Gość: rtg IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 02.01.07, 23:43 4 pasy przejdą w 2, a 3 w 1 na Lipowej? Będzie szybciej albo płynniej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nowy Re: Nowy budżet, nowe inwestycje IP: *.elpos.net 03.01.07, 00:15 miał chyba na mysli po 3 pasy w obie strony.. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Nowy budżet, nowe inwestycje 03.01.07, 00:22 Trzy pasy na wyjeździe z Lipowej i dodanie po pasie na Dąbrowskiego w obie strony! Składać literki nauczyli, ale rozumieć tego już nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Nowy budżet, nowe inwestycje IP: *.koba.pl 03.01.07, 11:51 Czyli trzeba będzie wyburzać dom przy wjeździe na Dąbrowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Nowy budżet, nowe inwestycje 03.01.07, 12:14 Najprawdopodobniej tak, bo tam nie ma zbyt wiele miejsca, chyba, ze naruszyć kościelne włości, co jest mało prawdopodobne:) Ciekawi mnie, na jakiej długości te 3 pasy będzie miała Dąbrowskiego? Mam nadzieję, ze chociaż do Antoniukowskiej:) Zresztą dalej się nie da, bo estakadę trzeba by było przebudować:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Re: Nowy budżet, nowe inwestycje IP: 212.33.64.* 03.01.07, 12:31 Po trzy pasy (a nawet 4) powinien mieć wiadukt, bo teraz on stanowi wąskie gardło tej przeprawy przez tory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Nowy budżet, nowe inwestycje IP: *.koba.pl 03.01.07, 12:39 W artykule jest mowa o 2,7 mln zł więc to za mało, aby poszerzyć też wiadukt. Nowo zbudowany pas na Dąbrowskiego skończy się pewnie przy zjeździe na Poleską. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Nowy budżet, nowe inwestycje 03.01.07, 13:00 Pewnie masz rację, choć do Antoniukowskiej już nie daleko:) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Nowy budżet, nowe inwestycje 03.01.07, 12:59 Jest planowany drugi za PKS-em, więc tego nikt nie będzie poszerzał:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Planowanie IP: *.cnb.com.pl 03.01.07, 20:41 Tylko planowanie dobrze w Białymstoku wychodzi. Mam plan B-stoku z lat siedemdziesiątych z obwodnicą śródmiejską, która do dziś nie jest dokończona. Może jednak lepiej poszerzyć wiadukt. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Planowanie 03.01.07, 20:57 Poszerzenie=gruntowna przebudowa, czyli sparaliżowanie miasta! Wiadukt to nic, gorzej z estakadą, której ot tak nie sposób poszerzyć!@ NAJPIERW NOWA PRZEPRAWA PRZEZ TORY, A PÓŹNIEJ MOŻNA grzebać się przy starym wiadukcie i estakadzie, która zresztą i tak niedługo będzie musiała być remontowana, bo jej stan techniczny jest trochę nie teges:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Poszerzenie IP: *.cnb.com.pl 03.01.07, 21:04 Poszerzenie wiaduktu wcale nie musi być jego gruntowną przebudową. Można sobie wyobrazić dobudowanie obok (tak coś jakby drugi wiadukt), na oddzielnych fundamentach i podporach - bez przerywania ruchu na istniejącym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Nowy wiadukt IP: *.cnb.com.pl 03.01.07, 21:22 Ps. Zdaje się, że rząd nie zatwierdził do unijnego finansowania budowy nowej przeprawy przez tory w okolicy PKS. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Nowy wiadukt 03.01.07, 21:44 To ma być zakończenie trasy Kopernikańskiej, czyli tak czy siak powstanie, bo bez niego nie powstanie obwodnica śródmiejska:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Re: Nowy wiadukt IP: *.cnb.com.pl 03.01.07, 21:46 Tak czy siak - tylko kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Nowy wiadukt 03.01.07, 21:49 Nie wiem na kiedy jest przewidziany koniec "średnicówki", nie chce mi się szukać:) Ale wtedy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Re: Nowy wiadukt IP: *.cnb.com.pl 03.01.07, 22:03 Mnie perspektywa 30-letnia nie cieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Nowy wiadukt 04.01.07, 07:31 Rząd nie zatwierdził projektu Centralnego Weżła Komunikacyjnego (czy jak to się zwie) z funduszy dla Polski Wschodniej (z tego źródła finansowane mają być tylko drogi krajowe). Natomiast jest wiele innych funduszy europejskich, z których może być i będzie finansowana ta inwestycja. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Poszerzenie 03.01.07, 21:42 Chyba żartujesz:) A co ze zjazdami i wjazdami na Antoniuk? Trzeba by było to rozwalić, czyli ruch by się nie odbywał! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Re: Poszerzenie IP: *.cnb.com.pl 03.01.07, 21:48 To akurat jest zadanie dla specjalistów, nie zaś dla wszystkowiedzących zdroworozsądkowych forumowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Poszerzenie 03.01.07, 21:51 Lepiej niech wybudują drugi wiadukt za PKS, niż obok istniejącego. Po co po cztery pasy w każdym kierunku w tym miejscu? Bo chyba nie myślisz o dobudowaniu dwóch pasów. Byłby to dziwny pomysł, zresztą nikt na to by się nie zgodził, chyba, ze taki dodatkowy wiadukt strzelić tylko i wyłącznie dla ewentualnych tramwajów, a nie aut:) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Poszerzenie 03.01.07, 21:57 Zresztą tam nie ma miejsca na tego typu pomysły. Co najwyżej można by było zdjąć całą płytę, wzmocnić podpory, bądź postawić dodatkowe i na tym posadowić nową płytę, szerszą o te dwa pasy + ścieżka rowerowa i szeroki chodnik. Nikt nawet nie będzie poważnie myślał o stawianiu tam obok nowego wiaduktu, nawet gdyby była na niego kasa, bo wąziutko tam jest i tyle:) Po 4 metry z każdej strony można dołożyć i tyle, więcej raczej nie, a i to było by trudne, ale do zrealizowania:) Ale nikt tego nie ruszy, dopóty, dopóki nie powstanie nowa przeprawa nad torami, a jak ona już będzie, to w sumie będzie bezcelowe poszerzanie obecnej, chyba, ze w trakcie remontu wyjdzie, ze to tylko nadaje się do rozbiórki, to stawiając od nowa, może szerszy wybudują:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Re: Poszerzenie IP: *.cnb.com.pl 03.01.07, 21:57 Ps. Ja np. widzę dobudowany wiadukt wyższy od istniejącego, przechodzący ponad zjazdami na Poleską i Antoniukowską. Ale nie jestem fachowcem-drogowcem, ani konstrukorem, ani specjalistą od organizacji ruchu drogowego oraz procesów budowlanych. Może trzeba poszerzać po przeciwnej stronie starego? Projektowanie i realizację zostawiłbym jednak profesjonalistom. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Poszerzenie 03.01.07, 22:06 Raczej mało prawdopodobne, bo by kosztowało krocie, a na to miasta nie stać, a i nadal twierdzę, ze z której strony by nie patrzeć, to i tak z miejscem byłby kłopot. Ten obecny niby węzeł i tak na siłę jest wciśnięty, bo gdyby tak nie było, to wjazd z Poleskiej byłby w pobliżu, a nie tak jak teraz, ze trzeba jechać przez Botaniczną:) Zresztą nikt parku, który dopiero niedawno powstał nie ruszy, a dalej, już koło Solidarności po jednej stronie są blok, a po drugiej jakieś inne budynki. Chyba, ze puścić to, jako część drogi z której nie dało by się zjechać na dół, tylko pojechać na Solidarności, ale takie rozwiązanie było by mało potrzebne i bezsensowne. Żeby to zmieścić, to ta estakada musiała by się zaczynać od strony Rocha i skosem przechodzić na istniejącą i kończyć się od strony bloków, tylko tak by się znalazło miejsce. Tylko to by kosztowało horrendalne sumy, których jak wiemy nie ma:) Wysokość by była znaczna, a to zwiększa koszty inwestycji. Bardziej logicznym, gdyby się chciało na siłę coś tu budować, byłby tunel pod torami i Kolejową. Widziałem coś takiego w Sztokholmie. Można było przejechać na drugą stronę wiaduktem, albo właśnie tunelem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Re: Poszerzenie IP: *.cnb.com.pl 03.01.07, 22:25 Nie bardzo widzę sens dalszej dyskusji, ale park, blok, inne budynki - to nie sa argumenty. Nie takie się wyburza pod nowe inwestycje drogowe. Przejazd przez wiadukt bez możliwości zjazdu (alternatywnie) - minitranzyt miejski - godny jest rozważenia, przecież nie wszyscy mieszkają na Antoniuku. "Horrendalne sumy" trzeba choć trochę oszacować. Tunel to ciekawy pomysł, ale chyba będzie droższy. Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Poszerzenie 04.01.07, 01:24 Dla szybkości komunikacji lepiej mieć kilka mniejszych wiaduktów niż jeden ogromny. Po prostu wiadukt za PKS byłby lepszym rozwiązaniem. Wielu kierowców miałoby krótszą drogę korzystając z tego przejazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
www.zieloni-bialystok.w.pl 10% wartosci inwestycji na łapówki 03.01.07, 17:43 10% wartosci inwestycji na łapówki www.zascianek.w.pl Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: 10% wartosci inwestycji na łapówki 03.01.07, 17:47 Łał, twój chory umysł sam to wymyślił? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARTM! Re: 10% wartosci inwestycji na łapówki IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 03.01.07, 20:31 nekroskop88 napisał: > Łał, twój chory umysł sam to wymyślił? dziwne, ja wyliczyłem, że około 9,5% ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Oho, spec od mięsa i 11 września się odezwał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 21:00 czyżby zielony miał oprotestować i zrezygnować za 10% ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Oho, spec od mięsa i 11 września się odezwał IP: *.csk.pl 04.01.07, 01:16 zasypać tory i po krzyku i tak prowadzą dalej na wschód:).Pewnie taniej by było i latwiej . Odpowiedz Link Zgłoś