alex.4 29.03.03, 11:38 Mam kilku znajomych studiujacych tutaj. Co sądzicie o tym uniwerku? Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: saunne Re: Uniwerek w Białym.... IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 29.03.03, 11:40 Lubie swoj wydzial :) Zmienilabym tylko ilosc przedmiotow na 3 roku... Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Uniwerek w Białym.... 29.03.03, 12:04 A ja bym troche ponarzekał. W bibliotece ksiażek jest mało.... Jest mało egzemplarzy ksiażek..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saunne Re: Uniwerek w Białym.... IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 29.03.03, 12:12 wez pod uwage, ze Uniwersytet ma 5 lat... Ma tyle pieniedzy ile otrzyma z ministerstwa... Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Uniwerek w Białym.... 29.03.03, 12:46 jasne. Ale może można było wybudować taniej biblioteke uniwersytecką i troche przeznaczyć środków na ksiązki. Poza tym czy poszczególne wydziały robia wszystko, aby uzupełniać stan biblioteki? Jasne Warszawy Białystok nigdy nie przegoni. Ale w Białym trudno jest znaleść książkę... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saunne Re: Uniwerek w Białym.... IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 29.03.03, 13:56 sorry Alex kto mogl? Moze zaczniesz operowac konkretami? Powiedz ministerstwu, zeby zwiekszylo dotacje na biblioteke. A wydzialy to z czego maja dokladac? A dlaczego nie zauwazasz remontów wydzialow prawa, chemii i ekonomii? Narzekac jest latwo. Tylko co z tego wynika? Nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzik Re: Uniwerek w Białym.... IP: 212.244.27.* 29.03.03, 14:22 wydaje sie, że jedynym źródłem finansowania UwB są dotacje ministerialne. uczelnia chyba nie wykorzystuje w pełni innych możliwości pozyskiwania pieniedzy (nie mam tu na myśli opałt za czesne i warunki). Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Uniwerek w Białym.... 29.03.03, 15:52 To jest narzekanie. Ale jeżeli wszyscy usiadą i powiedzą, ze nic wiecej zrobić sie nie da, to nic nie zostanie zrobione.... Widziałem księgozbiór historii. Jest marny.... troche wieksza biblioteka osiedlowa.... nowosci również brakuje.... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzik Re: Uniwerek w Białym.... IP: 212.244.27.* 29.03.03, 16:08 alex, ale co my, studenci możemy zrobić? inicjatywa chyba powinna wyjść od władz uczelni. czy jest program rozwoju UwB? jeśli tak, to ja o nim nie słyszałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Uniwerek w Białym.... IP: 212.33.74.* 29.03.03, 17:30 napisze tak (((((((((((((((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
zet6 Re: Uniwerek w Białym.... 29.03.03, 17:47 biblioteki rzeczywiscie sa slabo zaopatrzone.a konca budowy nowej biblioteki uniwersyteckiej to moze moje dzieci doczekaja(wariant optymistyczny ;-) ) na historii trzeba zmienic wiele.przykladem jest absurdalny pomysl z seminariami (patrz "nowy skandal na UwB") pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Uniwerek w Białym.... 29.03.03, 17:56 Oczywiście studenci nie wpłyną na zwiekszęnie liczebności książek w bibliotece. Moga sobie najwyżej pobiadolić.... Ale uświadomienie sobie spotykanych braków juz jest jakims plusem.... Własnie chodzi o to, aby jak naj mniej było historii gdy prawa studenckie są łamane przez uczelnie. I tu pewne nagłośnienie moze spowodować wycofanie sie z najbardziej kuriozalnych pomysów. Chociażby 2 przykłady: ograniczenie zapisó na seminaria do 8 osób na historii czy zakończona sukcesem interwencja gdy po semestrze zlikwidowano kierunek studiów. W sumie chodzi aby takich nieprawidłowości było jak naj mniej... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martka Re: Uniwerek w Białym.... IP: *.duna.pl 29.03.03, 17:55 Ojoj z tymi ksiązkami to przesadzacie. Wszędzie jest z nimi problem, nie tylko w Białymstoku. Ja studiuję w Poznaniu i w poszukiwaniu książki potrafię przejść ok. dziesięciu bibliotek i nic nie znaleźć. Powiem tak, wydaje mi się, że im więcej studentów, tym więcej problemów z wypożyczeniem czegokolwiek. Pozostają czytelnie... Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bess Re: Uniwerek w Białym.... IP: *.ld.euro / 10.100.1.* 29.03.03, 19:25 A co studiujesz, bo ja też bym chciała na UAM.... Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Uniwerek w Białym.... 30.03.03, 17:38 Wielkim plusem jest to, że budynki dydaktyczne są w samym centrum Białego. Niektóre prezentują się całkiem nieżle... Ale brakuje trochę atmosfery. Juwenalia obchodzone sa bardzo niemrawo. Brakuje imprez organizowanych dookoła uniwersytetu.... POzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martka Re: Uniwerek w Białym.... IP: 80.51.244.* 01.04.03, 12:09 bess, Na UAMie studiuję polonistykę:) Poznań jest fajnym miastem, prężnym ośrodkiem akademickim. Polecam. Z samych studiów też jestem zadowolona:) Chociaż mentalnie jest to zupełnie inne miasto niż Białystok. Na początku może być ciężko... Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
aureliano.83 Re: Uniwerek w Białym.... 30.03.03, 18:55 Ja dopiero zaczynam studiować. Nie miałem nawet jeszcze żadnej sesji, więc na razie trochę sobie "folguję". Powiem, że widzę nasz uniwerek z bardzo dobrej strony. Jestem zadowolony, że studiuję tutaj. Nie żałuję swojego wyboru. Wydaje mi się, że wiem, co jest największą siłą zarówno UwB, jak i Białegostoku. Jest to dość liczna już grupa młodych ludzi, aktywnych, mających wiele pomysłów i chcących zrobić coś dla Białegostoku. Podobnie jak ja, nie chcą stąd na stałe wyjeżdżać. Zabrzmi to górnolotnie i patetycznie, ale chcę pomóc mojemu rodzinnemu miastu stać się pięknym miejscem, zarówno pod względem urbanistycznym, jak i mając na uwadze klimat, atmosferę wśród ludności. Widzę, że jest wielu takich ludzi. Także studentów. Widzę, że zabierają się za organizację imprez studenckich (mniejszych lub większych). Także, jeśli chodzi o juwenalia. Mam z tym bezpośredni kontakt, więc wiem co piszę. Pozdrawiam wszystkich, którzy dobrze życzą UwB i miastu w północno-wschodniej Polsce o nazwie Białystok :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saunne Re: Uniwerek w Białym.... IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 30.03.03, 19:07 Ja tez nie zaluje, ze tu zostalam (a moglam wyjechac). Na plus sa male grupy, latwy dostep do wykladowcow, brak tloku na wykladach, stosunkowo duza szansa wyjazdu na stypendium w ramach programu Socrates - Erazmus, stale powiekszajaca sie ilosc kol naukowych (na prawie np. kolo nauk cywilnych, penalnych, miedzynarodowych, filozoficzne, kanoniczne i inne) i organizacji studenckich (ELSA, AISEC, NZS, ZSP, AEGEE). Dziala bardzo uzyteczna Studencka Poradnia Prawna, w ktorej ludzie niezamozni moga uzyskac pomoc prawna. Studenci wspolpracuja z aresztem przy Kopernika, policja (program: nocne patrole czy dyzury w komisariatach), Patronatem (zajmuje sie opieka nad bylymi wieznami), stowarzyszeniem ofiar wypadkow samochodowych. W miare mozliwosci kontakty ulegaja rozszerzaniu. Wystarczy tylko chciec cos robic. Ten kto tylko czeka az ktos cos mu zorganizuje niczego nie osiagnie nawet w Warszawie. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytanko Re: Uniwerek w Białym.... IP: *.csk.pl 30.03.03, 21:12 na którym roku prawa jesteś?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saunne Re: Uniwerek w Białym.... IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 31.03.03, 08:12 a czemu chcesz wiedziec? Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Uniwerek w Białym.... 31.03.03, 20:55 Saunne, akurat małe grupy i łątwy dostep do wykłądowców to jest w wawie... Zdaje się, przynajmniej na historii że w Białym grupy są dosyc liczne. Potrafiamieć ponad 20 osób.... [oczywiście na prawie może być inaczej. W Wawie na ćwiczeniach I roku odbywają się zawsze dantejskie sceny...] Tym czasem na ćwiczeniach grupy powinny być nieliczne.... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: Uniwerek w Białym.... 01.04.03, 11:41 alex.4 napisał: > Saunne, akurat małe grupy i łątwy dostep do wykłądowców to jest w wawie... zajdz na prawo na UW a sie przekonasz... jak bardzo sie mylisz. Zeby zapisac sie na jakies cwiczenia trzeba koczowac w nocy. Nie mowiac juz o dostepie do wykladowcow... (500 osob na 1 roku) > Zdaje się, przynajmniej na historii że w Białym grupy są dosyc liczne. > Potrafiamieć ponad 20 osób.... 20 osob to jest w miare normalna grupa, moja liczy z 15. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Uniwerek w Białym.... 01.04.03, 18:30 Saunne, tak na prawie w wawie dzieja się rzeczy straszliwe.... To trzeba zobaczyć aby uwierzyć. Na historii jest inaczej. MNie się zdarzyło chodzić na zajęcia w grupie trzy osobowej i jedno osobowej. Ale to był chyba rekord... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś