Dodaj do ulubionych

12 maja 1935r

12.05.07, 10:29

Na wypadek nagłej śmierci

Nie wiem, czy nie zechcą mnie pochować na Wawelu.
Niech!
Niech tylko moje serce wtedy zamknięte schowają w Wilnie,gdzie leżą moi
żołnierze, co w kwietniu 1919 roku mnie,jako wodzowi,Wilno,jako prezent
pod nogi rzucili.

Na kamieniu czy nagrobku wyryć motto wybrane przeze mnie dla życia:

Tak żyłem...

"Gdy mogąc wybrać, wybrał zamiast domu
Gniazdo na skałach orła, niechaj umie
Spać, gdy źrenice czerwone od gromu
I słychać jęk szatanów w sosen szumie
Tak żyłem"
Obserwuj wątek
    • Gość: Siostra klara Re: 12 maja 1935r IP: *.elpos.net 12.05.07, 10:47
      szkoda, że nie spoczął jako katolik. A mógł być wywyższony na ołtarze.
    • Gość: TCT Re: 12 maja 1935r IP: 213.155.165.* 12.05.07, 11:23
      Cześć Pamięci Pana Marszałka
    • chrisraf Gratulacje 13.05.07, 14:34
      Zajmuje sie od kilku lat historia stosunkow polsko-niemieckich. O ile mam kilka
      zastrzezen do tego wypracowania, rola Pilsudskiego w czasie tzw. "powstan
      Slaskich" i planow wojny prewencyjnej, w tym proba zajecia Wolnego Miasta
      Gdansk i wkroczenia do Prus Wschodnich, jest to najlepsza publikacja na jego
      temat.

Moje gratulacje!!

chrisraf
      • Gość: idzikczortu Re: Gratulacje IP: *.dyn.optonline.net 14.05.07, 07:24
        Nie bedac historykiem nie mam czasu na uporzadkowane gromadzenie literatury
        zrodlowej dot. np., Pilsudskiego ale gdzies tam w swojej dosc eklektycznej
        kwerendzie natknalem sie na relacje niemieckich politykow, ze ponoc Hitler bal
        sie jedynie kilku politykow - wojskowych w Europie w tym Pilsudskiego.
        Znal role Pilsudskiego w powstrzymaniu moskiewskiego czerwonego zalewu na
        Europe i wiedzial, ze jest on taktykiem nie konwencjonalnym a wiec takim, ktory
        moze zaskoczyc. Poniewaz sam Hitler okazywal niezwykla rewerencje do marszalka
        polnego Paula von Hinderburga (tego ktory rozbil w pyl armie carska "pod
        Tannenbergiem" na polach miedzy Mlawa a Jedwabnem), to wielu bylo zdania, ze
        sporo z tej rewerencji mial i do marszalka sasiedniego kraju ktory mial ta
        wlasciwosc, ze poprostu zwyciezal.
        Gdy marszalka Pilsudskiego zabraklo ster kraju przejeli drobni politycy , bez
        szerszych horyzontow, koncentrujac sie na niekonczacych sie klotniach
        wewnetrznych przerwanych dosc okrutnie przez sasiadow Polski.
        ................................................
        Czesc i chwala wielkiemu Polakowi!
        • chrisraf Re: Gratulacje 14.05.07, 11:03
          Witam!

> Nie bedac historykiem nie mam czasu na uporzadkowane gromadzenie literatury
          > zrodlowej dot. np., Pilsudskiego ale gdzies tam w swojej dosc eklektycznej
          > kwerendzie natknalem sie na relacje niemieckich politykow, ze ponoc Hitler
          bal sie jedynie kilku politykow - wojskowych w Europie w tym Pilsudskiego.

Moze sie to wydac dziwne, ale Hitler...respektowal Pilsudskiego. Znal jego
          postawe i osiagniecia. Pilsudski zawsze okazywal sie politykiem obliczalnym.
          Byl tez mezem stanu wielkiego formatu. Po zajeciu Krakowa przez Wehrmacht,
          Niemcy postawili na Wawelu warte honorowa ku jego czci.

> Znal role Pilsudskiego w powstrzymaniu moskiewskiego czerwonego zalewu na
          > Europe i wiedzial, ze jest on taktykiem nie konwencjonalnym a wiec takim,
          ktory moze zaskoczyc.

O ile marszalek jest powszechnie uwazany za "tworce cudu na Wisla", jego
          umiejetnosci na szczeblu strategicznym byly niewielkie. Nikt w WP lat
          miedzywojennych nie dysponowal takim wyksztalceniem. Mscilo sie to w czasie
          calej II WS - kleska podczas Kampanii Wrzesniowej i ucieczka sztabu, dowodztwa
          polskich generalow jedynie na szczeblu taktycznym i ich sromotne bledy.

„Gdy marszalka Pilsudskiego zabraklo ster kraju przejeli drobni politycy , bez
          szerszych horyzontow, koncentrujac sie na niekonczacych sie klotniach
          wewnetrznych przerwanych dosc okrutnie przez sasiadow Polski.“

Bardzo dobrze to ujales! Niezbyt chetnie widziany jest fakt dazenia samej
          Polski do tego konfliktu.

Pozdrawiam

P.S. Pilsudski byl jednym z niewielu polskich politykow, ktorzy zasluzyli na
          powszechny szacunek, takze w innych krajach!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka