Dodaj do ulubionych

tramwaj w Białystoku

IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.01, 19:16
wiecie coś na ten temat?
Obserwuj wątek
    • Gość: JAN Re: tramwaj w Białystoku IP: *.tnt2.tucson.az.da.uu.net 02.11.01, 00:11
      Fajny i przydatny pomysl szczegolnie w zielonych plucach Polski
      • Gość: baja Re: tramwaj w Białystoku IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.01, 00:42
        że przydatny to jest udowodnione już dawno temu
        4 czerwca 1893 r. Rada Miejska uchwaliła budowę tramwaju konnego, a 4 sierpnia
        podpisano umowę z L.T. Feldzrem na budowę i eksploatacje tramwaju.
        w 1895r wyjechał na ulice Białegostoku tramwaj elektryczny a w 1915r cała
        instytucja pt tramwaj poszła się śniegiem rzucać.
        czy ktoś z tubylców może mi powiedzieć coś więcej?
        • Gość: Ender Re: tramwaj w Białystoku IP: 212.120.136.* 02.11.01, 14:20
          Nie wiem czy ktorys z was mieszkal kiedykolwiek kolo toru tramwajowego - ja
          niestety mialem watpliwa przyjemnosc...i tramwai o 4 rano to naprawde nic
          milego...jesli mialbym glosowac za tramwajem w Bialym to bylbym przeciw ale
          Trolejbus to zupelnie inn sprawa - cicha, ekologiczni czysta no i nie
          smrodzi...::)))
          • Gość: baja Re: tramwaj w Białystoku IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.01, 14:45
            Gość portalu: Ender napisał(a):

> Nie wiem czy ktorys z was mieszkal kiedykolwiek kolo toru tramwajowego - ja
            > niestety mialem watpliwa przyjemnosc...i tramwai o 4 rano to naprawde nic
            > milego...
            tramwaj to najcichsza i najbardziej ekologiczna istota jaką znam pod jednym
            warunkiem mianowicie należy stosować specjalne wyciszone torowisko i szlifować
            koła,np w takim Gratz tramwaj jest w stanie cię przjechać ponieważ jeżdzi tak
            cicho

jesli mialbym glosowac za tramwajem w Bialym to bylbym przeciw ale
            > Trolejbus to zupelnie inn sprawa - cicha, ekologiczni czysta no i nie
            > smrodzi...::)))

tu nie ma na co głosować, taka instytucja jak tramwaj jeździła po waszych ulicach
            i miała się świetnie do czasu!
            nie macie jakiegoś towarzystwa miłośników nieistniejącego tramwaju?
      • Gość: Etiop Re: tramwaj w Białystoku IP: 212.160.211.* 07.11.01, 09:05
        Tak, bardzo świetny, małe ale gdzie zmieścisz tory do tego ustrojstwa, nawet na
        alejach nie ma na to miejsca nie mówiąc o Lipowej, koszty pierońskie, lepiej za
        te pieniądze poszerzyć ulice, wytyczyć pasy only bus i zmodernizować tabor
        autobusowy, zresztą i tak liczba pasażerów będzie spadać, samochodów będzie
        przybywać i nikt nie będzie chciał nimi jeździć.
    • Gość: XXX Re: tramwaj w Białystoku IP: *.csk.pl 06.11.01, 19:46
      Ludzie! Jak Wasza władza wam mówi, że będzie szybki tramwaj przez Lipową to
      będzie szybki tramwaj przez Lipową.
      • Gość: gumiś Re: tramwaj w Białystoku IP: 195.205.25.* 07.11.01, 08:54
        Ludzie!!!!
        O czym my mówimy???
        Tramwajów u nas nie ma i jeszcze długo nie będzie. Całkiem inna kwestia, że
        alternatywny środek komunikacji by się przydał, były nawet takie ekspertyzy
        profesorskie. Ale co z tego jak nie ma pieniędzy i w ogóle za dużo zachodu z
        układaniem nowych torów.
        • Gość: XXX Re: tramwaj w Białystoku IP: *.csk.pl 07.11.01, 09:51
          Jak to nie ma pieniędzy?
          A na wycinkę tych nieszczęsnych krzaków pod Ratuszem to się znalazły. A zamiast
          tych betonowych płyt możemy ułożyć tory. Ja tam jestem za tramwajem, choćby
          takim jednym, symbolicznym!!!!
          • Gość: Krzych Re: tramwaj w Białystoku IP: 193.0.117.* 07.11.01, 10:16
            Co wy? Tramwaje u nas? Po co? Autobusy nie wystarczają? A poza tym czy sobie
            wyobrażacie jak po Sienkiewicza zasuwa tram???
            • Gość: XXX Re: tramwaj w Białystoku IP: *.csk.pl 07.11.01, 10:18
              Ja tak bo mam bujną wyobraźnię. I widzę tramwaj nie tylko na Sienkiewicza.
              • mgd3 Re: tramwaj w Białystoku 07.11.01, 10:20
                A gdzie jeszcze? Bo ja go sobie w ogóle nie wyobrażam. I nie bardzo wiem po co
                miałby być.
                Maggie/mgd3
                • Gość: XXX Re: tramwaj w Białystoku IP: *.csk.pl 07.11.01, 10:29
                  No, tramwaje są po to aby ułatwiać komunikowanie się mieszkańców. I dlatego
                  powinny jeździć wszędzie.
                  • Gość: Etiop Re: tramwaj w Białystoku IP: 212.160.211.* 07.11.01, 12:15
                    Tak ułatwiają komunikowanie, wiesz wolę telefon, przemieszczanie ułatwiają ale
                    wolę samochód, asepkt finansowy nie jest tu bez znaczenia budowa nawet
                    kabaretowo symbolicznych linii kosztowałaby krocie, a na zwrot inwestycji nie
                    ma co liczyć coraz mniej ludzi korzysta z komunikacji miejskiej i nikt tego
                    procesu nie zatrzyma, za te pieniądze lepiej przebudować parę skrzyżowań dodać
                    po pasie ruchu gdzie się da i szlus, a zamiast przystanków ze znaczkiem T dodać
                    parkingów.
                    • Gość: XXX Re: tramwaj w Białystoku IP: *.csk.pl 07.11.01, 12:34
                      Pomysł na tramwaj dorównuje poziomem pomysłowi pana Oleksickiego na betonowe
                      płyty. Poza tym podobno tramwaj /jak wynika z jednego z poprzednich postów/ już
                      w Białymstoku był, tylko moja pamięć tak daleko nie sięga. Więc skoro już mamy
                      odtwarzać Białystok z czasów Średniowiecza, czy czegoś takiego, to może dodamy
                      jeszcze jakiś malutki, zabytkowy tramwaik. A co nam szkodzi. Wcale nie będzie
                      musiał jeździć o 4 rano tylko gdzieś w południe.
                      • Gość: Etiop Re: tramwaj w Białystoku IP: 212.160.211.* 07.11.01, 12:46
                        To ja proponuję tak :
                        1) zmodernizować ciągi komunikacyjne w centrum tak aby Suraska i Lipowa
                        stanowiła deptak, a miasto nie zostało sparaliżowane
                        2)ustanowić deptak na lipowej i suraskiej
                        3)wygnać z lipowej i suraskiej sklepy a stworzyć warunki do powstania kanjpek
                        kafejek itp, (wykosić te makabryczne czerwone budki z zapiekankami)
                        4)zgrupować na Lipowej obiekty mogące kogoś zainteresować (wide ławeczka Tuwima
                        w łodzi, w końcu ta ich ławeczka to pomysł zerżnięty z Monte Carlo, stoi tam
                        niemal identyczna tylko bez Tuwima a z kimś kogo nie pamiętam), przenieśc
                        muzea, galerie itp.
                        5)Niech w sezonie letnim jeżdzi po lipowej trmawaj konny, cihe to i ekologiczne
                        i atrakcja turystyczna
                        6) niech ktoś oczywiście zacznie sprzątać na tych ulicach

I wszyscy będą zadowoleni

PS.
                        Na rynku kościuszki to chyba Topole rosną a te to chwast drzewny i w cale takie
                        rewelacyjne nie są, mnie osobiście o wiele bardziej przeraża budowa galerii na
                        plantach.
                        • Gość: XXX Re: tramwaj w Białystoku IP: *.csk.pl 07.11.01, 12:57
                          Na Plantach ma być galeria?????

Mnie tu dawno nie było, ale wiem, że jeśli ktoś wpadł na taki pomysł, to na
                          pewno będzie. To miasto pełne niespodzianek. Im bardziej idiotyczne tym łatwiej
                          i szybciej się je wdraża.
                        • Gość: pilka Re: tramwaj w Białystoku IP: *.*.*.* 07.11.01, 15:57
                          Proponuje poustawiac jeszcze z 50 czerwonych budek z zapiekankami, do tego
                          trzeba zrobic z 10 miejsc w centrum gdzie mozna palic ognisko i piec kielbaski.
                          A tramwaj konny to zajebista sprawa, jesli tramwaj ciagnie kobyla (kon).
                          Konkurencja, panstwo, konkurencja, nie to ze tam komunikacja miejska,
                          Makdonald... Makdonalda trzeba zburzyc i na jego miejscu zorganizowac bazar
                          koni. I zadnych tam samochodow!!! Hehehe
                          • Gość: XXX Re: tramwaj w Białystoku IP: *.csk.pl 07.11.01, 16:17
                            Pilka, Ty się nie śmiej, Ty wiesz jakie są problemy z kupnem konia w
                            Białymstoku??? Przydałoby się coś na miejscu.
                            • Gość: pilka do wladz miasta IP: *.*.*.* 07.11.01, 16:58
                              bazar koni, tu szybko!!!
                              • Gość: XXX Re: do wladz miasta IP: *.csk.pl 07.11.01, 17:04
                                No właśnie!!! Czym my mamy do roboty dojeżdżać jak teraz będą same deptaki???
                        • kornik2 Re: tramwaj w Białystoku 11.11.01, 22:31
                          topole to już wcześniej wycieli
                      • Gość: gumiś Re: tramwaj w Białystoku IP: 195.205.25.* 09.11.01, 17:45
                        Białystok z czasów Średniowiecza????? :))))))
                        No to musimy wrócić do Puszczy, żbrów turów (jednego już mamy i to
                        prezydenta:)) Nie wiem jak bardzo znasz Białystok, ale pierwsze wzmianki o tym
                        miescie to coś koło 1650 roku.
                        • Gość: XXX Re: tramwaj w Białystoku IP: *.csk.pl 09.11.01, 17:56
                          a ktoś w ogóle próbował szukać wcześniej? Mówią, że jak ktoś szuka to znajduje.
    • Gość: Akir Re: tramwaj w Białystoku IP: 212.160.130.* 08.11.01, 09:18
      Tramwaj jak już w tej dyskusji napisano to środek transportu przestarzały,
      chyba że jako atrakcja turystyczna. Ale na przykład po Wiedniu jeżdżą autobusy
      elektryczne (nie trolejbusy tylko takie zwykłe na akumulator) i nie smrodzą jak
      nasze empeki (spróbujcie kiedyś stanąć na skrzyżowaniu obok autobusu :-)).
      Mam jeszcze jeden pomysł w Białymstoku jest od groma torów (niektóre bardzo
      rzadko używane jak te do Zubek) może by zamiast tramwaju zrobić taką kolejkę
      jak w Gdańsku-Gdyni.
      Pozdrowienia Akir
      • Gość: JustMe Re: tramwaj w Białystoku IP: *.dialup.crocker.net 08.11.01, 20:45
        Przetarzale jest tylko stwierdzenie, ze tramwaj jest przetarzaly. Wystarczy
        poszperac troche w Internecie aby znalezc info gdzie buduje sie linie
        tramwajowe (czesto w mistach ktore tramwaju sie wczesniej (jako przetarzaly)
        pozbyly).
        • Gość: baja Re: tramwaj w Białystoku IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.01, 12:16
          dobrze mówi
      • kornik2 Re: tramwaj w Białystoku 11.11.01, 22:32
        dlaczego mielibyśmy jeździć do Zubek?
        • Gość: komunik Re: tramwaj w Białystoku IP: *.ale-czat.com.pl 12.11.01, 00:54
          Ja tam zgadzam sie z tym, ze nalezaloby wykorzystac nieuzywane, badz tez
          dostepne torowiska pkp. przeciez czesc torow przebieg aw miejscach
          pozwalajacych na ich dogodne wykorzystanie. na przyklad tory na elk. jeden
          przystanek moglby sie znajdowac przy koncowym 21, 23, 25 na zielonych. z tamtad
          nie byloby problemu rozwiezc dalej ludzi po osiedlach. to samo z torami przy
          bialostoczku, bocznicach przy ciolkowskiego i na osiedlu przemyslowym. do tego
          mozna by dobudowac fragmenty trakcji typowo tramwajowej (nie powinno z tym byc
          problemu, bo tramwaje moga miec ten sam rozstaw osi co pociagi). aq zreszta od
          razu zobaczylibysmy jak by sie ruszylo budownictwo w poblizu takiego srodak
          transportu...
          poza tym nie am sensu wprowadzac tramwji jako takich do centrum - wymagaloby to
          zniszczenia nawierzchni ulic, a przede wszystkim takze zieleni. ponadto miejsce
          na tory tramwjowe znajduje sie:na popieluszki, sikorskiego, konstytucji,
          zwyciestwa, gagarina oraz przez laki od koncowego na zielonych do planowanego
          tunelu na popieluszki, a takze w samym tunelu. a poza tym to moze w koncu uda
          sie doprowadzic do tego zeby we wszystkich autobusach byl jednakowy system
          wyswietlaczy...(nawet w tych starych).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka