ignorant11 29.09.10, 16:33 Sława! corrick.wrzuta.pl/audio/7rH8e2npWSX/cztery_refy_-_szanta_oliwska pl.wikipedia.org/wiki/Arend_Dickmann Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mosze_zblisko_daleka Re: Aredt Dickmann 29.09.10, 19:34 Dziękuję, historia wcale jest mnie nie znana. Czy masz jeszcze podobne? Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Aredt Dickmann 30.09.10, 09:49 mosze_zblisko_daleka napisał: > Dziękuję, historia wcale jest mnie nie znana. Czy masz jeszcze podobne? Np to, ze ja wojny polsko-szwedzkie uwazam za wojny... domowe:)) > Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Aredt Dickmann 30.09.10, 09:50 Sława! bardzo ładna hiszpańska melodia:)) Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Biwa na Zalewie Wislanym 30.09.10, 10:03 Sława! pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_na_Zalewie_Wi%C5%9Blanym Nie wiem czy chodziło Ci polskie militaria morskie? Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Biwa na Zalewie Szczecińskim 30.09.10, 10:11 Sława! pl.wikipedia.org/wiki/Wojna_siedmioletnia pl.wikipedia.org/wiki/Zalew_Szczeci%C5%84ski Kiedys czytałem dokładniejszy artykuł, ale warto zauwazyc ze równiez w Polsce, wokól Polski rozgrywała PIERWSZA wojna o zaisegu swiatowym... Nie tylko Ziemia Świeta jest tradycyjnym ogniskiem zapalnym Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
ale.sobie.konto.wymyslilem Re: Biwa na Zalewie Szczecińskim 30.09.10, 13:23 Ja nie wiem czy bycie biernym polem walki jest czymś czym można się chwalić... Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Biwa na Zalewie Szczecińskim 30.09.10, 14:19 ale.sobie.konto.wymyslilem napisał: > Ja nie wiem czy bycie biernym polem walki jest czymś czym można się chwalić... A co moze to jakis powód do ujmy??? Ciekawe zdarzenie rozegrane na terytorium Polski i wokół jej granic. Odpowiedz Link Zgłoś
ale.sobie.konto.wymyslilem Re: Biwa na Zalewie Szczecińskim 30.09.10, 15:45 > Ciekawe zdarzenie rozegrane na terytorium Polski i wokół jej granic. Równie dobrze Rosjanin może chwalić się Solidarnością no bo te wydarzyło się 'wokół granic ZSRR'. O ile wiem to udział Rzplitej w wojnie 7letniej ograniczał się do dawania mięsa armatniego, a jak sam wskazałeś działania tej wojny toczyły się w wielu miejscach globu. Polska nie pokazała tu absolutnie nic szczególnego. To już chyba bardziej możemy się chwalić I Wojną Światową, bo to i Legiony, i hallerczycy, i zaborcy nam zaczęli nadskakiwać, i na naszym obecnym terytorium był Tannenberg, Przemyśl, Gorlice, to 'na tej ziemi' sławę zdobyli Hindenburg, Ludendorff i Mackensen. A z wojny 7letniej to chyba tylko Kunnensdorf-Kunowice. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Biwa na Zalewie Szczecińskim 30.09.10, 19:29 ale.sobie.konto.wymyslilem napisał: > > Ciekawe zdarzenie rozegrane na terytorium Polski i wokół jej granic. > > Równie dobrze Rosjanin może chwalić się Solidarnością no bo te wydarzyło się 'w > okół granic ZSRR'. Rosjanie nie tylko chwala sie ale nawet próbuja załozyc solidarnośc u siebie:))) Pozatem ja sie nie chwale ale przypominam. Inaczej nie mozna byłoby rozmawiac o Wolinie czy Truso a nawet Gdańsku który bywał niezalezny Sława! Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 1598 30.09.10, 12:53 Sława! eomina.wrzuta.pl/audio/4J9qLs58vhF/zejman_i_garkumpel_-_15._rok_1598 Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Aredt Dickmann 14.10.10, 03:12 Juz wtedy byla piechota morska,a u nas obecnie w tym wzgledzie dupa... Odpowiedz Link Zgłoś