Dodaj do ulubionych

ZLOTE KLUCZE 2003 pani Monice Szewczyk

IP: *.swipnet.se 05.12.03, 21:47
...brawa!
Obserwuj wątek
    • piecyk.gazowy Re: ZLOTE KLUCZE 2003 pani Monice Szewczyk 05.12.03, 21:55
      Nie pani Monice Szewczyk, tylo DLA pani Moniki Szewczyk. Buraku ze Szwecji...

A kto to ta Szewczyk i co to te klucze?
      • saunne Re: ZLOTE KLUCZE 2003 pani Monice Szewczyk 05.12.03, 21:57
        hmmm... czy przypadkiem zwrot "dla ..kogoś.." nie jest typowo podlaski?
        • piecyk.gazowy Re: ZLOTE KLUCZE 2003 pani Monice Szewczyk 05.12.03, 22:18
          Dałem kwiaty mamie. Stoją kwiaty dla mamy. Widzisz różnicę?
          • saunne Re: ZLOTE KLUCZE 2003 pani Monice Szewczyk 05.12.03, 22:25
            piecyk.gazowy napisał:

> Dałem kwiaty mamie. Stoją kwiaty dla mamy. Widzisz różnicę?

Rzecz w tym, że w Białymstoku usłyszysz raczej: dałem kwiaty dla mamy...

ps. nie złość się na mnie. Tylko zapytałam.
            • piecyk.gazowy Re: ZLOTE KLUCZE 2003 pani Monice Szewczyk 05.12.03, 22:31
              saunne napisała:

> Rzecz w tym, że w Białymstoku usłyszysz raczej: dałem kwiaty dla mamy...

Właśnie że nie! Jesteśmy już przewrażliwieni na punkcie tego „dla” i za wszelką
              cenę nie chcemy go używać i popełniamy błędy (vide Bernard). Widziałem
              wielokrotnie dyplomy z naszego rogionu np. (przykłady fikcyjne):
              "Dyplom drużynie koszykówki za zajęcie I miejsca" (niepoprawna forma)
              i z innej części polski:
              "Dyplom dla drużyny koszykówki za zajęcie I miejsca" (poprawna forma).

A najtrudniej jest kogoś przekonać, że MUSI być dla. To jest niewykonalne.
              Patrzą wtedy na mnie jak na kosmitę...

> ps. nie złość się na mnie. Tylko zapytałam.

Saunne, na Ciebie?... Nigdy w życiu! :-)
              • alex.4 Re: ZLOTE KLUCZE 2003 pani Monice Szewczyk 06.12.03, 19:13
                obawiam się piecyk, ze nie masz zupełnie racji. regionalne zwyczaje ją jak
                najbardziej akceptowaną cześcia jezyka. Wstydź sie tylko za to, za co musisz,
                ale nie musisz się wstydzić na zapas i niepotrzebnie....
                • Gość: piecyk gazowy Re: ZLOTE KLUCZE 2003 pani Monice Szewczyk IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.03, 22:38
                  alex.4 napisał:

> obawiam się piecyk, ze nie masz zupełnie racji. regionalne zwyczaje ją jak
                  > najbardziej akceptowaną cześcia jezyka.

Doprawdy?

> Wstydź sie tylko za to, za co musisz,
                  > ale nie musisz się wstydzić na zapas i niepotrzebnie....

Za nic się nie wstydzę. Nie wstydzę się, że jestem z Białostocczyzny. Nie boję
                  się tego podkreślać, choć wiem, że w Polsce "Białystok" brzmi mniej więcej tak
                  jak "Rumunia". :-)
                • Gość: louis cypher aleks ty id..... IP: *.biaman.pl 10.12.03, 21:05
                  sorki ale tego buca już nie mogę .....
                  mów po białorusku i obnoś się z tym, tylko nie pisz już nic
            • Gość: louis cypher Re: ZLOTE KLUCZE 2003 pani Monice Szewczyk IP: *.biaman.pl 10.12.03, 21:03
              nadużywanie dla gdzie sie tylko da to rusycyzm.....
    • oszolom.z.radia.maryja Re: ZLOTE KLUCZE 2003 pani Monice Szewczyk 05.12.03, 23:17
      a co to za wyróżnoienie i kto jej to dał? Ją trzeba z Arsenału pogonić tak jak
      swego czasu ogoniliśmy Andę Roetenberg z Zachęty
      • Gość: bernard Re: "Piecykowi gazowemu" ad memoriam.... IP: *.swipnet.se 06.12.03, 18:35
        O wszystko mozna posadzic Oszoloma z RM, ale nie o CHAMSTWO - tym rozni sie
        od "Piecyka gazowego".
        • Gość: piecyk gazowy Re: "Piecykowi gazowemu" ad memoriam.... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.03, 22:34
          Lepiej powiedz kto to ta Szewczyk i co to za klucze. Pytam uprzejmie!
          • 1000_oceans Re: "Piecykowi gazowemu" ad memoriam.... 07.12.03, 10:28
            Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a):

> Lepiej powiedz kto to ta Szewczyk i co to za klucze. Pytam uprzejmie!

Nie zabrzmiało uprzejmie, ale odpowiem bo Bernard chyba nie raczy:
            Monika Szewczyk to szefowa Galerii Arsenał. Złote klucze to nagroda w Kurierze
            Porannym.
            • Gość: piecyk gazowy Re: "Piecykowi gazowemu" ad memoriam.... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.03, 13:51
              Dzięki.
            • Gość: piecyk gazowy Re: "Piecykowi gazowemu" ad memoriam.... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.03, 13:52
              A Bernard to typ w rodzaju Oszołoma, tylko że on ma inny fetysz...
    • Gość: park Re: zwolnić Monikę Szewczyk IP: *.stnet.pl 07.12.03, 13:24
      Panią dyrektor Arsenału należy zwolnić. Nie potrafi bronić swoich racji, choć
      ma ją raczej przypadkowo i sporadycznie.
      • oszolom.z.radia.maryja Re: zwolnić Monikę Szewczyk 09.12.03, 14:00
        Gość portalu: park napisał(a):

> Panią dyrektor Arsenału należy zwolnić. Nie potrafi bronić swoich racji, choć
        > ma ją raczej przypadkowo i sporadycznie.

-podzielam twoje zdanie.. panią Szewczyk trzeba zwolnić i to w trybie
        dyscyplinarnym!
    • paramol Brawo. 09.12.03, 14:05
      Brawa! Ludzie, piszcie, niech czuje nasze poparcie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka