Dodaj do ulubionych

9 Maj - Dzień Pabiedy

09.05.07, 11:03
W tym dniu, 1945 r., o godzinie 2:00 czasu moskiewskiego, Trzecia Rzesza
podpisała z ZSRR (obecnie Rosja) bezwarunkowy akt kapitulacji. Rosjanie
świętują swoje Wielkie Zwycięstwo w Wielkiej Wojnie Ojczyźnianej (ros. Великая
Отечественная война).
Bohaterska Armia Czerwona, po drodze do Berlina, pędząc hitlerowców, z
gniotącym impetem, z totalnym power play, zdobyła wiele niemieckich miast,
m.in.: Danzig (obecnie Gdańsk), Kolberg (obecnie Kołobrzeg), Breslau (obecnie
Wrocław), Stettin (obecnie Szczecin), Grünberg (obecnie Zielona Góra) i wiele,
wiele innych.
Zdobyte przez Armię Czerwoną ziemie niemieckie wraz z miastami i miasteczkami
- w akcie darowizny - przekazane zostały Polsce (nowoutworzonemu państwu, w
ogromnej części na prastarych ziemiach niemieckich).
Nu, wot Paliaki, pażywiom, uwidim... ;))
Obserwuj wątek
    • Gość: rusnica Re: 9 Maj - Dzień Pabiedy IP: *.fansub-center.com 09.05.07, 11:42
      Serdeczne pozdrowienia!
      Czesc i slawa bohaterom-wyzwolicielom i ich spadkobiercom!!
    • koczisss Re: 9 Maj - Dzień Pabiedy 09.05.07, 13:14
      Jak to są prastare niemieckie ziemie, to czemu sowieci zabrali nam prastare
      polskie ziemie?
      Wolałbym granice z przed II WS!
      • derred Re: 9 Maj - Dzień Pabiedy 09.05.07, 13:52
        koczisss napisał:

> Jak to są prastare niemieckie ziemie, to czemu sowieci zabrali nam prastare
        > polskie ziemie?
        > Wolałbym granice z przed II WS!

Hahaha... Nu, wot durak :-)))))

Dzień Pabiedy eto Prazdnik:
        voila.pl/qxrsj/?1
      • Gość: swiniopas Re: 9 Maj - Dzień Pabiedy IP: *.asfd.broadband.ntl.com 09.05.07, 13:55
        rusek dawal co nie swoje, Ciekawe czy by tez dal
        Koronie wojewodztwo lubuskie z jego bogatymi zlozami
        stategicznej miedzi/srebra a i zlota tez troche.
        Mysle ze gdyby Stalin wiedzial to by sobie wykroil
        taka mala enklawe jak Kaliningrad i ja dzis dokumentnie
        zasyfil. Przed paru laty lecialem po finskiej stronie
        laponii prywatna awionetka. Dalej byl splachetek Norwegii
        a w oddali klebily sie czarne dymy. To Norilsk, zrabowany
        Finom w wyniku wojny z sowietami. Bogate zloza niklu ale
        pieklo na ziemi.
    • Gość: Maja Re: 9 Maj - Dzień Pabiedy IP: *.adrianso.com 09.05.07, 16:29
      Ma ktoś może fotki z wyzwolenia Białegostoku przez Armię Czerwoną, chodzi mi
      olinki. Jak ludność witała, może jakieś prywatne
      • koczisss Re: 9 Maj - Dzień Pabiedy 09.05.07, 16:57
        Wyzwolenia?
        A może wejścia okupanta na gruzy pozostawione przez poprzedniego?
      • Gość: idzikczortu Re: 9 Maj - Dzień Pabiedy IP: *.sub-66-174-79.myvzw.com 09.05.07, 17:40
        Widzicie Towariszczu "derred", to co piszecie to niby prawda ale...wam chodzi o
        prawde ktora wbijaliscie (doslownie:z cala moca w glowe), tym "niewdziecznym
        Paljakom" by ci nauczyli sie waszej wersji na pamiec.
        I tak moznaby slowo po slowie kontestowac to co napisaliscie do woli ot chocby
        na ten przyklad poczynajac od waszego "Danzigu". "Nie bojties'", przed II-ga
        Wojna Swiatowa to miasto nazywalo sie tez Gdansk, co wiecej, duza czesc
        mieszkancow Gdanska walczyla na poczatku Wrzesnia 1939 roku z przewazajacymi
        silami Wehrmachtu. Idac dalej; to nie sama "wielikaja CCCP otdala Pol'sze" te
        ziemie ale zostala zmuszona do takiego podzialu na mocy Ukladu poczdamskiego w
        ktorym oprocz Sowietow uczestniczyli Alianci. Wiem, ze przez grzecznosc
        "zapomnieliscie" tu o "drobiazgu", ze Stalin tam przyrzekl Aliantom wolne wybory
        w Polsce, o innych drobiazgach juz nie wspomne.
        Zapomnieliscie tez dodac jak to, poczynajac od roku 1948, po sfalszowanych
        wyborach, raptem pojawily sie w Polsce artykuly o tym jak to Armia Czerwona
        walczyla o "wyzwolenie Polski", co bylo wierutnym klamstwem, bo walczac ze
        slabsza czescia hitlerowskiego Wehrmachtu (z jednej tylko strony teatru
        wojennego), to co zajmowali "Czerwono-armiejcy" to zamieniali to "Sowiecka
        Wladze Rad".
        Pozniej, nolens volens, wypelniajac karte konferencji poczdamskiej musieli te
        "Wladze Rad" zabrac sobie (a przynajmniej na lat pare).
        Towariszcz "derred" na przyszlosc, nie piszcie o historii po obfitym toascie "Za
        Pabiedu"; historie pisze sie na trzezwo.
      • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: 9 Maj - Dzień Pabiedy 10.05.07, 01:14
        Nie wiem, czy wiesz, ale jak armia czerwona, wracała z Berlina to komunistyczne
        władze z Białegostoku błagały Wawę o wsparcie batalionami WP, bo nikt nie był w
        stanie powstrzymać czerwonej zarazy, jedynie lesni trzymali ich z dala od
        niektórych wsi. I to jest historyczna prawda.
    • Gość: azp11 Re: 9 Maj - Dzień Pabiedy IP: *.elpos.net 09.05.07, 18:38
      Na przestrzeni kilku lat dwukrotnie wyzwalali Polskę. Dlatego jesteśmy aż
      podwójnie wdzięczni.
      • Gość: g Re: 9 Maj - Dzień Pabiedy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 18:50
        Ludzie,ale macie problemy w 2007 roku...
        • Gość: azp11 Re: 9 Maj - Dzień Pabiedy IP: *.elpos.net 09.05.07, 18:55
          Kolejny patrzący do przodu? :-)
          • kotwicz69 Re: 9 Maj - Dzień Pabiedy 09.05.07, 23:11
            "...Bracie, braciszku! Wojnę przeżyłem, a z lasu wyszedłem za wcześnie. We wsi
            mnie jakiś patrol przydybał i taki był koniec pieśni. Siedzę w obozie razem z
            Niemcami, NSZ i AK. Trzymam się zdrowo, do domu wrócę kiedy się tylko da.
            Wczoraj niektórzy z nas uciekali. Ja się trzymałem z daleka. Gdy się z takiego
            obozu pryska - trzeba mieć dokąd uciekać. Dziś ciężarówką zwieźli połowę,
            resztę skreślono z list. Teraz ich biorą na przesłuchania; patrzę, nie mówię
            nic. Był jeden taki, przyjemnie spojrzeć; wysoki obszerny w barach. Wyższy,
            silniejszy nawet ode mnie (znasz mnie, trudno dać wiarę). Miał marynarkę w
            angielską kratę, razem z tamtymi pruł. Gdy go złapali i przesłuchali - wyszło
            człowieka pół. Zapadł się w sobie, chodzić nie może, niższy jest chyba o głowę;
            nie znam się na tym, ale wygląda jakby miał żeber połowę. Tak tu żyjemy. List
            ten wysyła Rosjanka (kocha tu mnie). Jak mam już siedzieć - wolę u swoich,
            zawiadom o mnie UB.

Tatusiu! Uciec się nie udało, nie wiem czy jeszcze napiszę. Ten w marynarce w
            angielską kratę z doprosa na czterech wyszedł. Więc teraz ja się nim opiekuję
            tak, jak on mną przez lat cztery. Trochę się boję co z nami zrobią. Szkoda! Do
            jasnej cholery!

Mamasza! Mnie siemnadcat liet, a ja uże liejtnant. Zdies wsio w poriadkie -
            polskich my unicztożim banditow. Tagda ja napiszu pismo i wsio skażu ja wam,
            siejczas nie chwatajet sił i spit moj major Szachnitow. Atcu skażi szto u
            mienia jest dla niewo padarok - pidżak s anglijskoj plietuszkoj popał mnie
            prosta darom..."
    • Gość: 10bkpm 9 Maj -jeden s...syn dobija drugiego s...syna IP: 207.164.214.* 09.05.07, 23:22
      tylko ignoranci historyczni i posowieskie pomioty "niepamietaja",iz miedzy 1939
      a 1941 CCCP byl wiernym jak azjatycki kundel "sojuznikiem" niemiec
      hitlerowskich.
      i gdyby nie to ,ze hitler zaatakowal swojego dotychczasowego "sojuznika",sowieci
      tak samo jak i faszysci kontynuowaliby mordowanie i deportacje az do
      pelnego "zwyciestwa" nad "bekartem"(min.molotow) traktatu wersalskiego-Polska.
      sowietom czy rosji nie zawdzieczamy NIC!!!byl i jest to wrog Polski nr1.
      beda zawsze czychac na nasza niepodleglosc i niezawislosc.
      tylko dzieki Polskiej krwi i swiatowej opinii publicznej kraj nasz jest dzis
      wolny!!!!!
      to ,iz armia czerwona walczyla na ziemi polskiej to tylko dlatego ,iz musiala
      tedy dojsc do berlina ,a nie dlatego by wyzwolic(i zniewolic) Polske.
      i to sa proste fakty niepodlegajace dyskusji!!!reszta to przekrecanie przez
      rosjan historii by sie wybielic.
      a groby powinnismy pielegnowac ,gdyz jestesmy ludzmi szanujacymi zmarlych ,lecz
      pomniki-WON!!!!!!!!

• spiacy_z_otwartymi_oczami Re: 9 Maj - Dzień Pabiedy 10.05.07, 01:11
      Co za głupia prowokacja, powinienemś chyba napisać, Szczecin wówczas Stetin,
      Wrocław, wówczas Breclau, zdobyła do tego prastare ziemie Wieletów i
      Serbo-Łużyczan.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka