Dodaj do ulubionych

Uniwerek w Białym....

29.03.03, 11:38
Mam kilku znajomych studiujacych tutaj. Co sądzicie o tym uniwerku?
Pozdr
Obserwuj wątek
    • Gość: saunne Re: Uniwerek w Białym.... IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 29.03.03, 11:40
      Lubie swoj wydzial :) Zmienilabym tylko ilosc przedmiotow na 3 roku...
      • alex.4 Re: Uniwerek w Białym.... 29.03.03, 12:04
        A ja bym troche ponarzekał.
        W bibliotece ksiażek jest mało....
        Jest mało egzemplarzy ksiażek.....
        • Gość: saunne Re: Uniwerek w Białym.... IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 29.03.03, 12:12
          wez pod uwage, ze Uniwersytet ma 5 lat... Ma tyle pieniedzy ile otrzyma z
          ministerstwa...
          • alex.4 Re: Uniwerek w Białym.... 29.03.03, 12:46
            jasne.
            Ale może można było wybudować taniej biblioteke uniwersytecką i troche
            przeznaczyć środków na ksiązki.
            Poza tym czy poszczególne wydziały robia wszystko, aby uzupełniać stan
            biblioteki?
            Jasne Warszawy Białystok nigdy nie przegoni. Ale w Białym trudno jest znaleść
            książkę...
            Pozdr
            • Gość: saunne Re: Uniwerek w Białym.... IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 29.03.03, 13:56
              sorry Alex kto mogl? Moze zaczniesz operowac konkretami? Powiedz ministerstwu,
              zeby zwiekszylo dotacje na biblioteke. A wydzialy to z czego maja dokladac? A
              dlaczego nie zauwazasz remontów wydzialow prawa, chemii i ekonomii? Narzekac
              jest latwo. Tylko co z tego wynika? Nic.
    • Gość: dzik Re: Uniwerek w Białym.... IP: 212.244.27.* 29.03.03, 14:22
      wydaje sie, że jedynym źródłem finansowania UwB są dotacje ministerialne.
      uczelnia chyba nie wykorzystuje w pełni innych możliwości pozyskiwania
      pieniedzy (nie mam tu na myśli opałt za czesne i warunki).
      • alex.4 Re: Uniwerek w Białym.... 29.03.03, 15:52
        To jest narzekanie. Ale jeżeli wszyscy usiadą i powiedzą, ze nic wiecej zrobić
        sie nie da, to nic nie zostanie zrobione....
        Widziałem księgozbiór historii. Jest marny.... troche wieksza biblioteka
        osiedlowa.... nowosci również brakuje....
        Pozdr
        • Gość: dzik Re: Uniwerek w Białym.... IP: 212.244.27.* 29.03.03, 16:08
          alex, ale co my, studenci możemy zrobić? inicjatywa chyba powinna wyjść od
          władz uczelni. czy jest program rozwoju UwB? jeśli tak, to ja o nim nie
          słyszałem.
          • Gość: ona Re: Uniwerek w Białym.... IP: 212.33.74.* 29.03.03, 17:30
            napisze tak ((((((((((((((((((((((((
    • zet6 Re: Uniwerek w Białym.... 29.03.03, 17:47
      biblioteki rzeczywiscie sa slabo zaopatrzone.a konca budowy nowej biblioteki
      uniwersyteckiej to moze moje dzieci doczekaja(wariant optymistyczny ;-) )
      na historii trzeba zmienic wiele.przykladem jest absurdalny pomysl z seminariami
      (patrz "nowy skandal na UwB")
      pozdr
      • alex.4 Re: Uniwerek w Białym.... 29.03.03, 17:56
        Oczywiście studenci nie wpłyną na zwiekszęnie liczebności książek w bibliotece.
        Moga sobie najwyżej pobiadolić....
        Ale uświadomienie sobie spotykanych braków juz jest jakims plusem....
        Własnie chodzi o to, aby jak naj mniej było historii gdy prawa studenckie są
        łamane przez uczelnie. I tu pewne nagłośnienie moze spowodować wycofanie sie z
        najbardziej kuriozalnych pomysów. Chociażby 2 przykłady: ograniczenie zapisó na
        seminaria do 8 osób na historii czy zakończona sukcesem interwencja gdy po
        semestrze zlikwidowano kierunek studiów. W sumie chodzi aby takich
        nieprawidłowości było jak naj mniej...
        Pozdr
    • Gość: martka Re: Uniwerek w Białym.... IP: *.duna.pl 29.03.03, 17:55
      Ojoj z tymi ksiązkami to przesadzacie. Wszędzie jest z nimi problem, nie tylko
      w Białymstoku. Ja studiuję w Poznaniu i w poszukiwaniu książki potrafię przejść
      ok. dziesięciu bibliotek i nic nie znaleźć. Powiem tak, wydaje mi się, że im
      więcej studentów, tym więcej problemów z wypożyczeniem czegokolwiek.
      Pozostają czytelnie...
      Pozdrawiam:)
      • Gość: bess Re: Uniwerek w Białym.... IP: *.ld.euro / 10.100.1.* 29.03.03, 19:25
        A co studiujesz, bo ja też bym chciała na UAM....
        • alex.4 Re: Uniwerek w Białym.... 30.03.03, 17:38
          Wielkim plusem jest to, że budynki dydaktyczne są w samym centrum Białego.
          Niektóre prezentują się całkiem nieżle...
          Ale brakuje trochę atmosfery. Juwenalia obchodzone sa bardzo niemrawo. Brakuje
          imprez organizowanych dookoła uniwersytetu....
          POzdr
        • Gość: martka Re: Uniwerek w Białym.... IP: 80.51.244.* 01.04.03, 12:09
          bess,
          Na UAMie studiuję polonistykę:) Poznań jest fajnym miastem, prężnym ośrodkiem
          akademickim. Polecam. Z samych studiów też jestem zadowolona:)
          Chociaż mentalnie jest to zupełnie inne miasto niż Białystok. Na początku może
          być ciężko...
          Pozdrawiam:)
    • aureliano.83 Re: Uniwerek w Białym.... 30.03.03, 18:55
      Ja dopiero zaczynam studiować. Nie miałem nawet jeszcze żadnej sesji, więc na
      razie trochę sobie "folguję". Powiem, że widzę nasz uniwerek z bardzo dobrej
      strony. Jestem zadowolony, że studiuję tutaj. Nie żałuję swojego wyboru.

Wydaje mi się, że wiem, co jest największą siłą zarówno UwB, jak i
      Białegostoku. Jest to dość liczna już grupa młodych ludzi, aktywnych, mających
      wiele pomysłów i chcących zrobić coś dla Białegostoku. Podobnie jak ja, nie
      chcą stąd na stałe wyjeżdżać.

Zabrzmi to górnolotnie i patetycznie, ale chcę pomóc mojemu rodzinnemu miastu
      stać się pięknym miejscem, zarówno pod względem urbanistycznym, jak i mając na
      uwadze klimat, atmosferę wśród ludności.

Widzę, że jest wielu takich ludzi. Także studentów. Widzę, że zabierają się za
      organizację imprez studenckich (mniejszych lub większych). Także, jeśli chodzi
      o juwenalia. Mam z tym bezpośredni kontakt, więc wiem co piszę.

Pozdrawiam wszystkich, którzy dobrze życzą UwB i miastu w północno-wschodniej
      Polsce o nazwie Białystok :)
      • Gość: saunne Re: Uniwerek w Białym.... IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 30.03.03, 19:07
        Ja tez nie zaluje, ze tu zostalam (a moglam wyjechac). Na plus sa male grupy,
        latwy dostep do wykladowcow, brak tloku na wykladach, stosunkowo duza szansa
        wyjazdu na stypendium w ramach programu Socrates - Erazmus, stale powiekszajaca
        sie ilosc kol naukowych (na prawie np. kolo nauk cywilnych, penalnych,
        miedzynarodowych, filozoficzne, kanoniczne i inne) i organizacji studenckich
        (ELSA, AISEC, NZS, ZSP, AEGEE). Dziala bardzo uzyteczna Studencka Poradnia
        Prawna, w ktorej ludzie niezamozni moga uzyskac pomoc prawna. Studenci
        wspolpracuja z aresztem przy Kopernika, policja (program: nocne patrole czy
        dyzury w komisariatach), Patronatem (zajmuje sie opieka nad bylymi wieznami),
        stowarzyszeniem ofiar wypadkow samochodowych. W miare mozliwosci kontakty
        ulegaja rozszerzaniu. Wystarczy tylko chciec cos robic. Ten kto tylko czeka az
        ktos cos mu zorganizuje niczego nie osiagnie nawet w Warszawie.

pozdrawiam.
        • Gość: pytanko Re: Uniwerek w Białym.... IP: *.csk.pl 30.03.03, 21:12
          na którym roku prawa jesteś??
          • Gość: saunne Re: Uniwerek w Białym.... IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 31.03.03, 08:12
            a czemu chcesz wiedziec?
            • alex.4 Re: Uniwerek w Białym.... 31.03.03, 20:55
              Saunne, akurat małe grupy i łątwy dostep do wykłądowców to jest w wawie...
              Zdaje się, przynajmniej na historii że w Białym grupy są dosyc liczne.
              Potrafiamieć ponad 20 osób.... [oczywiście na prawie może być inaczej. W Wawie
              na ćwiczeniach I roku odbywają się zawsze dantejskie sceny...]
              Tym czasem na ćwiczeniach grupy powinny być nieliczne....
              Pozdr
              • saunne Re: Uniwerek w Białym.... 01.04.03, 11:41
                alex.4 napisał:

> Saunne, akurat małe grupy i łątwy dostep do wykłądowców to jest w wawie...

zajdz na prawo na UW a sie przekonasz... jak bardzo sie mylisz. Zeby zapisac
                sie na jakies cwiczenia trzeba koczowac w nocy. Nie mowiac juz o dostepie do
                wykladowcow... (500 osob na 1 roku)

> Zdaje się, przynajmniej na historii że w Białym grupy są dosyc liczne.
                > Potrafiamieć ponad 20 osób....

20 osob to jest w miare normalna grupa, moja liczy z 15.

pozdrawiam.
                • alex.4 Re: Uniwerek w Białym.... 01.04.03, 18:30
                  Saunne, tak na prawie w wawie dzieja się rzeczy straszliwe.... To trzeba
                  zobaczyć aby uwierzyć. Na historii jest inaczej. MNie się zdarzyło chodzić na
                  zajęcia w grupie trzy osobowej i jedno osobowej. Ale to był chyba rekord...
                  Pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka