Dodaj do ulubionych

ślub ekumeniczny

23.07.07, 09:27
pewnie pojawil sie ten watek juz wczesniej ale nie wiem czemu jak wrzucam w
wyszukiwarke to pojawia mi sie blad wczytywania zasobow:(
moje pytanie brzmi: jakie formalnosci zwiazane ze slubem ekumenicznym?
czy mozliwe jest ze pop sie nie zgodzi na zaproszenie ksiedza katolickiego?
w jakim jezyku przysiega?
z gory dziekuje za wszelkie informacje
Obserwuj wątek
    • Gość: aa Re: ślub ekumeniczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.07, 13:33
      Szukaj ślub dwuwyznaniowy. Poczytaj a potem dobrze się zastanów.
      • magdusijaa Re: ślub ekumeniczny 23.07.07, 15:39
        a dlaczego mialabym sie zastanawiac..?
        • Gość: aa Re: ślub ekumeniczny IP: *.euro-net.pl 23.07.07, 23:38
          Bo życie w małżeństwie dwuwyznaniowym to nie bajka, wymaga nie tylko miłości
          ale trudnej sztuki kompromisów ( wiem coś o tym od 26 lat). Nie wszystko jest
          potem takie jak się wydaje przed ślubem.
    • Gość: Jarek Re: ślub ekumeniczny IP: *.zetobi.com.pl 23.07.07, 17:42
      Biorąc ślub z osobą wyznania prawosławnego (określenia "pop" i "ksiądz
      katolicki" raczej jednoznacznie Cię określają) nie uważasz, że to Twój wybranek
      powinien cię poinformować o takich rzeczach? Może wspólnie wybierzecie się do
      jednego i drugiego księdza i porozmawiacie? Oni naprawdę nie gryzą, przynajmniej
      ci, których znam :)
      Ewentualnie informacji szukałbym na forach tematycznych a nie ogólnych. Ze
      strony prawosławnej możesz szukać i pytać na www.cerkiew.pl
      A odpowiadając na pytanie to nie ma czegoś takiego, że obie strony wspólnie
      udzielają ślubu. Sakramentu udziela Ci zawsze tylko jedna strona (ale uznawany
      jest przez obie), druga jest tylko gościem.
      Polecam Ci jednak rozmowę z jednym i drugim księdzem. Dowiesz się wszystkiego i
      nie będziesz musiała ufać przypadkowym osobom z forum (np. takim jak ja).

Pozdrawiam, Jarek
      • Gość: ala Re: ślub ekumeniczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 19:22
        I obaj będą cię przekonywać do ślubu oraz zobowiązywać do chrztu dzieci w swoim
        kościele... Zwykłe negocjacje biznesowe.
        • fiat_lux Re: ślub ekumeniczny 23.07.07, 19:24
          Gość portalu: ala napisał(a):

> I obaj będą cię przekonywać do ślubu oraz zobowiązywać do chrztu dzieci w swoim
          > kościele... Zwykłe negocjacje biznesowe.

cena wszystkich uslug w cerkwii jest mniej wiecej dwa razy
          • cynik.a Re: ślub ekumeniczny 25.07.07, 12:24
            fiat_lux napisał:

>
            >
            > cena wszystkich uslug w cerkwii jest mniej wiecej dwa razy
            .................................................................
            Wszedobylski i wszechwiedzmo fiucie: co - dwa razy? : taniej, drozej, kijem
            bezleb? - o co chodzi, wyrazaj sie jasniej ... lyknij powietrza.
      • fiat_lux Re: ślub ekumeniczny 23.07.07, 19:28
        Gość portalu: Jarek napisał(a):

> Dowiesz się wszystkiego i
        > nie będziesz musiała ufać przypadkowym osobom z forum (np. takim jak ja).

to jest odwieczny problem tych co szukaja pomocy na forum. jakims cudem ludzie
        ktorzy poszuja pomocy mysla ze anonimowe wypowiedzi na tym forum sa
        autorytatywne. a pozniej jeszcze bluzgaja ludzi ktorzy mowia ze nie warto szukac
        tu pomocy (albo pisza teksty w stylu tylko prosze bez glupich odpowiedzi)

wystarczy przeczytac kilka watkow z gory zeby sie dowiedziec ze tu informacji
        szukac nie ma co
        • Gość: up Re: ślub ekumeniczny IP: *.elpos.net 15.08.07, 16:45
      • magdusijaa Re: ślub ekumeniczny 25.07.07, 11:11
        Biorąc ślub z osobą wyznania prawosławnego (określenia "pop" i "ksiądz
        katolicki" raczej jednoznacznie Cię określają) nie uważasz, że to Twój wybranek
        powinien cię poinformować o takich rzeczach?
        no jesli uzylam zlego slowa "pop" to przepraszam- na temat prawoslawia nie mam
        wiekszego pojecia. a z wybrankiem nie rozmawiam po polsku, wiec nie mogl mnie
        poprawic..
        • Gość: Jarek Re: ślub ekumeniczny IP: *.zetobi.com.pl 25.07.07, 14:42
          Dość dobrym odpowiednikiem słowa "pop" jest "klecha". Nie jest to więc
          obraźliwe, ale sympatyczne taż raczej nie.
          Naprawdę proponuję przejść się i porozmawiać osobiście z księżmi. Sugerowałbym
          wybranie tych, którzy mają stały kontakt ze studentami, z reguły są bardziej
          tolerancyjni i przyjaźniej nastawieni.
          W każdym razie życzę wiele wyrozumiałości i powodzenia.

Jarek
          • Gość: idzikczortu Re: ślub ekumeniczny IP: *.sub-66-174-79.myvzw.com 25.07.07, 15:44
            Wyjasnienia "Jarka" wydaja sie byc bardzo zrownowazone dlatego ciut
            zmodyfikowalbym jego wypowiedz gdy pisze: "...odpowiednikiem slowa pop jest
            klecha. Nie jest to wiec obrazliwe..."
            W moim przekonaniu slowo "klecha" jest wlasnie obrazliwe gdyz historycznie
            takie okreslenie ksiedza pojawilo sie w paszkwilach skierowanych przeciw
            kosciolowi.
            • fiat_lux Re: ślub ekumeniczny 25.07.07, 18:54
              Gość portalu: idzikczortu napisał(a):

> Wyjasnienia "Jarka" wydaja sie byc bardzo zrownowazone dlatego ciut
              > zmodyfikowalbym jego wypowiedz gdy pisze: "...odpowiednikiem slowa pop jest
              > klecha. Nie jest to wiec obrazliwe..."
              > W moim przekonaniu slowo "klecha" jest wlasnie obrazliwe gdyz historycznie
              > takie okreslenie ksiedza pojawilo sie w paszkwilach skierowanych przeciw
              > kosciolowi.

ale jak prawoslawnego organiste nazwiesz "pop rock" to nie powinien sie obrazic
            • cynik.a Re: ślub ekumeniczny 25.07.07, 19:20
              Gość portalu: idzikczortu napisał(a):

> Wyjasnienia "Jarka" wydaja sie byc bardzo zrownowazone dlatego ciut
              > zmodyfikowalbym jego wypowiedz gdy pisze: "...odpowiednikiem slowa pop jest
              > klecha. Nie jest to wiec obrazliwe..."
              > W moim przekonaniu slowo "klecha" jest wlasnie obrazliwe gdyz historycznie
              > takie okreslenie ksiedza pojawilo sie w paszkwilach skierowanych przeciw
              > kosciolowi.
              .............................................................
              Mnie sie tez wydaje, ze pop i klecha jest nazewnictwem obrazliwym,
              lekcewazacym. To tak jak policjant - glina (po szwedzku - snut). Ale boby z
              angielska, chyba nie.
              PS. Idzik. Cos mi obiecales. Nagabuje.
              • Gość: idzikczortu Re: ślub ekumeniczny IP: *.sub-66-174-93.myvzw.com 25.07.07, 21:04
                Nie do konca cynicznemu "cynikowi" odpowiadam: rozumiem, iz w tych obietnicach
                chodzilo o wspolne celebrowanie prywatnej "Bialostockosci" albo na modle
                galijska tj., przy dobrym winie albo na modle germanska t.j., przy dobrym kuflu
                piwa.
                Oczywiscie mozna to zaaranzowac podczas mojego nastepnego wypadu do
                Bialegostoku ale z tego co widze Ty takze gdzies sie tam paletasz po szerokim
                swiecie.
                • magdusijaa Re: ślub ekumeniczny 26.07.07, 17:58
                  przepraszam, zawsze myslalam ze to wlasciwe slowo:(
                  dzieki za linka- choc mnie rozczarowal. nie widze zadnej ekumenii:(((
                  • Gość: Jarek Re: ślub ekumeniczny IP: *.zetobi.com.pl 26.07.07, 19:12
                    Co do obraźliwości słowa "pop" to niestety stało się ono synonimem prawosławnego
                    księdza, chociaż poprzez powszechność używania jednocześnie straciło moim
                    zdaniem obraźliwy wydźwięk.
                    Magda - rozumiem że chodzi Ci o linka, którego podałem. Na tym forum oraz w
                    pytaniach padały często prośby o informację na temat małżeństw mieszanych i
                    tylko po te informacje Cię tam odesłałem. Niestety wszędzie jest tak, że osoby o
                    najbardziej radykalnych poglądach są jednocześnie najbardziej "hałaśliwe".
                    Między innymi dlatego przestałem tam zaglądać.

Ekumenia powinna być między Wami i waszymi rodzinami. Innych możesz, a nawet
                    powinnaś, zwyczajnie olać. Jeśli Wy się dogadacie, a rodzice i rodzeństwo nie
                    będą przeszkadzać to wszystko będzie OK.
                    Naprawdę polecam rozmowę z duszpasterzami akademickimi. Ze strony prawosławnej
                    mogę polecić ks. Marka Wawreniuka.

PS1. Temat małżeństwa ekumenicznego od jakiegoś czasu przerabiam na sobie.
                    PS2. W Cerkwii prawosławnej nie ma organisty.

Jarek
                    • gerwazjusz Re: ślub ekumeniczny 26.07.07, 19:24
                      a ja bym polecił popa edico
                      • drzazgarz Re: ślub ekumeniczny 28.07.07, 00:22
                        ja - batiuszkę cathoffa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka