Dodaj do ulubionych

Schengen: Karta Polaka a moze tez Karta Bialorusa

IP: *.asfd.broadband.ntl.com 20.11.07, 10:46
Panowie ze Zwiazku Bialorusinow w Polsce:
jest interes do zrobienia !
Wystapcie do Sejmu o przyznanie naszym Karty Bialorusina dajacej
takie same przywileje jak Karta Polaka. Tzn wjazd do Polski bez haraczu,
zwrot poniesionych wydatkow na biurokracje itp. Oczywiscie, warunkiem musi byc
ze takie osoby mowia na codzien po bialorusku, naleza do waszego Zwiazku albo
jego uprawomocnionej agendy na Bialorusi, ktora zbada ich sprawnosc jezykowa.
Kacapy i skacapieli kundle, oczywiscie- won! Oni sie nie beda kwalifikowac z
wyjatkiem ich dzieci o ile pojda sie uczyc jezyka bialoruskiego.
Ale Bialorus prawdziwy powinien miec zagwarantowane prawo wjazdu do Korony,
bez wzgledu na jakis tam Schengen.
Obserwuj wątek
    • koczisss Re: Schengen: Karta Polaka a moze tez Karta Bial 20.11.07, 20:23
      Najarałeś się czegoś?
      • Gość: cynik.a Re: Schengen: Karta Polaka a moze tez Karta Bial IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 21:02
        Licz sie ze slowami koczisss. Baca zna temat. Masz wiedziec ze
        zdecydowana wiekszosc "Bialorusinow" zostala zrussyfikowana a tylko
        nieliczni rdzenni,oraz Polacy - mowia po bialorusku. I stad racje
        Bacy. Ci "odfiltrowani" - historycznie maja prawo do polskosci i
        tego co polskie.
        PS. Ja tez (chyba) moge czuc sie Bialorusem. Na wiesc o napasci
        hitlerowcow na Polske, moj ojciec z matka - dal drapaka z Klepacz
        do ... Baranowicz. Niebawem spowrotem do Bialegostoku. Zastanow sie,
        czemu nie gdzie indziej a wlasnie do Baranowicz?
        Po siedmiu miesiacach ja sie urodzilem w Starosielcach, co jest tu
        najmniej istotne.
        • Gość: bstok Re: Schengen: Karta Polaka a moze tez Karta Bial IP: *.csk.pl 20.11.07, 21:11
          O Karcie Białorusina musicie raczej pogadać z Łukaszką, więc nie wiem dlaczego
          zakładacie ten temat tutaj.
        • koczisss Re: Schengen: Karta Polaka a moze tez Karta Bial 20.11.07, 21:13
          Nie widzę powodu aby dawać jakąś kartę przedstawicielom innego narodu!
          Polakom owszem i tyle!
          • Gość: plblr Re: Schengen: Karta Polaka a moze tez Karta Bial IP: 195.175.37.* 20.11.07, 21:21
            a kto na Bialorusi jest Polakiem?

obywatele polscy sprzed 1939 roku i ich potomkowie?, katolicy czy
            bez wzgledu na wyznanie?, potomkowie przybyszow z Polski?, czy kazdy
            kto poda sie za Polaka?
            • Gość: cynik.a Re: Schengen: Karta Polaka a moze tez Karta Bial IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 21:40
              Do plblr: wszystko na "tak" za wyjatkiem ostatniego pytania.
              • koczisss Re: Schengen: Karta Polaka a moze tez Karta Bial 20.11.07, 21:46
                Obywatelami polskimi byli Białorusini i dlatego im dawać kartę Polaka (Białorusina)?
                Zapytam się, jakim prawem?
                Dlaczego?
                Po co?

Obcy ludzie, obcy naród, niech sobie siedzą w swoim kołchozie jak wybrali taką
                drogę!
                • Gość: swiniopas Re: Schengen: Karta Polaka a moze tez Karta Bial IP: *.asfd.broadband.ntl.com 21.11.07, 01:26
                  Kocziss, udowadniasz jak latwo swinski ryj polski sie degraduje
                  moralnie. Czyzbys zapomnial, ze jeszcze nie tak dawno byles
                  sam popychadlem na granicach Europy, zerem gorszym w swych prawach
                  od jakiegos Greka czy tez pakiego w Londynie? No ale dzis machniesz
                  sobie paszportem, wydasz te sto kilkadziesiat zlotych i juz mozesz zgrywac Pana
                  przy zmywaku w Dublinie. Wiec juz ci Bialorusin smierdzi, juz bys go w lyzce
                  wody utopil.

Zaluje, ze nie mogles mnie zobaczyc przy domowej robocie przed godzina:
                  Pan ruski czyscil meksykanskie srebra potezne popatrujac na mahonie z Henrykowa,
                  obraz iscie hrabiowski w zlotych ramach i inne objets d'art. A przeciez ja nie
                  zapominam ,jak wyzeralem breje z blaszanki w polskim lagrze przed 40 laty.
                  Dlatego tez innym dobrze zycze a juz szczegolnie tym, ktorym sie zle wiedzie.

Mam nadzieje ze sie udlawisz ostatnim zgnilym kartoflem gdy moje slowa powyzej
                  przeczytasz.
                  • koczisss Re: Schengen: Karta Polaka a moze tez Karta Bial 21.11.07, 17:31
                    Ale debil jesteś!

Czy ja się wywyższam?
                    Twierdzę tylko, że karta Polaka ma być dla Polaków i tyle. Nie ma potrzeby, żeby
                    dawać ją komuś innemu, a zwłaszcza miłującym товарища Лукашенко!
                  • Gość: MARTINES Re: Schengen: Karta Polaka a moze tez Karta Bial IP: *.elpos.net 21.11.07, 23:49
                    "...w polskim lagrze przed 40 laty"; kiedy były te łagry i gdzie?
                    Jakie łagry?
                    • Gość: swiniopas Re: Schengen: Karta Polaka a moze tez Karta Bial IP: *.asfd.broadband.ntl.com 22.11.07, 15:21
                      Stargard Szczecinski, Aleja Zolnierza No 1 (jedyny numer na ulicy o ile dobrze
                      pamietam, oboz dla bylych wojskowych).
                      A tak ogolnie to spie..j matolku bos glupi i nie masz nic do powiedzenia, nie
                      chce mi sie z toba rozmawiac.
          • Gość: cynik.a Re: Schengen: Karta Polaka a moze tez Karta Bial IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 21:36
            Baco. Kopara i rece mi opadly po replikach
            powyzszych "biesiadnikow".
            Pierwszy - stawia znak rownosci Lukaszka=Bialorus, a drugi eliminuje
            wiezy historyczne Polski i Bialorusi.
            Ludzie! - przeciez tam sa P O L A C Y !!!
            Zreszta: czy wy wiecie "co to bylo" Adam Mickiewicz?
            • koczisss Re: Schengen: Karta Polaka a moze tez Karta Bial 20.11.07, 21:43
              Białorusin nie równa się Polak, dlatego też nie można dawać wszystkim jak leci
              karty Polaka, a jakby to chciał założyciel wątku karty Białorusina!!!

Kto eliminuje więzy historyczne Białorusi i Polski?

Czy dzięki tym więziom trzeba wszystkim jak leci pozwalać tu wjeżdżać?

Kto się czuje, chce być Polakiem i jakoś to udowodni to oczywiście, powinien
              dostać kartę, a nawet paszport, a reszta niech buli po 60 евро!!!

Zresztą karta Polaka ma być wydawana nie tylko Polakom z Białorusi, ale i Litwy,
              Ukrainy, Rosji, Kazachstanu i innych miejsc dawnego demoludu!
              • Gość: cynik.a Re: Schengen: Karta Polaka a moze tez Karta Bial IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 21:53
                ... no, troche ciplej koczisss, troche cieplej ...
                • Gość: idzikczortu Re: Schengen: Karta Polaka a moze tez Karta Bial IP: *.sub-66-174-79.myvzw.com 20.11.07, 22:23
                  Sprawa "Karty Polaka" ma juz swoje precedensy prawne, bo ja gdzies
                  kiedys czytalem (byc moze w nowojorskim "Nowym Dzienniku"), iz sporo
                  dzieci juz nie zyjacych Polakow wyznania Mojzeszowego stara sie o
                  obywatelstwo polskie. O ile pamietam z artykulu to chetni, a majacy
                  polskich przodkow, zamieszkujacy i w Izraelu i w USA, zalatwiaja
                  sobie "papiery" w polskich konsulatach w tych krajach.
                  • Gość: 1 2 3 Do idzikczortu.... IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 21.11.07, 00:01
                    jeszcze tych nam potrzeba!!!!
                    • Gość: swiniopas Re: Do idzikczortu.... IP: *.asfd.broadband.ntl.com 21.11.07, 01:08
                      Alez ja apelowalem nie o karte Polako-Bialorusa
                      czy tez Izraelczyko-Polaka ale tak po prostu o zwrocenie
                      sie z pomocna reka do Braci Bialorusow. Tych samych co nigdy
                      Polski nie ugryzli, sluzyli w Wojsku Polskim w 1939 a nie robili
                      ruchawke bolszewicka w Grodnie, uderzajac Polske nozem w plecy we Wrzesniu. Ci
                      ludzie to niczym trzcina na jeziorze co sie uginac przed
                      dziejowym wiatrem musiala przez dziesiatki lat aby przetrwac.
                      No i teraz beda odcieci kordonem od Europy przez Schengen Convention.
                      Karta Bialorusina bylaby nagroda dla tych co nie odstapili od jezyka
                      staro-litewskiego(bialoruskiego). Bylaby to przeciez znaczna podpora materialna
                      dla tych ludzi, ulatwiajaca im handel, prace w Polsce jak tez edukacje dla ich
                      dzieci.
                      • Gość: 1 2 3 Re: Do idzikczortu.... IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 21.11.07, 02:55
                        Co do Białorusów masz rację,ja miałem na myśli tych drugich.
                        Zrozum mnie dobrze.
                        • gerwazjusz Re: Do idzikczortu.... 21.11.07, 06:46
                          Popieram koczissa i uważam, że Polska nie powinna masowo sprowadzać do siebie
                          żadnych OBCOKRAJOWCÓW.

Minęły czasy potężnej wielonarodowej Rzeczypospolitej. Obecnie jedną z zalet
                          Polski jest to, że mniejszości stanowią tylko niecałe 4,5%. Porozmawiajcie ze
                          starymi Szwedami, Niemcami czy Holendrami. Z rozrzewnieniem wspominają czasy,
                          gdy byli u siebie, bez emigrantów. Dlaczego mamy popełniać ich błędy?

Świniopasowi herbu świński ryj odpowiadam, że Polska to nie Armia Zbawienia czy
                          Święty Mikołaj żeby Białorusinów sponsorować fundując im np bezpłatną podstawową
                          opiekę zdrowotną, naukę, stypendia, itd. Niech Białorusini nauczą się wreszcie
                          że najlepiej wziąć się do roboty, liczyć na siebie a nie wyciągać do obcych rękę
                          po jałmużnę.

Problem jednak leży gdzie indziej. Jako Polak z dziada i pradziada uważam, że
                          trzeba wreszcie zacząć uczyć inne narody szacunku do państwa polskiego. Co więc
                          zrobić z młodym Białorusinem, który zna tylko rosyjski, ale jego dziadek walczył
                          w polskim wojsku i zginął? Niestety, z bólem serca, dałbym mu kartę Polaka,
                          chociaż białostockie forum pokazuje, że raczej na białoruską wdzięczność lepiej
                          nie liczyć i dzieci tego
                          Białorusina prawdopodobnie szybko zapomną ile Polsce zawdzięczają i będą im
                          przeszkadzały niedzielne dzwony w polskich kościołach czy budowa świątyni
                          opatrzności.

Tak więc z wielkim bólem muszę też częściowo zgodzić się również ze świniopasem.
                          Oczywiście kryterium znajomości jęz. białoruskiego jest groteskowe i nie wchodzi
                          w rachubę, ale jeżeli ktoś udowodni REALNE związki z Polską, zadeklaruje, że
                          CZUJE SIĘ POLAKIEM to nie można takiego kogoś przekreślić, bo jest prawosławny
                          czy narodowości białoruskiej.

Teraz konkrety. Zapoznałem się z projektem ustawy o Karcie Polaka czego i wam
                          życzę. Moim zdaniem jest bardzo liberalna. Znajcie dobre serce Polaków. Ja bym
                          ją o jakieś 20% zaostrzył, zagęścił sito tak, by byle białoruski kołchoźny
                          obszczywęgieł nie prześliznął się a tylko ten Białorusin, który rzeczywiście na
                          miano pana Polaka zasługuje.

kprm.gov.pl/bip/070706u1.pdf
                          • Gość: swiniopas Do Gerwazjusza IP: *.asfd.broadband.ntl.com 21.11.07, 11:21
                            Ja tez jestem starym szowinsista i nie mam ochoty osiasc
                            na starosc w burdelu narodow jak Londyn, gdzie wlasnie przebywam
                            i gdzie sie juz wojna religijna niedawno rozpoczela. Doceniam i uwazam nawet
                            jako jedyny pozytywny rezultat II W.Sw, ze Polska sie stala
                            krajem jednonarodowym. Ale dla mnie, Bialorusina polskiego od pokolen, to co ty
                            nazywasz na P to ja nazywam co najwyzej Korona. To slowo na P siega az po
                            Smolensk bo tam do tej pory zyja Bialorusy.

I tak sie wlasnie sklada, ze gdy dzis mozna dostac palka w plecy od milicjanta
                            na ulicach Minska za mowienie po bialorusku to w Koronie zaczyna brakowac rak do
                            pracy. Jakie spustoszenia poczynila stara Europa w sile roboczej to sie dowiemy
                            dopiero po Swietach, gdy ksieza pojda po koledzie. Zamiast 5-6 osobowej rodziny
                            z dziecmi i grubo wypchanej koperty to klecha zobaczy babcie biedna, hodujaca
                            jakiegos porzuconego wnuka. No i dostanie fige pod nos. Wtedy zawyje i sie
                            dowiecie jak stare centra Europy wessaly w siebie podatkowych platnikow z Polski.

W tej sytuacji trzeba cos drastycznego zrobic. PiS przebakiwal juz o imporcie do
                            Polski kacapow i rezunow. I ja wlasnie wolam: NIE.
                            Ale dla Brata Bialorusa- po trzykroc TAK.
                            • koczisss Re: Do Gerwazjusza 21.11.07, 17:40
                              > W tej sytuacji trzeba cos drastycznego zrobic. PiS przebakiwal juz o imporcie d
                              > o
                              > Polski kacapow i rezunow. I ja wlasnie wolam: NIE.
                              > Ale dla Brata Bialorusa- po trzykroc TAK.

Dla mnie Białorusin to taki sam brat jak Ukrainiec, czyli żaden!
                              Już szybciej bym tak powiedział o Litwinie, choć nie są krwi słowiańskiej!
                              • prostowicz Re: Do Gerwazjusza 21.11.07, 23:58
                                > Dla mnie Białorusin to taki sam brat jak Ukrainiec, czyli żaden!
                                > Już szybciej bym tak powiedział o Litwinie, choć nie są krwi
                                słowiańskiej!

Wypierasz się swej babki spod Baranowicz?
                                • koczisss Re: Do Gerwazjusza 24.11.07, 23:50
                                  Nie wypieram się, bo Polką była, to dlaczegóż mam się wypierać?
                              • Gość: MARTINES Re: Do Gerwazjusza IP: *.elpos.net 22.11.07, 00:00
                                koczisss...zajedź na Litwę i powiedz coś po polsku...żebyś się nie
                                zdziwił jak Cię przyjmą, szczególnie starsi Litwini...
                                • koczisss Re: Do Gerwazjusza 24.11.07, 23:52
                                  To już inna sprawa, mają powody to nas nie lubią:)
                                  Zajęcie Wilna się kłania niestety.

Ale oprócz tego incydentu we wcześniejszych czasach całkiem dobrze nam się
                                  współpracowało. Z Białorusinami a zwłaszcza Ukraińcami było momentami gorzej:)
                          • Gość: cynik.a Re: Do idzikczortu.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.07, 22:12
                            Gerwazjusz. Wspominasz o Szwedach, ze zaluja adopcji Arabow i
                            innych "czarnych czerepow" (svart skalle). Owszem, ale to sa skrajni
                            rasisci, smierdzacy lenie.
                            Obcokrajowcy (Kurdowie w szczegolnosci) sa bardzo pracowici. Dzis,
                            po dwoch pokoleniach kopulacji mieszanej, "Szwedki" sa piekne,
                            urodziwe, szczuple - jest na co oko powiesic.
                            Ci autentyczni Szwedzi (potomkowie kazirodztwa) wala pogotowiem do
                            szpitala po ... skaleczeniu palca, z powodu braku krzepliwosci krwi
                            (choroba narodowa).
                            Oficjalnie, nie mowi sie o potrzebie zmieszania krwi, ale taki byl
                            cel wchloniecia "czarnuchow" z ... calego swiata, za bardzo wysoka
                            cene i pieniadze podatnika.
                            ......................................
                            Odnosnie Bialorusinow, kiwasz sie: raz tudy, raz siudy.
                            • Gość: swiniopas Re: Do idzikczortu.... IP: *.asfd.broadband.ntl.com 21.11.07, 23:17
                              Cyniku, ciekawe co piszesz. Ja mam z kolei obserwacje
                              z Helsinek. Siedze w centrum pewnego goracego lata, obserwuje
                              przy piwie przewijajace sie tlumy. I nadziwic sie nie moge, skad tyle brzydkich
                              kobiet, dziwacznych facetow w okularkach, dzieci na krzywych
                              nozkach. Mam w pamieci zakodowane: Paavo Nurmi, bohaterowie Wojny Zimowej. A tu
                              takie pokurcze sie petaja w tych swoich krotkich koszulkach bo tam akurat
                              afrykanska kanikula. No ale potem patrze na mego kuzyna: zonaty starszy pan,
                              bezdzietny. Mysle o drugim kuzynie: ma dziecko ale zrobione sobie na boku przez
                              zone w Laponii bo sam widac bezplodny. Przybrana corka, dziecko alkoholikow itp itd.
                              Patrze dalej a tam klub jakis sie otwiera. No i przy nim juz jakis Murzyn stoi,
                              uwodzi lokalne brzydule. Oj, mysle ja sobie- poprawi ten Murzyn finska rase .

Co do Polski to jej bukiet genetyczny jest dobry po wichurach co narodek w te i
                              wewte pedzaly poprzez ubiegle stulecie. Ale teraz
                              trzeba POlsce pomoc. Jakis spec od eugeniki powinien co nalezy szepnac w ucho
                              decydentom w Sejmie.

Wlasnie skonczylem rozmowe z moja Mondrusia. Pytam o doktoranta z Bialorusi
                              jakiego nabyl Profesor w swoim instytucie. No i co, powiedzialas czlowiekowi ze
                              sama niemalze wyladowalas latem w Minsku u Marszalka szlachty z mezusiem i
                              globusem? A gdzie tam-ona na to- czlowiek tak wystraszony, ze odpowiada tylko
                              na temat. Wyraznie czuje oddech goracy Lukaszki na swoich plecach, zastraszony
                              taki. No ale ze ludzie zyczliwi juz temu Bialorusowi pomogli znalezc mieszkanie
                              i sie urzadzic, to moze wkrotce wystawi glowe jak slimak z domku bo fajny
                              czlowiek i pracowity.
                            • koczisss Re: Do idzikczortu.... 21.11.07, 23:32
                              Taki głupi jesteś, czy tylko udajesz?
                      • koczisss Re: Do idzikczortu.... 21.11.07, 17:34
                        A jak odróżnić złego Białorusina od dobrego?
                        To jest zwyczajnie niemożliwe, bo zostali w większości zsowietyzowani!
                        Zresztą niespecjalnie Polaków kochają, dlatego też nie trzeba im nic tu dawać!

Niech pogonią swego wodza, zreformują kraj, zgłoszą chęć wstąpienia do UE, to
                        może jako kraj stowarzyszony, jego mieszkańcy będą mogli jeździć bez wiz, jak
                        Polacy przez ostatnie lata na zachód!
                        W innym przypadku jest to niecelowe i niemożliwe, a nawet niepotrzebne!
                        • Gość: idzikczortu Re: Do 1 2 3.... IP: *.sub-66-174-79.myvzw.com 21.11.07, 18:27
                          Poniewaz dyskusja dotyczyla tez procedur mozliwego poszerzenia
                          istniejacej(?), Karty Polaka to podalem luzna wiadomosc z tego co
                          bylo umieszczone najpewniej w "Nowym Dzienniku". Skoro cos juz
                          istnieje i funkcjonuje od lat paru to tu nie ma co "odkrywac
                          Ameryki".
                          Co w niczym nie zmienia faktu, ze jestem czuly i mnie mocno boli
                          kazdy przejaw chamskiego antypolonizmu gdziekolwiek bym sie na to
                          napatoczyl. Powiedzialbym nawet, iz jestem weteranem od walki wrecz
                          (street fighter), gdyz od lat wielu paletajac sie po swiecie pisze
                          do roznych redakcji i groze sadem jezeli gdzies zobacze w sprzedazy
                          smiecie typu: Kawaly o Polakach wydawane z takim uporem przez domy
                          prasowe gdzie wlascicielami sa wyznawcy Mojzeszowi. I, o ile wiem,
                          to ja tu zwrocilem uwage by antypolski smiec typu ksiazkowego
                          wydania "Mysz" (Mouse) znalazl takie samo miejsce w kublach na
                          smieci jak to mialo miejsce w Nowym Jorku, gdzie byl na wyprzedazy
                          po 99 centow wystawiany wlasnie w kublach na smieci.
    • Gość: RAMZES Re: Schengen: Karta Polaka a moze tez Karta Bial IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.07, 21:25
      czytając twoje wypociny widze ze ciebie ojciec zrobił na próbę i
      zapomniał zabic
    • Gość: Bialorus Re: Schengen: Karta Polaka a moze tez Karta Bial IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 23:37
      Oczywiście chcemy karty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka