07.05.03, 14:18
Moim zdaniem powinne jezdzic w naszym miescie. Mam na mysli szybki
tramwaj (przynajmniej z 2 linie) jeden przez Sikorskiego ... taka szeroka
ulica w srodku trawnik, przeciez to sie marnuje, 2 -ga linia srodkiem
bylej Szosy Pn-obw. :))
jakies wasze pomysly
Obserwuj wątek
    • Gość: Janusz_2 Re: Tramwaje IP: *.osiedle.net.pl 07.05.03, 19:54
      No pewnie ze powinny powstac. I zgadzam sie tez ze Sikorskiego to jak
      najlepsza ulica na poczatek linii, tylko co dalej zauwaz ze na Aleji Jana Pawla
      przynajmniej jak narazie jest dosc may pas zieleni, i wedlug mnie nie
      wystarczylby pod tramwaj. Tylko jak juz cos robic to porzadnie , np. tak jak w
      Poznaniu gdzie powstala linia jest praktycznie calkowicie bezkolizyjna ( kazda
      ulica idzie nad linia tramwajowa wiaduktem) i to jest wlasnie szybko tramwaj, a
      twoj przyklad poziomk zarowno z ulica Sikorskiego jak i szosa Pln-Obw nie daje
      takich mozliwosci bo jak chocby wyobrazasz sobie przejscie tramwaju
      przez "rondo" kolo Biawaru czy nawet w strone przeciwna przez "rondo"
      popieluszki/sikorksiego ??? Wiesz w tunelu czy na estakadzie to bylby zbyt duzy
      wydatek i na bank zadne wladze miasta by sie na to nie zgodzily.
      Mimo to rowniez jestem calkowiecie za budowa szybkiej linii tramwajowej w
      Białym i tez jestem ciekaw opinii innych na ten temat.
      Pozdr.
      • Gość: KOMUNIK Re: Tramwaje IP: 80.48.251.* 07.05.03, 20:27
        Tramwaje sa potrzebn - to bez watpliwosci. Ale po co taka trasa jak Sikorskiego
        i dalej gdzies tam obwodowka??? Kogo by tam wozily?? Jezdzi taka trasa 25 i nie
        jest to najczesciej uczeszzczana linia. Sikorskiego mozna wykorzystac, dalej
        JP2 i gagarina - no ale wtedy nie zachaczamy o dworzec i tez niedobrze. Ponadto
        w tunelu nowym sa zarezerwowne pasy dla tramwai i tak samo ma byc na
        przedluzeniu Hetmanskeij w kierunku Zielonogorskiej. Tramwaje powinny jedzic
        tam, gdzie chca jezdzic ludzie, a nie tam gdzie jest po prostu miejsce. Na tym
        polegas umiejetne gopodarownie i planownaie maista, aby min. umiec to miejsce
        wygospodarowac. Dlatego uwazam, ze powinny one jezdzic tak, aby przejac
        pasazerow najczesciej uczeszcznych linii - czyli 21 i 5. Z tym, ze nie musza
        one oczywiscie sie pokrywac z ich dzisiejszymi trasami - moga biec gdzies
        bokiem, czy jakos tak w kazdym badz razie tak zeby tych ludzi zabierac.
        • Gość: Janusz_2 Re: Tramwaje IP: *.osiedle.net.pl 07.05.03, 22:37
          Jasne ze budowa linii tramwajowych to ogromny wydatek ( zwlaszcza linii
          szybkiego tramwaju) i zeby sie zwracala musi byc zbudowana tam gdzie bedzie
          taka potrzeba, czyli najlepiej od duzych zespolow osiedli mieszkaniowych jak
          Zielone Wzg. Sloneczny Stok i Lesna Dolina czy Dziesieciny, Wysoki St. i
          Antoniuk do centrum. Moim zdaniem tylko wtedy taka inwestycja moze byc
          oplacalna i sie zwrocic z czasem. Prawda tez ze w nowym tunelu na przedluzeniu
          Popieluszki bedzie miejsce pod tramwaj wiec dobrze by bylo tamtedy prowadzic
          pierwsza linie bo zaoszczedziloby to klopotu bezkolizyjnego przejazdu przez
          tory dzielace miasto jak wiemy na pół ( na wiadukcie Dabrowskiego nie ma
          miejsca na tramwaj na pewno, a za nim wybuduja drugi wiadukt to jeszcze minie
          z 8 -10 lat)
          Jabym proponowal poczatek pierwszej linii od Popieluszki wlasnie przeez tunel
          tylko aby tramwaj mogl jechac dalej to trzeba by zmodernizowac Kopernika,
          przynajmniej na odcinku do Łomzynskiej i tu znow zaczynaja sie schody...
          Pozdr.
          • poziomk Re: Tramwaje 08.05.03, 10:50
            Rondo ma to do siebie, ze rondem moglyby jezdzic samochody a tramwaj
            .... zrobic krzyzowke. Tory nie koniecznie musza dokladnie przebiegac po
            pasie zieleni. Mozna zrobic tak jak to jest tam gdzie jest czyli np w W-wie
            jedziesz samochodem jakby po torach rownolegle z tramwajami :))
            • Gość: Janusz_2 Re: Tramwaje IP: *.osiedle.net.pl 08.05.03, 17:13
              poziomk napisał:

> Rondo ma to do siebie, ze rondem moglyby jezdzic samochody a tramwaj
              > .... zrobic krzyzowke. Tory nie koniecznie musza dokladnie przebiegac po
              > pasie zieleni. Mozna zrobic tak jak to jest tam gdzie jest czyli np w W-wie
              > jedziesz samochodem jakby po torach rownolegle z tramwajami :))

Ale poziomk to nie o to tu chodzi. Przeciez w ten sposob to budowano
              kilkadziesiat lat temu. Czy ty dzisiaj znasz miasto w polsce ktore tak buduje
              linie tramwajowe, to juz jest przezytek. JEsli juz w cos pakowac kase to tylko
              w cos porzadnego co bedzie nam dobrze sluzyc przez wiele lat. Widzialem kilka
              fotek PST czyli szybkiego tramwaju w poznaniu, jesli mamy cos budowac to
              wlasnie predzej w ten sposob co oni niz tak jak ty mowisz. To w dziesiejszych
              czasach naprawde nie mialoby sensu.
              Pozdr.
              • Gość: Rafał Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 08.05.03, 22:11
                No, cieszę się że ktos prowadzi dalej watek tramwajów w Białymstoku,bo ja w
                sierpniu napisałem że są potrzebne.Jednak wracając do tematu to proponuję
                trasę:zielonogórska-wrocławska-sikorskiego-3 maja-antoniukowska-knyszyńska-
                kolejowa-zwycięstwa-hetmańska-popiełuszki-wrocławska-zielonogórska. Fakt,że
                linia ma jeden tylko koncowy,ale:ulice sikorskiego i popiełuszki mają szerokie
                pasy zieleni,ulice antoniukowska i hetmańska sa na tyle szerokie że na ich
                środku może biec linia i po trzecie linia przepiega obok dworca PKP. Jeszcze
                tory powinny byc połozone na alei Piłsudskiego bo równiez jest bardzo
                szeroka,oraz na poleskiej.
                • Gość: Janusz_2 Re: Tramwaje IP: *.osiedle.net.pl 08.05.03, 22:48
                  Gość portalu: Rafał napisał(a):

> No, cieszę się że ktos prowadzi dalej watek tramwajów w Białymstoku,bo ja w
                  > sierpniu napisałem że są potrzebne.Jednak wracając do tematu to proponuję
                  > trasę:zielonogórska-wrocławska-sikorskiego-3 maja-antoniukowska-knyszyńska-
                  > kolejowa-zwycięstwa-hetmańska-popiełuszki-wrocławska-zielonogórska. Fakt,że
                  > linia ma jeden tylko koncowy,ale:ulice sikorskiego i popiełuszki mają
                  szerokie
                  > pasy zieleni,ulice antoniukowska i hetmańska sa na tyle szerokie że na ich
                  > środku może biec linia i po trzecie linia przepiega obok dworca PKP. Jeszcze
                  > tory powinny byc połozone na alei Piłsudskiego bo równiez jest bardzo
                  > szeroka,oraz na poleskiej.

Pomysl lini nawet niezly ale ja nie wiem jak czesto bywasz na Hetmanskiej lecz
                  ta ulica na 100% jest za wasko dla tramwaji, z reszta jak ty to sobie
                  wyobrazasz przeciez tam w ogole nie ma pasa oddzielajacego, chodnik ma ze 2 - 3
                  metry a poznie j juz sa domy lub siedziby firm. Trzeba zdac sobie sprawe ze pod
                  linie tramwajowa potrzeba conajmniej 5- 7 metrow a gdzei ty chcesz je znalesc
                  na Hetmanskiej to ja nie mam pojecia ( chyba ze estakada po srodku ale to juz
                  prawie kosmos jak na nasze warunki ;] )to samo jest w przypadku
                  Antoniukowskiej ( chyba bo nie bywam tam zbyt czesto i dokladnie nie potrafie
                  odtworzyc w pamieci obrazu tamtej ulicy). Co do Poleskiej to byc moze daloby
                  sie wykorzsytac tam istniejacy nasyp kolejowy i tylko dostosowac szerokosc
                  torow. Zas jesli na Pilsudskiego da sie tramwaj np po srodku to sie zrobia z 3
                  pasow w kazda strone po 2 i bedzie bardzo ciasno. NIe mozna przeciez budowac
                  linii trmwajowych kosztem ulic, bo przeciez rzecza jasna jest ze liczba
                  samochodow narazie jest stosunkowo mala, ale na pewno bedzie rosla i za kilka
                  lat Pilsudskiego moze byc w obecnej formie niewystarczajaca ( zwlaszcza jak
                  dobuduja jeszcze ze dwie sygnalizacje swietlne to juz w ogole beda one co 200m
                  i niemilosiernie beda utrudniac ruch a takie byly plany jakubowicza
                  {naszczescie odchodzi}bo kladek nie mozna bo ludzie starsi, no ale odbiegam od
                  tematu :) ). Ja bym jednak rozwazyl linie od popieluszki przez tunel nowy i
                  dalej tylko wlasnie jak dalej, jakies pomysly ???
                  Pozdr.
                  • Gość: Krecik [...] IP: *.ld.euro-net.pl 09.05.03, 13:16
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • Gość: Janusz_2 Re: Tramwaje IP: *.osiedle.net.pl 09.05.03, 16:40
                      NO tak twoja wypowiedz swiadczy o tobie to po pierwsze. A po drugie to o co
                      ci tak w ogole chodzi, przeciez to byla tylko PROPOZYCJA z ktorej z reszta sie
                      nie wycofuje. Nie wiem czy mieszkasz na Kopernika, nie obchodzi mnie to, z taka
                      osoba jak ty nie chce mi sie nawet klocic. Jak chcesz pogadac to kultury troche
                      i podaj jakies porzadne argumenty bo to ze nie ma pasa zieleni albo jest waski
                      to jak widac niewiele znaczy ( przeczytaj sobie wczesniejsze posty). Z reszta
                      zadalem pytanie jak sobie wyobrazalibyscie tramwaj na Kopernika bo sam nie mam
                      jak narazie dobrego pomyslu jakby go tam umiescic ...
                      • Gość: Krecik Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 09.05.03, 21:36
                        Ty huju jebany sam se popraw się na kultueze huj ci w dupe mi się tesz niechce
                        z tobą gadać spierdalaj
        • Gość: |andy| Re: Tramwaje IP: *.com / 192.168.4.* 08.05.03, 22:21
          Gość portalu: KOMUNIK napisał(a):

> Tramwaje sa potrzebn - to bez watpliwosci. Ale po co
          taka trasa jak Sikorskiego
          >
          > i dalej gdzies tam obwodowka??? Kogo by tam wozily??
          Jezdzi taka trasa 25 i nie
          >
          > jest to najczesciej uczeszzczana linia.

Ooooooooo to coś nowego, przejedź się któregoś dnia
          wieczorem, popołudniu (np. 18:09 z przystanku pod V LO w
          stronę Białostoczku). Jeżdze 25 już 3 rok i nie raz,
          szczególnie wieczorem, autobusy są bardzo zatłoczone...

Pozdrawiam
          Andrzej
          • Gość: Piotrek Re: Tramwaje IP: *.piasta.pl 09.05.03, 18:56
            Podaję jak tylko było w planach puszczenie tramwajów za nowym tunele w stronę
            Kopernika: tunel - Kopernika ( z odgałęzieniem do Bohaterów Monte Cassino ) -
            Zwierzyniecka - Trasa Kopernikowska - Piastowska - do zajezdni na 27 Lipca z
            możliwościa przedłużenia linii tramwajowej dalszym odcinkiem Trasy
            Kopernikowskiej do Jaroszówki.

Mam schemat całego planowanego układu linii tramwajowych w Białymstoku lecz
            nie mam skanera.
            • Gość: Rafał Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 09.05.03, 20:46
              a jest cos wogóle planowane w najbliższym czasie?Bo ktos wczesniej tu pisał że
              w nowym tunelu jest zostawiony pas dla tramwajów.
            • Gość: Janusz_2 Re: Tramwaje IP: *.osiedle.net.pl 09.05.03, 22:41
              Gość portalu: Piotrek napisał(a):

> Podaję jak tylko było w planach puszczenie tramwajów za nowym tunele w stronę
              > Kopernika: tunel - Kopernika ( z odgałęzieniem do Bohaterów Monte Cassino ) -
              > Zwierzyniecka - Trasa Kopernikowska - Piastowska - do zajezdni na 27 Lipca z
              > możliwościa przedłużenia linii tramwajowej dalszym odcinkiem Trasy
              > Kopernikowskiej do Jaroszówki.
              >
              > Mam schemat całego planowanego układu linii tramwajowych w Białymstoku lecz
              > nie mam skanera.
              Szkoda ze nie masz skanera :( Ale powiedz choc ile tych linii jest na tym
              schemacie. A i jeszcze czy orientujesz sie czy ma byc to zwykly tramwaj, czy
              tzw. szybki?? , bo to duza roznica. No i jeszcze raz to pytanie czy wiadomo ci
              kiedy moglaby ruszyc budowa ktorejs z tych linii????
              Pozdr.
            • koczisss Re: Tramwaje 31.05.03, 14:31

> Podaję jak tylko było w planach puszczenie tramwajów za nowym tunele w stronę
              > Kopernika: tunel - Kopernika ( z odgałęzieniem do Bohaterów Monte Cassino ) -
              > Zwierzyniecka - Trasa Kopernikowska - Piastowska - do zajezdni na 27 Lipca z
              > możliwościa przedłużenia linii tramwajowej dalszym odcinkiem Trasy
              > Kopernikowskiej do Jaroszówki.
              >
              > Mam schemat całego planowanego układu linii tramwajowych w Białymstoku lecz
              > nie mam skanera.

Cześć. Napisałeś, że masz jakieś plany i książeczki na temat linii
              tramwajowych. Jakbyś mógł je mi udostępnić to proszę o kontakt.
              Pozdrawiam. Moj adres to koczisss@gazeta.pl
            • Gość: Mario_NY Re: Tramwaje IP: *.31.3.206.Dial1.NewYork1.Level3.net 27.09.03, 00:32
              mowisz o planach linii tramwajowych w Bialymstoku? Gdzie w internecie to mozna
              znalezc ?
              • Gość: Piotrek Re: Tramwaje IP: 80.55.171.* 18.10.03, 17:43
                Gość portalu: Mario_NY napisał(a):

> mowisz o planach linii tramwajowych w Bialymstoku? Gdzie w internecie to
                mozna
                > znalezc ?

Nie można, bo nie umieściłem nic na ten temat w internecie.
          • Gość: KOMUNIK Re: Tramwaje IP: 80.48.251.* 10.05.03, 00:52
            Oj - jezdzilem 25ka przez 4 lata do LO :) Wiec wiem jak jest - linia ta nie
            wozi wiele osob, pomimo tego, ze autobusy sa pelne. Troche pokretne, ale wezmy
            od uwage cz\estotliwosc - 1 - 2 wozy na godzine (w okolicach 18ej jak
            pisales). Podczas gdy 21 czy 5 kursuja 5 - 6 razy i to przegubowe. Widac
            wyraznie, gdzie potok sa wieksze.
            • Gość: Piotrek Re: Tramwaje IP: *.piasta.pl 10.05.03, 09:58
              Mam dwie małe książeczki - pierwsza z grudnia 1989 roku mówi i koncepcji tras
              tramwajowych w Białymstoku, druga zaś z kwietnia 1990 roku już o tramwaju
              szybkim.

Etapy budowy linii tramwajowych:
              I ETAP:od zajezdni w rejonie zakładów Fasty - po południowej stronie ulic ulic
              Przędzalnianej i projektowanej trasie "S"( dziś Kołłątaja )i Swobodną do
              Konstytucji 3 Maja

-z Dziesięcin po południowo - wschodniej stronie jezdni ul.Berlinga oraz w
              pasie dzielącym jezdnie ul.Konstytucji 3 Maja do al.Jana Pawła II

-ze Starosielc ( czyli od dworca ) w pasie miedzy jezdniami ulic Wrocławskiej
              i Sikorskiego do al.Jana Pawła II

-następnie po połączeniu w/w odcinków po południowej stronie jezdni ul
              Zwycięstwa, estakadą nad torami stacji PKP Białystok i ul.Poleską do
              tymczasowej pętli koło kościoła św.Rocha

II ETAP:Trasa przebiega w płytkim tunelu pod Lipową i Rynkiem Kościuszki
              (ok.1300 m)

- na powierzchnię terenu trasa tramwajowa wyprowadzona jest w rejonie
              skrzyżowania Legionowej i Mickiewicza

- następnie trasa przebiega w pasie między jezdniami ulic Branickiego i
              Piastowskiej do następnej tymczasowej pętli przy ul.Chrobrego

III ETAP:ostatni odcinek trasy prowadzi po wschodniej stronie jezdni
              Piastowskiej (istniejącej i projektowanego wydłużenia) do skrzyżowania z 27
              Lipca w rejonie którego zlokalizowaną drugą zajezdnię

II LINIA TRAMWAJOWA:
              Z Nowego Miasta Żeromskiego - Składową - Kopernika - Bohaterów Monte Cassino -
              łączy sie na wspólnym przystanku z I-szą trasą tramwajową w rejonie kośącioła
              św.Rocha - Artyleryjską - Hajnowską - Radzymińską - I Armii WP - Andersa - 27
              Lipca do zajezdni

ODCINKI ŁĄCZĄCE I i II TRASĘ:
              -w ciągu ulicy ks.Popiełuszki od Sikorskiego i tunelem do Składowej
              -w ciągu ulic Kopernika - Zwierzynieckiej - Trasy Kopernikowskiej do ronda
              przy ul.Piastowskiej

Przewidywana liczba taboru tramwajowego - ok.240 wozów
              Długość wszystkich tras - 31,5 km

Tyle wiadomości wszystkim miłośnikom komunikacji tramwajowej wystarczy.

• poziomk Re: Tramwaje 10.05.03, 14:59
                plany wzięły z łeb.......
                • Gość: Janusz_2 Re: Tramwaje IP: *.osiedle.net.pl 10.05.03, 18:16
                  NO skoro przez 10 lat nic nie zrobiono, nawet nic nie slychac ostatnio w
                  gazetach z cos ma ruszyc w najblizszym czasie to znaczy ze plany pozostana
                  planami :( A swoja droga to co to jest trasa "S" ??? bo jakos nie zalapalem
                  Pozdr.
                • Gość: Janusz_2 Re: Tramwaje IP: *.osiedle.net.pl 10.05.03, 18:19
                  A i jeszcze jedno przypomnialem sobie. Czy te linie maja przechodzic przez
                  skrzyzowania normalnie czy bezkolizyjnie, ktore z tych linii to maja byc te
                  tzw. linie szybkiego tramwaju???? Bo chyba nie wszystkie ... :)
                  Pozdr.
        • Gość: BSTOK5@WP.PL Re: Tramwaje IP: *.csk.pl 09.08.06, 12:45
          UWAZAM ZE TRAMWAJE TO NIE DLA NASZEGO MIASTA TO ZA DUZY WYDATEK A POZATYM TO
          ZABIERANIE PASAZEROW DLA KZK KPKM KPK . POMYSLCIE CO LEPSZE 2 TRAMWAJE CZY 32
          AUTOBUSY????
      • Gość: Morris Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 16.09.04, 21:52
        szczerze to niema co narazie sie ludzic ze tak szybko powstana znajac fundusze
        naszego miasta .ale pomazyc zawsze mozna i fajnie by bylo jakby trasa leciala
        przez sikorskiego :D a co do tego ronda to przeciez w niektorych miastach
        jezdza tramwaje przez ronda i jakos wcal;e az tak duzo wypadkow niema a na
        wiadukty to bialystok na bank kasy niema wiec fajnie by bylo jakby nawet
        jezdzily bez wiaduktow . pozdro dla rafalaaaaaaaaaaaaaaaa
    • Gość: didi Re: Tramwaje IP: 216.136.13.* 10.05.03, 19:31
      hop
      • Gość: Piotrek Re: Tramwaje IP: *.piasta.pl 10.05.03, 20:16
        A tak naprawdę co to jest szybki tramwaj?

Co do skrzyżowan itp. linie tramwajowe będą przebiegać normalnie. Doczytałem
        sie czegoś takiego: "Granice między rejonami stanowią linie kolejowe. Wymaga
        to specjalnych urządzeń komunikacyjnych - wiaduktów w ciągach tras ulicznych i
        komunikacji zbiorowej".Nie mogę znalezć jednego fragmentu w tych broszurkach
        lecz było tam napisane że komunikacja tramwajowa w Białymstoku będzie się
        charakteryzować tym ze nie będzie uczestniczyć w ruchu tranzytowym i małą
        liczbą przejazdów przez ulice. Nie moge tego fragmentu znalezc - gdy znajdę
        napiszę napewno.
        • Gość: Janusz_2 Re: Tramwaje IP: *.osiedle.net.pl 10.05.03, 20:43

> A tak naprawdę co to jest szybki tramwaj?
          Szybki tramwaj to tramwaj ktorego linia biegnie bezkolizyjnie czyli : kazda
          ulice przecina nie na tym samym poziomie a bezkolizyjnie na wiaduktach (lub w
          tunelach), oraz jest ona zwykle zbudowana obok ulic a nie w pasach zieleni
          zwykle tez jest utrudniony dostpe do niej dla pieszych w tym sensie ze sa
          barierki itp aby piesi w nieodpowiednich miejscach nie przebiegali przez linie
          tramwajowa.
          >
          > Co do skrzyżowan itp. linie tramwajowe będą przebiegać normalnie. Doczytałem
          > sie czegoś takiego: "Granice między rejonami stanowią linie kolejowe. Wymaga
          > to specjalnych urządzeń komunikacyjnych - wiaduktów w ciągach tras ulicznych
          i komunikacji zbiorowej".
          Ale tutaj to sie chyba troche zaprzeczasz piszesz ze beda biegly normalnie a
          pozniej cytujesz m.in. o potrzebie budowy wiaduktow w ciagach ulicznych to jak
          mamy to w koncu rozumiec :) ???

Nie mogę znalezć jednego fragmentu w tych broszurkach
          > lecz było tam napisane że komunikacja tramwajowa w Białymstoku będzie się
          > charakteryzować tym ze nie będzie uczestniczyć w ruchu tranzytowym i małą
          > liczbą przejazdów przez ulice. Nie moge tego fragmentu znalezc - gdy znajdę
          > napiszę napewno.

Super by bylo bo to tez jest troche nie jasne bo co znaczy "komunikacja
          tramwajowa w Białymstoku będzie się charakteryzować tym ze nie będzie
          uczestniczyć w ruchu tranzytowym ?" - ze ma nie przebiegac wzdluz ulic o
          charakterze tranzytowym ???
          Pozdr.
          • Gość: Rafał Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 10.05.03, 22:21
            To były plany,ale warto porozmawiać o tym co jest teraz.KOMUNIK wspomniał że w
            nowym tunelu sa zarezerwowane miejsca dla tramwajów,oraz na przedłużeniu
            hetmańskiej.Jesli tak jest naprawdę to chyba jakas perspektywa na przyszłość
            istnieje,bo inaczej nikt by tego miejsca nie zostawiał.Zauważmy że drugą nitkę
            sikorskiego też zbudowali chyba z myślą o tramwajach bo między ulicami jest
            duży pas zieleni.
            • Gość: Piotrek Re: Tramwaje IP: *.piasta.pl 10.05.03, 23:33
              Cytuję:
              "Układ charakteryzuje się dość wysokim standardem obsługi jak na warunki
              polskie - wszystkie trasy są wydzielone z jezdni, a więc bez kolizji z ruchem
              samochodowym wyłączając skrzyżowania oraz zastosowano stosunkowo wysokie
              parametry sieci, mała liczba rozjazdów, łuków, skrzyżowań, niezalezne
              przekroczenie linii kolejowych i ulic tranzytowych."

Tramwajów szybkich nie planowano - miała istnieć jedynie estakada nad torami
              kolejowymi koło stacji PKP i nad Poleską koło Sitarskiej oraz tunel o długosci
              1300 m pod Lipową no i oczywiście tunel pod torami na Hetmańskiej.
              • Gość: kulej Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 11.05.03, 22:33
                Kużwa w takim Grudziądzu jeżdżą tramwaje a u nas nie mogą zrobic.Tyle że zanim
                u nas zrobią to bedzie chyba nie wiem który rok,bo wystarczy spojrzeć ile
                remontowali dworzec.
                • poziomk Re: Tramwaje 12.05.03, 08:39
                  Gos´c´ portalu: kulej napisa?(a):
                  ile
                  > remontowali dworzec.
                  to juz skonczyli ?;-)
                • mika68 ten Grudziądz jest o niebo ładniejszym miastem 24.06.05, 09:10
                  od zapyziałego Białegostoku z białoruskim akcentem.
                  • koczisss Re: ten Grudziądz jest o niebo ładniejszym miaste 24.06.05, 15:05
                    :)))
                    • Gość: Mariusz Re: ten Grudziądz jest o niebo ładniejszym miaste IP: *.236.21.106.Dial1.NewYork1.Level3.net 25.06.05, 06:18
                      Ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha!!!!!
                      Zdjecie super!!!
                      Moze dopisujmy cos na koncu watku, bo inaczej to znalezc nie mozna.
              • Gość: Janusz_2 Re: Tramwaje IP: *.osiedle.net.pl 12.05.03, 19:51
                "niezalezne przekroczenie linii kolejowych i ulic tranzytowych." Stwierdzenie
                niezalezne jak rozumiem znaczy bezkolizyjne? NO ale juz samo wydzielenie z
                ulic to juz cos :) Tylko kiedy oni to zbuduja, A moze szanowna Gazeta pokusila
                by sie o jakis artykul na ten temat, popytala tu i tam o to i owo ??? ;], oj
                bardzo dawno nic na ten temat nie czytalem.
                Pozdr.
                • Gość: Piotrek Re: Tramwaje IP: *.piasta.pl 12.05.03, 22:01
                  Niezalezne przekroczenie linii tramwajowych to jak juz pisałem tunel na
                  Hetmańskiej, estakada nad torami koło dworca i na Sitarskiej oraz tunel na
                  przedłużeniu Piastowskiej do 27 Lipca.

A co do dróg tranzytowych to sam nie wiem o co chodzi. Przecież według tego
                  projektu linia tramwajowa ma biec po środku Andersa. Lecz zanim tramwaj by się
                  tam znalazł musiał by przejechać ten kawałek ulicy.
                  • Gość: Janusz_2 Re: Tramwaje IP: *.osiedle.net.pl 12.05.03, 23:04

> Niezalezne przekroczenie linii tramwajowych to jak juz pisałem tunel na
                    > Hetmańskiej, estakada nad torami koło dworca i na Sitarskiej oraz tunel na
                    > przedłużeniu Piastowskiej do 27 Lipca.

NO o tym ostatnim to pierwszy raz piszesz, ale w sumie to sie domyslilem bo tam
                    ma byc w ciagu Trasy KOpernikowskiej tunel pod torami, to tak tez pomyslalem ze
                    tez dla tramwaju zrobia miejsce tak jak na popieluszki :)

> A co do dróg tranzytowych to sam nie wiem o co chodzi. Przecież według tego
                    > projektu linia tramwajowa ma biec po środku Andersa. Lecz zanim tramwaj by
                    się tam znalazł musiał by przejechać ten kawałek ulicy.

Moze jeszcze zrobia tak: jesli tramwaj wchodzilby na Andersa od Tysiaclecia PP
                    to tam z tego co wiem jest planowany duzy wezel bezkolizyjny w zwiazku z
                    obwodnica ekspresowa bialegostoku w ciagu Via Baltica i tam byc moze jakims
                    wiaduktem czy tunelem ten tramwaj wchodzilby bezkolizyjnie pomiedzy nitki
                    Andersa inaczej to ja tego nie widze, ale wydaje mi sie ze poki oni beda
                    budowac tramwaj na Andersa to minie kilkadziesiat lat, momi zdaniem byc moze w
                    ciagu najblizszych 10 cos ruszy ale raczej z liniami takimi jak ta z Zielonych
                    Wzg. przez tunel i do centrum czy dalej Trasa Kopernikowska...
                    • Gość: Piotrek Re: Tramwaje IP: *.piasta.pl 13.05.03, 16:14
                      Ale po co na Andersa tramwaje? Kiedys były tam duże zakłady a teraz tylko
                      Agnella jako tako się trzyma i Fabryka Mebli zaś po Biazecie już nie ma śladu.
                      Bardziej prawdopodobne jest że tramwaj będzie podciągniety na Białostoczek i
                      koniec.

Ale przecież tramy miały tylko przecinań 1000 lecia PP ( Radzymińska - I Armii
                      WP ).
                      • Gość: guziol Re: Tramwaje IP: *.kth.pl / 10.0.2.* 14.06.03, 01:09
                        Już widzę ten tunel pod Lipową! Nad nim deptak, a wszystko okraszone
                        nowiusieńką starówką. W ,,Metrze" będzie ,,Piwnica pod Baranami". Zresztą
                        można już dostrzec pierwsze zwiastuny przyszłej chwały Białegostoku: hejnał
                        z... magnetofonu i rodzimy kanał telewizyjny niejakiego pana Dziemiana
                        (słyszałem, że Rupert Murdoch już się ślini myśląc o jego zakupie). A szczerze
                        mówiąc to ja wolałbym śmignąć się Lipową trolejbusem - to dopiero wynalazek.
                        • Gość: Piotrek Re: Tramwaje IP: *.piasta.pl 14.06.03, 11:47
                          Trolejbus to przeżytek.
        • Gość: mocniak Re: Tramwaje IP: *.stnet.pl 09.07.03, 22:43
          to ja może powiem coś o datach :-) jakieś 5 lat temu [plus minus 2 lata ;-)]
          uczestniczyłem w spotkaniu z sz. p. wiceprezydentem [ówczesnym, nie wiem jak
          jest teraz] miasta i właśnie zadałem mu pytanie kiedy w białym będe mógł się
          przejechać tramwajem. Oczywiście najpierw facet mowił że miasto jest doskonale
          przygotowane na tramwaje, wymienił kilka ulic na których one będą, a na koniec
          wspomniał cichutko daty 2010 - 2012 :-) ale to było 5 lat temu, a że jak
          polityk wspomina o jakiś datach związanych z infrastrukturą trzeba czas
          oczekiwania podnieść zwykle do kwadratu [na podstawie własnych obserwacji]
          policzmy: 2012 - 1998 = 14; 14kwadrat = 196. tak więc na oko zostało nam
          jeszce 191 lat oczekiwania. życzę cierpliwości i pozdrawiam.
          • Gość: Tomasz Haładyj Re: Tramwaje IP: *.czes.gazeta.pl 30.07.03, 13:00
            Przed 15 laty pisałem pracę magisterską na SGH, analizując, ktore fragmenty
            projektów z lat 70. i 80. są sensowne, a które kretyńskie.

1. TUNEL POD LIPOWĄ (1300 metrow i dwie stacje: Rynek Kościuszki i koło Lasów
            Państwowych) - ZDECYDOWANIE NIE. Dlaczego? Potrzebne jest wyjaśnienie, jak
            zmieniły się poglądy na budowę tramwajów w Europie - od końca lat 80. - a
            ostatnio i w Polsce. Otóż renesans tramwajów na zachodzie wynikał z potrzeby
            budowy sprawnej komunikacji, która nie grzęzłaby w ulicznych korkach, na
            trasach z przewozami zbyt małymi, by budowa metra byla uzasadniona. Tzw. potoki
            pasażerskie nigdy nie będą tak duże. Budowa tramwaju musi być więc stosunkowo
            tania, dlatego tunele i estakady buduje się wyłącznie tam, gdzie klasyczne
            metody regulacji ruchu: np. sygnalizacja świetlna wzbudzana przez tramwaj
            (nadjeżdżając włącza sobie zielone światło) nie przyniesie rezultatów. A teraz
            przejdźmy do centrum Białegostoku: tunelem pod Lipową tramwaj przejedzie w 4
            minuty. Po powierzchni - szynami ułożonymi w ulicy - powiedzmy w 8. Oczywiście
            pod warunkiem, że wyrzuci się z ulicy samochody, a utworzymy... tak oczekiwany
            deptak. Zachęcam - kogo na to stać - do podróży do Strasbourga, gdzie
            wybudowana kilka lat temu linia tramwajowa biegnie środkiem ruchliwego pasażu,
            a wagony jadą 20-30 km/h. Albo - kogo nie stać - niech jedzie do Chorzowa,
            zobaczyć podobne rozwiązanie. Ktoś powie: 20-30 km/h to wolno? Wystarczy, bo z
            punktu widzenia oczekiwań pasażera najważniejszy jest szybki dojazd do centrum
            a nie przejazd przez centrum. Dla większości osób śródmieście jest bowiem celem
            podróży bądź miejscem przesiadki - te osoby straciłby zresztą tylko 2 minuty
            (bo przecież nie przejeżdżają tranzytem przez centrum). W dodatku część z nich
            odzyska je, gdyż przystanki na powierzchni mogą być gęściej rozmieszczone, co
            właśnie w centrum byloby pożądane. Oto lokalizacje: Kościół św. Rocha,
            skrzyżowanie z ul. Częstochowską, hotel Cristal, Rynek Kościuszki. Tu ważana
            rzecz: tramwaj ma być wygodniejszy niż autobus! Musi dowozić do ścisłego
            centrum, nie można ludzi zmuszać, by do przystanku mieli aleko. Tramwaj w
            śródmieściu nie musi być szybszy od autobusu, ale poza śródmieściem -
            zdecydowanie sprawniejszy. Na marginesie, koszt budowy torów w ulicy i tunelu
            to niebo a ziemia.
            2. LINIA WZDŁUŻ KOPERNIKA. ZWIERZYNIECKIEJ DO PIASOWSKIEJ - po co tramwaj dla
            tych nielicznych pasażerów jeżdżących obwodnicą?
            3. LINIA Z DWORCA PKS Poleską na Bialostoczek i szosą Pn-Obwod do 27 lipca.
            czasy, gdy tabuny ludzoi wożono do wielkich fabryk minęły.
            4. linia od ul. Zwycięstwa wzdłuż Konst. 3 Maja na Berlinga - jazda naokoło
            trwałaby co najmniej tyle samo, jeśli nie dłużej, co trasa autobusowa przez
            Antoniukowską. Jakiż więc jej sens?
            Co więc zostaje: linia z Zielonogórskiej - i druga odnoga spod dworca PKP
            Starosielce - ul. Sikorskiego, Zwycięstwa (wybaczcie, nie wiem, czy nazwa się
            nie zmieniła - do dworca PKP, etskadą nad nim (tu nic się nie da zrobić),
            Lipową, Branickiego. Stąd jedna linia Piastowską do Towarowej, a druga do
            Baranowickiej (tory na poboczu) i Zaścianek. Rozważyć też można jeszcze dwie
            linie: z ul. Zwycięstwa w prawo w stronę 3 maja, ale zaraz w lewo
            projektowanymi ulicami do Fast (pod warunkiem ,że zabudowa mieszkaniowa będzie
            tam intesywna). Dla równowagi z drugiej strony śródmieścia: ul. Mickiewicza.
            Tak, da się, pod warunkiem ,że na odcinku do stawów będzie to ulica
            jednokierunkowa. Dałoby się to zorganizować (równolegle biegnie branickiego i
            Podleśna). A więc mamy 3 linie np. Zielonogórska - Towarowa, Mickiewicza - Dw.
            PKP Starosielce i Zaścianki - Fasty.
            Szkoda, że teoretyzuję. Ale to też fajna - w wakacje - zabawa.

Tomasz Haładyj - kiedyś Białystok, teraz Częstochowa
            • Gość: Janusz_2 Re: Tramwaje IP: *.osiedle.net.pl 30.07.03, 21:16
              Gość portalu: Tomasz Haładyj napisał(a):

> Przed 15 laty pisałem pracę magisterską na SGH, analizując, ktore fragmenty
              > projektów z lat 70. i 80. są sensowne, a które kretyńskie.
              >
              > 1. TUNEL POD LIPOWĄ (1300 metrow i dwie stacje: Rynek Kościuszki i koło Lasów
              > Państwowych) - ZDECYDOWANIE NIE. Dlaczego? Potrzebne jest wyjaśnienie, jak
              > zmieniły się poglądy na budowę tramwajów w Europie - od końca lat 80. - a
              > ostatnio i w Polsce. Otóż renesans tramwajów na zachodzie wynikał z potrzeby
              > budowy sprawnej komunikacji, która nie grzęzłaby w ulicznych korkach, na
              > trasach z przewozami zbyt małymi, by budowa metra byla uzasadniona. Tzw.
              potoki
              >
              > pasażerskie nigdy nie będą tak duże. Budowa tramwaju musi być więc stosunkowo
              > tania, dlatego tunele i estakady buduje się wyłącznie tam, gdzie klasyczne
              > metody regulacji ruchu: np. sygnalizacja świetlna wzbudzana przez tramwaj
              > (nadjeżdżając włącza sobie zielone światło) nie przyniesie rezultatów. A
              teraz
              > przejdźmy do centrum Białegostoku: tunelem pod Lipową tramwaj przejedzie w 4
              > minuty. Po powierzchni - szynami ułożonymi w ulicy - powiedzmy w 8.
              Oczywiście
              > pod warunkiem, że wyrzuci się z ulicy samochody, a utworzymy... tak
              oczekiwany
              > deptak. Zachęcam - kogo na to stać - do podróży do Strasbourga, gdzie
              > wybudowana kilka lat temu linia tramwajowa biegnie środkiem ruchliwego
              pasażu,
              > a wagony jadą 20-30 km/h. Albo - kogo nie stać - niech jedzie do Chorzowa,
              > zobaczyć podobne rozwiązanie. Ktoś powie: 20-30 km/h to wolno? Wystarczy, bo
              z
              > punktu widzenia oczekiwań pasażera najważniejszy jest szybki dojazd do
              centrum
              > a nie przejazd przez centrum. Dla większości osób śródmieście jest bowiem
              celem
              >
              > podróży bądź miejscem przesiadki - te osoby straciłby zresztą tylko 2 minuty
              > (bo przecież nie przejeżdżają tranzytem przez centrum). W dodatku część z
              nich
              > odzyska je, gdyż przystanki na powierzchni mogą być gęściej rozmieszczone, co
              > właśnie w centrum byloby pożądane. Oto lokalizacje: Kościół św. Rocha,
              > skrzyżowanie z ul. Częstochowską, hotel Cristal, Rynek Kościuszki. Tu ważana
              > rzecz: tramwaj ma być wygodniejszy niż autobus! Musi dowozić do ścisłego
              > centrum, nie można ludzi zmuszać, by do przystanku mieli aleko. Tramwaj w
              > śródmieściu nie musi być szybszy od autobusu, ale poza śródmieściem -
              > zdecydowanie sprawniejszy. Na marginesie, koszt budowy torów w ulicy i tunelu
              > to niebo a ziemia.
              > 2. LINIA WZDŁUŻ KOPERNIKA. ZWIERZYNIECKIEJ DO PIASOWSKIEJ - po co tramwaj dla
              > tych nielicznych pasażerów jeżdżących obwodnicą?
              > 3. LINIA Z DWORCA PKS Poleską na Bialostoczek i szosą Pn-Obwod do 27 lipca.
              > czasy, gdy tabuny ludzoi wożono do wielkich fabryk minęły.
              > 4. linia od ul. Zwycięstwa wzdłuż Konst. 3 Maja na Berlinga - jazda naokoło
              > trwałaby co najmniej tyle samo, jeśli nie dłużej, co trasa autobusowa przez
              > Antoniukowską. Jakiż więc jej sens?
              > Co więc zostaje: linia z Zielonogórskiej - i druga odnoga spod dworca PKP
              > Starosielce - ul. Sikorskiego, Zwycięstwa (wybaczcie, nie wiem, czy nazwa się
              > nie zmieniła - do dworca PKP, etskadą nad nim (tu nic się nie da zrobić),
              > Lipową, Branickiego. Stąd jedna linia Piastowską do Towarowej, a druga do
              > Baranowickiej (tory na poboczu) i Zaścianek. Rozważyć też można jeszcze dwie
              > linie: z ul. Zwycięstwa w prawo w stronę 3 maja, ale zaraz w lewo
              > projektowanymi ulicami do Fast (pod warunkiem ,że zabudowa mieszkaniowa
              będzie
              > tam intesywna). Dla równowagi z drugiej strony śródmieścia: ul. Mickiewicza.
              > Tak, da się, pod warunkiem ,że na odcinku do stawów będzie to ulica
              > jednokierunkowa. Dałoby się to zorganizować (równolegle biegnie branickiego i
              > Podleśna). A więc mamy 3 linie np. Zielonogórska - Towarowa, Mickiewicza -
              Dw.
              > PKP Starosielce i Zaścianki - Fasty.
              > Szkoda, że teoretyzuję. Ale to też fajna - w wakacje - zabawa.
              >
              > Tomasz Haładyj - kiedyś Białystok, teraz Częstochowa

Piszesz ciekawe rzeczy :)
              BTW na jakim kierunku studiowales na SGHu?? Bo jakos nie moge sobie
              przypomniec zeby byl tam jakis zwiazany z komunikacja czy drogownictwem??
              Pozdr.
              • Gość: Tomasz Haładyj Re: Tramwaje IP: *.czes.gazeta.pl 31.07.03, 10:53
                Gdy SGH nazywał się jeszcze SGPiS był tam podział na wydziały (teraz już nie,
                przez pierwsze lata studiuje się ogólne kierunki ekonomiczne a potem wybiera
                specjalizację). Studiowałem na Handlu Wewnętrznym, kierunek: ekonomika i
                organizacja transportu.
            • Gość: rowerzyk Re: Tramwaje IP: w3cache:* / *.gazeta.pl 31.07.03, 12:29
              Gość portalu: Tomasz Haładyj napisał(a):

> Przed 15 laty pisałem pracę magisterską na SGH, analizując, ktore fragmenty
              > projektów z lat 70. i 80. są sensowne, a które kretyńskie.
              >
              (ciach)
              Dzieki za podzielenie sie tymi informacjami. To milo ze jeszcze komus sie
              chcialo tyle tekstu wklepac.
              pozdro.
    • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 09.08.03, 23:57
      W nowym tunelu pod torami jest zarezerwowane miejsce dla tramwajów(jeden pas)i
      dla autobusów(drugi pas).Mam dwa pytanka:
      1.Skoro jest miejsce na tramwaje to czy to znaczy że jest projekt aby za parę
      lat zacząć coś robic czy to tylko tak ktoś zostawił miejsce bo to jest
      reguła,gdy sie taki tunel buduje.
      2.Czy na tym pasie dla tramwajowmają leżeć tory ,aby juz nie musieli pózniej
      tam rozkuwać asfaltu(oczywiscie chodzi mi że tory bedą tylko w tunelu)czy
      bedzie to po prostu pusty pas jezdni?
      Bardzo proszę o odpowiedż jeżeli ktos cos wie.Oczywiście na tym forum i w
      tym watku.
      • poziomk Re: Tramwaje 14.08.03, 09:42
        Gos´c´ portalu: Jamaal napisa?(a):

> W nowym tunelu pod torami jest zarezerwowane miejsce dla
        tramwajów(jeden pas)

a nie jest to przypadkiem pas p/p (pas ewakuacyjny)??

> dla autobusów(drugi pas).Mam dwa pytanka:
        > 1.Skoro jest miejsce na tramwaje to czy to znaczy z˙e jest projekt aby za
        pare˛
        > lat zacza˛c´ cos´ robic czy to tylko tak ktos´ zostawi? miejsce bo to jest
        > regu?a,gdy sie taki tunel buduje.
        > 2.Czy na tym pasie dla tramwajowmaja˛ lez˙ec´ tory ,aby juz nie musieli
        pózniej
        > tam rozkuwac´ asfaltu(oczywiscie chodzi mi z˙e tory beda˛ tylko w
        tunelu)czy
        > bedzie to po prostu pusty pas jezdni?
        > Bardzo prosze˛ o odpowiedz˙ jez˙eli ktos cos wie.Oczywis´cie na tym
        forum i w
        > tym watku.

U nas jest taki zwyczaj , ze najpierw sie buduje, a potem zeby polozyc rury
        lub instalacje to wtedy sie kopie i rozkopuje to co juz wszesniej sie ulozylo
        ;P
        • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 15.08.03, 22:43
          No nie za dużo się od ciebie dowiedziałem praktycznie nic może ktoś inny coś
          wie??
          • Gość: Janusz_2 Re: Tramwaje IP: *.osiedle.net.pl 16.08.03, 12:28
            Istnieja plany budowy linii tramwajowych w Bialym, lecz nie wiadomo kiedy mialy
            by sie zaczac realizowac :( Moim zdaniem w tunelu na zostawionym miejscu nic
            nie beda budowac narazie bo jesli polozyliby teraz jakies tory a cala linie
            dobudowano by np za 10 lat to te tory mogly byc juz po prostu przestarzale.
            Pozdr.
            • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 16.08.03, 13:39
              Czyli jest zostawione miejsce na tramwaje w tunelu tak??Bo to ,że są plany
              zrobienia linii tramwajowej w Białym to wiem tylko właśnie nie wiem kiedy się
              doczekamy tych pojazdów.Pozdro
              • Gość: Janusz_2 Re: Tramwaje IP: *.osiedle.net.pl 16.08.03, 23:17
                Gość portalu: Jamaal napisał(a):

> Czyli jest zostawione miejsce na tramwaje w tunelu tak??

O ile mi wiadomo to tak ( czytalem w jakiejs gazecie ).
                Pozdr.
                • poziomk Re: Tramwaje 26.08.03, 13:43
                  o ile nasze pokolenie doczeka sie :)
                  • Gość: Janozs Re: Tramwaje IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 29.08.03, 20:52
                    Witam! Tak czytam Waszą dyskusję i aż mi kurde Was szczerze żal! Widzę, że
                    jesteście zapaleńcami ale cięzko Wam z tym zapałem w warunkach naszego kraju,
                    a szczególonie Białegostoku... Życzę Wam tych tramwajów ale obawiam się, że
                    doczekacie się ich mniej więcej w tym samym czasie co Poznań metra...
                    Serdecznie pozdrwiam i zparaszam do Poznania!!!
                    • Gość: Janusz_2 Re: Tramwaje IP: *.osiedle.net.pl 29.08.03, 22:42
                      Gość portalu: Janozs napisał(a):

> Witam! Tak czytam Waszą dyskusję i aż mi kurde Was szczerze żal! Widzę, że
                      > jesteście zapaleńcami ale cięzko Wam z tym zapałem w warunkach naszego
                      kraju,
                      > a szczególonie Białegostoku... Życzę Wam tych tramwajów ale obawiam się, że
                      > doczekacie się ich mniej więcej w tym samym czasie co Poznań metra...
                      > Serdecznie pozdrwiam i zparaszam do Poznania!!!

Hehe dzieki. Ale coz szkodzi pogdybac... :) Wiesz trzeba myslec
                      przyszlosciowo :P tego przeciez oczekuje sie od mlodego pokolenia, moze ono
                      wlasnie wybuduje nowoczesne tramwaje w Białymstoku i metro w Poznaniu.
                      Pozdr.
                      • vxy Re: Tramwaje 11.09.03, 20:11
                        Cześć!
                        Jak tramwaje to tylko bezkolizyjne, bo inne nie mają większego sensu. Jest to
                        droga inwestycja. Dane z okresu 1989-90 rok są już nieaktualne ze względu na
                        wzrost liczby samochodów. Toteż pytanie, czy teraz dałoby się bezkolizyjnie na
                        większości dróg. Poza tym uważam, że więcej dobrego da budowa nowych dróg:
                        Mickiewicza - Piastowska, Piastowska - 27 Lipca - Raginisa - Wysockiego,
                        Paderewskiego od Wiaduktu do Zielonogórskiej i pewnie znalazłoby się coś
                        jeszcze. Poza tym wydaje mi się, że linie autobusowe powinny być podzielone jak
                        była 102 na 102 do Jurowiec i 104 do Juchnowca, które kończą w centrum. W ten
                        sposób linie, które jadą w tym samym kierunku, byłyby lepiej skorelowane
                        pomiędzy sobą. Poza tym więcej dróg "bocznych" pozwoliłoby ominąć ścisłe
                        centrum. I tu będzie miejsce dla linii bocznych, jak np. 22, 25. Być może
                        przydałaby się linia dookoła miasta.
                        Sercem jestem za szybkim tramwajem. Realnie za nowymi ulicami i autobusami.
                        Cześć.
                        • Gość: Piotrek Re: Tramwaje IP: *.piasta.pl 11.09.03, 20:44
                          Nowe autobusy muszą być bo większa część taboru jeżdzi bo jeżdzi ale gdy one
                          się popsują będzie koniec.
    • Gość: Super DidzeJ Heniu A może trolejbusy? IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 13.09.03, 09:21
      poziomk napisał:

> Moim zdaniem powinne jezdzic w naszym miescie.

Lepiej zafundujcie sobie trolejbusy. Niższe koszty budowy linii, odsmrodzą Wam
      Lipową - będą dymić w Ostrołęce a nie w B-stoku. W środku ciszej niż w starych
      Ikarusach. Zróbcie np. trajtkowe linie 2,3,4,5,7 i powiedzmy 21.

pozdrowienia z Lublina
      • Gość: Jamaal Re: A może trolejbusy? IP: *.ld.euro-net.pl 17.10.03, 22:45
        Jeżeli miałyby powstać w miejsce smrodzących ikarusów i jelczów to ok,ale
        jeśli miałyby jeżdzić jeszcze dodatkowo po ulicach to nie bo i tak obecnie sa
        korki duże.Widzę że już chyba upadła rozmowa o tramwajach po tym jak nikt tu
        długo nic nie pisał,a poza tym podano temat monoraila.Trochę to dziwne bo
        szczególnie teraz kiedy ma powstać nowy tunel i nowe ulice wokół niego to
        warto nad tramwajami podyskutować.
        • Gość: Mario_NY Re: A może trolejbusy? IP: *.31.23.196.Dial1.NewYork1.Level3.net 18.10.03, 00:28
          Wszystko na to wskazuje, ze wladze sie do tego szykuja. Piotr napisal, ze ma
          dwie ksiazeczki na ten temat sprzed 10 lat chyba. Jak tylko miasto bedzie mialo
          troche wiecej kasy, to pewnie tepe jelopy wybuduja te tramwaje. Szkoda, ze maja
          takie plany, bo o monorailu mogliby chociaz pomyslec.
    • Gość: KALI Re: Tramwaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.03, 17:22
      SRODKIEM ANDERSA CIE PORABAŁO????????????
      • Gość: mieszkaniec Re: Tramwaje IP: 80.51.92.* 22.12.03, 16:19
        to wszystko spekulacje , a realizacji nie ma i zapewne nie będzie
    • Gość: mieszkaniec Re: Tramwaje IP: 80.51.92.* 23.12.03, 08:33
      a gadać to se ludzie możecie władze i tak nie zrobią tramwaji , a po za tym
      nie stać naszej prowincji na taki wydatek :P
      • Gość: LasVegasMan Re: Tramwaje IP: *.net112.lv.sprint-hsd.net 23.12.03, 15:01
        I dobrze, bo tramwaj jest przestarzaly i drozszy do zrobienia niz Monorail.
        • Gość: czym Re: Tramwaje IP: *.light.csk.pl 24.12.03, 18:35
          słabo na pewno ni są droższe,wez spadaj z tym monorailem
          • Gość: LasVegasMan Re: Tramwaje IP: *.net112.lv.sprint-hsd.net 26.12.03, 03:11
            Jak ci monorail nie odpowiada, to zaprzegnij sobie konia.
            • Gość: Krecik [...] IP: *.ld.euro-net.pl 30.12.03, 15:11
              • Gość: Krecik [...] IP: *.ld.euro-net.pl 30.12.03, 15:15
              • Gość: KuBeK Re: Tramwaje IP: *.bsk.vectranet.pl / 81.15.236.* 02.02.04, 09:55
                Ej kreciku i reszto miłośników szyn na cholerę wam te tramwaje do małego
                krecika:czego tak wulgarnie dzieciaku wyjdź z tego forum jak masz się rugać co
                zobaczysz tramwaj i stanie Tobie że aż spodnie pękną?????? Jak chcesz tramwaje
                to jedź do Warszawy. A teraz do wszystkich (bo dla małego krecika tego się nie
                wytłumaczy) co wam strzeliło do łbów z tymi tramwajami już dość, że autobusy
                mają kłopoty wady tramwajów: dodatkowe zanieczyszczenia,głośne,nie wygodne i te
                wkurzające szyny na drogach jak po nich przejedziesz to wydaję się Tobie, że
                prowadzisz pociąg, a nie samochód.
                • Gość: Krecik Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 30.10.04, 21:31
                  Co powiedziałeś ty je..y sku..synie miałeś coś do mnie ku.. huju je..y.Jak
                  masz coś do tramwajów to spie..j.Odpisz huju je..y.
    • Gość: Mario_NY Re: Tramwaje IP: *.31.23.147.Dial1.NewYork1.Level3.net 12.02.04, 06:32
      Jedni mowia, ze monorail jest tanszy (LVman) . Inni, ze tramwaje sa tansze
      (Krecik). A ja nic nie powiem, bo nie wiem. Ale chetnie bym sie dowiedzial ile
      kosztuje tramwaj. Moga byc nawet przyblizone kwoty, bo ile kosztuje monorail to
      zadna tajemnica.
      • koczisss Re: Tramwaje 16.02.04, 23:56
        Skończmy wreszcie pitolić o monorialu i tramwajach, bo i tak nic z tego nie
        będzie. Nikogo to nie obchodzi oprócz forumowiczów ten problem, a poza tym i
        tak nie ma forsy i długo chyba nie będzie. Jak jest problem z wyremontowaniem
        jakiejkolwiek ulicy nie mówiąc o poszerzeniu którejś. Niestety w tym mieście
        już tak jest, jak się coś buduje to i tak be zgłowy. Mówię ja, TECHNIK BUDOWY
        DRÓG I MOSTÓW.
        Narka!!!
        • Gość: gamat Re: Tramwaje IP: *.qc.sympatico.ca 21.02.04, 06:27
          zgadzam sie z ostanim interlekutorem, pamietam, ze na poczatku lat 80-
          ych "Kurier Podlaski" juz o tramwjajach w Bialym pisal. I co z tego wyniklo?
          Tylko to, ze nie bylo takiej dyskusji na forum ogolnie dostepnym, z tej prostej
          przyczyny, ze nie bylo wowczas internetu. 20 ponad lat juz minelo od tamtego
          czasu, i ktos inny z interlekutorow wczesniej wyliczyl do kwadratu, ze trzeba
          na ta inwestycje tramwajowa przeznaczyc cos okolo 190-u lat. To bylo wyliczenie
          czasowe. Nikt o wyliczeniu w sensie ekonomiczno-materialno-pienieznym nie
          wspomnial. Maja racje rowniez Ci ktorzy sie pytaja ... "A kto za to zaplaci ?"
          z szacunkiem pozdrawiam
          • Gość: Motorniczy Re: TRAMWAJE IP: *.gramatyka7.agh.edu.pl 21.07.04, 01:08
            Witam wszystkich zauważyłem że ostatni post odnośnie tramwajów przysłano 5
            miesięcy temu i te ostatnie które przysyłano były bardziej kłótniami niż
            poważną dyskusją i jak chociażby pytał wcześniej JANUSZ_2 co sądzicie o jego
            pomyśle linii to raczej za wiele opinii na ten temat nie przeczytał.
            Jestem przekonany że wielu sceptyków tramwajowych po przeczytaniu mojego postu
            pomyśli:no tak kolejny zapaleniec który nie liczy się z rzeczywistością i
            ponownie wraca do tego tematu.A mnie to szczerze mówiąc mało obchodzi bo czy
            nie można raz porozmawiać na poważnie i nie pierdzielić o tym że nie ma kasy i
            nie ma kasy.Pewnie wielu z tych co tak narzeka i gada że tramwaje są
            przestarzłe wolałoby jeżdzić tramwajami niż siedzieć w starych(oczywiście nie
            wszystkich)autobusach.Poza tym gdyby były przestarzałe to wycofywanoby je i
            astępowano czymś lepszym a miasta które mają ten środek transportu myślą o
            ciągłym ulepszaniu tramwajów niż ich wycofaniu.
            A wracając do Białegostoku... Nie odkryję Ameryki jeżeli powiem że miasto się
            będzie rozrastało i kwestią czasu jest inwestycja w nowy środek transportu
            miejskiego.Kolejne linie autobusowe odpadają i tak busy jeżdżą wolno i stoją w
            korkach a gdy linia tramwajowa jest odpowiednio poprowadzona można tego uniknąć.
            Teraz już naprawdę na poważnie pragnę przedstawić swój projekt linii
            tramwajowych jakie mogłyby być w Białymstoku.I proszę o naprawdę szczere uwagi
            ludzi którzy są tą sprawą zainteresowani,a jeśli nikt nie odpisze to będę miał
            chociaż tą satysfakcję że mam chociaż jakiś konkretny plan.:)
            A więc zaczynamy:
            LINIA 1: Bacieczki TBS-Komisji Edukacji Narodowej-Szosa Ełcka-al Jana Pawła II-
            Sikorskiego-Popiełuszki-Składowa-Żeromskiego
            Linia jak widać łączyłaby Bacieczki z Nowym Miastem i to byłoby bardzo dobre
            moim zdaniem połączenie bo autobusem jechałoby się dłużej(przesiadki)albo 17tką
            trzeba potem podejść.Linia startuje na bacieczkach i biegnie obok ulicy KEN i
            Szosy Ełckiej potem także tory prowadzą obok al.J.P II dopiero obok Biawaru
            tory skęcają prze ulicę na pas zieleni i na skrzyżowaniu z Sikorskiego odbijają
            w prawo i przez całą Sikorskiego jak i dalej Popiełuszki znajdują się na pasie
            zieleni między dwiema jezdnaimi potem wiadomo pod tunel i skręt w Składową i aż
            do krzyżówki z Żeromskiego i Transportową po pasie zieleni końcowy byłby zaraz
            na skrzyżowaniem po prawej stronie Żeromskiego chociaż chyba lepszym pomysłem
            byłoby umiejscowienie go na Transportowej.
            LINIA 2:Starosielce\Popiełuszki-Popiełuszki-Hetmańska-al.Solidarności-
            Dąbrowskiego-al.Piłsudskiego-Branickiego-Trasa Kopernikowska
            Linia zaczyna się niedaleko przejazdu kolejowego w Starosielcach i biegnie po
            pasie zieleni między jezdniami wyremonowanej ulicy Popiełuszki póżniej przed
            tunelem skręca w Hetmańską i biegnie na środku potem wiadomo prez Solidarności
            przez most po środku Piłsudskiego i po pasie zieleni między Branickiego i
            skręca na rondzie w planowaną trasę Kopernikowską i gdzieś w dogodnym do tego
            miejscu ma swój koniec.
            LINIA 3:Zielonogórska\pętla 21-Hetmańska-Popiełuszki-Kopernika-Bohaterów Monte
            Cassino-Poleska-Jurowiecka-Sienkiewicza-Wasilkowska-27 lipca(tam byłaby
            zajezdnia)
            Linia bez wątpienia jest dziwna i najtrudniejsza do zrealizowania bo ciężko
            byłoby przecisnąć tramwaje przez Jurowiecką i Sienkiewicza ale jak wiadomo dla
            chcącego nic trudnego..
            Tyle tym razem wkrótce dalsze propozycje.
            • Gość: Motorniczy Re: TRAMWAJE IP: *.gramatyka7.agh.edu.pl 22.07.04, 00:31
              Widzę że do tej pory nikt jeszcze nie skomentował mojej propozycji linii
              trmwajowych ale mam nadzieje że wkrótce ktoś się taki znajdzie i to nie tylko
              jeden.Zgodnie z obietnicą przedstawiam pomysł kolejnej linii.
              LINIA 4:Wyszyńskiego-Bohaterów Monte Cassino-Poleska-Towarowa-Piastowska-
              Branickiego-Nowowarszawska-Dojlidy Fabryczne-Suchowolca-Dojlidy Górne\pętla
              Linia częściowo przypominałaby trasę linii autobusowej 22 na trasie od dworca
              PKS do Nowowarszawskiej.Docierałaby jednak do Dojlid Górnych które niebawem
              mają stać się częścią Białegostoku.Rozważałem wcześniej że linia mogłaby biec
              przez Ciołkowskiego aż do krzyżówki z Kawaleryjską ale nie miałoby to sensu
              gdyż wtedy całkowicie zdublowałoby linię autobusową 22. Ciąg dalszy wkrótce.
              • zbynio2 Re: TRAMWAJE 03.08.04, 19:38
                Gość portalu: Motorniczy napisał(a):
                >Linia częściowo przypominałaby trasę linii autobusowej 22 ...
                >...ale nie miałoby to sensu, gdyż wtedy całkowicie zdublowałoby linię
                >autobusową 22. Ciąg dalszy wkrótce.
                1.Pomysl z dublowaniem linii jest nietrafiony z innego powodu: Zobacz na
                rozklad jazdy linii 22. Tramwaj co pol godziny?
                2.Twoje linie od 1 do 3 jakos wszystkie kreca sie wokol Slonecznego Stoku, albo
                Zielonych Wzgorz.

Tramwaj gdyby mial byc, to ma zastapic autobusy. Im wiecej, tym lepiej. A
                najbardziej przeciazone sa chyba 3,5,19,21. To, ze ktos kiedys zbudowal szeroka
                ulice i posadzil na srodku trawe, to nie znaczy, ze my mamy teraz polozyc tam
                szyny. 1)Trzeba poprowadzic trase ze Starosielc przez Sloneczny Stok do Dw.PKP,
                lub PKS, przez tory przechodzimy wiaduktem, dalej na Lipowa i na Piasta. 2)
                Linia : Wasilkowska, Sienkiewicza, Legionowa, Mazowiecka i na Nowe Miasto. 3)
                Bacieczki, Dziesieciny, Antoniukowska, Lipowa, Branickiego, Dojlidy. A jak to
                zrobic, to sprawa drugorzedna. Wazne jest to, gdzie ludzie CHCA jezdzic, a nie
                tam, gdzie MOGA, bo jest akurat pas zieleni na srodku.
                Ktos proponowal tunel pod Lipowa dla tramwaju, a ktos inny tunel dla samochodow
                z Sienkiewicza do Legionowej. Rzeczywiscie ul.Sienkiewicza od rz.Bialki do
                ul.Lipowej idzie ostro w gore. Moze daloby sie te pomysly jakos polaczyc i
                linie tramwajowe krzyzowalyby sie pod ziemia w okolicach przeciecia Lipowej i
                sienkiewicza. I niech nikt nie mowi, ze to na to nie ma pieniedzy, bo marzenia
                nic nie kosztuja!!!
                • Gość: Motorniczy Re: TRAMWAJE IP: *.gramatyka7.agh.edu.pl 04.08.04, 01:56
                  Twoja wizja jest całkiem niezła trasy docierają do wielu dzielnic.Mówiłeś że u
                  mnie linie biegną przez Słoneczny i Zielone Wzgórza i że uważam że tam gdzie
                  jest trawa między ulicami to powinni budować linie a nie tam gdzie chcą jeżdzić
                  ludzie.Otóż to nie do końca tak.Po prostu w takiej sytuacji najłatwiej
                  wybudować tam tory i przystanki gdyż tramwaj jedzie sobie spokojnie i szybko i
                  nie musi się martwić że coś mu wjedzie pod koła(nie liczę oczywiście przejazdu
                  przez skrzyżowanie ale tam się nie jedzie szybko tramwajem).A jeżeli budujemy
                  na ulicy to wiadomo że to już jest inna sprawa.Bo na trasach na których Ty
                  proponujesz(pokrywające się z zatłoczonymi liniami autobusów)nie wszędzie da
                  się wcisnąć tramwaje.Zobacz np. Lipową skoro ma tam być w przyszłości deptak to
                  raczej nie po to aby śmigał tamtędy tramwaj.Albo chociażby na Legionowej czy
                  Mazowieckiej również nie ma za bardzo gdzie poprowadzić torów,chyba że po
                  ulicy.Oczywiście zakładamy że wszystko można zrobić,ale prędzej chyba
                  zaczynaliby od takich ulic jak Sikorskiego, Popiełuszki,Hetmańska czy
                  Branickiego gdzie ulica jest przedzielona kawałkiem zieleni ,a wcale nie jest
                  powiedziane że ludzie tamtędy nie chcieliby jeżdzić.Mimo wszystko linia Twoja
                  jest ciekawa i do rozważania.Ja ze swojej strony mogę dodać że moje linie
                  zachaczają o Słoneczny bo raczej tamtędy(Sikorskiego)linia byłaby poprowadzona
                  w przyszłości.Pozdrawiam.
                  • zbynio2 Re: TRAMWAJE 04.08.04, 08:31
                    Gdzie tramwaj nie da rady sie przecisnac, tam monorail ino smignie.
                    Tez pozdrawiam.
                    • Gość: Ktoś Re: TRAMWAJE IP: *.tarman.pl / 217.117.128.* 11.08.04, 23:12
                      No wporzo z tym monorailem tylko że gadajmy na temat wątek jest tramwajowy a
                      nie monorailowy,linie Twoje są całkiem sensowne szkoda tylko że mało kto już
                      dyskutuje tu na ten temat musisz mieć nadzieję Motorniczy że ktoś się
                      zainteresuje jeszcze tm wątkiem.Pozdrawiam.
            • Gość: IRON MAIDEN Re: TRAMWAJE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 17:39
              JA myśle tak: LINIA 1:
              Czarna Białostocka/PKP/ tu gdzie sie zawracają PKSy. - Piłsudskiego -
              Sienkiewicza - Szosa Białostocka - Białystok - Warszawa - Wrocław - pod Oceanem
              Atlantyckim do New Yorku. To tyle.
              • zbynio2 Re: TRAMWAJE 25.07.04, 05:57
                Nie oplaca sie budowac linii, ktora kursuje tylko w jedna strone. Chyba, ze
                Homeland Security dorzuci sie do budowy i beda ta linia odsylac z lotniska na
                JFK, lub Newark.
                • Gość: Motorniczy Re: TRAMWAJE IP: *.gramatyka7.agh.edu.pl 01.08.04, 23:37
                  Skoro nie to nie nikt nie jest zainteresowany normalnym komentarzem widać
                  tylko jacy ludzie tu są skoro prosi się tylko o normalne i poważne opinie a
                  niektórzy sobie jaja robią...ehh
                  • Gość: Jamaal Re: TRAMWAJE IP: *.ld.euro-net.pl 16.08.04, 14:59
                    Mój komentarz jest normalny.Tylko że jak widzisz forum o tramwajach upada
                    powoli. Trochę dziwne że nie odzywają się już inicjatorzy tego wątku i inni
                    którzy często tu zaglądali.Tramwaje powinny powstać i niedługo na pewno
                    powstaną bo nie ma innego wyjścia.I oby oczywiście był to szybki tramwaj,ale to
                    już zostawmy projektantom.A Twoje i Zbynia linie są chyba całkiem sensowne i
                    też uważam że powinny wyglądać podobnie.Pozdro...
    • Gość: mocniak Re: Tramwaje IP: *.stnet.pl 17.08.04, 10:37
      Witam :-)

Gadanie gadaniem, ale chciałbym poinformować, że z wczorajszej rozmowy ze
      stróżem budowy tunelu, w połowie września będą układane szyny tramwajowe :-)
      Czyli jednak coś w związku z tramwajami w białymstoku będzie :-)
      • occupant_europium Re: Tramwaje 17.08.04, 10:50
        Witam!

Mówisz poważnie, czy sobie jaja robisz???
        Pozdrawiam
        • Gość: mocniak Re: Tramwaje IP: *.stnet.pl 17.08.04, 23:50
          occupant_europium napisał:

> Witam!
          >
          > Mówisz poważnie, czy sobie jaja robisz???
          > Pozdrawiam

Mówię absolutnie poważnie. Sam początkowo nie wierzyłem, ale Rowerzyk upewnił
          mnie, że dobrze zrozumiałem o czym stróż mówił. Ale czy faktycznie tak będzie,
          okaże się dopiero po ich ułożeniu [szyn oczywiście] :-)
          • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 18.08.04, 00:23
            Mocniak przyznaj się że sobie jaja robisz bo chociażby co taki stróż może
            wiedzieć coś o torach tramwajowych w tunelu skoro nawet nie było takich planów
            wcześniej(przynajmniej w gazecie nic nie pisali)owszem była mowa o tym że w
            tunelu jest zarezerwowane miejsce dla tramwajów ale nie o tym że maja tam
            położyć szyny jak by to wyglądało tory leżą sobie w tunelu i czekają na to żeby
            za kilka lat ktoś dobudował resztę trasy.Może ten facet rzeczywiście coś
            takiego wam powiedział ale też pewnie jaja sobie robił.Pozdrawiam.
            • Gość: rowerzyk Re: Tramwaje IP: *.euro-net.pl 18.08.04, 22:21
              Masz racje, jest calkiem mozliwe ze ciec jaja sobie z nas zrobil. Jednak z
              drugiej strony w tunelu jest (bylo? mialo byc?) przewidziane miejsce na tory
              tramwajowe i budowa dwoch linii jest (byla? miala byc?) w planach (przemilcze
              jak odleglych). Wiec co szkodzi juz teraz za jednym balaganem i za unijne
              pieniadze polozyc tory?
              Ps Wspominany pracownik mowi tez, ze za ok 4 dni maja juz przekopac sie na
              druga strone. Ciekawe czy tez zmyslal. Jak to sie mowi, poczekamy zobaczymy.
              pozdrower
              • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 18.08.04, 22:57
                No w sumie nic nie szkodzi położyć ale nie wyobrażasz sobie chyba że tory sobie
                będą leżały i poczekają na resztę linii.A poza tym to jak to było z tym cieciem
                sami go zapytaliście o tory czy on pierwszy to powiedział??
                Tak wogóle to wyrażnie widać gdzie jest te miejsce pod tramwaj przynajmniej
                moim zdaniem po oby stronach środkowych filarów.
                Odpisz.Pozdrawiam.
                • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 19.08.04, 00:16
                  Aha no i jeszcze powiedz jeśli wiesz o jakie dwie planowane linie chodzi?Gdzie
                  one miałyby przebiegać???
                • Gość: mocniak Re: Tramwaje IP: *.stnet.pl 19.08.04, 10:08
                  > No w sumie nic nie szkodzi położyć ale nie wyobrażasz sobie chyba że tory sobie
                  > będą leżały i poczekają na resztę linii.A poza tym to jak to było z tym cieciem
                  > sami go zapytaliście o tory czy on pierwszy to powiedział??

Nie pytaliśmy dokładnie czy będą tory, tylko co jeszcze jest do zrobienia.

> Tak wogóle to wyrażnie widać gdzie jest te miejsce pod tramwaj przynajmniej
                  > moim zdaniem po oby stronach środkowych filarów.

No i wygląda na to, że własnie tam bedą leżeć :-)
                  • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 19.08.04, 12:44
                    No to skoro on tak powiedział że to jest jeszcze do zrobienia to juz sam nie
                    wiem co na ten temat myśleć...ciekawe co inni sądzą na ten temat.Pozdrawiam.
    • zbynio2 Re: Tramwaje 20.08.04, 04:55
      Tunel to jedna sprawa, a przebudowa drog Hetmanska i Zwyciestwa to druga. Ma
      tam powstac jakas paskuda na rogu i przez to trzeba bedzie przebudowac
      skrzyzowanie. Czy bedzie miejsce na tramwaj i czy bedzie przejazdzal
      bezkolizyjnie, czy na swiatlach z synchronizacja, czyli bedzie sie zapalalo
      zielone dla tramwaju jak bedzie nadjezdzac?
      • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 20.08.04, 15:36
        No właśnie skrzyzowanie będzie przebudowywane, nic nie słyszałem że ma
        przebiegać przez Hetmańską linia tramwajowa,bo że pod nowym tunelem to
        owszem.Zresztą chyba koło Hetmańskiej nie ma gdzie wcisnąc tory tramwajowe bo
        stoją domy i sklepy a wątpię żeby linia przebiegała na środku ulicy.No ale i
        tego nie można wykluczyć.Moim zdaniem tory na Hetmańskiej będą ale tylko na
        przedłużeniu od Popiełuszki w kierunku Zielonych Wzgórz.Zresztą nawet nie wiem
        jakie są dokładne plany.
        • zbynio2 Re: Tramwaje 22.08.04, 06:58
          Hetmanska to raczej nie pojedzie, ale Zwyciestwa, to pewnie tak i dalej to moze
          Gagarina srodkiem i potem mimo wszystko do PKP chociazby na estakadzie, no bo
          gdzies sie musi zaczac wznosic, zeby przefrunac nad torami. Niech inzynierki
          wysila swoje szare komorki i cos pokombinuja. A moze do tego czasu poszerza
          most?
          • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 22.08.04, 19:14
            Na Zwycięstwa też jest za mało miejsca prędzej już na al.Solidarności(dawna
            Gagarina)tyle że skoro na Hetmańskiej miałyby nie pojechać no to którędy
            miałyby dojechać do Zwycięstwa??Przez Jana Pawła??Wychodzi na to że wtedy
            tramwaj jechałby prawie tak jak autobus nr 1.Ale na przedłużeniu Hetmańskiej do
            Zielonogórskiej myślę że będą tory podobnie jak na Popiełuszki,Sikorskiego pod
            tunelem czy na Składowej.Pozdro
            • Gość: mocniak Re: Tramwaje IP: *.stnet.pl 22.08.04, 20:02
              > Na Zwycięstwa też jest za mało miejsca prędzej już na al.Solidarności(dawna
              > Gagarina)tyle że skoro na Hetmańskiej miałyby nie pojechać no to którędy
              > miałyby dojechać do Zwycięstwa??

Mógłby przed nowym tunelem skręcać w lewo na nasyp kolejowy i jechać obok torów
              aż do dworca a potem w lewo na lipową przez św Rocha (można na niej zamknąc ruch
              i zostawić tylko tramwaj ;-)
              • koczisss Re: Tramwaje 22.08.04, 20:29
                Baju, baju, będę w raju:) Za ile lat będą tramwaje w Białymstoku? Za 100,
                200??? Nasze wnuki doczekają się???

Pozdrawiam
                • koczisss Re: Tramwaje 22.08.04, 20:35
                  www.igkm.com.pl/pl/tramwaje.php?id=9
                  www.igkm.com.pl/pl/tramwaje.php?id=6
                  www.igkm.com.pl/pl/tramwaje.php?id=5
                  www.igkm.com.pl/pl/tramwaje.php?id=8
                  www.igkm.com.pl/pl/tramwaje.php?id=4
                  www.igkm.com.pl/pl/tramwaje.php?id=7
                  Kiedy coś takiego będzie jeździło po Białym???
                  • koczisss Re: Tramwaje 22.08.04, 20:51
                    www.transport.most.org.pl/koltram/
                    A może coś takiego???
              • zbynio2 Re: Tramwaje 22.08.04, 21:58
                Gość portalu: mocniak napisał(a):

> Mógłby przed nowym tunelem skręcać w lewo na nasyp kolejowy i jechać obok
                torów
                > aż do dworca a potem w lewo na lipową przez św Rocha (można na niej zamknąc
                ruc
                > h
                > i zostawić tylko tramwaj ;-)
                >
                1)Sporo ludzi korzysta z przystankow kolo Turkusa. Ma tam byc jakas hurtownia,
                to niech pare groszy dorzuci, bo sie slyszy ze tego typu hiper-zboj podatkow i
                tak nie placi. Przystanek bylby tez na Al.Solidarnosci w okolicy swiatel dla
                pieszych. Trasa wzdluz torow kogo bedzie po drodze zabierac?
                2)Sw. Rocha moze byc tez jednokierunkowa. Przez Boh.Monte Cassino/Poleska
                tramwaj powinien przechodzic gora na takim samym poziomie jak przez tory. Nast.
                przystanek moze kolo Rzemieslnika?
                3)do Jamaala nie do Mocniaka. JPII za waska? Szersza od Hetmanskiej, chociaz
                dalej do osiedli Sl.Stok i Z.Wzg i nie byloby po drodze przystankow.
                Mozna byloby nie dojezdzac do Biawaru, tylko skrecic w lewo i przez pola po
                skosie. Chyba cos tam w koncu bedzie, bo tam tyle hektarow, ze starczylo by na
                prawdziwy I-ligowy stadion, plywalnie, tor kolarski i cala wioske olimpijska.
                Sorry za wioske.
                • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 23.08.04, 00:37
                  No niestety chyba Hetmańsak jest szersza no ale mniejsza o to nie bedziemy się
                  przecież tu kłócić co jest szersze.Pomysł z tym skosem ciekawy ale raczej
                  wątpliwy do zrealizowania.Poza tym może przedstawmy swoje wizje ewentualnych
                  tras bo narazie to mówimy tylko o trochę szalonych pomysłach jak chociażby
                  mocniak.Ja jestem za takimi trasami jak podawał Motorniczy wcześniej.Pozdro
                  • koczisss Re: Tramwaje 24.08.04, 12:50
                    Dziś byłem na ul. Popiełuszki przy budowanym przejściu podziemnym i pytałem,
                    czy jest przewidziane wyjście na pas rozdzielający obie jezdnie. Powiedziano
                    mi, że tak, tzn. są plany, ale bardzo odległe na tramwaje. Na razie nie będzie
                    wyjścia, tylko jest przygotowane miejsce, ścianka w ewentualnym wyjściu na
                    przystanek tramwajowy jest cieńsza od całości o 10 cm.
                    • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 24.08.04, 14:29
                      Wow!!To już coś ciekawe tylko jak odległe są te plany myślę że oni coś zaczną z
                      tramwajami robić dopiero gdy przebudują te wszystkie planowane ulice i
                      skrzyżowania.czyli za jakieś 7-8 lat.Chociaż co oni tam mogą wiedzieć o tych
                      planach,oni robią co im każą i już.
                      • Gość: ADAM Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 30.01.05, 00:13
                        Niech oni zrobial pozadne drogi bo na takich drogach to wstyd zeby tramwaj
                        jezdzil??
                    • zbynio2 Re: Tramwaje 25.08.04, 07:30
                      Zwykly tramwaj ma drzwi otwierane tylko na prawa strone i petle do zawracania
                      na koncu linii. Dlatego tez tory biegna srodkiem i mamy dwa perony boczne.
                      Jezeli bylby jeden peron wyspowy, to znaczy, ze pojazd bedzie mial drzwi
                      otwierane na obie strony. To jak jest z tym wyjsciem na przyszly przystanek?
                      Bedzie jedno, czy beda dwa?
                      • koczisss Re: Tramwaje 25.08.04, 08:50
                        Będzie jedno wyjście, ale przecież, jak będą dwa tory w obie strony, to chyba
                        nie ma problemu, będzie jeden peron, a drzwi będą otwierały się po prawej
                        stronie jak w autobusach. Chyba nie myślisz, że jak by kiedyś budowano linie
                        tramwajowe, to by były one jednotorowe???
                        • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 25.08.04, 14:39
                          Koczisss zbynio ma rację bo jeżeli drzwi byłyby tak jak w autobusach z prawej
                          strony i byłby tylko środkowy peron to tramwaje musiałyby jeżdzić po angielsku
                          czyli tramwaj który jechałby z naprzeciwka musiałby jechać z naszej prawej
                          strony.Ale w sumie dziwię się też zbyniowi że pyta o takie rzeczy bo to raczej
                          logiczne że będą dwa perony skrajne bo nie widziałem jeszcze żeby przystanek
                          tramwajowy miał tylko jeden środkowy peron.Pozdro
                          • zbynio2 Re: Tramwaje 25.08.04, 18:16
                            Jak slysze, ze ma byc tylko jedno wyjscie, to co mam sobie pomyslec? Kilka
                            postow wczesniej koczisss zapodal rozne linki odnosnie samych pojazdow
                            tramwajowych i byly tam tez takie, co sie drzwi otwieraly na obie strony.
                            • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 26.08.04, 00:06
                              No to jak jest jedno wyjście to możne ono wychodzić na jeden peron a na drugi
                              będzie przejście przez tory..można chyba i tak nie??
                              • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 26.08.04, 14:52
                                Wczoraj cos czytałem w gazecie o planowanej Trasie Kopernikowskiej i o tym że
                                cos tam sie spierali o szerokość pasa zieleni.Mniejsza juz o ten pas ale czy na
                                owej trasie planowana jest linia która ma iść dalej Piastowską aż do 27 lipca??
                                Zresztą gazety mogłyby informować o czymś takim że na danym odcinku ma być
                                kiedyś tramwaj bo o tym że na Popiełuszki np będzie to nic nie czytałem kiedy
                                pisali o modernizacji a mimo to przecież jak tam koczisss pisał będą...
                                • Gość: Piotrek Re: Tramwaje IP: 80.55.171.* 27.08.04, 10:24
                                  Poczytajcie sobie oficjalne plany linii tramwajowych w Białymstoku z lat
                                  1989/1990.

Etapy budowy linii tramwajowych:
                                  I ETAP:od zajezdni w rejonie zakładów Fasty - po południowej stronie ulic ulic
                                  Przędzalnianej i projektowanej trasie "S"( dziś Kołłątaja )i Swobodną do
                                  Konstytucji 3 Maja

-z Dziesięcin po południowo - wschodniej stronie jezdni ul.Berlinga oraz w
                                  pasie dzielącym jezdnie ul.Konstytucji 3 Maja do al.Jana Pawła II

-ze Starosielc ( czyli od dworca ) w pasie miedzy jezdniami ulic Wrocławskiej
                                  i Sikorskiego do al.Jana Pawła II

-następnie po połączeniu w/w odcinków po południowej stronie jezdni ul
                                  Zwycięstwa, estakadą nad torami stacji PKP Białystok i ul.Poleską do
                                  tymczasowej pętli koło kościoła św.Rocha

II ETAP:Trasa przebiega w płytkim tunelu pod Lipową i Rynkiem Kościuszki
                                  (ok.1300 m)

- na powierzchnię terenu trasa tramwajowa wyprowadzona jest w rejonie
                                  skrzyżowania Legionowej i Mickiewicza

- następnie trasa przebiega w pasie między jezdniami ulic Branickiego i
                                  Piastowskiej do następnej tymczasowej pętli przy ul.Chrobrego

III ETAP:ostatni odcinek trasy prowadzi po wschodniej stronie jezdni
                                  Piastowskiej (istniejącej i projektowanego wydłużenia) do skrzyżowania z 27
                                  Lipca w rejonie którego zlokalizowaną drugą zajezdnię

II LINIA TRAMWAJOWA:
                                  Z Nowego Miasta Żeromskiego - Składową - Kopernika - Bohaterów Monte Cassino -
                                  łączy sie na wspólnym przystanku z I-szą trasą tramwajową w rejonie kośącioła
                                  św.Rocha - Artyleryjską - Hajnowską - Radzymińską - I Armii WP - Andersa - 27
                                  Lipca do zajezdni

ODCINKI ŁĄCZĄCE I i II TRASĘ:
                                  -w ciągu ulicy ks.Popiełuszki od Sikorskiego i tunelem do Składowej
                                  -w ciągu ulic Kopernika - Zwierzynieckiej - Trasy Kopernikowskiej do ronda
                                  przy ul.Piastowskiej

Przewidywana liczba taboru tramwajowego - ok.240 wozów
                                  Długość wszystkich tras - 31,5 km

• Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 28.08.04, 01:07
                                    No akurat to czytałem już rok temu gdy zamieszczałeś to w tym samym wątku i
                                    wtedy przynajmniej o wiele więcej ludzi tu wpadało.Te plany były ciekawe ale są
                                    już w większości przypadków nieaktualne.Lepiej pogadać o bardziej aktualnych
                                    trasach.Co o tym sądzisz??
                          • koczisss Re: Tramwaje 13.09.04, 12:42
                            Witam Jamaal!
                            Wczoraj byłem w Budapeszcie i właśnie tam są tylko i wyłącznie perony na
                            środku, a tory po obu stronach. Czemu by nie mało być tak i u nas??
                            Pozdrawiam:)
                            • Gość: Tramwaje Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 13.09.04, 22:56
                              Witaj Kocziss!!!No to dziwne że w rok czasu wszystko zdążyli zmienić bo tak się
                              śmiesznie składa że byłem rok temu na wakacjach właśnie w Budapeszcie i akurat
                              miałem okazję jechać tramwajem linii bodajże 2(jedzie wzdłuż Dunaju od strony
                              parlamentu)wsiadałem na przystanku pod parlamentem i akurat był tam skrajny
                              peron a ruch prawostronny więc drzwi były po prawej stronie tak jak w Polsce.
                              Nie wiem jak jest teraz ale chyba nie zmienili wszystkich przystanków no nie???
                              Też pozdrawiam:)
                              • koczisss Re: Tramwaje 14.09.04, 10:19
                                Witam! Może przesadziłem, że wszystkie, ale znaczna część, przynajmniej tam
                                gdzie byłem. Ale nie o to chodzi, tylko o to, że nie muszą wcale być dwa perony
                                tak jak to wszyscy mówią, a wystarczy jeden. Wystarczy kupić odpowiedni tabor i
                                sprawa załatwiona.
                                Pozdrawiam
                                • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 14.09.04, 21:23
                                  No tak może być i jeden peron ale jakoś nie wyobrażam sobie tago no ale gdyby
                                  nie byłoby to jakieś specjalne utrudnienie to czemu nie... ja jednak jestem za
                                  skrajnymi peronami.Pozdro
                      • Gość: Stefan Re: Tramwaje IP: 81.15.254.* 18.09.04, 22:41
                        bedzie 15 wyjsc ludzie nie ma zadnych szczegolowych planow po za tym ze
                        tramwaje maja kiedys byc z naciskiem na kiedys a ta symulacja ze strony podanej
                        wczesniej przez tam kogos juz nie pamietam jest bezsensowna zeby nie napisac
                        debilna tyle linii i trasy tak glupie ze szkoda gadac...
    • czlowiek.z.szarego.tlumu Re: Tramwaje 01.09.04, 16:48
      W Bialymstoku nigdy nie bedzie tramwai .Nalezy kupic wiecej autobusow
      przegobowych i to w zupelnosci wystarczy .Tramwaje to przezytek jesli nasze
      miasto sie powiekszy do 500-700 tysiecy co predko nie nastapi to raczej trzeba
      pomyslec o monorail (pisal o tym las vegas man).
      • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 01.09.04, 22:30
        No to może ty tak twierdzisz że nie będzie bo plany są więc jednak będą ale
        zresztą co nam do tego my ich raczej nie zbudujemy ani też monoraila.A po
        cholerę więcej autobusów??Chcesz się ciągle truć spalinami i stać w korkach??
      • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 01.09.04, 22:32
        Aha i zapomniałem dodać że niestety mylisz się mówiąc że tramwaje są
        przeżytkiem bo przynajmniej dla takiego miasta jak nasze przydałyby się w sam
        raz.
        • Gość: Stefan Re: Tramwaje IP: 81.15.254.* 02.09.04, 10:55
          Monorialu sie zachciało buhehehe Ludzie zejdzcie na ziemie na tramwaje miasta
          nie stać a się monorialu zachciewa ktory jest w utrzymaniu i budowie 10 razy
          drozszy. Tramwaje prędzej czy pozniej powstana i nie jest to przezytek. W wielu
          miejscach w miescie sa zostawione pasy zieleni specjalnie w tym celu:
          Sikorskiego nowy tunel Skladowa Popiełuszki Jana Pawla... Tylko kiedy my sie
          ich doczekamy to juz inna sprawa...
          • kurna_felek Koleka podwieszana!!! 02.09.04, 13:07
            W Białymstoku brakuje zdecydowanie kolejki podwieszanej!!! :)
            • Gość: Motorynka Re: Koleka podwieszana!!! IP: *.ld.euro-net.pl 04.09.04, 21:33
              No z pewnością ehhh nie dziwię się czemu tak mało ludzi tu zagląda jak
              pojawiają się tacy jak ty...no ale mówiąc na temat to zgadzam się ze Stefanem
              że tramwaje nie są przeżytkiem tylko no właśnie kiedy one w Białym powstaną to
              już inna sprawa.Z tymi pasami zieleni to tez prawda tyle że to trochę dziwnie
              wygląda bo jest pas na Popiełuszki w tunelu na Składowej no a co dalej?Pogodna?
              Kopernika?Tam już nie ma takich bajerów jak szerokie pasy zieleni?Czyli co?
              poszerzamy Kopernika?Identycznie jest np na Sikorskiego na Konstytucji 3 maja a
              dalej co?Antoniukowska?Berlinga?Tam też ciasno.Może po prostu jakaś lokalna
              gazeta mogłaby coś na ten teamt się dowiedzieć(namawiał do tego kiedyś Janusz 2)
              bo plany przecież są co do tramwajów.Pozdro.
      • Gość: krecik [...] IP: *.ld.euro-net.pl 05.09.04, 22:48
        • Gość: Motorynka Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 05.09.04, 22:59
          Brawo Krecik!!!Masz absolutną rację!!!No może niepotrzebnie go wyzywałeś od
          ciot no ale powiedzmy że Cię poniosło.Prawdziwy patriota!!!
          • Gość: krecik Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 05.09.04, 23:09
            Siema motorynka dzieki za przyznanie mi racji masz racje nie potrzebnie go
            zjechałem ale jakos tak mi sie napisalo cieszę sie że jestes tez za i powiem ci
            ze jeszcze jest za koles o niku jamal to moj ziom z oski nara zycze milej nocki
          • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 05.09.04, 23:09
            No racja Motorynka Krecik ładnie kolesia zgasił monoraila się zachciało i
            autobusów przegubowych.Niedługo miasto znowu się powiekszy i co Białystok ma
            liczyć 300 tysięcy i ludzie w nim będą mogli jeżdzić tylko smrodzącymi
            autobusami które na dodatek stoją w korkach??Pewnie ci wszyscy co nie chcą
            tramwajów to jakby one były to od razu z wolnego autobusu by się przesiadali w
            tramwaj.Pozdro.
            • zbynio2 Re: Tramwaje 06.09.04, 16:50
              Gość portalu: Jamaal napisał(a):

> No racja Motorynka Krecik ładnie kolesia zgasił monoraila się zachciało i
              > autobusów przegubowych.Niedługo miasto znowu się powiekszy i co Białystok ma
              > liczyć 300 tysięcy i ludzie w nim będą mogli jeżdzić tylko smrodzącymi
              > autobusami które na dodatek stoją w korkach??Pewnie ci wszyscy co nie chcą
              > tramwajów to jakby one były to od razu z wolnego autobusu by się przesiadali
              w
              > tramwaj.Pozdro.
              1) Tramwaj tez bedzie stal w korkach, jak trasa bedzie sie krzyzowac z ruchem
              samochodow. Zawsze znajdzie sie przeciez jakas lajza, co sie zatrzyma na srodku
              skrzyzowania. Dlatego MUSI to byc tzw. "tramwaj szybki", bo wtedy piesi tez nie
              gina, jak komary na przedniej szybie. Monorail (i VAL) jezdzi na gumowych
              kolach, co nie jest bez znaczenia dla tych co mieszkaja przy samej linii.
              2) Taki Grudziadz ma nieco ponad 100tys., a ma dwie linie tramwajowe.
              3) Co do postow krecika: znalazl by sobie jaka laske, to nie jebalby ludzi na
              forum.
              • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 06.09.04, 23:12
                1)Ty no właśnie po raz enty mówię tym co uważają że Białystok jest za mały na
                tramwaje że ten nieszczęsny Grudziądz ma a jest ze 3 razy mniejszy.
                2)Tramwaj wątpię żeby był szybki bo musieliby mnóstwo skrzyżowań rozwalać
                3)Krecik to mój ziom i czasem mu się zdarza pojechać po kimś ale póżniej sam mi
                powiedział że niepotrzebnie to zrobił.
    • czlowiek.z.szarego.tlumu Re: Tramwaje 08.09.04, 20:34
      Dobra okazje do budowy linii tramwajowych stracono w okresie gdy budowano
      glowne ulice miasta np:Aleja Solidarnosci ,Aleja Pilsudskiego ,Sienkiewicza
      oraz inne
      dwupasmowe.
      Bialystok nie jest za maly na tramwaje a raczej jest miastem ktore
      dobrze sobie radzi bez
      tramwaji.
      Jesli nie zbudowano w naszym miescie dotad linii tramwajowych to czy
      nie powinnismy pomyslec na przyszlosc (dosc daleka) raczej o monorail ktory nie
      porusza sie po tych samych ulicach co samochody i nie stoi w korkach ?
      • Gość: Stefan Re: Tramwaje IP: 81.15.254.* 09.09.04, 00:10
        Po pierwsze tramwaje nie poruszaja sie po tych samych ulicach - nie nowe linie -
        jesli sie buduje nowa linie tramwajowa to wydziela sie ja z jezdni To juz nie
        te czasy kiedy budowano linie tramwajowe np w Warszawie biegnace po jezdni
        przeznaczonej dla samochodow.
        Po drugie jesli mamy myslec przyszlosciowo to ok - monorial moze i jest dobrym
        pomyslem ale za 200 lat.
        Po trzecie zeby wygadywac takie głupoty - chodzi konkretnie o nierealne pomysły
        z monorialem to trzeba chyba mieć 15 lat i nie mieć zielonego pojęcia o tym
        czym sa pieniadze. To wszystko kosztuje. Ludzie obudzcie się. To sa olbrzymie
        koszty! Wytłumaczcie mi jedno bo nie rozumiem tego, mianowicie jesli monorial
        jest taki wspanialy i och i ach to dlaczego te bogate Stany Zjednoczone nie
        maja w kazdym miescie rozbudowanej sieci monoriali? Dlaczego rozwijaja sieć
        metra komunikacji autobusowej lotniczej kolejek podmiejskich? Wyjatki mozna
        policzyc na palcach. Białystok to nie Sydney (te w Australii dla tych co nie
        znaja gegrafii) tu nie ma i nie bedzie olimpiady i takich pieniedzy zeby
        budowac tak drogie srodki transportu.
        • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 09.09.04, 22:38
          Świętą prawdę piszesz Stefan!!! Najbardziej z tych wszystkich monorailowych
          zapaleńców śmieszył mnie inicjator pomysłu niejaki Las Vegas Man.Nie mówię że
          śmieszny jest że coś takiego zaproponował bo to noramlne że każdy chce jak
          najlepiej ale śmieszyła mnie jego postawa-właśnie zachwalanie jaki ten monorail
          jest najlepszy i że tramwaje to przeżytek i są droższe w utrzymaniu,a gdy ktoś
          mu powiedział że ten monorail wcale nie jest taki tani to od razu zaczął gadać
          że to inny kurs jest w USA itd. i że należy naciskać władze w tej sprawie.
          Mniejsza z nim.Ja np jestem chyba największym zwolennikiem tramwajów na forum i
          dlatego nadal tu zaglądam(mimo że wątek założono podad rok temu)i sprawdzam co
          inni ludzie sądzą na ten temat.Ale ja na pewno nie powiem że tramwaj jest tani
          i że powinniśmy naciskać władze w tej sprawie.Zdaję sobię sprawę że to jest
          droga inwestycja ale plany wiem że są tylko nie wiem kiedy możemy się tramwajów
          spodziewać.Bo gdyby takowych nie było planów to raczej nie pisałbym codziennie
          tu bo wiem że byłoby to nie potrzebne bo pisałbym o czymś czego nikt tu nie ma
          zamiaru zrobić.No a tramwaje prędzej powstaną-taka mam nadzieję.Sorry że
          troszki się rozgadałem o sobie no ale musiałem:) Pozdro.
    • Gość: gosc127 Re: Tramwaje IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.04, 19:57
      Tramwaje może kiedyś będą w Białymstoku, ale najprawdopodobniej nie prędko -
      tak jak nieprędko po mieście będą jeździć nowe autobusy (nie licząc tych
      pojedyczych sztuk kupowanych od przypadku do przypadku). Ale na symulacje linii
      tramwajowych dla naszego miasta można trafić w internecie pod adresem:
      www.inlog.pl/bahn/ Jest tam ciekawy program do symulacji tras tramwajowych a w
      zakładce downolad "FIKC" znajduje się symulacja linii tramwajowych dla
      Białegostoku. Polecam wszystkim wielbicielom komunikacji szynowej w naszym
      mieście.
      • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 18.09.04, 22:00
        No fajnie tylko że nie mogę tego odpalić czy możesz powiedzieć jak to odpalić
        bo jestem ciekaw jak ta symulacja wygląda.
        • Gość: Piotrek Re: Tramwaje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.04, 20:13
          Musisz zainstalować program Bahn, a potem ściągnąć mapkę Białegostoku:
          www.inlog.pl/bahn/download/fikcje/bialystok.zip
          • Gość: gosc127 Re: Tramwaje IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.04, 22:16
            Rzeczywiście mogą być problemy z uruchomieniem programu Bahn - nie daje się on
            całkowicie ściągnąć przez modem. Generalnie postaraj się o dostęp do stałego
            łącza i najlepiej z dużym transferem. Po ściągnięciu programu klikasz na jego
            ikonę i powinna się uruchomić samorozpakowująca instalka. Program ten jest
            dostępny w polskiej wersji językowej tylko trzeba ściągnąć dodatkowy pliczek -
            jest w zakładce POL. U mnie chodzi on bez zarzutu.
            • koczisss Re: Tramwaje 23.09.04, 01:47
              Ta symulacja jest całkiem bez sensu. Linie tramwajowe są poprowadzone po
              wąskich uliczkach, jak Gajowa, Raginisa itp. Żeby zbudować coś takiego, trzeba
              by było całkiem przebudować miasto.

Pozdrawiam wszystkich:)
    • czlowiek.z.szarego.tlumu Re: Tramwaje 25.09.04, 20:44
      Czy znalazl ktos moze w sieci jakas mapke planowanych linii tramwajowych w
      naszym miescie?
      • Gość: Łukasz Re: Tramwaje IP: 81.15.236.* 26.09.04, 08:41
        Elbląg jest mniejszy i ma tramwaje !!! Białystok powinnien takze miec
        przynajmniej 2 rodzaje srodkow transportu :-)

Wypowiedzcie sie na temat Szybkiej Koleji Miejskiej :-)
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=561&w=14360068
        • Gość: Tomasz Haładyj Re: Tramwaje IP: *.czes.gazeta.pl 26.09.04, 14:33
          Z pół roku nie zaglądałem na ten wątek - a wpisów przybyło. Więc dołączam swój
          głos do dyskusji:
          1. Tramwaj jest drogi w budowie, więc powinien jeździć tam gdzie jest najwięcej
          pasażerów. Dlatego linia łącząca dworce z Białostoczkiem i dalej np. z Wygodą
          nie ma sensu, bo tramwaj (pojemność większa niż autobusu) jeździłby pustawy -
          do centrum i tak kursowałyby z tych dzielnic autobusy.
          2. Z drugiej strony, nie na wszystkich trasach najbardziej obciążonych warto
          tramwaj budować, np. ze względu na konieczność wyburzeń. Trzeba więc znaleźć
          kompromis, między tym, gdzie tramwaj byłby potrzebny i gdzie opłacało by się go
          poprowadzić.
          3. Moim zdaniem Białystok jest ZA MAŁYM miastem na szybki tramwaj w rozumieniu
          bezkoliozyjnego z dwupoziomowymi skrzyżowaniami, oraz NIEWŁAŚCIWIE zbudowanym.
          Proszę się nie obrażać za te stwierdzenia (sam jestem białostoczaninem, choć
          byłym) i już wyjaśniam, co mam na myśli. Miasto ma układ zabudowy
          koncentrycznej, więc zainwestowanie gigantycznych pieniędzy w jedną linię
          bezkolizyjną sprawy nie rozwiąze, gdyż zasięg takiej komunikacji szynowej nadal
          byłby w skali całego miasta marginalny. W dodatku na tej linii przewozy nie
          byłyby tak wielkie, jak w mieście podobnej wielkości ułożonym pasmowo (takim
          miastem jest niewiele mniejsza od B-stoku Gdynia, gdzie dzielnice ciagną się
          jedna za drugą). W tej sytuacji lepiej zbudować więcej linii, ale bez szaleństw
          z wiaduktami i tunelami. Przy dzisiejszej technice znakomicie sprawdza się
          sygnalizacja dająca preferencje tramwajom. Przykładem takiego rozwiązania są
          miasta francuskie wielkości podobnej do Białegostoku choć bardziej
          zmotoryzowane, gdzie od zera zbudowano tramwaje: Grenoble, Strasbourg i parę
          innych. Działa to naprawdę sprawnie - byłem, widziałem. W mieście wielkości
          Białegostoku, gdzie z jednego końca miasta na drugi jest mniej niż 10 km nie ma
          znaczenia, czy tramwaj rozpędza się do 50-60 km/h czy też do 80 km. Zresztą i
          na szybkiej trasie bezkolizyjnej raczej by się nie rozpędził, gdyż przystanki w
          mieście wielkości Białegostoku musiały by być co 300 m w centrum i 500 poza.
          Większe odstępy skutkowałyby tym, iż tramwaj byłby dublowany przez autobus
          obsługujący miejsca, gdzie szybk itramwaj się nie zatrzymuje. Czyli wyszłoby
          bez sensu.
          4. Reasumując, tramwaj powinien docierać do ścisłego centrum i dworców.
          5. W centrum tramwaj powinien jechać ul. Lipową zamienioną na deptak. Pasaż
          pieszy i tak kiedyś będzie miastu potrzebny, a Lipowa jest naturalnym jego
          miejscem. Komunikacja publiczna powinna docierać do takiego miejsca jak
          najbliżej, wręcz zapewniać lepszy dojazd niż własnym autem. W przeciwnym
          wypadku ludziska pojadą sobie na zakupy i spacer do supermaketu a pasaż będzie
          tylko bezużytecznym pomnikiem. Lipowa jest przy tym szeroka. Tak, tak:
          wyobraźmy sobie ulicę bez aut między Grochową a kościołem św. Rocha: ludziska i
          tak snują się wzdłuż kamienic, a środek pusty. A co dopiero między kinem Pokój
          a Grochową, gdzie domy po jednej stronie są odsunięte od jezdni. Koegzystenchja
          pieszych i tramwajów jest praktykowana w wielu miastach: polecam więc lekturę
          artykułu, gdzie zobrazowano walkę we Wrocławiu - skuteczną - o pozostawieniu
          tramwaju na ulicy, przebudowywanej na deptak:
          www.zdik.wroc.pl/publikacje/report.show.html?Id=3&Nr=22
          Ktoś może powiedzeieć: dobra, ale jest tam o miastach, które tramwaje zawsze
          miały. Gdzie tam, prosze spojrzeć o zdjęcie Grenoble z szynowcami zbudowanymi
          od zera z 10 lat temu. W porównaniu z Lipową jest tam wąsko! Podobnie jest w
          Strasbourgu (zdjęć niestety nie mam). Innym argumentem z tramwajem na Lipowej
          jest to, że po zamknięciu jej zwiekszy się ruch na Piłsudskiego. I co: zwężać
          ją na potrzeby tramwaju?
          Tunel pod Lipową moim zdaniem też nie: za drogi. A oszczędność czasu jazdy
          iluzoryczna. Ile ma Lipiowa? Kilometr? Tramwaj pod ziemią pojechałby 70 km/h,
          po ziemi 30 km/h. W pierwszym wypadku oszczędzi półtorej minuty. No i koszt
          kilku podziemnych stacji będzie ogromny, a przecież przystanki w centrum dla
          wygody powinny być szczególnie często. Moim zdaniem przy skrzyż. Rynku
          Kościuszki z Sienkiewicza, koło Cristalu, w rejonie Grochowej i przy białym
          kościele - czy miasto byłob ystać na budowę tylko ukrytych pod jezdnią stacji.
          Raczej zbudowałoby dwie, więc zamiast wygodnego transportu ludziska
          utyskiwaliby na odległości.
          6. Od głównej linii śródmiejskiej biegnącej od dworca przez Lipową powinny być
          na wschodzie i zachodzie rozgałęzienia do najbardziej ludnych dzielnic.
          7. Natomiast budowa drugiej linii na osi pn-pd byłaby już moim zdaniem za
          droga, gdyż wymagałaby kolosalnej przebudowy wszystkich ulic.
          8. To juz na marginesie: jeśli powstałby pasaż pieszy od kościoła czerwonego do
          białego to można by się zastanowić nad wpuszczeniem ul. Sienkiewicza w krótki
          tunel, by auta nie przecinały deptaku. Jeden zjazd zaczynałby się przy
          Legionowej a wyjazd za ul. Fornalskiej (przepraszam za użycie starej nazwy, ale
          jak pisałem na wstępie nie mieszkam w B-stoku od lat i nie znam w pełni nowej
          nomenklatury ulicznej).
          9. Tramwaje mogą mieć drzwi z obu stron - to rozwiązanie stosuje się do obsługi
          linii, które nie mają pętli lecz zakończone są ślepym torem. Tak jest na wielu
          trasach Budapesztu, w wielu miastach francuskich i niemieckich. Chodzi też o
          to, że pętle zajmują dużo miejsca cennego zwłaszcza w centrum. Natomiast w
          tramwajach nie mających charakteru szybkich kolei, nie stosuje się raczej
          przystanków wyspowych (choć zdarza się to w przypadku tramwajów niemieckich,
          które korzystają częściowo z torów kolejowych).
          Pozdrawiam Białystok.
          • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 27.09.04, 15:02
            Witam!!!Ciekawy masz pomysł z tą Lipową jednak nie zgodzę się z Tobą co do tego
            że budowa linii płn-płd wymagałaby przebudowy wielu ulic.Chociaż jestem w
            stanie to zrozumieć bo skoro nie byłeś w Białym od lat to możesz nie wiedzieć o
            niektórych sprawach.Otóż ja proponowałem linię z Bacieczek na Nowe Miasto która
            biegłaby przez Kołłątaja-3 Maja-Sikorskiego-Popiełuszki-Składową-
            Żeromskiego.Żadnej z tych ulic nie trzeba przebudowywać gdyż posiadają one
            szerokie pasy zieleni lubi ewentualnie linia może biec obok ulicy np.na
            Żeromskiego.Tory przecinałyby jezdnię tylko na rondzie a to wymaga tylko
            zerwania kawałka asfaltu w celu ułożenia torów.Pozdrawiam.
          • zbynio2 Re: Tramwaje 27.09.04, 21:37
            Kto nie chce do Niemiec, czy Francji, to moze sie wybrac do Katowic. Tam po
            wyjsciu z PKP idzie sie mostkiem nad placem autobusowym, a na koncu jest
            poprzeczna ulica, bardzo ruchliwa, gdzie ludziska laza po calej ulicy. Sa
            oczywiscie i tory tramwajowe. Kto sie wybiera w gory, a ma chwile czasu na
            przesiadke, to proponuje wyjsc na pare minut, bo to przy samym dworcu.
            Link bardzo dobry, to wlasnie tak powinna wygladac Lipowa z tramwajami i bez
            samochodow.
            Pozdrowienia.
            • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 28.09.04, 22:41
              Tak właśnie powinno być jak mówisz tylko jest dwa ale:
              1-nie wiadomo kiedy deptak ma powstać
              2-nie wiadomo kiedy będą tramwaje
              Ale gdyby cos takeigo doszło do skutku to uważam że powinni też położyć tory na
              Rocha i doprowadzić do Monte Cassino na dworzec PKS i dalej aż do tunelu
              • Gość: Tomasz Haładyj Re: Tramwaje IP: *.czes.gazeta.pl 29.09.04, 09:45
                Wg koncepcji z lat 70.i 80. linia tramwajowa miała biec od hotelu Turkus do
                dworca ulicą Zwycięstwa (nie wiem, czy tak się nadal nazywa) prawym poboczem:
                są tam stare domki, tylko jeden blok, obok którego tory się zmieszczą. Dalej
                wiaduktem nad torami PKP w miejscu obecnej kładki biegnącej do św. Rocha.
                Przystanki miały być nad torami, z zejściami bezpośrednio na perony. To dobry
                pomysł, choc można oczywiście rozważać budowę tunelu pod torami PKP - byłby
                lepszym rozwiązaniem z przyczyn estetycznych, ale droższym. Następnie torowisko
                miało okrążać kościół św. Rocha od północy czyli od Dąbrowskiego. Ale może
                rzeczywiście lepiej byłoby puścić go na wprost ul. św. Rocha...
                Jeszcze uzupełnienie mojej opinii odnośnie linii pn-pd i przebudowy ulic:
                miałem na myśli trasę, która łączy oba krańce Czestochowy i przejeżdża przez
                Centrum, czyli Rynek Kościuszki. Oczywiście da się zbudowac trasę pn-pd bez
                wyburzeń, czyli z Bacieczek na Nowe Miasto, tylko po co? Za mało pasażerów!
                Taka relacja mogłaby być jako uzupełniająca na torach zbudowanych pod kątem
                głównych potoków pasażerskich.
                Uważam, że na „nowe” Nowe Miasto da sie przeprowadzic linię tramwajową z ul.
                Lipowej w Boh. Monte Cassino potem Kopernika, Składową i Żeromskiego. Wymaga to
                jednak szczegółowych analiz, czy taka trasa byłaby przez pasażerow akceptowana
                w stopniu, zapewniającym odpowiednie zapełnienie wagonów. No bo i tak autobus z
                Rynku Kościuszki musiałby jeździć przez Mazowiecką i Wiejską. Nie wykluczam
                jednak, że trasa miałaby odpowiednie obłożenie i gdyby powstała, to wówczas
                możnaby uruchomic peryferyjna linie tramwajową Nowe Miasto - Składowa - tunel -
                Popiełuszki i na północ do Bacieczek.
                Ten problem należaloby jeszcze powiązać z odpowiedzią na pytanie, jak
                doprowadzic tramwaj z centrum na ul. Popiełuszki. Czy do hotelu Turkus i dalej
                Hetmańską, a może właśnie przy dworcu PKS, Boh. Monte Cassino, Kopernika i
                tunel. Wówczas trasa przez Kopernika byłaby całkiem przyzwoicie uczęszczana.
                Kolejna rzec: tramwaj w ul. Lipowej determinuje dalszy kierunek jego budowy.
                Chodzi więc o to, by obsłuzył jak najwiekszą częśc miasta po zachodniej stronie
                torów. Ze Zwycięstwa powinien jechać na Wysoki Stoczek i tu rozgałęziać sie w
                lewo na Słoneczny Stok i dalej na ul. Zielonogóską oraz do dw. Starosielce.
                Oraz w prawo na Konst. 3 Maja do Antoniuka Fabr (dalej, na Dziesięciny nie ma
                sensu, bo autobusy jadące Antoniukowską do centrum będą i tak szybsze). Gdyby
                jednak zabudowywały sie pola międzu Wysokim Stoczkiem a Fastami, to tramwaj
                można by puścić ul. Kołłątaja do Bacieczek TBS. No i oczywiście problem: na
                Popiełuszki Hetmańską czy Monte Cassino i Kopernika.
                Pozdrawiam
                • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 29.09.04, 22:59
                  Tory do Popiełuszki lepiej poprowadzić Kopernika bo na Hetmańskiej raczej nie
                  zbudują torów na środku ulicy a na Kopernika lub obok tory się gdzieś wciśnie.
                  Tylko ciekawy jestem bardzo ile zbudowanie takich trzech czterech linii by
                  kosztowało i skąd na to kasę dostać chociaż część(fundusze UE???Państwo??)
                  Czekam na odpowiedż i pozdrawiam.
                  • Gość: Tomasz Haładyj Re: Tramwaje IP: *.czes.gazeta.pl 30.09.04, 11:35
                    Koszty:
                    1. Kilometr linii tramwajowej kosztuje 10-15 mln zł. Moim zdaniem główna linia
                    biegnąca Lipową powinna mieć od razy odgałęzienia na wschodzie i zachodzie -
                    chodzi o bardziej intensywne wykorzystanie trasy, by szybciej się zwróciła.
                    Kilometry do zbudowania? Trzeba przeliczyć... Ten koszt podniesie przejście
                    przez tory PKP - górą lub dołem - koło dworca.
                    2. Kolejny wydatek to zajezdnia: ok. 50 mln zł.
                    3. Tabor: nowoczesne wagony przegubowe jak Combino w Poznaniu czy Bombardier w
                    Krakowie kosztują ok. 6 mln zł za sztukę. Potrzeba by ich było pewnie z 25.
                    Tańsze, praktycznie za grosze, są pojazdy z niemieckiego demobilu - sprawdiły
                    się w Krakowie, Poznaniu, Elblągu, Gorzowie, Grudziądzu - ale czy na nawej
                    sieci nie powinny być nowe wagony? Wszak chodzi o podniesienie standardu
                    podróżowania w porównnaniu z autobusami.
                    4. Wszystkie budowane teraz w Polsce i planowane linie ma wspólfinansować Unia
                    Europejska w wysokości 50 proc. kosztow, choć są ponoc szanse na 70-procentową
                    dotację). W tej chwili odcinki linii budują Poznań (w ścisłym centrum, m.in. na
                    ulicy o podobnym charakterze jak Lipowa w Białymstoku) i Kraków (tunel
                    tramwajowy pod dworcem z podziemnym przystankiem plus odcinkami linii
                    doprowadzących do tunelu). W przyszłym roku zacznie się budowa kolejnego
                    odcinka w 100-tysięcznym Elblągu, który ma już SZEŚĆ linii tramwajowych na
                    sieci długości ok. 16 km. Warszawa również rozpoczyna budowę trasy z Bemowa na
                    Chomiczówkę.
                    Reasumując: koszt jest olbrzymi i nie na dzisiejsze czasy. Ale miasto,
                    rozbudowując się, powinno mieć na uwadze możliwość terenową puszczenia linii w
                    przyszłości.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 30.09.04, 16:16
                      O kurde to przy takich kosztach trudno mówić o czymkolwiek chyba że będzie ta
                      dotacja z UE.A najgorsze jest to że plany na tramwaj w Białymstoku są od dawna
                      tylko że nie zapowiada się aby ktoś się za to normalnie wziął.A słowo w
                      przyszłości brzmi dość odlegle...
                      • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 02.10.04, 00:47
                        Kurde dzis wszedłem na strony tramwajów w innych miastach w Polsce i szkoda
                        było patrzeć że inni mają (nawet mniejsze mista od nas)a my nie i musimy
                        cierpliwie czekać...
                        • poziomk Re: Tramwaje 02.11.04, 13:35
                          co sie dziwisz, wystarczy wejsc do wagonu pkp i pomiedzy przedzialami zobaczyc mapke sieci
                          kolejowej w Polsce. Na "naszych terenach" raptem 2 linie (Warszawa-Elk), gdzie w kierunku
                          Elku masz 1 slownie jeden tor (mijanka tylko na stacjach).... itd. Na Zach i na Pld masz
                          rozbudowana kolej na maxa.... i gory nie przeszkadzaly ...... to samo tramwaje a i przemyslu tu
                          nigdy nie bylo, teren rolniczy, wlokienniczy....
                          • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 02.11.04, 22:49
                            Witam poziomk!!!Co się stało że po ponad roku zajrzałeś na założony przez
                            siebie wątek??:) Czemu Cię nie było przez tyle czasu tu?? A tak wracając do
                            Twego postu to masz rację niestety taka jest prawda,a żeby jeszcze było
                            śmieszniej to wystarczy dodać jaką część ze wszystkich linii kolejowych w
                            naszym województwie stanowią zelektryfikowane.Bodajże 25%.A co do tramwajów to
                            mam nadzieję że w końcu się ich doczekamy ale trudno mi podać(a raczej zgadnąć)
                            jakąs datę:) Może przyszłe władze postarają się o jakąs kasę z Unii żeby tak co
                            roku budować po 2km to pomału się uzbiera tej linii.Pozdro.
                            • poziomk Re: Tramwaje 03.11.04, 13:17
                              Nic sie nie stalo, jestem raczej obserwatorem, caly czas tu zagladam...
                              Wole poczekac jeszcze te 20 lat ale chyba najpierw to niech dokoncza tunel przy Hetmanskiej,
                              wyremontuja wiekszosc ulic, od Elewatorskiej poczynajac, i co mi sie zawsze marzylo -
                              przejechac sie dwupamowka na trasie B-stok-W-wa na calym 200km odcinku :)
                        • Gość: Henryk Nowak Re: Tramwaje IP: 200.87.227.* 17.11.04, 01:15
                          Drogi jamal, trzeba to sprawe tramwaji bez przerwy sposorowac. Aktualnie to jest
                          najlepszy, najekologiczniejszy i ekonomiczny pojadz komunikacji miejskiej. A
                          Bialystok stopniowo zamieni sie w wazna metropolie wshodniej Polski. Czyli
                          wlasnie ten system transportu masowego trzeba celowo wcielac tam w zycie.

Pozdrawiam serdecznie,

Henryk Nowak
                          • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 17.11.04, 20:02
                            Owszem też jestem za tym ale niestety nasze władze planują budowę specjalnych
                            jezdni dla autobusów jest to projekt stworzony przez kogoś z Warszawy i zakłada
                            że wtedy już nie będzie tramwajów jeśli powstaną te jezdnie to tylko plany
                            podobnie zresztą jak plany budowy linii tramwajowej w Białymstoku które były 15
                            lat temu i jescze nie dovzekały się realizacji...Pozdrawiam
                            • Gość: Henryk Nowak Re: Tramwaje IP: 200.9.166.* 18.11.04, 04:45
                              To co piszesz ( przepraszam czy mozemy przejsc na swobodnjesze " TY " ? ) to
                              naprawde nie do wiary. Aktualnie prym wioda w wielu miastach europejskich ( i
                              nie tylko) wlasnie te ekologiczne i ekonomiczne media transportu. Tranwaj
                              inteligentnie zaprojektowany i wykonany, ma wiele zalet z ktorymi ciezko jest
                              konkurowac innym sposobom lokomocji. Nie zuzywa ropy naftowej ktora staje sie
                              coraz wiecej problematyczna przez jej stale rosnace ceny,( no i takze przyczynia
                              sie przeciez do zanieczyszenia srodowiska ), jest wzglednie szybki, czysty i
                              wygodniejszy, dynamizuje miasto, dodaje uroku, piekna i wdzieku, czyli wplywa na
                              psychike mieszkancow bo w jakis sposob robi ze miasto dostaje jakiegos
                              specialnego charakteru, staje sie wiecej przychylne, wiecej pogodne, wiecej
                              przyjemne dla codziennego zycia. Oprocz tego w przypadku Bialegostoku i
                              okolicznych mniejszych osrodkow miejskich tramwaj dwusystemowy, z wykorzystaniem
                              juz istniejacych torow kolejowych pomoglby zcalic i miasto i okolice stwarzajac
                              miejska konurbacje w dobie fenomenu eksurbanisztycznego, tak zwanego "urban
                              sprawl". Opuszczanie przez mieszkancow centrum miasta i prefencyj, ne osiadlanie
                              sie na jego obrzezach lub pobliskich miejscowosciach. A poniewaz tramwaj jest
                              ekologiczny a ten temat jest ceniony przez Unie Europejska wiec ma duze szanse
                              na otrzymanie odpowiednich funduszy. To trzeba wykorzystac bo przeciez jest
                              oplacalne.

Pozdrawiam serdecznie
                              • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 18.11.04, 23:09
                                Oczywiście że możemy przejść na TY to oczywiste:) To wszystko o czym piszesz to
                                prawda a pomysł z torami kolejowymi jak najbardziej trafiony.Tylko niestety
                                sytuacja wygląda tak: kilometr wybudowania torów jest większy niż kilometr
                                jezdni dla autobusów i miasto(które i tak ma długi)wychodzi z założenia że
                                lepiej już za te same pieniądze wybudować ulicę.Niedawno otwarto u nas nowy
                                tunel pod torami z zostawionym miejscem na tory i to dobra wiadomość ale
                                niestety zła jest taka że niewiadomo kiedy to mijsce zostanie zajęte przez tory.
                                (przepraszam czy Ty pochodzisz z Białegostoku bo nawet nie zapytałem z
                                ciekawości a to pozwoliłoby mi lepiej operować nazwami w Białymstoku no ale
                                odbiegam od tematu).Ja myślę że miasto powinno każdego roku starać się o
                                pieniądze pozwalając wybudować powiedzmy 1,5 km torów i tak za kilka lat
                                mielibyśmy kilka km linii tramwajowej,nie muszą przecież od razy budować
                                kilkunastu km nieprawdaż?? Pozdrawiam.
                                • Gość: Henryk Nowak Re: Tramwaje IP: 200.9.166.* 19.11.04, 02:09
                                  serdecznie dziekuje za odpowiedz. Naturalnie ze masz racje. " Nie od razu Krakow
                                  zbudowali " glosi powiedzenie. Takze, jak tylko cos sie zacznie robic w tym
                                  zakresie to powoli, stopnowo bedzie roslo zaiteresowanie Bialostoczan do tej
                                  inwestycji. A jak zbudujecie pierssze 3 kilometry trakci,to mozna pomyslec o
                                  sprowadzeniu, powiedzmy dwuch wozow tramwajowych. Gwarantuje efekt !!!!

Nie, ja urodzilem sie w Tarnowie. Teraz mieszkamw Boliwii, w La Paz. Zloz wizyte
                                  na forum w Taenowie to mnie spotkasz wlasnie na temat tramwaji. O ile chodzi o
                                  scislosc to takze jestem na fora kilku innych miast w Polsce. Temat tramwaji
                                  polaczony z obrona ekologii to moja pasja. Licz na mnie w kazdej debacie na te
                                  tematy.

Pozdrawiam serdecznie
                                  • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.csk.pl / *.csk.pl 19.11.04, 21:14
                                    No proszę!!! Nie jesteś z Białegostoku ale akurat tak się składa że mój tato
                                    pochodzi z Tarnowa i co roku tam wpadamy do rodzinki.Fajnie że można na Ciebie
                                    liczyć w sprawach tramwajów i postaram się też zaglądać na forum w
                                    Tarnowie.Zapraszam Cię też na założone przeze mnie form o tramwajach na stronie
                                    naszej lokalnej gazety.www.poranny.com.pl/forum/viewtopic.php?t=581
                                    A swoją drogą to nie wiesz może jak można wpłynąc na władze aby wszczęły
                                    jakieś działania w kierunku tej inwestycji chodzi np o kasę z Unii???
                                    Pozdrawiam.
                                    • enowak8 Re: Tramwaje 29.11.04, 23:41
                                      Przyjacielu, powracam po wyjezdzie do Chile i przpraszam za przerwe. No to mamy
                                      duzo wspolnego ze soba takze przez Twojego Tate ! Ja mieszkalem jako maly
                                      chlopak na ul.29 Listopada, w kamienicy na rogu. Jak to teraz wyglada, ciekawym
                                      !. Ciesze sie z naszego kontaktu i juz wkrotce przylaczam sie do Waszej stalej
                                      akcji na forum pieknego Bialegostoku. Takze, zaczalem korzystac z Twojej
                                      interesujacej Gazety. Raz jeszcze dziekuje za Twoja przyjazn.

Na razie pozdrawiam serdecznie.
                                      • enowak8 Re: Tramwaje 30.11.04, 14:03
                                        dodam,na rogu owczesnej Zielonej a teraz Powstancow Warszawy
    • Gość: gosc127 Re: Tramwaje IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.04, 13:22
      Czy ktoś z Was przeczytał szczegółowo plan rozwoju transportu miejskiego, który
      jest zamieszczony na stronie ZDT? Oto najciekawsze wyjątki z tego opracowania
      dotyczące tramwajów (w nagłówku podaję strony z oryginalnego tekstu). A
      właściwie chyba planów zaniechania budowy linii tramwajowych. Wiem, że
      opracowanie to wykonali „warszawscy naukowcy” na zlecenie ZDT. Ciekawi mnie
      tylko jedno, czy gdyby oni opracowywali podobny dokument dla Warszawy, to czy
      znalazł by się tam zapis o niecelowości budowy metra, skoro całą komunikację w
      stolicy świetnie realizują tramwaje. A co wy myślicie o tym?

I.38
      „Podstawowym celem doraźnych i długofalowych przekształceń i rozwoju systemu
      transportu w mieście Białystok jest poprawa jego sprawności oraz zapewnienie
      bezpiecznego, ekonomicznego i możliwie mało uciążliwego dla środowiska
      przemieszczania się osób i transportu towarów. Modernizacja i rozwój systemu
      transportu służyć winny stymulowaniu rozwoju gospodarczego i ładu
      przestrzennego, oraz poprawie wizerunku miasta”.
      II.12
      Wśród celów szczegółowych następujące dotyczyły transportu zbiorowego:
      · ograniczenie uciążliwości transportu dla mieszkańców i negatywnego
      wpływu na środowisko naturalne,
      II.13
      W „Studium restrukturyzacji i prywatyzacji transportu zbiorowego w mieście
      Białystok” [9], poza odnową taboru, zalecono, m.in..:
      · przestudiowanie możliwości wprowadzenia nowego środka transportu
      (lekki tramwaj) na jednej lub dwóch osiach miasta.
      · Z analiz wielkości potoków ruchu pasażerskiego i aktualnych trendów
      polityki rozwoju transportu publicznego wynika, że w pełni uzasadniona jest
      decyzja o przyjęciu jako docelowego środka transportu przewozowego dla miasta –
      nowoczesnego, proekologicznego, o zadawalającej pojemności i komforcie
      autobusu. Dotąd w planie zagospodarowania przestrzennego są utrzymywane rezerwy
      dla umożliwienia wprowadzenia dodatkowego środka transportu publicznego. W
      świetle przeprowadzonych analiz wydaje się oczywiste, że szczególnie na ulicach
      z określonymi w Studium szczególnymi preferencjami dla komunikacji publicznej
      (trasy: Ks. J. Popiełuszki – Hetmańska – Boh. Monte Cassino – Kopernika,
      Branickiego – Piłsudskiego – Dąbrowskiego – Kolejowa – Zwycięstwa, Knyszyńska –
      Antoniukowska, Sienkiewicza – Legionowa – Mazowiecka) nie powinno się z
      utrzymywanych rezerw rezygnować. Umożliwią one w przyszłości efektywne
      poprowadzenie linii autobusowych (wniosek 5).
      II.14
      W lipcu 2004 roku zakończono prace nad „Weryfikacją Studium Transportowego
      Miasta Białegostoku” wykonanego w 2000 roku. Również w tym przypadku
      zaproponowane działania są zgodne z zasadami polityki transportowej uchwalonej
      w 1997 roku i nie różnią się w istotny sposób od zawartych w „Studium
      Transportowym..., wykonanym w 2000 roku. W szczególności podtrzymano
      wcześniejszy wybór opcji zakładającej preferencję dla transportu zbiorowego.
      Najważniejsze wnioski dotyczące transportu zbiorowego to:
      · Podtrzymanie wcześniejszej opinii o niecelowości wprowadzania drugiego
      środka transportu wewnątrzmiejskiego (tramwaj, trolejbus) oraz o wysokich
      kosztach i trudnościach realizacji koncepcji wykorzystania kolei do obsługi
      ruchu lokalnego (aglomeracyjnego),
      Od ponad 25 lat w pracach studialnych i planistycznych dotyczących systemu
      transportu zbiorowego w aglomeracji białostockiej pojawiają się koncepcje
      wprowadzenia nowych środków transportu – tramwaju (trolejbusu) obsługującego
      najważniejsze korytarze w mieście oraz kolei podmiejskiej, która obsługiwałaby
      strefę podmiejską i wybrane obszary miasta. Jak to podkreślono wcześniej,
      istnieją odpowiednie zapisy w planach zagospodarowania przestrzennego oraz
      ostatniej wersji „Strategii rozwoju Miasta”.
      II.17
      W studiach i analizach wykonanych w ostatnich latach [6, 10, 11] formułowano
      wnioski rezygnacji z planów wprowadzenia nowoczesnego tramwaju jako drugiego
      środka transportu obsługującego miasto. Przemawiają za tym następujące
      argumenty:
      · obecne i prognozowane potoki pasażerskie, które z łatwością mogą być
      obsłużone autobusem,
      · bardzo wysokie koszty inwestycji infrastrukturalnych (tory, zasilanie,
      zaplecze) i wyższe, niż w przypadku autobusu koszty taboru i eksploatacji;
      koszt budowy linii tramwajowej (tory, zasilanie, przystanki bez kosztu terenu,
      podstacji i zajezdni) kształtuje się na poziomie 15-18 mln zł/km, a więc jest
      3-5 razy wyższy niż koszt budowy jezdni o szerokości 7.0 m;
      · mniejsza elastyczność ze względu na małą gęstość sieci; powoduje to
      konieczność przesiadek,
      · możliwość uzyskania istotnych efektów dopiero po realizacji dłuższych
      odcinków.
      Jako główne zalety tramwaju wymieniane są zwykle, poza większą zdolnością
      przewozową, mniejsza uciążliwość (brak emisji spalin) oraz większe
      uniezależnienie od ruchu samochodowego (przy wydzielonym torowisku).
      Postęp techniczny spowodował jednak, że emisja szkodliwych substancji przez
      nowoczesny autobus, z silnikiem wysokoprężnym zasilanym olejem napędowym
      (spełniającym normy EURO 3), jest w porównaniu z emisją z pozostałych
      środków transportu, odniesioną do pasażerokilometra, możliwa do pominięcia.
      O ile idzie o uniezależnienie środków transportu zbiorowego od ruchu drogowego,
      to w porównaniu z kosztownym i wymagającym długiego czasu wprowadzaniem nowego
      środka transportu, znacznie szybciej można uzyskać liczący się efekt przez
      stworzenie odpowiednich warunków dla autobusu na wybranych, najbardziej
      obciążonych odcinkach i ciągach.
      Wynika stąd wniosek, że jest uzasadnione zrezygnowanie z zamiarów budowy w
      Białymstoku tramwaju i skupienie uwagi na poprawie warunków funkcjonowania
      komunikacji autobusowej metodami znanymi z innych miast europejskich i
      amerykańskich. Nie jest to równoznaczne z rezygnacją z rezerwowania terenu na
      budowę wydzielonych pasów ruchu lub jezdni przeznaczonych wyłącznie dla
      autobusów.
      II.24
      Konsekwencją decyzji rezygnacji z planowania drugiego środka transportu
      zbiorowego obsługującego ruch wewnątrzmiejski jest, że priorytetowym zadaniem
      w krótkiej i dalszej perspektywie staje się radykalna poprawa jakości
      transportu autobusowego.
      • Gość: Stefan Re: Tramwaje IP: 81.15.254.* 23.11.04, 08:45
        hm jesli tak napisali to moze rzeczywiscie tak jest ja sie jednak z tym nie
        zgadzam w autobusach jest potworny scisk korki przydal by sie jednak tramwaj -
        chociaz jedna czy 2 linie
      • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 23.11.04, 20:34
        Ja myślę że ten dokument co do niewprowadzania tramwajów to jedna wielka
        pomyłka.Proponuję żeby tak jak Ty pisałeś te mądrale z Wawy opracowali sobie
        dokument o zaprzestaniu budowy metra w Wawie i zrobić pasy dla autobusów.
    • Gość: Ziuta Re: Tramwaje IP: *.osiedle.net.pl 21.11.04, 14:56
      Ej czy ktos wie czy sa jakiej realne plany budowy tramwaji w naszym miescie i
      jezeli sa to kiedy mozna sie ich spodziewac
    • Gość: ziuta Re: Tramwaje IP: *.osiedle.net.pl 24.11.04, 09:39
      patrze ze forum o tramwajach powoli uppada niestety
      • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: 212.33.69.* 25.11.04, 14:21
        No trochę podupadło ale można temu zapobiec np czemu Ty jeszcze nie napisałaś
        swojej opinii odnośnie tramwajów u nas??Narazie tylko napisałaś o tym czy są
        plany a opinii Twojej chyba nie ma napisz wtedy będzie ciekawiej pojawią się
        pewni odpowiedzi:))) Pozdrawiam.
        • Gość: Ziuta Re: Tramwaje IP: *.osiedle.net.pl 25.11.04, 19:23
          Napewno tramwaje przydadza sie w naszym mieście i plany jako takie są nawet
          jest miejsce w tunelu tylko nie wiadomo kiedy zacznie sie zbieranie pieniedzy
          na ten cel i wogole kiedy zacznie sie budowa

___
          pozdro
          • koczisss Re: Tramwaje 28.11.04, 21:16
            www.muratorplus.pl/49C68D4A97674D8C8B0A893A06B557DE_4CA268380DD64459AE824B95B25F0EA8.htm

Jak widać dofinansowanie jest duże, prawie połowa kosztów inwestycji:)
    • Gość: gosc127 Re: Tramwaje IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.04, 20:04
      Wszystkim Tym, którzy twierdzą, że budowa linii tramwajowych jest w naszym
      mieście nieuzasadniona, polecam ten link:
      www.portel.pl/artykul.php3?id_akt=11687&id_dz=2
      Oto jak Elbląg (131,5 tyś mieszkańców - 2002r) pozyskuje fundusze na rozbudowę
      sieci tramwajowej w mieście. A obecnie w tym mieście jest 5 linii tramwajowych
      i chyba należy przypuszczać że na tym nie koniec, skoro na ten cel miasto
      otrzymało 40 milionów zł. Może warto podglądać jak inni to robią i po prostu
      brać przykład!
      • Gość: Mariusz Re: Tramwaje IP: *.237.252.84.Dial1.NewYork1.Level3.net 02.12.04, 04:06
        Oczywiscie ze latwiej rozbudowac niz budowac od zera. Tylko czemu kiedys miasto
        nazywalo sie Elbing? Ma ktos atlas historyczny?
        www.softel.elblag.pl/zkm/historia.htm - historia tramwajow w Elblagu.
        • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 04.12.04, 20:53
          Jakby nasi się postarali to też dostaliby dotację i co roku można było budować
          po kilka km linii no ale dotacja to nie wszystko trzeba też mieć trochę
          własnych pieniędzy a tych miasto nie ma i tu jest problem niestety...
          • Gość: Stefan Re: Tramwaje IP: 81.15.254.* 04.12.04, 21:04
            miasto na pewno by wysuplalo troche pieniedzy jesli biora kredyty na remonty
            swoich biur to i mogli by wziasc kredyt na tramwaje - ale niedoczkanie nasze:)
            deptak nie tramwaje nie wszystko nie i niech miasto zostanie takie jakie jest
            obecnie tragedia!!!
            • Gość: MoRrIs Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 04.12.04, 22:35
              Niewiem czy rocznik 1987 doczeka sie w Bialymstoku tramwaji .Watpliwa sprawa
              oni wola zainwestowac w cos mniej potrzebnego.Zamiast sadzic Lipy na Lipowej
              lepiej niech ta kase zainwestuja np w latanie dziorbo drogi tez mamy
              elegancki :D:D pozdro tramwajaze
              • Gość: Stefan Re: Tramwaje IP: 81.15.254.* 04.12.04, 22:53
                tak niech zostawia drzewa i niech w centrum miasta stercza suche kikuty -
                bialsytok jest zielonym miastem i mam nadzieje ze chociaz ot obeda dbac tak jak
                na razie dbaja i dzieki im akurat za to
                • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 05.12.04, 00:02
                  Patrzcie co znalazłem jaki link rynek-
                  kolejowy.pl/news04/0411/0411_044.htm czemu u nas nie mogłoby tak być tylko
                  cena tej inwestycji mi nie pasuje coś .
                  • Gość: Mariusz Re: Tramwaje w Kielcach IP: *.237.240.90.Dial1.NewYork1.Level3.net 05.12.04, 07:16
                    Dla przypomnienia Tomasz Haladyj pisal na tym forum o kosztach linii
                    tramwajowej:
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=561&w=5918868&a=16258280
                    W swietle tych danych cena 60 mln zl za calosc razem z zajezdnia i taborem jest
                    bardzo niska.
                    • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 05.12.04, 23:21
                      No właśnie cena jest wręcz śmieszna ale moim zdaniem to raczej jest tylko część
                      kosztów gdyż resztę mogą dostać z Unii.Czemu nasze miasto nie postarałoby się o
                      dotację na budowę tramwaju???
                      • Gość: Mariusz Re: Tramwaje IP: *.237.242.76.Dial1.NewYork1.Level3.net 06.12.04, 01:07
                        Bo ma za malo mieszkancow? Elblag dostal (pow. 50 tys.mieszk.), a w Szczecinie
                        nie moga (ponizej 500 tys.mieszk.)? Chca zbudowac tramwaj szybki, bo zwykly juz
                        maja.
                        www.glosszczecinski.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=200441123024
                        • Gość: Mariusz Re: Tramwaj szybki w Szczecinie IP: *.237.242.76.Dial1.NewYork1.Level3.net 06.12.04, 01:32
                          Ten link bardziej ciekawy, z tej samej gazety.
                          Podoba mi sie zdanie, ze nie chca czekac trzech lat, tylko chca zaczac budowac w
                          2005.
                          www.glosszczecinski.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=200440703004
                          • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 07.12.04, 00:08
                            Link ciekawy tylko nijak ma się to do naszego miasta.U nas gazeta jakaś lokalna
                            powinna coś o tym pisać to może władze by się zainteresowały.A tak na
                            marginesie to średnia prędkość tego szybkiego tramwaju jest jakaś strasznie
                            mała tyle to chyba jeżdzi normalny tramwaj a szybki to powinien jechać około 50-
                            55 km/h
                            • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 20.12.04, 23:41
                              Znalazłem ciekawy link ale już mający około 5 lat
                              www.republika.pl/katedr/bialys2.htm w którym można wyczytać że:
                              Tymczasem stolica województwa podlaskiego jest największym miastem w Polsce nie
                              posiadającym komunikacji tramwajowej lub trolejbusowej. Planów budowy linii
                              szybkiego tramwaju jest już cała sterta i wciąż nie znalazła się w Białymstoku
                              władza, któraby wykazała chęć znaczącego ulepszenia komunikacji w tym mieście.
                              Reszte dopowiedzmy sobie sami...
                              • Gość: Łukasz Re: Tramwaje IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 28.12.04, 20:42
                                Według mnie lepszym rozwiązaniem byłaby modernizacja nie uzywanych torowisk
                                oraz budowa nowych i stworzenie Szybkiej Koleji Miejskiej, która łączyłaby nie
                                tylko rozne czesci miasta, ale także np. okoliczne miejscowosci (Choroszcz,
                                Wasilków, Supraśl)
                              • Gość: Złotyśrodek Re: Tramwaje IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 28.12.04, 22:12
                                Planów budowy linii
                                > szybkiego tramwaju jest już cała sterta i wciąż nie znalazła się w Białymstoku
                                > władza, któraby wykazała chęć znaczącego ulepszenia komunikacji w tym mieście.
                                > Reszte dopowiedzmy sobie sami...
                                Nie zgadzam się Jamaal. Tu nie chodzi o chęć. Tu chodzi po prostu o pieniądze.
                                Koszt tramwaju w mieście jest OGROMNY. Budżet miasta od lat się nie dopina.
                                Jeśli zaczniemy budować linie tramwajowe, to trzeba z bardzo wielu rzeczy
                                zrezygnować. Czyli jakby pwiedział minister Hausner: "Okej, budujmy linie
                                tramwajowe w mieście, tylko komu mamy zabrać pieniądze?"
                                Pozdrawiam
                                • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 29.12.04, 00:02
                                  Ja nie mówiłem że trzeba chcieć tylko zzacytowałem to z tego linku który
                                  podałem.Oczywiście budowa tramwajów kosztuje sporo kasy ale nie wszystko trzeba
                                  od razu budować.Każdego roku po trochu dotacje jakieś z Unii by się pewnie
                                  znalazły albo idąc opcją łatania naszej dziury budżetowej w mieście -można brać
                                  pożyczki:)))) Pozdrawiam.
                                  • Gość: Henryk Nowak Re: Tramwaje IP: 200.87.227.* 29.12.04, 00:56
                                    Zgadzam sie najzupelniej. Najciezej to zaczac jakis projekt potem stopniowo sam
                                    sie rozkreca. A entuzjazm rosnie juz specialnie jak zaczyna sie widziec
                                    konkrety. Trzeba koniecznie wykorzystac w tym celu dotacje finansowe z Unii
                                    przedstawiajac madrze przygotowany plan perspektywistyczny budowy.

Pozdrawiam Forum Bialegostoku zyczac, w Nowym Roku, duzo powodzen i sukcesow w
                                    przedstawionych zamiarach.
                                  • Gość: Złotyśrodek Re: Tramwaje IP: *.man.bialystok.pl 29.12.04, 13:26
                                    Oczywiście budowa tramwajów kosztuje sporo kasy ale nie wszystko trzeba
                                    > > od razu budować.Każdego roku po trochu dotacje jakieś z Unii by się pewnie
                                    > znalazły albo idąc opcją łatania naszej dziury budżetowej w mieście -można
                                    brać pożyczki:))))

W projekcie budżetu na 2005 rok wydatki miasta Białegostoku oszacowano na 685
                                    mln zł. Wydatki na inwestycje (łącznie z dotacjami z budżetu państwa, dotacjami
                                    unijnymi i kredytami)wynoszą łącznie 70 mln zł. Na stronce o nowej linii
                                    tramwajowej w Szczecinie piszą, że koszt inwestycji wyniesie ponad 320 mln zł.
                                    Z tego wynika, ze gdyby zadecydowano o budowie tramwaju w Białymstoku, to w
                                    miescie przez przynajmniej 5 lat nie zrealizowanoby żadnej innej inwestycji!
                                    Żadnej! A potrzeby inwestycyjne, jak kazdy wie, są duże.
                                    • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 29.12.04, 15:54
                                      Ale w Szczecinie mają zrobić szybki tramwaj czyli koszty automatycznie o wiele
                                      wzrastają u nas wystarczyłyby dwie linie normalnego tramwaju który tylko
                                      musiałby pokonywać skrzyżowania a resztę trasy miałby wydzieloną.
                                      • Gość: Złotyśrodek Re: Tramwaje IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 29.12.04, 16:11
                                        Sorry Jamaal, ale trochę Ciebie i innych oszukałem. Te 70 mln na inwestycje to,
                                        oprócz środków własnych, także dotacje krajowe i kredyty. Natomiast dotacje z UE
                                        mogą wynieść nawet 45 mln zł. Co razem daje jakieś 115 mln zł (jeśli unia
                                        przekaże wszystkie planowane środki).

Koszty będą pewnie niższe niż w Szczecinie, ale trzeba byłoby zbudować zajezdnię
                                        wraz z warsztatami, położyć tory, trakcję elektryczną, przebudowac niektóre
                                        ulice, zbudować sygnalizację, kupić tabor, przeszkolić tramwajarzy. Może coś
                                        jeszcze by się znalazło.
                                        Nie myśl, że jestem jakimś przeciwnikiem tramwajów :-). Uważam jednak, że
                                        obecnie miasta nie stać na taką inwestycję. Może kiedyś w przyszłości?
                                      • Gość: Henryk Nowak Re: Tramwaje IP: 200.9.166.* 29.12.04, 16:45
                                        Czyli na marginesie sa nawet szanse ze mozna miec w praktyce szybki tramwaj.
                                        Mowi sie duzo na temat kosztow instalacji linii tramwajowych ale malo co do n.p.
                                        korzysci ktore wynikaja z dobrej i szybkiej komunikacji zbiorowej dla ekonomii
                                        miasta w zakresie adekwatnego wykorzystania czasu. A dzisiaj czas to bardzo
                                        wazny czynnik w zyciu spolecznym i indiwidualnym. Czas to naturalnie praca ale
                                        rowniez niezbedny wypoczynek. Rozwazania finansowe sa oczywiscie bardzo wazne
                                        ale trzeba szukac alternatyw ktore zawsze sie znajda. Uwazam ze opinia specow z
                                        Warszawy musi byc skonfrontowana z bardziej zaznajomiona z realiami miasta
                                        opinia ekspertow lokalnych. Sami zainteresowani mieszkancy Bialegostoku musza
                                        rzetelnie stworzyc realny plan a znawcy z Warszawy skonczyc najpierw ta jedyna
                                        linie metra za ktora ponosza odpowiedzialnosc, bo wstyd w tych czasach i wykaz
                                        niekompetentnego, wykonawctwa i funkcjonowania.
                                        • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 30.12.04, 01:09
                                          Do Złotyśrodek:nie twierdziłem wcale że jesteś przeciwny tramwajom :)
                                          Do Henryk Nowak:jest dokładnie tak jak mówisz nie rozumiem czemu ten projekt
                                          wykonują ludzie z Warszawy czyżby u nas nie było odpowiednich fachowców??
                                          Jak ktoś dobrze wcześniej powiedział ciekawe czy ci fachowcy warszawscy
                                          planując coś podobnego dla Warszawy napisaliby że nie należy budować metra bo
                                          jest ono drogie,a usprawniać tylko autobusy i tramwaje.Nie sądze że by tak
                                          uczynili.
                                          A oni piszą że w Białymstoku nie trzeba budować tramwajów bo za duży koszt i
                                          że taniej wyjdzie budować jezdznie dla autobusów.Ok, zgoda wybudowanie
                                          kilometra drogi o szerokości 7 metrów jest tańsze niż km torów i trakcji ale:
                                          -te kanały dla autobusów miałyby być praktycznie wszędzie tam gdzie jeżdżą
                                          autobusy a ogólna długość linii tramwajowych byłaby na pewno krótsza od
                                          autobusowej i to kilka jak nie kilkanaście razy więc koszty są niewiele większe
                                          (albo przynajmniej nie kilka razy większe)
                                          -takie jezdnie możemy wybudować nie na wszystkich ulicach bo gdzie je zmieścimy
                                          np na Zwycięstwa, Radzymińskiej,Berlinga,Witosa,Piłsudskiego,Hetmańskiej(tu
                                          chyba nie zabierze się dwóch pasów z jezdni pod autobusy zresztą nie będzie i
                                          tak wtedy bezkolizyjnie tak jak w planch)
                                          Jurowieckiej,Sienkiewicza,Mazowieckiej ,Wiejskiej Pogodnej itd. to są ruchliwe
                                          ulice na których jeżdżą autobusy tramwaje jak wiemy zajmują mniej miejsca a
                                          poza tym nie wszędzie tory byłyby budowane tak jak te korytarze autobusowe
                                          -jeżeli planuje się budować takie korytarze to na kilkadziesiąt jeśli nie na
                                          zawsze zamyka się możliwośc wybudowy tramwajów bo nikt nie będzie póżniej
                                          rozwalał tych ulic aby kłaść na nich tory
                                          -należałoby pomyśleć nad położeniem torów na Lipowej gdyby ta stała sie
                                          deptakiem(takie rozwiązania stosuje się na zachodzie Europy)
                                          -wreszcie tramwaj jest przecież bardziej ekologiczny niż autobus i lepiej
                                          przystosowany do przewozu większej liczy pasażerów(tak tak znamy chyba uczucie
                                          tłoczenia sie w autobusie w godzinach szczytu)i częściowo odciążyłyby autobusy
                                          nie stoją też w korkach gdy mają wydzielone torowiska
                                          No to chyba tyle:)
                                          • Gość: Pajdos Re: Tramwaje IP: *.osiedle.net.pl 30.12.04, 16:19
                                            chciałbym żebyście zauważyli ile czasu rozmawiamy o tych tramwajach<lata>i
                                            żadna gazeta podkreślam żadna nie zainteresowała sie tym tematem po drugie
                                            naszemu miastu przydało by sie mieć kilka tramwaji wkońcu jesteśmy stolicą
                                            zielonych płuc polski a po naszym mieście jeżdza same zatruwające powietrze
                                            IKARUSY!!!!!!!!!!!!!

---------------
                                            Szcęśliwego nowego roku życzy PAJDOS
                                            • enowak8 Re: Tramwaje 30.12.04, 18:43
                                              GRATULUJE za post z sensem. Nie obliczalne sa szkody wynikajace z lekcewazenia
                                              problemow ekologicznych.
                                              • Gość: Łukasz Re: Tramwaje IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 30.12.04, 19:54
                                                Napiszmy do Wyborczej zeby podjela temat tramwajow w Białymstoku, w koncu w 300
                                                tys. miescie jeden srodek komunikacji miejskiej nie wystarczy :|
                                                • le_polonais Re: Tramwaje 30.12.04, 20:05
                                                  Ty mieç racja, les trams à Bialystok, je favorise à 100%:)
                                                  • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 31.12.04, 14:49
                                                    Ok możemy napisać do wyborczej tylko mam wątpliwości czy oni nagle po naszym
                                                    liście zechcą sie tą sprawą zająć ale można próbować
                                                    Myślę że lepiej by było gdyby władza zrezygnowała z planów tych fachowców z
                                                    Wawy i nie robiła tak aby w przyszłości nie można juz było wybudować linii.
                                                  • Gość: Henryk Nowak Re: Tramwaje IP: 200.9.166.* 31.12.04, 16:10
                                                    Uwazam ze wladze niasta powinni wiecej zajmowac sie na serio opiniami
                                                    forumowiczow Bialegostoku. Specialnie iz chodzi tu o pelne troski, pieczolowicie
                                                    opracowane projekty jak polepszyc zycie w tym miescie. Jak dodac mu blysku,
                                                    przyczynic sie do jego rzeczywistego rozwoju. Bialystok musi zdefiniowac i
                                                    odgrywac jakas zasadnicza role w tem waznym strategicznym przygranicznym
                                                    rejonie. Musi " odnalezdc samego siebie ". Musi starac sie wykorzystac ta
                                                    wielka szanse jaka odgrywa industria turyzmu, tego krajowego jak i tez
                                                    miedzynarodowego. To sa zrodla uzyskania srodkow finansowych ktore mozna
                                                    skierowac na rozwoj miasta i rejonu. Okolice Bialegostoku i miasteczka maja
                                                    rozmaite walory ekologiczne i historyczne. Kwestja systematycznego organizowania
                                                    planu by wykorzystac te atuty, wlaczyc istniejace linie kolejowe zastosowujac
                                                    stopniowo szynobusy. starac sie uzyskac fundusze Unii na dobrze zaplanowane
                                                    projekty itd,itd. Natomiast prasa lokalna MUSI rzetelnie i metodycznie popierac
                                                    te iniciatywy, dbac duzo wiecej o swoje miasto, zajmowac sie na zywo jego sprawami.

• Gość: Łukasz Re: Tramwaje IP: *.bsk.vectranet.pl / 81.15.236.* 31.12.04, 16:48
                                                    Białystok posiada duży potencjał rozwojowy, a miasteczka wokół Białegostoku tez
                                                    nie próżnują, w Supraślu ma być uzdrowisko, a w Surażu - miasteczko
                                                    archeologiczne :) Gdyby to wszystko razem zgrać (np. uruchomić Szybką Kolejkę
                                                    Miejską do Supraśla lub Suraża) powstałoby całkiem spore centrum turystyczne.
                                                    Zabytki Białegostoku oraz okolice (np. Choroszcz, uzdrowisko w Supraślu) na
                                                    pewno przyciągnęłyby turystów. Ale do tego potrzebne jest niestety lotnisko :|
                                                    a do jego budowy wladze sie jakos nie kwapia :/
                                                  • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 31.12.04, 19:11
                                                    Lotnisko ok jestem za ale skoro mamy wątek tramwajowy to nie zmieniajmy tematu:)
                                                    Ja uważam że miasto ma olbrzymie możliwości rozwoju tylko potrzeba odpowiednich
                                                    ludzi taka inwestycja jak tramwaj na pewno poprawiłaby komunikację i szybkość
                                                    przemieszczania się w mieście do tego dochodzą odpowiednie drogi.
                                                  • Gość: gosc127 Re: Tramwaje IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.05, 00:55
                                                    Wszystkim tym którzy twierdzą, że z inwestowaniem w tramwaje w naszym mieście
                                                    należy czekać chciałbym zadać pytanie - jak długo?... - aż będzie nas 500
                                                    tysięcy a miasto rozrośnie się 2- krotnie - wtedy to będzie opłacalne i
                                                    ekonomicznie uzasadnione. Ze zgrozą obserwuję co wyczyniają nasze władze
                                                    miejskie w zakresie transportu w Białymstoku. Zamiast poszerzać ulice, budować
                                                    nowe ciągi konmunikacyjne to czynią coś dokładnie przeciwnego. Przykład:
                                                    zwężenie ul. Mickiewicza, a ostatnio słyszałem o planach zwężenia ul. Lipowej
                                                    (bo ma tam być deptak z komunikacją autobusową). Chyba komuś zależy na
                                                    czołowych zderzeniach pojazdów komunikacji miejskiej na tej ulicy - może jest
                                                    to sposób na wyciągnięcie służby zdrowia z zapaści - przybędzie jej klientów -
                                                    ofiar z tych zderzeń. W innych miastach zanim wybuduje się jakieś większe
                                                    osiedle to najpierw prowadzona jest tam porządna droga dojazdowa - a u nas
                                                    Słoneczny Stok do tej pory nie ma normalnej drogi do Starosielc, ale za to ul.
                                                    Hetmańska zostanie wydłużona do pętli 21 - jakby to była najpilniejsza
                                                    inwestycja. itd... Jak tak jeszcze trochę poczekamy to tak nam pozwęzają ulice
                                                    w centrum, że nawet samochodem osobowym trudno się będzie wpasować, nie
                                                    wspominając o autobusie czy tramwaju.
                                                  • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 04.01.05, 11:43
                                                    Zeby nasze miasto liczyło 500tys mieszkańców musiałoby się rozrosnąć chyba aż
                                                    do Choroszczy co nie wiadomo czy wogóle nastąpi.A co się dziwisz że nasze
                                                    władze tak postępują .Wiele razy już przecież wykazywały się ciekawymi
                                                    pomysłami w dziedzinie komunikacji chociażby likwidacją połowy punktów
                                                    sprzedaży biletów miesięcznych.Co do Lipowej to nie rozumiem co to miałby być
                                                    za deptak skoro jeżdziłyby na nim autobusy.To przypominałoby wtedy mniej
                                                    ruchliwą Lipową niż obecnie.Tramwaj na Lipowej to praktycznie zero
                                                    znieczyszczeń i mniejszy ruch bo 6 linii to tam od razu nie będzie jeżdzić tak
                                                    jak obecnie w przypadku autobusów.
                                              • Gość: Pajda Re: Tramwaje IP: *.osiedle.net.pl 01.01.05, 16:01
                                                OK jestem bardzo za aby umieścić w WYBORCZEJ watek o tramwajach moze wladze
                                                miasta w końcu sie tym zajjmą
    • Gość: Pajdos Re: Tramwaje IP: *.osiedle.net.pl 08.01.05, 13:34
      chciałbym zebyscie zobaczyli jak w olsztynie prasa zainteresowala sie
      tramwajami i z jakim skutkiem www.zieloni.org.pl/articles.php?id=756
      • Gość: Stefan Re: Tramwaje IP: 81.15.254.* 08.01.05, 18:42
        przeczytalem artykul no i owszem prasa sie zainteresowala ale czy jest jakis
        skutek? o skutkach mozna bedzie mowic jak zmienia plany rozwoju transportu a
        puki co o niczym takim nawet nie ma w tym artykule.

nawiasem mowiac w bialym za obecnych wladz ktore buduja koscioly i boja sie
        jakichkolwiek "innowacyjnych" zmian tramwaj nie ma szansy bytu:)
        • Gość: Pajdos Re: Tramwaje IP: *.osiedle.net.pl 08.01.05, 19:30
          Chciałem tylko żebyścire zobaczyli jak w Olsztynie zainteresowala sie prasa i
          moze bedzie jakis skutek a u nas niestety NIC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 08.01.05, 20:03
            No niestety nikt o tym nie chce napisać a szkoda bo ten wątek ma już 20
            miesięcy i nie wierzę żeby żaden moderator czy dziennikarz tu nie zajrzał.Pisał
            może ktoś do Wyborczej żeby napisała cos o tramwajach??
            • Gość: Łukasz Re: Tramwaje IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 08.01.05, 21:02
              ja pisałem, odzewu nie ma do dzisiaj ;)
              • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 08.01.05, 23:06
                Łukasz jak dawno pisałeś do Gazety??
                Pajdos rozmumiem że Twój apel to akt desperacji bo skoro mimo tylu postów nikt
                się nie zainteresował tym to Twój też pewni nic nie da ale trzeba wierzyć:)
                • Gość: Pajdos Re: Tramwaje IP: *.osiedle.net.pl 08.01.05, 23:19
                  Zgadzam sie z toba ale co mozna jeszcze
                  zrobic??????????????????????????????????????????????????????????????????????????
                  ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????/
                  • Gość: Łukasz Re: Tramwaje IP: *.bsk.vectranet.pl / 81.15.236.* 09.01.05, 10:10
                    1. Głodówka !!! (to głupi pomysł)
                    2. Nie jeżdzenie autobusami !!! :P:P:P
                    • Gość: Stefan Re: Tramwaje IP: 81.15.254.* 09.01.05, 13:25
                      czy ktos z was czytal Wieloletni Program Inwestycyjny Miasta Białegostoku i
                      Zintegrowany plan rozwoju transportu publicznego? jesli tak to wie jakie sa
                      szanse na tramwaje i na zamkniecie Lipowej przed 2010 rokiem a jak ktos nie
                      czytal to polecam lekture:)
                      • Gość: Łukasz Re: Tramwaje IP: *.bsk.vectranet.pl / 81.15.236.* 09.01.05, 15:04
                        plany można zmienić :)
                        • Gość: Stefan Re: Tramwaje IP: 81.15.254.* 09.01.05, 15:53
                          dodam ze plany - dotyczacy transportu tyczy sie lat do 2016 roku a ten o
                          rozwoju bialegostoku jest chyba do 2006 o ile dobrze pamietam - sam fakt ze
                          piszesz ze plany mozna zmienic swiadczy o twoim podejsciu do sprawy
                          plany byly napisane po to zeby sie ich trzymac i kosztowaly nie male pieniadze -
                          nikt ich nie bedzie zmienial dla czyjegokolwiek widzimisie i mowie tu nie
                          tylko o obecnych wladzach ale i o kolejnych zobaczycie:)
                          • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 09.01.05, 23:50
                            Plany planami sami wiemy jak wielokrotnie coś planowali a potem i tak nie
                            wchodziło to w życie(chociażby kiedyś tramwaje).Przypuszczam że brak
                            jakiejkolwiek wzmianki o tramwajach w tym planie komunikacji jest spowodowany
                            brakiem kasy.A pytam się czy nasze miasto zawsze robi wszystko żeby ta kasa była
                            (dotacje itd dziwne że kościoły mają za co budować).Wielce prawdopodobne jest
                            też to że duży wpływ na niewprowadzenie tramwaju mogą mieć trzy spółki
                            autobusowe.W końcu dla nich byłaby to konkurencja albo dodatkowe koszty jak to
                            woli.Ja nie mówię że tramwaje powinny powstać zaraz ale władze miasta powinny
                            myśleć nad tami rozwiązaniem w przyszłości niech będzie za 15 lat.A póki co
                            wydaję się że robią tak aby tramwaju nigdy tu nie było,a przynajmniej tak im
                            radzą SPECJALIŚCI z Warszawki.
                  • Gość: Henryk Nowak Re: Tramwaje IP: 200.87.159.* 12.01.05, 14:48
                    Zmienic rychlo zarzad m.Bialegostoku na ludzi ktorzy rzeczywiscie beda sluzyc
                    jego interesom. Na Waszym forum jest masa ciekawych mysli i projektow. Czy
                    Magistrat miasta jest ciemny i niemy ?
                    • Gość: Złotyśrodek Re: Tramwaje IP: *.man.bialystok.pl 12.01.05, 15:07
                      > Zmienic rychlo zarzad m.Bialegostoku na ludzi ktorzy rzeczywiscie beda sluzyc
                      > jego interesom. Na Waszym forum jest masa ciekawych mysli i projektow. Czy
                      > Magistrat miasta jest ciemny i niemy ?

Nie da rady! Spóźniłeś się. Od paru lat w Białymstoku nie ma zarządu. Tak jak i
                      w innych gminach w Polsce.
                • Gość: Pajdos Re: Tramwaje IP: *.osiedle.net.pl 08.01.05, 23:21
                  A po za tym podobno w tunelu nowym jest miejsce na tramwaje czy to prawda????
                  • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 09.01.05, 00:36
                    Tak jest zostawione miejsce tzn to się niby nazywa pas komunikacyjny ale chyba
                    także po to go zrobiono żeby było miejsce pod tramwaj w PRZYSZŁOŚCI
                • Gość: Łukasz Re: Tramwaje IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 09.01.05, 10:09
                  pisałem któregoś grudnia ubiegłego roku :)
              • poziomk Re: Tramwaje 07.03.05, 13:42
                Moze pisali , tylko nikt nie zauwazyl....:P
            • Gość: Pajdos Re: Tramwaje IP: *.osiedle.net.pl 08.01.05, 21:51
              sKŁADAM APELACJE DO GAZET:KURIERA PORANNEGO ,GAZETY WYBORCZEJ I GAZET
              WSPÓŁCZESNEJ BARDZO PROSZE OZAINTERESOWANIE SIE TEMATEM TRAMWAJE.NAPEWNO NIE
              MALO LUDZI BEDZIE KUPOWALO GAZETE WKTUREJ BEDZIE WATEK O TRAMWAJACH
              • Gość: Henryk Nowak Re: Tramwaje IP: 200.87.159.* 12.01.05, 15:22
                A wiec Panowie dziennikarze WLACZAJA SIE do akcji o swoje miasto ! Wystarczy
                zaplanowac i wybudowac DOBRZE pierwsze trzy kilometry linii tramwajowej a grono
                entuziastow wzrosnie wielokrotnie. Tramwaj dzisiaj a nie jutro, to nie puste
                haslo lecz realizm terazniejszosci nowoczesnego, czystego, przyjemnego do zycia
                miasta. Potwierdza to rosnaca nieustannie liczba miast na zachodzie, w Stanach i
                w ogole w swiecie. Pieniadze takze sa w Unii tylko trzeba wiedziec jak rozsadnie
                po nie siegnac, ot popatrzmy na Elblag !
      • zbynio2 Tramwaje 09.01.05, 04:25
        Link www.zieloni.org.pl/articles.php?id=756 bardzo ciekawy, a profesorki sa
        pewnie przeplaceni przez lobby samochodowe.
        Prasa jak prasa, ale telewizja to ma najwieksza sile przebicia. Mozna wymalowac
        transparenty i zaprosic telewizje na przemarsz pod Urzad, albo Lipowa. Tylko kto
        przyjdzie?
        Trzeba by sie ubrac w koszulki z napisem "Chcemy Tramwaje w Bialymstoku" a pod
        napisem jakis tramwaj w miare nowoczesny. Ze wzgledu na pore roku z koszulek
        mozna chwilowo zrezygnowac. Taka mam koncepcje.
        A tak powaznie to na poczatek moze by porozmawiac osobiscie z jakims redaktorem?
        • Gość: Łukasz Re: Tramwaje IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 10.01.05, 16:16
          Napisalem tez do Porannego zeby podjal ten watek :)
          • Gość: Henryk Nowak Re: Tramwaje IP: 200.87.159.* 12.01.05, 15:05
            GRATULUJE !! GRATULUJE !!!!!!
          • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 12.01.05, 23:05
            Do porannego pisałeś ostatnio czy już jakiś czas temu??
            Panie Henryku 3 km linii można wybudować ale jak to zrobić żeby przyciągnąc tą
            linią pasażerów to już druga sprawa bo jedna linia to chyba zbyt mało poza tym
            km to też za krótko.Przynajmniej dwie by się przydały w różne części miasta.
            • Gość: Henryk Nowak Re: Tramwaje IP: 200.9.166.* 12.01.05, 23:38
              To tylko byla wypowiedz symboliczna. Tak zwane " pierwsze kilometry ". Zasieg
              dokladnie nie sprecyzowany ale po realizacji zachecajacy do dalszej akcji. W tym
              wlasnie sensie. Oczywiscie w praktyce jednak chodzi o minimalny plan o ktorym
              Pan wspomina. Pozdrawiam serdecznie.
    • Gość: gosc127 Re: Tramwaje IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 13.01.05, 00:51
      A może dodatkowo warto by podpatrzeć jak nasi przodkowie uruchomili przecież w
      Białymstoku tramwaje konne - dzięki obligacjom. A odnośnie tych pierwszych
      kilometrów to zgadzam się z tym w 100%, bo podobnie przecież doszło do
      wybudowania pierwszej linii metra w Warszawie. Długo to trwało, po kawałeczku i
      na raty, ale z pozytywnym skutkiem. Nigdy nie będziemy przecież podziwiać dachu
      własnej wilii jak nie rozpoczniemy budowy od fundamentów! Nikt nie twierdzi że
      cała sieć tramwajowa ma powstać w ciągu roku, czy dwóch lat, ale jak się nie
      robi pierwszego kroku w danym kierunku, to jak można liczyć że się coś osiągnie!
      • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 13.01.05, 23:33
        No ale czy taka ewentualność budowy pierwszych km jest u nas możliwa??Na
        przykład po remoncie Kopernika, Popiełuszki czyli powiedzmy zza 5 lat??Niestety
        nie zanosi sie na to że wogóle w najbliższych latach będą jakieś plany.Nie wiem
        jednak dlaczego żadna gazeta lokalna nie podejmie próby zwrócenia się do władz
        miasta w sprawie tramwajów.Wątek odwiedziło już wiele osób i dyskusja nadal
        trwa więc mogliby chociaż zapytać.
        • Gość: Stefan Re: Tramwaje IP: 81.15.254.* 14.01.05, 00:44
          Popiełuszki i Kopernika mają być wyremontowane do końca tego roku czy połowy
          roku przyszłego, nie pamietam dokladnie a tramwajów nie bedzie w mieście co
          najmniej do roku 2013 bo do tego roku rozpisane są plany inwestycji drogowych i
          komunikacyjnych a planów zmieniać nikt nie będzie:)
          • Gość: Mariusz Re: Tramwaje IP: *.236.21.149.Dial1.NewYork1.Level3.net 14.01.05, 01:12
            Niedawno przegladalem jakas strone, na ktorej wyczytalem, ze jakies miasto w
            "zintegrowanym rozwoju..." nie ma zapisu o tramwajach, a jednak zastanawia sie
            nad budowa tramwaju. (W razie pilnej potrzeby sprobuje odszukac i podac link.)

Gdyby nasze kochane wladze napisaly: "Z uwagi na przeprowadzone badania w
            dziedzinie komunikacji, zespol ekspertow najwyzszej klasy uznal ponad wszelka
            watpliwosc, ze tramwaje w Bialymstoku nie sa obecnie potrzebne i nie beda
            potrzebne przez najblizszych 200 lat co najmniej do roku 2205", to co wtedy
            bysmy powiedzieli, ze planow nie mozna zmienic?

Wczesniej w ktoryms poscie bylo napisane, zeby przeczytac sobie
            "zintegrowany..." Wszystkiego jeszcze nie przeczytalem, ale w streszczeniu do
            planu jest zapis:
            "W II etapie, po realizacji projektu przejścia estakadą nad torami w rejonie
            Dworca PKP, powstałby dodatkowy łącznik ul. Zwycięstwa – Św. Rocha."
            W zamysle dla autobusow, ale skoro w nowym tunelu jest miejsce dla tramwajow, to
            moze i na tej estakadzie tez bedzie zarezerwowane miejsce?
          • Gość: Henryk Nowak Re: Tramwaje IP: 200.87.155.* 14.01.05, 02:06
            W erze globalizacji plany " na dluga mete ", to znaczy na dziesiec lat
            powiedzmy, nie maja sensu. Tempo z jakim dokonuja sie rozmaite procesy w
            dzisiejszym swiecie, na to nie pozwala. Tak ze wszelkie projekty w czasie
            dzisiaj ustalonym to prawdziwa utopia. Koniunktura zmienia sie z blyskawiczna
            szybkoscia. To co dobre dzis traci na aktualnosci jutro. Zeby dzisiaj jakies
            zjawisko cos nawet w przyblizeniu zdefiniowac potrzeba kilka definicji ktore za
            krotko okaza sie ani scisle ani adekwentne. Pojazdy szynowe, nowoczesnej
            technologii, maja wiele zalet i sa absolutnie konkurencyjne w zestawieniu z
            autobusami lub trolejbusami gdy w wiekszej mierze jezdza wytyczyna, odzielna
            trasa. To pojazdy dnia dzisiejszego i przyszlosci jak to udowadnia wiele miast
            gzie sa budowane nowe linie lub adaptowane linie kolejowe w tym celu. Oprocz
            duzo plusow ktore tu nie bede zbednie wyliczac, dodaja jakiegos specialnego
            uroku, dzwieku, charm'u miastom gdzie kursuja. I to nie jest zaden wymysl tylko
            fakt sprawdzony ze ich obecnosc wplywa w pewnym sensie na lepsze samopoczucie
            mieszkancow, pomagajac w rozladowaniu uciezliwego stresu ktory tak gnebi nasze
            czasy i w stwarzaniu bardziej pogodnej, zyczliwej atmosfery ktora redytuuje w
            naszym najblizszym otoczeniu i wydajnej pracy. To sa te walory ktore teraz
            jeszcze malo uzwgledniamy ale ktore maja bardzo wielka wage i beda w rosnacym
            tempie waznym czynnikiem w potrzebie polepszenia naszego codziennego zycia.
            Czyli to takze ma sens ekonomiczny, wplywa na lepsze wykorzystanie czasu w
            miejscach pracy i nawet polepszenia humoru osobistego w domowym wspolzyciu.

• Gość: Stefan Re: Tramwaje IP: 81.15.254.* 14.01.05, 11:56
              to ja napisalem zeby plan przeczytac nie jestem przeciwnikiem tramwajow wrecz
              przeciwnie ale jestem realista inwestycje sa zaplanowane w przod do roku 2013 i
              niestety wsrod nich tramwajow nie ma na szczescie w wiekszosci z nich zostaje
              wolny pas terenu dzieki czemu w przyszlosci tramwaje beda mialy gdzie sie
              podziac ale to daleka perspektywa
              • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 14.01.05, 23:03
                Ciekawe tylko jak daleka i gdzie mogę znależć ten plan bo na stronie ZDT go nie
                znalazłem nie wiem może ślepy jestem ale proszę o link jakby ktoś mógł.
    • Gość: gosc127 Re: Tramwaje IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.05, 02:10
      Plan jest nadal na stronie zdt (prawa kolunma pod numerem infolinii, trzeci
      odnośnik)a oto jego adres: www.zdt.bialystok.pl/news.asp?id=198.
      Dzisiaj troszkę przeglądałem Poranny i proszę co tam pisze między innymi, że
      planowana budowa opery ma pochłonąć 50 mln. zł (większość z kasy Unii). Nie mam
      nic przeciw operze, chcę tu tylko podkreślić to, że jak się chce coś wybudować
      to pieniądze się znajdują. Trzeba mieć tylko chęci, a naszym radnym miejskim
      ich po prostu brakuje...
      • Gość: Mariusz Re: Tramwaje IP: *.236.123.27.Dial1.NewYork1.Level3.net 15.01.05, 05:22
        www.zdt.bialystok.pl/off-line.asp
        Proba, bo nie wiem, czy link zadziala.
    • Gość: Mariusz Re: Tramwaje IP: *.236.141.75.Dial1.NewYork1.Level3.net 15.01.05, 17:05
      Podawalem rozne linki teraz tez moim zdaniem ciekawe, chociaz z 2003:
      www.rynek-kolejowy.pl/rk2003/art0306_11w.htm
      krotki art. o tramwajach w Europie Zach. i Polsce - porownanie.

www.rynek-kolejowy.pl/rk2003/art0303_02w.htm
      rozmowa z profesorem, artykul o komunikacji szynowej glownie w Warszawie, ale
      wspomina tez o autobusach na wydzielonych pasach jezdni, czyli druga Brazylia w
      Bialymstoku.
      • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 15.01.05, 19:06
        Artykuł tego profesora bardzo ciekawy obiektywny i dający dużo do myślenia.A po
        lekturze planu rozwoju komunikacji nie mam wątpliwości że tramwajów w
        Białymstoku nie zbudują.Będą nigdy.Bo tak to wszystko wygląda jeżeli mają
        zamiar wprowadzić te jezdnie dla autobusów to tam już torów nie położą i
        miejsca nie będzie.Aczkolwiek argumenty przeciw tramwajom są śmieszne a nie
        wiem skąd oni wzieli tak dużą cenę za km torów chyba że mają one być
        złote.Znowu przychodzi przypomnieć że ci z Warszawy co to planowali to niech
        metra w stolicy nie budują przecież koszty duże a tramwajem i autobusem bez
        problemu wszezie dojedzie się.Ale co tu się dziwić takiemu podejściu do sprawy
        wystarczy poczytać jak inwestuje sie w tramwaj na zachodzie a jak u nas i ma
        sie odpowiedz.Takie miasto jak Białystok pownno mieć 2 środki transportu
        miejskiego.No coż może w przyszłym stuleciu:]
        • Gość: Henryk Nowak Re: Tramwaje IP: 200.9.166.* 15.01.05, 20:43
          NIE DAJCIE SIE ! OSIAGNIECIE ZWYCIESTWO BO MACIE RACJE I INICIATYWE ! WLASNIE
          TAKIE PRZYKLADY EUROPY ZACHODNIEJ POLSKA M U S I KOPIOWAC BY JA KIEDYS DOROWNAC
          I NIE BYC ZACOFANYM KOPCIUSZKIEM CZASOW ! TO TYLKO KWESTIA WLASNIE TEGO CZASU
          BY TO ZROZUMIEC I SIE PRZEKONAC. A CZAS NAGLI. POTRZEBA WIECEJ I WIECEJ TAKICH
          ARTYKULOW KTORE W KONCU PRZEMOWIA.

Pozdrowienia
          • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 15.01.05, 23:34
            Nie ma takiej możliwości bo co my zwykli obywatele możemy zrobić??Sam pan pewni
            czytał wcześniejsze posty o tym że pisano do gazet o zainteresowaniu się
            wątkiem tramwaju w Białymstoku i odzewu nie ma do dziś raz tylko w gazecie
            pojawił się wycinek z forum i komentarz CHCEMY JEZDZIĆ TRAMWAJEM.To wszystko a
            jak wiadomo media mają większą siłę przebicia niż zwykli obywatele.Więc my
            możemy tylko dyskutować bo władze i tak zrobią co zechcą.
            • Gość: Henryk Nowak Re: Tramwaje IP: 200.9.166.* 16.01.05, 00:14
              A kontakty osobiste z dziennikarzami i w ogole z prasa ?
              • Gość: Pajda Re: Tramwaje IP: *.osiedle.net.pl 16.01.05, 13:35
                Myślę że powinniśmy jeszcze raz albo i więcej napisać do PRASy jezeli zobacza
                ie tego przychodzi moze sie w koncu zdecydują:D:D:D:D
                • Gość: Łukasz Re: Tramwaje IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 16.01.05, 16:55
                  Popieram :))) mi nie odpisał ani Poranny ani Wyborcza =) wiec moze po
                  zmasowanym ataku podejma watek :)
                  • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 16.01.05, 23:27
                    Kurde tu się nie ma co śmiać tylko trzeba raczej płakać że miejscowe media
                    przechodzą obojętnie obok takiej sprawy.Może zamiast o gazetach spróbujmy
                    wymyślić jakieś odpowiednie trasy dla linii tramwajowej oczywiście teoretycznie
                    no ale skoro chcemy żeby były tramwaje to powinniśmy mieć jakąś wizję gdzie
                    mogłyby jeżdzić.Ja swoją trasę napisałem na początku forum Motorniczy też
                    pisał ciekawe.Czekam na Wasze propozycje tylko bez żartów a całkiem poważnie:)
                    • koczisss Re: Tramwaje 21.01.05, 16:31
                      Popatrzcie, na to, czego nigdy u nas nie będzie:)

ams1.lo3.wroc.pl/tomek/zdjecia.php?s=typpo&nr=5

• koczisss Re: Tramwaje 21.01.05, 17:05
                        Jeszcze coś:)

www.komunikacja.krakow.pl/prasa/lokalne/?art=20041202&PHPSESSID=67d51e9cbd4a3f597cc45cb592e4cae4
                        Jak widać na przykładzie Krakowa można pozyskać pieniądze na tramy i to nie małe. Tylko trzeba chcieć:)
                        • koczisss Re: Tramwaje 21.01.05, 17:07
                          Zamiast budowa Opery, można by byo coś takiego na pączątek
                          www.komunikacja.krakow.pl/prasa/lokalne/?art=20050104&PHPSESSID=67d51e9cbd4a3f597cc45cb592e4cae4
                          • Gość: Łukasz Re: Tramwaje IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 21.01.05, 17:45
                            Lotnisko i nowy srodek komunikacji miejskiej - to powinny byc priorytety
                            naszych wladz, a nie opera :|
                            • Gość: Pajda Re: Tramwaje IP: *.osiedle.net.pl 21.01.05, 20:27
                              Wale to wszystko ile lat mamy jeszcze gadać zeby nasz szanowne wladze sie w
                              końcu zorientowały że potrzebne są nam tramwaje .A my gadamy i gadamy to jest
                              bez sensu :(
                              • Gość: Łukasz Re: Tramwaje IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 21.01.05, 21:13
                                hmmm moze faktycznie przestanmy rozmawiac o tramwajach :P, o Operze nikt nie
                                mowil i powstanie, to moze z tramwajami bedzie tak samo :>
                                • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 21.01.05, 21:39
                                  No dobra ale może zanim przestaniecie tu zaglądać to dowiem się od Was jak Wy
                                  wyobrażacie sobie linię tramwajową w Białymstoku??Chodzi oczywiście o konkretną
                                  trasę.
                                  • Gość: Łukasz Re: Tramwaje IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 21.01.05, 21:52
                                    hmm no dobra, ale gdzie moglby byc punkt wyjscia (tzn. zajezdnia)??? Na ul.
                                    Skladowej??? Jak sie tego dowiem to przedstawie moja koncepcje przbiegu trasy
                                    (ale madrze brzmi, o matko) :P:P:P pozdrawiam wszystkich =)
                                    • koczisss Re: Tramwaje 21.01.05, 22:15
                                      Nie może być na składowej. W tym miejscu nie powinno być zajezdni, także autobusowej. Zajezdnia powinna być przy Andersa. Były plany przeniesienia tam zajezdni autobusowej.

Tak jak ktoś zaznaczył, może czas najwyższy zamknąć ten wątek, bo do niczego dobrego nie doprowadzi, a powiększa jeszcze frustrację i złość.

Każdy wie na kogo:(
                                      • francuz_el Re: Tramwaje 22.01.05, 01:31
                                        No i co tu pisać, jak wątek został zamknięty? ;-) Jeżeli władze nie będą chciały
                                        budować tramwaju, to nie ma co nawet o nim marzyć. Na plany sprzed 15-16 lat też
                                        nie ma co patrzeć, bo cały świat się od tego czasu zmienił i fabryk
                                        zatrudniających tysiące ludzi już dawno nie ma. Prasa może sobie pisać, jak w
                                        Olsztynie, ale co z tego? Marzyć każdy może. W Szczecin też jakoś nie wierzę, do
                                        tego jeszcze te 350 km na ile km toru? 5? Jak "szybki" tramwaj ma z prędkością
                                        25 km/h jechać 10 minut, to wychodzi nam 4-kilometrowa trasa... trochę drogo im
                                        to wyszło ;P Gdzie jak gdzie, ale tam szybciej się mogą zwinąć jak rozbudować.
                                        Mieć takich włodarzy, to prawdziwe nieszczęście. Nie znam Białegostoku, więc nie
                                        mam zielonego pojęcia którędy tramwaje mogłyby jeździć. Ale możecie sobie sami
                                        obliczyć jak duża suma wchodzi w grę. 1 km toru (pojedynczego) to mniej więcej 1
                                        mln euro (tak wyszło przy opracowaniu budowy torowisko wzdłuż ul. Ogólnej w
                                        Elblągu) + 1,5-2 mln euro za tramwaj niskopodłogowy. A do tego jeszcze sporo
                                        szczególików jak np.: zajezdnia. Niech się więc najpierw tramwaje pojawią w
                                        planie rozwoju transportu publicznego, później można pomyśleć o pierwszej linii
                                        tramwajowej, ale nie wyjeżdżajcie z kilometrowymi wiaduktami, tunelami, takie
                                        rzeczy można stawiać, ale... w Tycoon Transport ;-) Szybki tramwaj udało się
                                        wybudować w Poznaniu, ale to było po prostu szczęście i olbrzymie wsparcie
                                        rządu, bez którego do dzisiaj nic by się nawet nie ruszyło. Teraz już nikt tak
                                        nierealistycznego projektu nie sfinansuje z kieszeni podatnika.

Pozdrawiam z Elbląga i zapraszam, latem będzie się sporo działo z tramwajami :-)
                                        Fotorelacje będą pewnie na mojej stronie francuz.glt.pl.

Na koniec optymistyczny akcent. Przeczytajcie co jest na tabliczce na tym tramwaju:

francuz.glt.pl/gt6
                                        • Gość: Łukasz Re: Tramwaje IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 22.01.05, 09:24
                                          nie odbieraj nam marzen !!! :P:P:P
                                          • francuz_el Re: Tramwaje 22.01.05, 12:23
                                            A jakie macie tam władze tak w ogóle? Bo na Podlasiu to PiS jest mocny jak
                                            dobrze pamiętam... Jak się wespnę na sam szczyt partyjnej kariery, to im powiem
                                            co jest najlepsze dla miasta ;-)
                                            • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 22.01.05, 22:53
                                              Owszem kasa jest ogromna ale być może gdyby władze chciały to znalazłyby po
                                              trochu jakieś środki nawet z dotacji nikt nie mówi poza tym że od razu
                                              musieliby zbudować całą sieć,chociaż tak naprawdę to trudno w to uwierzyć aby
                                              było ich stać na taką inicjatywę.
                                              • Gość: ADAM Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 29.01.05, 23:51
                                                Tak tramwaje by sie przydaly w naszym miescie lecz sadze za jak nasi radni do
                                                tego sie zabiora to i tak nic z tego nie bedzie bo taki Tur to tylko by
                                                koscioly budowal a po hu.. tramwaje jak on i tak nimi nie jezdzi???????????????
                                              • Gość: Pajda Re: Tramwaje IP: *.osiedle.net.pl 24.02.05, 15:07
                                                Czy jest jeszcze jakas realna szansa ze Bialymstoku beda tramwaje?????????
                                                • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 24.02.05, 17:37
                                                  Trudno powiedzieć przede wszystkim musi sie zmienić podejście naszych władz co
                                                  do budowy tych korytarzy dla autobusów.Poza tym muszą zrozumieć że tramwaje się
                                                  buduje obecnie w Europie i przeżywają one renesans bo są ekologiczne,nie muszą
                                                  stać w korkach,mogą przewieżć większą liczbę pasażerów.
                                            • nekroskop88 Re: Tramwaje 31.01.05, 15:52
                                              dziękujemy bardzo i trzymamy za słowo :P:P
                            • poziomk Re: Tramwaje 07.03.05, 13:51
                              a teraz wyobrazcie sobie ze za kilka lat mamy lotnisko, mamy opere, mamy cos tam jeszcze,
                              zacznie sie ruch, inewstycje..... i tylko jeden srodek transportu komunikacji miejskiej. Korki,
                              zadyma jak w Warszawie , ze przejazd z jednego konca mista na drugi zajmie tyle co teraz w
                              Stolicy. Ciasnota i nic po za tym
                              • koczisss Re: Tramwaje 07.03.05, 16:36
                                Wierzysz sam w to co piszesz?
                                Inwestycje, jakie?
                                Lotnisko? A co ono zmieni? Jak nie będzie stałych połączeń, to będzie tak jak teraz.
                                Ojj, nie przesadzaj, aż tu nie ma takich odległości, żeby tak długo jechać, najdłuższa trasa w granicach miasta z jednego końca do drugiego to tylko 15 km, w porównaniu do stolicy to jest nic.
                                • koczisss Re: Tramwaje 31.03.05, 17:26
                                  Podbiję do góry, bo wątek zostanie zapomniany:)))

• poziomk Re: Tramwaje 02.04.05, 11:47
                                    i tak cały czas na topie
                                    • koczisss Re: Tramwaje 02.04.05, 15:39
                                      Tylko coś dyskusja się skończyła, ale w sumie o czym tu mówić, szanse są wręcz zerowe, na wybudowanie choć jednej linii:(
                                      • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: 80.53.1.* 08.05.05, 13:00
                                        Qrde wczoraj minęła 2 rocznica założenia tego wątku więc trzeba coś
                                        symbolicznie dopisać:P
                                        • koczisss Re: Tramwaje 29.05.05, 11:01
                                          Ja też dopiszę, co by wątek nie przepadł w otchłani archiwum:)))
                                        • poziomk Re: Tramwaje 02.06.05, 10:44
                                          2 rocznica zalozenia watku, a za kilka dni kolejna rocznica .....khm moja.... moze by tak szable
                                          w dlon? :-)
                                          • koczisss Re: Tramwaje 02.06.05, 23:17
                                            :)))
                                          • Gość: Mariusz Re: Tramwaje IP: *.tnt10.nyc9.da.uu.net 03.06.05, 00:44
                                            No to skladam zyczenia, abys mogl sie przejechac tramwajem w Bialymstoku!
                                            • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 03.06.05, 14:45
                                              Oczywiście jak najszybciej niech to nastąpi:)
                                              • koczisss Re: Tramwaje 05.06.05, 23:22
                                                To aż tak długo będziesz żyć???
                                                Jak to się robi, tzn. takie długie życie???
                                                To ja też chcęsię załapać na jazdę tramem w Białymstoku, to poradź koledze, jak tu jeszcze 100 lat przeżyć:)))
                                                • Gość: Mariusz Re: 100 lat niech zyje, zyje nam IP: *.cvx.algx.net 25.06.05, 18:19
                                                  Pić piwo w umiarkowanych ilościach, nie palić papierosów, nie żreć byle czego.
                                                  Poza tym trzeba mieć odpowiednie geny: moja pra-babka skończyła w maju 100 lat i
                                                  teraz dostaje podwójną emeryturkę!
                                                  A pierwszą linię tramu można wybudować powiedzmy w dwa lata, więc nie wiem po co
                                                  tak długo miałby ktoś czekać?
                                                  • poziomk Re: 100 lat niech zyje, zyje nam 01.07.05, 11:21
                                                    1 linia tramwajowa w 2 lata... hmm . Gdyby zaczeli budowac w momencie zalozenia watku,
                                                    bysmy juz mieli tramwaj :)))))
                                            • poziomk Re: Tramwaje 17.06.05, 19:45
                                              chyba konnym :)) dzięki
    • Gość: alfik Re: Tramwaje IP: 81.15.226.* 26.06.05, 20:04
      A skąd weżmiecie szmal na budowę torowisk i tabor,wiecie ile to kosztuje?jeden
      zestaw tramwajowy to wydatek ok.5 mln.NLP.
      • nekroskop88 Re: Tramwaje 27.06.05, 09:59
        np. z UE, Urzedu Marszalkowskiego, Urzedu Miejskiego, budzetu centralnego ;)
    • nekroskop88 Re: Tramwaje 27.06.05, 10:02
      a propos tu jest zdjecie (blizej dołu strony :)) takiego fajnego tramwaju :P

www.mpk.lodz.pl/showarticleslist.action?category=8
      • alex.4 Re: Tramwaje 28.06.05, 18:59
        niepoprawni fantaści:)
        w Białymstoku nie może powstać porządne kino, czy hipermarket to ma powstać
        linia tramwajowa? :(
        • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 29.06.05, 21:39
          Hipermarket to inna sprawa bo tu chodzi o coś innego niż pieniądze bardziej
          trafne byłoby powiedzenie że nie ma u nas porządnych dróg a większość autobusów
          miejskich to stare złomy i poniemieckie MAN-y bez tylnych drzwi.A co do
          tramwajow to możliwe że kiedyś powstaną chyba że zrobią te drogi dla autobusów
          to wtedy jest po temacie na dłuuuugie lata.
          • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 06.07.05, 15:18
            Dostaliśmy 70 baniek na autobusy i drogi w mieście-bardzo dobrze będą lepsze
            autobusy i drogi.Teraz wyobrażmy sobie że za powiedzmy dwa lata dostaniemy taką
            kasę na tramwaje i co??Nie ma kasy??Okazuję się że jak sie postara to można
            otrzymać dotację.Wiem że za 70 baniek nie powstanie od razu wszystko ale za to
            można wybudować z 7 km torów lub zakupić kilkanaście wozów.Na dobry początek...
            • Gość: Aurinko Re: Tramwaje IP: 195.205.3.* 06.07.05, 15:39
              Piekna wizja i co wazne, mozliwa do zrealizowania. Tylko problemem byliby jak
              zwykle klapkoocy urzednicy.
              • Gość: Stefan Re: Tramwaje IP: *.osiedle.net.pl 06.07.05, 16:02
                dostalismy 45 milionow a nie 70 a to jest olbrzymia roznica. najpierw niech
                doprowadza do porzadku ulice a potem sie zabiora za tramwaje bo po niektorych -
                np produkcyjna hetmanska kopernika sklodowskiej - to sie jezdzic nie daje.
                jestem jak najbardziej za tramwajami ale wszystko po kolei a nie na hop siup.
                • koczisss Re: Tramwaje 06.07.05, 19:34
                  45 mln plus 25 mln z kasy miejskie, to jest 70 mln:)))
                  Wkład własny przecież musi być:)))
                  • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.ld.euro-net.pl 06.07.05, 23:24
                    No tylko że z wkładem własnym na tramwaje to byłoby kiepsko bo nasi urzędnicy
                    są zapatrzeni w korytarze dla autobusów.Zresztą pożyjemy zobaczymy...
                    • koczisss Re: Tramwaje 07.07.05, 02:14
                      Pożyjemy, zobaczymi i nie dożyjemy:(((
    • koczisss Re: Tramwaje 15.07.05, 21:51
      Ostatnio miałem taki sen, że jechałem tramwajem w Białymstoku:)))
      Oh, cóż to był za sen...:)))
      • nekroskop88 Re: Tramwaje 15.07.05, 22:43
        moze masz prorocze sny? :)
        • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.gramatyka7.agh.edu.pl 27.07.05, 16:31
          Podbijamy wtek jak to jest w zwyczaju:PPP A tak wogóle to mieli[my sie kiedy[
          zastanowi nad trasami tramwajowymi w BiaBym i chyba tylko jedna osoba cos
          napisaBa no to dalej wytezyc umysl ijak ktos bedzie mial jakis pomysl to niech
          pisze:P
          • poziomk Re: Tramwaje 29.07.05, 11:54
            Starosielce<->Zielone Wzg <-> Dziesieciny <-> Wygoda
            Os Piasta<-> Centrum <-> Nowe Miasto
            Krywlany <-> Centrum<->Fasty
            na razie tyle :P
            • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.gramatyka7.agh.edu.pl 29.07.05, 17:19
              Trzeba te| bra pod uwage mozliwosci budowy w tym miejscu torow bo na
              dziesiecinach to miejsca na pewno nie ma.
              • poziomk Re: Tramwaje 01.08.05, 09:12
                Jak beda zrywac nawierzchnie na Berlinga, bo ta ulica tylko na zrywanie sie nadaje to moze ktos
                wpadlby na pomysl lekko poszerzyc i .....
                • Gość: Jamaal Re: Tramwaje IP: *.gramatyka7.agh.edu.pl 01.08.05, 12:42
                  ...i co?? tory na srodku ulicy?? Tak juz sie teraz nie buduje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka