Dodaj do ulubionych

Zabłudów: Podlasie czy Litwa?

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.03, 00:25
ktoś może pamięta ze starych czasów?
Obserwuj wątek
    • Gość: koro Re: Zabłudów: Podlasie czy Litwa? IP: 195.205.214.* 10.02.03, 03:52
      to zależy z jak bardzo starych.
      • Gość: taki jeden Re: Zabłudów: Podlasie czy Litwa? IP: 62.29.253.* 10.02.03, 10:11
        no, nie tych najstarszych, przedlubelskich.

Wydawało mi się, że granica polubelska nie zmieniała się, więc że jest bez
        znaczenia czy chodzi o rok 1580 czy, powiedzmy, 1750. Mylę się?
        • Gość: saunne Re: Zabłudów: Podlasie czy Litwa? IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 10.02.03, 10:53
          biorac pod uwage jezyk jakim sie tam mowi - Podlasie
          • Gość: taki jeden Re: Zabłudów: Podlasie czy Litwa? IP: 62.29.253.* 11.02.03, 10:16
            dzięki.

Ale w zasadzie chodzi mi o podziały administracyjne. Województwo Podlaskie w
            Koronie czy Województwo Trockie w Wielkim Księstwie?
            • aand Re: Zab?udów: Podlasie czy Litwa? 11.02.03, 11:45
              Gos´c´ portalu: taki jeden napisa?(a):

> dzie˛ki.
              >
              > Ale w zasadzie chodzi mi o podzia?y administracyjne. Województwo Podlaskie w
              > Koronie czy Województwo Trockie w Wielkim Ksie˛stwie?

W zasadzie jedno i drugie. W 1520 podzielono litewskie (przyznane Litwie w 1460r Kazimierz Jagillonczyk)
              woj. trockie na kilka innych, m in. podlaskie. A 1556 podzielono ( Zygmunt August) woj. podlaskie na
              wlasciwe podlaskie ze stolica w Drohiczynie i brzesko-litweskie ze stol. w Brzesciu. W 1569 na mocyUnia
              Lubelskiej wlaczono woj. podlaskie do Korony.
              • Gość: taki jeden Zabłudów: Podlasie czy Litwa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.03, 19:14
                dziękuję za odpowiedź.

Niezleżnie od jej trafności (mam poważne wątpliwości), to dalej nie jest to
                czego szukam. A szukam odpowiedzi na pytanie: czy po Unii Zabłudów był w
                Koronie czy w Litwie?

Skąd moje wątpliwości? Gloger pisze, że od Wasilkowa granica biegła drogą
                lądową do zbiegu Narwi z Narewką (co sugeruje, że Zabłudów był w Koronie).
                Patrząc na stare mapy (np. Magni Ducatus Lithuaniae z atlasu Hondijusa 1639 i
                jej późniejsze przeróbki, np. Magni Ducatus Lithuaniae Schenka i Walka, Regni
                Poloniae Vischera) granica od Wasilkowa wydaje się biec od Wasilkowa do Suraża,
                i dalej w górę Narwi, czyli jakby zostawiając Zabłudów po stronie litewskiej.
                • aand Re: Zabłudów: Podlasie czy Litwa 12.02.03, 09:03
                  Gość portalu: taki jeden napisał(a):

> dziękuję za odpowiedź.
                  >
                  > Niezleżnie od jej trafności (mam poważne wątpliwości), to dalej nie jest to
                  > czego szukam. A szukam odpowiedzi na pytanie: czy po Unii Zabłudów był w
                  > Koronie czy w Litwie?
                  >
                  > Skąd moje wątpliwości? Gloger pisze, że od Wasilkowa granica biegła drogą
                  > lądową do zbiegu Narwi z Narewką (co sugeruje, że Zabłudów był w Koronie).
                  > Patrząc na stare mapy (np. Magni Ducatus Lithuaniae z atlasu Hondijusa 1639 i
                  > jej późniejsze przeróbki, np. Magni Ducatus Lithuaniae Schenka i Walka, Regni
                  > Poloniae Vischera) granica od Wasilkowa wydaje się biec od Wasilkowa do
                  Suraża,
                  >
                  > i dalej w górę Narwi, czyli jakby zostawiając Zabłudów po stronie litewskiej.

Widze ze IP jest warszawskie, zapraszam wiec do BUW-u do gabinetu zbiorow
                  kartograficznych ew. gabinetu rycin. Chyba potrzebany jest wcesniejszy kontakt
                  i zgoda na korzystanie z materialow:

www.buw.uw.edu.pl/zbspec/kartografia/kartogr.htm
                  PS.
                  Skad watpliwosci co do trafnosci? :)
                  • Gość: taki jeden Re: Zabłudów: Podlasie czy Litwa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.02.03, 23:32
                    Zgadzam się, jedyny prawdziwy sposób załatwienia sprawy to sprawdzenie w
                    źródłach. Niestety, nie stać mnie na prawdziwe załatwienie sprawy, i dlatego
                    jestem zmuszony do żałosnych pytań na forum. Pytanie zresztą ponawiam, bo
                    szanowni korespondenci krążą wokół tematu, ale nikt mi jeszcze nie odpowiedział.

Co do wątpliwości.

Że Woj. Trockie przyznał Litwie Kazimierz Jagiellończyk. Tu jest moja pierwsza
                    wątpliwość. O ile wiem, Księstwo Trockie było litewskie od zawsze, a w trakcie
                    pohorodelskiej unifikacji administracyjnej uzyskało status wchodzącego w skład
                    WXL województwa już w roku 1413.

Że w 1556 podzielono woj. Podlaskie na właściwe Podlaskie i Brzeskolitewskie.
                    Tu jest moja druga wątpliwość: sądziłem, że Brzeskolitewskie wydzielono z
                    Trockiego, nie z Podlaskiego. Tu jest również moja trzecia wątpliwość:
                    sądziłem, że stało się to w 1569.

Że Podlaskie ze stolicą w Drohiczynie. Tu jest moja czwarta wątpliwość,
                    najmniejsza: w Drohiczynie odbywało się okazowanie, i to chyba jego jedyny
                    tytuł do podlaskiej stołeczności. Formalnie Drohiczyn zdaje się był na tych
                    samach prawach co Mielnik i Bielsk. Ani nie było kasztelanii drohiczyńskiej,
                    ani województwo nie sejmikowało w Drohiczynie (ale osobno ziemiami). Tak na oko
                    to wydaje mi się, że Podlaskie było bodaj najbardziej zdecentralizowanym
                    województwem (no, może podobnie było w Wołyńskim, ale jednak przewaga Łucka na
                    Krzemieńcem i Włodzimierzem objawiała się w tym, że województwo sejmikowało w
                    Łucku). Niemniej zgadzam się, że Drohiczym uważano za „pierwsze” miasto na
                    Podlasiu i w tym sensie można uznać go stolicę.
                    • Gość: taki drugi Litwa, Litwa IP: *.ipartners.pl 15.02.03, 19:14
                      żeby już skończyć te wątpliwości: Zabłudów to zawsze było WXL. Nawet jeśli nie
                      dotarłeś do źródeł to pobieżne szukanie po internecie wskaże ci, że było to
                      miasteczko radziwiłłowskie (poszlaka 1), oraz że kościół wzorowano na katedrze
                      wileńskiej (poszlaka 2).

Ale na tym odcinku wytyczyć granicę podlasko-litewską jest jeszcze dość łatwo.
                      A rozpracowałeś już odcinek od Kleszczeli do Białej Podlaskiej? A w którym
                      miejscu przecinała Bug?
                      • Gość: kuala_lumpur A co z Białymstokiem? IP: *.ci.uw.edu.pl 16.02.03, 22:09
                        A co z Białymstokiem? Gdzie on był???
                        • Gość: taki jeden w Koronie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.03, 16:50
                          Po Unii Lubelskiej granica między Koroną a Litwą przebiegała mniej więcej tak
                          (na terenie III RP):

Od najdalej na wschód wysuniętego fragmentu obecnego woj. Warmińsko-mazurskiego
                          prostą linią do jez. Necko;

dalej środkiem jeziora Necko do ujścia Netty (zostawiając śródmieście Augustowa
                          po stronie koronnej, a dzielnicę Zarzecze po stronie litewskiej);

dalej w dół Netty do zbiegu z Biebrzą;

dalej w dół Biebrzy do zbiegu z Brzozówką;

dalej w górę Brzozówki i przez zachodnią część Puszczy Knyszyńskiej (cały czas
                          mniej więcej równolegle do obecnej drogi Białystok – Suchowola) do doliny
                          Supraśli;

dalej przebiegała między litewskim Wasilkowem i koronnym Białymstokiem,
                          okrążała łukiem od północy i wschodu Białystok;

dalej mniej na południowy zachód suchym lądem do Narwi nieco na wschód od
                          Suraża (tego nie jestem pewien; Gloger pisze że szła suchym lądem do zbiegu
                          Narwii z Narewką)

dalej w górę Narwią do zbiegu z Narewką;

dalej zachodnim skrajem Puszczy Białowieskiej, zostawiając Hajnówkę po stronie
                          litewskiej, mniej więcej wpół drogi między koronne Kleszczele i litewską
                          Czeremchę;

dalej mniej więcej na południe do Bugu pod Niemirowem (dokładnego przebiegu nie
                          jestem pewien, Niemirów chyba był po stronie koronnej);

dalej suchym lądem na południe w kierunku Białej;

dalej okrążała łukiem od zachodu Białą, zostawiając Sławacinek jeszcze po
                          stronie litewskiej;

dalej łukiem w kierunku południowo-wschodnim na Łomazy;

dalej mniej więcej na południe, zostawiając Łomazy po stonie litewskiej,
                          Rossosz po koronnej, Wisznice po litewskiej, Horodyszcze po koronnej, aż w
                          okolice wsi Podedworze;

dalej mniej więcej na wschód, osiągając źródła rzeczki Hanna

dalej w dół Hanny aż do jej ujścia do Bugu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka