Dodaj do ulubionych

Wika pod butem ABW?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.06, 11:35
www.swistak.pl/p/71723/
www.swistak.pl/p/71723/
www.swistak.pl/p/71723/
www.swistak.pl/p/71723/
www.swistak.pl/p/71723/
www.swistak.pl/p/71723/
www.swistak.pl/p/71723/
www.swistak.pl/p/71723/
www.swistak.pl/p/71723/
www.swistak.pl/p/71723/
www.swistak.pl/p/71723/
www.swistak.pl/p/71723/
www.swistak.pl/p/71723/
Obserwuj wątek
    • Gość: zulem Re: Wika pod butem ABW? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.06, 13:57
      czyżby jakieś przecieki,że robi się gorąco ???
      • Gość: xxx Słodki sen ABW IP: 62.233.164.* 10.06.06, 15:59
        A gdzie było ABW jak firmy wyłudzały podatek Vat od 2001 roku na granicach w
        systemie tax free? Przecież to nie tylko Havo ale jeszcze więcej firm brało w
        tym udział przez kilka lat i są to miliony w setkach liczone. Mozliwe że jest
        to porównywalne z aferą paliwową.
        • Gość: elka Re: Słodki sen ABW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.06, 16:39
          jak nie było polecenia to nic sami nie robili,bo jeszcze by się wydało i byłby
          kłopot
    • Gość: mirek dlaczego obcokrajowcy są lepsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.06, 14:58
      może ktoś mi wytłumaczy, dlaczego ja jako polski obywatel muszę płacić 22% VAT,
      natomiast obcokrajowiec jest z tego obowiazku zwolniony.
    • Gość: Były oficer WSI To wszystko wyjaśnia ten tajny filmik !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.06, 21:41
      www.youtube.com/v/84KM--LyQL0
      • Gość: kamil Re: To wszystko wyjaśnia ten tajny filmik !!! IP: 62.233.164.* 11.06.06, 00:44
        A co lodów się już nie da kręcić bezkarnie co? Chyba jesteś bardzo
        rozżalony...współczuję ci jak i całe społeczeństwo dla dobra którego tyleście
        dobrego uczynili, a teraz możecie odmaszerować na śmietnik historii..:)
      • Gość: ja Re: To wszystko wyjaśnia ten tajny filmik !!! IP: *.csk.pl 11.06.06, 10:28
        komuchu podpisujący się "były oficer wsi i policjant" spadaj z forum. Jak masz
        coś do powiedzenia to napisz to. Poszukaj sobie linku do syfilityka lenina lub
        do bat`ki stalina bo oni są na twoim poziomie umysłowym. Skończył się czas
        waszych rządów i przekrętów a jeszcze dobieraja się wam do du*y to i złość
        dusi, co?
    • Gość: maria Re: Wika pod butem ABW? IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 11.06.06, 09:38
      bardzo trudny do udowodnienia temat czy emeryci nie mogli kupować tych
      wszystkich rzeczy sobie albo rodzinie.
    • Gość: zenek Re: Wika pod butem ABW? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 10:40
      przestępstwa nie popełniono. Obcokrajowiec może kupować w Polsce i wywozić za
      zwrotem VAT.Chyba,że jest limit zakupów - 1 pralka na 5 lat. Jest to casus
      Kluska.
      • Gość: zogi Re: Wika pod butem ABW? IP: 62.233.164.* 11.06.06, 10:48
        Drogi Zenku, uwierz że np. emeryt kupił jedną lodówkę a na paragonie tax free
        było np. 10.....:)
        • Gość: zogi Re: Wika pod butem ABW? IP: 62.233.164.* 11.06.06, 10:51
          a dodatkowo rozliczała go firma sprzedająca te lodówki...łudzisz się że nikt na
          to nie wpadnie?....rozczarujesz się:)
          • Gość: zenek Re: Wika pod butem ABW? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 11:00
            nie ważne ile kupił i na jakie paragony. Czy prawo zabrania kupienia przez
            osobę fizyczną w sklepie 10 pralek,ponieważ chce mieć w każdym pokoku pralkę,po
            nieważ ma taki kaprys,albo chce 5 pralek rozdać znajomum w prezencie na imieni-
            ny lub ubogim sąsiadom ? Jeżeli jest to niezgodne z prawem,to wtedy jest prze-
            stepstwem.
            • Gość: zogi Re: Wika pod butem ABW? IP: 62.233.164.* 11.06.06, 11:28
              Tak Zenku masz rację, kupił 1 lodówkę a zwrot Vatu poszedł od 10-ciu...:)
              Faktycznie to jest biznes po białostocku.....ale wiesz póki co żyjemy w Polsce
              i w UE a nie w księstwie białostockim w którym na paragonie fiskalnym np.
              figuruje kwota 180 tys. złotych za jeden towar nabyty przez takiego
              emeryta...buhahahaa i co więcej: UKS w księstwie białystok zaakceptował taki
              fakt nie karając firmy....cudowny region - tak trzymać chłopaki!
              Ale jak widzisz do czasu....
              • Gość: zenek Re: Wika pod butem ABW? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 11:47
                bywają bogaci emeryci, ktorzy mają pieniądze na takie zakupy.Ponieważ nie wiem
                co jest w dokumentacji,trudno polemizować. Nie rozumiem natomiast jak można wpi
                sać 1 lodowkę za cenę 100 tys.PLN,trochę to jednak nieprawdopodobne.Czy faktury
                VAT są imienne, przecież mozna to w sklepie od razu przy zakupie rozpisać na 10
                faktur dla innych osób z autobusu.
                • Gość: zogi Re: Wika pod butem ABW? IP: 62.233.164.* 11.06.06, 13:16
                  Zenku, to wszystko hipotetyczne dywagacje, bo ja też nie widziałam....posiłkuję
                  się zdaniem kogoś kto widział...
                  I mój drogi zgodzę się, że Białoruś to kraj mlekiem i miodem płynący w którym
                  emeryci są bogaci i mają po 10 lodówek i 300 telefonów komórkowych na kartę na
                  jedną osobę, jeśli spytasz po co? - odpowiem: pewnie po to żeby pogadać z
                  Prezydentem dzięki któremu słońce tam wschodzi - tylko dlaczego ja mam za to
                  płacić?
    • Gość: zogi Re: Niezależne Obywatelskie Centrum IP: 62.233.164.* 11.06.06, 13:20
      Drogi Pawle, super że monitorujecie ten temat,sięgnij do artykułu który ukazał
      się na waszym forum z "Pulsu Biznesu" z 16-go grudnia 2005 roku, ten temat jest
      sciśle powiązany z tamtym watkiem Vatu i nie tylko...pozdrawiam
    • Gość: damian Re: Wika pod butem ABW? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 14:38
      robią dużo wrzawy medialnej,a potem wszystko ucichnie i zarzutów brak.Jak doty
      chczas.
    • Gość: gjdd Re: Wika pod butem ABW? IP: *.dsl.mdsnwi.ameritech.net 11.06.06, 16:20
      fffk
    • Gość: dj Re: Wika pod butem ABW? IP: *.dsl.mdsnwi.ameritech.net 11.06.06, 16:37
      Az zal serce sciska jak sie czyta te wasze komentarze. Pilka jest prosta.
      Wiele lat temu wazni panowie w waznym ministerstwie wprowadzili przepis tax
      free dla obcokrajowcow ( oczywiscie celem bylo ruszenie ociezalego handlu
      zagranicznego). Az tu w koncu ktos z madrego ministerstwa matematycznie
      obliczyl, ze moze to nie byl dobry pomysl. I trzeba teraz znalezc kogos
      winnego, a najlepiej niewinne przedsiebiorstwa ktore po prostu stosowaly sie
      do tego przepisu ( a ze jest ich garstka w Bsku to normalne, ze ich nazwy sie
      powtarzaly na fakturach).
      • Gość: zogi DJ Mądruś Białostocki IP: 62.233.164.* 11.06.06, 18:32
        Powtarzały się nazwiska kupujących ("zorganizownych" cokolwiek to oznacza:) nie
        firm, przeczytaj uważnie artykuł bo może jeszcze sobotnie dico-polo ci nie
        wywietrzało z głowy....po nitce do kłębka, tak mówi przysłowie....a zarzuty
        ponoć będą nie ciesz się przedwcześnie, młyny sprawiedliwości mielą wolno....
        • Gość: dj Re: DJ Mądruś Białostocki IP: *.dsl.mdsnwi.ameritech.net 11.06.06, 19:19
          Madrus tak bialostocki nie. A disco polo toprzeciez fundament bialostockiej
          kultury, a owoc tego to taki bezmozgowiec jak ty. "Mlyn sprawiedliwosci" jak
          to okreslasz obraca sie w ta strone, w ktora wiatr powieje. W ciagu ostatnich
          kilku lat wielu przedsiebiorczych ludzi z regionu zademonstrowalo, ze swoim
          mozgiem i praca tez mozna dorownac reszcie kraju. Ewidentnie nie podoba to sie
          darmozjadom, ktorzy przez dziesiatki lat przyzwyczili sie do rzadowych
          pensyjek. Zamiast popierac prywatna inicjatywe to lepiej od razu podciac
          nogi, a ze bezprawnie to fraszka. Uwazam za skandal publikowanie artykulu nie
          popartego zadnymi formalnymi zarzutami tylko po to, aby zapelnic strone. A
          swoja droga ABW musi miec firmowe buty sponsorowane przez gazete, bo jezeli to
          sa dzialania wyjasniajace to nie naleza do publicznej wiadomosci.
          • Gość: damian Re: DJ Mądruś Białostocki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 19:58
            te młyny mielą powietrze
          • Gość: zogi Re: DJ Mądruś Białostocki IP: 62.233.164.* 11.06.06, 22:05
            Ok. skoro prosisz to masz:
            1.skoro firma Havo ma zablokowane konta(zaległości) to Centertel(Orange) ma
            podstawę do wypowiedzenia umowy, bo spółka straciła płynność finansową i nie
            jest w stanie rozliczać się z kontrahentami.Ta umowa jak myślę stanowi gro
            przychodów Havo...
            2.siegnij do opracowań M.Finansów dotyczących oszustw "karuzelowych"...polecam,
            bo w tej sprawie 2 tygodnie temu odbyło się posiedzenie wszystkich Ministerstw
            UE by wyeliminować ten proceder, najczęściej dotyczą one AGD i telefonów
            komórkowych oraz odzysku Vat za nie, Polska jest w pierwszej wymienianej trójcy
            kantowanych państw (podaję za "Pulsem Biznesu" żeby nie było na mnie:)
            3.pracownikom sieci tel. komórkowej Havo nie spadnie włos z głowy, bo sieć tę
            przejmie albo Germanos(GTI) albo Tell na zlecenie Orange, to akurat najmniejszy
            problem, bo dotyczy zewnętrznych firm i punktów atrakcyjnych z finansowego
            punktu widzenia...
            Co do podcinania nóg i przedsiębiorczych ludzi z podlaskiego to powiem ci że
            takie działania kosztowały znaną mi firmę większość zainwestowanych pieniędzy i
            bardzo negatywną opinię na temat działalności w tym regionie a nazywa sie to
            nieuczciwa konkurencja...
            A działania ABW muszą mieć podstawę do wejścia więc nie broń Częstochowy bo to
            nie ten region skoro nie znasz tematu dogłębnie...
            • Gość: dj Re: DJ Mądruś Białostocki IP: *.dsl.mdsnwi.ameritech.net 12.06.06, 00:01
              Sam sobie zaprzeczaczasz. Jezeli piszesz o przypadku firmy, ktora ucierpiala
              na skutek nieprawdziwych pomowien - to jest to tym wiekszy argument, zeby byc
              przeciwko pomowieniom nie przeksztalconym w oskarzenia poparte dowodami. Na
              temat zablokowanych kont itd. nic nie wiem. Mnie bulwersuje fakt, ze mozna
              bezkarnie na lamach gazety nie poparty merytorycznymi faktami tzn. formalny
              akt oskarzenia- drukowac takie rzeczy. Caly kraj jest oparty na podatkach
              placonych przez przywatne firmy - dlaczego nadal uwaza sie je za zlo konieczne
              zamiast pomagac im w rozwoju. Paranoja- to glownie ich podatki finansuja place
              wszystkich publicznych urzedow, bo nie pani ktora zarabia 1000 zl.
              • Gość: wacek Re: DJ Mądruś Białostocki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 07:23
                prokuratura często korzysta z pomocy gazety w celu zrobienia sobie reklamy i
                wykazania się aktywnością. Spece od pi aru i marketingu. Poza tym prokuratura
                może też robić czarny pi ar firmom,na ktorym skorzysta konkurencja. Czyste pra
                wo rynku.
    • Gość: huuuuugo to jest temat na but ABW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 12:09
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=43244134
      • grat.nowy jest inna wersja: 12.06.06, 15:44
        a ja słyszałem, że rewelacje GWybiórczej nie mają pokrycia w rzeczywistości,
        żaden dziennikarz nie pofatygował się nawet by porozmawiać z prezesem Havo,
        konta wcale nie są zablokowane - pracownicy regularnie otrzymują wypłaty - a
        cała sprawa ma drugie dno - Skarb Państwa jest winien firmie ogromny zwrot
        podatku, odwleka zatem wypłatę preparując śledztwa, zatrzymania itd. Szkoda
        tylko, że mieniąca się poważną gazeta nie weryfikuje faktów, tylko daje się
        wpuszczać w maliny jak ostatni nowicjusz szukający taniej sensacji. Do roboty
        Państwo dziennikarze!
        • Gość: dj Re: jest inna wersja: IP: *.dsl.mdsnwi.ameritech.net 12.06.06, 19:47
          Chory, chory kraj. Gazeta publikuje informacje bez ich potwierdzenia, a przy
          okazji zatruwa zycie ludziom, z ktorych pieniedzy pochodza wyplaty
          niekompetentnych urzednikow. Idealnym rozwiazaniem byloby, gdyby
          przedsiebiorcy zabrali swoje zabawki i przeniesli sie do kraju, gdzie
          przywatna inicjatywa jest mile widziana. Wtedy skarbowka, ABW i pseudo
          pismacy zastanowia sie piec razy nad rzucaniem oszczerstw tylko w imie idei,
          bo im wolno. Niestety z podatkow rencistow i tych na rzadowych pensyjkach nie
          jest mozliwe utrzymanie panstwa i armii zacofanych urzedasow.
    • grat.nowy inna wersja 12.06.06, 16:14
      a ja słyszałem, że rewelacje GWybiórczej nie mają pokrycia w rzeczywistości,
      żaden dziennikarz nie pofatygował się nawet by porozmawiać z prezesem Havo,
      konta wcale nie są zablokowane - pracownicy regularnie otrzymują wypłaty - a
      cała sprawa ma drugie dno - Skarb Państwa jest winien firmie ogromny zwrot
      podatku, odwleka zatem wypłatę preparując śledztwa, zatrzymania itd. Szkoda
      tylko, że mieniąca się poważną gazeta nie weryfikuje faktów, tylko daje się
      wpuszczać w maliny jak ostatni nowicjusz szukający taniej sensacji. Do roboty
      Państwo dziennikarze!
      • Gość: zogi Re: inna wersja IP: 62.233.164.* 12.06.06, 16:54
        to czemu Prezes zwleka z wydaniem oświadczenia że są preparowane dowody przez
        Państwo Polskie i jest ono dłużnikiem firmy Havo? Może póść też do Sądu po
        sparwiedliwość, najlepiej w Suwałkach:)
        • Gość: kj Re: inna wersja IP: *.elpos.net 12.06.06, 20:03
          ...nie wyda, bo takie oświadczenie spowoduje kolejny nalot i niczego nie zmieni
          • Gość: zogi Re: inna wersja IP: 62.233.164.* 12.06.06, 20:52
            Jeśli firma ma czyste ręce to musi podjąć walkę, nawet z instytucjami Państwa,
            chyba że jest inaczej...
            A swoją drogą zastanawiające jest to że o losie firmy decyduje zwrot podatku
            Vat, czyżby to stanowiło główne źródło dochodu? W Krakowie wystąpiła taka
            sytuacja i lokalna GW ujęła się za firmami....:)
            Co ciekawe do dziś nie odnaleziono osób z Ukrainy, którym firmy sprzedawały
            towar i odbierały za nie Vat....ciekawy przypadek i jest też w trakcie
            dochodzenia Prokuratury, w Opolu zatrzymanao w podobnej sytuacji 17 osób i co
            więcej już skazano....to też znajdziesz w lokalnej GW:)
            Ciekawe co będzie w podlaskiem i innych regionach....zgadnij
            • grat.nowy Re: inna wersja 13.06.06, 08:23
              nie o to chodzi, chodzi o to, że gazeta pisze, że rozmawiała, chociaż nie
              rozmawiała z prezesem, ponadto przedstawia tylko jedną stronę kacji - tj. punkt
              widzenia urzędasów, z tego co wiem kwota, którą Skarb Państwa jest winny firmie
              jest ogromna i naprawdę może zaważyć na jej losach. Poza tym firma upomniała
              się po raz kolejny o zwrot i po kilku dniach wydarzyła się cała akcja... zbieg
              okoliczności? Moim zdaniem powinni walczyć, jeżeli jakiś urzędas popełnił błąd -
              powinien za to zapłacić, tak samo jak dziennikarzyna, który napisał nieprawdę.
              • Gość: kamil Re: inna wersja IP: 62.233.164.* 13.06.06, 09:35
                a może w Polsce jest przyzwolenie na okradanie Skarbu Państwa...bo jak inaczej
                wytłumaczyć sytuację? Los firmy zależny od kwoty zwrotu Vat? Co to ku.....a
                jest? Rozdawnictwo? Zawsze winni urzędnicy? Ja nie jestem ich fanem ale w tej
                sprawie znam inną wersję i to nie bardzo korzystną dla wielu firm
                białostockich....za włsną żonę trudno gwarantować a ty bronisz czyjejś
                uczciwości biznesowej, pewnie okaże się że nie Zarząd a pracownicy na własną
                rękę chcieli dobrze dla firmy....ale nie koniecznie dla Skarbu Państwa
                • grat.nowy Re: inna wersja 13.06.06, 09:41
                  o czym Ty w ogóle piszesz? ZWROT - samo Państwo to wymyśliło i usankcjonowało
                  ustawami człowieku, zwrot - czyli coś co się firmie należy jak psu buda! Teraz
                  Państwo się wykręca, zwodzi i preparuje śledztwa, żeby odwlec sprawę, wg mnie
                  to jest żenujące. Rozdawnictwo nic do tego nie ma, nikt nie oczekuje, że firma
                  dostanie coś za darmo, czeka na to, co się jej PRAWNIE należy! Nie bronię
                  niczyjej uczciwości, dla mnie sprawa jest jasna - kasa musi zostać zwrócona,
                  urzędy szukają wykrętów, żeby to opóźnić.
                  • Gość: zogi Re: inna wersja IP: 62.233.164.* 13.06.06, 11:17
                    Skąd te nerwy? Nakrzycz na urzędasów a nie na mnie, bo jak widać w tamtym
                    kierunku i ty i firma - głowa w piasek....pewnie coś jest na rzeczy....a to co
                    pisesz że ktoś(Państwo) preparuje śledztwa to daleko idąca insynuacja i może
                    sporo kosztować...no chyba że masz twarde dowody...:)
                • Gość: sd Sprawa Polmos-US, pamiętacie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 09:51
                  Kilka lat temu Polmos celowo opóżniał zapłatę podatku, a mendy z ówczesnego I
                  US łykały premię od zapłaconych odsetek... Pisał o tym poranny, wybiórcza chyba
                  nie zauważyła, albo nie chciała. Dziś ówczesny "naczalnik" jedynki jest
                  naczelnikiem Podlaskiego US, pod który podlega Polmos. Ciekawe czy dalej się
                  tak fajnie bawią ? Może red. R. wykorzysta swoich "informatorów" ???? Wątpię,
                  po co sie narażać...
                  • grat.nowy Re: Sprawa Polmos-US, pamiętacie ? 13.06.06, 10:34
                    ja pamiętam jak urzędasy rozłożyły JTT i Optimusa, potężne firmy zatrudniające
                    setki/tysiące ludzi, a teraz Skarb Państwa łaskawie przyznaje śmieszne
                    odszkodowania. Pomijam tu fakt, że niewinni ludzie siedzieli w więzieniu.
                    Najgorzej gdy urzędasy muszą się wykazać...
                    • Gość: kamil Re: Sprawa Polmos-US, pamiętacie ? IP: 62.233.164.* 13.06.06, 11:10
                      Jest różnica między decyzją urzędasa a wejściem ABW, nakazem Prokuratury
                      Apelacyjnej i specjalnej grupy z Min. Finansów...nic ci to nie wskazuje?
                      Sądzisz że takie zaangażowanie jest podyktowane niechęcią Państwa do wypłaty
                      należnej kwoty jakiejś firmie? Państwo drogi chłopcze ma prawo do weryfikacji,
                      nie odmawiaj mu tego..Optimus i JTT to nie ta bajka i nie naciągaj faktów o
                      których wie większość firm w Białymstoku o co chodzi....czyli najciekawszego
                      wątku odbiorców tego towaru...i to chyba wyczerpuje ten temat, poczekajmy na
                      dalsze wydarzenia, bo raczej to nie koniec tej i innych historii...
                      • Gość: sdv Re: Sprawa Polmos-US, pamiętacie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 11:19
                        a wszytkiemu winni jeszcze masoni itp.. Nie feruj za wcześnie wyroków, bo sie
                        zdziwiwsz...
                        • Gość: ja Re: Sprawa Polmos-US, pamiętacie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 16:04
                          dla mnie takie Havo to dziwota ogromna:
                          drogo, wszysto stare modele, reklamy zero albo tragiczna :
                          "warto bywać:)))) i ludzie bywaja ogladaja i kupują gdzie indziej...
                          zadufanie na maxa, mam koło siebie ELDOM wielki sklep i zawsze tam jest
                          pusto !!!
                          sekret istnienia to musi być jakis przewał
                      • Gość: gość Re: Sprawa Polmos-US, pamiętacie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 11:48
                        Z zaciekawieniem przyglądam się dyskusji w tym wątku szczególnie że znam temat
                        trochę lepiej niż większość tu piszących. Na początek parę faktów:
                        - w chwili obecnej sytuacja finansowa firmy jest dobra i stabilna; bilans oraz
                        sprawozdanie finansowe firmy Havo jako spółki prawa handlowego jest ogólnie
                        dostępne, również redaktorom GW - czy tak trudno było to sprawdzić ?;
                        - nie ma ŻADNYCH zajętych kont bankowych ani nieruchomoiści firmy Havo w chwili
                        obecnej przez jakikolwiek urząd
                        - PUS nie wypłacił zwrotu VAT za I kwartał ubiegłego roku na poczet
                        ewentualnych kar pokontrolnych; do dziś, w ponad rok po rozpoczęciu kontroli
                        przez UKS, firma nie ma żadnych postawionych zarzutów, nie ma też
                        wstrzymanych pieniędzy (miliony złotych); w jakim innym normalnym kraju jest
                        to możliwe ?
                        - nie bardzo rozumiem jak firma Havo może zarabiać na zwrocie VAT dla
                        podróżnych ?; ten VAT otrzymuje przecież kupujący, a nie sprzedawca, czyli
                        Havo, które jest tylko pośrednikiem w przekazywaniu pieniędzy z US do klienta;
                        nie powinno być w gestii Havo, co kupujący zrobił z towarem; cała patologia
                        bierze się stąd, że mamy chore prawo; ustawa o zwrocie VAT dla podróżnych miała
                        na celu pobudzić nasz export i tak się stało; jedyny przekręt jaki można tu
                        zrobić to gdy kupujący dogada się z celnikiem i towar de facto nie opuszcza
                        granic Polski; w pozostałe przypadki państwo polskie nie powinno wogóle
                        ingerować; jakie ma znaczenie kto kupił towar w Polsce, czy była to bialoruska
                        firma "krzak", czy Jurij z kilkoma paszportami; powinien być ważny tylko fakt
                        wywozu towaru z Polski, jeżeli jest inaczej, to chore są przepisy; co zrobi
                        Białorusin na Białorusi z towarem zakupionym w Polsce nic nam do tego; jeżeli
                        towar wraca jednak z powrotem do Polski, bo celnik był "umówiony" i podbił
                        pieczątkę na dokumenci taxfree, to też nie powinno być za to ścigane Havo, a
                        jedynie celnicy;
                        - sprzedaż na taxfree w obecnej chwili stanowi tylko niewielki procent ogólnych
                        przychodów firmy Havo; firma ta jest zbyt dużą firmą i zbyt długo działa na
                        rynku żeby pozwolić sobie na jakiekolwiek przekręty w tym względzie; jeżeli
                        takowe nawet były w obrocie towarem zakupionym na taxfree to nigdy one nie
                        wynikały z woli ani celowego działania Havo, ani tym bardziej nie przynosiły
                        jej jakichkolwiek korzyści finansowych; sposób przeprowadzenia "nalotu" przez
                        ABW oraz niezwykle tendencyjny i kłamliwy artykuł w piątkowej GW każe
                        domniemać, że w całej tej sprawie jest jakieś "drugie dno", o czym mam
                        nadzieję, że sie wkrótce przeokonamy
                        • xyz68 Re: Sprawa Polmos-US, pamiętacie ? 13.06.06, 12:02
                          hehe "obiektywizm" wyborczej sięga dna...nie mam zdania co do
                          domniemanych "przekrętów" w HAVO ale całe działanie ABW jest mocno hmmmm
                          podejrzane...wyglądające na chęć wykazania się lub wybicia przez jakiegoś
                          prokuratora :))) - natomiast mam wrażenie że redaktorzy W i R mocno
                          wychodzą "przed kolumnę" nie pierwszy raz zresztą...proponuję zatrudnić się
                          we "FUCKIE"
                        • Gość: dj Re: Sprawa Polmos-US, pamiętacie ? IP: *.dsl.mdsnwi.ameritech.net 13.06.06, 13:58
                          Brawo. W koncu jakis glos rozsadku i logiki, gdzie analiza oparta jest na
                          faktach. Szkoda tylko, ze tepy pan redaktor nie zrozumial istoty problemu-
                          firma na tax free nic nie zarabia. Nie mniej jednak bolesny jest fakt, ze na
                          podstawie tak bluznierczego artykulu ludzie juz wydali wyrok ( pewnie ku
                          radosci konkurencji).
                        • Gość: kamil Re: Sprawa Polmos-US, pamiętacie ? IP: 62.233.164.* 13.06.06, 15:29
                          skoro znasz lepiej temat, to skąd wiesz że np. celnicy nie są w tej chwili w
                          kręgu zainteresowań lub któryś nie złożył "obszernych wyjaśnień"? Może to idzie
                          po nitce do kłębka?
                          Jesteś "zorientowany" i nie wiesz jak firmy "zarabiają" na zwrocie Vat? Ciężko
                          uwierzyć..:)jest "pośrednikiem" i tutaj może jest sedno jak dzieli się kasę?
                          Czemu w takim razie nie wysyłano klientów ( przysłowiowy "Jurij") do agencji
                          celnej? Palisz głupa w tym momencie?
                          Czy sytuacja jest "dobra i stabilna" do 5-go czerwca czy również po tym
                          terminie? Co ma bilans za zeszły rok do np. odkrycia istotnych faktów w
                          ostatnim terminie, bo jaki byłby powód wejścia ABW? I skąd wiesz że całe odium
                          zła spadnie tylko na biedne Havo?
                          "taxfre stanowi obecnie tylko niewielki procent" - a ile stanowiło np. od 2001
                          roku też niewielki?
                          Jedna uwaga: prawo nie jest bardziej chore od ludzi którzy mówią: Jurij miał
                          pobudzić eksport, Jurij miał sto paszportów, firma "krzak", Jurij winien całej
                          sytuacji..czy ty czytasz to co piszesz? To dość dziwne i pokrętne, może to
                          dobre tłumaczenie na forum ale nie dla UKS i Prokuratury..
                          Osobiście nie mam nic do firmy Havo ale przez cały okres działalności firmy w
                          której pracuję nie było zwrotów Vat w milionach złotych, być może trzeba było
                          obsługiwać "Jurijów" zamiast agencji i byłby zwrot?:)
                          I jeszcze jedno: pewnie jest jakieś drugie dno tu się zgodzę ale może ono być
                          ona gdzie indziej niż myślisz...

Argument "jest zbyt dużą firmą i zbyt długo działa na rynku" a czego to ma
                          dotyczyć? Tego że w Polsce duże firmy nie robią przekrętów? Żartujesz?

• Gość: gość Re: Sprawa Polmos-US, pamiętacie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 18:02
                            ">... Jesteś "zorientowany" i nie wiesz jak firmy "zarabiają" na zwrocie Vat?
                            Ciężko
                            > uwierzyć..:)jest "pośrednikiem" i tutaj może jest sedno jak dzieli się kasę?
                            > Czemu w takim razie nie wysyłano klientów ( przysłowiowy "Jurij") do agencji
                            > celnej? Palisz głupa w tym momencie?"

Po pierwsze to trochę grzeczniej i nie tym tonem. Po drugie skoro wszystko
                            wiesz lepiej, to wytłumacz mi w takim razie jak firmy pośredniczące zarabiają
                            na zwrocie VAT ? Dlaczego Jurij ma dzielic się zwrotem podatku z Havo ? Jedyna
                            korzyść jaką ma Havo ze zwrotu VAT to ta, że klient przyjeżdżając po zwrot
                            pieniędzy dokonuje ponownie zakupów w tym samym miejscu i nie musi dodatkowo
                            jechać do agencji celnej. Nie ma co ukrywać, że towar zakupiony w Havo lub
                            innej firmie był przez kupujących reeksportowany do Rosji i większość
                            kupujacych to byli hurtownicy, którzy w taki czy inny sposób kombinowali jak
                            obejść przepisy celne ale Białoruskie. Jeżeli eksport jest na tyle opłacalny,
                            że państwu opłaca się stosować 0% stawkę VAT, to powino robić wszystko aby tego
                            eksportu było jak najwięcej. Co nas powinno obchodzić kto wywozi towar z Polski
                            jeżeli za towar ten zapłacono. To problem Białorusi i jej Urzędów aby scigać
                            firmy łamiące ich prawo. Nie może być tak, że polska firma płacąca podatki
                            odpowiada za to, że sprzedaje towar firmie, która nie istnieje, bo nie ma o tym
                            w momencie sprzedaży najmniejszego pojęcia. Tak było w głośnej sprawie
                            prezentowanej min. w programie "Sprawa dla reportera" Jaworowicz. Polskie
                            organa skarbowe powinno interesować tylko to, czy towar faktycznie opuścił
                            Polskę czy nie. Tak trudno to zrozumieć ? Reszta to ogromne pole do nadużyć dla
                            różnego rodzaju urzędników, co nad wyraz dobitnie zostało pokazane w
                            wymienionym wyżej programie. Co do sytuacji finansowej Havo obecnie, to nic mi
                            nie wiadomo, żeby cokolwiek się zmieniło, jeżeli już to tylko na lepsze niż rok
                            temu. Sprzedaż na taxfree nigdy nie była dominującą w Havo, a od czerwca 2004,
                            gdy na Białorusi wprowadzono zmiany w przepisach celnych, stanowi margines
                            działalności.

"...> Argument "jest zbyt dużą firmą i zbyt długo działa na rynku" a czego to >
                            >ma dotyczyć? Tego że w Polsce duże firmy nie robią przekrętów?..."

Duże firmy jeżeli robią przekręty to na pewno nie na taką skalę, gdzie zarobek
                            jest żaden, a ryzyko dotkliwej kary ogromne.
                            Cała ta sytuacja wokół firmy Havo pokazuje wg mnie dwie rzeczy: jak złe mamy w
                            Polsce prawo podatkowe i po drugie, jak łatwo jest je wykorzystać przeciw
                            uczciwym podatnikom w celu osiągnięcia niejasnych interesów. Dziwię się, że
                            wielu tu piszących traktuje wszystkich biznesmenów jak oszustów, nawet jeżeli
                            nie zapadł żaden wyrok. No ale w końcu to takie polskie.
                            • Gość: kamil Re: Sprawa Polmos-US, pamiętacie ? IP: 62.233.164.* 13.06.06, 18:50
                              wiesz szkoda że nie merytorycznie się odnosisz do poruszonych wcześniej
                              wątpliwości ale rozumiem to...czas pokaże jakie będą konsekwencje...

Co do programu p.Jaworowicz nie masz racji....bo znam relację bezpośredniego
                              świadka tej sprawy i jest akurat odwrotnie i jestem w stanie w to wierzyć...co
                              więcej w tej i kilku innych sprawach Operator komórkowy wyciągnął konsekwencje
                              wobec agenta/dealera, co prawda nadal toczy się sprawa karno-skarbowa wobec
                              firm, które "nie wiedziały" komu sprzedają towar..:) /to taki myk uczciwych
                              polskich firm/ ale to jest niejednostkowy wypadek i nie ich autorski pomysł
                              więc Havo nie zostanie z tytułu praw autorskich osądzone, bo jak widzę
                              korzystasz z tych udogodnień...swoją drogą wiesz dużo na temat tego że służyło
                              to do oszukiwania białoruskiego państwa, więc jakaś wiedza w temacie jest, to
                              zapewne znany jest ci fakt iż Polska i Białoruś mają podpisane umowy o
                              wzajemnym ściganiu przestępstw, a ty jakby to akceptujesz...to jak to jest z tą
                              uczciwością?
                              I nie masz racji że wielu ludzi traktuje biznesmenów jak oszustów, chyba że
                              mówią takimi argumentami jak ty powyżej...
                              Jeżli wszystko jest ok. to w sądzie firma Havo się obroni, przecież w
                              Białymstoku są uczciwe sądy....a jak nie.. to Suwałki, ryby i miód...:)(to żart)
                              Ps. czyli przyznajesz ze firma Havo trochę chlebka odbierała agencjom celnym? I
                              tak bez prowizji? Można pomyśleć że filantropia się wdarła do firmy...:)
                              • Gość: alek Re: Sprawa Polmos-US, pamiętacie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 20:07
                                sprawa wygląda na dętą. Zdumiewa natomiast wzmożona nagle aktywność organów i
                                robienie przez nie wielkich spraw. Czyżby zaczęli przykładać się do roboty ?
    • Gość: ja tak tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 16:00
      seme święte Kluski w Polsce nikt nie kradnie i nie oszukuje... tak tak
      • Gość: kamil Re: tak tak IP: 62.233.164.* 13.06.06, 16:27
        ponieważ to podlasie i są prawosławni to pewnie idzie i POP, ale że na
        taxfree?:)w każdym razie na wschód idzie...:)
        • Gość: zx Re: tak tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 10:58
          Cóż za błyskotliwe poczucie hunoru... Długo nad tym myślałeś ? Raczej kto Ci to
          podpowiedział ptasi móżdżku...
          • Gość: kamil Re: tak tak IP: 62.233.164.* 14.06.06, 21:09
            Co wystraszyłeś się czegoś? Sumienie dręczy? Za Vat teraz wsadzają.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka