11.12.07, 19:50
Podoba się wam, to co stoi na marcelku, a co z założenia miało być chyba świąteczną choinką ?
Obserwuj wątek
    • bezpoczty Re: Chujinka 13.12.07, 13:17
      towar gorszy ale zapewne ta sama cena. Jak sie za swoje nie kupuje to i gowno mozna kupic i postawic.
    • qrf Re: Chujinka 13.12.07, 14:41
      Co Wy k.... czujecie do tego drzewka?
      Roślina jak roślina, wydarta z naturalnego środowiska, a że na bombki nie
      starczyło, nic dziwnego, jak się całą miejską kasę roztrwania na prawo i lewo,
      to drzewko nagusieńkie niczym Jezus w żłobie. A może to o taki efekt chodziło?
      • cayetan Re: Chujinka 13.12.07, 19:44
        Dziwię się bardzo, ze dotąd zaden buc nie wpadł na prościutki
        pomysł. Wystarczy posadzić w tym miejscu świerk. Niech sobie rosnie
        na zdrowie, niech cieszy oczy mieszkanców miasta, niech zdobi ten
        brzydki nagi plac, by zimą, po odpowiednim przystrojeniu wcielił sie
        w rolę bozonarodzeniowego drzewka. Taniej?
        • qrf Re: Chujinka 13.12.07, 20:44
          Nie ma szans.
          W tym miejscu już wkrótce stał będzie wielki cokół a na nim, z rozpostartymi
          skrzydłami, niczym łabędzica chroniąca swe dzieci, górować będzie postać Romana.
      • pablo.el Re: Chujinka 13.12.07, 20:18
        Nie chodzi mi o samo drzewko, ono samo w sobie jest ładne, ale świąteczna choinka, to przybrana choinka.
        Od lat choinka, ustawiana w reprezentacyjnym punkcie miasta zamiast cieszyć straszy.
        Jestem zdania, że jaki gospodarz, taka świąteczna choinka.
        Przyznam się, że spodziewałem się po naszym gospodarzu, panu Czepe czegoś więcej. W końcu jest pząfoetą, powinien mieć w duszy coś z artysty, chociażby jakieś małe poczucie estetyki, a tu nic...
        Z drugiej strony utrzymujemy też niemałą instytucję kulturalną, jaką jest Dom Kultury. Nie możnaby zlecić im udekorwania drzewka?
        Prowadzą tam chyba jakieś kółka plstyczne, czyli jakieś wyczucie piękna mają ?
        A tu nic ....wstyd normalnie
    • pawelllg Re: Chujinka 15.12.07, 12:56
      wczoraj jezdzilem po Łapach ale ta choinka nawet mi w oczy nie wpadla ;p chyba jest niezauważalna albo ją zarąbali ?
    • zyrafa77 Re: Chujinka 19.12.07, 10:30
      Choinka jak choinka zawsze tu taka była i już. Jak już sie miasto wzbogaci na
      turystach i sprzedaży terenów inwestycyjnych to będzie lepsza :). Ale mam
      zastrzeżenia do tych co wieszali świetlne dekoracje na słupach. Ja zanim
      zaczepię lampki na choince to sprawdzam czy działają, żeby mi potem smętnie same
      kable nie wisiały. Panowie monterzy o tym chyba nie wiedzą i na marne się
      starali bo na 5 dekoracji przy Kościele św Krzyża działają 2. Przy Piotra i
      Pawła świeci jedna ale nie wiem ile tam jest powieszonych. A i na placu nie
      wszystko jest jak należy . Przedmioty martwe sie psuja i każdy o tym wie dlatego
      istnieje coś takiego jak konserwacja czy serwis , a nie kupić i nic nas więcej
      nie obchodzi .
      Postuluję naprawić lub usunąć!!!!
    • 0stara_skarpeta0 Re: Chujinka 19.12.07, 18:07
      pablo.el napisał:

> Podoba się wam, to co stoi na marcelku, a co z założenia miało być
      chyba świąte
      > czną choinką ?

Samo drzewko jest całkiem ładne. Przyjrzałam mu się dzisiaj.
      Reszta (dekoracja) rzeczywiście - niezbyt. Te same nędzne lampki od
      kilku lat.
      Ciekawe ile kosztuje świąteczna dekoracja ulic miasta?
      • pablo.el Re: Chujinka 19.12.07, 20:28
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3764681.html
        Wprawdzie Łapy to nie NJ, marcelek to nie Rockefeller Center, ale czemu by nie spróbować czegoś na wzór NJ ?
        Czyż nie byłaby to wspaniała okazjado niezłej zabawy ?
        Uroczyste zapalenie lampek na choince w centrum miasta, ktoś wcześniej wspomniał o szopce, czy to takie trudne do zorganizowania ?

Dlaczego łapski Dom Kultury się tym nie zajmie? W końcu za coś biorą pieniądze... zły jestem okrutnie, bo co roku mamy ten sam szajs, tylko choinki inne...ja nnaprawdę myślałem, że tym razem coś się zmieni. Naiwniak ze mnie, nie ma co.

• staneuro Re: Chujinka 19.12.07, 22:03
          Gafa, NJ to nie NY. Tak jak Podlaskie to nie Mazowieckie
          • pablo.el Re: Chujinka 19.12.07, 23:21
            A jak po angielsku pisze się Warszawa ?
            No właśnie, Łorsoł dlatego NY to po polsku brzmi Niu (Nowy) Jork ;) hej hej jueesej he he he
            • staneuro Re: Chujinka 20.12.07, 00:00
              Nic nie pisze sie fonetycznie (chyba ze w slowniku) nazwy wlasne
              pisze sie w oryginale lub w oficjalnie przyjentym tlumaczeniu.
              Roznica miedzy poszczegulnymi stanami jest taka sama jak pomiedzy
              krajami UE. Z ta roznica, ze w kazdym stanie obowiazuje ten sam
              jezyk.
              • qrf Re: Chujinka 20.12.07, 15:23
                Staneuro, niestety jesteś w błędzie. Nazwa miejscowości o której mowa, pisze się
                w języku polskim - "Nowy Jork" i tworzy się od niej np. nowojorczyk, nowojorski
                itp. Tak więc skrót NJ jest prawidłowy, choć NY jest chyba częściej spotykany, a
                może to tylko optyczne wrażenie z filmów o nowojorskiej policji.

Hepi Niu Jera Życze Wam Tera
                • pablo.el Re: Chujinka 20.12.07, 17:25
                  senkju qrf... :D
                • staneuro Re: Chujinka 20.12.07, 17:44
                  Moze to mialoby sens, gdyby nie fakt, ze: NJ - oznacza - New Jersey,
                  a to jest calkiem inny stan. Miasto, The City of New York, jest
                  czyms w rodzaju naszego Trojmiasta, (polaczone 5 chrabstw), a
                  skrot "NY, NY" oznacza Manhattan. (jedno z chrabstw). Polski " Nowy
                  Jork", jest nic niemowiacym sproszczeniem.
                  Jesli ktos ci powie, ze mieszka w Nowym Jorku i widzi z okna swojego
                  domu Kanade to klamie czy nie?
                  • miejscowy7 Re: Chujinka 20.12.07, 18:24
                    staneuro napisał:

> Jesli ktos ci powie, ze mieszka w Nowym Jorku i widzi z okna
                    > swojego domu Kanade to klamie czy nie?

Z którego okna? Bo jeśli z każdego widzi kanadę to jest w kanadzie.
                    Jeśli widzi kanadę z północnego okna, to albo jest w islandi, albo w
                    norwegii, albo w rosji, a jeśli bez lornetki, to w usa. :)

Ps. Nie uznaję konieczności uczenia się języka obcego wyłącznie po
                    to, aby prawidłowo wypowiadać nazwy miast w jakimś odległym kraju.
                    Jeśli ktoś uważa inaczej, niech prawidłowo (w miejscowym języku)
                    nazwie miasta: Pekin, Akwizgran, Getynga, Bagdad, Haga, Bruksela,
                    Kijów, Genewa.

Ps2. Kiedyś pojechałem do szwajcarii po (powypadkowy) samochód i
                    sprzedawca zaproponował mi "IZUCU". Kiedy spytałem co to za pojazd,
                    wskazał mi ISUZU TROPER. Szwajcar po prostu nie miał kompleksów i
                    czytał jak widział, zaś my z wypiekami na twarzach śledzimy
                    najnowsze światowe trendy nazewnictwa i prowadzimy zażarte boje o
                    nic. :)
                  • slowikxxx Re: Chujinka 20.12.07, 19:50
                    staneuro napisał:

> polaczone 5 chrabstw
                    > jedno z chrabstw

Radziłbym, abyś najpierw poznał zasady posługiwania się swoim ojczystym językiem...
                    • staneuro Re: Chujinka 20.12.07, 20:03
                      Dzieki, powinno byc Hrabstw, chyle czola.
    • staneuro Re: Chujinka 20.12.07, 19:58
      Nie chodzi oto by uczyc sie jezykow na sile, ale oto by byc
      swiadomym co sie mowi/pisze.
      P.S. Irytuje mnie bardzo wtrancanie i polszczanie slow angielskich,
      (nie pisze teraz o Pablo czy konkretnej osobie) lecz ogolnie, jesli
      dokladasz slowo angielskie to tak, by bylo prawidlowo uzyte w
      kontekscie, nigdy sie niesmieje z czyjegos akcentu czy niepoprawnej
      gramatyki, ale szpanerstwo, ze "slyszalem dzwon, ale niewiem gdzie
      on" jest smieszne.
      • slowikxxx Re: Chujinka 20.12.07, 20:05
        staneuro napisał:

> wtrancanie

> jesli dokladasz slowo angielskie to tak, by bylo prawidlowo uzyte

To już może lepiej pisz na forum po angielsku, ponieważ widzę, że z językiem polskim masz jakiś problem. Z jednym się zgodzę: angielski jest prostszy.
        :-)
        • staneuro Re: Chujinka 20.12.07, 20:16
          Nie wiem o co ci chodzi? O "extra" literke czy ...
      • pablo.el Re: Chujinka 20.12.07, 21:09
        staneuro napisał:
        > P.S. Irytuje mnie bardzo wtrancanie i polszczanie slow angielskich,

Okiej stanieeuro :D powiedz mi w takim razie, dlaczego amerykanie zangielszczają słowa polskie ? Warsaw, Cracow, Poland...
        Czyżby nie mogli sobie poradzić z językiem polskim?
        Piszemy :
        Paryż nie Paris
        Rzym, nie Roma
        Londyn, nie London
        Londyn? Nie ma takiego miasta jak Londyn, jest Lądek, Lądek Zdrój...ale Londyn ?
        ...tak piszemy ponieważ nazwy te przyjęły się w języku polskim już dawno.
        Zacytuję za sjp:

(...)Wiele nazw własnych zostało spolszczonych już dawno i ta pisownia, niezależnie od tego, czy jest zgodna z zasadami transkrypcji lub transliteracji, czy nie, musi zostać zaakceptowana przez wszystkich użytkowników języka polskiego(...)

(...)Pisownię spolszczoną stosujemy tylko w odniesieniu do nazw państw, kilkudziesięciu dużych lub ważnych miast i sporadycznie do innych nazw geograficznych; w odniesieniu do pozostałych stosujemy pisownię oryginalną.(...)

Dlatego piszemy Kalifornia - stan USA, ale piszemy też California - miasto w Kentucky.

Zgodnie z tym powinniśmy pisać chyba Niu Jork :) zamiast Nowy Jork
        hehehe
        choć nie piszemy przecież Miasto Aniołów, tylko Los Angeles...

To tyle jeśli chodzi o pisownię...
        p.s.
        mnie osobiście podoba się spolszczona pisownia angielskiego zwrotu, w formie pytania : łodafaka ? ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka