Dodaj do ulubionych

W Białymstoku prawosławnych jest tylko 17%

27.01.07, 13:21
W Białymstoku prawosławnych jest tylko 17% ogółu mieszkańców. Bardzo mnie to
zaskoczyło. Myślałem, że to katolicy są w mniejszości.

www.slonko.com.pl/czasopis/in.php?id=0402/2004_02_c15
Obserwuj wątek
    • koczisss Re: W Białymstoku prawosławnych jest tylko 17% 27.01.07, 13:26
      W takim razie nie myślałeś!
      Gdzie mieskasz, że takim niedoinformowanym indywiduum jesteś?
      • el_depor Re: W Białymstoku prawosławnych jest tylko 17% 27.01.07, 13:29
        Dlaczego nazywasz mnie indywiduum? Przyznaje moja wiedza w tym względzie jest
        kiepska ale to chyba nie powód aby mnie obrażać. Swoja wiedze czerpię z mediów
        a media twierdzą, że na Podlasiu mieszka pół milionna wyznawców prawosławia.
        Sam to ostatnio słyszałem na TVP3.
        • nekroskop88 Re: W Białymstoku prawosławnych jest tylko 17% 27.01.07, 13:32
          Podlasie to nie tylko Białystok, prawda?
        • koczisss Re: W Białymstoku prawosławnych jest tylko 17% 27.01.07, 13:52
          Czy indywiduum jest słowem obraźliwym?
          • el_depor Re: W Białymstoku prawosławnych jest tylko 17% 27.01.07, 14:04
            koczisss napisał:

> Czy indywiduum jest słowem obraźliwym?
            Według słownika wyrazów obcych Władysława Kopalińskiego Indywiduum to osobnik,
            jednostka; pop. osobnik podejrzany, niewyraźny typ".
            • koczisss Re: W Białymstoku prawosławnych jest tylko 17% 27.01.07, 14:10
              No i takim jesteś!
              Albo prowokator, bądź niedouczony dzieciak, czyli podejrzana osoba, z którą to
              nie wiadomo, czy warto zaczynać dyskusję!
              • el_depor Re: W Białymstoku prawosławnych jest tylko 17% 27.01.07, 14:18
                koczisss napisał:

> No i takim jesteś!
                > Albo prowokator, bądź niedouczony dzieciak, czyli podejrzana osoba, z którą to
                > nie wiadomo, czy warto zaczynać dyskusję!
                Człowieku wyluzuj ja cię nie obrażam ani nie atakuję. Nigdzie tez nie
                prowokuję. Po prostu przyznaje jestem ignorantem w pewnych sprawach, nie
                mieszkam na Podlasiu stąd te 17% mnie zaskoczyło. Zresztą sam chyba słyszałes w
                mediach o pół miliona wyznawców prawosławia świętujących Boże Narodzenie. albo
                więc ci redaktorzy z telewizji opowiadaja głupoty albo ten dziennikarze, którzy
                pisali ten artykuł. Dlatego pytam forumowiczów o zdanie jak to w końcu jest i
                prosze nie doszukuj się tu jakiegoś drugiego dna.
                • koczisss Re: W Białymstoku prawosławnych jest tylko 17% 27.01.07, 14:41
                  Czy Białystok to całe Podlasie?
                  Tak, jesteś ignorantem, który nie widzi nic oprócz swego nosa:)
                  A gdyby patrzeć na całe województwo, to wychodziło by na połowę wyznawców
                  prawosławia w skali całego województwa, co też nie jest prawdą!
                  Nie wiesz, że jeszcze w woj. lubelskim też są prawosławni?
                  • el_depor Re: W Białymstoku prawosławnych jest tylko 17% 27.01.07, 14:49
                    Wiem, że w lubelskim są, w Warszawie tez i nawet na zachodzie Polski ale chyba
                    99% jest na Podlasiu.
                    • Gość: kitty Re: W Białymstoku prawosławnych jest tylko 17% IP: *.bsk.vectranet.pl 28.01.07, 21:30
                      Na Podlasiu mieszka mniej więcej połowa wiernych cerkwi prawosławnej. A cerkwie
                      i co za tym idzie jej wierni są niemal we wszystkich większych miastach. Od
                      Szczecina po Przemyśl, oe Suwałk po Wrocław.
                    • adamqz Re: W Białymstoku prawosławnych jest tylko 17% 23.02.07, 21:16
                      no nie 99% to bzdura, prawosławni są w całej Polsce, a te 500 tys. to pewnie w
                      skali całego kraju, a pewnie na Podlasiu i Lubelszczyźnie najwięcej, ale jak
                      zostało napisane Podlasie to nie tylko Białystok
      • easton84 Re: W Białymstoku prawosławnych jest tylko 17% 12.02.07, 15:27
        Hehehehe, Ty to się masz biedaku z tymi ruskimi.
        Pozdrawiam serdecznie ;)
    • bogo2 Re: W Białymstoku prawosławnych jest tylko 17% 27.01.07, 14:31
      czy moge zapytac, dlaczego tak myslales...?

el_depor napisał:

> W Białymstoku prawosławnych jest tylko 17% ogółu mieszkańców. Bardzo mnie to
      > zaskoczyło. Myślałem, że to katolicy są w mniejszości.
      • Gość: http http_____!@!!____________________ ___!!!!!!!!!!!___ IP: *.euro-net.pl 10.02.07, 22:16
        www.typosfera.o7.pl
        www.typosfera.uci.pl
        pomożcie...
        :)
    • Gość: MARTM! Re: W Białymstoku prawosławnych jest tylko 17% IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 27.01.07, 14:49
      błędne założenie, że Białorusin = prawosławny
      otóż są i katoliccy Białorusini, i Prawosławni Polacy
      pewnie nie zmieni to mocno procentów, ale jednak nieścisłość jest
      • el_depor Re: W Białymstoku prawosławnych jest tylko 17% 27.01.07, 14:51
        Ale ja nic nie pisze o Białorusinach ani o Polakach. Chodzi mi tylko o
        prawosławnych i katolików i przyznam, że dane zawarte w tym artykule mocno mnie
        zaskoczyły.
        • Gość: MARTM1 Re: W Białymstoku prawosławnych jest tylko 17% IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 27.01.07, 14:54
          el_depor napisał:

> Ale ja nic nie pisze o Białorusinach ani o Polakach. Chodzi mi tylko o
          > prawosławnych i katolików i przyznam, że dane zawarte w tym artykule mocno mnie
          >
          > zaskoczyły.

wyniki bazują na podziale narodowościowym, zatem jest pewna granica błędu nie uwzględniająca w sposób bezwględy wyznawców prawosławia, którzy są rodowitymi Polakami, to zmieniło by zapewne procenty
          • el_depor Re: W Białymstoku prawosławnych jest tylko 17% 27.01.07, 14:58
            Skądże znowu. Badania wykazały wszystkich wyznawców prawosławia i to pokazuje
            pierwsza kolumna tabelki natomiast druga kolumna pokazuje odsetek wyznawców
            prawosławia deklarujących narodowość bialoruską. Przeczytaj jeszcze raz uwaznie
            artykuł a przyznasz mi rację. Przyznam, że ja na początku tez troche nie mogłem
            się w tym połapać ale przeczytałem ten artykuł kilkakrotnie i teraz mam juz
            wszystko jasne.
            • koczisss Re: W Białymstoku prawosławnych jest tylko 17% 27.01.07, 15:02
              Ale w swym poście napisałeś, że myślałeś, iż w Białymstoku większość stanowią
              prawosławni, czyli nie rozróżniasz województwa, regionu od Białegostoku.
              Białystok liczy niespełna 300 tys ludzi, a całe województwo coś około 1,2 mln.
              Najpierw poczytaj, choćby w wikipedii, albo na jakiejś stronie miejskiej, a
              przestaniesz pisać bzdury!
          • koczisss Re: W Białymstoku prawosławnych jest tylko 17% 27.01.07, 14:59
            Nic nie wspominał o narodowości!
            Sądził, że w Białymstoku większość to prawosławni, co jest wierutną bzdurą!
            Jeśli w całej Polsce tak ludzie myślą, a później stawiają znak równości
            prawosławny=ruski, to wszystko jasne!
            Dlatego jesteśmy białe niedźwiedzie w ich oczach!

Kiedyś będąc w Poznaniu i nocując u kuzyna, który pomieszkiwał u starej
            Poznanianki, gdy wieczorem chcieliśmy trochę wypić, poprosiliśmy o jakieś szkło,
            to chciała nam dać prawie szklanki do wódki.
            Ona myśli zwyczajnie, że my ruskie i tak jak oni piją, pijemy stakanami!
            • Gość: MARTM! Re: W Białymstoku prawosławnych jest tylko 17% IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 27.01.07, 15:16
              w Gdańsku natomiast ludzie generalnie nie wiedzą, kim są prawosławni, i że są
              tacy w kraju, a żeby było śmieszniej - nie wiedzą, że w mieście jest nawet
              jedna cerkiew (zresztą bardzo ładna)...
          • romanpidlaszuk Pokaz choc jednego takiego... 27.01.07, 15:19
            > Ale ja nic nie pisze o Białorusinach ani o Polakach. Chodzi mi tylko o
            > prawosławnych i katolików i przyznam, że dane zawarte w tym artykule mocno
            mnie
            >
            > zaskoczyły.

wyniki bazują na podziale narodowościowym, zatem jest pewna granica błędu nie
            uwzględniająca w sposób bezwględy wyznawców
            prawosławia, którzy są rodowitymi Polakami, to zmieniło by zapewne procenty
            ---------------------

Pokaz choc jednego takiego...
            Nie ma to jak cyniczna do bolu propaganda...
            • koczisss Re: Pokaz choc jednego takiego... 27.01.07, 16:17
              Czy Czasopis to polska witryna?
              Czyja propaganda?
              • romanpidlaszuk Re: Pokaz choc jednego takiego... 27.01.07, 19:52
                ----------

Nie wiem o co chodzi.

Czyja propaganda?

-------------------------

Kto che zrobic i od 60+ lat robi z ludnosci ukrainskojezycznej i
                bialoruskojezycznej Podlasia prawoslawnych Polakow o moskalofilskich pogladach
                - oto jest pytanie...

Nalezaloby tutaj sie zastanowic kto by na tym najbardziej skorzystal...
                Wydaje sie, ze imperializm rosyjski.

• koczisss Re: Pokaz choc jednego takiego... 27.01.07, 19:56
                  Miej pretensje do Białorusinów, to oni Czasopis prowadzą!
                  Białoruska propaganda, tak?
                  Dlaczego tego nie napisałeś, a ogólnie, sugerując, ze to Polacy kręcą! ?
                • romanpidlaszuk Re: Pokaz choc jednego takiego... 27.01.07, 20:25
                  ----------

Nie wiem o co chodzi.

Czyja propaganda?

Kto che zrobic i od 60+ lat robi z ludnosci ukrainskojezycznej i
                  bialoruskojezycznej Podlasia prawoslawnych Polakow o moskalofilskich pogladach
                  - oto jest pytanie...

Nalezaloby tutaj sie zastanowic kto by na tym najbardziej skorzystal...
                  Wydaje sie, ze imperializm rosyjski.
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=50193816
            • Gość: MARTM! Re: Pokaz choc jednego takiego... IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 27.01.07, 20:35
              romanpidlaszuk napisał:

> Pokaz choc jednego takiego...
              > Nie ma to jak cyniczna do bolu propaganda...

nie głoszę żadnej propagandy, niby po co ?
              mam podać nazwiska ? osobiście znam kilkudziesięciu
              jeżeli Pan Romek nie ma takiej świadomosci, to gratuluję samopoczucia i zapraszam do radia Maryja
              • romanpidlaszuk Re: Pokaz choc jednego takiego... 27.01.07, 20:43
                romanpidlaszuk napisał:

-------------------

Uscislijmy, mowisz ze znasz kilkudziesiecu prawoslawnych etnicznych Polakow
                -to dziwne, gdyz ja mimo ze jako prawoslawny Ukrainiec rodem z Podlasia znam
                dobrze realia PAKP to nigdy nie spotkalem tam prawoslawnego etnicznego Polaka,
                moze slepy bylem...?

Spotkalem tam za to sporo prawoslawnych "Polakow", ktorych przodkowie dziwnym
                trafem z dziada pradziada rozmawiali gwara ukrainska lub bialoruska...

jeżeli Pan Romek nie ma takiej świadomosci, to gratuluję samopoczucia i
                zapraszam do radia Maryja
                ---------------

?
                • romanpidlaszuk Re: Pokaz choc jednego takiego... 27.01.07, 20:44
                  romanpidlaszuk napisał:

-------------------

Uscislijmy, mowisz ze znasz kilkudziesiecu prawoslawnych etnicznych Polakow
                  -to dziwne, gdyz ja mimo ze jako prawoslawny Ukrainiec rodem z Podlasia znam
                  dobrze realia PAKP to nigdy nie spotkalem tam prawoslawnego etnicznego Polaka,
                  moze slepy bylem...?

Spotkalem tam za to sporo prawoslawnych "Polakow", ktorych przodkowie dziwnym
                  trafem z dziada pradziada rozmawiali gwara ukrainska lub bialoruska...
                  -dziwne jak na Polakow, co...?

jeżeli Pan Romek nie ma takiej świadomosci, to gratuluję samopoczucia i
                  zapraszam do radia Maryja
                  ---------------

?
                  • Gość: MARTM! Re: Pokaz choc jednego takiego... IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 27.01.07, 20:57
                    > Spotkalem tam za to sporo prawoslawnych "Polakow", ktorych przodkowie dziwnym
                    > trafem z dziada pradziada rozmawiali gwara ukrainska lub bialoruska...
                    > -dziwne jak na Polakow, co...?

jeżeli zagłębimy się w kilkadziesiąt pokoleń do tyłu to okazać się może, że wszyscy jesteśmy ukraińcami czy białorusinami ?
                    • romanpidlaszuk Re: Pokaz choc jednego takiego... 27.01.07, 21:17

jeżeli zagłębimy się w kilkadziesiąt pokoleń do tyłu to okazać się może, że
                      wszyscy jesteśmy ukraińcami czy białorusinami ?

---------------

Napewno nie, z pochodzenia Kupie, Mazowszanie, Wielkopolanie itd. pozostana
                      Kurpiami, Mazowszanami, Wielkopolanami itd., a wiec ETNICZNYMI Polakami.

P.S.
                      W jezyku polskim nazwy narodowosci piszemy wielka litera, chyba ze nie uznajesz
                      Ukraincow i Bialorusinow za odrebne narodowosci- typowe dla imperializmu
                      rosyjskiego.
                      • romanpidlaszuk Re: Pokaz choc jednego takiego... 27.01.07, 21:25

jeżeli zagłębimy się w kilkadziesiąt pokoleń do tyłu to okazać się może, że
                        wszyscy jesteśmy ukraińcami czy białorusinami ?

---------------

Napewno nie, z pochodzenia Kupie, Mazowszanie, Wielkopolanie itd. pozostana
                        Kurpiami, Mazowszanami, Wielkopolanami itd., a wiec ETNICZNYMI Polakami,
                        ktorych przodkowie z dziada pradziada rozmawiali gwarami POLSKIMI.

P.S.
                        W jezyku polskim nazwy narodowosci piszemy wielka litera, chyba ze nie uznajesz
                        Ukraincow i Bialorusinow za odrebne narodowosci- typowe dla imperializmu
                        rosyjskiego.

• Gość: MARTM! Re: Pokaz choc jednego takiego... IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 27.01.07, 21:27
                        > Napewno nie, z pochodzenia Kupie, Mazowszanie, Wielkopolanie itd. pozostana
                        > Kurpiami, Mazowszanami, Wielkopolanami itd., a wiec ETNICZNYMI Polakami.
                        >
                        >
                        > P.S.
                        > W jezyku polskim nazwy narodowosci piszemy wielka litera, chyba ze nie uznajesz
                        >
                        > Ukraincow i Bialorusinow za odrebne narodowosci- typowe dla imperializmu
                        > rosyjskiego.

wcześniejszą wypowiedź utrzymałem w tonie lekkiej ironi
                        jeśli zaś chodzi o małe literki - generalnie gdy chcę coś na szybko napisać, pomijam interpunkcję i capslooka, żaden brak szacunku

ustalmy moze, do którego pokolenia należy uznawać narodowość danego kraju
                        czy jeżeli moi pradziatkowie wywodzą się z rusi, ale od dziadków jesteśmyw granicach naszego kraju, to dalej jestem uważany za Rosjanina ?
                        • romanpidlaszuk Re: Pokaz choc jednego takiego... 27.01.07, 21:49
                          > Napewno nie, z pochodzenia Kupie, Mazowszanie, Wielkopolanie itd. pozostana
                          > Kurpiami, Mazowszanami, Wielkopolanami itd., a wiec ETNICZNYMI Polakami.
                          >
                          >
                          > P.S.
                          > W jezyku polskim nazwy narodowosci piszemy wielka litera, chyba ze nie
                          uznajesz
                          >
                          > Ukraincow i Bialorusinow za odrebne narodowosci- typowe dla imperializmu
                          > rosyjskiego.

wcześniejszą wypowiedź utrzymałem w tonie lekkiej ironi
                          jeśli zaś chodzi o małe literki - generalnie gdy chcę coś na szybko napisać,
                          pomijam interpunkcję i capslooka, żaden brak szacunku

ustalmy moze, do którego pokolenia należy uznawać narodowość danego kraju
                          czy jeżeli moi pradziatkowie wywodzą się z rusi, ale od dziadków jesteśmyw
                          granicach naszego kraju, to dalej jestem uważany za
                          Rosjanina ?

Sam sobie musisz odpowiedziec na to pytanie.
                          Zalezy jeszcze z jakiej Rusi.
                          Rus to Ukraina, Biala Rus to Bialorus a moskiewska Rus to Rosja.

Moi przodkowie z dziada pradziada mieszkaja pod Hajnowka i rozmawiaja dialektem
                          ukrainskim i dlatego ja uwazam sie za Ukrainca, mimo ze na lekcji religii
                          prawoslawnej pop sugerowal nam abysmy odcieli sie od ukrainskiego jezyka i
                          kultury swoich rodzicow i dziadkow i uwazali sie za prawoslawnych "Polakow".
                          • Gość: MARTM! Re: Pokaz choc jednego takiego... IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 27.01.07, 21:59
                            okolice Siemiatycz to teren raczej niejednoznacznie zdefiniowany, są wsie w 100% prawosławne (żerczyce), i są nie (milejczyce), nie czuję żadnej więzi z innym pańswtem niż Polska (pomijam zabory) od conajmniej 3 pokoleń...
                            • romanpidlaszuk Re: Pokaz choc jednego takiego... 27.01.07, 22:01
                              okolice Siemiatycz to teren raczej niejednoznacznie zdefiniowany, są wsie w
                              100% prawosławne (żerczyce), i są nie (milejczyce),
                              nie czuję żadnej więzi z innym pańswtem niż Polska (pomijam zabory) od
                              conajmniej 3 pokoleń...
                              -----------------------

Przypominam, ze my tu mowimy o narodowosci.
                              • Gość: MARTM! Re: Pokaz choc jednego takiego... IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 27.01.07, 22:12
                                romanpidlaszuk napisał:

> Przypominam, ze my tu mowimy o narodowosci.
                                hmmm, w tych stronach rozmawiają gwarą również katolicy
                                (narodowość powiazałeś z językiem)
                                • romanpidlaszuk Re: Pokaz choc jednego takiego... 28.01.07, 06:04
                                  romanpidlaszuk napisał:

> Przypominam, ze my tu mowimy o narodowosci.
                                  hmmm, w tych stronach rozmawiają gwarą również katolicy
                                  (narodowość powiazałeś z językiem)

Z logicznego punktu widzenia kazdy kto rozmawia z dziada pradziada gwara
                                  ukrainska jest narodowosci ukrainskiej niezaleznie od wyznania, kazdy kto
                                  rozmawia z dziada pradziada gwara polska jezt narodowosci polskiej niezaleznie
                                  od wyznania, kazdy kto z dziada pradziada rozmawia gwara bialoruska jest
                                  narodowosci bialoruskiej niezaleznie od wyznania, proste.
                                  • Gość: Oxana Re: Pokaz choc jednego takiego... IP: 194.176.105.* 28.01.07, 14:59
                                    Pan Roman na pewno potwierdzi ze u nas w kazdej
                                    zagrodzie jest siekiera na Lacha, przez Popa poswiecona.
                                    • Gość: MARTM! Re: Pokaz choc jednego takiego... IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 28.01.07, 15:23
                                      Gość portalu: Oxana napisał(a):

> Pan Roman na pewno potwierdzi ze u nas w kazdej
                                      > zagrodzie jest siekiera na Lacha, przez Popa poswiecona.

hej wioskowy, po co ci nowy nick ? pisz zalogowany, przynajmniej jest śmiesznie
                                    • romanpidlaszuk Re: Pokaz choc jednego takiego... 28.01.07, 15:56
                                      Pan Roman na pewno potwierdzi ze u nas w kazdej
                                      zagrodzie jest siekiera na Lacha, przez Popa poswiecona.

---------------------

Gdzie sie koncza argumenty tam sie zaczyna PRLowska propaganda...
                                      Przy niedzieli obejrzyj sobie swoj ulubiony film "ogniomistrz kalen" i pomodl
                                      sie do swoich "swietych":
                                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=28891390&a=30235819
                                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=52011745
                                  • koczisss Re: Pokaz choc jednego takiego... 28.01.07, 15:42
                                    A Kaszubi są Polakami, a język inny i co Ty na to?
                                    • romanpidlaszuk Re: Pokaz choc jednego takiego... 28.01.07, 15:48
                                      A Kaszubi są Polakami, a język inny i co Ty na to?

----------------------------

Kaszubi to jezyk/gwara zachodnioslowianska tak jak jezyk polski, zas jezyki
                                      ukrainski i bialoruski to sa jezyki wschodnioslowianskie.
                                      • koczisss Re: Pokaz choc jednego takiego... 28.01.07, 20:33
                                        To był tylko przykład, że nie koniecznie trzeba mówić w danym języku, aby
                                        przynależeć do jakiejś tam narodowości!
                                        Kaszubski to nie gwara polskiego, a uznany przez językoznawców zupełnie odmienny
                                        język!
                                        A co powiesz o Szwajcarach?
                                        Jeden kraj, jeden naród, cztery języki!?
                                        • romanpidlaszuk Re: Pokaz choc jednego takiego... 28.01.07, 22:49
                                          To był tylko przykład, że nie koniecznie trzeba mówić w danym języku, aby
                                          przynależeć do jakiejś tam narodowości!
                                          Kaszubski to nie gwara polskiego, a uznany przez językoznawców zupełnie odmienny
                                          język!
                                          A co powiesz o Szwajcarach?
                                          Jeden kraj, jeden naród, cztery języki!?
                                          ---------------------

A kim wg. tych przykladow jest ludnosc polskojezyczna ze Lwowa, Polakami czy
                                          Ukraincami?
                                          • rekin19 Re: Pokaz choc jednego takiego... 29.01.07, 20:14
                                            romanpidlaszuk napisał:
                                            > To był tylko przykład, że nie koniecznie trzeba mówić w danym języku, aby
                                            > przynależeć do jakiejś tam narodowości!
                                            > Kaszubski to nie gwara polskiego, a uznany przez językoznawców zupełnie
                                            odmienn
                                            > y
                                            > język!
                                            > A co powiesz o Szwajcarach?
                                            > Jeden kraj, jeden naród, cztery języki!?
                                            > ---------------------
                                            >
                                            > A kim wg. tych przykladow jest ludnosc polskojezyczna ze Lwowa, Polakami czy
                                            > Ukraincami?

Po pierwsze niekulturalnie jest odpowiadać pytaniem na pytanie.Nie uważasz,że
                                            najpierw powinieneś odpowiedzieć na pytanie zadane przez przedmówcę a dopiero
                                            potem zadać swoje?
                                            A co do twego pytania.Otóż ludność polskojęzyczna ze Lwowa jest takiej
                                            narodowości za jaką się uważa a nie tą do jakiej ktoś ją zaliczy.Jeśli jakiś
                                            polskojęzyczny lwowiak uważa się za Ukraińca jest Ukraińcem a jeśli bliższ mu
                                            narodowość polska jest Polakiem.Proste więc nie kombinuj więcej i nie syp
                                            piasku w ten prosty system identyfikacji.Pamiętaj człowiek jest wolny i sam
                                            decyduje kim chce być a każde działanie przeciw temu jest naruszeniem tej
                                            wolności.Wbij to sobie wreszcie do łba.
                                            • romanpidlaszuk Re: Pokaz choc jednego takiego... 30.01.07, 06:27
                                              --------------------------------------------------------------------------------
                                              romanpidlaszuk napisał:
                                              > To był tylko przykład, że nie koniecznie trzeba mówić w danym języku, aby
                                              > przynależeć do jakiejś tam narodowości!
                                              > Kaszubski to nie gwara polskiego, a uznany przez językoznawców zupełnie
                                              odmienn
                                              > y
                                              > język!
                                              > A co powiesz o Szwajcarach?
                                              > Jeden kraj, jeden naród, cztery języki!?
                                              > ---------------------
                                              >
                                              > A kim wg. tych przykladow jest ludnosc polskojezyczna ze Lwowa, Polakami czy
                                              > Ukraincami?

Po pierwsze niekulturalnie jest odpowiadać pytaniem na pytanie.Nie uważasz,że
                                              najpierw powinieneś odpowiedzieć na pytanie zadane przez przedmówcę a dopiero
                                              potem zadać swoje?
                                              A co do twego pytania.Otóż ludność polskojęzyczna ze Lwowa jest takiej
                                              narodowości za jaką się uważa a nie tą do jakiej ktoś ją zaliczy.Jeśli jakiś
                                              polskojęzyczny lwowiak uważa się za Ukraińca jest Ukraińcem a jeśli bliższ mu
                                              narodowość polska jest Polakiem.Proste więc nie kombinuj więcej i nie syp
                                              piasku w ten prosty system identyfikacji.Pamiętaj człowiek jest wolny i sam
                                              decyduje kim chce być a każde działanie przeciw temu jest naruszeniem tej
                                              wolności.Wbij to sobie wreszcie do łba.

Wbij sobie do lba,ze w przypadku ludnosci ukrainskojezycznej na Podlasiu jest
                                              dokladnie tak samo.
                                              • rekin19 Re: Pokaz choc jednego takiego... 30.01.07, 17:17
                                                romanpidlaszuk napisał:

> > A kim wg. tych przykladow jest ludnosc polskojezyczna ze Lwowa, Polakami
                                                > czy
                                                > > Ukraincami?
                                                >
                                                >
                                                > Po pierwsze niekulturalnie jest odpowiadać pytaniem na pytanie.Nie uważasz,że
                                                > najpierw powinieneś odpowiedzieć na pytanie zadane przez przedmówcę a dopiero
                                                > potem zadać swoje?
                                                > A co do twego pytania.Otóż ludność polskojęzyczna ze Lwowa jest takiej
                                                > narodowości za jaką się uważa a nie tą do jakiej ktoś ją zaliczy.Jeśli jakiś
                                                > polskojęzyczny lwowiak uważa się za Ukraińca jest Ukraińcem a jeśli bliższ mu
                                                > narodowość polska jest Polakiem.Proste więc nie kombinuj więcej i nie syp
                                                > piasku w ten prosty system identyfikacji.Pamiętaj człowiek jest wolny i sam
                                                > decyduje kim chce być a każde działanie przeciw temu jest naruszeniem tej
                                                > wolności.Wbij to sobie wreszcie do łba.
                                                >
                                                > -------------------------
                                                >
                                                > Wbij sobie do lba,ze w przypadku ludnosci ukrainskojezycznej na Podlasiu jest
                                                > dokladnie tak samo.

Czyżbyś zaczął się ze mną zgadzać?Czyżbyś zaczął rozumieć,że nie jężyk
                                                przesądza kim jest człowiek lecz tylko on sam może o tym zadecydować?Nie
                                                poznaję cię Romanie.Zdumiewasz mnie.
                                                • romanpidlaszuk Re: Pokaz choc jednego takiego... 31.01.07, 19:04
                                                  > > A kim wg. tych przykladow jest ludnosc polskojezyczna ze Lwowa, Polakami
                                                  > czy
                                                  > > Ukraincami?
                                                  >
                                                  >
                                                  > Po pierwsze niekulturalnie jest odpowiadać pytaniem na pytanie.Nie uważasz,że
                                                  > najpierw powinieneś odpowiedzieć na pytanie zadane przez przedmówcę a dopiero
                                                  > potem zadać swoje?
                                                  > A co do twego pytania.Otóż ludność polskojęzyczna ze Lwowa jest takiej
                                                  > narodowości za jaką się uważa a nie tą do jakiej ktoś ją zaliczy.Jeśli jakiś
                                                  > polskojęzyczny lwowiak uważa się za Ukraińca jest Ukraińcem a jeśli bliższ mu
                                                  > narodowość polska jest Polakiem.Proste więc nie kombinuj więcej i nie syp
                                                  > piasku w ten prosty system identyfikacji.Pamiętaj człowiek jest wolny i sam
                                                  > decyduje kim chce być a każde działanie przeciw temu jest naruszeniem tej
                                                  > wolności.Wbij to sobie wreszcie do łba.
                                                  >
                                                  > -------------------------
                                                  >
                                                  > Wbij sobie do lba,ze w przypadku ludnosci ukrainskojezycznej na Podlasiu jest
                                                  > dokladnie tak samo.

Czyżbyś zaczął się ze mną zgadzać?Czyżbyś zaczął rozumieć,że nie jężyk
                                                  przesądza kim jest człowiek lecz tylko on sam może o tym zadecydować?Nie
                                                  poznaję cię Romanie.Zdumiewasz mnie.

-------------------------------

Alez oczywiscie ,ze bedac z dziada pradziada osoba ukrainskojezyczna z Podlasia
                                                  mozesz sie uwazac za
                                                  prawoslawnego..."Chinczyka", "Eskimosa", "Wlocha", "Polaka" itd.
                                                  -tylko nie wiem czy taka postawa zyciowa zaimponowalbys np. osobie
                                                  z dziada pradziada polskojezycznej ze Lwowa, osobiscie watpie...
                                                  • rekin19 Re: Pokaz choc jednego takiego... 31.01.07, 20:12
                                                    romanpidlaszuk napisał:
                                                    > Alez oczywiscie ,ze bedac z dziada pradziada osoba ukrainskojezyczna z
                                                    Podlasia
                                                    >
                                                    > mozesz sie uwazac za
                                                    > prawoslawnego..."Chinczyka", "Eskimosa", "Wlocha", "Polaka" itd.
                                                    > -tylko nie wiem czy taka postawa zyciowa zaimponowalbys np. osobie
                                                    > z dziada pradziada polskojezycznej ze Lwowa, osobiscie watpie...

To ty oportunista jesteś!!!Patrzysz tylko czy twoje postawy są akceptowane
                                                    przez innych.Trzeba było tak od razu.A ty tu się patriotyzmem zasłaniasz.
                                                    Prawie ci uwierzyłem.
                                                  • romanpidlaszuk Re: Pokaz choc jednego takiego... 31.01.07, 20:23
                                                    romanpidlaszuk napisał:
                                                    > Alez oczywiscie ,ze bedac z dziada pradziada osoba ukrainskojezyczna z
                                                    Podlasia
                                                    >
                                                    > mozesz sie uwazac za
                                                    > prawoslawnego..."Chinczyka", "Eskimosa", "Wlocha", "Polaka" itd.
                                                    > -tylko nie wiem czy taka postawa zyciowa zaimponowalbys np. osobie
                                                    > z dziada pradziada polskojezycznej ze Lwowa, osobiscie watpie...

To ty oportunista jesteś!!!Patrzysz tylko czy twoje postawy są akceptowane
                                                    przez innych.Trzeba było tak od razu.A ty tu się patriotyzmem zasłaniasz.
                                                    Prawie ci uwierzyłem.

------------------------------

Ne hraj tut duraczka...
                                                    Nichto tobi ne powiryt szczo buty prawoslawnym "Polakom" majuczy ukrains'ke
                                                    korinnjie to je czesno i widpowidalno.

Wsi znajemo szczo to mozna nazwaty prosto janczarstwom.
                                                  • rekin19 Re: Pokaz choc jednego takiego... 31.01.07, 20:37
                                                    romanpidlaszuk napisał:

> Ne hraj tut duraczka...
                                                    > Nichto tobi ne powiryt szczo buty prawoslawnym "Polakom" majuczy ukrains'ke
                                                    > korinnjie to je czesno i widpowidalno.

Dla mnie narodowość nie ma żadnego ładunku moralnego więc bycie Polakiem czy
                                                    Ukraińcem niezależnie od korzeni jest dla mnie obojętne.

> Wsi znajemo szczo to mozna nazwaty prosto janczarstwom.

Jacy wsi?Nie przesadzaj.Ja na przykład wcale nie czuję się obrażony ani
                                                    zagrożony jeżeli człowiek mający polskojęzycznych przodków uzna,że bliższa od
                                                    kultury polskiej jest dla niego kultura ukraińska na przykład.To po prostu nie
                                                    moja sprawa.

• Gość: Oxana Pokaz choc jednego takiego... IP: 194.176.105.* 28.01.07, 19:30
              Ukrainca naszego lubowczyka na Podlasiu,
              co nie trzyma Swietej Siekiery gdzies pod strzecha,
              przez Popa poswiecona i na Lacha wrednego gotowej.
              Pane Romane?
              • koczisss Re: Pokaz choc jednego takiego... 28.01.07, 20:35
                Twoja głupota jest dziedziczna, czy z wiekiem nabyta?
              • Gość: Dziecko Wolynia Re: Pokaz choc jednego takiego... IP: *.asfd.broadband.ntl.com 31.01.07, 23:36
                Oxana, ty wstretna Horpyno!
                Mam nadzieje ze znajdzie sie na Podlasiu
                jakis Rzedzian co ciebie dopadnie i potraktuje
                jak nalezy kolkiem z osikowego drewna
    • nekroskop88 Re: W Białymstoku prawosławnych jest tylko 17% 27.01.07, 14:59
      Każde źródło podaje inne dane. Pewne jest jedynie to, że większość mieszkańców
      to katolicy.
      • Gość: babette Re: W Białymstoku prawosławnych jest tylko 17% IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 27.01.07, 21:40
        Przypominam,że w czasach zaborów / chodzi o zabór rosyjski/ zmuszano Polaków do
        przechodzenia na prawosławie.
        • romanpidlaszuk Re: W Białymstoku prawosławnych jest tylko 17% 27.01.07, 22:00
          Przypominam,że w czasach zaborów / chodzi o zabór rosyjski/ zmuszano Polaków do
          przechodzenia na prawosławie.

-----------------------

...ale chyba za Polakow nie uwazasz ludzi z dziada pradziada ukrainsko i
          bialoruskojezycznych...
          • Gość: babette Re: W Białymstoku prawosławnych jest tylko 17% IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 27.01.07, 22:10
            Oczywiście, że nie.
          • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: W Białymstoku prawosławnych jest tylko 17% 27.01.07, 23:21
            A z ojca??
            • Gość: Oxana Re: W Białymstoku prawosławnych jest tylko 17% IP: 194.176.105.* 28.01.07, 01:54
              Ja sama pochodze spod Siemiatycz.
              batko dobryj bijal mnie paskiem po
              golej pupie gdy zagadalam do lacha
              na wiejskiej zabawie. U nas widly
              zawsze byly w pogotowiu za piecem.
              Jestesmy, oczywiscie prawoslawni
              i bedziemy glosowac na naszego kochanego
              Backa Lukaszenke, gdy juz Podlasie do niego
              sie wroci.
              • Gość: Dziecko Wolynia Re: W Białymstoku prawosławnych jest tylko 17% IP: *.asfd.broadband.ntl.com 12.02.07, 11:38
                Oxana, ty wstretna ukrainska ropucho, odloz widly
                i wez sie za nauke jezykow. Znalazlem dla ciebie
                poemat adresowany do ciebie wierszem:

Oxana !
                You ukrainian bitch ugly
                You breed like a pig
                Your fuck worse then a dig
                In my noble ribs, and frankly
                For my money- too struggly.

Your polish Sir, Noble Master
                Does require, pronto, Now!
                That you suck on his cremaster
                Smooth with kisses furrowed brow.

Do it, do it, blow my dick
                I have paid you a hryvna
                Once about it, make it quick
                No five kopecks job, go for it
                Be five minutes Ko-ro-lev-na!
    • s-k-i-n nieprawda! w Białymstoku prawoslawnych jest 27%! 31.01.07, 23:14
      pl.wikipedia.org/wiki/Bia%C5%82ystok
    • easton84 Re: W Białymstoku prawosławnych jest tylko 17% 12.02.07, 14:11
      Osobiście, podchodząc do tegoi ze zdrowym rosądkiem, to uważam, że w naszym
      pięknym mieście będzie jakaś liczba pomiędzy 1/5 a 1/6 ochrzczonych w Cerkwi.
      Przenosząc to tak na blokowe realia, zwykle jest tak, że na 10 rodzin w klatce
      są 2-3 prawosławne. Nie zgodziłabym się tutaj z żadnym 27% <= to bzdura. Taka
      liczba to chyba sprzed pierwszej wojny światowej.
      A tak nawiasem do Romana, znalazłem piękna piosenkę ukraińską, ale wogóle nie
      rozumiem słów ze słuchu, czy zechciałbyś mi je przenieśc na papier w odrobinie
      wolnego czasu?
      I jeszcze. Odnośnie prawosławnych Polaków bez rusińskich korzeni, to z tych 17
      % znalazłoby się może jakieś1-2 %...

Pozdrawiam sprzeczających się.
      • easton84 Re: W Białymstoku prawosławnych jest tylko 17% 12.02.07, 14:13
        ... 2-3 prawosławne rodziny, rzecz jasna. Prostuję.
      • romanpidlaszuk Re: W Białymstoku prawosławnych jest tylko 17% 12.02.07, 14:41
        A tak nawiasem do Romana, znalazłem piękna piosenkę ukraińską, ale wogóle nie
        rozumiem słów ze słuchu, czy zechciałbyś mi je przenieśc na papier w odrobinie
        wolnego czasu?

----------------------------------

Nie ma sprawy, podaj link lub text.

Jak bede potrzebowal kiedys tlumaczenia na jezyk bialoruski to zwroce sie do
        Ciebie, takze pamietaj abys byl gotowy. Nie sluchaj nieuczciwych ludzi ktorzy
        wciskaja Ci kit, abys olal jezyk bialoruski swoich dziadkow i uwazal sie za
        prawoslawnego "Polaka".
        • easton84 Re: W Białymstoku prawosławnych jest tylko 17% 12.02.07, 15:21
          Tak ze słuchu to po ukransku i no zespół coś mówi - Horpyna.
          Mam ja tylko w formacie mp3, chodzi mi o uzyskanie jej słów (po ukraińsku),
          żeby zaśpiewać bo ma ciekawą linię melodyczną. Jeżeli nie sprawi ci kłopotu
          tłumaczenie na polski top bardzo proszę ;)
          Podaj maila to ci prześlę pocztą.
          • romanpidlaszuk Re: W Białymstoku prawosławnych jest tylko 17% 13.02.07, 07:08
            Tak ze słuchu to po ukransku i no zespół coś mówi - Horpyna.
            Mam ja tylko w formacie mp3, chodzi mi o uzyskanie jej słów (po ukraińsku),
            żeby zaśpiewać bo ma ciekawą linię melodyczną. Jeżeli nie sprawi ci kłopotu
            tłumaczenie na polski top bardzo proszę ;)
            Podaj maila to ci prześlę pocztą.

------------------------------

1.Mozesz przeslac na maila gazetowego.

2.Jezeli to jest piosenka ogolnie znana to byc moze wystarczy jezeli podasz
            tytul lub zacytujesz jakies jej dowolne fragmenty, a wtedy moznaby znalsc w
            necie caly tekst ( a nawet audio online) i go przetlumaczyc.

Mam nadzieje, ze uda sie ta sprawe zalatwic. :)
      • romanpidlaszuk Prawoslawni "Polacy" to MIT ! 13.02.07, 07:00
        Odnośnie prawosławnych Polaków bez rusińskich korzeni, to z tych 17

-----------------------------

1% z liczby stanowiacej 17% ogolu mieszkancow miasta- czyli potwierdzasz to co
        ja mowilem, ze co najmniej 99.9% wiernych PAKP to ludnosc pochodzenia
        bialoruskiego lub ukrainskiego ( ja osobiscie nigdy nie widzialem osoby
        wyznania prawoslawnego, ktora nie bylaby pochodzenia bialoruskiego lub
        ukrainskiego).
        • romanpidlaszuk Prawoslawni "Polacy" to MIT ! 13.02.07, 07:14
          Odnośnie prawosławnych Polaków bez rusińskich korzeni, to z tych 17

-----------------------------

1% z liczby stanowiacej 17% ogolu mieszkancow miasta- czyli potwierdzasz to co
          ja mowilem, ze co najmniej 99.9% wiernych PAKP to ludnosc pochodzenia
          bialoruskiego lub ukrainskiego ( ja osobiscie nigdy nie widzialem w PAKP osoby
          wyznania prawoslawnego, ktora nie bylaby pochodzenia bialoruskiego lub
          ukrainskiego).

• Gość: fatso Re: Prawoslawni "Polacy" to MIT ! IP: *.asfd.broadband.ntl.com 13.02.07, 07:49
            Popadicha to bodajze zona popa a popadiaszka
            to chyba coreczka? Pytam bo te panienki bywaly
            ladne i chetne-no ale nie dla psa kielbasa.
            Czyli nie dla bialoruskiego muzhika piekna
            popowna ale polski szlachicic? To co innego.

Lepsza taka(piekna) popia coreczka wpadla w oko
            bratu mojego praszczura gdzies pod Mohylowem.
            Wzenil sie i skacapial, wyklety przez swoich
            polskich braci i rodzine. Ale zyl za to dobrze,
            ze hej bo to za Bat'ki Cara Wszech Rusi jeszcze
            bylo. Celnikiem carskim w Odessie zostal, mial prawo
            rabowac wszystkich podroznych powracajacych ze
            swiata na caratu lono. Coz, bolszewia przyszla,
            biedaka zamordowala. Ostatnie co slyszalem o prawo-
            slawnych krewnych to bylo to, ze chodza do cerkwi w W-wie.
            Nie ma to jednak jak stara dobra Europa. Podliszuk,
            ty lepiej schowaj ta siekiere, nas sie trzymaj a dluzej
            pozyjesz.
            • romanpidlaszuk Wiecej argumentow za polonizacja PAKP tutaj: 14.02.07, 04:10
              Popadicha to bodajze zona popa a popadiaszka
              to chyba coreczka? Pytam bo te panienki bywaly
              ladne i chetne-no ale nie dla psa kielbasa.
              Czyli nie dla bialoruskiego muzhika piekna
              popowna ale polski szlachicic? To co innego.

Lepsza taka(piekna) popia coreczka wpadla w oko
              bratu mojego praszczura gdzies pod Mohylowem.
              Wzenil sie i skacapial, wyklety przez swoich
              polskich braci i rodzine. Ale zyl za to dobrze,
              ze hej bo to za Bat'ki Cara Wszech Rusi jeszcze
              bylo. Celnikiem carskim w Odessie zostal, mial prawo
              rabowac wszystkich podroznych powracajacych ze
              swiata na caratu lono. Coz, bolszewia przyszla,
              biedaka zamordowala. Ostatnie co slyszalem o prawo-
              slawnych krewnych to bylo to, ze chodza do cerkwi w W-wie.
              Nie ma to jednak jak stara dobra Europa. Podliszuk,
              ty lepiej schowaj ta siekiere, nas sie trzymaj a dluzej
              pozyjesz.

Wiecej argumentow za polonizacja PAKP znanego oredownika polskojezycznego
              prawoslawia tutaj:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=52011745
              • Gość: fatso Pudliszek, te jednak byles chyba ubekiem IP: *.asfd.broadband.ntl.com 14.02.07, 04:37
                I jestes koronnym argumentem polskim pko Rusinom:
                ze Rusin to automatycznie zwolennik aparatu przemocy
                pko Polakom. Bo mnie by sie nie chcialo katalogowac
                czyichs wypowiedzi,lezc jego tropem niczym ruska menda.
                Po temu trzeba miec ubeckie predyspozycje. Tfu!
                • romanpidlaszuk Re: Pudliszek, te jednak byles chyba ubekiem 14.02.07, 05:20
                  I jestes koronnym argumentem polskim pko Rusinom:
                  ze Rusin to automatycznie zwolennik aparatu przemocy
                  pko Polakom. Bo mnie by sie nie chcialo katalogowac
                  czyichs wypowiedzi,lezc jego tropem niczym ruska menda.
                  Po temu trzeba miec ubeckie predyspozycje. Tfu!

Co ty wypisujesz w internecie?
                  czy ty czytasz co piszesz?
                  Obrazasz ludzi, narody i ja to zebralem w jednym miejscu.

Po lekturze twoich wpisow odnosze wrazenie, ze jestes psychopata i zboczenicem.
                  • Gość: fatso No to dolacz ten zalacznik nizej IP: *.asfd.broadband.ntl.com 14.02.07, 06:45
                    www.geocities.com/ewhenter/ternopilskyj.htm
                    wlasnie moj ukrainski druh hajdamaka Maxopka z Toronto
                    powyzszy moj portret Pana ruskiego i polskiego przygotowal.
                    Nie moze istniec ugolovnoie dielo bez fotografii zloczyncy

fatso,
                    gente polonus, natione rutenus sum
                    • Gość: ALFIK Re: No to dolacz ten zalacznik nizej IP: *.elb.vectranet.pl 17.02.07, 19:50
                      17 procent,to skad tyle cerkwii?
                  • adamqz genotyp 23.02.07, 21:44
                    zapytam, rozumiem, że jak piszesz każdy kto jest wiary prawosławnej, ma
                    korzenie białoruskie lub ukraińskie, i jego niedawni przodkowie używali gwary,
                    ale wydaje mi się, że wsród mieszkańców współczesnych Białegostoku, którzy są
                    wiary prawosławnej, myśle, że większość używa języka polskiego w domu, i pewnie
                    wielu z nich nie ma pojęcia, ze ich przodkowie używali gwary białoruskiej czy
                    ukraińskiej, więc skąd pewność, że każdy kto jest wiary prawosławnej musi mieć
                    korzenie jednoznacznie inne niż polskie (myslę o kilku pokoleniach), przecież
                    to może wskazywac na wymieszanie wcześniejszych pokoleń (a czy pod zaborem
                    rosyjskim bycie prawosławnym nie było korzystniejsze ?)

bo zauważ, jeżeli sprawdza się genotyp, to ludzie mają w nim zapisane ślady
                    często z całej Europy, więc "grzebanie" zbyt głeboko w rodowodzie, doprowadza
                    do wniosku, że geny są wymieszane, i o czystym rodowodzie nikt nie ma co
                    marzyć, kwestia tylko jak głęboko sięgamy, natomiast jak ktoś chce na siłę
                    udowodnić swój "właściwy" rodowód często może dopuścic się częściowo manipulacji
                    • adamqz 90 % określają się jako Polacy 24.02.07, 01:06
                      "Przytoczone wyżej wskaźniki dowodzą, iż najczęstsze i najbardziej otwarte
                      deklarowanie przynależności do mniejszościowej grupy narodowej wśród
                      wschodniosłowiańskiej ludności Białostocczyzny występuje we wsiach prawie
                      wyłącznie przez nią zamieszkiwanych. Tam gdzie pewną, aczkolwiek mniejszą część
                      mieszkańców stanowią katolicy, już tylko około połowy prawosławnych przyznaje
                      się do białoruskości. A w gminach, gdzie wierni Cerkwi są w zdecydowanej
                      mniejszości – czy to wokół białostockiej aglomeracji, czy na Sokólszczyźnie,
                      poziom asymilacji jest wśród nich tak zaawansowany, że często w 90 % lub w
                      jeszcze większym odsetku określają się jako Polacy. "

Związek Młodzieży Białoruskiej
                    • adamqz 15% prawosławnych w Białymstoku to Białorusini 24.02.07, 01:16
                      m. Białystok 17 15
                      Choroszcz 5 bd.
                      Czarna B. 5 bd.
                      Dobrzyniewo D. 5 bd.
                      Gródek 75 30,8
                      Juchnowiec D. 20 19,8
                      Michałowo 45 31,5
                      Supraśl 25 12,9
                      Suraż 5 bd.
                      Turośn K. 5 9,4
                      Wasilków 10 5,2
                      Zabłudów 30 28,3

dane z tabeli na temat wyznaców wiary z 1999 opracował autora tego artykułu,
                      natomiast w tekście przytoczone są dane narodowościowe ze spisu

te dane trzeba czytać tak, że 17% mieszkańców miasta Białegostoku to wyznawcy
                      prawosławia, z czego tylko 15% z nich uznaje się za Białorusinów
                      np. dla Turosina druga wartość przewyższa pierwszą, co upewnia w takiej
                      interpretacji, a przede wszystkim tekst autora (wcześniej zacytowany)

wg spisu - w Białymstoku mieszka 7434 Białorusinów, czyli ok. 2,5 % mieszkanców
                      inne mniejszości - 1238 osób, w tym 417 Ukraińców,

"Jednostką administracyjną zamieszkiwaną przez największą liczbę Białorusinów
                      jest miasto Białystok, w którym spis powszechny odnotował 7434 osoby tej
                      narodowości. Grupa ta stanowi jednak tylko 2,5% mieszkańców miasta.
                      Przedstawicieli innych mniejszości narodowych jest w stolicy regionu 1238, przy
                      czym 417 z nich to Ukraińcy"

ps. wygląda na to, że spis nie badał wyznania, są to dane autora artykułu
    • Gość: ja Re: W Białymstoku prawosławnych jest tylko 17% IP: *.stnet.pl 23.02.07, 20:34
      +SOSNA
    • oszo-lom-z-rm jest ich już mniej niz 13% 16.08.19, 08:26
      dokładnie 38 tys Białostoczan chodzi do cerkwi.. to stanowi 12,78% wszyustkich mieszkańców Białegostoku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka