Dodaj do ulubionych

Na ten kościół zgody nie ma

IP: *.nyc.res.rr.com 21.05.06, 23:56
moze zamiast amfiteatru na zielonych wzg niech tez postawia swiatynie???!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: AHAHAHAHAHAH Re: Na ten kościół zgody nie ma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 01:40
      No to sie sparzył TUR. rotfl!

Tur, a w papę chcesz?
      • Gość: lej w pisuar Re: Na ten kościół zgody nie ma IP: *.koba.pl / *.koba.pl 22.05.06, 08:23
        Jestem pod wrażeniem. Ludzie przestali sie bac facetów w czarnych sukienkach
        • mvito Re: Na ten kościół zgody nie ma 22.05.06, 08:34
          ale czytales do konca.... napisali ze i tak w rezultacie ten przybytek tam
          powstanie. Zrobia im proces, przeznacza grunt na cele kultu (pieniądza) ;)
          oddadzą za max 20% wartosci, potem jakis obrotny czarnuch wydepcze w zapewne juz
          nowej radzie miasta zamiane planu zagosp na np cele komercyjne, sprzedadza
          dzialke za 100 % wartosci i biznesik sie bedzie krecil.

Michal
          • Gość: kosciol trzeba Re: Na ten kościół zgody nie ma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 08:37
            zniszczyc.
            • alex.4 Re: Na ten kościół zgody nie ma 22.05.06, 09:46
              wierni kościoła nie chcą. To powinno kościołowi dać do myslenia. Czy tworzenia
              mikroparafii ma sens...
              • mvito Re: Na ten kościół zgody nie ma 22.05.06, 10:07
                No tak, alex - to jest istotny argument ze wierni nie chca. Ale taki klecha
                zacznie wmawiac razem z UM ze wierni sami nie wiedza czego chca i na wszelki
                wypadek im kaplice postawia ;)

Michal
              • Gość: lej w pisuar Re: Na ten kościół zgody nie ma IP: *.koba.pl / *.koba.pl 22.05.06, 11:19
                Sanowny alexie wierni w kosciele mają tyle do gadania co Żydzi za okupacji.
                Moge sie zalozyc stawiając skrzynke wódki przeciwko skrzynce wody mineralnej że
                kosciól powstanie pomimo oporu wiernych
                • zywie.bielarus Re: tam powinna stanac Cerkiew 22.05.06, 11:59
                  • zewsi Re: tam powinna stanac Cerkiew 22.05.06, 13:16
                    Tamtędy powinna przebiegać droga!
                  • ryhor Re: tam powinna stanac Cerkiew 23.05.06, 14:51
                    Nie cerkiew, ale zbór braci czeskich - husytów ;)
      • Gość: gnat Re: Na ten kościół zgody nie ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 16:28
        Janas musi odejsc!
    • dodu Re: Na ten kościół zgody nie ma 22.05.06, 10:48
      Urzad zaspokaja duchowe potrzeby mieszkancow? A to dobre. Za pieniadze mieszkancow wciska sie miedzy bloki deficytowe, zasmiecajace architekture obiekty, ktore z racji halasu sa uciazliwe dla otoczenia. Dodatkowo kolidujace z rozwojem miasta...
      • Gość: ja Re: Na ten kościół zgody nie ma IP: 217.17.33.* 22.05.06, 11:44
        czyli mamy precedens!Orzeczenie SKO jest bardzo ważne , można się na nie powołać
        przy innych lokalizacjach, jak np. planowanego koscioła na os. Piaski!też jest
        za blisko ulicy , domów mieszkalnych i pawilonu handlowego!!zresztą kazda taką
        lokalizację powinno badać się "z urzędu".Nie rozumiem, jak w mieście , ktore nie
        ma planu zagospodarowania przestrzennego i praktycznie nic nie mozna zbudować, a
        jak nawet to dostarczać ekspertyzy o wpływie na środowisko:) i tony innych
        papierków ,zgody mieszkańców itd.- kościoły się budują gdzie popadnie!Są równi i
        równiejsi ?
    • Gość: jarkis Re: Na ten kościół zgody nie ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 11:44
      Nareszcie, niektórym zaczynają spadać ciemne okulary i mogą spojżeć realnie na swoje zasrane życie! I wreszcie nastąpi to co powinno sie stać już dawno temu, upadli czerwoni upadną i czarni!
      • duch_zenona Re: Na ten kościół zgody nie ma 22.05.06, 14:30
        Gość portalu: jarkis napisał(a):

> Nareszcie, niektórym zaczynają spadać ciemne okulary i mogą spojżeć realnie na
        > swoje zasrane życie! I wreszcie nastąpi to co powinno sie stać już dawno temu,
        > upadli czerwoni upadną i czarni!

----------------------------
        Czerwoni mają się narazie dobrze. Oni i ich synkowie zawłaszczyli większość
        majątku narodowego podczas prywatyzacji i większość ciepłych posadek w zarządach
        spółek i urzędach. Teraz blady strach padł na nich.

Kościół przetrwał 2 tys lat w wbrew marzeniom synków UB-ków i partyjniaków nie
        upadnie.

Artykuł jest dowodem, że to wierni decydują kiedy kościołów jast za mało a kiedy
        za dużo. SB-ckie wypierdki mają w tej kwestii gów.o do gadania.

Mogą tylko sobie poszczekać na forum.

• fiat_lux Re: Na ten kościół zgody nie ma 22.05.06, 16:55
          duch_zenona napisał:

> Gość portalu: jarkis napisał(a):
          >
          > > Nareszcie, niektórym zaczynają spadać ciemne okulary i mogą spojżeć realn
          > ie na
          > > swoje zasrane życie! I wreszcie nastąpi to co powinno sie stać już dawno
          > temu,
          > > upadli czerwoni upadną i czarni!
          >
          > ----------------------------
          > Czerwoni mają się narazie dobrze. Oni i ich synkowie zawłaszczyli większość
          > majątku narodowego podczas prywatyzacji i większość ciepłych posadek w zarządac
          > h
          > spółek i urzędach. Teraz blady strach padł na nich.
          >
          > Kościół przetrwał 2 tys lat w wbrew marzeniom synków UB-ków i partyjniaków nie
          > upadnie.
          >
          > Artykuł jest dowodem, że to wierni decydują kiedy kościołów jast za mało a kied
          > y
          > za dużo. SB-ckie wypierdki mają w tej kwestii gów.o do gadania.

widze ze przykazanie "nie mow falszywego swiadectwa przeciw blizniemu swemu"
          obce ci nie jest. szkoda ze masz je w dupie
          • syrenka_turbo [...] 22.05.06, 17:01
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • duch_zenona Re: Na ten kościół zgody nie ma 22.05.06, 17:52
            A jakim to prawem ty, fiacie jako ateista o niekatolickich korzeniach daleko od
            Białegostoku zabierasz głos w sprawie kościoła katolickiego.

To samo dotyczy większości przedmówców. Budujcie sobie cerkwie, meczety,
            synagogi, itd (też działkę ze zniżką dostaniecie) a od nas katolików to się
            odpier.olcie.
            • nekroskop88 Re: Na ten kościół zgody nie ma 22.05.06, 17:53
              Prawdziwa katolicka postawa.
            • fiat_lux Re: Na ten kościół zgody nie ma 22.05.06, 18:03
              wracajac do przykazania o oszczerstwach i klamstwach ktore jak ci przypomnialem
              narzucil ci bog ktorego wyznajesz

dlaczego znowu zarzucasz oszczerstwo o moich korzeniach? co ty mozesz wiedziec o
              tym gdzie mieszkam i jakie mam korzenie? izraelscy naukowcy ci podpowiedzieli????

pytam po raz kolejny gdzie jest twoja merytoryczna dyskusja ktora tu nas
              straszyles????
              • duch_zenona Re: Na ten kościół zgody nie ma 22.05.06, 18:15
                Że mieszkasz w New Jersey, to sprawdziłem a ty sam później potwierdziłeś. O
                swoich niekatolickich korzeniach wspomniałeś kiedyś, gdy jeszcze używałeś
                poprzednego nicka.

Czy twoim zdaniem merytoryczna dyskusja polega na tym, żeby w każdym wątku
                poruszać temat o Żydach?
                • fiat_lux Re: Na ten kościół zgody nie ma 22.05.06, 18:24
                  duch_zenona napisał:

> Że mieszkasz w New Jersey, to sprawdziłem a ty sam później potwierdziłeś. O
                  > swoich niekatolickich korzeniach wspomniałeś kiedyś, gdy jeszcze używałeś
                  > poprzednego nicka.

?????????

ty dobrze sie czujesz?

nie mieszkam w new jeresey, nie potwierdzilem tego i nigdy nie wspominalem o
                  niekatolickich korzeniach. i jakiegoz to nicka poprzedniego uzywalem???
                  to wszystko taka prawda jak ta z bartoszewski - duch = kompromitacja za
                  kompromitacja

pytam wiec: gdzie jest ta merytoryczna deskusja? podobnie jak policjanci stojacy
                  na strazy prawa sami powinni wzorowo go przestrzegac, podobnie ci ktorzy mienia
                  sie obroncami katolicyzmu musza byc przynajmniej w zgodzie ze swoja wiara, a ty
                  klamiesz i rzucasz oszczerstwami - gorzej niz ja niewierzacy

>
                  > Czy twoim zdaniem merytoryczna dyskusja polega na tym, żeby w każdym wątku
                  > poruszać temat o Żydach?

nie. ale w twoich zawsze bedzie cos co zrobili izraelscy naukowcy chociaz to
                  byla kompletna bzdura, nie powiem z czego wynikajaca bo mi wytna post - ale taka
                  jest prawda

apeluje do ciebie jeszcze raz: mieniac sie polakiem w stanach pohamuj publiczne
                  wypowiadanie swoich madrosci dla dobra polski i polakow
                  • duch_zenona Re: Na ten kościół zgody nie ma 22.05.06, 18:48
                    Masz tu fiacie link. Później chciałeś zresztą ze mnie zrobić hackera. Czy już
                    kupiłeś programik kreujący IP?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=562&w=41038077&a=41063543
                    Jaki był twój poprzedni nick, to ty wiesz, ja wiem i myślę że nie masz się czym
                    chwalić. Kamilar zaś może to sprawdzić. Ja nie będę w takie rzeczy się bawił.
                    • fiat_lux Re: Na ten kościół zgody nie ma 22.05.06, 18:55
                      duch_zenona napisał:

> Masz tu fiacie link. Później chciałeś zresztą ze mnie zrobić hackera. Czy już
                      > kupiłeś programik kreujący IP?

to ty robiles z siebie. i nie hackera tylko posmiewisko

>
                      > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=562&w=41038077&a=41063543
                      > Jaki był twój poprzedni nick, to ty wiesz, ja wiem i myślę że nie masz się czym
                      > chwalić. Kamilar zaś może to sprawdzić. Ja nie będę w takie rzeczy się bawił.

i co ten link ma udowodnic niby?

nie wiem jaki byl moj poprzedni nick - przypomnij
                      • duch_zenona Re: Na ten kościół zgody nie ma 23.05.06, 03:35
                        Jak ty się zgodzisz, żeby kamilar to sprawdził, i on się zgodzi sprawdzić, to
                        ujawnię.

W przeciwnym razie pójdziesz w zaparte i wywiąże się kłótnia.
                        • fiat_lux Re: Na ten kościół zgody nie ma 23.05.06, 04:25
                          1. napisales ze mieszkam w new jersey - nieprawda - to ty to napisales a ja
                          jedynie z ciebie zazartowalem, a ty "idziesz w zaparte"
                          2. napisales "O swoich niekatolickich korzeniach wspomniałeś kiedyś" - nie
                          slysze odpowiedzi gdzie tak wspomnialem
                          3. napisales "Jaki był twój poprzedni nick, to ty wiesz, ja wiem" - a teraz sie
                          okazuje ze nie wiesz i ze kamilar ma twoje glupoty udowadniac

nie pytam juz o pochodzenie bartoszewskiego i o izraelskich naukowcow, ale mam
                          do ciebie jeszcze jedno pytanie: a poza tym to wszyscy zdrowi?
                          • duch_zenona Re: Na ten kościół zgody nie ma 23.05.06, 17:17
                            Dziękuję za jak zwykle merytoryczną odpowiedź.

To ty masz problem i fijoła nie ja. Nie ma dnia, żebyś nie poruszał tematu -
                            Żydzi, masoni, itd. Lecz się.

Żydowską tematyką zupełnie się nie interesuję, chyba, że ktoś tam rzuca
                            oczczerstwa typu "polskie obozy koncentracyjne", próbuje zdyskredytować lub
                            ocenzurować Nowy Testament. Krótko mówiąc nie lubię jak kto wpieprza się w
                            sprawy Polski lub mojej wiary.

Zamiast więc jątrzyć na tym forum, wejdź tu i dyskutuj o Żydach do woli:

www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3251915,00.html
                            • fiat_lux Re: Na ten kościół zgody nie ma 23.05.06, 17:48
                              duch_zenona napisał:

> Dziękuję za jak zwykle merytoryczną odpowiedź.
                              >
                              > To ty masz problem i fijoła nie ja. Nie ma dnia, żebyś nie poruszał tematu -
                              > Żydzi, masoni, itd. Lecz się.
                              >
                              > Żydowską tematyką zupełnie się nie interesuję, chyba, że ktoś tam rzuca
                              > oczczerstwa typu "polskie obozy koncentracyjne", próbuje zdyskredytować lub
                              > ocenzurować Nowy Testament. Krótko mówiąc nie lubię jak kto wpieprza się w
                              > sprawy Polski lub mojej wiary.

tak a szczegolnie wyimaginowani przez ciebie naukowcy izraelscy ktorzy wynajduja
                              co jakis jakies apokryfy.
                              tak do twojej wiadomosci to kosciol katolicki cenzuruje nowy testament - nie kto
                              inni. porownaj sobie ile zostalo wyciete i zmienione w przekladzie biblia
                              tysiaclecia w porownianiu z poprzednimi przekladami

i ciekawy jestem co za wiare wyznajesz. dowiedzielismy sie juz ze nie wyznajesz
                              dziesieciu przykazan. wiec moze jakis odlam katolicki z odcieciem sie od starego
                              testamentu ze wzgledu na czysto izraelski wydzwiek?

>
                              > Zamiast więc jątrzyć na tym forum, wejdź tu i dyskutuj o Żydach do woli:
                              >
                              > www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3251915,00.html

dzieki za link
                              • alex.4 Re: Na ten kościół zgody nie ma 03.06.06, 14:06
                                Biblia tysiąclecia nie ejst dobrym przekłądem. Można podejrzewać że osoby które
                                je przekłądały miały słaba znajomość greki. Powszechnie przekłąd ten nazywany
                                jest przekładem 1000 błędów.

Do tego przekłąd zawsze jest daleki od oryginału. Nie da się dokąłdnie przełozyć
                                dzieła na inny język inne są idiomy, gramatyka, sposoby obrazowania, kultura. To
                                zawsze prowaDZI do deformacji. Im języki są mneij podobnme do siebie tym sposób
                                tłumaczenia jest bardziej problematyczny. W jezyku np hebrajskim nie ma czasów
                                są tryby niedokonany i dokonany. Jesli się tłumaczy poczatek ks. pentateuch
                                (Genesis) to pojawia się tam tiamat. Tiamat to może znaczyć morze, albo boginię
                                Tiamat. Wybór zalezy od tłumacza który od razu interpretuje dzieło.
                                • duch_zenona Re: Na ten kościół zgody nie ma 03.06.06, 18:55
                                  A kim ty k-va jesteś? Podrzędnym wykładowcą w jednej z najgorszych uczelni w
                                  kraju. Jakim prawem próbujesz oceniać ludzi, którzy w hierarchii polskiej nauki
                                  stoją na szczeblu tobie niedostępnym, nawet jeżeli twoja półbolszewicka partia
                                  PD wprowadziłaby w Polsce dyktaturę.

Jakie, KONKRETNIE są twoje osiągnięcia naukowe?????

Zejdź na ziemię mierny pseudonaukowo-partyjny karierowiczu.
                                  • Gość: darth vader Re: Na ten kościół zgody nie ma IP: *.elpos.net 03.06.06, 21:52
                                    co ja widzę duch_zenona pokazuje swoją kulturkę a miałeś debilu pretensje do
                                    mojej...
                                  • fiat_lux Re: Na ten kościół zgody nie ma 03.06.06, 21:59
                                    duch_zenona napisał:

> A kim ty k-va jesteś? Podrzędnym wykładowcą w jednej z najgorszych uczelni w
                                    > kraju. Jakim prawem próbujesz oceniać ludzi, którzy w hierarchii polskiej nauki
                                    > stoją na szczeblu tobie niedostępnym, nawet jeżeli twoja półbolszewicka partia
                                    > PD wprowadziłaby w Polsce dyktaturę.
                                    >
                                    > Jakie, KONKRETNIE są twoje osiągnięcia naukowe?????
                                    >
                                    >
                                    > Zejdź na ziemię mierny pseudonaukowo-partyjny karierowiczu.

moze powiedz cos o sednie rzeczy. zawsze ci cos innego przeszkadza a to ip nie z
                                    polski a to kwalifikacje nie pasuja
                                    gosc wyrazil swoja opinie a ty wyraz swoja merytoryczna opinie na podstawie
                                    swojej wiedzy

problem tylko z tym ze u ciebie w glowie pusto
                                    • fiat_lux Re: Na ten kościół zgody nie ma 03.06.06, 22:01
                                      fiat_lux napisał:

> duch_zenona napisał:
                                      >
                                      > > A kim ty k-va jesteś? Podrzędnym wykładowcą w jednej z najgorszych uczeln
                                      > i w
                                      > > kraju. Jakim prawem próbujesz oceniać ludzi, którzy w hierarchii polskiej
                                      > nauki
                                      > > stoją na szczeblu tobie niedostępnym, nawet jeżeli twoja półbolszewicka p
                                      > artia
                                      > > PD wprowadziłaby w Polsce dyktaturę.
                                      > >
                                      > > Jakie, KONKRETNIE są twoje osiągnięcia naukowe?????
                                      > >
                                      > >
                                      > > Zejdź na ziemię mierny pseudonaukowo-partyjny karierowiczu.
                                      >
                                      > moze powiedz cos o sednie rzeczy. zawsze ci cos innego przeszkadza a to ip nie
                                      > z
                                      > polski a to kwalifikacje nie pasuja
                                      > gosc wyrazil swoja opinie a ty wyraz swoja merytoryczna opinie na podstawie
                                      > swojej wiedzy
                                      >
                                      > problem tylko z tym ze u ciebie w glowie pusto
                                      >

do mnie tez sie rzucales ze to z new jersey jestem i ze korzenie mam niepolskie.
                                      palnales tez glupote ze bartoszewski mowil ze jest zydem i ze izraelscy naukowcy
                                      odnalezli apokryfy nowego testamie

NIC z tego nie ma pokrycia w rzeczywistosci
                                      czy ty nie dostrzegasz swojej bezdennej glupoty i totalnej kompromitacji? chyba
                                      dostrzegasz bo nerwy ci puszczaja
                                      • alex.4 Re: Na ten kościół zgody nie ma 05.06.06, 08:55
                                        gdyby zenuś zauważył wszytskie głupoty w swoich postach, których jest tam
                                        pełno, to dawno ze wstydu przestałby pisać. W jego przypadku mamy do czynnienia
                                        z kompleksami. Sam niewiele potrafi, niewiele wie i z stąd wynikają jego
                                        kompleksy:)
    • Gość: thgrt tur & black IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 17:24
      Nie ma siły na tura ( celowo napisałem z małej litery gdyż nie mam szcunku dla
      tego typa) i "czarnych"!. Ale widzę, że coś się ruszyło. Brawo
      mieszkańcy "Zielnych Wzgórz" !!!
    • cathoff Re: Na ten kościół zgody nie ma 22.05.06, 18:44
      nie ma zgody na ten i nie bedzie zgody na nastepne
      ba, dotychczasowi "lokatorzy" beda musieli odejsc :))))
      • duch_zenona Re: Na ten kościół zgody nie ma 22.05.06, 18:49
        Psy szczekają a karawana jedzie dalej.
    • Gość: XXXXXXXX Re: Na ten kościół zgody nie ma IP: 194.146.128.* 22.05.06, 21:05
      nie ma sensu budowac nowych swiatyn i tak jest i w bialymstoku za duzo kosciol
      to nie sklep!!!a ci panowie w czarnych szatkach niech sie wezma za uczciwa
      prace a nie zyja z zebraczki wykozystujac naiwosc ludzi!!!
      • cathoff Re: Na ten kościół zgody nie ma 22.05.06, 21:14
        Gość portalu: XXXXXXXX napisał(a):

> nie ma sensu budowac nowych swiatyn i tak jest i w bialymstoku za duzo kosciol
        > to nie sklep!!!a ci panowie w czarnych szatkach niech sie wezma za uczciwa
        > prace a nie zyja z zebraczki wykozystujac naiwosc ludzi!!!

policzone sa dni sekty katolickiej w czarnych szlafrokach
        jak nie pedal to szpion:))))
        wiadomosci.onet.pl/1326632,11,item.html
        niejednokrotnie jedno i drugie :))))))))
        • duch_zenona Re: Na ten kościół zgody nie ma 22.05.06, 21:53
          Ty się cathoff odpierd,ol od kościoła katolickiego. Interesuj się swoimi
          duchownymi. Co chcesz udowodnić? Że jesteś nietolerancyjnym, nienawistnym chamem?

Wszyscy to wiedzą.
          • Gość: roma Re: Na ten kościół zgody nie ma IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 22.05.06, 22:35
            duch_zenona, ale ty masz nasrane we łbie,
            niech ci Bóg wybaczy.
            Nie_katolik z katolandu
            • duch_zenona Re: Na ten kościół zgody nie ma 22.05.06, 22:41
              Gość portalu: roma napisał(a):

> duch_zenona, ale ty masz nasrane we łbie,
              > niech ci Bóg wybaczy.
              > Nie_katolik z katolandu
              ==============
              Skoro wierzysz w Boga i nie jesteś katolikiem, to jakiego jesteś wyznania?

Co się wpierd.lasz w sprawy kościoła katolickiego?

Wypad!!!
            • Gość: Z.P. Re: Na ten kościół zgody nie ma IP: *.elpos.net 22.05.06, 22:58
              Upiory się budzą?
    • Gość: Stanisław Re: Na ten kościół zgody nie ma IP: *.pools.arcor-ip.net 22.05.06, 22:58
      Ja nie rozumiem dlaczego Tur, białostocki PiS, LPR, radny z długoPISem, Beata
      Ancipiuk i inni nie robią nam białostoczczanom szkoleń.
      Chcemy w końcu, kurna, wiedzieć czego chcemy!!!
      Nie ma szkoleń partyjnych, pogadanek i innych form aktywności partyjnej a doły
      chcą wiedzieć
      • Gość: idzikczortu Re: Na ten kościół zgody nie ma IP: *.sub-66-174-79.myvzw.com 23.05.06, 01:52
        Z niewinnego tematu dot. grupki ludzi ktorzy, z jakichs tam personalnych
        wzgledow, postanowili zaprotestowac (i Bog z nimi), dywagacje tutaj schodza, ku
        mojej rozpaczy, w strone pyskowek.
        A szkoda.
        Sprawa bowiem jest wazna, bo dotyczy pewnie i wielu innych osiedli w kraju. Bo
        mieszkajacy w nienaturalnych warunkach, stloczeni z podeptaniem wszystkich praw
        psychologii zachowan grup ludzkich, gdzie przestrzenie prywatne "ego" sa
        stlamszone do granic - dokladnie tak jak to ma miejsce w "blokowiskach"; tacy
        mieszkancy wymagaja specjalnej opieki, wymagaja miejsca gdzie beda mogli
        porozmawiac, miejsca wreszcie gdzie mogliby sie wyzalic.
        Bialostockie osiedla moga stanowic doskonaly przyklad na "mikro-kosmos" calej
        gamy problemow pozostawionej obecnej Polsce przez ten "jedynie sluszny" typ
        zabudowy osiedlowej pozostawiony w spadku po komunistach. I stad, ja osobiscie
        nie widze lepszego rozwiazania aby rozbudowujac lokalny dom seniora, lokalny
        zlobek z miejscem zabaw dla dzieci, lokalna knajpke wreszcie - znalazlo sie tez
        tam miejsce na niewielki, lokalny kosciol. Tak, jak to sie buduje obecnie w
        drozszych osiedlach, w krajach, gdzie kazdy blad portfelu inwestycyjnego oznacza
        natychmiastowa katastrofe finansowa, dewelopera.
        Jezyk, skala natezenia inwektyw, tu i teraz na temacie o blokowiskach, bylyby
        dla psychologa kolejnym potwierdzeniem na to, jakie spustoszenia we wzajemnych
        relacjach, sa wynikiem takiego nieludzkiego zageszczenia ludzi bez miejsc
        pozwalajacych na "wyciszenie wewnetrzne" a czy to bedzie cerkiew, czy synagoga
        czy kosciol, to w tym momencie ma znaczenie drugorzedne.
        Wreszcie refleksja personalna, w zeszlym roku zostalem poproszony aby zrobic
        zdjecia z najlepszych osiedli pod Paryzem z tzw., "banlieus", slynnych niegdys
        na caly swiat (w latach 60-tych i 70-tych), jako "przyszlosc mieszkalnictwa na
        swiecie".
        Osiedla owe, jak przystalo na ateistyczna Francje, z zasady nigdy sie "nie
        splamily" jakas tam budowla sakralna, poza "bistro" czy innym miejscem popijania
        wina.
        Co za traf! Akurat wtedy gdy przylecialem do Paryza, wybuchly owe slynne
        zamieszki a ja, zamiast robienia zdjec (bo liczylem, ze jakos tam "cichcem" sie
        przemkne), chowalem sie przed dzicza atakujaca brukowcami z pieknych niegdys,
        portali wejsciowych, chowajac sie pomiedzy murami zabazgranymi sprosnosciami o
        jakich czlowiek, nawet tak zepsuty jak ja, nigdy nie pomyslal.
        I jak moi adwersarze sadza, co zrobic, aby ta nowa zaraza francuska ktorej na
        imie "Banlieu-rebelle" nie przeszla na bialostockie blokowiska?
        • Gość: Stanisław Re: Na ten kościół zgody nie ma IP: *.pools.arcor-ip.net 23.05.06, 19:25
          Wszystkie religie są szkodliwe.
          Nie to - żebym atakował wybiórczo katolicyzm.
          Wszystkie są wielkim i szkodliwym shitem i przyniosły ludzkości w jej dziejach
          wiącej szkody jak pożytku.
          Jakby się tak wszyscy - rabini, papieże, cadykowie i chomeinowie dogadali, że
          na raz-dwa-trzy gasimy świeczki to byłby milowy krok.
          • fiat_lux Re: Na ten kościół zgody nie ma 23.05.06, 19:39
            z takimi tekstami w tym gronie zaraz sie dowiesz o swoich izraelskich korzeniach :)
          • Gość: Z.P. Re: Na ten kościół zgody nie ma IP: *.elpos.net 23.05.06, 19:58
            Takie milowe kroki to nie fantazja. Albania, Korea, ZSRR...Gratuluję
            postępowości.
            • fiat_lux Re: Na ten kościół zgody nie ma 23.05.06, 20:06
              Gość portalu: Z.P. napisał(a):

> Takie milowe kroki to nie fantazja. Albania, Korea, ZSRR...Gratuluję
              > postępowości.

a USA, Wielka Brytania, Niemcy, Francja?
              myslisz ze Jefferson byl wierzacy? albo taki Blair? czy to nie jest typowa
              polityczna zagrwyka podpucha pod wyborcow
              • Gość: Z.P. Re: Na ten kościół zgody nie ma IP: *.elpos.net 23.05.06, 20:58
                Fiat_lux napisał:
                ...a USA, Wielka Brytania, Niemcy, Francja?...
        • Gość: juniorek Re: Na ten kościół zgody nie ma IP: *.csk.pl 23.05.06, 21:57
          "I jak moi adwersarze sadza, co zrobic, aby ta nowa zaraza francuska ktorej na
          imie "Banlieu-rebelle" nie przeszla na bialostockie blokowiska?"
          Wybudować kościół?
          • nekroskop88 Re: Na ten kościół zgody nie ma 23.05.06, 22:01
            Jeden to za mało. Szatan jest silny!
            Musowo dziesięc nowych.
    • Gość: elzbieta 57 Re: Na ten kościół zgody nie ma IP: *.osiedle.net.pl 23.05.06, 19:32
      ile kosciolow bedziemy budowac ,ludzie sa coraz biedniejsi ,ten kto ma
      pieniadze nie chodzi do kosciola i budowac nie bedzie . wybudowalismy 1 wielki
      kosciol i to wystarczy .Jeszcze pare lat i nie bedzie komu chodzic do tych
      kosciolow
      • fiat_lux Re: Na ten kościół zgody nie ma 23.05.06, 19:42
        Gość portalu: elzbieta 57 napisał(a):

> ile kosciolow bedziemy budowac ,ludzie sa coraz biedniejsi ,ten kto ma
        > pieniadze nie chodzi do kosciola i budowac nie bedzie . wybudowalismy 1 wielki
        > kosciol i to wystarczy .Jeszcze pare lat i nie bedzie komu chodzic do tych
        > kosciolow

mnie osobiscie koscioly nie denerwuja. bardziej mnie denerwuja priorytety tej
        wladzy ktore szeroko pojete dobro mieszkancow i wyborcow ma gdzies a z rozwojem
        w dziedzinie religijnej (o ile tak mozna nazwac zachowanie kleru) posuwa sie
        szybko i dynamicznie do "przodu"
    • Gość: anna Re: Na ten kościół zgody nie ma IP: *.osiedle.net.pl 23.05.06, 19:45
      a moze by tak koriia zaczela sie liczyc z ludzmi .nie chcemy budowac drogiej
      swiatyni .mamy jedna duza . coraz mniej wiernych chodzi do kosciola .swiatyni
      drogiej nam nie trzeba !!!!!!!!!!!
      • duch_zenona Re: Na ten kościół zgody nie ma 23.05.06, 20:31
        fiat_lux napisał:

> mnie osobiscie koscioly nie denerwuja.
        --------------------
        Widzę, że fiat przy kobietach zaczyna rzucać dowcipami
    • fiat_lux Re: Na ten kościół zgody nie ma 23.05.06, 20:45
      opowiedz mi jeszcze o zydowskich korzeniach bartoszewskiego, o miejscu mojego
      zamieszkania i korzeniach, o apokryfach odkrytych przez izraelskich naukowcow. a
      pozniej napisz ze to jak pluje zolcia

pewien izraelski wynalazca powiedzial kiedys "miluj blizniego swojego jak siebie
      samego". wiem ze ty w to nie wierzysz, ale jak sie zastanowisz to to moze byc
      dobry start do zrozumienia
      • fiat_lux Re: Na ten kościół zgody nie ma 23.05.06, 20:45
        to bylo do zenka profesjonalisty
        • duch_zenona Re: Na ten kościół zgody nie ma 23.05.06, 20:56
          Już ci pisałem, gdzie mam żydowska tematykę. Masz jakąś obsesję na temat Żydów.
          Przestań jątrzyć, bo na te tematy nikt nie chce z tobą dyskutować.

Jeszcze raz polecam forum:

www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3251915,00.html
          Jak zwykle też jesteś merytoryczny i piszesz na temat.
          • fiat_lux Re: Na ten kościół zgody nie ma 23.05.06, 21:39
            obsesje mam na punkcie niedorajd rodakow ktorzy zawsze znajda sobie winnego
            swojego nieudacznictwa
            • Gość: Z.P. Re: Na ten kościół zgody nie ma IP: *.elpos.net 23.05.06, 21:45
              Na jakim tle masz obsesję, to widać na tym forum.
              • duch_zenona Re: Na ten kościół zgody nie ma 24.05.06, 01:16
                fiat_lux napisał:

> obsesje mam na punkcie niedorajd rodakow ktorzy zawsze znajda sobie winnego
                > swojego nieudacznictwa
                -------------------
                O to już masz trzy obsesje - kościół, rodacy i Żydzi!
          • Gość: andrzej Re: Na ten kościół zgody nie ma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 21:44
            Mrożek by się uśmiał a potem wyemigrował
    • cathoff wiadomosci katolickie 23.05.06, 23:09
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=42350214bagno
      • cathoff Re: wiadomosci katolickie 23.05.06, 23:11
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=42350214
        sodoma i gomora
        • duch_zenona Re: wiadomosci katolickie 23.05.06, 23:20
          Napisałeś, cathoff, że cerkiew na klasę. Czy mógłbyś ten temat rozwinąć?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=562&w=42104357&a=42120181
          Bo, że cham jesteś, to wszyscy wiedzą. Nie bądź chociaż gburem i napisz coś na
          temat swojej cerkwii.

• fiat_lux Re: wiadomosci katolickie 24.05.06, 02:48
            jak powiedzial pewien izraelski polityk "widzisz drzazge w oku blizniego a belki
            w swoim nie dostrzegasz"

kiedy ty rozwiniesz temat na ktore pisales?
    • Gość: x Re: Na ten kościół zgody nie ma IP: *.elpos.net 24.05.06, 16:36
      Re: Na ten kościół zgody nie ma

i bardzo dobrze pazernym czarnuchom na pochybel.
      • Gość: idzikczortu Re: Na ten kościół zgody nie ma IP: *.sub-66-174-79.myvzw.com 24.05.06, 23:59
        Ja naprawde gwizdze beznamietnie na stare posty ktore pewnie tam gdzies, w
        elektronicznym niebie, beda sobie lezaly do konca dni naszych. Ale, aby zachowac
        przynajmniej pozory sanacji umyslowej, to zawsze wtedy gdy potkne sie o
        wiadomosc powalajaca, z serii - wierutnych bzdur, to staram sie taka, ku
        przestrodze innych, wziasc pod lupe i autora osmieszyc. Tym bardziej, ze na
        podstawie tych bzdur wierutnych taki zapaleniec puentuje dalej: "A widzisz? Co,
        nie mowilem?".
        Exempli gratia: kilka postow wyzej, budzacy zachwyt swoja "szeroka znajomoscia
        tematu" - "fiat lux", w "sparringu" z "Z.P.", napisal: "...myslisz, ze Jefferson
        byl wierzacy? albo taki Blair?...".
        I czyzbym byl tylko jedynym, ktory az westchnal byl z podziwu, rozumujac, skoro
        ten z taka swada rzuca nazwiskami, to ani chybi "siedzi mocno w temacie".
        W tym miejscu, chyba musze sie przyznac do swego kolejnego klopotu - mysle
        znacznie wolniej anizeli moi bystrzy koledzy; tak i tym razem, dopiero po chwili
        wydalo mi sie, ze to nie kto inny tylko Thomas Jefferson, trzeci prezydent
        Stanow Zjednoczonych, wyslal byl swoje dwie corki nie do jakiejs najblizszej
        szkoly lecz do konwentu prowadzonego przez katolickie siostry zakonne. Malo
        tego, zawsze bylem pod wrazeniem, ze nie kto inny tylko wlasnie Jefferson, autor
        amerykanskiej Deklaracji Niepodleglosci (prawnie waznej do dzisiaj), juz w
        preambule napisal: "...The God who gave us life, gave us liberty..."(Bog ktory
        obdarzyl nas zyciem, dal nam (narodowi amerykanskiemu) takze wolnosc).
        Jezeli chodzi o Tony'ego Blaire'a (zakladam, ze "fiat luxowi", starajacemu sie
        strzelac z "grubej rury", chodzilo wlasnie o Premiera Wielkiej Brytanii), to tak
        sie sklada, iz pewnie ze trzy lata temu wybuchla w Londynie wieksza afera, ktora
        Downing Street staral sie szybko zatuszowac. A mianowicie Tony Blair pomimo
        oficjalnego stanowiska wladz kosciola anglikanskiego, zakazujacego nieformalnych
        kontaktow z kosciolem katolickim, zostal "wypatrzony" jak bral udzial noca w
        ceremonii chrztu swego ostatniego dziecka w kosciele katolickim (bo jego zona,
        ladna, a do tego niezwykle bystra kobieta, jest katoliczka).
        Czyzby "fiat luxowi" w jego walce na smierc i zycie ze wszystkim co katolickie
        zaczynalo brakowac juz broni i zaczyna odtad strzelac pustymi kartaczami?
        • fiat_lux Re: Na ten kościół zgody nie ma 25.05.06, 01:38
          Gość portalu: idzikczortu napisał(a):

[tu bezpowrotnie stracilem kilka cennych minut zycia czytajac ten tekst pozbawiony]

> I czyzbym byl tylko jedynym, ktory az westchnal byl z podziwu, rozumujac, skoro
          > ten z taka swada rzuca nazwiskami, to ani chybi "siedzi mocno w temacie".
          > W tym miejscu, chyba musze sie przyznac do swego kolejnego klopotu - mysle
          > znacznie wolniej anizeli moi bystrzy koledzy; tak i tym razem, dopiero po chwil
          > i
          > wydalo mi sie, ze to nie kto inny tylko Thomas Jefferson, trzeci prezydent
          > Stanow Zjednoczonych, wyslal byl swoje dwie corki nie do jakiejs najblizszej
          > szkoly lecz do konwentu prowadzonego przez katolickie siostry zakonne.

dobrze ale jesli to prawda (a zeby ci ulatwic zadanie zalozmy ze tak) to czy
          zalezalo mu na szkole czy na tym zeby to byla koniecznie szkola katolicka?
          jefferson nie byl katolikiem - wyrosl w rodzinie anglikanskiej, wiec wielce
          watpliwe jest ze zalezalo mu akurat na katolicyzmie.

> Malo
          > tego, zawsze bylem pod wrazeniem, ze nie kto inny tylko wlasnie Jefferson, autor
          > amerykanskiej Deklaracji Niepodleglosci (prawnie waznej do dzisiaj), juz w
          > preambule napisal: "...The God who gave us life, gave us liberty..."(Bog ktory
          > obdarzyl nas zyciem, dal nam (narodowi amerykanskiemu) takze wolnosc).

ten sam czlowiek powiedzial "Christianity is the most perverted system that ever
          shone on man"

albo to
          "Is uniformity attainable? Millions of innocent men, women, and children, since
          the introduction of Christianity, have been burnt, tortured, fined, imprisoned;
          yet we have not advanced one inch towards uniformity. What has been the effects
          of coercion? To make one half the world fools, and the other half hypocrites."

en.wikiquote.org/wiki/Thomas_Jefferson

zeby to ja powiedzial na tym forum kazanoby mi sie wyniesc na bialorus

> Jezeli chodzi o Tony'ego Blaire'a (zakladam, ze "fiat luxowi", starajacemu sie
          > strzelac z "grubej rury", chodzilo wlasnie o Premiera Wielkiej Brytanii), to ta
          > k
          > sie sklada, iz pewnie ze trzy lata temu wybuchla w Londynie wieksza afera, ktor
          > a
          > Downing Street staral sie szybko zatuszowac. A mianowicie Tony Blair pomimo
          > oficjalnego stanowiska wladz kosciola anglikanskiego, zakazujacego nieformalnyc
          > h
          > kontaktow z kosciolem katolickim, zostal "wypatrzony" jak bral udzial noca w
          > ceremonii chrztu swego ostatniego dziecka w kosciele katolickim (bo jego zona,
          > ladna, a do tego niezwykle bystra kobieta, jest katoliczka).

czyli maz katoliczki jest automatycznie wierzacy?
          • duch_zenona Re: Na ten kościół zgody nie ma 25.05.06, 06:08

> Czyzby "fiat luxowi" w jego walce na smierc i zycie ze wszystkim co katolickie
            > zaczynalo brakowac juz broni i zaczyna odtad strzelac pustymi kartaczami?

================================
            moim zdaniem nie - fiat jak zwykle puszcza bengale
            • fiat_lux Re: Na ten kościół zgody nie ma 25.05.06, 16:12
              duch_zenona napisał:

> Gość portalu: idzikczortu napisał(a):
              >
              > > Czyzby "fiat luxowi" w jego walce na smierc i zycie ze wszystkim co katol
              > ickie
              > > zaczynalo brakowac juz broni i zaczyna odtad strzelac pustymi kartaczami?
              >
              > ================================
              > moim zdaniem nie - fiat jak zwykle puszcza bengale

opowiedz mi jeszcze raz jakie to apokryfy wynalezli izraelscy naukowcy?
              jestes jeden wielki bengal
              • duch_zenona Re: Na ten kościół zgody nie ma 25.05.06, 16:31
                Nie zaśmiecaj wątków. A tak przy okazji - czy nadal uważasz że ewangelie Nowego
                Testamentu są antysemickie?

Co proponujesz - spalić czy ocenzurować?
              • Gość: Poeta Re: Na ten kościół zgody nie ma IP: *.pools.arcor-ip.net 02.06.06, 21:50
                Z tymi poetami to mżoe bys już skończył? Hę? Albo tak Cię podniecaja? Mnie
                podnieca zdrowa baba z pełnym biustem a ty trzymasz sie pierdołów. A może ty
                wnuk Mickiewicza?
    • Gość: darth vader Re: Na ten kościół zgody nie ma IP: *.elpos.net / *.elpos.net 02.06.06, 01:19
      coś mi się wydaje że kościół ma nadprodukcję księży i walczy z bezrobociem
      wśród nich na wszelkie możliwe sposoby, ale przeciż można to rozwiązać w inny
      lepszy sposób wysłać ich na jakąś misję najlepiej na Antarktydę żeby nawracali
      pingwiny albo w misji na Marsa...
      PS. sorki pingwinów nie trzeba nawracać mają już nawet ich barwy klubowe czarno-
      białe
      • Gość: idzikczortu Re: Na ten kościół zgody nie ma IP: *.sub-66-174-79.myvzw.com 02.06.06, 19:48
        No prosze, niby Filip raz z konopi - nowy jihadysta!
        Cos tego roku obrodzilo nam anty-katolickimi jihadystami. Ten, na ten
        przyklad,wyszykowany jak trzeba, bo to i nazwa straszna, niby taki bardziej
        "darth vader" co to gdy sie dziecku przysni to biedactwo juz nie zasnie, a i
        pisanie tak ociekajace "zartami", ze nic tylko boki zrywac. I tak sobie mysle,
        jakich to on mial rodzicow co go w ten sposob "wyemancypowali"?
        Ten,pewnie przekonany swojej "postepowej ideologii", mlodzian, wysyla na
        Antarktyde ksiezy (laskawca, a przeciez moglby wyslac do obozow
        koncentracyjnych!), natomiast wcale mu widac nie przeszkadzaja pospolici
        przestepcy, bandyci, zlodzieje, sutenerzy, anarchisci, pijacy... i tak moznaby
        bez konca.
        • duch_zenona Re: Na ten kościół zgody nie ma 02.06.06, 20:02

> No prosze, niby Filip raz z konopi - nowy jihadysta!
          > Cos tego roku obrodzilo nam anty-katolickimi jihadystami. Ten, na ten
          > przyklad,wyszykowany jak trzeba, bo to i nazwa straszna, niby taki bardziej
          > "darth vader" co to gdy sie dziecku przysni to biedactwo juz nie zasnie, a i
          > pisanie tak ociekajace "zartami", ze nic tylko boki zrywac. I tak sobie mysle,
          > jakich to on mial rodzicow co go w ten sposob "wyemancypowali"?
          > Ten,pewnie przekonany swojej "postepowej ideologii", mlodzian, wysyla na
          > Antarktyde ksiezy (laskawca, a przeciez moglby wyslac do obozow
          > koncentracyjnych!), natomiast wcale mu widac nie przeszkadzaja pospolici
          > przestepcy, bandyci, zlodzieje, sutenerzy, anarchisci, pijacy... i tak moznaby
          > bez konca.
          -------------------

Ma to też swoje plusy. Jestem pewien, że jak zwykle podlascy katolicy
          odpowiednio "podzękują" tym lewackim degeneratom za ich "tolerancję" i "kulturę"
          w nadchodzących wyborach.
          • Gość: darth vader Re: Na ten kościół zgody nie ma IP: *.elpos.net 03.06.06, 21:49
            Podlascy katolicy jak zwykle do tej pory dziękują tylko lewicowym rządom za ich
            dokonania zapominając o dokonaniach prawicowych rządów ( AWS ), ale może coś
            się zmieni bo nie zapowiada się różowo rządzenie obecnych prawicowych
            koalicjantów.
            Co do "kultury" prawicowych degeneratów można jej posłuchać włączając Radio Co
            Ma Ryja i posłuchać kulturalnych pogadanek zresztą już na sieci krążą całe
            audycje do ściągnięcia przerobione na mp3. Heh kulturka... to jest temat...
        • Gość: darth vader Re: Na ten kościół zgody nie ma IP: *.elpos.net 03.06.06, 21:43
          To oczywiście żart, nie wysłałbym księzy do obozów koncentracyjnyh bo to
          zaowocowałoby by tylko kolejnymi świętymi ( zresztą nikogo nie można wysyłać do
          obozów koncentracyjnych - dla mnie to nie jest temat do żartów ), poza tym
          kościół jest już wszędzie na ziemi wiec chyba tylko pozostała im Antarktyda do
          nawrócenia na jedyną słuszną religię. Przestępcy mi nie przeszkadzają ponieważ
          ich miejsce jest w placówkach penitencjarnych. Co do anarchoistów to inna
          historia raczej nie pasują do całej reszty...
    • sith_df Re: Na ten kościół zgody nie ma 03.06.06, 22:22
      Ta, to ja juz wole jakis sklep czy cus, tcyh kosiolow w Bialym i tak jest
      zatrzesienie;/ O polowe conajmniej za duzo! Paranoja!

www.sith.hk.pl
      • duch_zenona Re: Na ten kościół zgody nie ma 03.06.06, 23:23
        Gość portalu: darth vader napisał(a):

> To oczywiście żart, nie wysłałbym księzy do obozów koncentracyjnyh bo to
        > zaowocowałoby by tylko kolejnymi świętymi
        -----------------------
        Nie wyślecie, ponieważ nikt was do władzy w Białymstoku nie dopuści zanim do
        tego cywilizacyjnie nie dorośniecie a na to potrzeba wam 2-3 pokoleń.
        • Gość: darth vader Re: Na ten kościół zgody nie ma IP: *.elpos.net 04.06.06, 10:19
          Masz rację nie dopuści bo u nas rządzi cywilizacja i przez to jesteśmy nazywani
          Polską B a Białystok nazywany jest Ciemnostokiem albo Ciemnogrodem. Ale to
          tylko oczywiście takie przypadkowe skojarzenia ( bez skojarzań z czarnymi
          sutannami ). Wymrą mohery zmienią się pokolenia i sytuacja się unormuje jak w
          większości niecywilizowanej Polski.
          • duch_zenona Re: Na ten kościół zgody nie ma 05.06.06, 08:13
            Gość portalu: darth vader napisał(a):

> Masz rację nie dopuści bo u nas rządzi cywilizacja i przez to jesteśmy nazywani
            >
            > Polską B a Białystok nazywany jest Ciemnostokiem albo Ciemnogrodem. Ale to
            > tylko oczywiście takie przypadkowe skojarzenia ( bez skojarzań z czarnymi
            > sutannami ). Wymrą mohery zmienią się pokolenia i sytuacja się unormuje jak w
            > większości niecywilizowanej Polski.

---------------------------
            Nigdy tego nie słyszałem. Czasami niektórzy tylko docinają, ze wszyscy w
            Białymstoku to ruskie.

Co do kościoła to przetrwał dwa tysiąclecia, Stalina, komunę, to i garstak
            krzykliwych nienawistnych lewaków mu nie jest w stanie zaszkodzić.
            • alex.4 Re: Na ten kościół zgody nie ma 05.06.06, 08:30
              koscioły pojawiaja się i umierają. Tak zawsze było w ludzkiej historii. Dziś
              kościól jest w anjwiekwszym kryzysie w swoich dziejach. Jeszcze nigdy religia
              nie była w takiej defensywie jak dziś. Jeszcze nigdy ateizm i agnostycyzm nie
              były tak powszechne. Dziś żyje poza kościołęm nie gasrtka lewicowców, ale
              większość mieszkańców Europy. W niektórych krajach w niedzielnych nabożeństwach
              bierze udział 3-10% mieszkańców tych krajów.
              W Polsce w duzych miastach frekwencja w kościołąch przypomina tą z mniej
              ześwietczonych państw Europy. Jak na Europę jest dosyć wysoka, ale liczba osób
              praktykujących staje się mniejszością, i to wcale nie taką duzą
              • Gość: darth vader Re: Na ten kościół zgody nie ma IP: *.elpos.net 05.06.06, 09:19
                dokładnie poza tym ta tendencja się utrzymuje; nie mam nic do kościoła i
                wierzących jeżeli ten utrzymuje się z dala od polityki i nie probuje wpływać na
                moje poglądy i życie;
                • alex.4 Re: Na ten kościół zgody nie ma 05.06.06, 10:27
                  W krajach wysoko rozwiniętych Europie i Japonii (a także w Korei Płd) religie
                  przeżywają kryzys, a liczba niewierzących stanowi albo olbrzymią mniejszość albo
                  większość. Jedynym wyjatkiem jest USA, gdzie i religia wygląda inaczej (kościoły
                  drugiej fali protestantyzmu wymagają trochę innej religijności niż np.
                  katolicyzm), a i co chyba najważniejsze kpścióly nie twrącają się w działanie
                  państwa. Być może to jest klucz do zrozumienia dlaczego tam gdzie kościół miał
                  znamiona państwowego to tam praktycznie przestał istnieć
                  • duch_zenona Re: Na ten kościół zgody nie ma 05.06.06, 17:38
                    Drugiej fali protestantyzmu???? Z Boliwii czy Meksyku???

Jako historyk powinieneś był wykazać się chociaż mimimalną wiedzą o protestantach.

Trzeba być kompletnym ignorantem, żeby do jednego koszyka wrzucić np
                    amerykańskich ewangelików i baptystów (o np amiszach nie wspomnę)

A póki co to mieliśmy okazję obserwować upadku "cywilizacji" ateistów a wy
                    jesteście tylko ich hałaśliwymi niedobitkami.
                    • Gość: Cynik Re: Na ten kościół zgody nie ma IP: *.ias.bredband.telia.com 05.06.06, 23:07
                      ... przeziebisz ich Zenonie do cna. Oszczedz! - ani jednej suchej nitki ...
                      ... a na dworze chlodno ...
                      • duch_zenona Re: Na ten kościół zgody nie ma 06.06.06, 03:57
                        Gość portalu: Cynik napisał(a):

> ... przeziebisz ich Zenonie do cna. Oszczedz! - ani jednej suchej nitki ...
                        > ... a na dworze chlodno ...
                        -------------------
                        Zmęczyłem się trochę pisaniem na forum, więc planuję dłuższy wyjazd na ryby, to
                        se trochę odpoczną.

Przede wszystkim zaś ja odpocznę.
                        • alex.4 Re: Na ten kościół zgody nie ma 06.06.06, 08:53
                          Druga fala protestantyzmu miałą miejsce w USA (o tym kraju była mowa). Dalla
                          zenusia krajem wysoko rozwinietym jest Boliwia. Teraz rozumiem punkt widzenia
                          zenusia. jesli dla niego boliwijskie standarty są oznaką wysokiej cywilizacji
                          to rozumiem dlaczego nie widzi nic złego w działalności PIS:)))))))))
                          Zenuś po raz kolejny się skompromitowałeś, ale przecież trudno od ciebie
                          oczekiwać wiedzy...
                          • Gość: Cynik Re: Na ten kościół zgody nie ma IP: *.ias.bredband.telia.com 06.06.06, 09:15
                            Aleksiej - pamiluj siebia ...

standard, -du, -dzie
                            standardowy
                            • Gość: Z.P. Re: Na ten kościół zgody nie ma IP: *.elpos.net 07.06.06, 00:16
                              Cynik, widzę, że podjąłeś się trudnego zadania.
                          • Gość: darth vader Re: Na ten kościół zgody nie ma IP: *.elpos.net 07.06.06, 00:01
                            dla zenona standardem sa kraje 3 świata gdzie religie wszelkiej maści najlepiej
                            się czują, lud jest biedny, ciemny, myśli tylko jak związać koniec z końcem,
                            nie ma czasu na głębsze zastanowienie nad tym co go otacza i co się dzieje;
                            • Gość: idzikczortu Re: Na ten kościół zgody nie ma IP: *.cable.mindspring.com 07.06.06, 01:12
                              No prosze, nieoceniony w swej internacjonalnej wiedzy "darth vader", (uff, co
                              czlowiek sie nameczy ta czysta angielszczyzna jego nicku), tym razem poucza nas
                              o krajach 3-go swiata. Pisze on o standardach "...3-go swiata gdzie religie
                              wszelkiej masci dobrze sie czuja...".
                              A to ci parada!
                              Przysiegam, ze dotad nie przyszlo mi na mysl, ze np: Kanada, Stany Zjednoczone,
                              Wielka Brytania, Niemcy czy chocby Wlochy to sa kraje 3-go swiata.
                              • alex.4 Re: Na ten kościół zgody nie ma 07.06.06, 08:42
                                W USA religia czuje się dobrze. Ale w innych krajach przez ciebie wymienionych
                                to religia znajduje się defensywie. Najlepiej w Italii, gdzie 40% włochów
                                praktykuje. Niemcy jest na liscie najabardziej 10 zlaicyzowanych krajów (i
                                zateizowanych), a UK najwiecej praktykujących wiernych powoli zaczyna mieć
                                islam. Anglikanizm znajduje się w takim samym kryzysie jak inne wyznania
                                chrześcijańskie na kontynencie, a katolicym jets w niewiele lepszym stanie.
                                Tyle rzeczywistość. Jak widać religia w krajach najbardziej rozwinietych ma
                                dziś słaba pozycję, z jedym tylko wyjatkiem
                          • duch_zenona Re: Na ten kościół zgody nie ma 07.06.06, 03:05
                            Jaka druga fala protestantyzmu? Kiedy to sobie wymyśliłeś? Muszę cie aleksieju
                            trochę podszkolić. Taka podstawówka. Religijność wyznań protestanckich utrzymuje
                            się na podobnym poziomie (prawdopodobnie ostatnio trochę spada) od wielu lat.

Są pewne różnice w poszczególnych wyznaniach protestanckich, ale celowo pomijam,
                            bo wiem, że nie masz o tym zielonego pojęcia. Pewen spadek zainteresowania
                            religią nastąił w latch hippisowskiej rewolucji, ale później wszystko stopniowo
                            wracało do normy.

Obecnie duży wpływ na statystyki religijności ma olbrzymia FALA legalnych i
                            nielegalnych katolików z Meksyku i innych krajów latynoskich, chociaż nie ma
                            jakichś olbrzymich różnic w odsetku katolików i protestantów uczęszczających na
                            msze.

Tak w dużym uproszczeniu te twoje wymyślone przez ciebie fale wyglądają.
                            • alex.4 Re: Na ten kościół zgody nie ma 07.06.06, 08:38
                              zenuś tradycyjnie twoja wiedza jest żadna. Drugą falą protestantyzmu nazywamy
                              kościoły które narodziły sie na fali sprzeciwu wobec religijności w kościele
                              anglikańskim, które wedle nich była zbyt mało radykalna i zbyt papistyczna.
                              Wyznawcy tych grup ewangelickich osiedlili się w Amerykańskich koloniach w
                              Ameryc, które dały poczatek uSA.
                              Oj zenuś niewiedza na tak niskim poziomie. Słabo, oj słabo
    • Gość: hrabia spuścizna Ziemby :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 09:12
      nowy podział administracyjny białegostoku,
      koń by się usmiał

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka