Dodaj do ulubionych

Łańcuch sprawiedliwości

• Gość: anna kranczkowska Łańcuch sprawiedliwości IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.01.07, 11:57
      Nie mozna oceniac kobiety ,ktora zdeterminowana walczy o swoje prawa w kraju
      demokratycznym kazdy ma prawo jesli zostal skrzywdzony miec szanse tego
      udowodnienia.Nie znamy akt sprawy aby sie wypowiadac.Skoro organizacjePraw
      Pacjenta nie pomagaja takim osobom lub nie sa w stanie im pomoc .Na kogo moze
      liczyc taka osoba tylko na siebie albo adwokata.A jesli nie ma pieniedzy a ma
      dowody ,ze zostala skrzywdzona .Walczy i ma prawo je przedstawic.Mieszkam w
      Niemczech i tutaj takie osoby nie pozostaja bez pomocy.A reakcja spoleczenstwa
      troche odbiega od opini jakie tutaj sa przedstawiane.Opisalam system pomocy
      instytucji dzialajacej w Polsce i reakcji na bledy.Na stronie ithink.pl
      pt.Wyemigrowalismy z Polski by pomoc niepelnosprawnemu dziecku
      • Gość: kot Re: Łańcuch sprawiedliwości IP: *.crowley.pl 14.01.07, 12:03
        nie znasz akt, wiec nie tylko nie wypowiadaj sie przeciwko pieniaczce ale nie
        wypowiadaj sie tez przeciwko sadowi, tak bedzie najuczciwiej
    • alusia107 Łańcuch sprawiedliwości 14.01.07, 11:59
      to jest typowa pieniaczka,ale jeśli dziennikarzom GW tak jej żal to proponuję
      by za nią zapłacili koszty sądowe.
    • Gość: xxx Łańcuch sprawiedliwości IP: *.21.pl 14.01.07, 12:02
      Kultura w sądzie jak i u nas na wsi w Częstochowie.Myslałem że nie może być już
      gorzej a jednak.
    • Gość: Naukowic Populizm, populizm... IP: *.net139.okay.pl 14.01.07, 12:03
      Jak daleko może sięgnąć populizm i pogoń za tanią sensacją? Czy nikt się nie
      zastanowił, że każda sprawa kosztuje - PODATNIKÓW. Skoro sąd I instancji
      zasądził od niej koszty i nie zwolnił od opłat za drugą instancję, to chyba z
      jakiegoś powodu. Zapewne z takiego, że kobieta to pieniacz i tyle. Chce się
      bawić na nasz koszt.
    • Gość: legwan zwykle wymuszanie IP: *.chello.pl 14.01.07, 12:04
      Pani Wieslawa bardzo sprytnie chce zeby jej sprawa toczyla sie na koszt
      podatnika, za pomoca mediow stara sie wywrzec presje na sad.
    • bronimir Sądy, ostatni bastion komunistycznego stylu pracy 14.01.07, 12:04
      Ni prawa, ni sprawiedliwości, tylko bezduszność.
      • prezertation1 bronimir.. tak, bo Ziobro kocha komuchów ! 14.01.07, 12:08
        jego prawą ręką jest niejaki Kryże !..Kliknij hasło "kryże"..na internie....
        • rsrh Ty jeszcze tu "prezerwation 2"??Plunać i uciec !! 14.01.07, 12:41
          To twój "wkład" na forach
          • prezertation1 rsrh.. co boli?..bolszewicki wypierdku... 14.01.07, 12:45
    • Gość: kerad Re: Łańcuch sprawiedliwości IP: 82.152.199.* 14.01.07, 12:07
      ale glupia ta wybiurcza..mysli ze czyms takim uderzy w pisiorki...przeciez sad
      jest niezalezny od partyj.

a ta kobieta to glupia jakas? przeciez wiedziala ze koszty sadowe sa ogromne w
      tym kraju i nie maja zadnego zwiazku z rzeczywistoscia. 20 tys? czyli ok 7
      ludzi zajmowalo sie jej sprawa przez miesiac non stop, jak rozumiem?
    • Gość: ox Kolejny powod do wyjazdu z PL IP: *.timplus.net 14.01.07, 12:08
      Ciekaw jestem czy to tej kobiecie pomoze. Raczej nie. Pomogloby gdyby do pokoju
      prezesa wrzucila koktajl molotowa, albo gdyby gornicy w jej intencji rozwalili
      pare ulic w Wawie. A tak, jest sama. Sprawa za pare dni ucichnie i ten zakichany
      prezes dobrze o tym wie.
    • Gość: gosc portalu Re: Łańcuch sprawiedliwości IP: *.speed.planet.nl 14.01.07, 12:12
      Jak to czytam to sie ciesze, ze wyjechalam!
    • Gość: halabanacha Re: Łańcuch sprawiedliwości IP: *.aster.pl 14.01.07, 12:19
      Co za obiektywizm materiału! Ostatnio coś takiego oglądałem na Mango24 gdzie
      osoby które nie kupiły produktu są smutne i czarno-białe, a po zakupie kolorowe
      i uśmiechnięte:) A tutaj biedna, stara, głodna, schorowana kobieta na mrozie, a
      oni tam siedzą, palą, jedzą i jeszcze się w kostiumy wystroili! Banda
      decydentów:) Autorce proponuję zacząć pisać scenariusze do mango24 - tam się
      sprawdzi.
    • pos3gacz Łańcuch sprawiedliwości 14.01.07, 12:27
      I oto pod rządami Prawa i Sprawiedliwości mamy co mamy.Piękne słowa do hołoty
      przed dorwaniem się do koryta.Szkoda słów.
    • Gość: Luki Łańcuch sprawiedliwości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.07, 12:27
      Po prostu "Prawo i Sprawiedliwość"
    • Gość: jacek Re: Łańcuch sprawiedliwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 12:33
      Uważam, że słusznie sędziowie nie zeszli do protestującej. Rozmowa z tą kobietą
      to sprawa dla Policji a nie dla sędziów. Sędziowie to nie
      politycy ,ministrowie, co wychodzą do protestujących.
      Postępowanie sądowe ma to do siebie że zawsze ktoś przegrywa i ktoś wygrywa.
      Strona przegrana zawsze będzie rozgoryczona i najczęściej ujada na
      niesprawiedliwość. Uwieżcie, że są w tym kraju ludzie, nawet w każdym rejonie,
      których do tego stopnia ogarnęła chęć zemsty, dokopania drugiej stronie, że
      mimio kolejnych przegranych spraw piszą co tydzień nowy wniosek, skargę,
      apelację, zażalenie. Stąd faktycznie piszą do "Wszystkich Świętych". Sądy im
      odpowiadają, najczęściej właśnie za publiczne, Nasze, pieniądze, bo każde
      postępowanie kosztuje i zasadą jest, że ma kosztować. W Polsce nadużywa się
      instytucji zwolnenia od kosztów sądowych. Mam wrażenie, że powyżej krytycznie
      wypowiedziały się wyłącznie osoby nieznające się w temacie, którzy w dodatku
      przegrali kiedyś ważną dla nich sprawę. Stąd nie mogą być i tu bezstronni. Jest
      to tylko wrażenie, ale poparte doświadczeniem życiowym. jeszcze raz powtarzam,
      sędziowie nie powinni uginać się pod presją protestujących. W zakresie
      zwolnienia od kosztów sądowych są strażnikami kasy Skarbu Państwa! Naszego
      Skarbu! Im więcej osób nie bedzie płacić za sprawy tym większy niedobór kasy w
      wymiarze sprawiedliwości, tym mniej etatów, sprzętu i dłuższe oczekiwania na
      rozpoznanie sprawy.
      PS. Komentowany artykuł jest oczywiście skandalicznie stronniczy.
      Wstyd "Gazeto".
    • meetsue Re: Łańcuch sprawiedliwości 14.01.07, 12:34
      dzień jak co dzień w naszym kraju. zawsze coś. zawsze po głowie przeciętnemu,
      szaremu człowiekowi. ot i nasza Polska właśnie... :/
    • Gość: anna kranczkowska Łańcuch sprawiedliwości IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.01.07, 12:46
      Dopuki w Polsce nie powstanie instytucja lub organizacja ,ktora broni praw
      pacjentai jest w stanie sie przebic i wprowadzic standardy opieki medycznej
      oraz rejestrowanie bledow i zaniedban lekarskich.To zmieni sie sytuacja
      pacjentow i opieki.Powinien taka organizacja dowodzic profesjonalista znajacy
      prawo medyczne lub znac sie na medycynie to jest jedyne wyjscie ,ktore zmieni
      system.Oraz musi miec poparcie w srodowisku medycznym inaczej nie ma szans.A
      pozniej organizacje moga sie tworzyc w ramach konkurencji.Media nie maja czasu
      czytacakt sprawy pacjenta przez dwa tygodnie aby przedstawiac wine czy
      zaniedbanie.Czasami zastanawiam sie czy gdyby lekarz zalozyl taka
      organizacje.Tutaj trzeba pozostawic urazy i zastanowic sie co jest lepsze aby
      rozwiazac ten problem.
    • por1 Łańcuch sprawiedliwości 14.01.07, 12:47
      Nie wiem czy ma rację,czy nie ,czy słusznie zasądzono te koszty,czy nie.Ale
      czemu taka decyzja zapadła, przecież prawnicy to chyba inteligentni ludzie?No
      przynajmniej powinni być wykształceni(do serc sie nie odnosze bo u nich kamień i
      niejednokrotnie zezwierzęcenie) Nasze PRAWO to istne bagno - można go
      interpretować na 100 różnych sposobow i każdy ma rację - to kuriozum. Ze
      względów społecznych i ludzkich można bylo odstąpic, umorzyc, nie przyznawać.Ale
      czemu?Przecież to nie zaden biznesmen, mafiso, gruba ryba ,posel, rodzina
      prawnika,czy lekarza, to maluczki - niech placi chocby to bylo na pgraniczu jego
      bytu. Mam w du.... taka sprawiedliwość. P Ziobro na to masz wpływ ,więc zrob coś
      w końcu a nie tylko sygnalizuj i obiecuj- bo w nastepnych wyborach nie macie szans.
      • borgia07 Re: Łańcuch sprawiedliwości 14.01.07, 12:56
        Tak , opinia Twoja jest normalna!
        W Konstytucji jest zapis o respektowaniu zasad "WSPÓŁŻYCIA SPOŁECZNEGO" ale dla
        kogo zasady....w większości wymiar sprawiedliwości różnicuje obywateli,właśnie
        pod względem zasad!!!
        Natomiast , pozwolę sobie na małą dygresję w kierunku Świstaka - strzela na
        "oślep" jak opętany. Broni, sędziów, lekarzy, urzędniczki a obiektywizmu
        pozytywnego BRAK!
        • por1 Re: Łańcuch sprawiedliwości 14.01.07, 14:11
          Sorry za świstaka.
    • aaaaaa71 Łańcuch sprawiedliwości 14.01.07, 12:52
      Z różnych przyczyn byłam często uczestnikiem postępowań sądowych zarówno jako
      strona jak i świadek. Pracowałam też w urzędzie zajmując się wydawaniem decyzji
      a potem broniąc ich w Sądzie Administracyjnym. Każdy urząd i podejrzewam , że i
      sąd ma taką co najmniej jedną osobę, która mimo, że niema racji różnymi
      sposobami stara się kilkakrotnie wznawiać postępowania . Akta takich osób
      zajmują czasem całą szafę. Ale na każdy wniosek trzeba odpowiedzieć i to
      zgodnie z kodeksem postępowania administracyjnego bo inaczej sprawa wróci z sądu
      do ponownego rozpatrzenia. Zabiera to olbrzymią ilość czasu i powoduje
      przewlekłość postępowania administracyjnego w innych sprawach. Postępowanie
      administracyjne jest praktycznie bezpłatne. Tacy ludzie są zmorą urzędów i
      sądów. Ale każdy ma prawo do sprawiedliwego rozstrzygnięcia jego sprawy.
      Natomiast w sprawie postępowań cywilnych mam dużo zastrzeżeń . Bardzo wysokie
      koszty i to zarówno sądowe jak i absurdalne wprost koszty zatrudnienia adwokata.
      Z tego powodu ludzie rezygnują z obsługi prawnej i przegrywają sprawy, które
      powinni wygrać. To rodzi frustracje i poczucie krzywdy. Postępowania, które
      mogły by się zakończyć na jednej rozprawie ciągną się kilka lat. Odnoszę
      wrażenie , że sprawy są celowo przedłużane przez adwokatów obu stron. Sama byłam
      uczestnikiem takiego postępowania trwało 5 lat i tylko dlatego się zakończyło,
      że mój adwokat nie raczył przyjść na rozprawę i sama zaproponowałam moim
      adwersarzom ugodę, a że sprawa była ewidentna to się zgodzili. Bo ja już miałam
      dość. Adwokat na wejściu zażądał 2000 zł, które zapłaciłam a po tym nie
      chciało mi się zmieniać adwokata bo szkoda mi było następnych dwóch tysięcy.
      Czułam się w czasie tego postępowania jak piłka pingpongowa a jakie takie
      pojęcie o prawie miałam. W stosunku do sędziów mam takie zastrzeżenia: bardzo
      często nie przeczytają akt przed rozprawą, nie wysłuchują stron szczególnie
      jeżeli te nie potrafią się precyzyjnie wysławiać a występowanie przed sądem jest
      bardzo dużym stresem a poza tym często identyczne sprawy rozpatrywane przez
      różnych sędziów kończą się diametralnie różnymi wyrokami.
      Ta pani jeżeli nawet jest pieniaczem to taką demonstrację należało potraktować
      jako krzyk rozpaczy i bezsilności. Spokojna rozmowa i zrozumienie mogła by
      pomóc, a tego zabrakło.
    • Gość: KIJ Re: Łańcuch sprawiedliwości IP: *.c247.petrotel.pl 14.01.07, 12:59
      nie mam zamiaru ze swoich podatków utrzymywać jakieś pieniaczki co nie ma nic
      do roboty i sobie znalazła zajęcie. Zaden wyrok ją nie zadowoli bo ona wie
      lepiej.Na zawał się umiera w najlepszych kilikach a na lepsze wyposażenie i
      leki nie ma pieniędzy bo taki jest stan i zgoda społeczna że lepiej dać
      górnikom, rolnikom i kolejarzom niż szpitalom.Jest jeden wyrok ona chce
      drugiego postępowania oK ale nie za moje. Jak się ją zwolni z kosztów będzie
      się sądziła do śmierci i już nie będzie za bardzo pamiętała o co.
    • Gość: . Łańcuch sprawiedliwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 13:00
      eee tam, zrobcie wszystkich adwokatami i radcami prawnymi - przeciez oni
      powinni za darmo pracowac a panstwo - no coz - pomimo zagwarantowanych
      formalnie praw...,
      nikt nie wymaga zeby pouczyc kobiete o przyslugujacym jej prawie do wniosku o
      ustanowienie pelnomocnika z urzedu,
    • Gość: feelipe papierosa w budynku publicznym? IP: *.midd.cable.ntl.com 14.01.07, 13:01
    • Gość: Ania Łańcuch sprawiedliwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 13:04
      Jak ktoś durny to niech stoi. Preses sądu ma wyjść do niej, to się w głowie nie
      mieści, a dlaczego ona nie poszła do prezesa sądu. Ludzie, trochę szacunku dla
      instytucji.
    • Gość: bartek Amatorskie dziennikarstwo IP: 83.151.32.* 14.01.07, 13:05
      zaskakujące i proste dziennikarstwo, na poziomie gazetki szkolnej, albo i
      poniżej, bo dzieci potrafią profesjonalniej zebrać materiał niż Domanowska.
      Ponadto żenujące zachowanie Pani, kreującej się na ofiarę. Stan faktyczny:
      kobieta składa apelację z wniosekiem o zwolnienie z kosztów, ale nie składa
      oświadczenia o stanie rodzinnym, majątku i dochodach - a bez tego nie ma szans
      na rozpatrzenie. Sędzia zanim rozpozna wniosek musi ją wezwać i to robi. A
      dziennikarka łapie tanią sensację. AMATORSTWO
    • Gość: jah40 Łańcuch sprawiedliwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 13:07
      ż lub napoju !?eTen artykuł to szczyt prymitywizmu i bezczelna próba urobienia
      opinii!
      Jesli autorka współczuła protestującej Pani, że tyle godzin nie jadła i nie
      piła, dlaczego nie podała jej jedzenia lub napoju.
      Jesli autorka uważała ,że protestująca ma rację, dlaczego nie pomogła
      kontaktując , choćby z Waszym redakcyjnym prawnikiem, celem udzielenia
      bezpłatnej porady.
      Jaka jest wina pracownic sądu za ustalone odgórnie stawki opłat sądowych i czy
      w związku z tym nie wolno im jeść!?
      "Medialne Sępy" zwolnijcie!
    • Gość: wracz Re: Łańcuch sprawiedliwości IP: *.c247.petrotel.pl 14.01.07, 13:15
      A o czy ten prezes sądu miałby z nią rozmawiać? Z góry można przewidzieć że
      guzik by się dogadał, bo ona chce tylko gwarancji że nie zapłaci i będzie się
      sądziła do usra..ej śmieci za darmo. Za kilka dni trzeba by zbidować specjalną
      barierkę do przykuwania się bo chętnych do takiego rozwiązywania sprawy mnozyło
      by się z każdym dniem. Trzeba by powołać specjalnego sędziego do rozmów z
      przykutymi łańcuchaami do barierki przed sądem i stworzyć osobną procedurę.
      Była rozprawa OK ale że się ktoś przykuł to wszyscy nie mają wątpliwości że
      jakaś baba ma rację chociaż o leczeniu zawału ma takie pojęcie jak świnia o
      niebie. Ludzie opanujcie się i myślcie a nie wypisujcie dyrdymałów.W leczeniu
      zawału są określone procedury które można sprawdzić , są możliwości ograniczone
      finansami i dostępem do łóżek i sali operacyjnej i wszystko to mozna dokonać
      tylko w określonym czasie który upływa szybko. Lepiej czasami podjąc leczenie
      mniej nowoczesne ale szybko niż przesyłać kogoś do innego oddziału bo to się
      wiąze ze stratą czasu. Ale ta pani o tym nie ma żadnego pojęcia i nic ją nie
      przekona. Typowy syndrom szukania winnego, lekarz śedzia obojętnie byle by
      oddalić odpowiedzialnośc od siebie bo być może ona sama ma coś sobie do
      zarzucenia że np. nie wezwała na czas karetki i mówiła mężowi że udaje.Myślcie
      trochę .
    • Gość: myslacy Łańcuch sprawiedliwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 13:18
      bo to jest sprawiedliwa IV RP

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka