tube-roza-1 11.03.08, 10:49 kolejna tragiczna ofiara niefrasobliwości inwestorow.(*) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Katastrofa na budowie galerii Alfa IP: *.elpos.net 11.03.08, 11:13 jeden zginą i jeden ranny Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Katastrofa na budowie galerii Alfa 11.03.08, 12:27 tube-roza-1 napisała: > kolejna tragiczna ofiara niefrasobliwości inwestorow.(*) A może wykonawców? Odpowiedz Link Zgłoś
emma.femme czyja wina? 11.03.08, 13:48 a może któregoś z podwykonawców? a może któregoś z robotników, bo pił? a może nie miał kasku? a może po prostu nie wszystko da się w życiu przewidzieć? nie wszystkiemu da się zapobiec? tzn nic nie powinniśmy robic? czy, gdy ktoś ginie w wypadku samochodowym zastanawiamy się czy to wina konstruktorów samochodu, którzy na liczniku dają 260km/godz, a może więcej? nienawidzę uogólnień typu wina niefrasobliwych inwestorów, a otwarcie galerii Białej przesunięto raz - o 10 dni, które potrzebne były na wykończeniówkę... (nigdy wcześniej nie było dokłądnej daty otwarcie) ...ale nie ma to jak dobra ploteczka, afera i OCZYWIŚCIE POWÓD DO NARZEKAŃ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ameba Re: czyja wina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 07:16 budynek miał już 100 lat sam jestem inż. i wiem że trudno przewidzieć takich rzeczy w takich obiektach bo nie wiadomo co one kryją i w jakim tak naprawde sa stanie Odpowiedz Link Zgłoś
cayetan Re: czyja wina? 12.03.08, 18:38 Gość portalu: ameba napisał(a): > budynek miał już 100 lat sam jestem inż. i wiem że trudno przewidzieć takich > rzeczy w takich obiektach bo nie wiadomo co one kryją i w jakim tak naprawde sa > stanie a ja nie jestem inzynierem, wiem jednak, ze w tym wypadku (stary budynek) potrzebna jest kompleksowa ekspertyza, a wykonanie takowej kosztuje krocie. Oczywiscie istnieje coś takiego jak przypadek, przy dzisiejszym stanie wiedzy mozna jednak ryzyko zminimalizować. Szkoda chłopaka, miał życie przed sobą. (*) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieznany:) Katastrofa na budowie galerii Alfa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 12:34 buduja gelerie w pospiechach nie wiadomo jak a pozniej sie dziwia ze ginal ludzie pod gruzami;/ bialystok to mala miescinka w porownaniu z warszawa! nie dogonimy ani nie przegonimy czym bardziej nie dorownamy warszawie pozniej sa skutki takiego budowania tak jak w przypadku galerii bialej ktorej otwarcie przekladli z miesiaca na miesiac albo budejcie albo nie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Katastrofa na budowie galerii Alfa IP: *.bsk.vectranet.pl 11.03.08, 17:16 nieznany nie wiem co ma wnieść twój post do dyskusji, ale jak na moje oko zalatuje tu duuużyymii kompleksami.Co ma Warszawa, do budowanej galerii w Białymstoku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vlad Katastrofa na budowie galerii Alfa IP: *.euro-net.pl 11.03.08, 13:33 Wyrazy współczucia rodzinie tego robotnika. Runęła ściana nośna w starym remontowanym właśnie budynku dawnej fabryki Beckera który miał być wkomponowany w galerię. Istnieje możliwość, ze teraz cały zostanie wyburzony. Jeśli istnieje taka możliwość to niech w to miejsce wstawią wytrzymałą żelbetową ścianę, ale nich nie burzą tego pięknego budynku ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziesięciny Katastrofa na budowie galerii Alfa zginął człowiek IP: *.euro-net.pl 11.03.08, 20:16 Przykrość że ten młody pracownik który zginął, taki anonimowy jest, bezimienny. Rano do pracy szedł a nie na wojnę i śmierć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bialostocensis Re: Katastrofa na budowie galerii Alfa zginął czł IP: *.csk.pl 11.03.08, 20:30 Nazywał się Jakub Sejnota. ['] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rere Re: Katastrofa na budowie galerii Alfa zginął czł IP: *.csk.pl 11.03.08, 20:40 podobno był studentem AMB :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Katastrofa na budowie galerii Alfa IP: *.bsk.vectranet.pl 11.03.08, 22:02 ['] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Re: Katastrofa na budowie galerii Alfa IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.08, 19:23 ['] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RRR Katastrofa na budowie galerii Alfa IP: *.eranet.pl 12.03.08, 09:59 po pierwsze inwestor musiał sie zwrócić o pozwolenie na rozpoczecie prac....budynek 100letni...ani słowa o konserwatorze zabytków który chyba powinien być osobą kluczową...Białystok... Odpowiedz Link Zgłoś
lindown1 Re: dzis reportaz w radiu Bialystok 12.03.08, 11:31 powtorka po 17... ciekawe rzeczy, wielu pracownikow zatrudnionych nielegalnie. Jak przyjechala policja to oni chodu, bali sie byc spisani. Duzo zatrudnionych nielegalnie przy budowie galerii Alfa oraz Biala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kin Re: dzis reportaz w radiu Bialystok IP: 83.151.32.* 12.03.08, 17:39 tak dorabiaja studenci medycyny....nie pytajcie pozniej skad lekarze maja pieniadze pracujac za 1200zl... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malw ['] IP: *.joanitow.finemedia.pl 12.03.08, 20:19 Kuba, tak nam przykro :((((((((((( kondolencje najbliższym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzikczortu Re: ['] IP: *.sub-75-194-164.myvzw.com 13.03.08, 16:18 No prosze, po mlodym chlopcu pozostaly tylko prostokaciki z krzyzem w srodku i kondolencje rodzinie a i to wszystko jedynie w cyber- przestrzeni... Nawiaze do poprzednich wpisow; pisal "ameba": "...sam jestem inzynierem i trudno przewidziec...". Pisal tez "cayetan": "...oczywiscie istnieje cos takiego jak przypadek...przy dzisiejszym stanie wiedzy zabierajac sie za stary budynek potrzebna jest kompleksowa ekspertyza...bo mozna ryzyko zminimalizowac....". A no wlasnie. Na oczach miasta, niczym utwor impromptu rozegrala sie tragedia niepotrzebna, taka ktora wcale nie musiala sie wydarzyc. Specjalisci wiedza jak zabrac sie za restauracje starych murow, bo to sie robi na calym swiecie; a gdy takich nie ma w Bialymstoku to trzeba poprostu zaplacic i sprowadzic. Tu zas, przez niedbalstwo nadzoru budowlanego zginal mlody czlowiek! Jeszcze inny walczy o zycie. Prokurator winien sprawdzic co robi odpowiedni wydzial Urzedu Miejskiego wydajacy pozwolenia na budowe? Jaka decyzje (i czy wogole), podjela osoba uprawniona do podejmowania decyzji fachowych, co, gdzie i kiedy na placu budowy? Dosc tumiwisizmu! Skonczyc z bezmyslnoscia! W przeciwnym razie, za dzien? Za tydzien? Nastepna smierc na budowie a winnych - "Panie a kto to wie gdzie ich szukac, pewnie ni ma". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syldyn Katastrofa na budowie galerii Alfa IP: *.sejmik.kielce.pl 14.03.08, 08:29 Zginął dobry człowiek bogu ducha winny a czemu na to pytanie nikt nie odpowie już Składam kondolencie najbliższym (*) Odpowiedz Link Zgłoś