Dodaj do ulubionych

los f-22 zagrozony !!! :((((

11.04.04, 22:14
www.reuters.com/newsArticle.jhtml?type=topNews&storyID=4798748
panowie republikanie sa tragiczni :(
Obserwuj wątek
    • Gość: Berkut Re: los f-22 zagrozony !!! :(((( IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 11.04.04, 22:17
      straszne chyba sie popłacze :))0
      • marcus_crassus eee...nie przejmuj sie :))) tak naprawde wszystko 11.04.04, 22:31
        jest ok a takie wypowiedzi sie pojawiaja czesto,zreszta wszystko jest juz zbyt
        zaawansowane zeby cos sie mialo nie udac :)))))

ale ze bylo info to je wsadzilem :)))zeby cos na forum sie pojawilo bo ostatnio
        zbyt duzo glupot bylo ;))))
        • Gość: Tomson Tym będzie większy śmiech jak się wszystko spieprz IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 12.04.04, 03:22
          marcus_crassus napisał:

> jest ok a takie wypowiedzi sie pojawiaja czesto,zreszta wszystko jest juz zbyt
          > zaawansowane
          Hindusi też mieli bardzo zaawansowane prace nad swoim myśliwcem i gdzie on
          teraz jest? ;o>
    • paw_dady reality bites 11.04.04, 22:21
      nie da sie zyc na kredyt. Juz dawno przezarli nadwyzke po Billu, teraz wygraja
      Demokraci, ktorzy odbuduja gospodarke i cos sie ruszy ;)
      • marcus_crassus po Billu to byla kaszana :) 11.04.04, 22:34
        ale te info jak sadze nie ma wiekszej wartosci.nie skasowaliby takiego
        projektu - zreszta chyba dziennikarze zrobili z igly widly :)))..."we may"
        blablabla...nie na tym etapie.poza tym moze jak z izraelska merkava pentagon
        chce znow kasy ;)))))))pentagon to taki smoczek - ciagle mu malo :))
        • gabriellecasey Marcus 12.04.04, 06:47
          piszesz ze po Billu byla kaszana?! Czlowieku,czy ty wiesz co ty piszesz?
          Latra 90 szmala lal sie szeroka rzeka a dzis co drugi dom na sprzedaz,
          wszystkie budynki przemyslowe tez na sprzedarz, kredyt konsumenji 5% na dom.

zakupu na towara: kredyt zero na dwa lata, czy ty wiesz co ty mowisz???

Nota bene, Paw Dady, wlasnie to ze kredyt na towary jest ZERO na dwa lata
          swiadczy ze Busz znowu przejdzie.
          • paw_dady Re: Marcus 15.04.04, 19:59
            gabriellecasey napisał:

> Nota bene, Paw Dady, wlasnie to ze kredyt na towary jest ZERO na dwa lata
            > swiadczy ze Busz znowu przejdzie.

he he niski kredyt to nei wszystko, ludzie lubia iluzje (use your illusion ;) :
            np pewnosc zatrudnienia. a przy 2% kredytu na dom znaczy krucho z robota ...
      • gabriellecasey paw_dady, obys mial racje! Obys sie nie mylil! 12.04.04, 06:44
        zapamietuje ze ty to powiedziales pierwszy i ajk wyjdzie na twoje to bede cie
        wynosila pod niebiosa.
        • paw_dady myle sie ale chyba bnie teraz ;) 15.04.04, 19:57
          gabriellecasey napisał:

> zapamietuje ze ty to powiedziales pierwszy i ajk wyjdzie na twoje to bede cie
          > wynosila pod niebiosa.

czekam z utesknieniem ! ;) wygraja demokraci nie dlatego, ze Bush brzydki ale
          ze gospodarka wcale sie nie ma tak dobrze jak chce didzej MC. On widzi budzet
          Pentagonu ale nie chce widziec dziury budzetowej o arogancji republikanow nie
          wspominajac
          • marcus_crassus a ja nie chce zeby wygral Bush.zeby byla jasnosc 15.04.04, 20:20
            glownie ze wzgledu ze to droga do nikad.Bush zamiast pchnac US naprzod
            utrzymuje ja w XX wieku.Boje sie jednak ze kerry przegra.

natomiast o ile lubie kerrego i nic do niego nie mam tak do clintona i gore'a
            owszem.mieczaki z kampusow.
            • paw_dady Re: a ja nie chce zeby wygral Bush.zeby byla jasn 15.04.04, 20:51
              marcus_crassus napisał:

> glownie ze wzgledu ze to droga do nikad.Bush zamiast pchnac US naprzod
              > utrzymuje ja w XX wieku.
              ? czemu w 20?

> natomiast o ile lubie kerrego i nic do niego nie mam tak do clintona i gore'a
              > owszem.mieczaki z kampusow.

eee tam miec 50+ i erekcje na widok takiego paszteta jak Monika? to to sie
              nazywa sila zyciowa w prezydencie ;)
              • Gość: jeja Re: a ja nie chce zeby wygral Bush.zeby byla jasn IP: 194.251.142.* 15.04.04, 22:52
                Ostatnia konferencja prasowa Busha pokazała że utracił on kontakt z
                rzeczywistością. To zły znak dla całego świata.
                • Gość: paw_dady Re: a ja nie chce zeby wygral Bush.zeby byla jasn IP: *.241.81.adsl.skynet.be 16.04.04, 00:45
                  byl na speedzie po disco ;P
    • Gość: wojciech j. Re: los f-22 zagrozony !!! :(((( IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.04, 22:49
      To dobra wiadomość. Po co zabijać kogoś 20 razy skoro można tylko raz. Efekt
      ten sam. USA nawet z tym co mają przy modernizacjach mają zapewnione panowanie
      w przestworzach na jakieś 20 lat.
      Poza tym era staków załogowych się kończy. JSF wystarczy. Resztę załatwią
      roboty.
      • Gość: Berkut Re: los f-22 zagrozony !!! :(((( IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 11.04.04, 22:53
        roboty heheh chyba za duzo sie filmów naoglądałes moze jeszcze gwiazde śmierci
        wybudują hehe
        • Gość: wojciech j. Re: los f-22 zagrozony !!! :(((( IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.04, 22:57
          nie dzisiaj. za 20 lat.
          Oczywiście dotyczy to USA, ewentualnie Francji. w tych dwóch krajach
          technologie avioniczne są najbardziej zaawansowane.
          Twoja ukochana Rosja będzie sie musiała zadowolić Berkutem.
          • Gość: wojciech j. Re: los f-22 zagrozony !!! :(((( IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.04, 22:59
            no może jeszcze jakaś wspólna konstrukcja europejska.
            By by Berkut:))
          • Gość: Berkut do Wojciecha IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 11.04.04, 23:22
            Mowiłem ze jesteś jasnowidzem heheh wiesz co bedzie za 20 lat

PS To ze sie interesuje rosyjską techniką nie oznacza ze darze Rosje
            uwielbieniem ja nie podchodze do tego tak emocjonalnie jak ty za to jak cos sie
            złego powie na USA to odrazu sie podniecasz nie przesadzaj chłopie śmiać mi sie
            chce jak czytam teksty typu Berkut zdrajca itp człowieku pomyśl zanim coś
            napiszesz to nie boli
            • marcus_crassus tekst o bezpilotowcach to prawda 11.04.04, 23:25
              tylko nie wiadomo czy stanowic beda one trzon czy element pomocniczy przyszlych
              sil zbrojnych (te bezpilotowce to de facto roboty).f-22 natomiast nie
              skasuja.wg mnie jednak bledem jest taka mala liczba zamowien.mam nadzieje ze
              zwieksza co najmniej do 500 sztuk.a ten senator spanikowal.na szczescie walki w
              iraku (dzieki Bogu) dobiegaja konca :)))))...ale mu sie nie dziwie.ja tez
              mialem chwile zawahania bo wygladalo groznie.na szczescie juz po wszystkim :)
              • marcus_crassus aha-f-22 ma zaczac trafiac do jednostek juz pod 11.04.04, 23:34
                koniec tego roku wiec tutaj nie ma mowy wg mnie o zadnym "stopowaniu
                programu",ale cos tam rzeczywiscie jest na rzeczy bo chodzi o ostateczne
                zatwierdzenie jakis decyzji przez kongres.sadze ze sprawa moze naprawde isc o
                pieniadze i chca dostac wiecej albo zrobic jakies przetasowania srodkow.
            • Gość: wojciech j. Re: do Wojciecha IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.04, 23:37
              Hój kładę na USA. W Iraku zachowują się jak sqrwysyny:((
              Co nie zmienia faktu ze są największym mocarstwem, przed Francją i Wielką
              Brytanią.
      • Gość: Fulcrum Re: los f-22 zagrozony !!! :(((( IP: *.chello.pl 12.04.04, 02:13
        To pewnie tak za 30 lat USA będzie dysponować armią robotów (czytaj
        bezzałogowych samolotów, czołgów, okrętów, tytanowych żołnierzy - oczywiście z
        oprogramowaniem Microsoftu) sterowaną przez śmiertelnie przestraszonych,
        lubiących 12latki płci pięknej ,byłych senatorów ,wybranych przez zle
        dziurkujące maszyny liczące głosy .......i do tego jeszcze będą pogodę
        kontrolować.BOŻE!!!Jak jeszcze skolonizują Marsa to nawet nie będzie gdzie
        zwiać.Mówię wam - wszyscy zostaniemy terrorystami :)
        • marcus_crassus :)))) 12.04.04, 13:13
    • Gość: Tomson Ojej, jakie to straszne :oO IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 12.04.04, 03:23
      • Gość: Tomson HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!!!!!!!!! ;oD IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 12.04.04, 03:23
    • gabriellecasey chyba wiesz lepiej ze takie gadki pojawiaja sie 12.04.04, 06:43
      tylko w celu zabicia czasu.
      • Gość: Zulu Zastanowcie sie choc troche dlaczegosietakdzieje IP: 82.182.199.* 12.04.04, 09:34
        Panowie za dwadziescia lat juz niebedzie paliw ropopochodnych na swiecie w
        ilosciach wystarczajacyh na utrzymanie flotylji powietrznej.Dlatego sie
        konstuuje male bez zalogowe samoloty i powoli bedzie sie przechodzic na inne
        nosniki energi.
        Pzdr.Zulu
        • marcus_crassus do zulu. 12.04.04, 13:17
          sadze ze sie mylisz.ten McCain to jakis bzik :))..spojrz jaka cene on podal dla
          pojedynczego egzemplarza - on pojecia nie ma nawet w jakim stopniu
          zaawansowania jest ten projekt.zreszta (podobno) juz doszla dla USAF partia 12
          tych samolotow a projekt jest na ukonczeniu i przeciez juz nie ma z czego
          kroic :))))on jest czlonkiem komisji???

Boze,miej w opiece Ameryke ;))))

ps-wkleilem arta o przyszlosci konstrukcji lotniczych.do tego wyczytalem gdzies
          o projekcie o nazwie "mantha" - nie wiem jeszcze za dobrze co to jest ale
          poszukam.a w ta antygrawitacje nie wierze ale sie moge mylic.swoja droga juz w
          trakcie dyskusji o comanche napisalem ze sa jakies perturbacje z f-22 ale nie
          pamietam niestety o co chodzilo. :(
    • Gość: Słoju Re: los f-22 zagrozony !!! :(((( IP: *.tele2.pl 13.04.04, 12:32
      Według mnie to dość dobra wiadomość. Kupowanie samolotu myśliwskiego w cenie
      ponad 250 mln USD to przesada, nawet dla budżetu pentagonu. W ten sposób
      podzielił losy Comancha, Sea Wolfa, B2 i Crusadera, czyli ekstremalnie drogich
      systemów uzbrojenia, które miały mieć ogromną przewage nad analogicznymi
      systema innych Państw ale załamały się pod ciężarem nierealnych oczekiwań
      zamawiajacych dotyczących ich osiągów, co oczywiście zawsze odbijało sie na
      cenie. Program F22 od początku generował dodatkowe koszty a na dodatek uległ
      znacznemu opóźnieniu. Lepiej skupić się na dotrzymaniem harmonogramy prac nad
      JSF, bo to on pozwoli podtrzymać ich aktualna przewage w powietrzu.
      pzdr
      • marcus_crassus wlasnie to pokazuje jak ten pan nie ma pojecia 13.04.04, 12:49
        cena f-22 to okolo 170-200 mln $ :)))..do tego juz podobno przybyla partia 12
        samolotow a dostawy maja sie rozpoczac na koniec tego roku.co prawda
        rzeczywiscie po iraku zmieniono koncepcje i to JSF ma stanowic trzon sil USAF
        (bo o wiele wieksza role wskazano dla samolotow mogacych stanowic wsparcie
        armii) ale tutaj jakies "ciecia" bylyby absurdalne bo projekt jest na
        ukonczeniu.z czego wiec tutaj zrezygnowac.

sadze ze akurat to jest lipna wiadomosc.nie podaly jej zreszta zadne powazne
        zrodla wojskowe wiec po prostu chyba pan senator cos chalpna.swoja droga
        niedlugo ma kongres nad czyms tam glosowac w tej kwestii i ciekawy jestem
        wynikow - to bedzie ostateczny znak czy f-22 wejdzie juz niedlugo do sluzby :))

wg mnie swoja droga uwalenie wszystkich tych projektow bylo ogromnym
        bledem.pieniadze sie mogly znalezc.mozna bylo tez troche przedluzyc wszystko.
      • dreaded88 Re: los f-22 zagrozony !!! :(((( 13.04.04, 16:20
        Bym się nie do końca zgodził.
        Biorąc pod uwagę to, że UCAVy to jeszcze wciąż pieśń przyszłości, USAF musi
        mieć jakiegoś sukcesora dla F-15 E czy F-117. Co będzie po odpuszczeniu
        programów F/A-22 i FB-22? Ciąg dalszy produkcji Eagle'a?
        Nawet jeśli technologia UCAV osiągnie etap, w którym będzie się nadawała do
        zastosowania na polu walki, trudno sobie wyobrazić jego całkowitą
        dehumanizację - i stąd wizje Raptorów krążących w jego pobliżu jako "władców"
        maszyn bezpilotowych, wskazujących im cele itp.
        Poza tym tego programu najzwyczajniej w świecie szkoda, np. z powodu już
        wyłożonych pieniędzy.
        Mam też dziwne wrażenie, że armia amerykańska może wchodzić na dość
        niebezpieczną dla siebie ścieżkę, pobodną do ewolucji wojsk Wietnamu Pd w
        czasie wiadomej wojny. Otóż ta armia stała się siłą do tego stopnia
        wyspecjalizowaną w działaniach COIN, że nie mogła stawić czoła puszczonym w
        końcu przez komunistów dywizjom pancernym (oczywiście była to tylko jedna z
        przyczyn upadku Południa); podobne zarzuty niektórzy stawiają armii
        izraelskiej. Amerykanie mogą rozmienić się na drobne w różnych Afganistanach
        czy Irakach - i co zrobią stanąwszy twarzą w twarz np. z zagrożeniem chińskim
        lub innym pełnoskalowym a nie asymetrycznym?
        Pozdr.
        • Gość: S Re: los f-22 zagrozony !!! :(((( IP: *.tele2.pl 14.04.04, 16:43
        • Gość: Słoju Re: los f-22 zagrozony !!! :(((( IP: *.tele2.pl 14.04.04, 17:05
          Oczywiście moje pierwsze zdanie było mocno na wyrost. Zgadzam się co do tzw.
          UCAV-ów. Jak na razie ich masowe użycie, czy wręcz zastąpienie nimi samolotów
          załogowych to pieśń dalekiej przysłości i obarczona bardzo dużym ryzykiem.
          Mogłoby dojśc do sytuacji w której amerykanie obudzili by się z pojazdami
          nieprztystosowanymi do wykonywania pełnego spektrum zadań bojowych a
          jednocześnie alternatywa załogowa bazowała by na samolotach o rodowodzie z
          końca XX wieku.
          Do zadań pomocniczych dla tych maszyn nie tzreba kupować maszyny o cenie ponad
          200 mln USD a taka jest Raptor.
          Nadal jednak twierdze, iz samolot ten jest zdecydowanie za drogi. Być może jest
          to spowodowane częściowo przez pentagonm, zmieniający wymagania wobec tej
          amszynya le nawet zamówienie dodatkowych maszyn w wersji uderzenuiowej tej ceny
          nie zmniejszy a ją powiekszy, gdyż będą to musiały być samoloty znacznie
          zmodyfikowane. Tak więc, proces ten może okazać się nie do udźwignięćia ze
          względów finansowych.
          Wojna w wietnamie miała dla amerykańskich sił zbrojnych, szczególnie armii,
          negatywny skutek taki, iż pochłaniała większość jej środków finansowych i
          energii, w związku czym nie było kasy na opracowywanie nowych systemów
          uzbrojenia potrzebnych do ewentualnego odparcia ofensywy sowieckiej. Zauważ, iż
          prace nad wszystkimi systemami związanymi z koncepcją air-land battle (brams,
          Bradley, MRLS, Apache) rozpoczęto na dobre po wojnie wietnamskiej.
          Amerykanie rzeczywiscie obecnie, całość swojej aktywności zaanagażowali w wojnę
          z terroryzmem. Wszystkie dostepne jednostki są zaangażowane w Iraku i
          Afganistanie. Nie dysponują kompletnie żadnymi wolnymi rezerwami a na dodatek
          budżet jest konstruowany pod wojny asymetryczne. Zakupy, badania i rozwój są
          zdominowane przez antyterroryzm i za kilka lat może się okazać, że kołderka
          jest za krótka.
          Co do izraela, to tam jest już bardzo żle ale oni na szceście mają
          potencjalnych przeciwników dość słabych.Od kilku lat żadna izraelska brygada
          nie ćwiczyła jako cała jednostka, co najwyżej do szczebla bataliony. Rezerwiśći
          zaledwie 4 dni spedzają na ćwiczeniach, reszte czasu pochłania patrolowanie.
          Ponieważ, to jest za drogie zastąpią ich jednostki reguralne co i tak ograniczy
          ich czas pzreznaczony na szkolenie.
          pzdr
          • marcus_crassus Re: los f-22 zagrozony !!! :(((( 14.04.04, 17:17
            a)wg ostatnich doniesien USAF oficjalnie uznalo ze program UAV nie moze
            zastapic normalnych samolotow.mam ten tekst zgrany na twardy dysk i postaram
            sie pozniej wkleic cala analize i zdanie US na temat UAV.UAV maja pelnic tylko
            i wylacznie role pomocnicza.

b)raptor z tego co sie orientuje kosztowac bedzie w granicach 200 mln a moze
            nawet nizej.maja wciaz jakies problemy z kilkoma wadami konstrukcyjnymi.

c)oficjalnie po tej wojnie (dalem o tym link na forum) stwierdzono ze podstawa
            sily lotniczej beda samoloty JSF jako ze lotnictwo ma sile ciezkosci przerzucic
            nieco na wspomaganie dzialan ladowych i to ma byc jego priorytet.uwazam ze blad.

d)f-22 zapewni US calkowita gwarancje panowania w powietrzu na najblizsze 20
            lat.co najmniej.rezygnacja w tej fazie zaawansowania programu bylaby
            idiotyczna.nie wierze w nia.zreszta f-15 sie starzeja.cos je musi zastapic.w
            indiach na manewrach w nowoczesnymi samolotami rosyjskimi moze nie poniosly
            jakies kleski jak pisal to misza ale nie spisaly sie rewelacyjnie.prawda jest
            taka ze US pomimo ogromnych funduszy nie ma obecnie maszyny ktora by
            rzeczywiscie gwarantowala pelna supremacje USAF w powietrzu.to sie musi zmienic.

na szczescie z tego co sie orientuje ten tekst byc moze byl zwiazany z jakimis
            rozgrywkami wewnetrznymi - niedlugo kongres ma wydac jakies decyzje chyba w tej
            sprawie - przed ostatecznym wprowadzaniem do sluzby i mozliwe z USAF chce na to
            wiecej funduszy.sadze ze docelowa liczba (na ten moment) f-22 na poziomie 270
            egzemplarzy to za malo.powinno byc okolo 400.
            • Gość: wojciech j. Re: los f-22 zagrozony !!! :(((( IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.04, 19:36
              > a)wg ostatnich doniesien USAF oficjalnie uznalo ze program UAV nie moze
              > zastapic normalnych samolotow.

A na jakiej podstawie oceniają że nie może???
              Na podstawie wiedzy o współczesnej technologii informatycznej? Jeśli tak to
              takie oceny nie mają sensu , bo dotyczą przyszłości przecież.
              A jeśli nie, to skąd wiedzą że za kilkanaście lat nie to będzie możliwe.
              Kompletny brak logiki.

Generałowie jak uczy doświadczenie wizjonerami nigdy nie byli. To prości ludzie
              w gruncie rzeczy.
              • marcus_crassus hmmm..obiecuje poszukac jeszcze tamtego arta 21.04.04, 09:21
                mam go na dysku tylko wrzuce jak go znajde na google i dam linka ;)))

ale ja tez bym sie nie oparl na bezpilotowcach - technologia jest zbyt nowa
                zeby zaryzykowac.przy np wynalezieniu urzadzen zaklocania sygnalu etc mogloby
                sie okazac ze USAF staloby sie bezbronne.takie szybkie przestawienie sie na
                zupelnie nowy rodzaj broni byloby niesluszne.

natomiast ciekawe sa efekty walk w iraku jesli chodzi o rozwoj UAV - takie
                bezpilotowe,tanie i lekkie "platformy powietrzne" mogace patrolowac pewne
                obszary to naprawde ciekawa bron.

story.news.yahoo.com/news?tmpl=story&cid=540&ncid=736&e=6&u=/ap/20040421/ap_on_re_mi_ea/iraq_air_war

ciewka konstrukcja jest tez omawiany x-45c i x-47

www.darpa.mil/j-ucas/index.htm
                choc mi sie wydawalo ze US raczej skieruje sie ku maszynom innego typu -
                poruszajacego sie w powietrzu aparatu mogacego bezszelestnie zawisnac nad
                jakims obszarem lub tez z niego sie rownie cicho oddalic.troche zadziwia mnie
                ze jednak UCAV na razie w sumie maja jednak klasyczne cechy zwyklych samolotow.

tutaj masz male info jesli chodzi o plany US NAVY

www.fas.org/man/dod-101/sys/ac/docs/ucav-overview.pdf
                tez jest jasno stwierdzone ze UCAV-s nie maja zastapic samolotow zalogowych
                tylko raczej stanowic dodatkowy element pola walki ktory niczego nie zastepuje
                stanowi zwykle uzupelnienie.
            • Gość: SAGGER Re: los f-22 zagrozony !!! :(((( IP: 80.51.247.* 16.04.04, 10:55
              jednak zawsze możliwości nawet najlepszego myśliwca ograniczato jakie
              uzbrojenie przenosi.z tego co mi wiadomo to zasięg AMRAAM wynosi 50km.
              czy USA planuje wdrażać jego kolejne wersje cze może opracowują specjalną
              rakietę dla F-22 i F-35.słyszałem coś o FMRAAM który ma znacznie większy
              zasięg. w jakim stadium jest ten projekt i czy można się spodziewać jego
              wprowadzenia do służby.
          • dreaded88 Re: los f-22 zagrozony !!! :(((( 14.04.04, 18:38
            Gość portalu: Słoju napisał(a):

> Oczywiście moje pierwsze zdanie było mocno na wyrost. Zgadzam się co do tzw.
            > UCAV-ów. Jak na razie ich masowe użycie, czy wręcz zastąpienie nimi samolotów
            > załogowych to pieśń dalekiej przysłości i obarczona bardzo dużym ryzykiem.
            > Mogłoby dojśc do sytuacji w której amerykanie obudzili by się z pojazdami
            > nieprztystosowanymi do wykonywania pełnego spektrum zadań bojowych a
            > jednocześnie alternatywa załogowa bazowała by na samolotach o rodowodzie z
            > końca XX wieku.
            > Do zadań pomocniczych dla tych maszyn nie tzreba kupować maszyny o cenie
            ponad
            > 200 mln USD a taka jest Raptor.

Myślisz, że F-35 wystarczy?

> Nadal jednak twierdze, iz samolot ten jest zdecydowanie za drogi. Być może
            jest
            >
            > to spowodowane częściowo przez pentagonm, zmieniający wymagania wobec tej
            > amszynya le nawet zamówienie dodatkowych maszyn w wersji uderzenuiowej tej
            ceny
            >
            > nie zmniejszy a ją powiekszy, gdyż będą to musiały być samoloty znacznie
            > zmodyfikowane. Tak więc, proces ten może okazać się nie do udźwignięćia ze
            > względów finansowych.

Zmiany wymagań, przeciąganie programu ponad wszelką rozsądną miarę, redukcje
            zamówień...

> Wojna w wietnamie miała dla amerykańskich sił zbrojnych, szczególnie armii,
            > negatywny skutek taki, iż pochłaniała większość jej środków finansowych i
            > energii, w związku czym nie było kasy na opracowywanie nowych systemów
            > uzbrojenia potrzebnych do ewentualnego odparcia ofensywy sowieckiej. Zauważ,

>
            > prace nad wszystkimi systemami związanymi z koncepcją air-land battle (brams,
            > Bradley, MRLS, Apache) rozpoczęto na dobre po wojnie wietnamskiej.
            > Amerykanie rzeczywiscie obecnie, całość swojej aktywności zaanagażowali w
            wojnę
            >
            > z terroryzmem. Wszystkie dostepne jednostki są zaangażowane w Iraku i
            > Afganistanie. Nie dysponują kompletnie żadnymi wolnymi rezerwami a na dodatek
            > budżet jest konstruowany pod wojny asymetryczne. Zakupy, badania i rozwój są
            > zdominowane przez antyterroryzm i za kilka lat może się okazać, że kołderka
            > jest za krótka.

Chyba, że jeszcze bardziej zostaną zwiększone wydatki. Choć to musiałoby być
            pewnie poprzedzone czymś w rodzaju rewolucji w polityce wewnętrznej (wzrost
            obciążeń podatkowych). Albo popłynie mityczna już nieco iracka ropa... Analogie
            do Rzymu się pojawiają, nie powiem ;-)
            Pozdrowienia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka