!
                      • Gość: Mikkelson Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: 85.206.196.* 25.04.06, 21:11
                        Wiem, przepraszam za blędy.
                        • koczisss Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 25.04.06, 21:18
                          Powiedz mi szczerze. Skąd znasz tak dobrze język polski?
                          Po co go uczyłeś się?
                          Wychowałeś się wśród Polaków?
                          A moze jesteś litewski Polak, ale coś Cię trzepło w dekiel i na Litwina
                          przerobiłeś się?
                          Tak jak forumowy Tkac z Polaka przefarbował się na Bialorusina!?
                          • Gość: Tkac Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 21:25
                            Kiedy Ty wreszcie przefarbujesz się na Apacza i wypiszesz się z polskiego
                            Kościoła Rzymsko-Katolickiego?
                            • koczisss Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 25.04.06, 21:28
                              Do Ciebie nie były tamte słowa, więc nie wtrącaj się!!!

W myśl przysłowia, uderz w stół, a nożyce się odezwą!

A ja z Indianami nie mam nic wspólnego, to i przefarbować się nie muszę, a tym
                              bardziej zamiaru takowego nie mam!
                              • Gość: Tkac Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 21:33
                                Ale dzikusem jesteś, chociaż ostatnio się znacznie ucywilizowałeś.
                                • koczisss Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 25.04.06, 21:36
                                  Mówisz o sobie?
                                • Gość: Mikkelson Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: 85.206.196.* 25.04.06, 22:13
                                  Hello, Tkac! Jak się powodzi?
                            • Gość: Anfernee Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: 212.33.95.* 27.04.06, 12:07
                              Litwin się deczko ucywilizował, za to kacap szczeka po staremu...
                              Zobacz sobie artykuł na pierwszej stronie Wyborczej, coś na temat twego ulubieńca i jego - hehe - 100% poparcia ;-)
                          • Gość: MIkkelson Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: 85.206.196.* 25.04.06, 21:43
                            Ze strony matki jestem ze szlachty Litewskiej. Babunia žyla w Kaunas i znala
                            język Polski. Uczyla mnie Polskiego. Zachowala się duža biblioteka ksiąrzek
                            Polskich. W czasie sowieckiej okupacji czytalem Polskie žurnale. Robilem modele
                            z "Maly Modelarz", czytalem "Skrzydlatą Polskę". Wyroslem swiadomym Litwinem.
                            Bylem przychylny Polsce, ale potem moje zdanie o niej mienialo się, widząc
                            dzialanie rožnych "kresowcow", "wilniukow" i "akowcow". Studyjowalem historję -
                            dužo co zrozumialem. To taka moja historja. Myslę (pisalem o tym Kamilarowi),
                            že dla unormalizowania Litewsko - Plskich stosunkow trzeba tak nie durzo.
                            Wierzę w mlodych Litwinow i Polakow.
                            • Gość: Anfernee Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: 212.33.95.* 27.04.06, 12:09
                              Skąd ta nagła zmiana w tonie Twoich wpisów?
                              Pies wrócił, czy żonę przegnałeś? ;-)
                              No offence, aby tak dalej!
                              Pozdrawiam
            • Gość: Bialostoczanin Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: *.hsd1.il.comcast.net 27.04.06, 18:29
              Po co w Bialymstoku litewska restauracja, skoro w wiekszosci domow mamy
              litewska kuchnie?
              • Gość: Mikkelson Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: 85.206.193.* 27.04.06, 18:42
                Dobre!!!!! Respect!
              • Gość: Salomon Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: *.atman.pl / *.atman.pl 27.04.06, 18:45
                Moja babcia robiła świetne kluski śląskie po litewsku, pycha!....
                • Gość: Mikkelson Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: 85.206.193.* 27.04.06, 18:52
                  Nic, chlopaki, jak tu będzie Republika Litewska, będziecie mieli tego
                  wszystkiego dužo i na codzien.:-)
                  • Gość: lithuanus Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: *.chello.pl 28.04.06, 07:37
                    strach co bedzie z polska kuchnia-bialostocki litwin jurgilajtys jest ministrem
                    rolnictwa w warszawie,ajak zastapi go klient o pruskim rodowodzie,to......
                    • Gość: Mikkelson Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: 85.206.203.* 30.04.06, 17:09
                      Nie Jurgelaitis, a Jurgelis. Tak, prawdziwe "polskie" nazwisko - "jurgiel".
                      • alex.4 Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 01.05.06, 13:31
                        Jurgiel nie ejst polskim anzwiskiem. A właściwie jakie jest twoje nazwisko?
                        Może ma polską albo ruską genezę. Wtedy rozumiałbym twoj nacjonalizm - po
                        rpostu wstydzisz sie swoich włąsnych korzeni i starasz się być bardziej
                        litewski niż litwini:)
      • zigzaur Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 04.05.06, 10:39
        W latach osiemdziesiątych była na ulicy Wesołej restauracja "Kaunas". Co się z
        nią stało?
    • kamilar Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 25.04.06, 21:18
      Już kiedyś na innym forum pytałem, czemu nie ma u nas restauracji litewskiej i
      żydowskiej. To było miasto wielu kultur i coś takiego byłoby fajniejsze niż
      kuchnia włoska, czy meksykańska.
      Może, jakiś przedsiębiorca z kapitałem to przeczyta i coś otworzy.
      P.S. Sękacz z Puńska:)
      • koczisss Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 25.04.06, 21:21
        Wielokulturowe miasto, owszem było, ale tylko mogły by tu być restauracje z
        kuchnią polską, niemiecką, żydowską, rosyjską, białoruską i tatarską.
        Wymieniłem tylko te, bo taka ludność tu zamieszkiwała, tzn. to miasto!

I nie mówmy tu o tym, kto według legendy to miasto założył i o tym, że kiedyś te
        ziemie należały do WKL, bo to dawno i nie prawda, a w tamtych czasach nie było
        jeszcze tego miasta.
        Chodzi o kuchnie, dajmy na to z okresu międzywojennego:)
        • nekroskop88 Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 25.04.06, 21:26
          > kuchnią polską, niemiecką, żydowską, rosyjską, białoruską i tatarską.

jeszcze litewska ;-) kiedyś w Białymstoku oni mieszkali:)
          • koczisss Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 25.04.06, 21:29
            Kiedy?
            • nekroskop88 Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 25.04.06, 21:33
              Gdzieś tak od XIX w. do 1939, co prawda było ich mało, ale byli ;-)
              • koczisss Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 25.04.06, 21:35
                Promil?
        • Gość: Tkac Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 21:35
          A Ukraińcy?
          • nekroskop88 Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 25.04.06, 21:37
            O właśnie, jeszcze oni ;-)
          • koczisss Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 25.04.06, 21:39
            A ilu ich było w latach 20 i 30 tych?
            Trzech? No może pięciu!
            Tak samo jak i Litwinów!

Mówimy o Białymstoku, a ne o regionie, a tu niestety przeważającą nacją byli
            Żydzi, później Polacy, Niemcy, Rosjanie, Białorusini (ale to już marginalna
            ilość), a Litwini, Ukraińcy, to już promile!
    • Gość: mjas Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: *.chello.pl 25.04.06, 21:51
      To o co pytasz to znajdziesz "w stanie naturalnym" na Suwalszczyźnie a nie w
      Białymstoku. Może tylko tradycja wypieku czarnego chleba upadła już niestety.

Tak przy okazji. Zastanawia mnie dlaczego Litwini określają nasze suwalskie
      KARTACZE nazwą wywodzacą się od nazwiska niemieckiego konstruktora sterowców
      Ferdinanda von Zeppelina, człowieka który żył jakieś sto lat temu. Apogeum
      rozwoju sterowców było raptem w okresie międzywojennym - bardzo niedawno.
      Kartacze są niewątpliwie starsze. Czyżbyście nie mieli swojej starszej
      litewskiej nazwy na tę podobno waszą narodową potrawę? Zresztą sękacze
      określacie - jak widzę - też nazwą niemiecką (bankuchen ??baumkuchen).
      • Gość: Mikkelson Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: 85.206.196.* 25.04.06, 22:01
        Oczywiscie mają swoją dawną nazwę - didžkukuliai (wielkie klocki). A bankuchen
        tež ma swoją oryginalną nazwę - šakotinis (krzaczasty). Te raniej užyte nazwy
        są pozniejsze, ale byli bardzo rozpowszechnione.
        • Gość: mjas Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: *.chello.pl 25.04.06, 22:14
          Dzięki. Tak też przypuszczałem. Faktycznie didžkukuliai nie jest może zbyt
          fortune i cepelinai na gruncie języka litewskiego brzmi lepej. Po polsku jednak
          zdecydownie wolę kartacze niz cepeliny.
          • Gość: Mikkelson Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: 85.206.196.* 25.04.06, 22:18
            Nazwa "cepelinai" powstala od ich formy. Swojisty humor tamtych czasow.:-)
            • Gość: mjas Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: *.chello.pl 25.04.06, 22:21
              To jasne. Ale z tego by wynikało, że tak naprawde popularne stały się w latach
              międzywojennych. Moze wtedy trafiły na na "wyższe stoły" i stąd taki zabieg
              marketingowy? Przecież to jest prosta chłopska potrawa.
              • Gość: Mikkelson Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: 85.206.196.* 25.04.06, 22:24
                Ja myslę, že oni byli popularne od dawna. Nazwa "didžkukuliai" musi będzie
                starsza od "cepelinai".
                • Gość: mjas Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: *.chello.pl 25.04.06, 22:30
                  Oczywiście, ze starsza. Ale czym innym jest popularnośc potrawy a czym innym -
                  zmiana jej nazwy. Jak rozumiem całkiem niedawno, na inną, która teraz
                  zdecydowanie domimuje:
                  www.google.pl/search?q=did%C5%BEkukuliai&start=0&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl-PL:official
                  www.google.pl/search?q=cepelinai&start=0&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl-PL:official
      • koczisss Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 25.04.06, 22:05
        A ja tam jadam pyzy, tak jak Warszawiaki z Pragi!
        A to ta sama potrawa!
        I skąd ona tak naprawdę się wywodzi?
        • Gość: mjas Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: *.chello.pl 25.04.06, 22:18
          A po ile te wielkie pyzy? - usłyszałem w zeszłym roku na targach regionalnej
          żywności w Wa-wie. Byłem zbulwersowany :). To nie ma nic wspólnego z pyzami. Ja
          nie wiem co to są pyzy.
          • koczisss Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 25.04.06, 22:25
            Pyzy, to to samo co kartacze!
            Swego czasu bywałem często w Olecku i tam koleś zamawiał kartacze. Za pierwszym
            razem nie wiedziałem co on chce jeść, a okazało się, że zwyczajne pyzy!:)
            • Gość: mjas Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: *.chello.pl 25.04.06, 22:34
              Ja nigdzie poza Suwalszcyzną (i przyległymi Mazurami jak Olecko, czy Gołdap -
              ale to jak wiadomo sprawa wtórna - import poprzez "kolonistów" suwalskich) pyz o
              smaku i wielkości kartaczy nie widziałem.
              • koczisss Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 25.04.06, 22:35
                Ja czasem widuję na swoim stole:)
                Choć tego jadła nie lubię:)
                • Gość: mjas Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: *.chello.pl 25.04.06, 22:40
                  I sa one znane na podlaskich wioskach? Może - w końcu kiszkę i babę
                  ziemniaczaną na Podlasiu też macie o ile mi wiadmo. Na Litwie też to mają.
                  • koczisss Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 25.04.06, 22:41
                    NIe wiem czy na wioskach to znają, bom miastowy.
                    • Gość: mjas Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: *.chello.pl 25.04.06, 22:44
                      A to właśnie jest kluczowe.Ja jestem wioskowy Suwalszczanin i wiem, że na
                      suwalskich wioskach to znają i wiem jak to nazywają.
                      • Gość: Mikkelson Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: 85.206.196.* 25.04.06, 22:48
                        No wo, proszę - pozdrawiam rodaka!
                        • Gość: mjas Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: *.chello.pl 25.04.06, 22:56
                          Pochodze niewątpliwie z terenu Wielkiego Księstwa, ale nie wiem nic o tym, że
                          jestem Litwinem (w sensie etnicznym). Próbowałem nawet szukać jakichis
                          wieloetnicznych korzeni, ale niczego nie znalazłem :). Popularny pogląd o
                          wieloetniczności Suwalszczyzny (poza jej krańcami wschodnimi) jest zdaje się
                          mocno przesadzony.
                  • Gość: Mikkelson Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: 85.206.196.* 25.04.06, 22:43
                    No widzisz! Te same slady!
                • Gość: wjoronkiewicz Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 25.04.06, 22:44
                  zdarzają się kartacze vel zeppeliny i w Białymstoku. polecam zwłaszcza
                  szaszłykarnię na mickiewicza i bar el'jot na starobojarskiej.
                  w sklepach jest czarny chleb i są sękacze, na ulicy krętej w
                  sklepie "paradajs" można dostać nawet litewską garmażerkę.
                  niestety nigdzie nie zauważyłem "trzech dziewiątek". ale może to i lepiej, bo
                  choć jest to trunek przedni, ale mocno przecież zdradliwy i pamięć odbierający.
                  pozdrawiam miłośników dobrej kuchni!
                  • Gość: Mikkelson Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: 85.206.196.* 25.04.06, 22:46
                    "Trejos devynerios" - to klasa, ale tylko jak lekarstwo.:-)
              • Gość: Mikkelson Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: 85.206.196.* 25.04.06, 22:42
                Interesujące! Nawet po tym možna odsledzic granicą etniczną Litewską! To jest
                powarzna sprawa.
                • koczisss Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 25.04.06, 22:46
                  To Warszawa też Litewska?
                  Bo tam pyzy jadają!
                  • Gość: Mikkelson Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: 85.206.196.* 25.04.06, 22:50
                    Na pol Litewska, bo tam zawsze byli duže wplywy Litwinow. Nawet Wasz prezydent
                    rezyduje w Litewskim palacu.:-)
                    • koczisss Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 25.04.06, 22:52
                      Jednak coś masz z głową!
                      Albo sobie żartujesz!
                • Gość: mjas Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: *.chello.pl 25.04.06, 22:48
                  Z litewską etnicznością nie ma to wiele wspólnego. Świdczy raczej o wzajemnych
                  wpływach kulturowych.
                  • Gość: Mikkelson Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: 85.206.196.* 25.04.06, 22:52
                    Jerzeli popatrzec glębiej, to znajdzie się i etnicznosc. Jestem pewien.:-)
                    • koczisss Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 25.04.06, 22:55
                      Tak, tak, to my prawie Włosi, bo makaron wpieprzamy!?

Co ma kuchnia do etnicznosci?

Są to wpływy różnych kultur żyjących obok siebie i tyle!

A czy czarny chleb, to litewski?
                      Co Wy macie monopol na czarny chleb?

A biały to tylko francuski?

Śmieszny Mikki jesteś i tyle!
                    • Gość: mjas Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: *.chello.pl 25.04.06, 23:04
                      Ja nie miałbym nic przeciwko temu, cieszylbym sie nawet. Nie zmieniłoby to
                      zresztą w żaden sposób mojej tożsamości i samoidentyfikacji. Sęk w tym, że
                      znalść niczego nie byłem w stanie sięgając kilka pokoleń wstecz. Wszystkie
                      "przeki" (tak przy okazji, czy to okreslenie jest zartobliwe tylko czy tez
                      obraźliwe - mam wrażenie, że Rosjanie używaje je jako wyzwisko)i katoliki :).
                      • Gość: fatso Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 27.04.06, 06:24
                        Pszek- zdecydowanie obrazliwe, bierze sie chyba stad,
                        ze dzicz kacapsko- szaulisowska sie ucywilizowala
                        ostatnio. Ma dostep jak kazdy tutaj do amerykanskich kreskowek.
                        No i tam jest ow polskawy pszek, rodzaj krokodyla co mowi ludzkim
                        glosem. Nie szkodzi, ja sam, szlachcic W.X. Litewskiego, nazywam
                        Koroniarzy zartobliwym okresleniem Swinskie Ryje. Rozumiem bowiem
                        dzis dobrze, ze za wyjatkiem wspolnego ojczystego jezyka nic tak mnie
                        naprawde nie laczy z tym podgatunkiem Homo Sapiens.
                        • Gość: Mikkelson Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: 85.206.203.* 27.04.06, 07:23
                          Parszywa gwara slowianska koroniarzy nie jest Twoją ojczystą. Piszę ją tutaj
                          tylko dla tego, žeby zrozumieliscie. Gwara pszekow jest bardzo bliska
                          kacapskiej. A ty jestes parszywy przekrętek, jak i wszyscy do žek Naura i Bebra.
                        • duch_zenona Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 27.04.06, 15:32
                          A możesz podać jakiś konkretny tytuł kreskówki, bo być może z twoim angielskim
                          jest na bakier. Flora, lewo, skefro, bima, itd.
                  • dean84 Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 25.04.06, 22:55
                    zaczelo sie o jedzonku a konczy na palacach...
                    • duch_zenona Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 26.04.06, 00:37
                      A jak się robi kindziuki? Smaczne to, ale zapomniałem się o to spytać jak byłem
                      na Litwie. A tu - nikt nie wie.
                      • Gość: wkoronkiewicz Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 26.04.06, 16:11
                        ejże! kindziuk jest w co drugim sklepie!
                        ale dziś chciałem polecić wam swój fiolmik dotyczący białostockich kulinariów:
                        ww6.tvp.pl/View?Cat=2844&id=333844
                        • duch_zenona Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 26.04.06, 16:37
                          Mnie bardziej interesuje jak się taki kindziuk robi, bo słyszałem różne plotki.

A swoją drogą kindziuk, który jadłem w Wilnie był smaczniejszy. Sympatyczna
                          gospodyni poinformowała mnie, że dostała go od kuzyna z prowincji.
                          • Gość: wkoronkiewicz Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 26.04.06, 18:20
                            wiadoma sprawa, że potrawa lokalna najlepiej smakuje w miejscu gdzie została
                            wyprodukowana. swego czasu zaprzestano nawet wożenia wina z włoch, gdyż
                            wytrzesione na grzbietach osiołków pokonujących alpy - zupełnie zatracało swój
                            smak. ale ważny jest też klimat, dostępność produktu, jego świeżość, że o
                            atmosferze miejsca nawet nie ma co wspominać.
                            ciekawe, że nikt do tej pory nie wspomniał o przepysznej litewskiej śmietanie!
                            • Gość: Mikkelson Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: 85.206.192.* 26.04.06, 18:24
                              A czy jest znany u was bialy ser Litewski?
                            • duch_zenona Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 26.04.06, 18:25
                              Ja też bardzo lubię kiszkę ziemniaczaną. Zawsze wybieram mniej brązowe kawałki.
                              • Gość: Mikkelson Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: 85.206.192.* 26.04.06, 18:27
                                Po Litewsku to nazywa się "vėdarai".
                                • duch_zenona Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 26.04.06, 18:34
                                  do kindziuka w smaku podobny jest białostocki kumpiak, ale chyba to zupełnie
                                  inne potrawy.
                                  • Gość: Mikkelson Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: 85.206.192.* 26.04.06, 18:40
                                    Po Litewsku užywa się i "kumpis", i "kindziukas". "Kindziukas" - to nazwa
                                    starsza, mniej užywana. Bialorusini te slowa wzieli od Litwinow.
                                    • duch_zenona Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 26.04.06, 19:05
                                      To już tylko pozostaje zdobyć przepis na kindziuka, porównać z przepisem
                                      robionego na podlasiu kumpiaka. W smaku się trochę różnią. Być może nazwa
                                      została zapożyczona a przepis został zmieniony. Nie wiem.
                                  • zewsi Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 27.04.06, 09:45
                                    Kumpiak to szynka, a kindziuk to nadziewnany żołądek wieprzowy.
                                    • Gość: fatso Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 27.04.06, 10:16
                                      Moja mamuska plakala na pamiec o tych kumpiakach. Podobno wisialy uwedzone
                                      pod powala starego dworu gdzies nieopodal Nowik k. Grodna, rzeka Lososianka.
                                      Stary szlachcic, jej stryj, wyraznie przehulal majatek ale zyl w grzechu ze
                                      swoja gosposia no i ten gest przed wojna zawsze mial: przyjezdzali Panstwo w
                                      goscie to parobkowi barana kazal zaraz zarznac i odcinal kumpiaka od powaly. No
                                      i ten napoj
                                      piekielny sie pewnie tez lal strumieniami, jak mu tam bylo? Trysz Divinis? nalewka
                                      z 27 ziol, kiedys mozna bylo za starej dobrej Komuny kupic te ziola w herbapolu.
                                      Kupilem i zrobilem decoctum na czystym spirytusie. Pozniej sie dolewalo do
                                      czystej wodki, powstawala zoladkowka pobudzajaca apetyt przy obiedzie. Ale tego
                                      swinstwa co sprzedaja w Wilnie to nie radze: bardzo po tym glowa mnie bolala,
                                      pewnie za duzo lekarstwa wypilem.
                                      • Gość: bantustan Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: *.chello.pl 27.04.06, 11:35
                                        naleweczke trzeba kupowac w litewskich aptekach-tinctura trijs dewiejros cz cos
                                        podobnego,potraktowc zytnim lub pszenicznym spirytusem/nie kartoflakiem/,medas
                                        tylka z kowienskiej rozlewni,a w brzesciu litewskim byla kiedys cudna
                                        zubrowka,lokalnej ,oczywiscie podworskiej gorzelni.czy w minsku litewskim cos
                                        ciekawego pedza nie wiem.podobniez batka kazal zapewnic aborygenom harelku i
                                        szkwarku-to im wystarczy zamiast demokracji-moze i slusznie,muzyczki nie beda
                                        myslec,a szybciej wymra i sprowadzi sie tam jakichs kalmukow,litwini i slowianie
                                        won z bielarusi.
                                        • Gość: fatso Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 27.04.06, 15:01
                                          Problem technicznej natury, kol. Bantu: nie wolno wywozic czystego
                                          rektyfikowanego spirytusu z Polski bo to moze za bron posluzyc, butelka mozna
                                          rzucic w samolocie niczym granatem zapalajcym w niemieckiego tygrysa z
                                          powstanczej barykady. Wiem bo mnie kiedys dopadli przy wejsciu na terminal
                                          Okecie. celniczka pyta co w srodku a ja na to ze nie wiem bo zona pakowala.
                                          Zolnierz pomagal otworzyc bo sie zamek w walizie z Hong Kongu cos zacial. Ja jej
                                          mowie, ze moze bardziej moge ja zainteresowac laptopem za 7 tys zl niz nedzna
                                          walizka ale ona uparta baba byla. Wreszcie wlamalismy sie do srodka no i tam,
                                          obok opony do roweru gorskiego francuskiej z w-skiego Decathlonu ukazala sie
                                          trefna kontrabanda: kilka butelek sosu sojowego chinskiego rodem z w-skiej wytworni.
                      • Gość: Stanisław Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: *.pools.arcor-ip.net 29.04.06, 20:33
                        Skąd pochodzi czarny chleb czort raczy wiedzieć.
                        W Niemczech od paru lat sprzedawany jest razowiec z płatkami owsianymi o nazwie
                        Finnenbrot a więc pewnikiem z Finlandii.
                        Może tak być że wypiekano go w większości państw nadbałtyckich.
                        Sękacz natomiast to prawdopodobnie specjał południowych wybrzeży M.
                        Bałtyckiego - Litwy, suwalszczyzny i dawnych Prus.
                        Większość Niemców uznaje go za rodzime ciasto o nazwie Baumkuchen; tak samo jak
                        suwalskie baby.
                        Natomiast mieszkańcy basenu Morza Sródziemnego uznają tylko białe placki
                        pszenne i bagietki nazywając je oczywiście chleb czyli pan.
                      • duch_zenona Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 29.04.06, 21:23
                        Gdybym był złośliwy, to bym jeszcze dziś kupił za kilka dolarów programik i
                        pokazałbym swoje wygenerowane polskie, niemieckie czy dowolne IP
                        • duch_zenona Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 30.04.06, 16:58
                          duch_zenona napisał:

> Gdybym był złośliwy, to bym jeszcze dziś kupił za kilka dolarów programik i
                          > pokazałbym swoje wygenerowane polskie, niemieckie czy dowolne IP
                          ===========
                          Pomyłka - nie tem wątek - przepraszam
    • Gość: olojedyny Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.06, 21:16
      Bywam w Sodasie ,ale jadam tam czenaki,badz czanaki (nie chce skrzywic
      nazwy),robie w domu -mam dobry przepis,fajne sa tez bliny w tej knajpce.pzdr
      • Gość: ellody Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: *.eranet.pl 27.04.06, 00:27
        moja babcia jest Bialorusinka, dziadek byl Niemcem, a ja jestem Polakiem,
        wszelkie nazistowskie teorie etniczno-rasowe moze sobie powrzucac do wc i
        spuscic wode. Obchodze swieta i katolickie i praowslawne. Brzydze sie wszelkimi
        nacjonalizmami i dzieleniem ludzi ze wzgledu na narodowosc, to co ciagle banda
        glupkow robi na tym forum. Mam gdzies wasze polsko-litewsko-bialoruskie
        kompleksy! Ja po prostu lubie ludzi i szukam w nich to co najpiekniejsze, a
        narodowsc nie ma wiekszego znaczenia.

PS. Wielokulturowosc Bialegostoku skonczyła się wraz z zamrdowaniem wszystkich
        Żydowskich mieszkanców miasta w Treblince:( Nikt z bialostoczan za nimi przez
        50 lat nawet nie uronił łzy po ich smierci. I to jest naprawde smutne i
        tragiczne.
        • duch_zenona Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 27.04.06, 03:30
          A co to są czenaki lub czanaki? Nigdy nie jadłem, nie widziałem.
          • Gość: Mikkelson Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: 85.206.203.* 27.04.06, 07:26
            Bardzo smaczna žecz. Ale nie jest Litewską. Prawdopodobnie Tatarska.
        • Gość: fatso Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 27.04.06, 06:05
          Dyskusja o narodowosci ma jednak sens. Zauwaz jak sie niejaki Miki,
          autor tego watku, wykrecal gdy opowiedzialem, ze spotkalem osobiscie
          jego rodaka(Antas Geckas) co wlasnie tych Zydow zabijal. A przeciez
          ow Antos byl nadzwyczajnym pracusiem-Miki moglby byc z niego dumny.
          Jak podaje the Guardian, w samym tylko miescie Slonim ow Litwin
          rozstrzelal ok. 1 tys Zydow w dwa dni. Byl kawalerem Krzyza Zelaznego,
          takie niemieckie Virtuti Militari. Moze to za powyzsze zaslugi?

Bialystok moze miec swoich Zydow w d... czy tez powiedzmy elegancko, w malym
          powazaniu. Ja ich pamiec jednak na tej grupie docenilem. Opowiedzialem, jak nie
          tylko moj Bat'ko uciszyl zydowski gewalt w mieszkaniu pietro nizej, ladujac caly
          magazynek pistoletu w podloge- taki dobry byl, ze do ludzi nie strzelal. Ale tez
          jak stary Zyd ocalil na prosbe ksiedza owego porywczego prokuratora i pewnego
          sedziego, przewozac obu swoja biedka poprzez sowiecki kordon w 1939. Jednej
          rzeczy nie moglem zrozumiec przez lata: co Bat'ko mial na mysli mowiac, ze sie
          wylegitymowal bojcowi na granicy karta tramwajaowa. Teraz wiem bo czytuje
          bialostockie strony: Bialystok byl miastem wyzszej cywilizacji, MIAL TRAMWAJE.
    • Gość: smakosz Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli IP: 212.33.83.* 27.04.06, 10:02
      są !" kartacze" najlepsze w Suchej Rzeczce "U Lecha" i w
      Supraślu "Jarzębinka" oczywiście Puńsk i "Sodas"-pyszny wybór dań
      litewskich.....mniam!
    • alex.4 Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 28.04.06, 09:38
      Gość portalu: Mikkelson napisał(a):

> Wiem, že w Polsce Litewska kuchnia jest bardzo ceniona. A czy są w
      > restauracjach w Balstogė Litewskie cepeliny? A chleb czarny? A bankucheny
      > (šakotis)? Tu ktos pisal o "Trejos devynerios". W Balstogė musi byc Litews
      > ka
      > restauracja!

a: niedawno byłem na Litwie i z trudem można było uświadczyć litewskie anrodowe
      specjały. Króluje narodowe litewskie danie pica (pizza):)
      • stefan.bialystok Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 29.04.06, 13:31
        alex.4 napisał:

> Gość portalu: Mikkelson napisał(a):
        >
        > > Wiem, že w Polsce Litewska kuchnia jest bardzo ceniona. A czy są w
        > > restauracjach w Balstogė Litewskie cepeliny? A chleb czarny? A banku
        > cheny
        > > (šakotis)? Tu ktos pisal o "Trejos devynerios". W Balstogė musi byc
        > Litews
        > > ka
        > > restauracja!
        >
        > a: niedawno byłem na Litwie i z trudem można było uświadczyć litewskie anrodowe
        >
        > specjały. Króluje narodowe litewskie danie pica (pizza):)
        >
        Niestety, gdy świat idzie do przodu tradycja zamiera.
        >
    • stefan.bialystok Re: Czy u was w restauracjach są Litewskie cepeli 29.04.06, 13:30
      Gość portalu: Mikkelson napisał(a):

> Wiem, že w Polsce Litewska kuchnia jest bardzo ceniona. A czy są w
      > restauracjach w Balstogė Litewskie cepeliny? A chleb czarny? A bankucheny
      > (šakotis)? Tu ktos pisal o "Trejos devynerios". W Balstogė musi byc Litews
      > ka
      > restauracja!
      Chleb czarny, chodziło Ci o ten z ziarnami słonecznika?
    • y.x.y Są rozmaite "smakołyki" 29.04.06, 20:57
      Są rozmaite "smakołyki".

tomregan-animalrights.com/archive/slaughter.html
    • Gość: ? W końcu, coo to są cepeliny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.06, 15:46
      • Gość: ? Re: W końcu, coo to są cepeliny? (2) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.06, 16:23
        • Gość: ? Re: W końcu, coo to są cepeliny? (3) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.06, 16:35
          • Gość: ? Re: W końcu, coo to są cepeliny? (4) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.06, 16:59
            • Gość: ? Re: W końcu, coo to są cepeliny? (5) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 11:27
              • Gość: wkoronkiewicz wędzone ucho i trejos devynerios IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 04.05.06, 21:11
                ha! dostałem dziś w prezencie buteleczkę "trejos devynerios"! i wędzone
                świńskie ucho. napis na opakowaniu głosi "karstai rukytos kiauliu ausys". ktoś
                może podpowiedzieć z czym takie ucho najlepiej się wcina?
                • Gość: Radecki Re: wędzone ucho i trejos devynerios IP: *.elpos.net / *.elpos.net 04.05.06, 21:46
                  Pokrojone w długie kawałki dodają jako przekąskę do piwa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka