Dodaj do ulubionych

Węgierko zastąpiony Piłsudskim

IP: 82.139.157.* 12.05.07, 21:54
Brawo Panie komisarzu vel p.o. Marszałka. Ma Pan jeszcze tydzień na kolejne
świetne pomysły.
Żegnaj, Teatrze Węgierski!
Obserwuj wątek
    • stefan.bialystok Re: Węgierko zastąpiony Piłsudskim 12.05.07, 22:08
      Głosujmy na wszystkich, byle nie na PiS!
      • Gość: dd Re: Węgierko zastąpiony Piłsudskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 22:09
        Żenada
        • Gość: rick Re: Węgierko zastąpiony Piłsudskim IP: *.home.cgocable.net 13.05.07, 06:42
          Serce boli czytajac takie wiadomosci.Ile lat jeszcze trzeba zeby takie
          prymitywne chwyty nie byly uzywane.Czy to pis czy pzpr(uzywam malych liter
          swiadomie) ci sami ludzie,tej samej mentalnosci,kieruja Polska.Kto wreszcie
          kopnie ich w dupe i przegoni do zagrug.Mam nadzieje ze doczekam .A propo nowych
          idjotyzmow,moze zmienimy nazwe Bialystok na Rzym,albo Londyn,na cos co brzmi
          dumnie.Bo przecie Jasiek to nie John.
          • Gość: idzikczortu Re: Węgierko zastąpiony Piłsudskim IP: *.dyn.optonline.net 13.05.07, 08:22
            Chwileczke, i jeszcze raz chwileczke. Nie robmy tu pogrzebu.
            Co prawda, jezeli o mnie chodzi, to nazwisko "Wegierki" przez lat "usiedzialo"
            mi sie w pamieci w polaczeniu z teatrem ale, nie z tym wlasnie budynkiem. Skoro
            po zbudowaniu tamze na Plantach budynek ten mial za "ojca chrzestnego" -
            Pilsudskiego, to jak dotad, to co sie stalo - jest aktem scisle porzadkujacym.
            Jezeli zas ktos z historykow dojdzie, ze Wegierko mial nie podwazalne zaslugi
            dla teatru w tym miescie to mozna go wziasc za patrona ktorejs ze scen w
            Bialymstoku.
            Pamietajmy, iz obecne zmiany sa psychologicznie prawidlowym odruchem
            odreagowywania na amok slugusow sowieckich z konca lat 50-tych zamieniajacych w
            calej Polsce nazwy z polskich na jakies nikomu nie znane internacjonalne
            potworki. Tym, tak glosno placzacym teraz, chcialbym przypomniec tworczosc
            wchodzacych bez mydla sowieckim okupantom, polskich PPR-owcow a potem PZPR-
            owcow aktorzy zamienili nawet nazwe Katowic na Stalinogrod.
            I choc wiem, ze dla wielu tutaj moze to byc zywym ubawem to wspomne, iz jednak
            nalezalem do tej polowy klasy ktora na wiesc o tym, nie kryla lez w
            zrozumieniu - jak bardzo tak dumny kraj jak Polska - po raz kolejny zostal
            ponizony.
          • Gość: mordahej Re: Węgierko zastąpiony Piłsudskim IP: *.elpos.net 13.05.07, 08:29
            Tak trzeba zmieniać wszystko. Przecież większość nazwisk i imion tychże
            polityków to pseudonimy sceniczne. Te różne hajki i Mośki nazywają sie teraz po
            polsku.
    • Gość: harry7 Marszałku Zostań z nami IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 16.05.07, 20:01
      To był Teatr Miejski im. Józefa Piłsudskiego i dobrze sie stało, że powrócono do
      nazwy pierwotnej. Jezeli mieszkańcy białegosotku własnymi siłami zbudowali teatr
      dla swego Wodza w podziękowaniu za Niepodległość , to moze obecni mieszkańcy tez
      niech sie zrzuca i zbudują coś Węgierce a niepodkradają pomniki ofiarowane innym!
      Ps. za czasów jak to był Teatr Miejski im. J.Piłsudskie to przynajmneij grano
      sztuki żydowskie, za A.Węgierki już nie! - pomyślcie tak naprawdę, co o Nim wiecie?
      • bromden1 Re: Marszałku Zostań z nami 16.05.07, 20:58
        no ty to wiesz mało, więc każdy się może przy tobie dowartościować kolego
    • skin.polskii Re: Węgierko zastąpiony Piłsudskim 16.05.07, 20:23
      skandal!!! powinien być zastapiony Dmowskim!
    • Gość: knur No i wykrakałem IP: 82.139.157.* 16.05.07, 23:15
      miasta.gazeta.pl/bialystok/1,35235,4137254.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka