areabis Tkwimy w mrokach niewoli watykańskiej ! 19.11.08, 08:40 Okupant watykański ma misję światową - urządzenia i bogacenia warstwy katabasów . Tłustych , opływających w dostatki , wypasionych . Nowe pokolenie powoli dojdzie po rozum , dlaczego wybuchały rewolucje , co wtedy robiono z katabasami , dlaczego przeciw nim obracał się gniew ludu . Znowu przyjdzie na to czas . Odpowiedz Link Zgłoś
gosc_06 Śmierć kultury w Wigrach 19.11.08, 08:40 Rozumiem, że większość opinii na forum (chodzi mi zarówno o treść, jak i formę, może nawet przede wszystkim o nią) formułują intelektualiści i twórcy. A mój krótki komentarz jest następujący: Ilu spośród komentujących było ostatnio w Wigrach? Ja wróciłem na Suwalszczyznę po wielu latach i zobaczyłem na cyplu radośnie wybiegające z pomieszczeń mieszkalnych dzieci i suszące się ręczniki. Ot, zwykły dom wczasowy. Zdaje się, że tylko dla niektórych, ale tego nie jestem pewien. Nie przesadzajmy więc z pojęciem Domu Pracy Twórczej. Odpowiedz Link Zgłoś
kvakva Ciekawostka... 19.11.08, 09:01 Gazeta pisze "- podźwignięty z ruin przez polskie władze -". To wreszcie jak jest? Organizacja przestępcza o charakterze zbrojnym, na dodatek na postronku okupanta, programowo tępiąca Kościół bawiła się w remonty klasztorów? Mieli chłopaki gest! Odpowiedz Link Zgłoś
future76 Śmierć kultury w Wigrach 19.11.08, 09:04 Bardzo ważnym wydarzeniem dla losów Suwalszczyzny stało się przekazanie w 1667 r. przez króla Jana Kazimierza wyspy Wigry zakonowi Kamedułów. Zakonnicy stali się właścicielami dwóch potężnych leśnictw wraz z dworami i wsiami należącymi do nich - przełomskiego i perstuńskiego. Tam, gdzie lasy były wycięte Kameduli zakładali wsie. Powstały wówczas m.in. Suwałki, Biała Woda, Magdalenowo, Krzywe i inne. Kameduli swą zapobiegliwością otoczyli całą okolicę. Powstawały tu osady, smolarnie, rudy, cegielnie, huty. Założono miasto Suwałki. Cywilizacja przyszła tu z zakonnikami. Gospodarowali oni z powodzeniem aż do 1800 r., kiedy po trzecim rozbiorze Polski Prusacy skonfiskowali dobra kamedulskie, a mnichów wysiedlili do Bielan pod Warszawą. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Śmierć kultury w Wigrach 19.11.08, 15:03 Jesli to prawda co piszesz, to oznacza, ze kosciol byl wlascicielem tych ziem przez raptem 130 lat, w XVII i XVIII w. Tymczasem od przejecia przez Prusakow minelo juz 200 lat. Wiesz, jak dobrze poszukasz w kilkusetletnich dokumentach, to moze tez odzyskasz jakis palac w centrum Warszawy - chociaz obawiam sie, ze zajmie ci to znacznie wiecej czasu niz kosciolowi, bo zwykli ludzie nie maja specjalnych komisji, w ktorych sami orzekaja we wlasnej sprawie i od ktorych decyzji nie mozna sie odwolac. Odpowiedz Link Zgłoś
agaw Śmierć kultury w Wigrach 19.11.08, 09:05 Wielka szkoda bo tam sie naprawdę dzialo szczególnie w wakacje....Nie ma to jak przejąć ruinę odrestaurowaną za darmochę...kto jak kto ale kościół powininien widzieć obłudę leżącą u podstaw takiego zachowania. Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Tworcze myslenie jest kosciolowi nie na reke... 19.11.08, 09:05 Ja tam kosciolowi sie absolutnie nie dziwie. Czlowiek myslacy i tworczy to czlowiek ktory zadaje niewygodne pytania na temat swiata. Kosciol ustalil juz blisko 2000 lat temu jak swiat wyglada i na czym sie opiera, i nie potrzebuje zadnych myslacych ludzi w spoleczenstwie! Odpowiedz Link Zgłoś
quando.quando Niech grabią 19.11.08, 09:18 A ciemny ludek i tak ma nadzieje, że czarni okupanci wierzą w jakiegoś Boga. Ich Bóg to władza i wszelkie dobra materialne. Gdyby wierzyli w Boga , nie byliby tak zachłanni i tak bezwzględni w zdobywaniu władzy i pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
jaromiro99 Re: Niech grabią 19.11.08, 09:20 W czasie wyborów pamietajcie o zdrajcach, którzy umożliwiają Watykanowi grabić polskie mienie. Odpowiedz Link Zgłoś
leliwa-xiv Re: Niech grabią 19.11.08, 09:26 Wypraszam sobie. Nasi pobożni pasterze nie grabią, tylko wyswiadczają nam łaskę zarzadzając dobrze naszymi dobrami i dochodami. Oni naprawdę ciężko pracują, by luksus nie oddalił nas od Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
leroybrown Re: Niech grabią 19.11.08, 09:56 Jak ulał pasuje do wyczynów cytat z powieści Henri Stendhala "Czerwone i czarne" wydanej w 1830 roku.Nic się nawyraźniej nie zmieniło od tego czasu.'Młodym kmiotkom,tak drżacym przed ciężką pracą i przed rodzicielską nędzą,ks.Castanede wykładał tego dnia,iż rząd,owa instytucja tak straszna w ich oczach,posiada istotną i prawą władzę jedynie dzięki pełnomocnictwu zastępcy bożego na ziemi"Stańcie się godni łask papieża świętością życia,posłuszeństwem,bądźcie jako kij w jego ręku - dodał - a każdy z was otrzyma posadę,na której będzie władał samodzielnie,bez kontroli,posadę niewzruszoną,której dochody pokrywa w jednej trzeciej rząd,w dwóch trzecich wierni,urobieni waszą wymową". Odpowiedz Link Zgłoś
kamilt5 Re: Śmierć kultury w Wigrach 19.11.08, 09:19 rozumiem ze tam nie mieszkasz i nie bywasz, a tylko raz na kilka lat zagladasz. bo to co tam sie dzieje to jest NIC nie warta chaltura. poza samym faktem ze to klasztor i och i ach to, to miejsce nie ma nic do zaoferowania. panstwowa moze jedyna, ale kilkanascie kilometrow w jedna strone masz sejny w ktorych dzieje sie mnostwo wydarzen kulturalnych. tak samo w olecku. a to wszystko z inicjatywy samorzadow. raz na wigrach zastalem gril. i co? prywatna impreza!!! hahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
acs-13 Re: jaja jak berety , zdrojewski zaproponowal 19.11.08, 09:25 ze panstwo jesli czarna zaraza pozostawi temat jak jest zainwestuje 30mln zl w remonty.. zdrojewski tys glupi czy grasz glupola ? zdrojewski czy chcesz czy nie czarni i tak wezma kase ,i to o wiele wiecej bez twojej i mojej laski. zdrojewski do ciebie jescze nie dotarlo ,kto gra pierwsze skrzypce w polsce ? jesli nie , wracaj pobawic sie klockami .. Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciunio Śmierć kultury w Wigrach 19.11.08, 09:22 Jest to ewidentny przykład kontynuowania przez Kościół tradycji Krzyżackiej w Polsce.Konkordat jeszcze nie raz wyjdzie nam bokiem. Tym bardziej teraz gdy Papieżem jest b.członek hitlerjugend! Odpowiedz Link Zgłoś
acs-13 Re: wyksztalciucho buraku jeden 19.11.08, 09:32 To co i jak i gdzie nalezal obecny papiez Mescherszmidt , niema wiekszego znaczenia.. byly inne czasy , byl mlodym i patriota. ty sluzyles pedalka w sutannach do mszy , czy ja tez mam cie skreslic jako nienadajacego sie do zycia w stadzie ? wojtyla gral podczas wiojny wystepowal teatrze i grywal niemca do kotleta , w chwili gdy reszta polakow cierpiala glod a zydzi byli unicestwiani przez hitlerowcow i kto mogl to walczyl z najezdzca tak ze gosciu jebnij sie w czolko , i jesli to mozliwe w sam srodek. Odpowiedz Link Zgłoś
ramolzezdymbca Śmierć kultury w Wigrach 19.11.08, 09:27 A oddajcie to Kościołowi pod warunkiem, że klasztor powróci do zakonników. Wkrótce okaże się, że kamedułów nie stać będzie na utrzymanie klasztoru i tak jak w Bieniszewie ciągle będą pukać do wszystkich drzwi o środki na utrzymanie kosztownego obiektu. Odpowiedz Link Zgłoś
future76 Śmierć kultury w Wigrach 19.11.08, 09:30 ...Byłem niedawno w tym ośrodku. Kiedy chodzi się między eremami, kiedy jest się w kościele, to nic innego tak nie dochodzi do świadomości człowieka jak powaga i uroczystość tego wzgórza, ilość wypowiedzianych przez wieki słów modlitwy, próśb, błagań, dziękczynienia, a może też i łez... Ktoś kto nie stara się zrozumieć Chrystusa nie pojmie tego... Trudno jest powiedzieć, że jest to wszystko w tych murach, bo po IIWW zostały zgliszcza kościoła jedynie ale świętość tego miejsca jest tak wielka, że jakby przenika te na nowo postawione po IIWW mury. Chodzisz między kościołem i murami domów, patrzysz na otaczające jeziora i lasy i co czujesz... że serce zalewa Ci jakiś szczególny rodzaj pokoju... jakieś ukojenie... jakieś anttidotum na ten cały pomylony świat i czas... Dlaczego, bo czujesz że jesteś bliżej Boga tylko nie zdajesz sobie z tego sprawy... bo zatrzymałęś się przy murach kościelnych dłużej niż godzinę na tydzień podczas mszy niedzielnej, gdy stoisz za kościołem i rozmawiasz ze znajomymi... Odjedziesz stąd. Pokoj zniknie. Bo pozwolić Bogu zmieszkać w swoim sercu to nie znaczy postać na wzgórzu wigierskim i podziwiać widoki... Ogarnia Cię moc modlitwy, która przez wieki szeptana ustami kamedułów ale to tylko początek. Dalej musisz iść sam. Zdecydować, czy wracasz do tego życia jakie dotąd prowadziłeś, czy zasmakował Ci ten dziwny spokój w sercu, to poczucie wewnętrznej radości, którego dotąd nie znałeś... I to jest najwieksza wartość tego miejsca... To co niedostrzegalne, to co dotyka nie oczu ale serca... Dalej jest tylko Chrystus... Odpowiedz Link Zgłoś
acs-13 [...] 19.11.08, 09:35 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
lanka niech biorą, ale muszą zapłacić za remont 19.11.08, 09:36 jak zapłacą za odbudowę i wszystkie remonty prosze bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
grzesiekbuku Śmierć kultury w Wigrach 19.11.08, 09:47 Bardzo zmartwil mnie sposob w jaki ten artykul zostal napisany. Po jednej stronie postawione zostalo panstwo polskie oraz spoleczenstwo, a po drugiej stronie Kosciol Katolicki jako instytucja. Nie wolno przedstawiac tego w tak ograniczonej perspektywie. Nie wolno zapominac ze narod i kosciol w wielu aspektach sie mocno zazebiaja. Jesli chodzi o przedmiot sporu to z artykulu wynika ze akt wlasnosci posiada Kosciol. Jesli sa do tego jakies zastrzezenia to powinne one zostac rozpatrzone na drodze sadowej. Odpowiedz Link Zgłoś
acs-13 Re: grzesiu i bardzo dobrze zostalo przedstawione 19.11.08, 10:04 gdyz taka jest prawda . panstwo polskie i spoleczenstwo to jedne a kosciol katolicki to drugie. wiesz czym sie roznia ? ano tym ze , - co nalezy do kosciola katolickiego NIE !! NALEZY !!!! do panstwa polskiego a tym samym do spoleczenstwa polskiego. Co jest wlasnoscia kosciola katolskiego jest wlasnoscia WATYKANU!!!!! kosciol katolski w swej zachlannosci jest wrzoden na naszej dupie. wysysa cokolwiek moze od nas oddajac nasze ziemie , nasza historie , nasze dobra obcym .. jesli to do ciebie nie dotarlo jeszcze twoj problem moj jakby skopac sukienkowych zlodziei Odpowiedz Link Zgłoś
grzesiekbuku mi chodzilo o duzo szersza perspektywe 19.11.08, 12:07 jesli chodzi o kwestie wlasnosci to to jest tylko kwestia prawna. Gwarantuje Ci ze jesli bys kupil sobie dzialke, nastepnie oddal ja w dzierzawe miastu, miasto by to zagospodarowalo, po wygasnieciu umowy, jesli nie zdecydowalbys sie na dalsze dzierzawienie dzialki, spotkalbys sie z wieloma glosami krytyki. wiec jesli chodzi o wlasnosc to tylko i wylacznie kwestia prawna. A jesli chodzi o kosciol to zajrzyj do slownika i zobacz ze pod tym haslem kryja sie przynajmniej 3 znaczenia. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pokolany Śmierć kultury w Wigrach 19.11.08, 10:09 dzierżawcy wg prawa należy się zwrot kosztów. W tym akurat przypadku należy tę wartość uzgodnić albo uzyskać wyrok i gotówkę p r z e d zwrotem, bo potem nici Odpowiedz Link Zgłoś
szawel77 Pazerność kościoła 19.11.08, 10:09 Pazerność kościoła kat. nie zna granic Odpowiedz Link Zgłoś
skladzio Śmierć kultury w Wigrach 19.11.08, 10:31 Pazerność kościoła nie zna granic , głupota i uległość władzy jej towarzyszy !!! W ten sposób nasze podatki przejmie "Czarna mafia" . Kompromitacja Odpowiedz Link Zgłoś
nefil Śmierć kultury w Wigrach 19.11.08, 10:36 Dlaczego państwo neutralne światopoglądowo (przynajmniej teoretycznie) dotuje i wspiera Kościół Katolicki?! Odpowiedz Link Zgłoś
togo13 Śmierć kultury w Wigrach 19.11.08, 10:45 Jeżeli kk zapłaci za odbudowany budynek po cenach rynkowych, to proszę bardzo. Inaczej - niech wstydzą się wydzierając odbudowany budynek od państwa.Pazerność - to grzech.WSTYD. Odpowiedz Link Zgłoś
makuffka Nie wierzę własnym oczom 19.11.08, 11:09 To jest niesamowicie twórcze, fajne miejsce, z niesamowitą aurą - tak nie można. Czy jest jakaś możliwość podpisania listy protestacyjnej? Odpowiedz Link Zgłoś
tfu.tfu Śmierć kultury w Wigrach 19.11.08, 11:10 Pamiętam Wigry. I nie wyobrażam sobie, żeby Dom Pracy Twórczej przestał istnieć... cudowne miejsce, które zniknie, bo biskupowi mało... echhhh. Ale może w końcu państwo się obudzi i przestanie dokładać do KRK? Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk1 Śmierć kultury w Wigrach 19.11.08, 11:13 A czy nie nalezy wprowadzić placenie dziesięciny z naszych dochodów i dochodow państwa na rzecz kościoła katolickiego. Pytanie czy to i tak nie będzie dla nich zbyt mało. Poza tym jak się ma przepragnienie bogactwa z propagowaniem kultury. To nie jest w interesie kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head Jak zawsze w gazecie, "GWno Prawda" 19.11.08, 11:26 W sondzie w druiej odpowiedzi autor sugeruje uczestnikom pogląd że "Kościół nie lubi kultury". Ciekaw na jakiej podstawie ? Z tekstu nie wynika że Kościół nie będzie organizował ,czy też użyczał organizatorom, imprez kulturalnych na terenie klasztoru. Sam tytuł tekstu zkłada "Smierć kultury", biorąc pod uwage liczbę koncertów, wystaw organizowanych w kościołach całej Polski to czarnowidztwo pismaka z GW**** gazety jest chyba przesadne. Argument, że "to państwo odbudowało klasztor" ze zniszczeń wojennych jest też dęte. na tej zasadzie Kościół powinien oddać państwu wszystkie kościoły odbudowane po wojnie w Warszawie, pamiętajmy jednak że oprócz wartości sakralnych, wszak 90% ludności Poski deklaruje katolicyzm, jest jeszcze wartość kulturowa tych obiektów. Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus ale powiedz mi po co Kościół tak jątrzy? 19.11.08, 12:37 tak ostentacyjnie i butnie pokazuje swój triumf i to na złość wiernym, na złość państwu, na złość narodowi? Czy chcą na siłę odpędzić Polaków od katolicyzmu? Bo do tego to prowadzi. Przecież pryncypialność o której tu mówimy (nie i już) nie dotyczy spraw moralnych, ale kasy, więc robi tylko Kościołowi zły PR. Czy biskupi tego nie widzą? Odpowiedz Link Zgłoś
fotoraf Śmierć kultury w Wigrach 19.11.08, 11:40 katoliccy Interesiarze z pomocą Kaczyńskich sługusów załatwią sobie wszystko i dlatego cała Europa i swiat rucha nas w tyłem bez mydła Odpowiedz Link Zgłoś
stasieczek5 Śmierć kultury w Wigrach 19.11.08, 11:48 Szczekają pieski, szczekają a...karawana idzie dalej. Uczcie sie od "ludu Bożego z Umiłowanymi Biskupami na czele" jak trzeba działać: brać co sie da a pieski ( owieczki Pańskie ) niech sobie szczekają. SAMI TEGO CHCIELIŚTA, LUDZIE, SAMI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jurwlod Śmierć kultury w Wigrach 19.11.08, 11:51 Mam to szczęście, że tam byłem. Piękne miejsce.To odbudowała "komusza'Władza pewnie na polecenie KGB albo innych tow. z Moskwy.Najlepiej oddać klerowi wszystko co jest w tym kraju. Nic więcej nam nie będą mogli zabrać. Odpowiedz Link Zgłoś
luladu sprzeciwiamy się! podpisz petycję! 19.11.08, 12:03 proca.pl/pokaz/2265/sprzeciw_sie_nie_oddawajmy_domu_pracy_tworczej_w_wigrach_kosciolowi_katolickiemu Odpowiedz Link Zgłoś