Dodaj do ulubionych

Agencje nieruchomości

26.09.06, 12:03
Może mi ktoś wytłumaczy bo do dnia dzisiejszego nie rozumiem dlaczego ludzie sprzedając mieszkanie dają zarobić 2,5% od wartości transakcji agencjom nieruchomosci. Zdaje sobie sprawę że taki sprzedający dolicza do ceny koszt prowizji dla agencji a tym samym obciaża tą opłatą kupującego. Mysle że spokojnie dając ogłosznie bez pośredników mógłby dostać taką cenę jaką podał agencji i nie oddawać sporej sumy posredniokowi.
Z tego co wiem Agencja pobiera 2,5% od każdej ze stron i jest to wynagrodzenie za znalezienie klienta/mieszkania. To, że ludzie z agencji załatwiają formalności jest to tylko ich dobra wola.

Obserwuj wątek
    • Gość: filutek Re: Agencje nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 14:16
      no tak, to sporo, ale w przypadku kupna działki pod budowę domu? chciałbym kupić
      działkę a nie mam czasu na "wypytywanie" ludzi - czy agencja to zły pomysł?
    • Gość: hrabia Re: Agencje nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 14:54
      w przypadku nieruchomości już samo ustalenie właściciela to wielka sztuka, bo
      dochodzą tutakie niuanse jak współwłasność, dzieci, postępowanie spadkowe czy
      ustanowione hipoteki. Ludzie boją się ofert z ogłoszeń bo nawet jeśli
      nieruchomość sprzedaje osoba uprawniona to jeszcze niczego nie gwarantuje, bo
      może się okazać że nie jest to jedyny uprawniony do tej nieruchomości

eehhh, temat rzeka,
      nie będę zabierał chleba innym,
      agencje są i mają się bardzo dobrze i tak chyba zostanie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka