-
Bardzo proszę o pomoc...
Organizuję siostrze baby shower i potrzebuję pomocy w przygotowaniu menu na taką imprezę.
Zaproszonych będzie 20 kobiet, z czego nie wiadomo jeszcze ile przyjdzie, ale powiedzmy że 15 będzie na pewno.
Na forum ciążowym, gdzie zapytałam o organizację, jedna z dziewczyn napisała, że u niej były trzy ciepłe posiłki - to chyba przesada? Myślałam raczej o popołudniu, podwieczorku, czyli ciastach, słodyczach, owocach, 2-3 różnych sałatkach i przegryzkach, bakaliach... ...
-
Witam przedświątecznie!
Może ktoś mi poradzi. Gdzie można kupić tradycyjną formę do baby drożdżowej?
Tzn. taką bez komina, wysoka i smukłą. Szukałam już w różnych miejscach od
dużych supermarketów po mniejsze sklepy i niestety wszędzie tylko te niskie
przysadziste z kominem.
pozdrawiam
Ania
-
znalazlam dzisiaj w T. mrozone "baby broad beans" - czy moze ktos gotowal? Nigdy nie jadlam gotowanego mrozonego bobu
-
brzmi smakowicie :) szukam jakiegoś sprawdzonego przepisu :) w necie jest
bardzo dużo przepisów...ale może macie swój ulubiony? :) dziękuje z góry :D
-
Probuje reki w roznych przepisach na baby (w poszukiwaniu najlepszej na
swiateczne przyjecie). Wlasnie skonczylam ta:
kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,23309967,P_KOBIETA_PRZEPISY.html –
ktora owszem wyszla ale – jest lekka, puchowa, ale, no coz, nie jest
specjalnie dobra w smaku. (Robilam tak jak sie robi ciasto drozdzowe, sam
przepis jest troche bez sensu napisany.) Poza tym nie przygotowana bylam na
smak szafranu w niej – bardzo intensywny. Zastanawiam sie c...
-
może macie jakiś pomysł? została mi piękna wielka baba. niestety nie zmieściła
się do zamrażarki-na ogół mrożę, no i podeschła. za wszystkie sugestie z góry
dziękuję!
-
Czy kupujecie jedzenie od (przepraszam za określenie) baby? Na targu na
przykład? Masełko, ser itp? Pytam, bom ciekawa, czy warto.. ryzykować.
-
Co roku piekę paskę ukraińską według tego przepisu ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Paska_ukrainska_-_baba_swiateczna,,39175031,9495.html
Z przepisu wychodzą dwie duże baby. Zawsze piekłam na dwie tury, ponieważ dwie tortownice nie mieszczą mi się w piekarniku, ale dwukrotne wyrabianie jest bardzo czasochłonne. Zastanawiam się czy nie można wydłużyć wyrastania jednej części ciasta o czas, w którym druga się piecze? Może nic by się nie stało jak porośnie około 40min dłużej? Proszę bardz...
-
Witajcie,
kupiłam taką formę do babki wielkanocnej
smak-kuchni.pl/Forma-silikonowa-ROZA-wysoka--p839.html chciałabym zrobić
pyszne ciasto na święta. Znacie może jakieś sprawdzone przepisy?
-
Czy zna moze ktos sprawdzony i dobry przepis na drozdzowa babe wielkanocna?
Wiem ze w internecie jest sporo przepisow na ten temat jednak ja bede ja robic
pierwszy raz i chicialabym zeby mi wyszla smaczna.
-
od jakiegos czasu chodzi za mna deser z dziecinstwa przygotowywany przez moja
mame. nazywal sie 'domek baby jagi';)
...byl na zimno...w ksztalcie trojkata, i podluzny;)
na trzech bokach oblozony herbatnikami ('mokrymi'), w srodku jakas masa ze
slodkiego twarozku.
jadlo sie to w nastepujacy sposob: deser do lodowki, potem sie kroilo na male
trojkaciki, w srodku tej twarozkowej masy czerwona 'kropka', z jakiejs
konfitury zapewne. przygotowywane w siermieznych latach 80tych;)
moj...
-
witam, właśnie zabrałam się do robienia babki ziemniaczanej (surowe ziemniaki + jajko + mąka + cebula i boczek) i uświadomiłam sobie, że zawsze wychodzi mi jakby trochę "zakalcowata".
Przeczytałam przeróżne wątki, bo o babkach już było pisane całkiem sporo lecz niestety nie spotkałam się z takim problemem.
Bardzo proszę o poradę - może robię jakiś błąd ?
-
Taki trardy, w plaskaneczce (1,5kg), tłusty - no bo jak inaczej - z dodaną
śmietanką, może zamiast zjeść z solą albo miodem, coś innego z nim zrobić ?
-
jakieś 10-15 lat temu w czasach kryzysu robiło się napój
pomarańczowy z gotowanych marchewek :) i chyba 1 szt pomarańczy z
tego wychodziły 2 litry napoju. Nie potrafię przypomnieć sobie tego
przepisu a mam takiego smaka... Jeśli ktoś wie o co proszę napiszcie
przepis. Z góry wielkie dzięki
-
... żeby nadawał się do sosu do makaronu zrobionego z dodatkiem gorgonzoli i
śmietany 18%?
Do tej pory używałam mrożonego Oerlemans, bardzo dobrze się sprawdzał, ale
dziś kupiłam coś o nazwie jak w temacie postu, i nie wiem od której strony się
do tego zabrać. Rozumiem, że wypłukać oczywiście, pytanie - czy obcinać mu
ogonki? Czy tak po prostu rzucić na rozgrzaną oliwę i poddusić z czosnkiem, a
dalej jak w przepisie na sos? (Przepis jest taki, że się zalewa smażący się na
oliwie mrożon...
-
Proszę, ktoś z Was napewni umie to zrobić. Ja usłyszałam przepis w radiu,
niestety za późno i nie znam go w całości. Od ponad tygodnia to już obsesja.
Pozdrawiam
-
wywialo mnie ze slaska i brak przemyslenia swiatecznego w wakacje
sprawil ze zostalam bez kompotu agrestowego do moczki
Jak myslicie, czy agrestowy mozna zamienic takim prawdziwym,
tloczonym sokiem z winogron? (on jest baaaardzo slodki, ale jakos
tak mi sie wydaje ze niedaleko pada agrest od winogron ;)
z gory wom dziekuJA :)
-
kochani,
wiem odeslecie mnie do gugla, ale ja szukalam i wyprobowalam roznych przepisow
i nie moge znalezc tego, czego szukam.
chodzi mi o przepis na taki zwykly polski chleb, jak baltonowski,
najzwylejszy. mam zakwas, pieke, ale jeszcze nie udalo mi sie znalezc
przepisu, z ktorego wyszedlby mi chleb o takim wlasnie najzwyklejszym smaku,
jak polski bialy zwykly chleb.
jesli ktos moze wkleic lub podac linke do przepisu na takowy, bede dozgonnie
wdzieczna.
-
czytam przepisy i jakoś niestety nie mogę sobie wyobrazić jak się te
herbaniki później składa w trójkąt??? najpierw się wykłada masę na
hernatniki,ale później niby jak??
może i niemądre pytanie, ale mnie zaćmiło;))
-
... ale nie znalazlam, poza tym wlasciwie wiem jak zrobic, tylko chcialam zapytac czy bedzie ok i z
jakim sosem podac. a zatem zetre ziemniaki jak na placki, dorzuce jajo, proszek do pieczenia - jesli
tak to ile???, make pszenna, podsmazona z wedzonym boczkiem cebule, sol, pieprz, wyloze forme
plasterkami sloniny lub wysmaruje tluszczem i posypie tarta bulka ??? upieke w 180 stopniach. tak? a
jaki sos byscie polecili do tego? dzieki!