kubbik1 31.10.08, 07:51 No miło coś przeczytać w piątkowy poranek:) Dobrze sie stało, nie wiem tylko co na to ci ludzie co mieszkają w tych kamienicach co im ich teraz nie ocieplą:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matthiew Sgraffita są zabytkami! Trafiły do rejestrów 01.11.08, 16:50 Zabytków?! z lat 70? to jest właśnie cały Białystok. Te elewacje są rzeczywiście ładne i warto je chornić, ale to nie są żadne zabytki! Mam wrażenie, że władze miasta mają straszne kompleksy z tymi zabytkami, których u nas po prostu nie ma! Za to tabliczki konserwatora zabytków wiszą na 100-letnich ruderach i skutecznie blokują cokolwiek, bo podobnej paranoi nie spotkałam w żadnym innym mieście. Moim zdaniem to nie ochrona zabytków, ale stwarzanie problemów, bo z tą ochroną to jak blokuje się iwestycje w podobnych obiektach i pozwala im się po prostu rozwalać to chyba coś nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
macrow Re: Sgraffita są zabytkami! Trafiły do rejestrów 01.11.08, 17:44 bstok to nie rzym. a jesli kiedys ma byc rzymem, to trzeba teraz co nieco chronic. Odpowiedz Link Zgłoś
madziek1983 Sgraffita są zabytkami! Trafiły do rejestrów 01.11.08, 22:56 Nareszcie ktos się zajął tymi zabytkami - w końcu wpisano je na liste i mam nadzieje, że teraz nie ulegną bezmyslnemu zniszczeniu :) Odpowiedz Link Zgłoś
ultramontanist1 Re: Sgraffita są zabytkami! Trafiły do rejestrów 02.11.08, 20:29 Bialostockie przyklady sgraffito czy zwloszczonego sgraffiato to rzeczywiscie lokalny fenomen warty konserwacji i zachowania potomnym. Fenomen zarowno z powodu obrazu pewnego stylu zamrozonego w czasie z przelomu lat 60-tych i 70-tych ale takze jako obraz owczesnej sily i wagi bialostockiego osrodka malarzy i rzezbiarzy w niegdysiejszym krajobrazie kraju. I gdy tak od serca chwale obecne starania o lepsza konserwacje tych resztek artyzmu porozrzucanych po roznych elewacjach to jedno wiem, ten mariaz miedzy budynkami a sgraffito nie jest wieczny i coraz bardziej sobie przeszkadza. Przeszkadzaja sobie z kilku wzgledow; po pierwsze, budynki z czasow polskiego komunizmu to generalnie oazy brzydoty i bylejactwa budowlanego. To odpowiednik podzwrotnikowych budynkow z gliny i slomy. Po drugie, budynki sa mieszkaniami ludzi, ktorzy sie zmieniaja caly czas. Ludzie zmieniajac sie zmieniaja takze swoje budynki. A jak tu zmieniac budynek z "przytroczonym don" sgraffiti? Dlatego, nie da sie uciec od potrzeby wycinania z elewacji co poniektorych sgraffiti, niczym aplikacji i skladowania ich bu je uzyc w miejscu innym, waznym dla wnetrza miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
paulina4863 Sgraffita zabytkami! 04.11.08, 11:20 moze zajeto sie zabytkami,zauwałyłam niebieskie oznaczenia na ulicy warszawskiej ale na jednym z budynko nie ma kolo muzum,mysllalam ze to tez zabytek a skoro nie to powinni go zbyrzy zeby nie szpecil tej ulicy.warszawska zaczeto remontowac ale nie do konca.ZROBCIE COS Z TYM !!! Odpowiedz Link Zgłoś