duch_zenona 01.10.06, 19:12 We wszystkich miastach cywilizowanej Europy rozbrzmiewa ta pieśń. Ciekawi mnie co śpiewają studenci na wschód od Białegostoku a więc tam, gdzie się kończy cywilizacja. Przecież tam łaciny nienawidzą! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamilar Re: gaudeamus 01.10.06, 19:23 A ty coś śpiewasz??? JA Sobie żadnych piosenek nie przypominam Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: gaudeamus 01.10.06, 19:59 Ja śpiewam taką smutnie proroczą piosenkę sprzed wielu lat tak pasującą do ostatnich kilkunastu lat zakulisowych rządów ubecko-komuchowskich: On natchniony i młody był Ich nie policzyłby nikt On im dodawał pieśnią sił Śpiewał, że blisko już świt Świec tysiące palili mu Znad głów unosił się dym Śpiewał, że czas by runął mur Oni śpiewali wraz z nim Ref.: Wyrwij murom zęby krat Zerwij kajdany, połam bat A mury runą, runą, runą I pogrzebią stary świat Wkrótce na pamięć znali pieśń I sama melodia bez słów Niosła ze sobą starą treść Dreszcze na wskroś serc i głów Śpiewali więc, klaskali w rytm Jak wystrzał poklask ten brzmiał I ciążył łańcuch, zwlekał świt On śpiewał wciąż i grał Ref.: Wyrwij murom zęby krat Zerwij kajdany, połam bat A mury runą, runą, runą I pogrzebią stary świat Aż zobaczyli, ilu ich Poczuli siłę i czas I z pieśnią, że już blisko świt Szli ulicami miast Zwalali pomniki i rwali bruk Ten z nami - ten przeciw nam! Kto sam - ten nasz największy wróg! A śpiewak także był sam Ref.: Patrzył na równy tłumów marsz Milczał, wsłuchany w kroków huk A mury rosły, rosły, rosły Łańcuch kołysał się u nóg ----------------- Nie ma gwarancji czy moja Ojczyzna z jednego gówna nie wpadnie w drugie. Wiem jednak jedno - żeby się o tym przekonać należy przełamać gnuśność narodu i wreszcie wyjść z tego obecnego gówna. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: gaudeamus 01.10.06, 20:11 oj stara katalońska pieśn anarchisty:) duchu autor przecież był komunistą:) Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: gaudeamus 01.10.06, 20:19 Ależ nie, aleksieju. Autor był katalońskim patriotą i z komunizmem nie miał niczego wspólnego. Byłem w Hiszpanii. Katalonię dzieli przestrzeń cywilizacyjna od reszty kraju mniej więcej taka jak nas od Białorusi. Lubię Katalończyków. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: gaudeamus 01.10.06, 21:46 w trakcie wojny domowej, Katalonia byla bastionem legalnie wybranych władz, tych które obalił konserwatysta Franco. Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: gaudeamus 01.10.06, 22:10 Katalończycy zawsze mieli silne poczucie odrębności i podobnie jak Baskowie nie utożsamiają się do końca z resztą Hiszpanii. Wot i cała tajemnica. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: gaudeamus 02.10.06, 11:32 katalończycy nie utożsamiali się z Hiszpania, co nie zmienia faktu, że autor był anarchistą. Co zresztą po piosence bardzo widać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptik Re: gaudeamus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 20:06 Na wschod od Białegostoku konczy sie cywilizacja..... Hm.... Inteligencja dzieli sie na wrodzona i nabyta,oraz jej brak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Re: gaudeamus IP: *.pools.arcor-ip.net 01.10.06, 21:45 Tak jest jak ktoś nie zauważył literatury, muzyki czy baletu rosyjskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: gaudeamus 01.10.06, 21:47 Przecież Dostojewski i PAsternak mieszkali w Poznaniu:) Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: gaudeamus 01.10.06, 22:06 Bardzo lubię Dostojewskiego. Uważam, że Szekspir przy nim wysiada. Lubię też muzykę Czajkowskiego i prozę Turgieniewa. Parafrazując jednak polskie przysłowie - kilka jaskółek wiosny nie czyni. Odpowiedz Link Zgłoś
nutopia Re: gaudeamus 02.10.06, 12:01 duch_zenona napisał: > Bardzo lubię Dostojewskiego. Uważam, że Szekspir przy nim wysiada. Lubię też > muzykę Czajkowskiego i prozę Turgieniewa. > > i jeszcze Tołstoj i Czechow Odpowiedz Link Zgłoś
fiat_lux Re: gaudeamus 02.10.06, 16:53 duchu nie wiem czy sie smiac i plakac jak czytam twoje posty i skad ten bialystok wytrzasnales???? wilno i lwow tez jest na wschod od bialegostoku ponawiam swoj apel zebys nie rozpowszechnial tam informacji na temat kraju na ktorego wystawiles dupe, bo ten kraj nie potrzebuje wiecej dowcipow w usa na temat swoich mieszkancow Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: gaudeamus 03.10.06, 05:29 Fiacie! Zatrzymaj się! Sprawdź! Chyba ci opona pier--lnąła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatso Re: gaudeamus IP: *.server.ntli.net 03.10.06, 05:49 Powracajac do zadanego tematu, ja spiewalem Hymn Akademii Medycznej w Warszawie: Ja chromole Pana Profesora I z Dziekanem krwawy stocze boj Ja chromole samego Rektora Akademie no i wydzial swoj Ja chromole Rade Wydzialowa - costam costam, dalej juz bez wodki nie razbieriosz Wczesniej jeszcze a dawne to juz gomolkowskie czasy, biegalem za podchorazego w slynnej WAM w Lodzi. Smutno sie to skonczylo ale Walesa kazal mnie zrehabilitowac, wiec nie ma sprawy. Wazne tu ze i owa dziwaczna uczelnia miala hymn wlasny, taki radziecki. No i glupi on byl jakis taki, bez melodyjny chociaz maszerowac sie do niego dalo. Sluza, sluza sie zerwala kolo Ozorkowa Wiec pedza cywile- dalej litosciwa pamiec ten smiec juz pogrzebala do imentu. Pamietam jednak, zesmy woleli spiewac inny hymn marszowy, tzw Alfabet Wojskowy. Dam poczatek, a wy kontynuujcie,jesli kto umie: A/ Armia nasza jst zwycieska Buffalo Bill Buffalo Bill Alfons jest to ku.. meska Buffalo Bill Buffalo Bill B/ Berlin miasto w gruzach lezy Buffalo Bill... Burdel sluzy dla mlodziezy Buffalo... C/ Cejlon jest kraina bajek Buffalo Eunuch jest to chlop bez jajek Buffalo... Odpowiedz Link Zgłoś