ortheu 17.06.03, 19:39 ...prestiżowej Nagrody im. A.Drawicza. Nagrodę wręczył prezydent RP A.Kwaśniewski. Dostojny laureat podziękował m.in. A.Michnikowi, J.Kuroniowi, B.Geremkowi. Gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ja z Bojar Re: Sokrat Janowicz laureatem... IP: *.cs.bialystok.pl 18.06.03, 10:00 Nieporozumienie kompletne: facet kończący polskie szkoły,odkrywający swoją białoruskość,gdy folklor stawał się modny, a ojczyzna Ludowa nie skąpiła zbytnio pieniędzy na utrzymanie folklorystów, nazywający siebie ni w pięć ni w dziesięć "pisarzem białoruskim", będący za przyłączeniem białostoczyzny do Białorusi, teraz nazywający biedny, gnębiony ( w naszych oczach), lecz na swój sposób akceptujący kraj i państwo - naród - tłuszczą Łukaszenki - kim może być? No kim? A jeśli dodam, że nadal, nas białostoczan z dziada,pradziada Polaków nazywa per "wy białostoccy Polacy" - to mogę powiedzieć, że Drawicz jest strasznie wk.... na samego siebie. W grobie się przewraca. A P. Prezydent, to poprostu taka trochę na innym poziomie -nowogardzkim (Nowogard ,tu się ponoć urodził)nie kryńskim (od Krynek rodzinnych Janowicza ) - replika Sokrata J.Janowicza.Słowem swój (ha,ha,ha!) do swego(ha,ha!)ciągnie. Ale niechaj Im tam.Nie moje małpy,jak mawia mój przyjaciel Żoro,nie mój cyrk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Re: Sokrat Janowicz laureatem... IP: *.retel.pl 29.06.03, 20:12 > Nieporozumienie kompletne: facet kończący polskie szkoły,odkrywający swoją > białoruskość,gdy folklor stawał się modny, a ojczyzna Ludowa nie skąpiła > zbytnio pieniędzy na utrzymanie folklorystów, nazywający siebie ni w pięć ni w > dziesięć "pisarzem białoruskim", A ten znów to samo :))) To i ja może jeszcze raz: O JEJU! To może Tobie wcale nie chodzi o Janowicza, tylko w ogóle o podlaskich Białorusinów, którzy, kończąc POLSKIE szkoły (trudno za granicę biegać do podstawówki, przyznasz) jednak uważają sie za nie-Polaków? Myślisz, ze wszyscy oni robią to dla pieniędzy, z wyrachowania, itd.? Jest w tym oczywiście coś z masochizmu, takie obnoszenie się z innością, ale nie wszystkim za to płacą :P A folklorystami to możesz sobie nazwać śpiewaków w ubrankach z Cepelii albo państwa z BHKT, przy Janowiczu lepiej wcześniej pomyśl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Auchan z RM Re: Sokrat Janowicz laureatem... IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 18.06.03, 10:55 A kto to ten Sokrat? Co on zrobił? I które to imię, a które nazwisko? Odpowiedz Link Zgłoś
lordbyron Re: Sokrat Janowicz laureatem... 18.06.03, 13:06 Imię - Sokrat (od Sokrates, kto zacz i co zostawił w spuściżnie ludzkości, uczono w szkole, ale jesli ktoś nie uczęszczał - vide Encyklopedia PWN), nazwisko - Janowicz (pewnie odimienne, od jakiegoś Jana). Sam zaś Sokrat J. napisał kilkanaście książek. Tyle,że nie wymagajmy by wszyscy potrafili czytać, wystarczy, jeśli każdy mieszkaniec Polski (także i Bielska) potrafi się "rozpisać", wychodząc ponad kółko i krzyżyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bernard Re: Sokrat Janowicz laureatem... IP: 195.17.87.* 27.06.03, 12:13 Wspanialy krotki tekst p.Sokrata Janowicza po smierci Wasila Bykaua Bernard Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bernard Re: Sokrat Janowicz laureatem... IP: 195.17.87.* 30.06.03, 08:51 Gość portalu: bernard napisał(a): > Wspanialy krotki tekst p.Sokrata Janowicza po smierci Wasila Bykaua > > > Bernard Nie wiem jak Wy, ale ja normalnie dostaje orgazmu!!! Wybaczcie. Bernard Odpowiedz Link Zgłoś