Dodaj do ulubionych

CZY MARICHUANA TUDZIEŻ GANDZIA SZKODZI???

IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 25.03.03, 23:02
Ludzie, dajcie swoje opinie a także przeżycia, doświadczenia Was, waszych
znajomych i kogokolwiek jeszcze...Czy maryśka,gandzia,trawka czy jak ją sie
jeszcze zwie może negatywnie oddziaływać na bieżąco lub w przyszłości. Może
to będzie info dla kogoś, kto nosi sie z zamiarem "sztachnięcia",
albo "sztacha "sie od lat;)
Dzięki za opinię...- Wolfstein
Obserwuj wątek
    • Gość: saunne Re: CZY MARIHUANA TUDZIEŻ GANDZIA SZKODZI??? IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 26.03.03, 14:45
      Szkodzi. Potwierdzaja to m.in. badania przeprowadzone w Holandii. Od czasu
      legalizacji marihuany zanotowano tam wzrost zachorowan na choroby psychiczne (w
      tym na schizofrenie) i choroby pluc. W Polsce takie sytuacje tez sa
      obserwowane. Rok temu slyszalam o dwoch dziewczynach z Bialegostoku, ktore
      trafily do szpitala w Choroszczy z tego powodu.
      Narkotyki wplywaja na osrodkowy uklad nerwowy, co oznacza, ze moga zwiekszyc
      ryzyko wystepowania rozmaitych zaburzen.
      Poza tym nie mowi sie u nas tego, ze w celu zwiekszenia wydajnosci hodowcy
      czesto nasaczaja ziele roznymi substancjami, np. amoniakiem.

Wiem, ze zaraz dostane odpowiedz, ze alkohol jest gorszy a jest legalny itp. W
      krotkiej perspektywie gandzia moze byc obojetna dla zdrowia, tylko co potem?

pozdrawiam.

• ralston Re: CZY MARIHUANA TUDZIEŻ GANDZIA SZKODZI??? 26.03.03, 14:50
        Gość portalu: saunne napisał(a):

>
        > Wiem, ze zaraz dostane odpowiedz, ze alkohol jest gorszy a jest legalny itp.

Ciiiii... Saunne, bo jeszcze zabronią ;)))
        • Gość: saunne Re: CZY MARIHUANA TUDZIEŻ GANDZIA SZKODZI??? IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 26.03.03, 14:52
          bez obawy Rals panstwo by zbankrutowalo gdyby nie akcyza

pozdrawiam.
          • ralston Re: CZY MARIHUANA TUDZIEŻ GANDZIA SZKODZI??? 26.03.03, 14:56
            Ufff... Wobec tego, jako patriota pędzę wspierać państwo! ;)))
            • ralston Re: CZY MARIHUANA TUDZIEŻ GANDZIA SZKODZI??? 26.03.03, 14:56
              ralston napisał:

> Ufff... Wobec tego, jako patriota pędzę wspierać państwo! ;)))

Tfu! Prawdziwy patriota nie pędzi, tylko kupuje takie z banderolą! Przepraszam -
              się zapomniałem...
              • Gość: rowerzyk Re: CZY MARIHUANA TUDZIEŻ GANDZIA SZKODZI??? IP: w3cache:* / *.gazeta.pl 26.03.03, 15:15
                ralston napisał:

> Tfu! Prawdziwy patriota nie pędzi, tylko kupuje takie z banderolą!
                Przepraszam - się zapomniałem...

No zobacz, o malo sie nie zdradziles. Musisz sie bardziej pilnowac. :)
                • ralston Re: CZY MARIHUANA TUDZIEŻ GANDZIA SZKODZI??? 26.03.03, 16:59
                  Gość portalu: rowerzyk napisał(a):

> ralston napisał:
                  >
                  > > Tfu! Prawdziwy patriota nie pędzi, tylko kupuje takie z banderolą!
                  > Przepraszam - się zapomniałem...
                  >
                  > No zobacz, o malo sie nie zdradziles. Musisz sie bardziej pilnowac. :)

Ha! Zacieru strzegę jak oka w głowie!
                  • alex.4 Re: CZY MARIHUANA TUDZIEŻ GANDZIA SZKODZI??? 26.03.03, 19:03
                    A wracając do tematu
                    TAK!TAK!TAK!TAK!TAK!TAK!TAK!TAK!TAK!TAK!TAK!TAK!TAK!TAK!TAK!TAK!TAK!TAK!TAK!TAK!
                    TAK!TAK!TAK!TAK!TAK!TAK!TAK!TAK!TAK!TAK!TAK!TAK!TAK!TAK!TAK!TAK!TAK!TAK!TAK!TAK!
                    marichuana bradzo uzależnia psychicznie. I bardzo często jest wstepem do
                    próbowwnia mniej miekkich środków,
                    Pozdr
            • Gość: Wolfsteinn Re: CZY MARIHUANA TUDZIEŻ GANDZIA SZKODZI??? IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.03, 23:02
              ja teżżżz;))) Tylko ja mam takie różne niedosycenia patriotyczne, bo ja pije
              tanie wina.Skoro są tanie to i mała akcyza z tego, tym samym i moje wsparcie
              dla państwa...:((
              Ale liczy sie gest - i chlust.Za Polske...
    • Gość: Oka Re: CZY MARICHUANA TUDZIEŻ GANDZIA SZKODZI??? IP: *.17.79.204.lifespan.org 26.03.03, 20:12
      Szkodzi? No cos Ty! Kto ci takich glupot naopowiadal?!

:)))
      • alex.4 Re: CZY MARICHUANA TUDZIEŻ GANDZIA SZKODZI??? 26.03.03, 20:21
        lekarze....
        A poza tym znałem kilka osób które zaczynało tylko od marichuany. A kończyli na
        heroinie. Takie bagno...
        Pozdr
        • Gość: Oka Re: CZY MARICHUANA TUDZIEŻ GANDZIA SZKODZI??? IP: 204.17.79.* 26.03.03, 23:11
          Alex, zartowalam tylko. (usmiech na koncu).
      • Gość: wolfsteinn Re: CZY MARICHUANA TUDZIEŻ GANDZIA SZKODZI??? IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.03, 23:10
        oka - to podziel sie szerzej(odjazdami;))
    • Gość: ktos Re: CZY MARICHUANA TUDZIEŻ GANDZIA SZKODZI??? IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 01.04.03, 21:47
      dzisiaj czyta łem, że bardziej szkodzą fajki i alkochol...
    • Gość: filip z konopii Re: CZY MARIHUANA TUDZIEŻ GANDZIA SZKODZI??? IP: *.iig.pl / 192.168.22.* 02.04.03, 20:29
      Raport WHO
      Raport WHO (Światowa Organizacja Zdrowia, oddział ONZ) stał się sławny za
      sprawą skandalu, jaki mu towarzyszył. Wszystko zaczęło się od tego, że WHO
      powierzyła zespołowi naukowców porównanie szkodliwości marihuany z alkoholem,
      tytoniem i opiatami. Przeprowadzono w tym celu szereg badań i zrewidowano
      wyniki poprzednich tego typu doświadczeń. Był to pierwszy od 15 lat raport na
      temat marihuany, tym bardziej oczekiwany, że od czasu opublikowania
      poprzednich, sytuacja bardzo się zmieniła (np. odkryto wspomniany już receptor
      kanabinoidowy).

WHO otrzymała raport i po zapoznaniu się z wynikami... postanowiła go zataić.
      Cała sprawa wyszła na jaw, gdy "British Medical Journal" w numerze 2/98
      opublikował pochodzący z przecieków fragment opracowania. Wybuchł skandal i
      WHO nie miała innego wyjścia, jak tylko ujawnić pełną treść wyników badań.

Naukowcy po przeprowadzeniu wielu testów i sprawdzeniu wiarygodności
      wcześniejszych doświadczeń, ogłosili że:

Przez 5000 lat nie zanotowano ani jednego przypadku śmiertelnego
      przedawkowania marihuany (najprawdopodobniej przedawkowanie poprzez palenie
      jest niemożliwe).
      Nie stwierdzono, by palenie kanabisu, nawet w duzych ilościach, w zauważalny
      sposób uszkadzało ludzki mózg lub trwale upośledzało psychikę.
      Palenie marihuany nie powoduje wzrostu agresji ani skłonności do łamania prawa
      (poza samym faktem palenia).
      Marihuana jest w ogólnym rozrachunku mniej szkodliwa dla zdrowia niż alkohol i
      tytoń.
      Nie stwierdzono żadnego działania marihuany, któro skłaniałoby palacza do
      sięgnięcia po inne środki odurzające.

"British Medical Journal" podsumował wyniki badań stwierdzeniem: Jeśli chodzi
      o legalizację marihuany, to pytanie nie brzmi "czy?", lecz "kiedy?".

więcej na ten temat:

hyperreal.info/kanaba/go.to/art/1664
      • Gość: saunne Re: CZY MARIHUANA TUDZIEŻ GANDZIA SZKODZI??? IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 02.04.03, 20:42
        Gość portalu: filip z konopii napisał(a):

> Nie stwierdzono, by palenie kanabisu, nawet w duzych ilościach, w zauważalny
        > sposób uszkadzało ludzki mózg lub trwale upośledzało psychikę.

a ja czytalam o innych badaniach, ktore wskazywaly, ze marihuana jednak ma
        wplyw na mozg i ogolnie system nerwowy, a takze na pluca (rak pluc).

> Nie stwierdzono żadnego działania marihuany, któro skłaniałoby palacza do
        > sięgnięcia po inne środki odurzające.

...przyklady z zycia codziennego wskazuja jakby na co innego...
    • Gość: Stanislaw Re: CZY MARICHUANA TUDZIEŻ GANDZIA SZKODZI??? IP: *.dip.t-dialin.net 02.04.03, 20:46
      Przed 10 laty sprobowelem po 1(sl. po jednym) razie tych kilka
      twardych - to rzeczywiscie dzialalo.
      Po tym kilka razy palilem z kumplami maryche i nic, zupelnie
      mnie nie rajcowalo. Od tamtych czasow nigdy juz nic...
      Wole wstac wczesnie latem, pojechac za miasto i sztachnac sie
      budzacym sie dniem:)
      • ralston Re: CZY MARICHUANA TUDZIEŻ GANDZIA SZKODZI??? 02.04.03, 22:16
        Najlepiej wiosną sztachnąć feromona. Nic nie daje większego kopa. :)
        • Gość: Stanislaw Re: CZY MARICHUANA TUDZIEŻ GANDZIA SZKODZI??? IP: *.dip.t-dialin.net 02.04.03, 22:20
          ralston napisał:

> Najlepiej wiosną sztachnąć feromona. Nic nie daje większego kopa. :)

Gratulujac naszej jedenastce zycze niejednej kibicce odwiedzin w szatni
          pilkarzy. Tam dopiero Feromony:)
          • ralston Re: CZY MARICHUANA TUDZIEŻ GANDZIA SZKODZI??? 02.04.03, 22:33
            Gość portalu: Stanislaw napisał(a):

> ralston napisał:
            >
            > > Najlepiej wiosną sztachnąć feromona. Nic nie daje większego kopa. :)
            >
            > Gratulujac naszej jedenastce zycze niejednej kibicce odwiedzin w szatni
            > pilkarzy. Tam dopiero Feromony:)

Hmmm... nie o takiego kopa mi chodziło :)))
            • Gość: dionnizos Maryska w moim wydaniu IP: *.sympatico.ca 03.04.03, 05:35
              Marihuana nie szkodzi, jesli nie jest sie od niej uzaleznionym. A uzaleznic sie jest naprawde trudno. Trzebabyloby ja palic latami z pasja. Ja palilem cztery lata niemal codziennie, co jednak nie przeszkodzilo mi w ukonczeniu studiow mgr z ocena bdb. Moje 4 lata palenia trawki nie uwazam za nalog. Ot, po prostu pewnego dnia pomyslalem - zrobie przerwe - i ta przerwa (czy moze definitywny koniec) trwa juz od ponad dwoch lat (bez zadnego wyjatku. Bylo fajnie, sam zastanawialem sie czy to szkodzi, ale - zobaczcie sami:
              - w ciagu tych 4 lat palenia, ani razu nie zlapalem zadnej infekcji, najmniejszego nawet przeziebienia,
              - nie ma mowy o zadnej chorobie psychicznej, chociaz znam takich co im sie zdarzylo.
              Z marihuany trzeba umiec korzystac. Umiejetnie ja wykorzystujac moze dostarczyc wielu wspanialych wrazen. Wiele jednak zalezy od psychiki palacego. Niektorych trawka zbliza do ludzi, innych oddala. Nie nalezy jej traktowac jako sposob na wywyzszenie sie wsrod innych, cwiczyc w sobie dobra wole, a palenie stanie sie pasjonujacym przezyciem. Trzeba jeszcze wiedziec jedno. Tak jak jakiemukolwiek zjawisku - nie nalezy jej bezgranicznie wiezyc.
              Pozdrawiam, zwracajac uwage na fakt, ze nie Panie i Panowie marichuana, ale marihuana.

• alex.4 Re: Maryska w moim wydaniu 03.04.03, 19:18
                Dionizosie, o tym czy z toba jest wszystko w porządku moga oceniać inni a nie
                ty. Wiadomo powszechnier np. że wariaci nie postrzegaja sie za chorych.
                Marihuana bardzo mocno uzależnia psychicznie...
                • Gość: dionnizos Re: Maryska w moim wydaniu IP: *.sympatico.ca 03.04.03, 19:23
                  I tak kolega Alex zrobil ze mnie wariata. Dziekuje!
              • Gość: wolfstein Re: Maryska w moim wydaniu IP: 212.160.195.* 06.04.03, 16:03
                heja!! ja tez paliłem ze trzy lata chyba.I oprócz tego, chyba, że czasami z
                niewiadomych powodów bolało mnie o\w okolicy serca, to nie czułem negatywów....
                Tyle tylko, że ostatnio słyszałem, że jakieś dziewcz\yny przewieziono na
                oddział do Choiroszczy, co miało być skutkiem zażywania gandzi.Być może sprawa
                szkodlkiwości ma związek z genetycznymi predyspozycjami do świra????
                I dont know...Ale jeszcze chyba i na płucka nie za dobrze, przecież skoro
                szkodzi tytń, to to jeszcze bardziej, czyż nie???
        • alex.4 Re: CZY MARICHUANA TUDZIEŻ GANDZIA SZKODZI??? 03.04.03, 19:23
          Czyzby dealerzy narkotyków pojawili się na forum....
          Te zachwalanie marihuany wbrew faktom. Nie jest prawdą, że osoby zaczynajace od
          marihuany nie przechodzą na inne srodki. Nie jest prawdą, że marihuana nie
          działa uzależniajaco psychicznie. Jej działanie jest duzo silniejsze niz
          alkoholu czy innego narkotyku jakim jest nikotyna.
          A daelerzy spierdalajcie....
          Posiadanie narkotyków jest nielegalne i podlega karze. Moze warto było, aby
          policja zajeła sie z skąd pisze ten typ Dionizos. Pewnie tak nie udało by się
          ustalic kto to jest (kawiarenka internetowa), ale moze...
          • Gość: dionnizos Re: CZY MARICHUANA TUDZIEŻ GANDZIA SZKODZI??? IP: *.sympatico.ca 03.04.03, 19:38
            Drogi Alexie,
            Rozsmieszasz mnie, bo pisze z Kanady. Nikogo nie namawiam do spozywania narkotykow tak jak do picia piwa. Uwazam jedynie, ze jesli ktos uprzejmie pyta to dobre wychowanie nakazuje mi grzecznie odpowiedziec. A zwlaszcza jak mam cos na ten temat do powiedzenia. Zauwaz ze zatytuowalem swoja wypowiedz "Marihuana w moim wydaniu". Mam prawo dzielic sie na tym forum moimi odczuciami bez ubarwiania ich falszem.
            Dwa fakty dedykowane Tobie, przyjacielu:
            1. Nigdy w zyciu nie bylem w zadnej kawiarence internetowej.
            2. Nigdy nie sprobowalem innego srodka odurzajacego jak trawka i alkohol.

Tak swoja droga to ciekawy z Ciebie czlowiek. Niedlugo wracam do Polski i z checia umowie sie z Toba na spotkanie w jakims milym, niezadymionym miejscu. Macie takie w Bialymstoku? Informuje, ze nie gryze, a do psychologa, lub (o zgrozo!) psychiatry na badanie sie nie udalem, gdyz nikt z mojego najblizszego otoczenia nie dostrzegl ku temu najmniejszych powodow.

Pozdrawiam, Dionnizos

PS. "Uzaleznia psychicznie" - co kryje sie pod tym tajemniczym pojeciem? Dwa wielkie slowa: 1. uzaleznienie, 2. psychika. No - jest pole do popisu.
            • alex.4 Re: CZY MARICHUANA TUDZIEŻ GANDZIA SZKODZI??? 03.04.03, 19:43
              Piszesz z Kanady... O.K.
              Po prostu dealerzy narkotyków staja się coraz bardziej zuchwali, a narkomania
              wyrasta na problem jeżeli nie numer 1, to blisko pudła...
              Znam jednego człowieka który popala trawke, robi kariere, jest normalny. Ale to
              absolutny wyjatek. Znam wiele osób, które zaczynało od trawki, a kończyła na
              heroinie. Dlatego jestem uczulony na wypowiedzi zachwalające branie narkotyków.
              Znaczna część młodych ludzi kończy jako padlina.
              • Gość: dionnizos Re: CZY MARICHUANA TUDZIEŻ GANDZIA SZKODZI??? IP: *.qc.sympatico.ca 03.04.03, 23:38
                Masz racje, ze narkomania to problem. A zwlaszcza w naszym kraju, kraju w ktorym brakuje kultury. Nie ma kultury polityk, nie ma urzednik, nie ma kierowca autobusu, nie ma nauczyciel, ojciec i matka. A jezeli nie ma kultury u ludzi, to nie ma tez kultury w czynnosciach, ktore ci ludzie wykonuja. A przeciez mozna kulturalnie, ze smakiem wypic piwo, czy powiedziec w autobusie lub sklepie "dzien dobry". Tyczy sie to rowniez kultury korzystania z dyskutowanej tu przez nas uzywki. Oczywiste dla mnie jest, ze totalne spustoszenie wywoluje w mozgu (a tym samym i psychice) narkotyk u mlodych ludzi, ktorych centralne osrodki nerwowe sa po prostu niedojrzale do przyjecia takich wrazen. Ale osoby swiadome swoich czynow (pytanie tylko kto i na ile jest swiadomy tego co robi) moga dzieki trawce urozmaicic sobie pare chwil. Oczywiscie trzeba pamietac, ze to stan oszukania naszego mozgu, stan chwilowej euforii, pewne chwilowe wykluczenie z zycia spolecznego. Jesli to zrozumiemy i zaakceptujemy takie warunki, to zapalenie bedzie w pelni udanym doswiadczeniem. Rzecz w tym, ze gdy nam sie spodoba - chcemy znowu. Nie trzeba jednak byc zbyt pazernym i ograniczac sobie przyjemnosci, tak jak ograniczamy sobie jedzenie lodow, czy pojscie do kina (choc pokusa jest). We wszystkim sie mozna zatracic - w nauce, milosci, wierze, sporcie, sztuce, jedzeniu ketchupu, czosnku, trawce i milionach innych rzeczy.
                Dlatego powtorze jeszcze raz: z kultura, umiarem i zdrowym rozsadkiem.
                PS. Przepraszam za brak ogonkow i kreseczek. Pozdrawiam Bialostoczczakow z ciagle mroznego Montréalu. Czy to prawda, ze mowia na Was Sliedziki???
            • Gość: wolfstein Re: CZY MARICHUANA TUDZIEŻ GANDZIA SZKODZI??? IP: 212.160.195.* 06.04.03, 16:08
              i fajnie , że napisałeś...każdy ma prawo do napisania tego, co wie i co myśli..
              I dzięki za odpowieź na moje pytanie(postawione wobec kuszących okAZJI
              prtzemykających mi ostatnio koło nosa).Chce sie dowiedzieć co mają wszyscy na
              ten temat do powiedzenia, może sie w k0ońcu utwierdzę w jakimś przekonaniu, i
              albo sie złamię, albo twardo będę dalej "pościł". Ja podobnie jak Ty nie palę
              juz prawie dwa lata, ale KUSI mnie, zwłaszcza, że towarzystwo pali hehe
      • Gość: tomi Re: CZY MARICHUANA TUDZIEŻ GANDZIA SZKODZI??? IP: 212.160.195.* 06.04.03, 15:56
        heheh spoko!!!
    • Gość: Oszołom z RM Re: CZY MARICHUANA TUDZIEŻ GANDZIA SZKODZI??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.03, 20:19
      Sądząc po waszych niektórych tekstach dochodzędo wniosku że jesteście na ostrym
      haju
    • zdrowy_rozsadek Moze i szkodzi-ale ty to sprawdz ;) 04.04.03, 19:18
      Jestem liberalem - kazdy odpowiada za siebie.
      Chyba ze nie masz 18 lat
      • alex.4 Re: Moze i szkodzi-ale ty to sprawdz ;) 04.04.03, 19:33
        To jest pewien problem. Narkotyki szkodzą, są trucizna, niszczą psychikę,
        niszczą ciało. Właściwie nie powinno się komuś zabraniać samozagłady. Ale
        niektórzy wpadaja zbyt szybko, aby móc określić czy to jest dobrze czy tez źłe.
        Penalizacja narkotykó daje słąbe efekty. Jej brak również. Trzeba chyba po
        prostu ostro zwalczać dealerów
        Pozdr
        • Gość: wolfik Re: Moze i szkodzi-ale ty to sprawdz ;) IP: 212.160.195.* 06.04.03, 16:12
          elo!! ZaZywałes kiedys coś, tak tylko pytam sobie...
      • Gość: WOLFIK Re: Moze i szkodzi-ale ty to sprawdz ;) IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 10.04.03, 21:45
        MAM

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka