Dodaj do ulubionych

nocna zmiana

18.10.06, 04:03
"czasy inne a jakby takie same" - to chyba z filmu "U Pana Boga za piecem"

Żałuję tylko, że wychowana na esbeckich mediach polska młodzież zapewne tego
filmu nie zrozumie.

video.google.pl/videoplay?docid=2185058413755445485
Obserwuj wątek
    • fiat_lux Re: nocna zmiana 18.10.06, 04:05
      a na jakich mediach ty sie wychowales?
      • duch_zenona Re: nocna zmiana 18.10.06, 05:24
        To nie są media - to są materiały archiwalne, fiacie i na materiały ARCHIWALNE
        możemy sobie porozmawiać NAWET na propagandowo.

I jeszcze jedno. Ja twoich wątków nie pacyfikuję ani nie staram się zbijać z
        tematu a przyznam, że na tym wątku i temacie mi zależy. Merytorczność - to ty
        się tym zawsze odgrażałeś.

Dlaczego mi zależy? Zainspirowany, przyznaję, politycznie, zakładając ten wątek,
        zrozumiałem, że najbardziej chciałbym poznać wrażenia młodych ludzi, którym
        tamte czasy niechybnie kojarzą się z prehistorią. Czy cokolwiek rozumieją z tego
        filmu czy też nie.

I jeszcze jedno. Na wszelki wypadek podjąłem taką decyzję, by tego wątku nie
        bronić przed morzem chamów, wielonickowców, prowokatorów i podszywaczy.

Po prostu założę drugi wątek. Podobny w treści z linkiem do tego samego filmu.
        • fiat_lux Re: nocna zmiana 18.10.06, 06:01
          pytanie bylo proste: na jakich mediach ty sie wychowales? tylko tyle
          • duch_zenona Re: nocna zmiana 18.10.06, 06:42
            Znowu pytasz się ile mam lat? W którym roku wyjechałem?

Nie mogłem powstrzymać się od tej drobnej złośliwości.
            • alex.4 Re: nocna zmiana 18.10.06, 08:04
              Fiat zadał bardzo konkretne pytanie duchowi. A ten tradycyjnie kluczy i nie chce odpowiedzieć:)
              • Gość: jb Bo musiałby odpowiedzieć, że... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 15:13
                to w Stanach tak go oświeciło. Nawet Łysiak zwątpił w PiS (pewnie wkrótce dotrze
                do Chicagowa) stosowny numer Gazety Polskiej.
                I to też warto przeczytać:
                www.skubi.net/pis.html
                • duch_zenona Re: Bo musiałby odpowiedzieć, że... 18.10.06, 15:38
                  W Polsce najczęściej słuchałem Radia Wolna Europa i polskiej sekcji BBC i można
                  powiedzieć, że na tych mediach się wychowałem. Oczywiście oglądałem też
                  wiadomości w komunistycznej TVP ot tak - żeby się pośmiać.

W Stanach mnie więc nie oświeciło, co najwyżej utwierdziło moje przekonania.
                  Prasy polonijnej nie czytam, bo tu gdzie mieszkam nie można jej kupić.

Jeszcze raz apeluję. Proszę odróżnić materiały ARCHIWALNE, pozbawione
                  jakiegokolwiek komentarza od propagandowej papki i żadnego propagandowego goovna
                  nie podlinkowywać.
                  • fiat_lux Re: Bo musiałby odpowiedzieć, że... 18.10.06, 15:46
                    duch_zenona napisał:

> W Polsce najczęściej słuchałem Radia Wolna Europa i polskiej sekcji BBC i można
                    > powiedzieć, że na tych mediach się wychowałem. Oczywiście oglądałem też
                    > wiadomości w komunistycznej TVP ot tak - żeby się pośmiać.

czyli wychowales sie na sbeckich mediach.
                    zaliczylbys wiec siebie do "mlodziezy ktora zapewne tego filmu nie zrozumie"?
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=50512301
                    • duch_zenona Re: Bo musiałby odpowiedzieć, że... 18.10.06, 16:38
                      Sprecyzuj, fiacie czy esbeckie było BBC czy też Radio Wolna Europa.
                      • fiat_lux Re: Bo musiałby odpowiedzieć, że... 18.10.06, 16:54
                        to moze sprecyzuj na jakich konkretnie esbeckich mediach wychowuje sie polska
                        mlodziez?
                        • kamilar Re: Bo musiałby odpowiedzieć, że... 18.10.06, 17:03
                          No nie wiesz, przecież to TVN, tam są same esbeki. 90% społeczeństwa to esbecy,
                          9,9% to Żydzi, a wszystkich pasożytów utrzymuje 0,1% prawdzwiwych Polaków. Do
                          tego esbecy są tak perfidnie podstępni, że głosują dla niepoznaki na PiS oraz
                          nie kupuja mercedesów, tylko jeżdżą autobusami:)
                          • nekroskop88 Re: Bo musiałby odpowiedzieć, że... 18.10.06, 17:05
                            Dodajmy - kapitalistycznymi autobusami produkcji szwabsko-żydowskiej.
                            • alex.4 Re: Bo musiałby odpowiedzieć, że... 18.10.06, 17:48
                              zapomniałeś jeszcze dodać, że większość mężczyzm wedle ducha to geje (zgodnie z jego preferencjami):)
                              • duch_zenona Re: Bo musiałby odpowiedzieć, że... 19.10.06, 16:25
                                alex.4 napisał:

> zapomniałeś jeszcze dodać, że większość mężczyzm wedle ducha to geje (zgodnie z
                                > jego preferencjami):)
                                ------------------
                                "nie chcem ale muszem". Skoro tak się prosisz:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=50433137&a=50577607
                                • alex.4 Re: Bo musiałby odpowiedzieć, że... 19.10.06, 18:31
                                  duchu już wielokrotnie ci powtarzałem. Wiem, że masz kłopoty z swoja tożsamością płciową. Jesteś gejem tylko boisz się do tego przyznać. To twojha osobista sprawa i to mnie w żaden sposób nie interesuje. Nie interesuje mnie z kim chodzisz do łożka ani jak. Naprawdę.
                                  • duch_zenona bo potwierdziły się moje podejrzenia n/t aleksieja 19.10.06, 18:43
                                    parooova napisała:

> duchu już wielokrotnie ci powtarzałem. Wiem, że masz kłopoty z swoja tożsamości
                                    > ą płciową. Jesteś gejem tylko boisz się do tego przyznać. To twojha osobista sp
                                    > rawa i to mnie w żaden sposób nie interesuje. Nie interesuje mnie z kim chodzis
                                    > z do łożka ani jak. Naprawdę.
                                    --------------------------
                                    Mam żonę i dzieci. To nie ja pisałem pod kobiecymi nickami. Właśnie potwierdziły
                                    się moje podejrzenia. Ciekawe czy to napisał twój sąsiad, były boyfriend czy
                                    jakiś spostrzegawczy student?

"alex jeszcze ma nadzieje, ze zdola ukryc swoje upodobania a przeciez caly
                                    bialystok wie, ze nie ma dzieci tylko kolejnego boyfrienda. zalosna paroova."

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=50433137&a=50577607
                                    Czy to prawda, że nie masz dzieci, tylko boyfrienda?. Przystojny jest? Lubi on
                                    ciebie w kobiecych ciuszkach, parooovo?
                                    • alex.4 zenuś lecz się 19.10.06, 18:55
                                      masz obsesje. Jesteś chory i potrzebujesz psychiatry.
                                    • kamilar Re: bo potwierdziły się moje podejrzenia n/t alek 19.10.06, 19:52
                                      muszę Cię zmartwić, ale Alex byl kilkakroptnie widziany w miejscach publicznych
                                      w towarzystwie kobiety, ich zachowanie jednoznacznie wskazywało, że są parą.

A co do plotek, to no cóż ja już słyszałem ich dużo o różnych pracownikach
                                      UwB i jak do tej pory żadna nie byla prawdziwa. Niektórzy zamiast się pouczyć, z
                                      nudów cały rok wymyslają kretyńskie plotki
                        • duch_zenona Re: Bo musiałby odpowiedzieć, że... 18.10.06, 17:25
                          fiat_lux napisał:

> to moze sprecyzuj na jakich konkretnie esbeckich mediach wychowuje sie polska
                          > mlodziez?
                          ----------------
                          TVN, Polsat, TVP, itd. I oczywiście wybiórcza, co sam Michnik oznajmił Gudzowatemu.
                          • fiat_lux Re: Bo musiałby odpowiedzieć, że... 18.10.06, 17:46
                            duch_zenona napisał:

> fiat_lux napisał:
                            >
                            > > to moze sprecyzuj na jakich konkretnie esbeckich mediach wychowuje sie po
                            > lska
                            > > mlodziez?
                            > ----------------
                            > TVN, Polsat, TVP, itd. I oczywiście wybiórcza, co sam Michnik oznajmił Gudzowat
                            > emu.
                            >

TVP myslalem ze jest w rekach wildsteina. to tez sbek?

i chcesz mi tu powiedziec ze przez cale swoje zycie w polsce sluchales i
                            wychowywales sie jedynie na bbc i radiu wolna europa nie wlaczajac tvp czy pr.
                            czy dobrze to rozumiem?
                            • alex.4 Re: Bo musiałby odpowiedzieć, że... 18.10.06, 17:51
                              Duch odkrył, że Wildstein jest sbekiem:). No ale skoro był masonem...:)
                              Tak na marginesie RWE była uczulona na narodowy komunizm na Moczara czy Piaseckiego. Wartości wyznawane przez ducha trudno było znaleźć w RWE:)
                              • duch_zenona Re: Bo musiałby odpowiedzieć, że... 19.10.06, 05:34
                                Odkryłem i to już dawno, że tylko ty umiesz tak "trafne" wnioski wyciągać. No
                                może jeszcze vlad.

Przygniatająca większość pracowników TVP została zatrudniona przez tow.
                                Kwiatkowskiego. Ilu jest tam agentów? Dużo. Na dokładne dane przyjdzie trochę
                                poczekać.

I jeszcze jedno "historuku" - jaki narodowy komunizm Moczara? O jaki naród
                                chodzi? Ty chyba poznajesz historię z książek dyktowanych przez niego.

Termin "narodowy komunizm" stworzyli dyspozycyjni komunistyczni historycy. Czy
                                ty masz szczyptę rozumu skoro wierzysz w takie brednie? Prawidłowa nazwa tej
                                frakcji PZPR-owskiej to "twardogłowi"

Dlaczego w twoim móżdżku nie zrodzi się takie oczywiste pytanie:

Skoro podobno byli takimi patriotami chcącymi uniezależnić Polskę od sowietów,
                                to dlaczego Moskwa najbardziej popierała właśnie frakcję twardogłowych?

Czy nie widzisz w tym jawnej SPRZECZNOŚCI logicznej?

A teraz trochę faktów o Moczarze:

- jego prawdziwe nazwisko to Mykoła Demko lub Nikołaj Tichonowicz Diomko,
                                - od 1939 r pracował dla wywiadu ZSRR.
                                • alex.4 Re: Bo musiałby odpowiedzieć, że... 19.10.06, 10:25
                                  1 Osoby zatrudnione przez Kwaitkowskiego były zatrudnione już w Wolnej Polsce. Może się komus nie podoba służalczość częsci dzienikarzyy, ale nie sposób nie zauwazyć, że osoby które lizały tyłki SLD dziś należą do czołowych propagandzistów PIS
                                  Nie wiesz co to narodowy komunizm????? Proponuje lekturę pracy M. Zaremba, Komunizm, legitymizacja, nacjonalizm. Kiedy spadnie zasłona (a raczej opaska) niewiedzy z twoich oczu to zrozumiesz smieszność swoich dywagacji. Oczywiście ahistorycznych:)
                                  • duch_zenona Re: Bo musiałby odpowiedzieć, że... 19.10.06, 16:32
                                    alex.4 napisał:

> 1 Osoby zatrudnione przez Kwaitkowskiego były zatrudnione już w Wolnej Polsce.
                                    > Może się komus nie podoba służalczość częsci dzienikarzyy, ale nie sposób nie z
                                    > auwazyć, że osoby które lizały tyłki SLD dziś należą do czołowych propagandzist
                                    > ów PIS
                                    > Nie wiesz co to narodowy komunizm????? Proponuje lekturę pracy M. Zaremba, Komu
                                    > nizm, legitymizacja, nacjonalizm. Kiedy spadnie zasłona (a raczej opaska) niewi
                                    > edzy z twoich oczu to zrozumiesz smieszność swoich dywagacji. Oczywiście ahisto
                                    > rycznych:)
                                    ------------------------
                                    Zaczniesz wreszcie myśleć?

"Skoro podobno byli takimi patriotami chcącymi uniezależnić Polskę od sowietów,
                                    to dlaczego Moskwa najbardziej popierała właśnie frakcję twardogłowych?

Czy nie widzisz w tym jawnej SPRZECZNOŚCI logicznej?"
                                    • alex.4 Re: Bo musiałby odpowiedzieć, że... 19.10.06, 18:29
                                      Czy ty umiesz czytać? Komuniści (niektórzy) posługiwali się narodową frazeologią aby legitymizować swoją władzę. To nie ma absolutnie żadnego związku z patriotyzmem czy jego brakiem.
                                      Podobnie PIS próbuje posługiwać się patriotyzmem aby realizować swoje cele polityczne, skok na kasę i państwo
                                      • duch_zenona Re: Bo musiałby odpowiedzieć, że... 19.10.06, 18:57
                                        parooova napisała:

> Czy ty umiesz czytać? Komuniści (niektórzy) posługiwali się narodową frazeologi
                                        > ą aby legitymizować swoją władzę. To nie ma absolutnie żadnego związku z patrio
                                        > tyzmem czy jego brakiem.
                                        > Podobnie PIS próbuje posługiwać się patriotyzmem aby realizować swoje cele poli
                                        > tyczne, skok na kasę i państwo
                                        -------------------
                                        Myśl tak dalej, parooovo a w swojej bezdennej głupocie dojdziesz do wniosku, że
                                        to PiS powstał za moskiewskie pieniądze, by kontynuować tradycję stalinowskich
                                        oprawców a komuchy wyzwoliły naród.
                                        • alex.4 Re: Bo musiałby odpowiedzieć, że... 19.10.06, 19:00
                                          widzę zenuś że nie jesteś w stanie zachować kultry osobistej kiedy się okazało, nie po raz pierwszy, że masz problem z zrozumieniem najprostszej definicji. Ty pewnie nie rozumiesz co to jest legitymizacja (choć może sprawdzisz to słowo w encyklopedii), ale czytelnicy forum którzyu są od ciebie inteligentniejsi zapewne zrozumieją co to znaczy i siegna po bardzo dobr ą książkę Zaremby.
                                          • duch_zenona Re: Bo musiałby odpowiedzieć, że... 20.10.06, 01:37
                                            Czytelnicy forum już zrozumieli, że próbowałeś ich wprowadzić w błąd dziwiąc
                                            się, że RWE zwalczała "narodowych" komunistów takich, jak Moczar.

Termin "narodowy komunizm" jest wymysłem komunistycznej propagandy, ponieważ
                                            reszta śrosowisk w kraju i na świecie używała terminu "twardogłowi" .

Świadczy to, że jako historyk kontynuujesz linię zakłamanej komunistycznej
                                            propagandy stworzonej przez marnych, ale dyspozycyjnych komunistycznych
                                            historyków piszących swe prace na zlecenie PZPR.

A żeby rozwiać wszelkie wątpliwości, jeszcze raz powtórzę FAKTY o twoim podobno
                                            "narodowym" Moczarze:

- jego prawdziwe nazwisko to Mykoła Demko lub Nikołaj Tichonowicz Diomko,
                                            - od 1939 r pracował dla wywiadu ZSRR.
                                            • alex.4 Re: Bo musiałby odpowiedzieć, że... 20.10.06, 09:33
                                              Kilka osób z najbliższego kręgu RM to dawni propagandziści z kregu Moczra. jak chociażby ks. Bartnik. Nowak również ma komunistyczną preszłość:)
                                              Ale wracając do meritum. Ty znowu nie rozumiesz prostego przekazyu. próbujesz negować fakty które nie pasują do twojego biało czarnego obrazu świata. Kiedy ktoś napisze kilka słów parwdy, masz jedynie obelgi i pomówienia na swoją obroną. A tak na marginesie to gratuluje odkrycia odzdziaływania średniego. Fizycy o tym nie wiedzą a zenuś znalazł:):):):):):)
                                              Strasznie ubawiła mnie towja wymiana zdań na temat początku świata, która pokazuje brak wiedzy z twojej strony:):):)
                  • kamilar Re: Bo musiałby odpowiedzieć, że... 18.10.06, 16:49
                    Każdy wie, że materiałami archiwalnymi można do woli manipulować. Odpowiedni
                    montaż, selekcja materiału. Przykładem niech będzie film o G.W. Buschu:)
                    • alex.4 Re: Bo musiałby odpowiedzieć, że... 18.10.06, 17:53
                      Albo kronika Filmowa z czasów PRL:)
                      • kamilar Re: Bo musiałby odpowiedzieć, że... 18.10.06, 17:55
                        Lubię to ogladać, fajny ubaw jak to puszczają, im wcześniejsze tym zabawniejsze:)
                        • alex.4 Re: Bo musiałby odpowiedzieć, że... 18.10.06, 18:01
                          Szczególnbie gdy łapicki był lektorem:)
                          Kronika Filmowa powinna uczulic na mozliwości manipulacji filmem. Dla wielu osób film musi byc bardziej wiarygodny niż zapisany papier BO WIDZĄ rozgrywanie się wypadków. Nie pamiętają jednak że na zdjęciach i filmach od bardzo dawna stosowano triki, które zmieniały filmy czy zdjęcia. Czasami pozostawał nieudpolny ślad po takiej zmianie (słynne zdjęcie Chruszczowa z dwoma kapeluszami jednym w dłoni a drugim na głowie) - słynne był z lat trzydziestych zdjęcie na którym ubywało członków BP WKP(b)
                          • duch_zenona Re: Bo musiałby odpowiedzieć, że... 19.10.06, 16:36
                            Bardzo nieudolne porównanie. Różnica jest zasadnicza. W kronice filmowej
                            fragmenty dokumentalne były odpowiednio komentowane.

Tu zaś nie ma ŻADNEGO komentarza, żadnych sugestii, które mogłyby wpłynąć na
                            odbiór widza.
                            • alex.4 Re: Bo musiałby odpowiedzieć, że... 20.10.06, 09:34
                              W Kronice Filmowej materiały były specjalnie dobierane. Jesteś tak ciemny, aby tego nie zrozumieć????? Podobnie jest w propagandowym dziełku Kurskiego.
                              • duch_zenona Re: Bo musiałby odpowiedzieć, że... 22.10.06, 04:14
                                alex.4 napisał:

> W Kronice Filmowej materiały były specjalnie dobierane. Jesteś tak ciemny, aby
                                > tego nie zrozumieć????? Podobnie jest w propagandowym dziełku Kurskiego.
                                ---------------------------
                                Naprawdę nie widzisz różnicy? W dokumentalnym filmie Kurskiego nikt ci nie
                                szczeka do ucha i nie mówi jak masz na ten temat myśleć.
                                • alex.4 Re: Bo musiałby odpowiedzieć, że... 23.10.06, 09:32
                                  Film Kurskiego jest bardzo zmanipulowany. Wypowiedzi są wyrwane z kontekstu. Kiedyś Fedorowicz bawił się na wesoło w podobny sposób w Dzienniku Telewizjyjnym. Wyrywał z kontekstu wypowiedzi, które miały zupełnie inny sens niz sugerowały to tasmy. Kurski dokonał zabieg podobny. jego film nie ma nic wspólego z wiarygodnośią. Wiedzą to wszyscy
                      • makbrajd Re: Bo musiałby odpowiedzieć, że... 18.10.06, 22:33
                        alex.4 napisał:

> Albo kronika Filmowa z czasów PRL:)

Albo Gazeta Wyborcza wcześniej i teraz
                        • alex.4 Re: Bo musiałby odpowiedzieć, że... 19.10.06, 10:26
                          jeśli nie widzisz różnicy to można ci tylko wspólczuć...
                        • kamilar Re: Bo musiałby odpowiedzieć, że... 19.10.06, 19:24
                          Ja nie rozumiem, jak wyborcza mogła być tak bezczelna i ujawnić aferę Rywina, do
                          tego jeszcze ta ciągła krytyka rządów Millera w Wyborczej, bezczelne esbeki w
                          redkacji siedzą.
        • kamilar Re: nocna zmiana 18.10.06, 16:48
          Jeżeli Ci zalezy na merytoryczności to nie zaczynaj od obrazania ludzi bo
          inaczej robisz się coraz bardziej śmieszny.
          • fiat_lux Re: nocna zmiana 18.10.06, 16:55
            kamilar napisał:

> Jeżeli Ci zalezy na merytoryczności to nie zaczynaj od obrazania ludzi bo
            > inaczej robisz się coraz bardziej śmieszny.

nie sadze zeby to bylo mozliwe
            • alex.4 Re: nocna zmiana 18.10.06, 17:53
              duch juz taki jest:)
              • duch_zenona Re: nocna zmiana 19.10.06, 05:40
                alex.4 napisał:

> duch juz taki jest:)
                ---------------
                Chcesz to zmienić?

To nie podszywaj się pod kobiety i nie pisz wulgarnych tekstów pod moim adresem
                używając innych różnych nicków.
                • alex.4 Re: nocna zmiana 19.10.06, 10:27
                  ja przeciwieństwie do ciebie używam tylko jednego zalogowanego nicku:)
                  • duch_zenona Re: nocna zmiana 20.10.06, 01:56
                    paroova napisała:

> ja przeciwieństwie do ciebie używam tylko jednego zalogowanego nicku:)
                    ---------------------------
                    Kolejne kłamstwo. Nie rozumiesz, paroovo, że jakbyś się nie zalogował Kasia czy
                    Basia, to i tak poznałbym, że np ten post ty napisałeś? Robisz pewne
                    charakterystyczne błędy wynikające z nawyków gramatycznych z dzieciństwa i
                    lekkiej dysleksji.

Na przykład w zdaniu, które powyżej napisałeś ty widzisz tylko literówkę, ja zaś
                    drobny błąd dyslektyczny i błąd gramatyczny.

To ja używam jednego nickA, paroovo, ty zaś nadal przebierasz się w kobiece
                    ciuszki. Tu masz przykład:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=42808683&a=50639902
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=50640875
                    • alex.4 Re: nocna zmiana 20.10.06, 09:37
                      Zenuś to juz prawdziwa obsesja:))))
                      Powinieneś się leczyć i iść do psychiatry. Masz ewidentne kłopoty psychiczne. Masz jakąś obsesję na moim punkcie. Twój tok myślenia jest ewidentnie zaburzony. Oczywiście możesz tłumaczyć że całe zło na świecie, twoja ciężka dola to tylko moja wina, ale od tego twoja pozycja sioę nie poprawi. Jesteś po prostu żałosny. I śmieszny.
                    • alex.4 Odzdziaływania Średnie 20.10.06, 09:38
                      czy wytłumaczyłeś już fizykom swoje nowe odkrycie, nieznane im oddziaływania?:):):):)
                      Jesteś jednak większym psycholem niż myślałem. Masz urojenia które bierzesz za rzeczywistość. To chore
    • kamilar Re: nocna zmiana 18.10.06, 16:46
      Widać osoby wychowane na propagandzie się na nią uodporniły, Ciebie to nie dotyczy.
      • duch_zenona Re: nocna zmiana 18.10.06, 17:21
        To ty jako historyk brzydzisz się materiałami archiwalnymi.

A tak przy okazji - czy po obejrzeniu tego filmu nadal uważasz się za liberała???
        • kamilar Re: nocna zmiana 18.10.06, 17:28
          A co ten film ma wspólnego z libralizmem. Najpierw dowiedz sie czegoś o
          liberaliźmie, poczytaj bez emocji o doktrynie, hostorii, ideologii nurtu a potem
          się wypowiadaj na ten temat bez emocji. Żyjesz w liberalnej demokracji, w
          liberalnym kraju, w świecie gdzie socjalisci i konserwatysci przyjęli liberalną
          doktrynę, gdzie liberalizm zwyciężył i dlatego nie ma już liberałów bo
          liberalami są i konserwatysci i socjaliści. Wyjatek stanowią komuniści i
          narodowi socjaliści oraz konserwatywny beton.
          • duch_zenona Re: nocna zmiana 18.10.06, 17:40
            Liberałami mogą być socjaliści??? A to dobre!!! Toś mnie oświecił i już wszystko
            wiem.

Ty, Oleksy i Maryśka Rokita jesteście liberałami a ja i Korwin-Mikke to
            komuniści i bolszewicy.
            • kamilar Re: nocna zmiana 18.10.06, 17:43
              Widzę, ze Tobie trzeba łopatologicznie.

Znasz pojęcia liberalna demokracja i liberalna gospodarka???
              A teraz czy SLD, SPD, Konserwatysci angielscy, socjaliści hiszpańscy, czy negują
              te dwie rzeczy?????
              • alex.4 UPR zblokowało się w Warszawie z LPR i SO 19.10.06, 10:28
                Korwin Mikke zblokował się w Warszawie z partią Leppera i LPR. jak to rozumiem są dla ducha liberałowie...:):):)
            • kamilar Może to spróbuj 18.10.06, 17:48
              Doktryny polityczne XIX i XX wieku : liberalizm, konserwatyzm, socjalizm,
              doktryna socjaldemokracji, nauczanie społeczne Kościoła, totalitaryzm / pod red.
              Krystyny Chojnickiej i Wiesława

albo

Liberalizm po komunizmie / Jerzy Szacki.

ewentualnie na stronach OMP coś poszukaj

A co do mojej osoby to wiedz, że wziąłem coś z każdej z wielkich doktryn XIX
              wieku-socjademokracji, liberalizmu i komnserwatyzmu.
        • fiat_lux Re: nocna zmiana 18.10.06, 18:09
          duch_zenona napisał:

> To ty jako historyk brzydzisz się materiałami archiwalnymi.
          >
          > A tak przy okazji - czy po obejrzeniu tego filmu nadal uważasz się za liberała?
          > ??

ten film ogladali wszyscy dawno. byl puszczany przed wyborami parlamentarnymi i
          do bolu
          serwujesz nam tu odgrzewane kotlety
          szkoda ze nie pamietasz ze rzad olszewskiego byl po prostu do dupy i tak jak ten
          rzad zajmowal sie jedynie teczkami
          • Gość: azp11 Re: nocna zmiana IP: *.elpos.net 18.10.06, 18:14
            Jakimi teczkami rząd Olszewskiego zajmował się jedynie?
            • alex.4 Re: nocna zmiana 18.10.06, 18:19
              Rząd Olszewskiego zajmował się głownie kleceniem większosci w sejmie, której nie miał. Kiedy mała koalicja UD-KLD-PPG uznali, ze rozmowy są bezcelowe i zapowiedzieli złożenie wotum nieufności to dopiero w tym momencie Olszewski postanowił się posłużuyć teczkami aby zdobyć poparcie KPN (po wywołaniu tam rokoszu przeciw Moczulskiemu)
              • Gość: azp11 Re: nocna zmiana IP: *.elpos.net 18.10.06, 19:06
                www.rop.sky.pl/historia.htm
                • fiat_lux Re: nocna zmiana 18.10.06, 19:46
                  Gość portalu: azp11 napisał(a):

> www.rop.sky.pl/historia.htm

rzad ten znany bedzie glownie z listy macierewicza, osoby ktora jak sie czyta
                  wywiady z nim jest po prostu niezrownowazona umyslowo.
                  forum.wprost.pl/drukuj/?P=0&O=326766
                  reszte na temat zaslug rzadu mozna tylko gdybac
                  z tej listy jak wiadomo wielu ludzi zostalo oczyszczonych przez sad, a wielu
                  ktorych na tej liscie nie bylo zostalo przez sad uznanych za winnych

ja jak wielu ludzi bardzo szybko ochlonelem z euforii ze nasz noblista jest
                  okropny w roli prezydenta. to jego denna prezydentura pomogla kwachowi
                  eks-komuniscie byc prezydentem przez 2 kadencji. tak jak ogladalo sie walesa w
                  tvp przed 1989 rokiem i zachwycalo sie jego blyskotliwa retoryka, tak po 1989
                  roku bardzo szybko przestalem sie solidaryzowac z walesa i solidarnoscia

patrzac na film nocna zmiana widze jedynie samych ludzi solidarnosci (nadal nie
                  wiem jak sie ma slowo solidarnosc do tego jak oni sie nawzajem wspomagaja)
                  ktorzy sie smarza we wlasnym solidarnosciowym sosiku i mi to zwisa i powiewa, z
                  tym wyjatkiem ze jest to czas stracony dla polski
                  • Gość: azp11 Re: nocna zmiana IP: *.elpos.net 18.10.06, 20:00
                    To że bedzie głównie kojarzony z listą Macierewicza, nie oznacza, że ograniczał
                    się do sporządzania tej listy. Nawiasem mówiąc Macierewicz jedynie realizował
                    uchwałę sejmu, podjętą na wniosek Korwina Mikke.
                    Rząd Olszewskiego to dla mnie najbardziej czytelna i postępowa ekipa spośród
                    wszystkich od 89 roku i nie zmieni tego fakt zasiadania w nim niejakiego
                    Glapińskiego, który chwały mu nie przysparzał.
                    • fiat_lux Re: nocna zmiana 18.10.06, 22:57

> To że bedzie głównie kojarzony z listą Macierewicza, nie oznacza, że ograniczał
                      >
                      > się do sporządzania tej listy. Nawiasem mówiąc Macierewicz jedynie realizował
                      > uchwałę sejmu, podjętą na wniosek Korwina Mikke.

tak i obecny szef kontrwywiadu wyniosl ten poufny dokument rowniez na wniosek
                      mikkego moze??? mikke jest troche niepowazny w swoich szacunkach liczby
                      wszelkiej masci agentow, ale jest facet kumaty i za to go szanuje, mimo ze nie
                      wpelni zgadzam sie z jego pogladami

> Rząd Olszewskiego to dla mnie najbardziej czytelna i postępowa ekipa spośród
                      > wszystkich od 89 roku i nie zmieni tego fakt zasiadania w nim niejakiego
                      > Glapińskiego, który chwały mu nie przysparzał.

zyjemy w wolnym kraju i kazdy jest upowazniony do wyraznania wlasnej opini
                      powiedz jeszcze coz takiego zlego zrobi glapinski? cos glupszego niz macierewicz?
                      • alex.4 Re: nocna zmiana 19.10.06, 10:30
                        Macierewicz jest psychopatą, a Glapiński forsował Zemka (tego od FOZZ) an funkcje wiceszefa NBP. W tym rzadzie zasiadał jeszcze Parys, który wyłudził 100 tys. z Fundacji Polsko-Niemieckiej (ma sprawę) czy A. Olechowski (co dla zwolenników lustracji jest aferą:))
            • fiat_lux Re: nocna zmiana 18.10.06, 18:20

> Jakimi teczkami rząd Olszewskiego zajmował się jedynie?

wszystko jest w filmie -ogladales?
              sugestia jest taka ze korwin mikke poprosil o ujawnienie agentow to walesa
              obalil rzad olszewskiego. czyli ze walesa byl agentem i razem z nim byli pawlak
              i przede wszystkim tusk (wazne bo wybory szly)

prawda jest taka ze dzisiejsza prawica to taka sama komuna jak sld. oni rowniez
              sie ksztalcili we tej samej komunistycznej polsce, ci ktorzy doszli wyzej nie
              dochodzili na te stanowiska bez podpisania czegos i napisania jakies pro
              komunistycznej pracy. wyjatkiem moze byc gierych senior ktory sie ksztalcil w
              anglii a przyjechal tu i calowal jaruzelskiego w dupe z wlasnej nieprzymuszonej woli

roznica miedzy pis a sld jest taka, ze sld nie zaprzecza swojej przeszlosci, pis
              za to cechuje hipokryzja. na dodatek mam trudnosci z wyjasnieniem jak radio
              maryja promuje film o olszewskim ktory jest masonem i zarazem winiac masonow za
              wszystko, a takze winiac zydow za wszystko i jednoczesnie popierajac rzad
              zawierajacy ludzi takich jak dorn ktorego korzenie sa zydowsko marksistowskie.
              moze ty mi to wyjasnisz?
              • Gość: azp11 Re: nocna zmiana IP: *.elpos.net 18.10.06, 19:12
                Tobie Fiacie_luxie wyjaśniam, że nie powinieneś rozgrzebywać historii, bo od
                tego przyrostu gospodarczego nie będzie i bezrobocia nie ubędzie, a krew cię
                zalać i owszem -może.
                • fiat_lux Re: nocna zmiana 18.10.06, 19:22

> Tobie Fiacie_luxie wyjaśniam, że nie powinieneś rozgrzebywać historii, bo od
                  > tego przyrostu gospodarczego nie będzie i bezrobocia nie ubędzie, a krew cię
                  > zalać i owszem -może.

dzieki za troske ale nie skorzystam z porady. lubie historie ale nie rzucam z
                  tego powodu pracy ani stawiam rodziny na drugim miejscu zeby sie zajac historia.
                  tak samo powinien uwazac rzad kraju o 20% bezrobociu. szczegolnie ze ta
                  serwowana historia jest marnej jakosci
                  • Gość: azp11 Re: nocna zmiana IP: *.elpos.net 18.10.06, 20:02
                    To prawda. Uczulenia na historię dostajesz tylko wtedy, gdy chodzi o lustrację.
                    • fiat_lux Re: nocna zmiana 18.10.06, 22:54
                      to ty tak uwazasz
              • kamilar Re: nocna zmiana 18.10.06, 22:45
                JA czekam, aż ktoś mi udowodni, że w sierpniu 80 byla mowa o niepodległości i
                walce z komuną??
                • azp11 Re: nocna zmiana 18.10.06, 22:50
                  Poszukaj w materiałach KPN.
                  • kamilar Re: nocna zmiana 18.10.06, 22:53
                    W KPN, ciekawe, ja jednak wolę szukać w materialach MZK i w postulatach sierpnia
                    80, oświeć mnie który z postulatów jest niepodległosciowy, a które są bardziej
                    socjalny niż Marks??
                    • fiat_lux Re: nocna zmiana 18.10.06, 22:58
                      kamilar napisał:

> W KPN, ciekawe, ja jednak wolę szukać w materialach MZK i w postulatach sierpni
                      > a
                      > 80, oświeć mnie który z postulatów jest niepodległosciowy, a które są bardziej
                      > socjalny niż Marks??

jesli chodzi o wolnosc to byl postulat o wolnych sobotach
                    • kamilar Re: nocna zmiana 18.10.06, 22:58
                      Walnałem się mialo być MKS:)
                    • azp11 Re: nocna zmiana 18.10.06, 23:00
                      Już dawno pisałem tu o tej sprawie (że "S"nie była ruchem niepodległościopwym,
                      przynajmniej oficjalnie). Ty zaś pytałeś o nurty niepodległościowe w roku 80,
                      więc odesłałem cię do KPN, zgodnie z prawdą.
                      • alex.4 Re: nocna zmiana 19.10.06, 18:32
                        azp nie bądz smieszny:)
                        • Gość: azp11 Re: nocna zmiana IP: *.elpos.net 19.10.06, 19:22
                          O przepraszam, zapomniałem, że to PD jako pierwsza domagała się niepodległości.
                      • kamilar Re: nocna zmiana 19.10.06, 19:25
                        oczywiscie mowiąc o sierpniu 80 miałem na myśli KPN i KOR:)
                        • alex.4 Re: nocna zmiana 19.10.06, 19:28
                          Kamilar znowu się narażasz. nasi niepodległościowcy bardzo alergicznie traktują wszelkie wzmianki dotyczące KOR. Trudno im przyznać, że od tego zaczeła się historia polskiej zorganizowanej opozycji
                          • kamilar Re: nocna zmiana 19.10.06, 19:40
                            Fakt, przecież wszystko szło dobrze, dopóki ci "oszusći i złodzieje" z KOR się
                            do prawdziwie niepodległosciowej akcji robotniczej nie podpięli. Gdyby nie oni
                            dalej mielibyśmy komunizm, a tak przyszedł Balcerowicz i już pracować trzeba.
                            Gwiazda świeci nad nami:)
                            • alex.4 Re: nocna zmiana 19.10.06, 19:42
                              A robotnicy oczywisćie byli przy okazji agentami SB:):):):)
                              • kamilar Re: nocna zmiana 19.10.06, 19:46
                                Nie, nie zrozumieliśmy się, agentami byli korowcy. Już w 1945 komuniści
                                planowali, że wprowadzą a potem obalą komunizm, potem będzie kapitalizm i się
                                dorobią na przemianach ustrojowych. Aż do 2005 wszystko bylo zaplanowane, ale
                                PiS pomieszal esbecji szyki:)
                                • alex.4 Re: nocna zmiana 19.10.06, 19:47
                                  Oj nie tylko KORowcy. Przecież byli agenci także wśród robotników. Szczególnie ci którzy byli aktywni w opozycji:)
                                  • kamilar Re: nocna zmiana 19.10.06, 19:49
                                    Fakt, wszyscy przywódcy byli esbekami. Moje niedopatrzenie, byla to planowa
                                    akcja obalania komunizmu przez komunistów:)
                                    • alex.4 Re: nocna zmiana 19.10.06, 19:53
                                      a tymcasem prawdziwi patrioci albo donosili na KORowców (jak M. Giertych który przekazywał swojemu ojcu informacje od SB), albo z niesmakiem współpracowali z komunistami (jak Bender czy Nowak). Niektórzy patrioci dla niepoznaki pisali prace pełne cytatów z Lenina czy Marksa (Kaczyński czy Zybertowicz). A jesli byli za młodzi na działaność to chociaż startowali w olimpiadach o wiedzy o partii (Strąk)
                                      • azp11 Re: nocna zmiana 19.10.06, 23:05
                                        Alex.4 napisał:
                                        ...a tymcasem prawdziwi patrioci albo donosili na KORowców (jak M. Giertych
                                        który przekazywał swojemu ojcu informacje od SB),
                                        • alex.4 Re: nocna zmiana 20.10.06, 09:40
                                          Z sensem. Z dokumentów w IPN wynika, że SB przekazywała wiadomości M. Giertychowi szkalujące w opozycję demokratyczną, które potem ten przekazywał swojemu ojcu do Anglii. Miało to na ceklu zdyskredytowanie opozycji w oczach polskiej emigracji, aby nie dostała ona od niej żadnej pomocy (jakby polska emigracja cokolwiek znaczyła)...
                                          • Gość: azp11 Re: nocna zmiana IP: *.elpos.net 20.10.06, 20:09
                                            Bez sensu. Przeczytaj dokładnie co napisałeś [...a tymcasem prawdziwi patrioci
                                            albo donosili na KORowców (jak M. Giertych który przekazywał swojemu ojcu
                                            informacje od SB),]
                                            Gdyby przekazywał dla SB, to może miałoby to jakiś sens.
                                            • alex.4 Re: nocna zmiana 21.10.06, 11:34
                                              Otóż nie. M. Giertych był dla SB agentem wpływu ptrzez którego chcieli wpływać
                                              na ocenę opozycji demokratycznej na wśród polskiej emigracji/ Przez to chciuano
                                              odciąć polską opozycję od kontaktów z polskimi emigrantami. Wedle SB miało to
                                              zmarginalizować znaczenie powstania opozycji w Polsce. M. Giertych odgrywał tą
                                              wyznaczona mu przez SB rolę
                                              • Gość: azp11 Re: nocna zmiana IP: *.elpos.net 22.10.06, 00:10
                                                Alex.4, gdzie ty w tym widzisz donoszenie na korowców? Znowu idziesz w zaparte.
        • kamilar Re: nocna zmiana 18.10.06, 18:13
          jako historyk wiem, że nie nalezy tego traktować jako materiał archiwalny.
    • kamilar Re: nocna zmiana 18.10.06, 17:56
      Duchu poczytaj sobie jeszcze "Postkomunizm" Staniszkis. Postawisz obok Biblii na
      pólce:)
      • duch_zenona Re: nocna zmiana 18.10.06, 18:02
        A co mi tam. Gdy będę w jakiejś polskiej księgarni i ta książka będzie, to kupię.

Żadna jednak książka nie przekona mnie, że między socjalizmem a liberalizmem nie
        ma PODSTAWOWYCH sprzeczności.
        • duch_zenona Re: nocna zmiana 18.10.06, 18:09
          W sumie nauka społeczna kościoła jest też sprzeczna z liberalizmem. To trochę
          taki socjalizm z ludzką twarzą wrażliwy na ludzką biedę, krzywdę nieszczęście,
          cierpienie, troska o Polskę, jej przyszłe pokolenia.

Wolę więc taką domieszkę do liberalizmu, niż domieszką socjalizmu, ale tylko w
          małej proporcji, żeby nie zabić liberalnej gospodarki.
          • alex.4 Re: nocna zmiana 18.10.06, 18:12
            pomiędzy nauką społeczną kościoła a socjalizmem nie ma zbytnuch róznic. Czyli po prostu wychodzi z ducha jego socjalistyczne drugie oblicze:):):)
            • kamilar Re: nocna zmiana 18.10.06, 18:15
              W nauce społecznej koscioła było coś o korporacjoniźmie. A o ile pamietam to
              Benito i Salazar też z tego korzystali:)
              • syrenka_turbo Re: nocna zmiana 18.10.06, 20:31
                kamilar a ty jestes liberal czy socjalista a moze "lewicowy liberal"
                albo "prawicowy socjalista"?
                • kamilar Re: nocna zmiana 18.10.06, 22:25
                  zdaję sobie sprawę, ze niektórym śiwat wydaje się prostrzy, kiedy wszystko da
                  się opisać jednym lub dwoma prostymi słowami, jednak moich poglądów tak się nie da;)
                  • syrenka_turbo Re: nocna zmiana 18.10.06, 22:47
                    Jakos ci to nie przeszkadza w szufladkowaniu innych.
                    • kamilar Re: nocna zmiana 18.10.06, 22:49
                      no cóż, moze odpowiadam pięknym za nadobne. Może nie lubię, gdy ktoś wyzywa mnie
                      od komuchów i esbekow;)
                      • syrenka_turbo Re: nocna zmiana 18.10.06, 22:53
                        Przynajmniej nie przeczysz szufladkowiczu. Kto cie nazywa esbekiem i komuchem?
                        • kamilar Re: nocna zmiana 18.10.06, 22:55
                          Przykro mi nie zpaisuję sobie wypowiedzi innych, tak wiec nie wkleję Ci linkow.
                          Bylem tak wyzywany i przez niezalogowanych i przez Zenona Prawego.
                          • syrenka_turbo Re: nocna zmiana 18.10.06, 22:57
                            I dlatego tez stosujesz ich metody wobec innych. To tez jest jakis sposob.
                            • kamilar Re: nocna zmiana 18.10.06, 23:02
                              Ani mnie od tego nie ubedzie, ani nie przybędzie. Przynajmniej sobie popiszę,
                              odpocznę sobie w trakcie pracy na komputerze:)

Do Zenona kiedyś odnosilem się inaczej, ale to co wyprawiał po "taśmach prawdy",
                              zupelnie go w mojej opinii zdyskredytowało, ten człowiek zionął wowczas
                              chamstwem i nienawiścią.
                              Z makbrajdem też się nie zgadzam, jednak razem odnosimy się do Siebie jeżeli nie
                              za szacunkiem to z poważaniem i zachowaniem pewnych zasad. azp (ZP) też chyba
                              nie szufladkowałem.
                              • duch_zenona Re: nocna zmiana 19.10.06, 16:57
                                kamilar napisał:

> Ani mnie od tego nie ubedzie, ani nie przybędzie. Przynajmniej sobie popiszę,
                                > odpocznę sobie w trakcie pracy na komputerze:)
                                >
                                > Do Zenona kiedyś odnosilem się inaczej, ale to co wyprawiał po "taśmach prawdy"
                                > ,
                                > zupelnie go w mojej opinii zdyskredytowało, ten człowiek zionął wowczas
                                > chamstwem i nienawiścią.
                                > Z makbrajdem też się nie zgadzam, jednak razem odnosimy się do Siebie jeżeli ni
                                > e
                                > za szacunkiem to z poważaniem i zachowaniem pewnych zasad. azp (ZP) też chyba
                                > nie szufladkowałem.
                                -----------------------
                                W stosunku do ciebie byłem mniej chamski i agresywny niż ty wobec mnie. Ty też
                                ostatnio zmieniłeś się kamilar. Czyżby pojawił się jakiś układ służbowy z alexem?
                                • kamilar Re: nocna zmiana 19.10.06, 17:37
                                  awansowałem na młodszego podesbeka z bezpłatną opieką dentystyczną i wczasami w
                                  Soczi:)
                                  • alex.4 Re: nocna zmiana 19.10.06, 18:58
                                    oj kamilar lepiej uważaj. Zenuś wszystko notuje, ptrzetransformuje i potem utworzy swoją wersję:) Zaraz pojawi się nick paroowa kamilara i zacznie wypisywać jakieś historyjki:) nie widzisz ze zenuś jest klasycznym przykłądem psychola. Nie zauwazyłeś że zenuś dopowiada biografie forumowiczom, które śą warte funta kłaków.:):):)
            • duch_zenona Re: nocna zmiana 19.10.06, 19:01
              paroova napisała:

> pomiędzy nauką społeczną kościoła a socjalizmem nie ma zbytnuch róznic. Czyli p
              > o prostu wychodzi z ducha jego socjalistyczne drugie oblicze:):):)
              --------------------
              nie ma różnic dla takich NIEDOUCZONYCH ciemniaków jak ty
              • alex.4 Re: nocna zmiana 19.10.06, 19:06
                duchu co.ś taki zdenerwowany???? Poczytaj sobie dokładnie a wtedy sobie uświadomisz, że obie tak nauka społeczna kościoła jak socjalizm występują dokładnie przeciw temu samemu. Ale co jest najbardziej zabawne, to fakt, że nie jesteś swoich zdań udowodnić. Nie umiesz znaleźć argumentów za swoimi tezami. Kiedy ktoś ma inne poglądy, jesteś jedynie w stanie zacząć bluzgać...
                to jak tam są te aresztowanie oficerów WSI czy też nie? Co z twoją teorią powstania wszechświata? Fizycy ją wyśmiali????:):):)
                • duch_zenona Re: nocna zmiana 20.10.06, 02:56
                  parooova napisała:

> duchu co.ś taki zdenerwowany???? Poczytaj sobie dokładnie a wtedy sobie uświado
                  > misz, że obie tak nauka społeczna kościoła jak socjalizm występują dokładnie pr
                  > zeciw temu samemu. Ale co jest najbardziej zabawne, to fakt, że nie jesteś swoi
                  > ch zdań udowodnić. Nie umiesz znaleźć argumentów za swoimi tezami. Kiedy ktoś m
                  > a inne poglądy, jesteś jedynie w stanie zacząć bluzgać...
                  ----------------
                  Znowu popisałeś się parooovo totalną ignorancją.

Społeczna nauka kościoła jest za liberalną gospodarką rynkową, ale przy
                  uwzględnieniu pełni godność i prawa osoby ludzkiej wynikającej z tradycji
                  europejskiej chrześcijańskiej cywilizacji łacińskiej.

I to właśnie człowiek, jego godność jest dobrem nadrzędnym i pomnażanie
                  kapitału, bogacenie się powinno odbywać się nie tylko zgodnie z prawem, ale
                  również zgodnie z normami chrześcijańskiej etyki i solidarności z biednymi,
                  cierpiącymi, itd.

Socjalizm natomiast nie koncentruje się na człowieku, jego godności, ale
                  ogranicza się (za wikipedią) do prób zmniejszenia nierówności społecznych i
                  upowszechnienia świadczeń socjalnych, lub poddania gospodarki kontroli
                  społecznej (poprzez instytucje państwowe, samorządowe, korporacyjne lub
                  spółdzielcze). Częścią wspólną wszystkich odmian socjalizmu jest odrzucenie idei
                  kapitalistycznego wolnego rynku, dopuszczenie możliwości ograniczenia (z różnych
                  powodów), własności prywatnej oraz promowanie sprawiedliwości społecznej.

teraz widzisz różnicę, durniu?

> to jak tam są te aresztowanie oficerów WSI czy też nie? Co z twoją teorią powst
                  > ania wszechświata? Fizycy ją wyśmiali????:):):)
                  -----------------
                  Bad news, paroovo. Znowu wyszedłeś na durnia:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=42808683&a=50639902
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=50640875
                  • alex.4 Re: nocna zmiana 20.10.06, 09:44
                    Zenuś nie widzę różnicy. Tak samo jak nie widzę różnicy pomiędzy zblokowaniem się UPR z LPR i Samoobroną w Warszawie a zdradą ideałów przez to pierwsze ugrupowanie:)
          • kamilar Re: nocna zmiana 18.10.06, 18:12
            nie zabić liberalnej gospodarki?? Co ja czytam, kto Ci hasło ukradł Duchu,
            przecież liberalizm jest be, ważny jest solidaryzm, a nie ten wredny liberalizm.
            • alex.4 Re: nocna zmiana 18.10.06, 18:20
              Jan paweł II krytykował kapitalizm i wyzysk człowieka:)
              zresztą podobnie jak kare śmierci:)
              • duch_zenona Re: nocna zmiana 20.10.06, 03:07
                alex.4 napisał:

> Jan paweł II krytykował kapitalizm i wyzysk człowieka:)
                > zresztą podobnie jak kare śmierci:)
                --------------------
                kolejne kłamstwo aleksieja. Jan Paweł II krytykował wyzysk i człowieka i karę
                śmierci.

Nie krytykował zaś kapitalizmu, tylko komunizm
            • duch_zenona Re: nocna zmiana 18.10.06, 18:40
              W Polsce nie ma obecnie szans na prawdziwą gospodarkę liberalną, zresztą nie ma
              na to przyzwolenia przez zepsute komuną społeczeństwo. PiS opowiada się za
              gospodarką ze zbyt dużą domieszką doktryny społecznej a jeszcze na dodatek musi
              robić budżetowe ustępstwa na rzecz samoobrony i LPR.

Jeszcze gorszy byłby liberalizm zafundowany przez PO. Byłby to kapitalizm
              latyfundyjny występujący w Ameryce Poludniowej czy Rosji. Powstawałyby olbrzymie
              fortuny przy pauperyzacji społeczeństwa, powszechna korupcja, przestępczość, itd.

Jestem liberałem ale nie zatwardziałym. Uważam, że gospodarka USA jest zbyt
              liberalna. Najbardziej odpowiada mi ustrój Irlandii, GB. W naszych warunkach
              moglibyśmy skorzystać z tych wzorców oraz z doświadczeń np Estonii.
              • duch_zenona Re: nocna zmiana 18.10.06, 19:02
                Kościół nie jest wrogiem gospodarki liberalnej a co więcej popiera ją. Chciałby
                tylko, żeby była tam domieszka nauki społecznej a więc troska o rodzinę, dzieci,
                najuboższych. Papież zaś uważał, że szacunek do pracownika, szacunek do pracy,
                itd wcale nie stoi z gospodarką rynkową i jest podstawowym wymogiem moralnym

Kościół potępił też komunistyczną teologię wyzwolenia. Co do wielkich
                korporacji, monopoli, to każdy liberał wie, że zabijają one wolną konkurencję i
                jest im przeciwko.

W kongresie USA ciągle trwa walka między lobby wielkich koncernów a lobby
                gospodarki rynkowej.
                • fiat_lux Re: nocna zmiana 18.10.06, 19:12
                  duch_zenona napisał:

> W kongresie USA ciągle trwa walka między lobby wielkich koncernów a lobby
                  > gospodarki rynkowej.

mozesz podac przyklad?
                  • duch_zenona Re: nocna zmiana 19.10.06, 06:15
                    Choćby batalia o rozwój (czyt. ulgi podatkowe) ekologicznych alternatywnych
                    źródeł energii w USA. W tej kwestii Ameryka jest 20 lat za Europą, ponieważ
                    potężne koncerny paliwowe skutecznie to blokowały. Czy wiesz, że np
                    paliwo-etanol z "wrogiej" Brazylii jest obciążone cłem, natomiast ropa od
                    "przyjaciół" Arabów oczywiście ma stawkę zerową.

Później jakiś tam smętny Bush żali się przed narodem, że gospodarka USA jest
                    addicted (po angielsku znaczy to uzależnienie narkotykowe, alkoholowe, itd,) od
                    ropy naftowej.

Istnieje już jakaś zaawansowana technologia produkująca etanol z kukurydzy i są
                    konkretne obliczenia, że w skali globalnej USA by na tym zyskało. Na razie jest
                    cicho, ale wciąż trwa zakulisowa walka wśród polityków.

To jest tylko jeden z wielu przykładów.
              • fiat_lux Re: nocna zmiana 18.10.06, 19:20
                duch_zenona napisał:

> W Polsce nie ma obecnie szans na prawdziwą gospodarkę liberalną, zresztą nie ma
                > na to przyzwolenia przez zepsute komuną społeczeństwo. PiS opowiada się za
                > gospodarką ze zbyt dużą domieszką doktryny społecznej a jeszcze na dodatek musi
                > robić budżetowe ustępstwa na rzecz samoobrony i LPR.

akurat takie sprawy jak nacjonalizacja gospodarki i polityka spoleczna wg mnie
                stawia pis po tej samej stronie co prl. zadnego liberalizmu gospodarczego w tym
                nie widze, szczegolnie jak rzad uchwala becikowe
                • Gość: azp11 Re: nocna zmiana IP: *.elpos.net 18.10.06, 20:07
                  Fiacie_luxie, znacjonalizowanie przedsiębiorstw sprywatyzowanych przy
                  pogwałceniu prawa, nie oznacza nacjonalizacji gospodarki. Wiem, że o tym wiesz,
                  ale nie wiem, czemu udajesz, że nie wiesz?
                  • fiat_lux Re: nocna zmiana 18.10.06, 22:59

> Fiacie_luxie, znacjonalizowanie przedsiębiorstw sprywatyzowanych przy
                    > pogwałceniu prawa, nie oznacza nacjonalizacji gospodarki. Wiem, że o tym wiesz,
                    > ale nie wiem, czemu udajesz, że nie wiesz?

to moze nie robmy w ogole nic bo jak sie cos robi to moze byc pogwalcenie prawa?

czy pogwalceniem prawa powinien sie zajmowac minister gospodarki czy minister
                    sprawiedliwosci???
                    • azp11 Re: nocna zmiana 18.10.06, 23:06
                      Możesz nie robić nic.
                      • fiat_lux Re: nocna zmiana 18.10.06, 23:12
                        widze ze jak niektorzy tutaj wolisz odpowiadac na te wygodniejsze pytania
                        • azp11 Re: nocna zmiana 18.10.06, 23:15
                          Masz na myśli zakresy kompetencji ministrów? Nie znam ich.
                • duch_zenona Re: nocna zmiana 19.10.06, 06:28
                  Becikowe to najlepsza inwestycja! Nie ma lepiej wydanych pieniędzy z budżetu.

Czy uważasz, fiacie, że taniej wyjdzie sprowadzić emigrantów, płacić im zasłki i
                  podwoić liczbę policji, by ich w ryzach trzymać?
                  • alex.4 Re: nocna zmiana 19.10.06, 11:15
                    becikowe nie jest żadną inwestycją. jeśli ktoś uważa że ludzie będą się decydować na dzieci dla 1000 zł to jest chory... drożej kosztuje wózek...
                    • duch_zenona Re: nocna zmiana 19.10.06, 16:50
                      Domyślam się, że 1000 zł to połowa miesięcznej pensji w Polsce. To mało?

Jestem nadal za wspieraniem rodziny, dzieci, bo to w długiej perspektywie jest
                      opłacalne. Cieszę się, że rząd przedłużył matkom urlop macierzyński, skrócony
                      przedtem przez komunistów.
                      • alex.4 Re: nocna zmiana 19.10.06, 18:33
                        Cena wóźka dla dziecka to od 1,5 tys do 4-5 tys.
                      • azp11 Re: nocna zmiana 19.10.06, 21:06
                        1000 zł. to dla wielu Polaków 100% miesięcznego wynagrodzenia. Jest to poważne
                        wsparcie finansowe w ich przypadku.
                        Rozważania nad tym, czy ktoś będzie się decydował na dziecko dla 1000 zł. są
                        tak samo uzasadnione jak zastanawianie się czy dla zasiłku pogrzebowego ludzie
                        decydują się na zgon.
                        Przyjście dziecka na świat, oprócz tego że jest ważnym wydarzeniem rodzinnym,
                        ma także doniosłą wymowę społeczną.Dlatego też państwo powinno wspomagać
                        rodziny w takich chwilach.
                        • alex.4 Re: nocna zmiana 20.10.06, 09:42
                          w żaden sposób nie polepsza to sytuacji polskich rodzin, szczególnie kiedy wydaje sie na wózek przynajmniej dwa razy tyle. Za to zmniejszenie podatków, przyśpieszenie rozwoju, a przez to podniesienie się płac, albo też więcej przeczkoli aby kobiety mogły pracować polepszyłoby sytuacje demografficzną
                          • Gość: azp11 Re: nocna zmiana IP: *.elpos.net 20.10.06, 20:26
                            Jak znam życie, gdybyś nabył praw do takiego zasiłku, wtedy byś zmienił zdanie.
                            • alex.4 Re: nocna zmiana 21.10.06, 11:35
                              nie. Uważam ten pomysł za idiotyczny.
                              • Gość: azp11 Re: nocna zmiana IP: *.elpos.net 22.10.06, 00:11
                                To sobie uważaj.
          • Gość: Jasne Re: nocna zmiana IP: *.bsk.vectranet.pl 18.10.06, 19:18
            > W sumie nauka społeczna kościoła jest też sprzeczna z liberalizmem.

Chyba żartujesz. Kościół naucza o pomocy bliźnim, a nie o przymusowym haraczu
            wysokości 40% dochodów, z którego jakiś ochłap państwo na tę pomoc przeznaczy.
            Taka "pomoc" to zwykła obłuda. To liberalizm pozwala na prawdziwie
            chrześcijańską pomoc, bo każdy może wydawać własne pieniądze zgodnie ze swoim
            sumieniem. A jak filantropię traktuje socjalizm to można było zobaczyć na
            przykładzie tego piekarza od którego skarbówka rząda 200 000 złotych za
            rozdawanie niesprzedanego chleba biednym.
            • justusz "nocna zmiana"... czyzby...? 18.10.06, 19:29
              jak ogladam ten film to poraza mnie ideologiczna przewrotnosc tytułu.
              Moim zdaniem bardziej adekwatnym byłoby "ubezwłasnowolnienie małp" ...
              bo brzytwa jest niestety narzedziem niebezpiecznym.
              • Gość: azp11 Re: "nocna zmiana"... czyzby...? IP: *.elpos.net 18.10.06, 20:13
                Skoro piszesz, że ciebie poraża, to wierzę, że tak jest. Tym bardziej, że dalej
                piszesz jak porażony.
              • duch_zenona Re: "nocna zmiana"... czyzby...? 18.10.06, 20:19
                a może "Ubezwłasnowolnienie Prawdy" ?

Niemieckie "małpy" jakoś brzytwą się nie skaleczyły. Agenci stasi zostali
                ujawnieni, atmosfera została oczyszczona. Przypominam, że akta IPN czy szafa
                Lesiaka jest własnością narodu a nie np Maryśki Rokity czy Tuska i naród MA
                PRAWO poznać PRAWDĘ.

Czy Polska ma pójść śladem Niemiec, czy też Rosji, gdzie KGB ingeruje w każdą
                dziedzinę życia a morderstwa polityczne są na porządku dziennym? Naród już dawno
                wybrał kierunek na zachód i żadne kłamstwa i bajki rodem z horroru wampira Tuska
                (ang.tusk-kieł) tego nie zmienią.

W cywilizowanych krajach ingerencja służb specjalnych w politykę jest traktowana
                jak cieżkie przestępstwo. Przypominam, że w Białym Domu nie ma zdjęcia tylko
                jednego prezydenta - Nixona. Odszedł w niesławie, chociaż Watergate to tylko
                drobny pryszcz w porównaniu z naszą esbecką polską górą. I tak miał szczęście,
                że chroni go dożywotni immunitet i że Waszyngton nie leży w Texasie, bo tam
                prawdopodobnie dostałby karę śmierci za zamach na demokrację.
                • Gość: jb Re: "nocna zmiana"... czyzby...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 20:49
                  A czyjej prawdy? Kaczyńskich czy Wałęsy?
                  Czyja prawda jest Prawdą? I skąd to wiesz? Z polonijnych gadzinówek?
                  • azp11 Re: "nocna zmiana"... czyzby...? 18.10.06, 20:52
                    Po co to mącenie wody? Jeżeli coś jest zgodne ze stanem faktycznym, to jest
                    prawdziwe.
                    • Gość: jb Re: "nocna zmiana"... czyzby...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 21:08
                      A co jest zgodne ze stanem faktycznym? To co ujawnia PiS czy to co ukrywa?
                      • Gość: azp11 Re: "nocna zmiana"... czyzby...? IP: *.elpos.net 18.10.06, 22:34
                        Jedno i drugie może być zgode ze stanem faktycznym.
                    • kamilar Re: "nocna zmiana"... czyzby...? 18.10.06, 22:31
                      Definicja prawdy iście w stylu Arystotelesa, najprostrza i najnaiwniejsza:)
                      A jakimi narzędziami bedziesz oceniał, czy osąd jest zgodny z rzeczywistością???
                      Czy przypadkiem nie bedziesz tego robil przy pomocy zawodnych zmysłów?? Czy przy
                      ocenie rzeczywistosci nie bedziesz się kierował własnymi "idolami".

Filozofowie bardzo lubili i wciąż lubią się spierac o to, czym jest prawda.
                      Moze prawdziwe jest to, co jest użyteczne?
                      • azp11 Re: "nocna zmiana"... czyzby...? 18.10.06, 22:41
                        Kamilar napisał:
                        ...Moze prawdziwe jest to, co jest użyteczne?
                        • kamilar Re: "nocna zmiana"... czyzby...? 18.10.06, 22:44
                          A co jest zgodne ze stanem faktycznym?? Dla jednego prawdziwe jest, że Słowacki
                          wielkim poeta był, dal drugiego prawdziwe jest, że Słowacki wielkim grafomanem i
                          balwanem był. co jest według Ciebie prawdą uniwerslną arystoteliku??

Może użytecznosc w wyborze prawdy jest słabym kryterium, ale nie ja to
                          wymyśliłem, tylko mądre glowy od filozofii, nazwisk nie przytoczę, gdyż nie
                          lubię zapamiętywać nazwisk, a jedynie idee.
                          • azp11 Re: "nocna zmiana"... czyzby...? 18.10.06, 22:49
                            Uciekasz w pojęcia subiektywne. Stąd komplikacje.
                            Jeżeli Duch pisze, że w 92r. obalono rząd Olszewskiego, to stwierdzam, że to
                            jest prawda i nie możesz temu zaprzeczyć, bo to są fakty.
                            • kamilar Re: "nocna zmiana"... czyzby...? 18.10.06, 22:51
                              W 92 roku rząd Olszewskiego utracil poparcie w sejmie, dlatego przestał istnieć.
                              Dla niektórych te twierdzenie, niby takie same, a jednak inne w swojej wymowie
                              jest prawdziwe.
                              • azp11 Re: "nocna zmiana"... czyzby...? 18.10.06, 22:52
                                O której godzinie stracił poparcie?
                                • alex.4 Re: "nocna zmiana"... czyzby...? 20.10.06, 09:46
                                  Po proste. Rząd Olszewskiego był rządem mniejszosciowym. Kiedy okazało się, że nie ejst on w stabnie uzyskać poparcia ani ze strony małej koalicji ani KPN to jego rząd skazany był na odwołanie (wtedy było dużo łatwiej przegłosować votum nieufności dla rządu niż dziś - działała mała konstytucja)
                                  • Gość: azp11 Re: "nocna zmiana"... czyzby...? IP: *.elpos.net 20.10.06, 20:31
                                    Alex.4, mapisz do redakcji GW i poproś by wykasowali ci ten post, bo strasznie
                                    cię to kompromituje.
                                    • alex.4 Re: "nocna zmiana"... czyzby...? 21.10.06, 11:37
                                      ZP tyaka jest prawda. Rząd Olszewskiego upadał od chwili swojego powołąnia. To
                                      był rząd który początkowo nie uzyskał votum zaufania. Potem miał olbrzymie
                                      problemy z istawami (dużo ich nie forsował) i stale prowadził rozmowy koalicyjne
                                      - a to z PSL, a to z KPN a to z UD i KLD. Kiedy rozmowy się załamay i był
                                      zapowiedziany wniosek o złożenienie votum zaufania rozpaczliwie rząd chciał użyć
                                      teczek aby obalić Moczulskiego w KPN i uzyskać poparcie tego klubu.
                    • fiat_lux Re: "nocna zmiana"... czyzby...? 18.10.06, 23:13
                      azp11 napisał:

> Po co to mącenie wody? Jeżeli coś jest zgodne ze stanem faktycznym, to jest
                      > prawdziwe.

nie. prawda jest subiektywna, fakt nie
                      • azp11 Re: "nocna zmiana"... czyzby...? 18.10.06, 23:16
                        Nieprawda.
                        • fiat_lux Re: "nocna zmiana"... czyzby...? 18.10.06, 23:39
                          azp11 napisał:

> Nieprawda.

masz pelne prawo do wlasnej subiektywnej opinii, a takze prawo do uwazania tej
                          obiektywnej opinii za prawde
                          • azp11 Re: "nocna zmiana"... czyzby...? 18.10.06, 23:44
                            Cieszę się, że uważasz moje subiektywne opinie za obiektywne.
                            • fiat_lux Re: "nocna zmiana"... czyzby...? 19.10.06, 00:04
                              azp11 napisał:

> Cieszę się, że uważasz moje subiektywne opinie za obiektywne.

rowniez sie ciesze ze tak uwazasz, chociaz to nie jest prawda. ale to tylko moja
                              subiektywna opinia
                  • Gość: idzikczortu Re: "nocna zmiana"... czyzby...? IP: *.sub-66-174-79.myvzw.com 18.10.06, 21:18
                    Pomine dyskusje polityczna na temat roznych partii, zbyt dlugo jestem poza
                    krajem aby "trzymac reke na pulsie".
                    Czuje sie obrazony, glupim stwierdzeniem niejakiego "jb", "...skad to wiesz? Z
                    polonijnych gadzinowek?..."
                    Ejze! "Gadzinowki"? A kim ty jestes madralo? Znasz ktoras? Czytales chociaz jedna?
                    Rzecz jasna, iz sa polonijne gazety o lepszej reputacji i sa slabe ( te,
                    naprawde nieliczne, bo zaraz padaja). W regionie nowojorskim na ten przyklad
                    "Nowy Dziennik", moglby sluzyc wielu redaktorom w kraju za przyklad umiarkowania
                    politycznego i zdrowego rozsadku. Gazete prowadza ludzie otwarci i natychmiast
                    reagujacy na glos rozsadnej krytyki. Mowie(pisze o tym) to wszystko z praktyki.
                    • Gość: jb Re: "nocna zmiana"... czyzby...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 22:37
                      Toteż nie mówię o Nowym Dzienniku, a o gadzinówkach "mądralo". :) Czytam
                      wszystko - od lewackich aż po skrajnie prawicowe - bowiem chcę sobie wyrobić
                      własny pogląd a nie iść ślepo za jednym "oświeconym". Każdy "oświecony" ma swoją
                      Prawdę, którą lekko retuszuje żeby była jeszcze bardziej prawdziwa.
                      Zatem nigdy nie mam żelaznej pewności, że czarne jest czarne, a białe jest białe
                      :)))
                    • duch_zenona Re: "nocna zmiana"... czyzby...? 19.10.06, 06:52
                      Kiedyś mieszkałem w Nowym Jorku, Idzikczortu. Nowy Dziennik był rzeczywiście
                      szybki. Kupowałem wieczorem gazetę i czytałem o wydarzeniach sprzed kilku godzin
                      a nie sprzed 10-12 jak w polskiej prasie.
            • alex.4 Re: nocna zmiana. Do Jasne 19.10.06, 11:16
              W Warszaiwe i na Dolnym Śląsku UPR zblokowało się z LPR i Samoobroną. czyzby Lepper był liberałem? To prawdziwe oblicze UPR. Wspólpracownicy Leppera....
    • kamilar Takie spostrzeżenie 18.10.06, 22:32
      Ile czasu zajęło Ci przestawienie się z używania wyrażenia "burżuazyjny" i
      zastąpienia go "esbeckie", jako synonim wszelkiego zła??
      • makbrajd Re: Takie spostrzeżenie 18.10.06, 22:37
        kamilar napisał:

> Ile czasu zajęło Ci przestawienie się z używania wyrażenia "burżuazyjny" i
        > zastąpienia go "esbeckie", jako synonim wszelkiego zła??

niektórzy od 50-lat (kiedyś w Trybunie Ludu dziś w GW) nieprzestwili się z epitetów typu "ciemogród" i nadal walczą z wrogami postępu
        (coniektórzy młosi nawet na tym forum idą tropem swych mistrzów vide alex.4)
        • Gość: jb Re: Takie spostrzeżenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 22:39
          To jakim określeniem proponujesz zastąpić termin "ciemnogród"?
          • kamilar Re: Takie spostrzeżenie 18.10.06, 22:41
            Ja bym proponował: ożywcze siły drzemiące w prawdziwej i niezepsutej tkance narodu.
            Trochę dlugie, ale jakie piękne;)
            • azp11 Re: Takie spostrzeżenie 18.10.06, 22:44
              To posługuj się skrótem.
              • makbrajd Re: Takie spostrzeżenie 18.10.06, 23:25
                schemat jest ten sam a i słowa podobne czasem

50 lat temu rodzina michników walczyła o postęp w ramię ramię ze stalinem to i teraz zaprawiona w boju walczy dalej o postęp
                walka trwa
                • kamilar Re: Takie spostrzeżenie 19.10.06, 17:39
                  Ozjasz Szechter
                  Z Wikipedii
                  Skocz do: nawigacji, szukaj

Ozjasz Szechter (1901-1982) - żydowski działacz komunistyczny, później dysydent.

W dwudziestoleciu międzywojennym aktywnie działał w ruchu komunistycznym. Był
                  jednym z działaczy nielegalnej Komunistycznej Partii Zachodniej Ukrainy.
                  Aresztowany i skazany w tzw. procesie łuckim za szpiegostwo na rzecz Związku
                  Radzieckiego.

Po wojnie pracował jako kierownik Wydziału Prasowego Centralnej Rady Związków
                  Zawodowych, a następnie jako zastępca redaktora naczelnego pisma związkowego
                  "Głos Pracy".

W maju 1977 wziął udział w odbywającej się w warszawskim kościele św. Marcina
                  głodówce protestacyjnej przeciwko uwięzieniu przez władze PRL kilkudziesięciu
                  działaczy KOR-u.
      • fiat_lux Re: Takie spostrzeżenie 19.10.06, 00:06
        kamilar napisał:

> Ile czasu zajęło Ci przestawienie się z używania wyrażenia "burżuazyjny" i
        > zastąpienia go "esbeckie", jako synonim wszelkiego zła??

komuchy musieli dolewac cos do polo cocty ze spoleczenstwo tego nie widzialo
    • zdzichu.zima zenek ty cioto! 18.10.06, 23:13

• azp11 Re: zenek ty cioto! 18.10.06, 23:17
        A ja lubię wszystkie cztery pory roku.
        • zdzichu.zima a kogo to? 18.10.06, 23:19

• duch_zenona Re: a kogo to? 19.10.06, 06:57
            "On strzela po raz drugi! Lecz teraz już pudłuje!"

Znasz Maku wszystkie części?
            • duch_zenona Re: a kogo to? 19.10.06, 07:09
              I jeszcze jedno, Maku. Najbardziej w obecnej sytuacji w Polsce vqoorvia mnie to,
              że podstępni myśliwi nagle udają biedną zwierzynę. Zero honoru.
              • fiat_lux Re: a kogo to? 19.10.06, 17:06
                duch_zenona napisał:

> I jeszcze jedno, Maku. Najbardziej w obecnej sytuacji w Polsce vqoorvia mnie to
                > ,
                > że podstępni myśliwi nagle udają biedną zwierzynę. Zero honoru.

SB to podstepni mysliwi a CIA to biedna zwierzyna?
                a co ma honor do tego?
                • duch_zenona Re: a kogo to? 19.10.06, 19:06
                  jaka CIA, fiacie? Czy to CIA zakulisowo sterowała polskim życiem politycznym?
                  • fiat_lux Re: a kogo to? 19.10.06, 19:49
                    sa powazne poszlaki zeby podejrzewac ze cia przez bank watykanski sponsorowala
                    solidarnosc
                    i jest wiadome ze cia sponsorowala radio wolna europe (twoje wolne media, bo nie
                    chciales ogladac sbeckiej tvp)

pytam wiec kto jest mysliwym kto zwierzyna i co ma honor do tego?
                    • duch_zenona Re: a kogo to? 20.10.06, 03:19
                      fiat_lux napisał:

> sa powazne poszlaki zeby podejrzewac ze cia przez bank watykanski sponsorowala
                      > solidarnosc
                      > i jest wiadome ze cia sponsorowala radio wolna europe (twoje wolne media, bo ni
                      > e
                      > chciales ogladac sbeckiej tvp)
                      >
                      > pytam wiec kto jest mysliwym kto zwierzyna i co ma honor do tego?
                      ------------------------
                      Czy ty fiacie jesteś już tak zdegenerowany, że na jednej szali chcesz postawić
                      CIA i esbecko-ubeckich oprawców i morderców?

Czy to CIA po wojnie torturowała Polaków w swych piwnicach? Czy to oni wyrywali
                      ludziom paznokcie, łamali kości lub kazali stać na mrozie i polewali wodą? Czy
                      to CIA mordowała ludzi a potem zakopywała w nieznanym miejscu? Czy to CIA
                      prześladowała ludzi za wiarę? Czy to CIA zamordowało księdza Popiełuszkę?

Czy to CIA sterowało i kontrolowało media, opinię społeczną i polskie życie
                      polityczne?

długo by pisać...
                      • justusz Re: a kogo to? 20.10.06, 07:03
                        CIA wcale nie musi bo ma Guantanamo na Kubie i "przydupasów" w wielu krajach
                        którzy pozwola na zrobienie tajnych fabryk wyrywania paznokci chociazby w
                        Mazurskich Kiejkutach.
                        • fiat_lux Re: a kogo to? 20.10.06, 15:33
                          cia nie torturuje ludzi. pompuje swojego prezydenta bajkami o WMD ktory pozniej
                          nakazuje bombardowania w ktorych gina tysiace ludzi a ich sieroty wchodza na
                          droge jihadu i morduja jeszce wiecej

zenek ty jestes degeneratem na tym forum
                      • fiat_lux Re: a kogo to? 20.10.06, 15:36
                        duch_zenona napisał:

> Czy to CIA sterowało i kontrolowało media, opinię społeczną i polskie życie
                        > polityczne?

posrednio oczywiscie
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=50609779
                        nie tylko cia ale i byli hilerowcy
                        en.wikipedia.org/wiki/Reinhard_Gehlen

to na jego terenie powstala twoja ulubiona wolna rozglosnia
                        • duch_zenona Re: a kogo to? 22.10.06, 05:50
                          To na zasadzie "a u was murzynów biją" martwicie się o bandę afgańców na Kubie a
                          zaginionych mogił ubeckich zbrodni na Polakach nie szukacie?

Fiat odkrył "sensację" że już po pierwszym spotkaniu Papieża z ówczesnym
                          prezydentem USA coś zaiskrzyło i prezydent USA obiecał wspomóc polskiego papieża
                          włącznie z udostępnianiem mu danych wywiadowczych służb USA. Pisały o tym
                          amerykanskie gazety wiele, wiele lat temu i to wiele razy.

Przestań fiacie pisać żałosne smutki, używać podtekstów, półsłówek, tylko JASNO
                          mi napisz, jakie są twoje intencje. Czyżbyś chciał porównać działania KGB i ich
                          przydupasów esbeków do CIA?

To nie CIA manipuluje dzisiaj mediami, życiem politycznym, ale esbecja.

Na wszelki wypadek wyjaśnię ci różnicę. Gdyby nie dyskretna pomoc CIA, to
                          prezydentem bezbronnej Polski byłby dziś jakiś agent KGB lub inny esbeka, co w
                          sumie na to samo wychodzi.

Paniatno?
                          • edico Re: Intencją fiat_lux raczej było wysazanie, że 22.10.06, 09:48
                            w Watykanie nic się nie zmienia od lat. świadczy o tym niezmienna aktualność
                            listu Prezydenta Stanów Zjednoczonych (USA) Harry'ego Trumana do papieża Piusa
                            XII napisany po zakończeniu II wojny światowej:
                            www.geocities.com/chrisf_76/list_usa.htm
                          • fiat_lux Re: a kogo to? 23.10.06, 04:28
                            duch_zenona napisał:

> To na zasadzie "a u was murzynów biją" martwicie się o bandę afgańców na Kubie
                            > a
                            > zaginionych mogił ubeckich zbrodni na Polakach nie szukacie?

tak widze ze argumentow zabraklo. 2700 amerykanow zgina za nieistniejace WMD z
                            raportu CIA, a ile irakijczykow? czy ktos to liczy? ilu raport cia stworzyl
                            terrorystow ktorzy beda mordowac do konca swojego zycia?
                            widze ze na to argumentow brak

>
                            > Fiat odkrył "sensację" że już po pierwszym spotkaniu Papieża z ówczesnym
                            > prezydentem USA coś zaiskrzyło i prezydent USA obiecał wspomóc polskiego papież
                            > a
                            > włącznie z udostępnianiem mu danych wywiadowczych służb USA. Pisały o tym
                            > amerykanskie gazety wiele, wiele lat temu i to wiele razy.

pomijajac fakt ze nie sadze zebys czytal amerykanskie gazety, mysle ze watykan
                            wybral papieza polaka nie bez celu - chcial odciac sie od serii skandali takich
                            jak morderstwo bankiera boga czy ten z loza P2 i wybral faceta z kraju tak
                            cywilizacyjnie zacofanego ze niemozliwe byloby polaczego go ze skandalami
                            wstrzajacymi wtedy watykan

>
                            > Przestań fiacie pisać żałosne smutki, używać podtekstów, półsłówek, tylko JASNO
                            > mi napisz, jakie są twoje intencje. Czyżbyś chciał porównać działania KGB i ich
                            > przydupasów esbeków do CIA?
                            >
                            > To nie CIA manipuluje dzisiaj mediami, życiem politycznym, ale esbecja.

nie ma powaznych poszlak na to ze "sbecja" (cokolwiek przez to rozumiesz)
                            manipuluje dzis mediami, sa powazne poszlaki aby sadzic ze solidarnosc czy
                            organizacja obecnego prezydenta i premiera byla financowana wtedy przez cia
                            przez bank watykanski. to cos jak pozyczka moskiewska tylko skala nie ta

>
                            > Na wszelki wypadek wyjaśnię ci różnicę. Gdyby nie dyskretna pomoc CIA, to
                            > prezydentem bezbronnej Polski byłby dziś jakiś agent KGB lub inny esbeka, co w
                            > sumie na to samo wychodzi.

aha - czyli juz nie masz watpliwosci co do finansowania solidarnosci?
                            jak narazie walesa byl prezydentem raz, kwach 2 razy i kaczka niecala ture. nie
                            wiem jak sie twoje obliczenia maja do tych faktow, bo od czasu kiedy cia
                            finansowala solidarnosc prezydentem polski byl wybrany eks-komunista i to dwukrotnie

>
                            > Paniatno?

dobre po ruskich gadasz musze przyznac, co sklania mnie do podejrzenia ze twoje
                            teksty maja podloze psychologiczne. moze tato byl czerwony i bil matke?
                          • alex.4 Re: a kogo to? 23.10.06, 09:33
                            Fiat pokazał absurdalność twoich koncepcji.
                            • fiat_lux Re: a kogo to? 23.10.06, 17:48
                              alex.4 napisał:

> Fiat pokazał absurdalność twoich koncepcji.

nie do konca. komuna byla zla, ale to nie znaczy ze watykan czy solidarnosc czy
                              usa byla bez plamy.
                              nie nazywam tez tvp za komuny jako esbeckie media. byly tam kabarety o jawnie
                              antykomunistycznych haslach, byly tez programy politycznie neutrealne.
                              wystepowaly tez swiatowe zespoly ogladane przez naszych sasiadow ktorzy uwazali
                              nasza telewizje za zachodnia

duch, jednoczesnie oskarzajac wszystkich na okolo o jad, ma sam jakis
                              psychologiczny problem z tym ze ludzie wyrazaja wlasne poglady. jeszcze do tego
                              siedzi z dala i nie ma widoku na to co sie dzieje w polsce z pierwszej reki
    • edico Re: nocna zmiana 22.10.06, 09:41
      duch_zenona napisał:

> "czasy inne a jakby takie same" - to chyba z filmu "U Pana Boga za piecem"
      >
      > Żałuję tylko, że wychowana na esbeckich mediach polska młodzież zapewne tego
      > filmu nie zrozumie.
      >
      > video.google.pl/videoplay?docid=2185058413755445485
      >
      Młodzież weszpolska jest natomiast w parafiach odpowiednio przygotowana z duchem
      czasu i duchem_zenona:
      www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20061016/BIALYSTOK/61015017
      • duch_zenona Re: nocna zmiana 23.10.06, 02:35
        Już ci pisałem - nie chce mi się z tobą dyskutować, chamie.

Głęboko w dooopie mam twój ateizm i twoją pełną nienawiści antykatolicką
        prymitywną retorykę.

Całuj lepiej cuchnącą i przeżartą stfilisem rozkładającą się mumię Lenina w dooopę.
        • fiat_lux Re: nocna zmiana 23.10.06, 04:34
          duch_zenona napisał:

> Już ci pisałem - nie chce mi się z tobą dyskutować, chamie.
          >
          > Głęboko w dooopie mam twój ateizm i twoją pełną nienawiści antykatolicką
          > prymitywną retorykę.
          >
          > Całuj lepiej cuchnącą i przeżartą stfilisem rozkładającą się mumię Lenina w doo
          > opę.

ot i kultura. jak powiedzial pewien gosc z czerwonego tramwaju "Naród wspaniały,
          tylko ludzie ku.."

powieszial on tez "Religia jest dla ludzi bez rozumu."
          poszukaj - to nie byl lenin
          • Gość: tidi Re: nocna zmiana IP: *.proxy.aol.com 23.10.06, 04:53
            Jak wielce bogobojna mysl , nauczycielu moj , tu wypowiedziales . Tobie "luxik"
            jest wszystko dozwolone ... . Nie wiedzialem .

Wez sie pier..lnij we wlasne piersi , a nie w cudze . Nie tresowali ciebie , ze
            w stadium kryzysowym masz przeisc na strone przeciwnika ?
            • alex.4 Re: nocna zmiana 23.10.06, 09:35
              czy pewne osoby nie potrafią kulturalnie dyskutować????
              Tidi powinieneś się wstydzić. Albo masz coś sensownego do powiedzenia, albo nie racz innych stekiem wulgaryzmów
          • kotwicz69 Re: nocna zmiana 23.10.06, 04:55
            a o probce wlasnej "ot i kultura" zapomniales.....?:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=50688225&a=50766137
            • fiat_lux Re: nocna zmiana 23.10.06, 17:53
              kotwicz69 napisał:

> a o probce wlasnej "ot i kultura" zapomniales.....?:
              > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=50688225&a=50766137

nie mienie sie przynajmniej obronca katolicyzmu
              nie mam wiec moralnego odpowiedzialnosci przestrzegac zasad chrzescijanstwa

tak wiec zauwaz ze moja odpowiedz byla chamska odpowiedzia na tak samo chamski
              post obroncy katolicyzmu w polsce (tymczasowo rezydujacego poza jej granicami)
              i tak jest z 99% moich chamskich postow (bo pewnie bedziesz szukal tego 1%)

to nie ja zrobilem z tego forum chlew
        • alex.4 Re: nocna zmiana 23.10.06, 09:34
          kolejny pokaz kultury osobistej ducha zenona:)
          • duch_zenona Re: nocna zmiana 23.10.06, 13:51
            parooova napisała:

> kolejny pokaz kultury osobistej ducha zenona:)
            ---------------------
            Tak się dziwnie składa, że jak znikasz z forum, to znikają też najbardziej
            chamskie i wulgarne posty od niezalogowanych na mój temat.
            • alex.4 Re: nocna zmiana 23.10.06, 16:23
              ?????????????
              Zenuś jedyną osoba która drastycznie łamie dobre obyczaje to jesteś ty. Co widać ile twoich postów zostało wyciętych:)))))
              Inni nie łamią zasd dobrego wychowania:) Zresztą im bardziej ludziom ubliżasz tym więcej jest na ciebie głosów negatywnych (nie wiem kto jest ich autorem). Widać, że prekraczasz wielokrytie próg agresji, którego nauci nie potrafią znieść
          • kotwicz69 Re: nocna zmiana 23.10.06, 14:32
            alus, cos ci sie chyba nicki pomylily.....;)
            • alex.4 Re: nocna zmiana 23.10.06, 16:24
              Nie. Zwróciłem uwagę na chamstwo ducha_zenona...
              • kotwicz69 Re: nocna zmiana 23.10.06, 17:47
                czyli mowiac inaczej jestes wybiorczy......chamstwo jednych widzisz......inni
                to przejawy "ot i kultury"......;)
                • alex.4 Re: nocna zmiana 23.10.06, 18:50
                  czy nie widzisz braku kultury osobistej u ducha zenona????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka