Gość: baja IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.01, 19:16 wiecie coś na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: JAN Re: tramwaj w Białystoku IP: *.tnt2.tucson.az.da.uu.net 02.11.01, 00:11 Fajny i przydatny pomysl szczegolnie w zielonych plucach Polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baja Re: tramwaj w Białystoku IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.01, 00:42 że przydatny to jest udowodnione już dawno temu 4 czerwca 1893 r. Rada Miejska uchwaliła budowę tramwaju konnego, a 4 sierpnia podpisano umowę z L.T. Feldzrem na budowę i eksploatacje tramwaju. w 1895r wyjechał na ulice Białegostoku tramwaj elektryczny a w 1915r cała instytucja pt tramwaj poszła się śniegiem rzucać. czy ktoś z tubylców może mi powiedzieć coś więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ender Re: tramwaj w Białystoku IP: 212.120.136.* 02.11.01, 14:20 Nie wiem czy ktorys z was mieszkal kiedykolwiek kolo toru tramwajowego - ja niestety mialem watpliwa przyjemnosc...i tramwai o 4 rano to naprawde nic milego...jesli mialbym glosowac za tramwajem w Bialym to bylbym przeciw ale Trolejbus to zupelnie inn sprawa - cicha, ekologiczni czysta no i nie smrodzi...::))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baja Re: tramwaj w Białystoku IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.01, 14:45 Gość portalu: Ender napisał(a): > Nie wiem czy ktorys z was mieszkal kiedykolwiek kolo toru tramwajowego - ja > niestety mialem watpliwa przyjemnosc...i tramwai o 4 rano to naprawde nic > milego... tramwaj to najcichsza i najbardziej ekologiczna istota jaką znam pod jednym warunkiem mianowicie należy stosować specjalne wyciszone torowisko i szlifować koła,np w takim Gratz tramwaj jest w stanie cię przjechać ponieważ jeżdzi tak cicho jesli mialbym glosowac za tramwajem w Bialym to bylbym przeciw ale > Trolejbus to zupelnie inn sprawa - cicha, ekologiczni czysta no i nie > smrodzi...::))) tu nie ma na co głosować, taka instytucja jak tramwaj jeździła po waszych ulicach i miała się świetnie do czasu! nie macie jakiegoś towarzystwa miłośników nieistniejącego tramwaju? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Etiop Re: tramwaj w Białystoku IP: 212.160.211.* 07.11.01, 09:05 Tak, bardzo świetny, małe ale gdzie zmieścisz tory do tego ustrojstwa, nawet na alejach nie ma na to miejsca nie mówiąc o Lipowej, koszty pierońskie, lepiej za te pieniądze poszerzyć ulice, wytyczyć pasy only bus i zmodernizować tabor autobusowy, zresztą i tak liczba pasażerów będzie spadać, samochodów będzie przybywać i nikt nie będzie chciał nimi jeździć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: tramwaj w Białystoku IP: *.csk.pl 06.11.01, 19:46 Ludzie! Jak Wasza władza wam mówi, że będzie szybki tramwaj przez Lipową to będzie szybki tramwaj przez Lipową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gumiś Re: tramwaj w Białystoku IP: 195.205.25.* 07.11.01, 08:54 Ludzie!!!! O czym my mówimy??? Tramwajów u nas nie ma i jeszcze długo nie będzie. Całkiem inna kwestia, że alternatywny środek komunikacji by się przydał, były nawet takie ekspertyzy profesorskie. Ale co z tego jak nie ma pieniędzy i w ogóle za dużo zachodu z układaniem nowych torów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: tramwaj w Białystoku IP: *.csk.pl 07.11.01, 09:51 Jak to nie ma pieniędzy? A na wycinkę tych nieszczęsnych krzaków pod Ratuszem to się znalazły. A zamiast tych betonowych płyt możemy ułożyć tory. Ja tam jestem za tramwajem, choćby takim jednym, symbolicznym!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzych Re: tramwaj w Białystoku IP: 193.0.117.* 07.11.01, 10:16 Co wy? Tramwaje u nas? Po co? Autobusy nie wystarczają? A poza tym czy sobie wyobrażacie jak po Sienkiewicza zasuwa tram??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: tramwaj w Białystoku IP: *.csk.pl 07.11.01, 10:18 Ja tak bo mam bujną wyobraźnię. I widzę tramwaj nie tylko na Sienkiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
mgd3 Re: tramwaj w Białystoku 07.11.01, 10:20 A gdzie jeszcze? Bo ja go sobie w ogóle nie wyobrażam. I nie bardzo wiem po co miałby być. Maggie/mgd3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: tramwaj w Białystoku IP: *.csk.pl 07.11.01, 10:29 No, tramwaje są po to aby ułatwiać komunikowanie się mieszkańców. I dlatego powinny jeździć wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Etiop Re: tramwaj w Białystoku IP: 212.160.211.* 07.11.01, 12:15 Tak ułatwiają komunikowanie, wiesz wolę telefon, przemieszczanie ułatwiają ale wolę samochód, asepkt finansowy nie jest tu bez znaczenia budowa nawet kabaretowo symbolicznych linii kosztowałaby krocie, a na zwrot inwestycji nie ma co liczyć coraz mniej ludzi korzysta z komunikacji miejskiej i nikt tego procesu nie zatrzyma, za te pieniądze lepiej przebudować parę skrzyżowań dodać po pasie ruchu gdzie się da i szlus, a zamiast przystanków ze znaczkiem T dodać parkingów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: tramwaj w Białystoku IP: *.csk.pl 07.11.01, 12:34 Pomysł na tramwaj dorównuje poziomem pomysłowi pana Oleksickiego na betonowe płyty. Poza tym podobno tramwaj /jak wynika z jednego z poprzednich postów/ już w Białymstoku był, tylko moja pamięć tak daleko nie sięga. Więc skoro już mamy odtwarzać Białystok z czasów Średniowiecza, czy czegoś takiego, to może dodamy jeszcze jakiś malutki, zabytkowy tramwaik. A co nam szkodzi. Wcale nie będzie musiał jeździć o 4 rano tylko gdzieś w południe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Etiop Re: tramwaj w Białystoku IP: 212.160.211.* 07.11.01, 12:46 To ja proponuję tak : 1) zmodernizować ciągi komunikacyjne w centrum tak aby Suraska i Lipowa stanowiła deptak, a miasto nie zostało sparaliżowane 2)ustanowić deptak na lipowej i suraskiej 3)wygnać z lipowej i suraskiej sklepy a stworzyć warunki do powstania kanjpek kafejek itp, (wykosić te makabryczne czerwone budki z zapiekankami) 4)zgrupować na Lipowej obiekty mogące kogoś zainteresować (wide ławeczka Tuwima w łodzi, w końcu ta ich ławeczka to pomysł zerżnięty z Monte Carlo, stoi tam niemal identyczna tylko bez Tuwima a z kimś kogo nie pamiętam), przenieśc muzea, galerie itp. 5)Niech w sezonie letnim jeżdzi po lipowej trmawaj konny, cihe to i ekologiczne i atrakcja turystyczna 6) niech ktoś oczywiście zacznie sprzątać na tych ulicach I wszyscy będą zadowoleni PS. Na rynku kościuszki to chyba Topole rosną a te to chwast drzewny i w cale takie rewelacyjne nie są, mnie osobiście o wiele bardziej przeraża budowa galerii na plantach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: tramwaj w Białystoku IP: *.csk.pl 07.11.01, 12:57 Na Plantach ma być galeria????? Mnie tu dawno nie było, ale wiem, że jeśli ktoś wpadł na taki pomysł, to na pewno będzie. To miasto pełne niespodzianek. Im bardziej idiotyczne tym łatwiej i szybciej się je wdraża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pilka Re: tramwaj w Białystoku IP: *.*.*.* 07.11.01, 15:57 Proponuje poustawiac jeszcze z 50 czerwonych budek z zapiekankami, do tego trzeba zrobic z 10 miejsc w centrum gdzie mozna palic ognisko i piec kielbaski. A tramwaj konny to zajebista sprawa, jesli tramwaj ciagnie kobyla (kon). Konkurencja, panstwo, konkurencja, nie to ze tam komunikacja miejska, Makdonald... Makdonalda trzeba zburzyc i na jego miejscu zorganizowac bazar koni. I zadnych tam samochodow!!! Hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: tramwaj w Białystoku IP: *.csk.pl 07.11.01, 16:17 Pilka, Ty się nie śmiej, Ty wiesz jakie są problemy z kupnem konia w Białymstoku??? Przydałoby się coś na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pilka do wladz miasta IP: *.*.*.* 07.11.01, 16:58 bazar koni, tu szybko!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: do wladz miasta IP: *.csk.pl 07.11.01, 17:04 No właśnie!!! Czym my mamy do roboty dojeżdżać jak teraz będą same deptaki??? Odpowiedz Link Zgłoś
kornik2 Re: tramwaj w Białystoku 11.11.01, 22:31 topole to już wcześniej wycieli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gumiś Re: tramwaj w Białystoku IP: 195.205.25.* 09.11.01, 17:45 Białystok z czasów Średniowiecza????? :)))))) No to musimy wrócić do Puszczy, żbrów turów (jednego już mamy i to prezydenta:)) Nie wiem jak bardzo znasz Białystok, ale pierwsze wzmianki o tym miescie to coś koło 1650 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: tramwaj w Białystoku IP: *.csk.pl 09.11.01, 17:56 a ktoś w ogóle próbował szukać wcześniej? Mówią, że jak ktoś szuka to znajduje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akir Re: tramwaj w Białystoku IP: 212.160.130.* 08.11.01, 09:18 Tramwaj jak już w tej dyskusji napisano to środek transportu przestarzały, chyba że jako atrakcja turystyczna. Ale na przykład po Wiedniu jeżdżą autobusy elektryczne (nie trolejbusy tylko takie zwykłe na akumulator) i nie smrodzą jak nasze empeki (spróbujcie kiedyś stanąć na skrzyżowaniu obok autobusu :-)). Mam jeszcze jeden pomysł w Białymstoku jest od groma torów (niektóre bardzo rzadko używane jak te do Zubek) może by zamiast tramwaju zrobić taką kolejkę jak w Gdańsku-Gdyni. Pozdrowienia Akir Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JustMe Re: tramwaj w Białystoku IP: *.dialup.crocker.net 08.11.01, 20:45 Przetarzale jest tylko stwierdzenie, ze tramwaj jest przetarzaly. Wystarczy poszperac troche w Internecie aby znalezc info gdzie buduje sie linie tramwajowe (czesto w mistach ktore tramwaju sie wczesniej (jako przetarzaly) pozbyly). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baja Re: tramwaj w Białystoku IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.01, 12:16 dobrze mówi Odpowiedz Link Zgłoś
kornik2 Re: tramwaj w Białystoku 11.11.01, 22:32 dlaczego mielibyśmy jeździć do Zubek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komunik Re: tramwaj w Białystoku IP: *.ale-czat.com.pl 12.11.01, 00:54 Ja tam zgadzam sie z tym, ze nalezaloby wykorzystac nieuzywane, badz tez dostepne torowiska pkp. przeciez czesc torow przebieg aw miejscach pozwalajacych na ich dogodne wykorzystanie. na przyklad tory na elk. jeden przystanek moglby sie znajdowac przy koncowym 21, 23, 25 na zielonych. z tamtad nie byloby problemu rozwiezc dalej ludzi po osiedlach. to samo z torami przy bialostoczku, bocznicach przy ciolkowskiego i na osiedlu przemyslowym. do tego mozna by dobudowac fragmenty trakcji typowo tramwajowej (nie powinno z tym byc problemu, bo tramwaje moga miec ten sam rozstaw osi co pociagi). aq zreszta od razu zobaczylibysmy jak by sie ruszylo budownictwo w poblizu takiego srodak transportu... poza tym nie am sensu wprowadzac tramwji jako takich do centrum - wymagaloby to zniszczenia nawierzchni ulic, a przede wszystkim takze zieleni. ponadto miejsce na tory tramwjowe znajduje sie:na popieluszki, sikorskiego, konstytucji, zwyciestwa, gagarina oraz przez laki od koncowego na zielonych do planowanego tunelu na popieluszki, a takze w samym tunelu. a poza tym to moze w koncu uda sie doprowadzic do tego zeby we wszystkich autobusach byl jednakowy system wyswietlaczy...(nawet w tych starych). Odpowiedz Link Zgłoś